19.3.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 75/59


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2019/429

av den 11 januari 2019

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/821 när det gäller metod och kriterier för bedömning och erkännande av system för tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan för tenn, tantal, volfram och guld

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/821 av den 17 maj 2017 om fastställande av skyldigheter avseende tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan för unionsimportörer av tenn, tantal och volfram, malmer av dessa metaller, samt guld med ursprung i konfliktdrabbade områden och högriskområden (1), särskilt artikel 8.2, och

av följande skäl:

(1)

Naturresurser i form av mineral utgör en stor potential för utveckling, men kan i konfliktdrabbade eller högriskområden utlösa eller driva fortsatta våldsamma konflikter och undergräva strävanden för att uppnå utveckling, goda styrelseformer och upprätthållande av rättsstaten. I sådana områden är det av avgörande betydelse att bryta sambandet mellan konflikter och olaglig exploatering av mineral för att garantera fred, utveckling och stabilitet.

(2)

I förordning (EU) 2017/821 fastställs de skyldigheter avseende tillbörlig aktsamhet för unionsimportörer av tenn, tantal, volfram och malmer av dessa metaller samt guld, som kommer att tillämpas från och med den 1 januari 2021. Förordningen syftar till ge insyn och säkerhet när det gäller unionsimportörers, smältverks och raffinaderiers anskaffning av råvaror från konfliktdrabbade områden och högriskområden.

(3)

Det finns redan flera frivilliga system för tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan med samma eller liknande mål som förordning (EU) 2017/821. Förordning (EU) 2017/821 gör det möjligt för kommissionen att erkänna system som om de faktiskt genomförts av en unionsimportör av mineral eller metaller innebär att denna importör kan uppfylla kraven i den förordningen.

(4)

Det är därför nödvändigt att fastställa den metod och de kriterier som kommissionen ska tillämpa för att avgöra om den bör bevilja erkännande av ett system.

(5)

I skäl 14 i förordning (EU) 2017/821 anges bland annat att kraven för system för tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan bör vara anpassade till OECD:s riktlinjer om tillbörlig aktsamhet och uppfylla de förfarandemässiga kraven, såsom berörda aktörers engagemang, varningsförfaranden och reaktionsförmåga. I det skälet anges också att unionsimportörerna har ett individuellt ansvar att uppfylla kraven på tillbörlig aktsamhet, oavsett om de omfattas av ett system för tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan som erkänts av kommissionen eller inte.

(6)

Kraven i förordning (EU) 2017/821 överensstämmer med OECD:s riktlinjer. För att säkerställa överensstämmelse även mellan denna förordning och OECD:s arbete bör OECD:s metod för bedömning av anpassningen av branschprogram till OECD:s riktlinjer för mineraler (nedan kallad OECD:s metod) ligga till grund för kommissionens metod och kriterier för bedömning och erkännande av system för tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan.

(7)

Samråd bör, om lämpligt, ske med OECD:s sekretariat före slutförandet av kommissionens bedömningar av ansökningar om erkännande och sekretariatet bör ges möjlighet att yttra sig om utkastet till rapport och preliminära slutsatser.

(8)

Medlemsstaternas behöriga myndigheter är ansvariga för tillämpningen av förordning (EU) 2017/821 och för att den genomförs på ett effektivt och enhetligt sätt i hela unionen. Kommissionen bör därför utbyta information om ansökningar om erkännande och bedömningen av dessa med medlemsstaternas behöriga myndigheter, i syfte att ge de behöriga myndigheterna möjlighet att på ett effektivt sätt bidra till kommissionens bedömning.

(9)

I artikel 8.3 i förordning (EU) 2017/821 anges att kommissionen ska beakta de olika branschmetoder som omfattas av systemet och det riskbaserade tillvägagångssätt och de metoder som används inom ramen för systemet för att identifiera konfliktdrabbade områden och högriskområden, samt de konstaterade resultaten av detta.

(10)

Denna förordning omfattar inte kontroll av system som redan har godkänts, eller krav som rör förändringar av system med tiden, eftersom dessa frågor tas upp i artikel 8.4 och 8.5 i förordning (EU) 2017/821.

(11)

Unionen bör sträva efter att på lämpligt sätt samarbeta med andra jurisdiktioner för att stödja utarbetande och genomförande av system för tillbörlig aktsamhet som överensstämmer med OECD:s riktlinjer om tillbörlig aktsamhet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte och tillämpningsområde

1.   I denna förordning fastställs regler om metod och kriterier för kommissionens bedömning av huruvida system för tillbörlig aktsamhet avseende tenn, tantal, volfram och guld underlättar för ekonomiska aktörer att uppfylla kraven i förordning (EU) 2017/821 och för att erkänna sådana system, i enlighet med artikel 8 i den förordningen.

2.   Denna förordning gäller bara system eller delar av system som avser metaller och mineral som omfattas av förordning (EU) 2017/821, i enlighet med bilaga 1 till den förordningen.

Artikel 2

Definitioner

1.   I denna förordning ska definitionerna i förordning (EU) 2017/821 gälla.

Dessutom gäller följande definitioner:

a)    system : system för tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan eller system för tillbörlig aktsamhet enligt definitionen i artikel 2 m i förordning (EU) 2017/821.

b)    sökanden : den enhet som har lämnat in eller har för avsikt att lämna in en ansökan om erkännande av ett system.

c)    systemansvariga : de enheter som avses i artikel 8.1 i förordning (EU) 2017/821.

d)    ekonomiska aktörer som deltar i systemet : fysiska eller juridiska personer som är föremål för granskning enligt kraven i systemet eller som på annat sätt är knutna till eller deltar i systemet på ett sådant sätt att de förväntas följa systemets standarder och policyer.

e)    OECD:s metod : OECD:s metod för bedömning av anpassningen av branschprogram till OECD:s riktlinjer för mineraler, inbegripet dess bilaga, offentliggjord med OECD:s meddelande COM/DAF/INV/DCD/DAC(2018)1.

f)    övergripande principer om tillbörlig aktsamhet : de principer som fastställs i bilaga 1 avsnitt A till OECD:s metod.

g)    upprepad ansökan :

i)

En ansökan avseende ett system som redan har varit föremål för minst en tidigare ansökan som antingen avvisats, avslagits eller dragits tillbaka.

ii)

En ansökan om ett system som har fått sitt erkännande återkallat av kommissionen.

h)    allmänna villkor för erkännande : de villkor som anges i artikel 4.

i)    särskilda kriterier för bedömning : de kriterier som anges i artikel 5.

2.   I denna förordning ska begreppet branschprogram som används i OECD:s metod anses ha samma betydelse som begreppet system.

Artikel 3

Krav för ansökningar och för att ansökningar ska kunna tas upp till prövning

1.   Systemansvariga kan ansöka om att få de system som de har utformat och kontrollerar erkända av kommissionen i enlighet med denna artikel.

2.   Ansökningarna ska innehålla följande information för att de ska kunna tas upp till prövning:

a)

Den sökandes identitet.

b)

Namn på och kontaktuppgifter till den person som kommer att ansvara för bedömningen och därmed vara kommissionens kontaktperson.

c)

En beskrivning av systemets mål, vilka metaller och mineral som omfattas av systemet, vilka typer av ekonomiska aktörer som deltar i systemet och i vilken del av värdekedjan som dessa ekonomiska aktörer är verksamma.

d)

Information om tillämpningsområdet, med klargörande av huruvida ansökan avser en specifik del av ett system eller en viss del av värde- eller distributionskedjan.

e)

Bevis på att utformningen av strategier och standarder för systemet är förenlig med de principer för tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan som anges i artikel 2 d i förordning (EU) 2017/821 på ett sätt som är förenligt med det ramverk i fem steg som anges i bilaga 1 till OECD:s riktlinjer.

f)

En förteckning över ekonomiska aktörer som deltar i systemet och andra enheter som är medlemmar i eller på annat sätt är knutna till systemet.

g)

Andra bedömningar av systemet, om sådana finns tillgängliga, inbegripet egenbedömningar, bedömningar av de behöriga myndigheterna i en annan jurisdiktion, och bedömningar av en oberoende granskare.

h)

I tillämpliga fall förhållandet mellan ansökan och eventuella tidigare ansökningar.

3.   Sökande får uppge all annan information som de anser vara relevant.

4.   Kommissionen ska inom 45 kalenderdagar efter att ha mottagit en ansökan avgöra om ansökan kan tas upp till prövning och informera sökanden om detta.

5.   Om kommissionen anser att den bevisning som avses i punkt 2 e har lämnats men att annan information som avses i punkt 2 saknas, ska den informera den sökande i god tid och i alla händelser före utgången av den tidsfrist som anges i punkt 4, och uppmana sökanden att komplettera ansökan inom 30 kalenderdagar.

6.   Om kommissionen anser att den bevisning som avses i punkt 2 e inte har lämnats, eller om sökanden inte kompletterar sin ansökan före utgången av den tidsfrist som fastställts enligt punkt 5, ska den avvisa ansökan och underrätta sökanden om detta samt inte gå vidare med en bedömning av ansökan.

7.   Genom att lämna in en ansökan godkänner de systemansvariga att systemet kommer att bli föremål för den bedömning som föreskrivs i denna förordning. Den sökande får dock när som helst dra tillbaka sin ansökan.

Artikel 4

Allmänna villkor för erkännande av likvärdighet

1.   Ett system ska beviljas erkännande av likvärdighet om systemets övergripande principer om tillbörlig aktsamhet, kraven på de ekonomiska aktörer som deltar i systemet och de särskilda ansvarsområdena i själva systemet är anpassade till de tillämpliga kraven i förordning (EU) 2017/821.

2.   Kraven i punkt 1 ska anses vara uppfyllda om kommissionen bedömer att villkoren för att systemet ska anses vara ”helt anpassat” i enlighet med avsnitt 4 i OECD:s metod är uppfyllda, på grundval av dess bedömning av alla tillämpliga särskilda kriterier med hänsyn till såväl systemets strategier och standarder samt hur dessa genomförs i systemet.

Artikel 5

Särskilda kriterier för bedömning

1.   Kommissionen ska göra en bedömning av systemet utifrån de tillämpliga särskilda kriterier som anges i bilaga 1 till OECD:s metod i enlighet med artiklarna 6, 7 och 8.

2.   Kommissionen ska för varje individuell bedömning fastställa relevansen av vart och ett av de särskilda kriterierna i bilaga 1 till OECD:s metod, med beaktande av det berörda systemets art, omfattning och särdrag. Den ska i detta syfte pröva tillämpligheten av de särskilda kriterier som anges i bilaga 1 till OECD:s metod. Den kan också vid behov överväga avvikelser från de särskilda kriterier som anges i bilaga 1 till OECD:s metod för att säkerställa att bedömningen motsvarar omfattningen och kraven i förordning (EU) 2017/821, bland annat när det gäller vilken typ av enheter som omfattas av skyldigheterna i den förordningen.

Artikel 6

Komplettering av den information som lämnats i ansökan för att möjliggöra en bedömning av de särskilda kriterierna

1.   Kommissionen ska i förekommande fall komplettera informationen i ansökningar som kan tas upp till prövning för att kunna göra sin bedömning av de tillämpliga särskilda kriterierna enligt artikel 5.2. Detta kan särskilt omfatta följande:

a)

Granskning av dokument som kommissionen anser vara relevanta, såsom systemets stadga eller liknande samt andra policydokument; mandat för berörda kommittéer i systemet; granskningsrapporter för de ekonomiska aktörerna som deltar i systemet; rapporter från experter och berörda parter; andra bedömningar av systemet, inbegripet egenbedömningar; bedömningar av behöriga myndigheter i andra jurisdiktioner, och bedömningar av externa granskare; samt all annan relevant information som rör förvaltningen av systemet.

b)

Intervjuer med företrädare för systemet, ledningen för de ekonomiska aktörer som deltar i systemet, granskare och andra berörda aktörer.

c)

Närvaro vid och observation av externa granskningar av ekonomiska aktörer som deltar i systemet avseende systemets krav och bedömning av motsvarande granskningsrapporter.

2.   Vid tillämpningen av punkt 1 får kommissionen begära att sökanden lämnar in ytterligare information eller dokumentation och underlättar intervjuer och närvaro av externa granskare.

3.   Kommissionen ska fastställa vilken ytterligare information som är nödvändig för att den ska kunna göra bedömningen av alla tillämpliga särskilda kriterier. För detta syfte ska den beakta riktlinjerna i avsnitt 2 i OECD:s metod.

Artikel 7

Metod för utvärdering av särskilda kriterier

1.   Vid utvärderingen av varje tillämpligt särskilt kriterium ska både utformningen av systemets strategier och standarder samt genomförandet av dessa beaktas i enlighet med avsnitt 3.2 i OECD:s metod.

2.   Kommissionen ska fastställa om ett system är ”fullständigt”, ”delvis” eller ”inte” anpassat med avseende på alla tillämpliga särskilda kriterier i enlighet med avsnitt 3.2 i OECD:s metod.

3.   Utvärderingen av alla tillämpliga särskilda kriterier ska inte beakta alla eventuella strategier, standarder, verksamheter och andra aspekter av ett system som inte hänför sig till tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan för metaller och mineral som omfattas av förordning (EU) 2017/821; inte heller ska den beakta strategier eller annan information rörande företag som inte omfattas av den förordningen, såvida detta inte uttryckligen begärts i ansökan och godkänts av kommissionen.

4.   Kommissionen kan beakta andra eventuellt relevanta bedömningar av systemet som utförts av trovärdiga tredje parter när ansökan utvärderas, även om sådana bedömningar inte ingår i ansökan.

5.   Vid utvärderingen av tillämpliga särskilda kriterier för vilka systemet helt eller delvis bygger på strategier, standarder och verksamheter i ett annat system eller liknande enhet som sökanden inte ansvarar för ska det undersökas

a)

om en trovärdig bedömning av sådana enheter har gjorts av systemet och om sådana bedömningar är eller kommer att vara fortsatt relevanta och hållas uppdaterade, och

b)

om dessa enheter är system som har beviljats erkännande av likvärdighet enligt denna förordning.

Artikel 8

Bedömningsrapport

1.   Kommissionen ska utarbeta en rapport med sin bedömning av huruvida systemet uppfyller de allmänna villkoren för erkännande och de tillämpliga särskilda kriterierna. Rapporten ska färdigställas i enlighet med punkterna 2, 3 och 4.

2.   Utkastet till rapport ska lämnas till sökanden, som ska ges en frist på 15 dagar för att lämna synpunkter.

3.   Efter beaktande av eventuella synpunkter från sökanden ska kommissionen, i lämpliga fall, samråda med OECD:s sekretariat om utkastet till rapport och får tillhandahålla all styrkande dokumentation som OECD:s sekretariat behöver för att utarbeta sitt yttrande. Kommissionen ska uppmana OECD:s sekretariat att yttra sig inom 30 kalenderdagar. Yttrandet ska särskilt avse bedömningen av de allmänna villkoren för erkännande och de särskilda kriterierna.

4.   Kommissionen ska färdigställa rapporten senast nio månader efter det att den har förklarat att ansökan kan tas upp till prövning enligt artikel 3, såvida den inte underrättar sökanden i förväg om att rapporten kommer att färdigställas vid en senare tidpunkt.

Artikel 9

Förfarande efter slutsatsen om de allmänna villkoren för erkännande

1.   Om kommissionen anser att de allmänna villkoren för erkännande av likvärdighet är uppfyllda på grundval av den bedömningsmetod som anges i denna förordning ska den följa det förfarande som anges i artikel 8.3 i förordning (EU) 2017/821.

2.   Om kommissionen anser att de allmänna villkoren för erkännande av likvärdighet som fastställs i artikel 4 inte är uppfyllda, ska kommissionen underrätta sökanden och de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna om detta och förse sökanden med en kopia av den slutliga bedömningsrapport som avses i artikel 8.1.

Artikel 10

Upprepad ansökan

1.   En upprepad ansökan får inte lämnas inom tolv månader efter den underrättelse som avses i artiklarna 9.2 eller 3.6, eller om ansökan dras tillbaka.

2.   Genom undantag från punkt 1 får en upprepad ansökan med avseende på samma system göras tre månader efter den underrättelse som avses i punkt 1, under förutsättning att det är tillräckligt med ett förbättrat betyg för mindre än 10 procent av de tillämpliga särskilda kriterierna för att de allmänna villkor för erkännande av likvärdighet som anges i artikel 4 ska vara uppfyllda.

3.   All information som avses i artikel 3.2 ska lämnas i en upprepad ansökan, även om en viss del av informationen fanns med redan i en tidigare ansökan.

4.   Utöver den information som avses i artikel 3.2 ska en upprepad ansökan avseende ett system som har varit föremål för en tidigare, avslagen ansökan innehålla detaljerad information om alla åtgärder som vidtagits med avseende på de särskilda kriterier som kommissionen inte ansåg vara ”helt anpassade” i sin bedömning av den senaste avslagna ansökan.

Artikel 11

Åtgärder som vidtas i enlighet med artikel 8.6 och 8.7 i förordning (EU) 2017/821

1.   Kommissionen ska följa de steg som anges i punkterna 2, 3 och 4 i denna artikel vid tillämpning av artikel 8.6 och 8.7 i förordning (EU) 2017/821.

2.   Om kommissionen identifierar brister i ett erkänt system ska den underrätta den systemansvarige och ge denne tre till sex månader för att vidta korrigerande åtgärder. Perioden kan förlängas av kommissionen beroende på vilken typ av brister det gäller.

3.   Den systemansvarige ska underrätta kommissionen om de korrigerande åtgärder som vidtagits inom den tidsfrist som fastställts i enlighet med punkt 2. Underrättelsen ska innehålla bevis för sådana korrigerande åtgärder.

4.   Kommissionen ska inte inleda det förfarande för återkallande av erkännande som föreskrivs i artikel 8.7 andra stycket i förordning (EU) 2017/821 innan den tidsfrist som fastställts i enlighet punkt 2 i denna artikel har löpt ut.

Artikel 12

Insyn och konfidentiell behandling

1.   Kommissionen ska upprätta ett register över system för vilka den har beviljat erkännande av likvärdighet och offentliggöra det. Kommissionen ska se till att registret uppdateras i tid när den beviljar eller återkallar ett erkännande av likvärdighet.

2.   Den rapport som avses i artikel 8.1 ska offentliggöras om kommissionen beviljar erkännande av likvärdighet för ett system. Yttrandet om utkastet till rapport från OECD:s sekretariat ska också offentliggöras om inte OECD-sekretariatet begär att dess yttrande ska förbli konfidentiellt.

3.   Kommissionen ska se till att all information som anges som konfidentiell av kommissionen, sökandena eller varje fysisk eller juridisk person som bidrar till bedömningen inom ramen för denna förordning behandlas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 (2).

Artikel 13

Samarbete och stöd

1.   Sökande ska säkerställa att kommissionen ges tillgång till alla uppgifter som kommissionen anser nödvändiga för att bedöma de särskilda kriterierna, såsom att underlätta intervjuer med deltagande ekonomiska aktörer och närvaro vid externa granskningar.

2.   Kommissionen ska avsluta eller avbryta sin bedömning om sökanden inte uppfyller villkoren i punkt 1 och underrätta sökanden om detta. I underrättelsen ska skälen till varför kommissionen har avslutat eller avbrutit bedömningen anges. Om kommissionen avslutar eller avbryter bedömningen kan den systemansvarige lämna in en upprepad ansökan tidigast tolv månader efter dagen för underrättelsen.

3.   Kommissionen ska lämna information till de behöriga myndigheter i medlemsstaterna som utsetts i enlighet med artikel 10.1 i förordning (EU) 2017/821, för att de på ett effektivt sätt ska kunna bidra till kommissionens bedömning enligt denna förordning och utöva sitt ansvar för ett effektivt och enhetligt genomförande av förordning (EU) 2017/821.

Kommissionen ska särskilt göra följande:

a)

Informera medlemsstaternas behöriga myndigheter om systemansvariga som har ansökt om erkännande enligt artikel 3 och uppmana dem att lämna information och bedömningar av relevans för bedömningen.

b)

På begäran från en medlemsstats behöriga myndighet tillhandahålla den fullständiga ansökan till myndigheten.

c)

Beakta all information av relevans för bedömningen av en ansökan enligt denna förordning som lämnas av medlemsstaternas behöriga myndigheter.

d)

Beakta all information som tillhandahålls av medlemsstaternas behöriga myndigheter i samband med brister i systemen som identifierats av kommissionen och informera dem om eventuella underrättelser som gjorts enligt artikel 11.3.

4.   Kommissionen ska hålla Europaparlamentet underrättat om genomförandet av denna förordning såsom lämpligt och beakta all information som är relevant för dess genomförande som Europaparlamentet lämnar till kommissionen.

5.   Utöver det samråd som föreskrivs i artikel 8.1 kan kommissionen samråda med OECD:s sekretariat eller be om dess stöd i fullgörandet av sina skyldigheter enligt denna förordning.

Artikel 14

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 11 januari 2019.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EUT L 130, 19.5.2017, s. 1.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (EGT L 145, 31.5.2001, s. 43).