11.5.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 165/1


RÅDETS FÖRORDNING (EU, Euratom) 2021/768

av den 30 april 2021

om genomförandebestämmelser till systemet för Europeiska unionens egna medel och om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 608/2014

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 311 fjärde stycket,

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen, särskilt artikel 106a,

med beaktande av rådets beslut (EU, Euratom) 2020/2053 av den 14 december 2020 om systemet för Europeiska unionens egna medel och om upphävande av beslut 2014/335/EU, Euratom (1), särskilt artikel 10,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europaparlamentets godkännande (2),

i enlighet med ett särskilt lagstiftningsförfarande, och

av följande skäl:

(1)

Förfarandet för beräkning och budgetering av det årliga budgetsaldot, bestämmelser och arrangemang som behövs för att kontrollera och övervaka uppbörden av egna medel samt alla relevanta rapporteringskrav, är viktiga komponenter i systemet för unionens egna medel och kompletterar på ett mer detaljerat sätt bestämmelserna i beslut (EU, Euratom) 2020/2053.

(2)

Av konsekvensskäl bör bestämmelserna om kontroller i rådets förordning (EEG, Euratom) nr 1553/89 (3) införas i den här förordningen.

(3)

För att säkerställa en balanserad budget bör man om unionens inkomster överskrider de totala faktiska utgifterna under ett budgetår överföra dessa till närmast följande budgetår. Följaktligen bör det saldo som ska överföras fastställas.

(4)

Medlemsstaterna bör genomföra kontroller och undersökningar av hur unionens egna medel beräknas, fastställs och tillhandahålls. För att underlätta tillämpningen av de finansiella föreskrifterna om egna medel är det nödvändigt att medlemsstaterna och kommissionen samarbetar.

(5)

Överskådligheten i unionens system för egna medel bör säkerställas genom tillhandahållande av adekvat information till Europaparlamentet och rådet. Därför bör medlemsstaterna ställa till kommissionens förfogande de dokument och uppgifter som behövs för att kommissionen ska kunna utöva sina befogenheter avseende unionens egna medel och vid behov översända dessa dokument och uppgifter till kommissionen.

(6)

För konsekvensens och begriplighetens skull bör det fastställas bestämmelser om befogenheter och skyldigheter för de tjänstemän, övriga anställda och utstationerade nationella experter som deltar i kontroller av unionens egna medel. Det bör särskilt fastställas bestämmelser som alla unionens tjänstemän, övriga anställda och utstationerade nationella experter måste iaktta vad gäller sekretessbestämmelser och skydd av personuppgifter. Det är nödvändigt att fastställa de utstationerade nationella experternas ställning och möjligheten för den berörda medlemsstaten att motsätta sig att andra medlemsstaters tjänstemän närvarar vid en kontroll.

(7)

Ordningen med att medlemsstaterna när de utövar sitt ansvar för uppbörden av egna medel ska rapportera till kommissionen, bör göra det möjligt för kommissionen att övervaka medlemsstaternas åtgärder för att uppbära egna medel, särskilt i fall av bedrägerier och oriktigheter.

(8)

För att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av denna förordning, bör kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter vad gäller fastställande av närmare bestämmelser om rapportering av bedrägerier och oriktigheter som påverkar anspråken på traditionella egna medel och om medlemsstaternas årliga rapporter vad gäller deras kontroller. Dessa befogenheter bör utövas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 (4).

(9)

Det rådgivande förfarandet bör användas när genomförandeakter antas för att fastställa närmare bestämmelser om rapportering av bedrägerier och oriktigheter som påverkar rättigheterna till traditionella egna medel samt medlemsstaternas årliga kontrollrapporter, mot bakgrund av det tekniska innehåll som krävs i dessa akter för rapporteringsändamål.

(10)

Relevant parlamentarisk kontroll enligt fördragen krävs för bestämmelser av allmän natur som är tillämpliga på alla kategorier av egna medel.

(11)

Rådets förordning (EU, Euratom) nr 608/2014 (5) bör upphöra att gälla.

(12)

Av konsekvensskäl bör denna förordning träda i kraft samma dag som beslut (EU, Euratom) 2020/2053 och bör tillämpas från och med samma tillämpningsdag som det beslutet, dvs. från och med den 1 januari 2021.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

FASTSTÄLLANDE AV EGNA MEDEL

Artikel 1

Beräkning och budgetering av saldot

1.   Vid tillämpning av artikel 8 i beslut (EU, Euratom) 2020/2053 ska saldot för ett givet budgetår utgöras av skillnaden mellan alla inkomster som uppburits för det budgetåret och alla betalningar för anslag för det budgetåret, ökade med de anslag för samma budgetår som överförts i enlighet med artikel 12 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 (6) (budgetförordningen).

Denna skillnad ska ökas eller minskas med nettobeloppet av de anslag som överförts från tidigare budgetår och som inte har utnyttjats. Med avvikelse från artikel 8.1 i budgetförordningen ska skillnaden även ökas eller minskas med följande:

a)

Överskridanden, i form av betalningar, av sådana icke-differentierade anslag som överförts från det föregående budgetåret enligt artikel 12.1 och 12.4 i budgetförordningen, om dessa överskridanden beror på förändringar i eurokurserna.

b)

Saldot från kursvinster och kursförluster under budgetåret.

2.   Kommissionen ska före utgången av oktober varje budgetår utarbeta en prognos över de egna medel som uppbärs för hela året, på grundval av de uppgifter som den då har till sitt förfogande. Om avsevärda skillnader mot den ursprungliga prognosen framkommer, kan det utarbetas en ändringsskrivelse till budgetförslaget för det följande budgetåret, eller en ändringsbudget för det pågående budgetåret.

KAPITEL II

BESTÄMMELSER OM KONTROLL OCH ÖVERVAKNING OCH RELEVANTA RAPPORTERINGSKRAV

Artikel 2

Kontroll- och övervakningsåtgärder

1.   De egna medel som avses i artikel 2.1 i beslut (EU, Euratom) 2020/2053 ska kontrolleras i enlighet med den här förordningen, utan att det påverkar tillämpningen av förordning (EEG, Euratom) nr 1553/89 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/516 (7).

2.   Medlemsstaterna ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att de egna medel som avses i artikel 2.1 i beslut (EU, Euratom) 2020/2053 tillhandahålls kommissionen.

3.   När kontroll- och övervakningsåtgärderna rör de traditionella egna medel som avses i artikel 2.1 a i beslut (EU, Euratom) 2020/2053 gäller följande:

a)

Medlemsstaterna ska genomföra kontrollerna och undersökningarna avseende fastställande och tillhandahållande av dessa egna medel.

b)

Medlemsstaterna ska på kommissionens begäran genomföra ytterligare kontroller. I sin begäran ska kommissionen ange skälen för en sådan ytterligare kontroll. Kommissionen får även begära att vissa dokument ska skickas till den.

c)

Medlemsstaterna ska, på kommissionens begäran, involvera kommissionen i de kontroller som utförs. När kommissionen är involverad i en kontroll ska den i den utsträckning som det krävs för tillämpningen av denna förordning få tillgång till de styrkande dokument som avser fastställande och tillhandahållande av de egna medlen, samt andra relevanta dokument som har samband med dessa.

d)

Kommissionen får själv utföra kontroller på plats. De tjänstemän som kommissionen bemyndigat för sådana kontroller ska få tillgång till dokument på samma sätt som vid de kontroller som avses i led c. Medlemsstaterna är skyldiga att underlätta dessa kontroller.

4.   När kontroll- och övervakningsåtgärderna rör det egna medel som baseras på mervärdesskatt som avses i artikel 2.1 b i beslut (EU, Euratom) 2020/2053 ska kommissionens kontroller genomföras tillsammans med de behöriga myndigheterna i den berörda medlemsstaten. Under dessa kontroller ska kommissionen i synnerhet säkerställa att åtgärderna för att beräkna de totala uppburna nettoinkomsterna från mervärdesskatt utfördes korrekt. Kommissionen ska även förvissa sig om att de uppgifter som använts var ändamålsenliga och att de beräkningar som gjorts för att bestämma storleken på detta egna medel enligt artikel 3.1 i förordning (EEG, Euratom) nr 1553/89, överensstämmer med den förordningen.

5.   När kontroll- och övervakningsåtgärderna avser egna medel baserade på sådant plastförpackningsavfall som inte materialåtervinns som avses i artikel 2.1 c i beslut (EU, Euratom) 2020/2053 ska kommissionen få tillgång till de dokument som avser de förfaranden och de uppgifter som avses i Europaparlamentets och rådets direktiv 94/62/EG (8) och i kommissionens beslut 2005/270/EG (9). Kommissionens kontroller ska genomföras tillsammans med de behöriga myndigheterna i den berörda medlemsstaten Under dessa kontroller ska kommissionen säkerställa att de åtgärder för att beräkna vikten av plastförpackningsavfall som inte materialåtervinns som avses i artikel 2.2 andra stycket i beslut (EU, Euratom) 2020/2053 utfördes korrekt.

6.   När kontroll- och övervakningsåtgärderna rör de egna medel som baseras på bruttonationalinkomst (BNI) som avses i artikel 2.1 d i beslut (EU, Euratom) 2020/2053 ska följande gälla:

a)

Kommissionen ska varje år tillsammans med den berörda medlemsstaten granska de totalbelopp som meddelats kommissionen för att se om de är felaktigt beräknade, särskilt i de fall som anmälts av den expertgrupp som avses i artikel 4 i förordning (EU) 2019/516. I samband med detta får kommissionen, i enskilda fall, även granska beräkningar och grundläggande statistiska uppgifter, med undantag för uppgifter om enskilda företag eller personer, i de fall där en korrekt granskning annars skulle vara omöjlig.

b)

Kommissionen ska även ha tillgång till de handlingar som avser de källor och metoder som avses i artikel 3 i förordning (EU) 2019/516.

7.   De kontroll- och övervakningsåtgärder som avses i denna artikel ska inte påverka tillämpningen av följande:

a)

Kontroller som medlemsstaterna genomför i enlighet med sina nationella lagar och andra författningar.

b)

De åtgärder som föreskrivs i artiklarna 287 och 319 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).

c)

De kontroller som görs i enlighet med artikel 322.1 b i EUF-fördraget.

8.   För kontroll- och övervakningsåtgärderna enligt punkterna 3–6 får kommissionen begära att medlemsstaterna ska översända relevanta dokument eller rapporter som rör de system som medlemsstaterna använder för att uppbära egna medel eller göra sådana dokument eller rapporter tillgängliga för kommissionen.

Artikel 3

Befogenheter och skyldigheter för de tjänstemän som bemyndigats av kommissionen

1.   Kommissionen ska särskilt utse vissa tjänstemän eller övriga anställda (bemyndigade tjänstemän) för att genomföra de kontroller som avses i artikel 2.

För varje kontroll ska kommissionen förse de bemyndigade tjänstemännen med en skriftlig fullmakt som anger deras namn och officiella befattning.

Experter som medlemsstaterna utstationerat som nationella experter vid kommissionen får delta i kontrollerna.

Efter ett uttryckligt förhandsgodkännande från den berörda medlemsstaten får kommissionen begära att tjänstemän från andra medlemsstater ska delta som observatörer. Kommissionen ska säkerställa att dessa tjänstemän uppfyller kraven i punkt 3.

2.   Vid de kontroller som avses i artikel 2 ska de bemyndigade tjänstemännen uppträda i enlighet med de bestämmelser som gäller för tjänstemän i den berörda medlemsstaten. De ska iaktta tystnadsplikt i enlighet med kraven i punkt 3 i den här artikeln.

Kommissionen ska respektera principen om statistisk konfidentialitet såsom den fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 (10).

En bemyndigad tjänsteman har behörighet att, vid behov, ha kontakter med gäldenärer men endast inom ramen för kontrollerna av traditionella egna medel, och endast genom de behöriga myndigheter vars uppbördsförfaranden för egna medel ingår i kontrollen.

3.   De uppgifter som har lämnats ut eller erhållits i enlighet med denna förordning, i vilken form det vara månde, omfattas av tystnadsplikt och av det skydd som ges likartade uppgifter i den nationella lagstiftningen i den medlemsstat där de samlats in, och av motsvarande bestämmelser som är tillämpliga på unionens institutioner.

De uppgifter som avses i första stycket ska inte lämnas ut till andra personer än de personer inom unionens institutioner eller i medlemsstaterna som har rätt att få sådana uppgifter i tjänsten, och ska inte heller användas i andra syften än de som avses i denna förordning, utan förhandsgodkännande från den medlemsstat från vilken de har samlats in.

Första och andra styckena ska tillämpas på alla tjänstemän och övriga anställda i unionen, samt på utstationerade nationella experter.

4.   Kommissionen ska säkerställa att de bemyndigade tjänstemännen och andra personer som handlar under dess ledning följer Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 (11) och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1725 (12) samt andra unionsbestämmelser och nationella bestämmelser om skydd av personuppgifter.

Artikel 4

Förberedelse och genomförande av kontroller

1.   I ett motiverat meddelande ska kommissionen i god tid anmäla en kontroll till den medlemsstat i vilken kontrollen äger rum. Tjänstemän från den berörda medlemsstaten får delta i dessa kontroller.

2.   Kontroller ska utföras av de bemyndigade tjänstemännen. När det gäller organisationen av arbetet ska de bemyndigade tjänstemännen ta lämpliga kontakter med de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna.

3.   Vid kontroller i vilka kommissionen är involverad ska organisationen av arbetet och kontakterna med de kontrollerade avdelningarna skötas av den myndighet som har utsetts av medlemsstaten i fråga.

4.   De kontroller på plats rörande traditionella egna medel som avses i artikel 2.3 d ska utföras av bemyndigade tjänstemän. När det gäller organisationen av arbetet och kontakterna med avdelningarna, och vid eventuella kontakter med de skattskyldiga som berörs av kontrollen, ska de bemyndigade tjänstemännen före varje kontroll på plats ta lämpliga kontakter med de tjänstemän som har utsetts av den berörda medlemsstaten. För denna typ av kontroller ska fullmakterna framgå av en handling som anger kontrollens syfte och ändamål.

5.   Medlemsstaterna ska säkerställa att de avdelningar eller organ som är ansvariga för att beräkna, fastställa, uppbära och tillhandahålla egna medel, samt de myndigheter som de har gett i uppgift att kontrollera detta, ger de bemyndigade tjänstemännen det stöd de behöver för att fullfölja sitt uppdrag.

Vid kontroller på plats rörande traditionella egna medel som avses i artikel 2.3 d ska de berörda medlemsstaterna i god tid meddela kommissionen namn och befattning avseende de anställda som har utsetts att delta i kontrollerna och ska ge de bemyndigade tjänstemännen det stöd de behöver för att fullfölja sitt uppdrag.

6.   Den medlemsstat som berörs ska inom tre månader på lämpligt sätt informeras om resultatet av de kontroller som avses i artikel 2, med undantag av kontroller som utförs av medlemsstaterna. Medlemsstaten ska lämna sina synpunkter inom tre månader efter det att rapporten mottagits. Kommissionen får dock i särskilt motiverade fall uppmana medlemsstaten att lämna synpunkter på vissa frågor inom en månad från det att rapporten mottagits. Den berörda medlemsstaten får avstå från att svara, om den meddelar vilka skäl som gör det omöjligt att tillmötesgå kommissionens begäran.

Samtliga medlemsstater ska underrättas om de resultat och synpunkter som avses i första stycket tillsammans med den sammanfattande rapport som utarbetats i samband med kontrollerna av de egna medel som avses i artikel 2.1 b och c i beslut (EU, Euratom) 2020/2053.

Om kontroller på plats eller andra kontroller där kommissionen är involverad, om kontrollerna rör traditionella egna medel, pekar på ett behov av att ändra eller korrigera uppgifter i de redovisningar eller deklarationer som sänts till kommissionen avseende egna medel, och de därpå följande korrigeringarna måste göras genom en redovisning eller deklaration som gäller för innevarande period, ska de relevanta ändringarna anges genom lämpliga noter.

Artikel 5

Anmälan av bedrägerier och oriktigheter som påverkar anspråken på traditionella egna medel

1.   Varje medlemsstat ska inom två månader efter utgången av varje kvartal till kommissionen överlämna en beskrivning av bedrägerier och oriktigheter som uppdagats avseende anspråk på över 10 000 EUR för sådana traditionella egna medel som avses i artikel 2.1 a i beslut (EU, Euratom) 2020/2053.

Inom den period som avses i första stycket ska varje medlemsstat rapportera om situationen avseende sådana bedrägerier och oriktigheter som redan har anmälts till kommissionen, men där återkrav, annullering eller avskrivning inte tidigare tagits upp.

2.   Kommissionen ska anta genomförandeakter om vilka detaljer som ska finnas med i de beskrivningar som avses i punkt 1 i denna artikel. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 7.2.

3.   En sammanfattning av de beskrivningar som avses i punkt 1 i denna artikel ska ingå i den rapport från kommissionen som avses i artikel 325.5 i EUF-fördraget.

Artikel 6

Medlemsstaternas rapportering om inspektionerna av traditionella egna medel

1.   Medlemsstaterna ska lämna detaljerade årliga rapporter till kommissionen om kontrollåtgärderna vad avser traditionella egna medel och resultaten av dessa kontroller, sammanställa uppgifter och principfrågor avseende de största problem som kan uppstå i samband med tillämpningen av relevanta bestämmelser som genomför beslut (EU, Euratom) 2020/2053 och särskilt vad gäller tvister. Rapporterna ska sändas till kommissionen senast den 1 mars året efter det berörda budgetåret. På grundval av dessa rapporter ska kommissionen utarbeta en sammanfattande rapport, som alla medlemsstater ska informeras om.

2.   Kommissionen ska anta genomförandeakter om enhetlig utformning av de årliga rapporterna från medlemsstaterna enligt punkt 1 i denna artikel. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 7.2.

3.   Kommissionen ska vart tredje år rapportera till Europaparlamentet och rådet om hur det kontrollsystem för traditionella egna medel som avses i artikel 2.3 fungerar.

KAPITEL III

KOMMITTÉ- OCH SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 7

Kommittéförfarande

1.   Kommissionen ska biträdas av rådgivande kommittén för egna medel och av andra kommittéer vid behov. Rådgivande kommittén för egna medel och de andra kommittéerna ska vara kommittéer i den mening som avses i förordning (EU) nr 182/2011.

2.   När det hänvisas till denna punkt ska artikel 4 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

Artikel 8

Slutbestämmelser

Förordning (EG, Euratom) nr 608/2014 ska upphöra att gälla.

Hänvisningar till den upphävda förordningen ska anses som hänvisningar till den här förordningen och ska läsas i enlighet med jämförelsetabellen i bilagan till den här förordningen.

Artikel 9

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft samma dag som beslut (EU, Euratom) 2020/2053.

Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2021.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 30 april 2021.

På rådets vägnar

A.P. ZACARIAS

Ordförande


(1)  EUT L 424, 15.12.2020, s. 1.

(2)  Godkännande av den 25 mars 2021 (ännu inte offentliggjort i EUT)].

(3)  Rådets förordning (EEG, Euratom) nr 1553/89 av den 29 maj 1989 om den slutliga enhetliga ordningen för uppbörd av egna medel som härrör från mervärdesskatt (EGT L 155, 7.6.1989, s. 9).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).

(5)  Rådets förordning (EU, Euratom) nr 608/2014 av den 26 maj 2014 om genomförandebestämmelser till systemet för Europeiska unionens egna medel (EUT L 168, 7.6.2014, s. 29).

(6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 om finansiella regler för unionens allmänna budget, om ändring av förordningarna (EU) nr 1296/2013, (EU) nr 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014 och beslut nr 541/2014/EU samt om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 193, 30.7.2018, s. 1).

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/516 av den 19 mars 2019 om harmonisering av bruttonationalinkomsten till marknadspris och om upphävande av rådets direktiv 89/130/EEG, Euratom och rådets förordning (EG, Euratom) nr 1287/2003 (BNI-förordningen) (EUT L 91, 29.3.2019, s. 19).

(8)  Europaparlamentets och rådets direktiv 94/62/EG av den 20 december 1994 om förpackningar och förpackningsavfall (EGT L 365, 31.12.1994, s. 10).

(9)  Kommissionens beslut 2005/270/EG av den 22 mars 2005 om fastställande av tabellformat för databassystemet enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 94/62/EG om förpackningar och förpackningsavfall (EUT L 86, 5.4.2005, s. 6).

(10)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 av den 11 mars 2009 om europeisk statistik och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG, Euratom) nr 1101/2008 om utlämnande av insynsskyddade statistiska uppgifter till Europeiska gemenskapernas statistikkontor, rådets förordning (EG) nr 322/97 om gemenskapsstatistik och rådets beslut 89/382/EEG, Euratom om inrättande av en kommitté för Europeiska gemenskapernas statistiska program (EUT L 87, 31.3.2009, s. 164).

(11)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning) (EUT L 119, 4.5.2016, s. 1).

(12)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1725 av den 23 oktober 2018 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter som utförs av unionens institutioner, organ och byråer och om det fria flödet av sådana uppgifter samt om upphävande av förordning (EG) nr 45/2001 och beslut nr 1247/2002/EG (EUT L 295, 21.11.2018, s. 39).


BILAGA

JÄMFÖRELSETABELL

Förordning (EU, Euratom) nr 608/2014

Denna förordning

Artikel 1

Artikel 1

Artikel 2.1

Artikel 2.1

Artikel 2.2

Artikel 2.2

Artikel 2.3 a

Artikel 2.3 a

Artikel 2.3 b

Artikel 2.3 b

Artikel 2.3 c

Artikel 2.3 c

Artikel 2.3 d

Artikel 2.3 d

Artikel 2.3 e

Artikel 2.7

Artikel 2.4

Artikel 2.4

Artikel 2.5

Artikel 2.5

Artikel 2.6

Artikel 2.6

Artikel 2.8

Artikel 3

Artikel 3

Artikel 4

Artikel 4

Artikel 5

Artikel 5

Artikel 6

Artikel 6

Artikel 7

Artikel 7

Artikel 8

Artikel 8

Artikel 9

Artikel 9