22.3.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 81/22


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2019/357

av den 13 december 2018

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2365 vad gäller tekniska standarder för tillsyn i fråga om tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering som är registrerade i transaktionsregister

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2365 av den 25 november 2015 om transparens i transaktioner för värdepappersfinansiering och om återanvändning samt om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (1), särskilt artikel 12.3 c och d, och

av följande skäl:

(1)

Enligt artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365 måste de enheter som anges i den artikeln ges tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering, så att de kan fullgöra sina respektive skyldigheter och uppdrag. Det är därför viktigt att transaktionsregistren kan identifiera berörda motparter och transaktioner korrekt. Transaktionsregistren bör ger tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering oavsett om en given motpart i transaktionen är ett moder- eller dotterbolag till ett annat företag eller om informationen avser transaktioner som genomförs genom en filial till en motpart, förutsatt att begäran om tillgång rör uppgifter som är nödvändiga för att fullgöra den berörda enhetens skyldigheter och uppdrag.

(2)

Många av de enheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365 har flera, inbördes olika funktioner och behov. För att förebygga de onödiga administrativa bördor som skulle uppstå om ett transaktionsregister vid varje enskild begäran måste kontrollera under vilka uppdrag och för vilka särskilda behov den berörda enheten begär tillgång till uppgifter bör man låta transaktionsregistren utforma och tillämpa en enda tillgångsprofil per enhet, där tillgångsprofilen ska täcka enhetens uppdrag och särskilda behov.

(3)

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndighetens (Esma) uppdrag och skyldigheter när det gäller transaktionsregister fastställs i artiklarna 5–11 i förordning (EU) 2015/2365, och omfattar bland annat registrering av och tillsyn över transaktionsregistren. En effektiv tillsyn förutsätter att Esma har full tillgång till alla uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering som finns lagrade i samtliga transaktionsregister.

(4)

Europeiska bankmyndigheten (EBA), Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Eiopa) och Europeiska systemrisknämnden (ESRB) ingår i det europeiska systemet för finansiell tillsyn och har uppdrag och skyldigheter som till stor del liknar Esmas på områdena finansiell stabilitet och systemrisker. Det är därför viktigt att dessa myndigheter liksom Esma har tillgång till alla uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering.

(5)

Med stöd i artikel 12.2 f i förordning (EU) 2015/2365 och med tanke på det nära sambandet mellan transaktioner för värdepappersfinansiering och den monetära politiken bör varje medlem av Europeiska centralbankssystemet ha tillgång till alla uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering som berör den valuta som medlemmen i fråga ger ut och – mer specifikt – till alla uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering för vilka lån eller säkerheter är uttryckta i den valutan.

(6)

Några av de enheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365 har i uppdrag att övervaka systemrisker som kan påverka den finansiella stabiliteten. För att kunna utföra sina uppdrag avseende stabilitet i det finansiella systemet behöver dessa enheter ha tillgång till marknadsaktörer och handelsplatser inom ett mycket brett spektrum, och särskilt till heltäckande och detaljerade uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering som hör till deras ansvarsområde vilket, beroende på vilken enhet det gäller, kan omfatta en enskild medlemsstat, euroområdet eller hela unionen.

(7)

Genom rådets förordning (EU) nr 1024/2013 (2) inrättades en gemensam tillsynsmekanism. Varje transaktionsregister bör säkerställa att Europeiska centralbanken (ECB) har tillgång till uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering som ingåtts av motparter som är föremål för ECB:s tillsyn inom ramen för den gemensamma tillsynsmekanism som föreskrivs i förordning (EU) nr 1024/2013.

(8)

De värdepappers- och marknadsmyndigheter inom unionen som anges i artikel 12.2 i i förordning (EU) 2015/2365 behöver, med utgångspunkt från varje myndighets specifika uppdrag och behov, ha tillgång till alla uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering i de fall själva transaktionerna, de berörda marknaderna, de värdepapper som utlånas, inlånas eller ställs som säkerhet, de riktmärken som används som referens eller de motparter som är involverade omfattas av deras respektive tillsynsuppdrag och -skyldigheter.

(9)

Enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/59/EU (3) ska resolutionsmyndigheter ha effektiva handlingsmöjligheter när det gäller de enheter som avses i artikel 1.1 i direktivet, för att förebygga spridningseffekter. Varje resolutionsmyndighet bör därför ha tillgång till uppgifter om de transaktioner för värdepappersfinansiering som rapporteras av dessa enheter.

(10)

Enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 806/2014 (4) ska den gemensamma resolutionsnämnden vara ansvarig för att den gemensamma resolutionsmekanismen fungerar på ett effektivt och konsekvent sätt, bland annat genom att utarbeta resolutionsplaner för enheter som omfattas av artikel 2 i den förordningen. För att den gemensamma resolutionsnämnden ska kunna utarbeta dessa resolutionsplaner bör det fastställas att transaktionsregistren ska vara skyldiga att ge nämnden tillgång till detaljerade uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering där en motpart omfattas av förordning (EU) nr 806/2014.

(11)

Artikel 12.2 m i förordning (EU) 2015/2365 omfattar bland annat de myndigheter som är behöriga i fråga om den gemensamma tillsynsmekanismen och vad gäller tillsyn över kreditinstitut, värdepappersföretag, försäkrings- och återförsäkringsbolag, fondföretag, AIF-förvaltare, tjänstepensionsfonder, värdepapperscentraler och icke-finansiella motparter. För att dessa myndigheter ska kunna utöva sina skyldigheter och uppdrag effektivt måste de ha tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering som rapporteras av motparter som ingår i deras ansvarsområde.

(12)

Till de myndigheter som avses i artikel 12.2 m i förordning (EU) 2015/2365 hör bland annat de som ansvarar för auktorisation av och tillsyn över centrala motparter och som, för att kunna utföra sina uppgifter effektivt, bör ha tillgång till uppgifter om de transaktioner för värdepappersfinansiering som involverar de centrala motparter som står under deras tillsyn.

(13)

För att säkerställa standardiserade och väl samordnade rutiner för tillgången till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering, och för att minska den administrativa bördan såväl för de myndigheter som ska ges tillgång till dessa uppgifter som för de transaktionsregister där uppgifterna finns lagrade, bör transaktionsregistren följa ett särskilt förfarande för att fastställa villkoren för denna tillgång, närmare bestämt hur den ska upprättas i inledningsskedet samt vilka löpande praktiska arrangemang som ska tillämpas i fortsättningen.

(14)

För att säkerställa att de uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering som utbyts mellan transaktionsregister och berörda myndigheter förblir konfidentiella bör allt sådant utbyte ske genom en säker maskin-till-maskin-lösning och med hjälp av datakrypteringsprotokoll.

(15)

För att uppgifterna från olika transaktionsregister ska kunna jämföras och aggregeras på ett effektivt och ändamålsenligt sätt bör tillgången till dessa uppgifter och kommunikationen mellan myndigheter och transaktionsregister bygga på xml-mallar och xml-meddelanden som har utvecklats enligt ISO 20022-metoden.

(16)

För att de myndigheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365 ska kunna utföra målinriktade undersökningar är det viktigt att underlätta deras direkta och omedelbara tillgång till specifika uppgifter, och därför utveckla en uppsättning av sinsemellan kombinerbara särskilda sökningar för en given transaktion för värdepappersfinansiering, vilka kan gälla motparten, typen av transaktion, tidsramen för transaktionens utförande, löptid och avslutande samt fasen i dess livscykel.

(17)

För att möjliggöra en sådan direkt och omedelbar tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering och underlätta för de berörda myndigheterna och transaktionsregistren att planera sina interna processer bör man harmonisera de tidsfrister inom vilka transaktionsregistren ska ge myndigheterna tillgång till dessa uppgifter.

(18)

Den här förordningen grundar sig på det förslag till tekniska standarder för tillsyn som Esma har lämnat till kommissionen enligt artikel 10 i förordning (EU) nr 1095/2010 (5).

(19)

Esma har genomfört öppna offentliga samråd om förslagen till tekniska tillsynsstandarder, analyserat de möjliga kostnaderna och fördelarna samt begärt ett yttrande från den intressentgrupp för värdepapper och marknader som inrättats i enlighet med artikel 37 i förordning (EU) nr 1095/2010.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering som ska göras tillgängliga

Ett transaktionsregister ska säkerställa att de uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering som enligt villkoren i artikel 3 i denna förordning ska göras tillgängliga för de enheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365 innefattar följande:

a)

De rapporter om transaktioner för värdepappersfinansiering som lämnats in i enlighet med tabellerna 1–4 i bilagan till kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/356 (6), inklusive senaste handelsstatus för transaktioner för värdepappersfinansiering vars löptid inte har passerat eller som inte har varit föremål för rapporter med åtgärdstyperna ”Fel”, ”Avslutande/tidigt avslutande” eller ”Positionskomponent” enligt fält 98 i tabell 2 i bilaga I till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/363 (7).

b)

De relevanta uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering i transaktionsregister, inklusive rapporter om transaktioner för värdepappersfinansiering som har avvisats under närmast föregående arbetsdag och skälen till detta, i enlighet med tabell 2 i bilaga I till kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/358 (8).

c)

Avstämningsstatus för alla rapporterade transaktioner för värdepappersfinansiering för vilka transaktionsregistret har utfört avstämningen i enlighet med delegerad förordning (EU) 2019/358, utom i fråga om transaktioner för värdepappersfinansiering som har löpt ut eller rapporter med någon av åtgärdstyperna ”Fel”, ”Avslutande/tidigt avslutande” eller ”Positionskomponent” tagits emot mer än en månad före dagen för avstämningsprocessen.

Artikel 2

Enhetlig tillgångsprofil

Ett transaktionsregister ska tilldela var och en av de enheter som har flera skyldigheter eller uppdrag enligt artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365 en enhetlig tillgångsprofil för alla transaktioner för värdepappersfinansiering som omfattas av den berörda enhetens skyldigheter och uppdrag.

Artikel 3

Tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering i enlighet med varje berörd myndighets uppdrag och särskilda behov

1.   Ett transaktionsregister ska ge Esma tillgång till alla uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering som krävs för att Esma ska kunna utöva sina tillsynsbefogenheter enligt myndighetens skyldigheter och uppdrag.

2.   Ett transaktionsregister ska ge EBA, Eiopa och ESRB tillgång till alla uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering.

3.   Ett transaktionsregister ska ge en myndighet som utövar tillsyn över en viss handelsplats tillgång till uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering som genomförs på denna handelsplats.

4.   Ett transaktionsregister ska ge en medlem av ECBS vars medlemsstat har euron som valuta, samt ECB, tillgång till uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering

a)

om de värdepapper som utlånas, inlånas eller ställs som säkerhet har emitterats av eller erbjuds på uppdrag av en enhet etablerad i en medlemsstat som har euron som valuta,

b)

om de värdepapper som utlånas, inlånas eller ställs som säkerhet är statspapper utgivna av en medlemsstat som har euron som valuta,

c)

om den valuta som utlånas, inlånas eller ställs som säkerhet är euron.

5.   Ett transaktionsregister ska ge en medlem av ECBS vars medlemsstat inte har euron som valuta tillgång till uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering

a)

om de värdepapper som utlånas, inlånas eller ställs som säkerhet har emitterats av eller erbjuds på uppdrag av en enhet etablerad i den medlemsstat där ECBS-medlemmen i fråga är behörig,

b)

om de värdepapper som utlånas, inlånas eller ställs som säkerhet är statspapper utgivna av den medlemsstat där ECBS-medlemmen i fråga är behörig,

c)

om den valuta som utlånas, inlånas eller ställs som säkerhet ges ut av den medlemsstat där ECBS-medlemmen i fråga är behörig.

6.   Ett transaktionsregister ska ge myndigheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365, som har i uppgift att övervaka systemrisker för den finansiella stabiliteten i euroområdet, tillgång till uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering som sker på handelsplatser eller involverar motparter som omfattas av myndighetens skyldigheter och uppdrag inom ramen för övervakningen av systemrisker för den finansiella stabiliteten i euroområdet. Ett transaktionsregister ska även ge den berörda myndigheten tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering som involverar filialer till motparter som har sitt säte i tredjeland, men där filialen verkar i en medlemsstat vars valuta är euron.

7.   Ett transaktionsregister ska ge myndigheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365, som har i uppgift att övervaka systemrisker för den finansiella stabiliteten men vars medlemsstats valuta inte är euron, tillgång till uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering som sker på handelsplatser eller involverar motparter som omfattas av myndighetens skyldigheter och uppdrag inom ramen för övervakningen av systemrisker för den finansiella stabiliteten i den berörda medlemsstaten utanför euroområdet. Ett transaktionsregister ska även ge den berörda myndigheten tillgång till uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering som involverar filialer till en motpart som har sitt säte i tredjeland, men där filialen verkar i den medlemsstat där myndigheten är behörig.

8.   Ett transaktionsregister ska, för ECB:s uppdrag inom den gemensamma tillsynsmekanismen enligt rådets förordning (EU) nr 1024/2013, ge ECB tillgång till uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering som ingåtts av motparter som omfattas av ECB:s tillsyn enligt den gemensamma tillsynsmekanism som föreskrivs i förordning (EU) nr 1024/2013.

9.   Ett transaktionsregister ska ge en myndighet i ett tredjeland, för vilket en genomförandeakt i enlighet med artikel 19.1 i förordning (EU) 2015/2365 har antagits, tillgång till uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering som omfattas av myndighetens uppdrag och skyldigheter, i linje med bestämmelserna i ovan nämnda genomförandeakt.

10.   Ett transaktionsregister ska ge en myndighet som utsetts i enlighet med artikel 4 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/25/EG (9) tillgång till uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering där det utlånade eller lånade värdepapperet eller det värdepapper som ställs som säkerhet har emitterats av ett bolag som uppfyller minst ett av följande villkor:

a)

Bolaget är noterat på en reglerad marknad som är etablerad i den myndighetens medlemsstat och uppköpserbjudanden om värdepapper i bolaget omfattas av myndighetens tillsynsskyldigheter och uppdrag.

b)

Bolaget har sitt säte eller huvudkontor i den myndighetens medlemsstat och uppköpserbjudanden om värdepapper i bolaget omfattas av myndighetens tillsynsskyldigheter och uppdrag.

c)

Bolaget är budgivare enligt definitionen i artikel 2.1 c i direktiv 2004/25/EG i fråga om bolag som avses i a eller b, och budet omfattar värdepapper.

11.   Ett transaktionsregister ska förse de myndigheter som anges i artikel 12.2 i i förordning (EU) 2015/2365 med uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering där själva transaktionerna, de berörda marknaderna, de utlånade eller lånade värdepapperen eller de värdepapper som ställts som säkerhet, de riktmärken som används som referens eller motparterna är föremål för den berörda myndighetens tillsyn enligt dess skyldigheter och uppdrag. Ett transaktionsregister ska även ge den berörda myndigheten tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering som involverar företag som verkar i den medlemsstat där myndigheten är behörig, men som är dotterföretag till en motpart med säte i tredjeland.

12.   Ett transaktionsregister ska ge Byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (Acer) tillgång till uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering i de fall den råvara som utlånas, inlånas eller ställs som säkerhet är en energiråvara.

13.   Ett transaktionsregister ska ge en resolutionsmyndighet som omfattas av artikel 12.2 k i förordning (EU) 2015/2365 tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering om en av parterna i transaktionen är

a)

en motpart som omfattas av den berörda myndighetens skyldigheter och uppdrag,

b)

en filial till en motpart som är etablerad i ett tredjeland men där filialen bedriver verksamhet i den medlemsstat där resolutionsmyndigheten är behörig och omfattas av myndighetens skyldigheter och uppdrag.

14.   Ett transaktionsregister ska ge den gemensamma resolutionsnämnden tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering där någon motpart omfattas av förordning (EU) nr 806/2014.

15.   Ett transaktionsregister ska ge en behörig myndighet som omfattas av artikel 12.2 m i förordning (EU) 2015/2365 tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering om en av parterna i transaktionen är

a)

en motpart som omfattas av den berörda myndighetens skyldigheter och uppdrag,

b)

en filial till en motpart som är etablerad i ett tredjeland men där filialen bedriver verksamhet i den medlemsstat där den berörda myndigheten är behörig och omfattas av myndighetens skyldigheter och uppdrag.

16.   Ett transaktionsregister ska ge en myndighet som utövar tillsyn över en central motpart samt den medlem av ECBS som övervakar den centrala motparten tillgång till uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering som clearats eller som ingåtts av den centrala motparten.

Artikel 4

Inledande steg för att bereda tillgång till uppgifter

1.   Ett transaktionsregister ska

a)

utse en eller flera personer som ansvariga för kontakter med de enheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365,

b)

på sin webbplats offentliggöra instruktioner som de enheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365 ska följa för att få tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering,

c)

se till att de enheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365 har tillgång till det formulär som avses i punkt 2,

d)

endast utgå från informationen i det formuläret när de beslutar vilken tillgång till uppgifter var och en av enheterna i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365 har rätt till,

e)

inrätta de tekniska arrangemang som krävs för att de enheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365 ska ha tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering i enlighet med artikel 5,

f)

se till att de enheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365 har direkt och omedelbar tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering inom trettio kalenderdagar efter det att enheten i fråga lämnat in en begäran om sådan tillgång.

2.   Ett transaktionsregister ska utarbeta ett formulär som ska användas av de enheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365 när de lämnar in en begäran om tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering. Formuläret ska innehålla uppgifter om följande:

a)

Enhetens namn.

b)

Kontaktperson vid enheten.

c)

Enhetens rättsliga skyldigheter och uppdrag.

d)

En förteckning över de användare som är behöriga att ta del av de uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering som begärs.

e)

Identifieringsuppgifter för en säker SSH-FTP-uppkoppling,

f)

Övrig teknisk information som är relevant för att ge enheten tillgång till de uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering som begäran gäller.

g)

Huruvida enheten är behörig för motparter i sin medlemsstat, inom euroområdet eller inom unionen.

h)

De olika typer av motparter som enheten är behörig för enligt klassificeringen i tabell 1 i bilaga I till genomförandeförordning (EU) 2019/363.

i)

De typer av transaktioner för värdepappersfinansiering som står under enhetens tillsyn.

j)

Alla medlemsstater där emittenten av de värdepapper som inlånats eller utlånats eller ställts som säkerhet står under enhetens tillsyn, i förekommande fall.

k)

Alla medlemsstater där de råvaror som inlånats eller utlånats eller ställts som säkerhet står under enhetens tillsyn, i förekommande fall.

l)

De handelsplatser som står under enhetens tillsyn, i förekommande fall.

m)

De centrala motparter som står under enhetens tillsyn, i förekommande fall.

n)

Den valuta som emitteras av enheten, i förekommande fall.

o)

De referensvärden som används inom unionen och för vars administratör enheten i fråga är behörig, i förekommande fall.

Artikel 5

Praktiska arrangemang för tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering

1.   Ett transaktionsregister ska utforma och upprätthålla de nödvändiga tekniska arrangemang som behövs för att ge de enheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365 möjlighet att ansluta till registret via ett säkert maskin-till-maskin-gränssnitt.

Vid tillämpning av första stycket ska transaktionsregistret använda sig av SSH-FTP och standardiserade xml-meddelanden som utarbetas i enlighet med metoden i ISO 20022 för att kommunicera via detta gränssnitt.

2.   Varje transaktionsregister ska inrätta och upprätthålla tekniska arrangemang som gör det möjligt för de enheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365 att för återkommande bruk utforma begäranden om uppgifter på förhand för att, i enlighet med artiklarna 1, 2 och 3, få tillgång till de uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering som de behöver för att fullgöra sina skyldigheter och uppdrag.

3.   På begäran ska ett transaktionsregister ge de enheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365 tillgång till uppgifter om alla transaktioner för värdepappersfinansiering som omfattas av dessa enheters skyldigheter och uppdrag enligt artikel 3, på grundval av vilken som helst kombination av följande element enligt fälten i bilaga I till genomförandeförordning (EU) 2019/363.

a)

Rapporteringstillfälle.

b)

Rapporterande motpart.

c)

Den andra motparten.

d)

Filial till den rapporterande motparten.

e)

Filial till den andra motparten.

f)

Rapporterande motparts bransch/sektor.

g)

Rapporterande motparts typ.

h)

Mäklare.

i)

Rapporterande enhet.

j)

Förmånstagare.

k)

Typ av transaktion för värdepappersfinansiering.

l)

Typ av säkerhet.

m)

Handelsplats.

n)

Genomförandetillfälle.

o)

Slutdatum för transaktionens löptid.

p)

Dag för avslutning.

q)

Central motpart.

r)

Åtgärdstyp.

4.   Ett transaktionsregister ska inrätta och upprätthålla den tekniska kapacitet som krävs för att ge direkt och omedelbar tillgång till de uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering som de enheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365 behöver för att fullgöra sina skyldigheter och uppdrag. Transaktionsregistren ska ge tillgång till dessa uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering inom följande tidsfrister:

a)

Om en begäran om tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering avser utestående transaktioner där löptiden har passerat eller där rapportering med åtgärdstyperna ”Fel”, ”Avslutande/tidigt avslutande” eller ”Positionskomponent” enligt fält 98 i tabell 2 i bilaga I till genomförandeförordning (EU) 2019/363 har skett högst ett år före den dag då begäran lämnades in: senast klockan 12:00 koordinerad universell tid den första kalenderdagen efter den dag då begäran om tillgång lämnades in.

b)

Om en begäran om tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering avser utestående transaktioner där löptiden har passerat eller där rapportering med åtgärdstyperna ”Fel”, ”Avslutande/tidigt avslutande” eller ”Positionskomponent” enligt fält 98 i tabell 2 i bilaga I till genomförandeförordning (EU) 2019/363 har skett mer än ett år före den dag då begäran lämnades in: senast tre arbetsdagar efter det att begäran om tillgång lämnades in.

c)

Om begäran om tillgång avser både uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering som omfattas av led a och sådana som omfattas av led b: senast tre arbetsdagar efter det att begäran om tillgång lämnades in.

5.   Varje gång ett transaktionsregister tar emot en begäran om tillgång till uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering som lämnats in av enheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365 ska den bekräfta mottagandet av begäran och kontrollera att denna är korrekt och fullständig, och underrätta den avsändande enheten om resultatet av denna kontroll senast sextio minuter efter det att begäran lämnades in.

6.   Ett transaktionsregister ska använda elektroniska signaturer och datakrypteringsprotokoll för att säkerställa konfidentialitet, integritet och skydd för de uppgifter som görs tillgängliga för de enheter som anges i artikel 12.2 i förordning (EU) 2015/2365.

Artikel 6

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 13 december 2018.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EUT L 337, 23.12.2015, s. 1.

(2)  Rådets förordning (EU) nr 1024/2013 av den 15 oktober 2013 om tilldelning av särskilda uppgifter till Europeiska centralbanken i fråga om politiken för tillsyn över kreditinstitut (EUT L 287, 29.10.2013, s. 63).

(3)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/59/EU av den 15 maj 2014 om inrättande av en ram för återhämtning och resolution av kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av rådets direktiv 82/891/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/24/EG, 2002/47/EG, 2004/25/EG, 2005/56/EG, 2007/36/EG, 2011/35/EU, 2012/30/EU och 2013/36/EU samt Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1093/2010 och (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014, s. 190).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 806/2014 av den 15 juli 2014 om fastställande av enhetliga regler och ett enhetligt förfarande för resolution av kreditinstitut och vissa värdepappersföretag inom ramen för en gemensam resolutionsmekanism och en gemensam resolutionsfond och om ändring av förordning (EU) nr 1093/2010 (EUT L 225, 30.7.2014, s. 1).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/77/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 84).

(6)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/356 av den 13 december 2018 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2365 vad gäller tekniska tillsynsstandarder som specificerar de uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering som ska rapporteras till transaktionsregister (se sidan 1 i detta nummer av EUT).

(7)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/363 av den 13 december 2018 om fastställande av tekniska genomförandestandarder för form och frekvens för rapportering om detaljer om transaktioner för värdepappersfinansiering till transaktionsregister i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2365 och om ändring av genomförandeförordning (EU) nr 1247/2012 vad gäller användning av rapporteringskoder vid rapportering av derivatkontrakt (se sidan 85 i detta nummer av EUT).

(8)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/358 av den 13 december 2018 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2365 vad gäller tekniska tillsynsstandarder för transaktionsregisters insamling, kontroll, aggregering, jämförande och offentliggörande av uppgifter om transaktioner för värdepappersfinansiering (se sidan 30 i detta nummer av EUT).

(9)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/25/EG av den 21 april 2004 om uppköpserbjudanden (EUT L 142, 30.4.2004, s. 12).