5.3.2020   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 67/1


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2020/354

av den 4 mars 2020

om upprättande av en förteckning över avsedda användningsområden för foder avsett för särskilda näringsbehov och om upphävande av direktiv 2008/38/EG

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 767/2009 av den 13 juli 2009 om utsläppande på marknaden och användning av foder, om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1831/2003 och om upphävande av rådets direktiv 79/373/EEG, kommissionens direktiv 80/511/EEG, rådets direktiv 82/471/EEG, 83/228/EEG, 93/74/EEG, 93/113/EG och 96/25/EG samt kommissionens beslut 2004/217/EG (1), särskilt artikel 10.5, och

av följande skäl:

(1)

Utsläppande på marknaden och användning av foder regleras genom förordning (EG) nr 767/2009. Enligt artikel 9 i den förordningen får foder avsett för särskilt näringsbehov bara saluföras om dess avsedda användning anges i en förteckning över avsedda användningsområden som upprättats i enlighet med artikel 10 i samma förordning.

(2)

Genom kommissionens direktiv 2008/38/EG (2) upprättades en förteckning över avsedda användningsområden för djurfoder för särskilda näringsbehov.

(3)

I del A i bilaga I till direktiv 2008/38/EG fastställs allmänna bestämmelser för foder avsett för särskilda näringsbehov. Med hänsyn till den vetenskapliga och tekniska utvecklingen och de märkningskrav som fastställs i förordning (EG) nr 767/2009 bör dessa allmänna bestämmelser ses över.

(4)

Genom artiklarna 11–17 i förordning (EG) nr 767/2009 fastställdes nya principer och bestämmelser för utsläppandet på marknaden av foder, inbegripet märkning. Till följd av detta och på grund av dåliga och alltför generella beskrivningar i kolumnen ”Viktiga näringsegenskaper” blev flera poster i förteckningen över avsedda användningsområden för foder avsett för särskilda näringsbehov i del B i bilaga I till direktiv 2008/38/EG föråldrade. I fråga om sådana poster har det varit mycket svårt för kontrollmyndigheterna att kontrollera efterlevnaden av bestämmelserna i förordning (EG) nr 767/2009, inbegripet huruvida den specifika fodersammansättningen fyller det särskilda avsedda näringsbehovet.

(5)

Kommissionen tog i enlighet med artikel 10 i förordning (EG) nr 767/2009 emot ett antal ansökningar om ändring av föråldrade villkor med avseende på flera avsedda användningsområden för foder för särskilda näringsbehov. Föråldrade poster för vilka ingen ansökan har lämnats in eller för vilka ansökan har dragits tillbaka bör strykas.

(6)

När det gäller andra avsedda användningsområden för foder avsett för särskilda näringsbehov som förtecknas i del B i bilaga I till direktiv 2008/38/EG är det nödvändigt att ändra bestämmelserna om viktiga näringsegenskaper och märkningsupplysningar, för att anpassa dem till den vetenskapliga och tekniska utvecklingen och för att förbättra bestämmelsernas verkställbarhet och tydlighet.

(7)

Kommissionen tog dessutom i enlighet med artikel 10 i förordning (EG) nr 767/2009 emot ansökningar om att till förteckningen över avsedda användningsområden för foder avsett för särskilda näringsbehov lägga till de särskilda näringsbehoven ”understödjande av energiomsättning och muskelfunktion vid rhabdomyolys” och ”understödjande vid stressituationer och därmed minskat associerat beteende”.

(8)

Kommissionen gjorde alla ansökningar med tillhörande akter tillgängliga för medlemsstaterna.

(9)

Efter att ha bedömt de akter som ingår i ansökningarna bekräftade ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder (nedan kallad kommittén) att de specifika fodersammansättningarna fyller respektive särskilda avsedda näringsbehov och att de inte har någon negativ inverkan på djurhälsa, människors hälsa, miljö eller djurskydd.

(10)

Mot denna bakgrund bör förteckningen över avsedda användningsområden för foder för särskilda näringsbehov uppdateras.

(11)

Eftersom det inte finns några säkerhetsskäl som kräver en omedelbar tillämpning av de nya allmänna bestämmelserna och den uppdaterade förteckningen över avsedda användningsområden för foder för särskilda näringsbehov, bör det föreskrivas övergångsbestämmelser så att onödiga avbrott i verksamheten undviks och ingen onödig administrativ börda införs för företagarna.

(12)

För att skapa klarhet och överskådlighet bör direktiv 2008/38/EG upphävas och ersättas med en förordning som inte innehåller bestämmelser som medlemsstaterna skulle behöva införliva i sin nationella lagstiftning. De sista ändringarna av direktivet har redan undan för undan gjorts genom förordningar på grund av att de berörda bestämmelserna inte behövde införlivas i nationell lagstiftning. Dessutom fastställs de allmänna kraven för utsläppande på marknaden och användning av foder avsett för särskilda näringsbehov i förordning (EG) nr 767/2009.

(13)

Det bör fastställas en tillräcklig lång frist innan denna förordning börjar tillämpas så att medlemsstaterna kan göra nödvändiga anpassningar.

(14)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Foder avsett för särskilda näringsbehov enligt förordning (EG) nr 767/2009 får endast saluföras om

de allmänna bestämmelserna för foder avsett för särskilda näringsbehov i del A i bilagan till den här förordningen är uppfyllda, och

dess avsedda användningsområde är upptaget i del B i bilagan till den här förordningen och bestämmelserna i respektive post är uppfyllda.

Artikel 2

Genom undantag från artikel 1 får foder avsett för särskilda näringsbehov som uppfyller bestämmelserna i direktiv 2008/38/EG fortsätta att släppas ut på marknaden, förutsatt att en ansökan om ett avsett användningsområde som är upptaget i det direktivet har lämnats in till kommissionen i enlighet med artikel 10 i förordning (EG) nr 767/2009 före den 25 mars 2021 och fram till dess att kommissionen fattar beslut om respektive ansökan.

Artikel 3

Foder avsett för särskilda näringsbehov som har märkts före den 25 mars 2022 i enlighet med de bestämmelser som tillämpades före den 25 mars 2020 får fortsätta att släppas ut på marknaden och användas till dess att lagren har tömts.

Artikel 4

Direktiv 2008/38/EG ska upphöra att gälla.

Artikel 5

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 25 december 2020.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 4 mars 2020.

På kommissionens vägnar

Ordförande

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUT L 229, 1.9.2009, s. 1.

(2)  Kommissionens direktiv 2008/38/EG av den 5 mars 2008 om upprättande av en förteckning över användningsområden för djurfoder för särskilda näringsbehov (EUT L 62, 6.3.2008, s. 9).


BILAGA

DEL A

Allmänna bestämmelser för foder för särskilda näringsbehov

1.

Om det finns mer än en grupp viktiga näringsegenskaper i kolumn 2 i del B, angivet med ”och/eller”, för samma särskilda näringsbehov, har tillverkaren möjlighet att välja mellan att använda antingen en grupp eller båda grupperna av viktiga egenskaper för att uppnå de särskilda näringsbehov som anges i kolumn 1 i del B. För varje alternativ anges de motsvarande märkningsuppgifterna i kolumn 4 i del B.

2.

När en viktig näringsegenskap i kolumn 2 i del B anges kvantitativt ska bestämmelserna i artikel 17.2 i förordning (EG) nr 767/2009 och de tillåtna toleranser som fastställs i bilaga IV till den förordningen tillämpas. Om den bilagan inte fastställer någon tolerans för respektive märkningsuppgift ska en teknisk avvikelse på ± 15 % tillåtas.

3.

När en fodertillsats anges i kolumn 2 eller 4 i del B ska bestämmelserna om godkännande av fodertillsatser i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1831/2003 (1) tillämpas och dess användning ska överensstämma med de angivna viktiga näringsegenskaperna.

4.

När uppgifter om ett ämne, som också är godkänt som fodertillsats, krävs enligt kolumn 4 i del B och åtföljs av ”totalt”, ska ämnets totala halt anges under rubriken ”analytiska beståndsdelar”.

5.

De uppgifter som ska anges i enlighet med kolumn 4 i del B ska vara kvantitativa, utan att det påverkar tillämpningen av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/48/EG (2).

6.

Den rekommenderade användningsperiod som anges i kolumn 5 i del B är det intervall inom vilket näringsbehovet normalt bör uppnås. Tillverkarna kan hänvisa till mer precisa användningsperioder inom de fastställda gränserna.

7.

Om det är meningen att foder avsett för särskilda näringsbehov ska uppfylla mer än ett särskilt näringsbehov, ska det överensstämma med varje respektive post i del B.

8.

Beträffande kompletteringsfoder avsett för särskilda näringsbehov ska vägledning avseende ett balanserat dagsbehov ges i instruktionerna för korrekt användning.

9.

När ett foder avsett för särskilda näringsbehov är lämpligt för individuell oral administration via en bolus, ska detta fastställas i kolumnen ”Andra bestämmelser” för respektive foder. Sådant foder ska uteslutande innehålla foderråvaror och fodertillsatser, inklusive eventuell beläggning av bolusen, om inte annat anges i respektive post. Det rekommenderas att foder avsedda för individuell oral administration administreras av en veterinär eller annan behörig person.

10.

När ett foder avsett för särskilda näringsbehov släpps ut på marknaden i form av en bolus, bestående av en foderråvara eller ett kompletteringsfoder, avsedd för individuell oral administration med fördröjd frisättning av föreningarna (dvs. mer än 24 timmar), ska märkningen av detta foder i förekommande fall innehålla den längsta tiden för kontinuerlig frisättning av bolusen och den dagliga frisättningshastigheten för varje fodertillsats för vilken det fastställts en högsta tillåtna halt i helfoder. Foderföretagaren som släpper ut en bolus på marknaden ska styrka att den dagliga tillgängliga fodertillsatshalten i matsmältningskanalen i förekommande fall inte överstiger den högsta tillåtna tillsatshalt som fastställts per kg helfoder under hela utfodringsperioden (fördröjd frisättning). Sådana bevis bör grundas på peer review (sakkunnighetsbedömning) eller intern analys.

11.

När det är tillåtet att ett kompletteringsfoder för avsedda användningsområden i kolumn 2 har en koncentration av vissa fodertillsatser som är högre än 100 gånger den relevanta fastställda högsta tillåtna halten i helfoder, får koncentrationen av dessa fodertillsatser inte vara högre än 500 gånger den relevanta fastställda högsta halten i helfoder, med undantag för de bolusar som avses i punkt 10. Tillsats av sådant kompletteringsfoder till djurets foderstat ska säkerställa att djurets upptag överensstämmer med den fastställda högsta tillåtna halten i helfoder.

DEL B

Förteckning över avsedda användningsområden

Nummer

Särskilt näringsbehov

Viktiga näringsegenskaper (GP1)

Djurart eller djurkategori

Märkningsuppgifter (GP2)

Rekommenderad utfodringslängd

Andra bestämmelser

1

2

3

4

5

6

10

Understödjande av njurfunktionen vid kronisk njursvikt (njurinsufficiens) (3)

Proteiner av hög kvalitet och fosfor ≤ 5 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4) och råprotein ≤ 220 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

Hundar

Proteinkällor

Kalcium

Fosfor

Kalium

Natrium

Essentiella fettsyror (om tillsatta)

Inledningsvis i upp till 6 månader (5)

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som helfoder.

2.

Rekommenderad smältbarhet hos proteiner: minst 85 %.

3.

Ange följande på märkningen: ”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

4.

Ange följande i instruktionerna för korrekt användning: ”Det bör finnas ständig tillgång till vatten.”

Minskat upptag av fosfor genom tillsats av lantankarbonatoktahydrat

Fullvuxna hundar

Proteinkällor

Kalcium

Fosfor

Kalium

Natrium

Essentiella fettsyror (om tillsatta)

Lantankarbonatoktahydrat

Inledningsvis i upp till 6 månader (5)

1.

Ange följande på märkningen: ”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

2.

Ange följande i instruktionerna för korrekt användning: ”Det bör finnas ständig tillgång till vatten.”

Proteiner av hög kvalitet och fosfor ≤ 6,5 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4) och råprotein ≤ 320 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

Katter

Proteinkällor

Kalcium

Fosfor

Kalium

Natrium

Essentiella fettsyror (om tillsatta)

Inledningsvis i upp till 6 månader (5)

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som helfoder.

2.

Rekommenderad smältbarhet hos proteiner: minst 85 %.

3.

Ange följande på märkningen: ”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

4.

Ange följande i instruktionerna för korrekt användning: ”Det bör finnas ständig tillgång till vatten.”

Minskat upptag av fosfor genom tillsats av lantankarbonatoktahydrat

Fullvuxna katter

Proteinkällor

Kalcium

Fosfor

Kalium

Natrium

Essentiella fettsyror (om tillsatta)

Lantankarbonatoktahydrat

Inledningsvis i upp till 6 månader (5)

1.

Ange följande på märkningen: ”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

2.

Ange följande i instruktionerna för korrekt användning: ”Det bör finnas ständig tillgång till vatten.”

Hög energitäthet på mer än 8,8 MJ/kg foder med en vattenhalt på 12 %

Mycket lättsmält stärkelsekälla med hög aptitlighet

Begränsad proteinhalt: ≤ 106 g råprotein/kg foder med en vattenhalt på 12 %

Natriumhalt: 2 g/100 kg kroppsvikt per dag

Hög halt eikosapentaensyra och dokosahexaensyra: totalt ≥ 0,2 g/kg kroppsvikt0,75 per dag

Hästdjur

Protein- och energikällor

Kalcium

Fosfor

Kalium

Magnesium

Natrium

Total halt eikosapentaensyra och dokosahexaensyra

Inledningsvis i upp till 6 månader

På lång sikt eller fram till dess att problemet lösts

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som kompletteringsfoder.

2.

Ange följande på märkningen:

”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

Kompletteringsfodret bör inte användas vid hypernatremi och hyperkloremi.

Kompletteringsfodret bör bidra med minst 10–20 % av den dagliga energitillförseln (ungefär 0,05–0,1 MJ/kg kroppsvikt0,75 per dag).

3.

Portionen bör garantera en energitillförsel på > 0,62 MJ/kg kroppsvikt0,75 per dag.

4.

Portionen bör inte överstiga 50 mg kalcium/kg torrsubstans per dag.

5.

Ange följande i instruktionerna för korrekt användning: ”Det bör finnas ständig tillgång till vatten.”

11

Minskad oxalatstenbildning

Låg kalciumhalt, låg halt av vitamin D och egenskaper som gör urinen alkalisk

Hundar och katter

Fosfor

Kalcium

Natrium

Magnesium

Kalium

Klorider

Svavel

Vitamin D (totalt)

Hydroxiprolin

Ämnen som gör urinen alkalisk

I upp till 6 månader

Ange följande på märkningen:

”Veterinär bör rådfrågas före användning.”

12

Reglering av glukostillförseln (Diabetes mellitus)

Total sockerhalt (mono- och disackarider) ≤ 62 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

Hundar och katter

Kolhydratkällor

Eventuell behandling av kolhydrater

Stärkelse

Total sockerhalt

Fruktos (om tillsatt)

Essentiella fettsyror (om tillsatta)

Källor till korta och medellånga fettsyror (om tillsatta)

Inledningsvis i upp till 6 månader

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som helfoder.

2.

Ange följande på märkningen:

”Låg halt mono- och disackarider.”

”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

13

Minskad intolerans mot ingredienser och näringsämnen (6)

Ett utvalt och begränsat antal proteinkällor

och/eller

Källor för hydrolyserat protein

och/eller

Utvalda kolhydratkällor

Hundar och katter

Proteinkällor inklusive eventuell behandling (om tillsatta)

Kolhydratkällor inklusive eventuell behandling (om tillsatta)

Essentiella fettsyror (om tillsatta)

3 till 8 veckor: om tecknen på intolerans försvinner, kan detta foder inledningsvis användas i upp till ett år

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som helfoder.

2.

Det rekommenderas att man begränsar antalet huvudproteinkällor till tre.

3.

Ange följande på märkningen:

Lämplig kombination av de viktigaste näringsegenskaperna, enligt vad som är tillämpligt.

”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

14

Minskad cystinstenbildning

Egenskaper som gör urinen alkalisk och råprotein ≤ 160 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

eller

Proteiner som valts ut för sin begränsade cystin- och cysteinhalt (t.ex. kasein, ärtprotein, sojaprotein) och råprotein ≤ 220 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

Hundar

Svavelhaltiga aminosyror (totalt)

Proteinkällor

Natrium

Kalium

Klorider

Ämnen som gör urinen alkalisk (om tillsatta)

Inledningsvis i upp till 6 månader

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som helfoder.

2.

Ange följande i instruktionerna för korrekt användning:

”Det bör finnas ständig tillgång till vatten.”

3.

Ange följande på märkningen:

”Egenskaper som gör urinen alkalisk och låg proteinhalt” eller ” Låg halt utvalda proteiner”, enligt vad som är tillämpligt.

”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

4.

Veterinären eller näringsexperten bör beakta följande: De alkaniserande egenskaperna innebär att födan bör utformas med målet att urin-pH ≥ 7.

15

Näringsmässig återhämtning, konvalescens (7)

Mycket lättsmälta ingredienser med

energitäthet ≥ 3 520 kcal och råprotein ≥ 250 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

Hundar

Mycket lättsmälta ingredienser inklusive eventuell behandling

Energivärde

Till dess återhämtning har skett

1.

Rekommenderad skenbar smältbarhet hos torrsubstans ≥ 80 % eller hos organiska ämnen ≥ 85 %.

2.

I de fall när det anges att foder ges via intubering ska följande anges på förpackningen, containern eller märkningen: ”Administration under veterinärt överinseende.”

3.

Märkningen får innehålla uppgifter om de särskilda omständigheter som dietfodret är avsett för.

4.

Ange följande på märkningen:

”Hög energitäthet, hög koncentration av viktiga näringsämnen och mycket lättsmälta ingredienser.”

Mycket lättsmälta ingredienser med energitäthet ≥ 3 520 kcal och råprotein ≥ 270 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

Katter

16

Minskad uratstenbildning

Råprotein ≤ 130 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

eller

Råprotein ≤ 220 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4) och utvalda proteinkällor

Hundar

Proteinkällor

I upp till 6 månader, men livslång användning vid irreversibel störning av urinsyreämnesomsättningen

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som helfoder.

2.

Proteinkvalitet och purinhalt bör beaktas vid valet av proteinkälla. Exempel på utvalda proteinkällor av hög kvalitet och med låga purinhalter är ägg, kasein, sojaprotein och majsgluten.

3.

Ange följande i instruktionerna för korrekt användning: ”Det bör finnas ständig tillgång till vatten.”

4.

Ange följande på märkningen:

”Veterinär bör rådfrågas före användning.”

”Låg proteinhalt” eller ”Begränsad proteinhalt och utvalda proteinkällor” enligt vad som är tillämpligt.

Råprotein ≤ 317 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

Katter

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som helfoder.

2.

Proteinkvalitet och purinhalt bör beaktas vid valet av proteinkälla. Exempel på utvalda proteinkällor av hög kvalitet och med låga purinhalter är ägg, kasein, sojaprotein och majsgluten.

3.

Ange följande på märkningen:

”Veterinär bör rådfrågas före användning.”

”Begränsad proteinhalt.”

4.

Ange följande i instruktionerna för korrekt användning: ”Det bör finnas ständig tillgång till vatten.”

17

Upplösning av struvitsten (8)

Främjar produktion av undermättad (9) urin med avseende på struvit

och/eller

Urinförsurande egenskaper (10)

och

Magnesium ≤ 1,8 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

Hundar och katter

Fosfor

Kalcium

Natrium

Magnesium

Kalium

Klorid

Svavel

5 till 12 veckor

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som helfoder.

2.

Ange följande på märkningen:

”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

”Främjar produktion av undermättad urin med avseende på struvit och/eller har urinförsurande egenskaper.”

3.

Ange följande i instruktionerna för korrekt användning: ”Det bör finnas ständig tillgång till vatten.”

4.

Uppgifter om överensstämmelse som styrker födans förmåga att skapa en undermättad och/eller försurad miljö ska på begäran göras tillgänglig för de berörda behöriga myndigheterna.

18

Minskad risk för återfall i struvitsten (8)

Helfoder som främjar produktion av undermättad (9) eller metastabiliserad urin (11) med avseende på struvit

och/eller

Foder med urinförsurande egenskaper (10)

och

Magnesium ≤ 1,8 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

Hundar och katter

Fosfor

Kalcium

Natrium

Magnesium

Kalium

Klorid

Svavel

Inledningsvis i upp till 6 månader

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som helfoder.

2.

Ange följande på märkningen:

”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

”Främjar produktion av undermättad eller metastabiliserad urin med avseende på struvit och/eller har urinförsurande egenskaper.”

3.

Ange följande i instruktionerna för korrekt användning: ”Det bör finnas ständig tillgång till vatten.”

4.

Uppgifter om överensstämmelse som styrker födans förmåga att skapa en undermättad eller metastabiliserad och/eller försurad miljö ska på begäran göras tillgänglig för de berörda behöriga myndigheterna.

19

Motverkande av dålig matsmältning (12)

Mycket lättsmält föda:

Skenbar smältbarhet hos

foder med låg fiberhalt (växttråd ≤ 44 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)):

Råprotein ≥ 85 %

Råfett ≥ 90 %

eller

foder med tillsatt fiber (växttråd > 44 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)):

Råprotein ≥ 80 %

Råfett ≥ 80 %

Hundar och katter

Mycket lättsmälta ingredienser inklusive eventuell behandling

Inledningsvis i upp till 12 veckor, men livslång användning vid kronisk pankreasinsufficiens

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som helfoder.

2.

Ange följande på märkningen:

”Mycket lättsmält foder.”

”Veterinär bör rådfrågas före användning.”

20

Minskade absorptionsstörningar i tarmsystemet

Mycket lättsmält föda:

Skenbar smältbarhet hos

foder med låg fiberhalt (växttråd ≤ 44 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)):

Råprotein ≥ 85 %

Råfett ≥ 90 %

eller

foder med tillsatt fiber (växttråd > 44 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)):

Råprotein ≥ 80 %

Råfett ≥ 80 %

och

Natrium ≥ 1,8 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

och

Kalium ≥ 5 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

Hundar och katter

Mycket lättsmälta ingredienser inklusive eventuell behandling

Natrium

Kalium

I upp till 12 veckor

Ange följande på märkningen:

”Mycket lättsmält foder med ökade natrium- och kaliumhalter.”

”Veterinär bör rådfrågas före användning.”

21

Minskade akuta absorptionsstörningar i tarmsystemet

Ökade elektrolythalter:

Natrium ≥ 1,8 %

Kalium ≥ 0,6 %

och

Mycket lättsmälta kolhydrater:

≥ 32 %

Hundar och katter

Natrium

Kalium

Kolhydratkällor

1 till 7 dagar

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som kompletteringsfoder.

2.

Ange följande på märkningen:

”Under perioder med och vid rekonvalescens från akut diarré.”

”Veterinär bör rådfrågas före användning.”

3.

När det gäller fast foder bör det rekommenderade elektrolytintervallet beräknas på grundval av ett normalt dagligt frivilligt vattenintag.

22

Understödjande av fettomsättning vid hyperlipidemi

Fett (13) ≤ 110 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (14)

Hundar och katter

Råfett

Inledningsvis i upp till 2 månader

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som helfoder.

2.

Ange följande på märkningen:

”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

”Låg fetthalt.”

23

Understödjande av leverfunktionen vid kronisk leversvikt (leverinsufficiens)

Måttlig proteinhalt:

Råprotein ≤ 279 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4) för hundar

Råprotein ≤ 370 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4) för katter

och

Utvalda proteinkällor

och

Rekommenderad smältbarhet hos protein i födan ≥ 85 %

Hundar och katter

Proteinkällor

Koppar (totalt)

Natrium

Inledningsvis i upp till 4 månader

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som helfoder.

2.

Exempel på utvalda proteinkällor baserat på mycket hög smältbarhet: mjölkproteiner (vassle, kasein, mjölk, keso), andra animaliska proteiner (ägg, kyckling) och vegetabiliskt protein (soja).

3.

Ange följande i instruktionerna för korrekt användning: ”Det bör finnas ständig tillgång till vatten.”

4.

Ange följande på märkningen:

”Måttlig halt av utvalda och mycket lättsmälta proteiner.”

”Veterinär bör rådfrågas före användning.”

Låg proteinhalt men av hög kvalitet och mycket lättsmälta kolhydrater

Hästdjur

Protein- och fiberkällor

Mycket lättsmälta kolhydrater inklusive eventuell behandling

Metionin

Kolin

Halt n-3-fettsyror (om tillsatta)

Inledningsvis i upp till 6 månader

1.

Ange följande på märkningen:

”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

2.

Vägledning bör finnas om på vilket sätt fodret bör ges och om uppdelning på flera små portioner per dag.

24

Understödjande av hjärtfunktionen vid kronisk hjärtsvikt (hjärtinsufficiens)

Begränsad natriumhalt:

Natrium ≤ 2,6 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

Hundar och katter

Magnesium

Kalium

Natrium

Inledningsvis i upp till 6 månader

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som helfoder.

2.

Ange följande på märkningen: ”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

25

Minskad övervikt

Omsättbar energi < 3 060 kcal/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (15)

eller

Omsättbar energi < 560 kcal/kg helfoder med en vattenhalt på 85 % (15)

Hundar

Energivärde

Till dess målvikten är nådd och därefter vid behov för att behålla målvikten

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som helfoder.

2.

För att garantera att minimikraven uppfylls bör näringshalten i en diet för att minska övervikt höjas för att kompensera för det begränsade dagliga energiintaget (16).

3.

Ange följande på märkningen:

”Veterinär bör rådfrågas före användning.”

”För katter rekommenderas en övergångsperiod när dieten påbörjas.”

”För en effektiv viktminskning eller bibehållande av idealvikt bör det rekommenderade dagliga energiintaget inte överskridas.”

Omsättbar energi < 3 190 kcal/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (15)

eller

Omsättbar energi < 580 kcal/kg helfoder med en vattenhalt på 85 % (15)

Katter

26

Understödjande av hudfunktionen vid hudsjukdomar (dermatos) och överdrivet håravfall

Linolsyra≥ 12,3 g/kg och total halt eikosapentaensyra och dokosahexaensyra ≥ 2,9 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

Hundar och katter

Linolsyra

Total halt eikosapentaensyra och dokosahexaensyra

Inledningsvis i upp till 2 månader

Ange följande på märkningen:

”Veterinär bör rådfrågas före användning.”

”Hög halt linolsyra (LA) och hög total halt eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA).”

Linolsyra ≥ 18,5 g/kg och total halt eikosapentaensyra och dokosahexaensyra ≥ 0,39 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

Hundar

Linolsyra ≥ 18,5 g/kg och total halt eikosapentaensyra och dokosahexaensyra ≥ 0,09 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

Katter

27

Understödjande av ämnesomsättningen i lederna vid ben- och ledinflammation (osteoartrit)

Total halt omega-3-fettsyror ≥ 29 g/kg och eikosapentaensyra ≥ 3,3 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

och

Tillräcklig halt vitamin E

Hundar

Omega-3-fettsyror (totalt)

Eikosapentaensyra (totalt)

Vitamin E (totalt)

Inledningsvis i upp till 3 månader

Ange följande på märkningen:

”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

Total halt omega-3-fettsyror ≥ 10,6 g /kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4) och dokosahexaensyra ≥ 2,5 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

och

Ökade halter metionin och mangan

Tillräcklig halt vitamin E

Katter

Omega-3-fettsyror (totalt)

Dokosahexaensyra (totalt)

Metionin (totalt)

Mangan (totalt)

Vitamin E (totalt)

 

28

Minskad ansamling koppar i levern

Begränsad kopparhalt: koppar ≤ 8,8 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

Hundar

Koppar (totalt)

Inledningsvis i upp till 6 månader

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som helfoder.

2.

Ange följande på märkningen:

”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

29

Minskade jodhalter i foder vid bristande njurfunktion (hypertyreos)

Begränsad jodhalt: Jod ≤ 0,26 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

Katter

Jod (totalt)

Inledningsvis i upp till 3 månader

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som helfoder.

2.

Ange följande på märkningen:

”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

30

Understödjande vid stressituationer och därmed minskat associerat beteende

Trypsinhydrolyserat bovint kasein 1–3 g/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % (4)

Hundar

Trypsinhydrolyserat bovint kasein

Inledningsvis i upp till 2 månader

1.

Fodret ska släppas ut på marknaden som helfoder.

2.

Ange följande på märkningen:

”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

50

Understödjande av förberedelser för brunst och fortplantning

Hög selenhalt och en lägsta halt vitamin E/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % på 50 mg för grisar, på 35 mg för kaniner och på 88 mg för hundar, katter och minkar, en lägsta halt vitamin E per djur och dag på 100 mg för får, på 300 mg för nötkreatur och på 1 100 mg för hästar

eller

Höga halter vitamin A och/eller vitamin D och/eller en lägsta halt betakaroten på 300 mg per djur och dag

Kompletteringsfodret får innehålla selen samt vitamin A och D i en koncentration högre än 100 gånger den relevanta fastställda högsta tillåtna halten i helfoder.

Däggdjur

Namn och total mängd av varje tillsatt spårelement och vitamin

Kor: 2 veckor före utgången av dräktigheten fram till nästa dräktighet bekräftas

Suggor: 7 dagar före fram till 3 dagar efter födseln och 7 dagar före fram till 3 dagar efter parning

Andra honor av däggdjur: från sista delen av dräktigheten fram till nästa dräktighet bekräftas

Hanar: under fortplantningsperioder

1.

Tillförsel i form av bolus är tillåten. En bolus får innehålla upp till 20 % järn i en inert, icke-biotillgänglig form, för att öka dess densitet.

2.

I instruktionerna för korrekt användning av fodret ska det framgå att de lagfästa högsta tillåtna halterna i helfoder ska följas.

3.

Ange på märkningen av fodret vägledning om vid vilka förhållanden det är lämpligt att använda fodret.

 

Hög halt vitamin A och/eller vitamin D

eller

Höga halt selen och/eller zink och/eller en lägsta halt vitamin E på 40 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 %

Kompletteringsfodret får innehålla selen, zink samt vitamin A och D i en koncentration högre än 100 gånger den relevanta fastställda högsta tillåtna halten i helfoder.

Fåglar

Namn och total mängd av varje tillsatt spårelement och vitamin

För honor: under brunst

För hannar: under fortplantningsperioder

51

Understödjande av regenerering av hovar, fötter och hud

Hög zinkhalt

Kompletteringsfodret får innehålla zink i en koncentration högre än 100 gånger den relevanta fastställda högsta tillåtna halten i helfoder.

Hästar, idisslare och grisar

Zink (totalt)

Metionin (totalt)

Biotin (om tillsatt)

I upp till 8 veckor

1.

I instruktionerna för korrekt användning av fodret ska det framgå att den lagfästa högsta tillåtna halten av zink i helfoder ska följas.

2.

Tillförsel i form av bolus är tillåten för idisslare. En bolus får innehålla upp till 20 % järn i en inert, icke-biotillgänglig form, för att öka dess densitet.

52

Understödjande av näringsmässig obalans vid ändrad diet

Lägsta tillförsel via dietfoder av följande:

Selen: 0,1 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 %

och/eller

Zink: 15 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 %

och/eller

Koppar: 2 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % för får och 5 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % för andra arter

och/eller

Vitamin A: 2 000 IU/kg helfoder med en vattenhalt på 12 %

och/eller

Vitamin D: 400 IU/kg helfoder med en vattenhalt på 12 %

och/eller

Vitamin E: 35 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % för fjäderfä, 10 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % för idisslare, 40 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % för kaniner och 20 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % för grisar

Kompletteringsfodret får innehålla selen, zink, koppar samt vitamin A och D i en koncentration högre än 100 gånger den relevanta fastställda högsta tillåtna halten i helfoder.

Idisslare

Grisar

Kaniner

Fjäderfä

Namn och total mängd av eventuella näringstillsatser

2 till 15 dagar

1.

Tillförsel i form av bolus är tillåten för idisslare och grisar. En bolus får innehålla upp till 20 % järn i en inert, icke-biotillgänglig form, för att öka dess densitet.

2.

I instruktionerna för korrekt användning av fodret ska det framgå att de lagfästa högsta tillåtna halterna i helfoder ska följas.

3.

Ange på märkningen av fodret vägledning om vid vilka förhållanden det är lämpligt att använda fodret.

53

Understödjande av avvänjning

Lägsta tillförsel via dietfoder av följande:

Selen: 0,1 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 %

och/eller

Zink: 15 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 %

och/eller

Koppar: 2 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % för får och 5 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % för andra arter

och/eller

Jod: 0,2 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 %

och/eller

Mangan: 20 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 %

och/eller

Vitamin A: 1 500 IU/kg helfoder med en vattenhalt på 12 %

och/eller

Vitamin D: 400 IU/kg helfoder med en vattenhalt på 12 %

och/eller

Vitamin E: 100 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % för kalvar och 50 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % för lamm, killingar och smågrisar

Kompletteringsfodret får innehålla selen, zink, koppar, jod, mangan samt vitamin A och D i en koncentration högre än 100 gånger den relevanta fastställda högsta tillåtna halten i helfoder.

Däggdjur

Namn och total mängd av eventuella näringstillsatser

I upp till 4 veckor runt avvänjningen

1.

I instruktionerna för korrekt användning av fodret ska det framgå att de lagfästa högsta tillåtna halterna i helfoder ska följas.

2.

Ange på märkningen av fodret vägledning om vid vilka förhållanden det är lämpligt att använda fodret.

54

Understödjande av regenerering av hud och bihang

– Lägsta tillförsel av zinkföreningar via dietfoder motsvarande 20 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 %

och

Höga halter koppar och/eller jod och/eller selen

och/eller

vitamin B6 och/eller vitamin E och/eller vitamin A

och/eller

metionin och/eller cystin och/eller

lägsta tillförsel av biotin på 0,4 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 % för idisslare

Kompletteringsfodret får innehålla zink, koppar, jod, selen och vitamin A i en koncentration högre än 100 gånger den relevanta fastställda högsta tillåtna halten i helfoder.

Däggdjur och fjäderfä

Namn och total mängd av eventuella näringstillsatser

I upp till 8 veckor

Kompletteringsfoder för idisslare som innehåller biotin: i upp till 6 månader

1.

I instruktionerna för korrekt användning av fodret ska det framgå att de lagfästa högsta tillåtna halterna i helfoder ska följas.

2.

Ange på märkningen av fodret vägledning om vid vilka förhållanden det är lämpligt att använda fodret.

55

Stabilisering av vätske- och elektrolytbalans för understödjande av den fysiologiska matsmältningen

Övervägande elektrolyter: natrium, kalium och klorider

Buffertkapacitet (21) vid flytande foder: minst 60 mmol/liter färdigblandad dryck för utfodring

Lättsmälta kolhydrater

Kalvar, grisar, lamm, killingar och föl

Natrium

Kalium

Klorider

Kolhydratkällor

Bikarbonater och/eller citrater (om tillsatta)

1 till 7 dagar

1.

Rekommenderat elektrolytintervall per liter färdigblandad dryck för utfodring:

Natrium: 1,7–3,5 g

Kalium: 0,4–2 g

Klorider: 1–2,8 g

2.

När det gäller fast foder bör det rekommenderade elektrolytintervallet beräknas på grundval av ett normalt dagligt frivilligt vattenintag.

3.

Ange följande på märkningen:

”Om det finns risk för, under perioder med eller vid rekonvalescens från matsmältningsrubbningar (diarré).”

”Veterinär bör rådfrågas före användning och före en förlängning av användningstiden.”

4.

Ange följande i instruktionerna för korrekt användning:

Vid behov rekommenderat intag av den färdigblandade drycken och av mjölk.

Om halten bikarbonater och/eller citrater är över 40 mmol/liter färdigblandad dryck för utfodring av idisslare: ”Samtidig utfodring med mjölk bör undvikas för djur med löpmage.”

56

Minskad risk för stelkramp (hypomagnesemi)

Hög magnesiumhalt, lätt

tillgängliga kolhydrater,

måttlig proteinhalt och

låg kaliumhalt

Idisslare

Stärkelse

Socker (totalt)

Magnesium

Natrium

Kalium

3–10 veckor under gräsets kraftigaste tillväxtperiod

1.

Tillförsel i form av bolus är tillåten. En bolus får innehålla upp till 20 % järn i en inert, icke-biotillgänglig form, för att öka dess densitet.

2.

I instruktionerna för korrekt användning ska vägledning avseende ett balanserat dagsbehov ges vad gäller tillsats av fiberkällor och lättillgänglig energi.

3.

Beträffande foder för får ska följande anges på märkningen: ”Speciellt för digivande tackor.”

57

Minskad risk för acidos

Låg halt lätt jäsbara kolhydrater och hög buffertkapacitet

Idisslare

Stärkelse

Socker (totalt)

I upp till 2 månader (17)

1.

Tillförsel i form av bolus är tillåten. En bolus får innehålla upp till 20 % järn i en inert, icke-biotillgänglig form, för att öka dess densitet.

2.

I instruktionerna för korrekt användning ska vägledning avseende ett balanserat dagsbehov ges vad gäller tillsats av fiberkällor och lätt jäsbara kolhydrater.

3.

Beträffande foder för mjölkkor ska följande anges på märkningen: ”Speciellt för högmjölkande kor.”

4.

Beträffande foder för idisslare som föds upp för slakt ska följande anges på märkningen: ”Särskilt för intensivt uppfödd boskap (18).”

58

Minskad risk för stenar i urinblåsan

Låg halt fosfor, magnesium och urinförsurande ämnen

Idisslare

Kalcium

Fosfor

Natrium

Magnesium

Kalium

Klorider

Svavel

Urinförsurande ämnen

I upp till 6 veckor

1.

Ange följande på märkningen: ”Särskilt för intensivt uppfödd ungboskap.”

2.

Ange följande i instruktionerna för korrekt användning: ”Det bör finnas ständig tillgång till vatten.”

59

Långsiktig tillförsel av spårelement och/eller vitaminer för betande djur

Hög halt

Spårelement

och/eller

Vitaminer, provitaminer och kemiskt väldefinierade ämnen med likartade effekter

Kompletteringsfodret får

innehålla fodertillsatser i en

koncentration högre än 100

gånger den relevanta fastställda

högsta tillåtna halten i

helfoder.

Idisslare

med en

fungerande

våm

Namn och total mängd av varje tillsatt spårelement, vitamin, provitamin och kemiskt väldefinierat ämne med likartad effekt

Om en bolus används, daglig frisättningshastighet för varje spårelement och/eller vitamin

Om en bolus används, längsta tiden för kontinuerlig frisättning av spårelement eller vitamin

I upp till 12 månader

1.

Tillförsel i form av bolus är tillåten. En bolus får innehålla upp till 20 % järn i en inert, icke-biotillgänglig form, för att öka dess densitet.

2.

Ange följande på märkningen av fodret:

”Samtidig tillförsel av tillsatser med en högsta tillåtna halt från andra källor än sådana som ingår i en bolus ska i förekommande fall undvikas.

Före användning bör en veterinär eller näringsexpert rådfrågas om

a)

balansen av spårelement i dagsbehovet,

b)

besättningens status i fråga om spårelement.”

60

Minskad risk för kalvningsförlamning och subklinisk hypokalcemi

Lågt förhållande katjoner/anjoner

I hela portionen:

Lägsta syrning via foder för särskilda näringsbehov 100 mekv/kg torrsubstans

Mål: 0 < DCAD (19) (mekv/kg torrsubstans) < 100

eller

Mjölkkor

Kalcium

Fosfor

Magnesium

Natrium

Kalium

Klorider

Svavel

Från 3 veckor före kalvning fram till kalvning

Ange följande i instruktionerna för korrekt användning:

”Avsluta utfodringen efter kalvning.”

Zeolit (natriumaluminiumsilikat): 250–500 g/dag

 

Natriumaluminiumsilikat

Från 3 veckor före kalvning fram till kalvning

Ange följande i instruktionerna för korrekt användning:

”Mängden foder ska begränsas så att det dagliga intaget av natriumaluminiumsilikat inte överstiger 500 g per djur.”

Användningstiden ska begränsas till högst 2 veckor.

”Avsluta utfodringen efter kalvning.”

eller

Tillförsel av foderråvaror som är skyddade mot nedbrytning i våmmen och rika på fytinsyra (> 6 %) samt med en kalciumhalt på < 0,2 % för att uppnå minst 28 g och högst 32 g tillgängligt kalcium per ko och dag

eller

 

Kalcium

Från 4 veckor före kalvning fram till kalvning

Ange följande i instruktionerna för korrekt användning:

”Avsluta utfodringen efter kalvning.”

Hög kalciumhalt i form av kalciumkällor med hög tillgänglighet: kalciumklorid och/eller kalciumsulfat och/eller dikalciumfosfat och/eller kalciumkarbonat och/eller kalciumpropionat och/eller kalciumformat och/eller ”varje annan kalciumkälla med liknande effekt”

Minst 50 g kalcium per ko och dag från en källa eller en kombination av dessa källor

eller

 

Kalcium

Kalciumkällor

Från första tecken på födsel fram till 2 dagar

efter födsel

1.

Tillförsel i form av bolus är tillåten. En bolus får innehålla upp till 20 % järn i en inert, icke-biotillgänglig form, för att öka dess densitet.

2.

I instruktionerna för korrekt användning anges hur många gånger fodret bör tillföras och tidpunkt före och efter kalvning.

3.

Ange följande på märkningen: ”Näringsexpert bör rådfrågas före användning.”

Kalciumpidolat: minst 5,5 g per ko och dag

eller

 

Kalcium

Kalciumpidolat

Från första tecken på födsel fram till 2 dagar efter födsel

1.

Tillförsel i form av bolus är tillåten. En bolus får innehålla upp till 20 % järn i en inert, icke-biotillgänglig form, för att öka dess densitet.

2.

Ange följande på märkningen: ”Näringsexpert bör rådfrågas före användning.”

Mjöl av Solanum glaucophyllum med en daglig frisättning på 38–46 μg 1,25-dihydroxikolekalciferolglykosid per dag

 

Mjöl av Solanum glaucophyllum

Halt 1,25-dihydroxikolekalciferolglykosid

Växttråd

Magnesium

Råfett

Stärkelse

Vitamin D3 (totalt) som kolekalciferol

Från 2 dagar före kalvning eller första tecken på födsel fram till 10 dagar efter födsel

1.

Tillförsel i form av bolus är tillåten. En bolus får innehålla upp till 20 % järn i en inert, icke-biotillgänglig form, för att öka dess densitet.

2.

Ange följande på märkningen: ”Näringsexpert bör rådfrågas före användning.”

61

Minskad risk för ketos (20)

Lägsta tillförsel av propan-1,2-diol eller propylenglykol:

250 g/dag för mjölkkor

50 g/dag för tackor eller getter

eller

Lägsta tillförsel av propionater (kalcium- eller natriumsalter):

110 g/dag för mjölkkor

22 g/dag för tackor eller getter

eller

Lägsta kombinerade tillförsel av propan-1,2-diol och propionater (natrium- eller kalciumsalter) om följande gäller:

Kombinationen av propan-1,2-diol och propionater för mjölkkor innebär att/motsvarar/är sådan att propionater +0,44 x propan-1,2-diol > 110 g/dag

Kombinationen av propan-1,2-diol och propionater för tackor eller getter innebär att/motsvarar/är sådan att propionater +0,44 x propan-1,2-diol > 22 g/dag

Mjölkkor, tackor och getter

Propan-1,2-diol (om tillsatt)

Propionater i form av natrium- eller kalciumsalter (om tillsatt)

Från 3 veckor före fram till 6 veckor efter kalvning för mjölkkor

Från 6 veckor före fram till 3 veckor efter födsel för tackor och getter

1.

Tillförsel i form av bolus är tillåten. En bolus får innehålla upp till 20 % järn i en inert, icke-biotillgänglig form, för att öka dess densitet.

2.

Ange följande på märkningen: ”När kalcium- eller natriumpropionater tillförs vid slutet av dräktigheten ska mineralbalansen utvärderas vad gäller risken för hypokalcemi efter födsel.”

62

Minskade stressreaktioner

Hög magnesiumhalt

och/eller

Mycket lättsmälta ingredienser

Grisar

Magnesium

Mycket lättsmälta ingredienser inklusive eventuell behandling

Halt n-3-fettsyror (om tillsatta)

1 till 7 dagar

Det ska finnas vägledning om vid vilka förhållanden det är lämpligt att använda fodret.

63

Minskad risk för förstoppning

Ingredienser som stimulerar passagen genom tarmarna

Suggor

Ingredienser som stimulerar passagen genom tarmarna

10 till 14 dagar före och 10 till 14 dagar efter grisning

 

64

Motverkande av otillräcklig järntillgänglighet efter födseln

Höga halter av järnföreningar som godkänts i den funktionella gruppen ”föreningar av spårelement” i kategorin ”näringstillsatser” enligt bilaga I till förordning (EG) nr 1831/2003.

Kompletteringsfodret får innehålla järn i en koncentration högre än 100 gånger den relevanta fastställda högsta tillåtna halten i helfoder.

Diande smågrisar och kalvar

Järn (totalt)

Efter födsel i upp till 3 veckor

I instruktionerna för korrekt användning ska det framgå att de lagfästa högsta tillåtna halterna av järn i helfoder ska följas.

65

Motverkande av bristfälligt upptag av näringsämnen från tarmen (malabsorption)

Låg halt mättade fettsyror och hög halt fettlösliga vitaminer

Fjäderfä, utom gäss och duvor

Procentandel mättade fettsyror av den totala halten fettsyror

Vitamin A (totalt)

Vitamin D (totalt)

Vitamin E (totalt)

Vitamin K (totalt)

Under de 2 första veckorna efter kläckningen

 

66

Minskad risk för fettleversyndrom

Lågt energiinnehåll och hög andel omsättbar energi från lipider med hög halt fleromättade fettsyror

Värphöns

Energivärde (beräknat enligt metod från EU-kommissionen)

Procentandel omsättbar energi från lipider

Halt fleromättade fettsyror

I upp till 12 veckor

 

67

Understödjande av förberedelser för och återhämtning från sport

Hög selenhalt och en lägsta halt vitamin E på 50 mg/kg helfoder med en vattenhalt på 12 %

Kompletteringsfodret får innehålla selenföreningar i en koncentration högre än 100 gånger den relevanta fastställda högsta tillåtna halten i helfoder.

Hästdjur

Vitamin E (totalt)

Selen (totalt)

I upp till 8 veckor före sport – I upp till 4 veckor efter sport

I instruktionerna för korrekt användning av fodret ska det framgå att den lagfästa högsta tillåtna halten av selen i helfoder ska följas.

68

Motverkande av elektrolytförlust vid kraftig svettning

Ska innehålla natriumklorid och bör innehålla kaliumklorid

Låga halter magnesium, kalcium och fosfor

Det är frivilligt att tillsätta andra elektrolytsalter

Hästdjur

Natrium

Klorider

Kalium

Kalcium

Magnesium

Fosfor

1 till 3 dagar efter kraftig svettning

1.

Det ska finnas vägledning om vid vilka förhållanden det är lämpligt att använda fodret.

2.

I instruktionerna för korrekt användning ska vägledning anges för administration med avseende på foderreceptet och fodrets presentation samt baserad på den utförda träningens längd och intensitet.

3.

Ange följande på märkningen:

”Det bör finnas ständig tillgång till vatten.”

Beträffande administration av elektrolyter som inte blandas med vatten (t.ex. i foder eller i sprutform): ”Det ska finnas tillgång till vatten minst under 20 minuter eller helst under 1 timme efter administrationen.”

4.

Det ska ges ytterligare vägledning om att övervaka senare intag av vatten; veterinär bör rådfrågas om det uppmärksammas att djuret inte dricker tillräckligt.

5.

Eventuellt kan vägledning ges om den mängd vatten (i liter) som dessutom ska tillhandahållas genom foder eller elektrolyter i sprutform.

69

Understödjande av energiomsättning och muskelfunktion vid muskelsönderfall (rabdomyolys)

Stärkelse och socker högst 20 % av tillgänglig energi

Råfett mer än 20 % av tillgänglig energi

Vitamin E minst 350 UI/kg helfoder med en vattenhalt på 12 %

Hästdjur

Stärkelse

Socker

Råfett

Vitamin E (totalt)

Inledningsvis minst 3 månader

1.

Det ska finnas vägledning om vid vilka förhållanden det är lämpligt att använda fodret.

2.

I instruktionerna för korrekt användning ska vägledning avseende ett balanserat dagsbehov och ett lämpligt dagligt intag ges.

3.

Ange följande på märkningen: ”Veterinär bör rådfrågas före användning.”

70

Motverkande av kroniska matsmältningsstörningar i tjocktarmen

Stärkelsehalt < 1 g/kg kroppsvikt per portion (< 0,5 g/kg kroppsvikt per portion vid diarré)

Sädeskorn bearbetade genom hydrotermisk behandling, t.ex. extrudering, mikronisering, expandering och omvandling till flingor, för att förbättra nedbrytningen av stärkelse i tunntarmen

Ytterligare tillförsel av vattenlösliga vitaminer och lämpliga mineral-/elektrolythalter

Ytterligare tillförsel av olja om ingen diarré

Hästdjur

Stärkelse

Råfett

På lång sikt eller fram till dess att problemet lösts

1.

Vägledning ska ges om

vid exakt vilka förhållanden det är lämpligt att använda fodret, i synnerhet huruvida produkten är avsedd att användas för djur med samtidig diarré eller inte,

portionsstorlek och foderintag.

2.

I instruktionerna för korrekt användning ska hänvisas, beroende på oljeinnehållet, till möjlig successiv användning och föreslås övervakning av diarré.

3.

Ange på märkningen hur sädeskornen har bearbetats.

71

Motverkande av kroniska matsmältningsstörningar i tunntarmen

Mycket lättsmälta fibrer

Proteinkällor av hög kvalitet och lysin > 4,3 % råprotein

Total halt socker och stärkelse högst 0,5 g/kg kroppsvikt per portion

Sädeskorn bearbetade genom hydrotermisk behandling, t.ex. extrudering, mikronisering, expandering och omvandling till flingor, för att förbättra matsmältningen före blindtarmen (cecum)

Hästdjur

Mycket lättsmälta foderråvaror inklusive eventuell bearbetning

Total halt socker och stärkelse

Proteinkällor

På lång sikt eller fram till dess att problemet lösts

1.

Vägledning ska ges om

vid exakt vilka förhållanden det är lämpligt att använda fodret

portionsstorlek och foderintag.

2.

I instruktionerna för korrekt användning ska hänvisas, beroende på oljeinnehållet, till möjlig successiv användning och föreslås övervakning av diarré.

72

Stabilisera den fysiologiska matsmältningen

Fodertillsatser i den funktionella gruppen ”medel som stabiliserar tarmfloran” enligt bilaga I till förordning (EG) nr 1831/2003 eller, i avvaktan på det förfarande för förlängning av godkännande som avses i artikel 10 i förordning (EG) nr 1831/2003, fodertillsatser i gruppen ”mikroorganismer”

Djurarter för vilka medlet som stabiliserar tarmfloran är godkänt eller mikroorganismen är godkänd

Namn och mängd tillsatt medel som stabiliserar tarmfloran eller mikroorganism

I upp till 4 veckor

1.

Ange följande på märkningen:

”Om det finns risk för, under perioder med eller vid rekonvalescens från matsmältningsrubbningar.”

2.

I instruktionerna för korrekt användning av fodret ska det framgå att den lagfästa högsta tillåtna halten av medel som stabiliserar tarmfloran eller mikroorganism i helfoder ska följas.


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1831/2003 av den 22 september 2003 om fodertillsatser (EUT L 268, 18.10.2003, s. 29).

(2)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/48/EG av den 29 april 2004 om säkerställande av skyddet för immateriella rättigheter (EUT L 157, 30.4.2004, s. 45).

(GP1)  För kontroll av de kvantitativa angivelserna gäller de toleranser som fastställs i bilaga IV till förordning (EG) nr 767/2009.

(GP2)  Dessa märkningsuppgifter gäller utöver de allmänna märkningskrav som fastställs i förordning (EG) nr 767/2009.

(3)  Tillverkaren får vid behov också rekommendera användning vid tillfällig njurinsufficiens.

(4)  Baserat på en diet med en energitäthet på 4 000 kcal omsättbar energi/kg torrsubstans, beräknad med hjälp av den ekvation som finns i näringsriktlinjerna från FEDIAF (http://www.fediaf.org/self-regulation/nutrition.html). Värdet ska justeras om energitätheten avviker från 4 000 kcal omsättbar energi/kg.

(5)  Om fodret rekommenderas vid tillfällig njurinsufficiens är den rekommenderade användningstiden 2–4 veckor.

(6)  Beträffande foder för en viss intolerans, får ”ingredienser och näringsämnen” ersättas med en hänvisning till intoleransen i fråga.

(7)  För katter får en hänvisning till ”fettlever hos katt” läggas till.

(8)  För katter får ”sjukdom i de nedre urinvägarna hos katt” eller ”FLUTD” läggas till.

(9)  Undermättad miljö: urin associerat med egenskaper för upplösning av kristaller och stenar och/eller egenskaper för förebyggande av kristallutfällning och kristalltillväxt.

(10)  Urin-pH ≤ 6,5.

(11)  Metastabiliserad miljö: urin associerat med egenskaper för förebyggande av kristallutfällning.

(12)  ”Exokrin pankreasinsufficiens” får läggas till.

(13)  Minimirekommendationerna enligt näringsriktlinjerna från FEDIAF (http://www.fediaf.org/self-regulation/nutrition.html) för alla essentiella fettsyror ska uppfyllas av dagsbehovet.

(14)  Baserat på en diet med en energitäthet på 3 500 kcal omsättbar energi/kg torrsubstans, beräknad med hjälp av den ekvation som finns i näringsriktlinjerna från FEDIAF

(http://www.fediaf.org/self-regulation/nutrition.html). Värdet ska justeras om energitätheten avviker från 3 500 kcal omsättbar energi/kg.

(15)  Omsättbar energi/kg, beräknad med hjälp av den ekvation som finns i näringsriktlinjerna från FEDIAF (FEDIAF (2019) Nutritional Guidelines for Complete and Complementary Pet Food for Cats and Dogs).

(16)  FEDIAF (2019) Nutritional Guidelines for Complete and Complementary Pet Food for Cats and Dogs.

(17)  När det gäller foder till mjölkkor: ”Högst två månader från början av laktationen”.

(18)  Ange vilken kategori idisslare det gäller.

(19)  DCAD (mekv/kg torrsubstans) = (Na + K) - (Cl + S).

(20)  Begreppet ketos får ersättas av acetonemi och den person som ansvarar för märkningen får också rekommendera användning vid rekonvalescens efter ketos.

(21)  Beräknas med metoden ”Strong Ion Difference” (SID) som är summan av koncentrationerna av starka katjoner minus summan av starka anjoner: [SID] = [mmol Na+/l] + [mmol K+/l] + [mmol Ca++/l] + [mmol Mg++/l] - [mmol Cl-/l] - [mmol andra starka anjoner/l].