23.12.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 332/159


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2019/2212

av den 20 december 2019

om ett pilotprojekt för genomförande av vissa bestämmelser om administrativt samarbete i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2394 om samarbete mellan de myndigheter som har tillsynsansvar för konsumentskyddslagstiftningen genom informationssystemet för den inre marknaden

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1024/2012 av den 25 oktober 2012 om administrativt samarbete genom informationssystemet för den inre marknaden och om upphävande av kommissionens beslut 2008/49/EG (IMI-förordningen) (1), särskilt artikel 4.1, och

av följande skäl:

(1)

Informationssystemet för den inre marknaden (nedan kallat IMI), som inrättades genom förordning (EU) nr 1024/2012, är en programvaruapplikation som nås via internet och som har utvecklats av kommissionen i samarbete med medlemsstaterna, för att hjälpa medlemsstaterna att uppfylla kraven på informationsutbyte i unionsakter, genom att tillhandahålla en centraliserad kommunikationsmekanism som underlättar gränsöverskridande informationsutbyte och ömsesidigt bistånd.

(2)

Enligt artikel 4.1 i förordning (EU) nr 1024/2012 får kommissionen genomföra pilotprojekt för att bedöma om IMI är ändamålsenligt för att genomföra bestämmelser om administrativt samarbete när det gäller unionsakter som inte är förtecknade i bilagan till den förordningen.

(3)

I Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2394 (2) fastställs de villkor som avser hur de myndigheter som har tillsynsansvar för unionens konsumentskyddslagstiftning ska samarbeta och samordna åtgärder med varandra och kommissionen. I artikel 35 i den förordningen fastställs att kommissionen ska upprätta och upprätthålla en elektronisk databas för all kommunikation mellan behöriga myndigheter, centrala kontaktpunkter och kommissionen i enlighet med förordningen. Det fastställs också att all information som tillhandahålls av enheter som utfärdar en extern varning i enlighet med artikel 27 i den förordningen ska lagras och behandlas i den elektroniska databasen. I artikel 23.3 i den förordningen föreskrivs även att Europeiska bankmyndigheten ska fungera som observatör i vissa fall, och därför ska den Europeiska bankmyndigheten i dessa fall ha tillgång till den elektroniska databasen för att kunna observera relevant kommunikation.

(4)

Kommissionen har antagit kommissionens genomförandebeslut (EU) 2019/2213 (3) om fastställande av praktiska och operativa bestämmelser för den elektroniska databasens funktionssätt upprättat enligt förordning (EU) 2017/2394 vad gäller kommunikation i enlighet med vissa bestämmelser i den förordningen. IMI skulle kunna vara ett ändamålsenligt verktyg för genomförandet av de bestämmelser om administrativt samarbete som omfattas av genomförandebeslut (EU) 2019/2213. Dessa bestämmelser bör därför ingå i ett pilotprojekt i enlighet med artikel 4 i förordning (EU) nr 1024/2012.

(5)

I förordning (EU) 2017/2394 fastställs olika aktörer med ansvar för att tillämpa de bestämmelser om administrativt samarbete som anges i den förordningen. I syfte att kunna säkerställa effektiv tillämpning av dessa bestämmelser ska dessa aktörer anses vara IMI-aktörer vad gäller pilotprojektet.

(6)

IMI bör tillhandahålla de tekniska funktioner som gör det möjligt för behöriga myndigheter, centrala kontaktpunkter, kommissionen och andra aktörer att uppfylla sina förpliktelser i enlighet med förordning (EU) 2017/2394 och inom ramen för genomförandebeslut (EU) 2019/2213. IMI bör säkerställa att dessa aktörers tillgång till IMI är begränsad till den funktionalitet som de behöver ha tillgång till för att kunna uppfylla sina förpliktelser i enlighet med den förordningen.

(7)

Genom IMI kan IMI-aktörer kommunicera och interagera med varandra på ett strukturerat sätt. Detta innebär att strukturerade formulär måste användas vid utbyte och hantering av all information via IMI. Användning av dessa formulär kommer därmed att uppfylla eventuella krav i förordning (EU) 2017/2394 gällande användning av standardformulär för den kommunikation som omfattas av pilotprojektet (till exempel kravet i artikel 13.3 i den förordningen).

(8)

I artikel 35.3 i förordning (EU) 2017/2394 fastställs att uppgifter som rör en överträdelse inte får lagras i den elektroniska databasen längre än vad som är nödvändigt för de ändamål för vilka de samlades in och behandlades, och får i alla händelser inte lagras längre än fem år efter den dag då det relevanta samarbetet har avslutats. IMI bör därför säkerställa att så snart uppgifter som rör en överträdelse inte längre är nödvändiga kan dessa raderas från IMI, och att uppgifterna i alla händelser raderas senast fem år efter den dag som anges i punkterna a, b och c i artikel 35.3 andra stycket i förordning (EU) 2017/2394. Endast ett protokoll över informationsutbytet bör förbli tillgängligt i IMI. Denna bestämmelse bör beaktas utan att det påverkar tillämpningen av artikel 14 i förordning (EU) nr 1024/2012 i den mån tillämpningen av den artikeln innebär en tidigare blockering eller radering av personuppgifter som lagrats som en del av pilotprojektet.

(9)

Enligt artikel 4.2 i förordning (EU) nr 1024/2012 ska kommissionen överlämna en utvärdering av resultatet av pilotprojektet till Europaparlamentet och rådet. Det bör anges vilket datum utvärderingen senast ska lämnas in. För konsekvensens skull bör det angivna datumet vara samma datum som när den rapport som krävs utifrån artikel 40 i förordning (EU) 2017/2394 ska lämnas in.

(10)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 24 i förordning (EU) nr 1024/2012.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Pilotprojektet

Artiklarna 11–23, 26, 27 och 28 i förordning (EU) 2017/2394 ska vara föremål för ett pilotprojekt i syfte att genomföra de bestämmelser om administrativt samarbete som fastställs i dessa artiklar genom informationssystemet för den inre marknaden (nedan kallat IMI).

Artikel 2

Behöriga myndigheter och andra IMI-aktörer

1.   Vid tillämpningen av detta pilotprojekt ska de behöriga myndigheter och centrala kontaktpunkter som utsetts i enlighet med artikel 5 i förordning (EU) 2017/2394 och enheter med befogenhet att utfärda externa varningar i enlighet med artikel 27.1 i den förordningen, anses vara behöriga myndigheter inom ramen för punkt f i artikel 5 andra stycket i förordning (EU) nr 1024/2012.

2.   Vid tillämpningen av detta pilotprojekt ska enheter med befogenhet att utfärda externa varningar i enlighet med artikel 27.2 i förordning (EU) 2017/2394 och den Europeiska bankmyndigheten i sin roll som observatör i enlighet med artikel 23.3 i den förordningen, anses vara IMI-aktörer inom ramen för punkt g i artikel 5 andra stycket i förordning (EU) nr 1024/2012.

Artikel 3

Administrativt samarbete

1.   Vid tillämpningen av artikel 11 i förordning (EU) 2017/2394 ska IMI tillhandahålla tekniska funktioner för i synnerhet följande:

a)

Inlämning av en begäran om information i enlighet med den artikeln, inbegripet all tillhörande information och alla bevis.

b)

Vidarebefordran av begäran till lämplig behörig myndighet.

c)

Behandling av begäran om information.

d)

Information till den ansökande myndigheten och kommissionen om en vägran att tillmötesgå en begäran om information, inbegripet anledningarna till vägran.

e)

Kommunikation i händelse av meningsskiljaktighet gällande en begäran om information.

2.   Vid tillämpningen av artikel 12 i förordning (EU) 2017/2394 ska IMI tillhandahålla tekniska funktioner för i synnerhet följande:

a)

Inlämning av en begäran om tillsynsåtgärder i enlighet med den artikeln, inbegripet all tillhörande information och alla bevis.

b)

Vidarebefordran av begäran till lämplig behörig myndighet.

c)

Information till den ansökande myndigheten om åtgärder som vidtagits eller kommer att vidtas som svar på begäran, inbegripet kommunikation gällande tidsfristen för att tillgodose begäran.

d)

Underrättelse till den ansökande myndigheten, behöriga myndigheter i andra medlemsstater och kommissionen om de åtgärder som har vidtagits och dessa åtgärders inverkan.

e)

Information till den ansökande myndigheten och kommissionen om en vägran att tillmötesgå en begäran om tillsynsåtgärder.

f)

Kommunikation i händelse av meningsskiljaktighet gällande en begäran om tillsynsåtgärder.

3.   Vid tillämpningen av artiklarna 15–23 i förordning (EU) 2017/2394 ska IMI tillhandahålla tekniska funktioner för i synnerhet följande:

a)

Underrättelse om avsikten att påbörja en samordnad åtgärd.

b)

Fastställande och tillsättande av en koordinator för samordnade åtgärder.

c)

Underrättelse om att en samordnad åtgärd påbörjats.

d)

Kommunikation gällande avsikten att delta i en samordnad åtgärd.

e)

Underrättelse om utredningsresultaten i enlighet med artikel 17.3 i förordning (EU) 2017/2394.

f)

Kommunikation gällande ett beslut att avböja att delta i en samordnad åtgärd, inbegripet grund till beslutet tillsammans med styrkande handlingar.

g)

Kommunikation gällande ett gemensamt ställningstagande avseende resultaten från undersökningen och bedömningen av den utbredda överträdelsen.

h)

Kommunikation med avseende på åtaganden vid en samordnad åtgärd.

i)

Kommunikation med avseende på framsteg vid en samordnad åtgärd.

j)

Kommunikation med avseende på begäranden om ömsesidigt stöd som kan vara av betydelse för den samordnade åtgärden.

k)

Kommunikation med avseende på samordningen av tillsynsåtgärder.

l)

Kommunikation med avseende på avslut av en samordnad åtgärd.

4.   Vid tillämpningen av artikel 26 i förordning (EU) 2017/2394 ska IMI tillhandahålla tekniska funktioner för i synnerhet följande:

a)

Utfärdande av en varning, inbegripet all lämplig tillhörande information och eventuella tecken på avsikter att påbörja en samordnad åtgärd.

b)

Korrigering av information i en varning.

c)

Återkallelse av en varning.

d)

Begäran av en bekräftelse på huruvida liknande överträdelser pågår eller om verkställighetsåtgärder har vidtagits.

e)

Besvarande av sådana begäranden.

f)

Tilldelning av inkommande meddelanden till lämplig behörig myndighet.

5.   Vid tillämpningen av artikel 27 i förordning (EU) 2017/2394 ska IMI tillhandahålla tekniska funktioner för i synnerhet följande:

a)

Utfärdande av en extern varning, inbegripet all lämplig tillhörande information.

b)

Korrigering av information i en extern varning.

c)

Återkallelse av en extern varning.

d)

Tilldelning av inkommande meddelanden till lämplig behörig myndighet.

6.   Vid tillämpningen av artikel 28 i förordning (EU) 2017/2394 ska IMI tillhandahålla tekniska funktioner för i synnerhet underrättelse om de åtgärder som har vidtagits för att hantera en överträdelse.

Artikel 4

Tillgång till IMI-funktioner

Vid tillämpningen av detta pilotprojekt ska IMI säkerställa att alla de som anses vara behöriga myndigheter eller andra IMI-aktörer enligt artikel 2 endast har tillgång till den funktionalitet i IMI som de behöver för att kunna uppfylla sina skyldigheter i enlighet med förordning (EU) 2017/2394.

Artikel 5

Lagring av uppgifter

1.   IMI ska tillhandahålla tekniska funktioner för att möjliggöra radering av alla lagrade uppgifter i IMI som ingår i pilotprojektet och som rör en överträdelse, så snart behöriga IMI-aktörer anger att dessa uppgifter inte längre behövs utifrån de ändamål för vilka de samlades in och behandlades. IMI ska även säkerställa att alla sådana uppgifter i alla händelser raderas senast fem år efter den dag som anges gällande det aktuella förfarandet för administrativt samarbete i punkterna a, b eller c i artikel 35.3 andra stycket i förordning (EU) 2017/2394.

2.   Efter att dessa uppgifter har raderats får endast ett protokoll över det faktiska relevanta informationsutbytet förbli tillgängligt i IMI, utan någon information genom vilken överträdelsen skulle kunna identifieras.

3.   Punkt 1 har ingen inverkan på villkoren i artikel 14 i förordning (EU) nr 1024/2012 när det gäller att blockera och radera personuppgifter som lagras i IMI som en del av pilotprojektet i den mån denna artikel skulle innebära tidigare blockering eller radering av sådana uppgifter.

Artikel 6

Utvärdering

Den utvärdering av resultatet av pilotprojektet som föreskrivs i artikel 4.2 i förordning (EU) nr 1024/2012 ska överlämnas till Europaparlamentet och rådet senast den 17 januari 2023.

Artikel 7

Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Det ska tillämpas från och med den 17 januari 2020.

Utfärdat i Bryssel den 20 december 2019.

På kommissionens vägnar

Ordförande

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUT L 316, 14.11.2012, s. 1.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2394 av den 12 december 2017 om samarbete mellan de nationella myndigheter som har tillsynsansvar för konsumentskyddslagstiftningen och om upphävande av förordning (EG) nr 2006/2004 (EUT L 345, 27.12.2017, s. 1).

(3)  Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2019/2213 av den 20 december 2019 om fastställande av praktiska och operativa arrangemang vad gäller funktionen av den elektroniska databas som upprättats enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2394 med avseende på viss kommunikation i enlighet med den förordningen (se sidan 163 i detta nummer av EUT).