20.12.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 428/34


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 16 december 2019

om förnyelse av kommissionens expertgrupp ”Plattformen för god förvaltning i skattefrågor, aggressiv skatteplanering och dubbelbeskattning”

(2019/C 428/08)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, och

av följande skäl:

(1)

I sitt meddelande av den 6 december 2012 (1) lade kommissionen fram en handlingsplan för att stärka kampen mot skattebedrägerier och skatteundandragande. Meddelandet åtföljdes av två rekommendationer, en om aggressiv skatteplanering (2) och en om åtgärder för att uppmuntra tredjeländer att tillämpa minimistandarder för god förvaltning i skattefrågor (3).

(2)

Genom kommissionens beslut C(2013)2236 (4) inrättades ”Plattformen för god förvaltning i skattefrågor, aggressiv skatteplanering och dubbelbeskattning” (nedan kallad plattformen), en kommissionsexpertgrupp som består av sakkunniga från medlemsstaterna, för att utvärdera framstegen för en rad åtgärder, liksom även 2012 års handlingsplan om skattebedrägeri och skatteundandragande samt genomförande av de två rekommendationerna. I sitt meddelande om dubbelbeskattning på den inre marknaden (5) uppgav kommissionen att den skulle undersöka eventuella fördelar med att inrätta ett EU-forum för dubbelbeskattning. Eftersom dubbel icke-beskattning och dubbelbeskattning ofta är kopplade till varandra ansågs det lämpligt att också behandla dubbelbeskattning genom plattformen, vilket fortfarande är fallet i dag.

(3)

Genom kommissionens beslut C(2015) 4095 (6) inrättades plattformen på nytt och beslut C(2013) 2236 upphävdes. Beslut C(2015)4095 upphörde att tillämpas den 17 juni 2019.

(4)

Europaparlamentet (7) och Europeiska unionens råd (8) har uppmanat till fortsatta insatser för att motverka skattebedrägeri och skatteundandragande. Genom arbetet i Europaparlamentets TAXE-utskott, som inrättades i början av 2015 och omedelbart följdes av det särskilda TAX2-utskottet, PANA-utskottet och slutligen TAX3-utskottet, efterlystes ytterligare arbete för att bekämpa orättvis, ineffektiv beskattning och ytterligare initiativ för god förvaltning i skattefrågor och skattetransparens.

(5)

Plattformen har varit ett effektivt verktyg för att öka transparensen i samband med utformningen av skattepolitiken, samtidigt som man uppmuntrar och möjliggör en konstruktiv dialog mellan kommissionen och de olika berörda aktörerna på skatteområdet, samt mellan de olika berörda aktörerna själva på skatteområdet. Kommissionen behöver kunna förlita sig på sakkunskapen hos specialister och berörda parter. Plattformen har varit en värdefull källa till sådan sakkunskap på skatteområdet.

(6)

Kommissionen är en partner i skatteinitiativet Addis, ett partnerskap med många aktörer som inleddes 2015, som syftar till att förbättra den inhemska mobiliseringen av intäkter i utvecklingsländerna för att finansiera deras utvecklingsagenda och uppnå målen för hållbar utveckling senast 2030. Plattformen bör fortsätta ge rådgivning och bistå kommissionen i dess pågående arbete med skatteinitiativet Addis.

(7)

Rättvis och effektiv beskattning som en av kommissionens politiska prioriteringar har lett till ett stort antal rättsliga initiativ samt ärenden om statligt stöd och icke-bindande lagstiftning. Den 18 mars 2015 antog kommissionen ett paket om skattetransparens (9). Den 17 juni 2015 (10) antog den ett meddelande om ett rättvist och effektivt företagsbeskattningssystem i unionen (2015 års handlingsplan) med en rapport om tillämpningen av 2012 års rekommendationer baserat på uppgifter från plattformen. I det meddelandet tillkännagav kommissionen att plattformens mandat skulle förlängas, dess tillämpningsområde utvidgas och dess arbetsmetoder förbättras.

(8)

Den 28 januari 2016 antog kommissionen ett meddelande om en extern strategi för effektiv beskattning (11) för att främja god förvaltning i skattefrågor världen över. I meddelandet fastställdes nya arbetsområden för plattformen, särskilt i fråga om unionens skatte- och utvecklingsagenda och samordningen av nationella förteckningar över icke samarbetsvilliga jurisdiktioner. I detta avseende är EU-förteckningen över icke samarbetsvilliga jurisdiktioner på skatteområdet (12) fortfarande ett grundläggande verktyg för att driva igenom god förvaltning i skattefrågor globalt.

(9)

Såsom anges i de politiska riktlinjerna för 2019–2024 som lades fram i juli 2019 (13) kommer en rättvis och effektiv beskattning att förbli en hög prioritet för kommissionen.

(10)

Det är mot bakgrund av den bevisade nyttan av plattformen som ett forum, som har haft och fortsätter att ha en betydande inverkan genom att den bidrar till utvecklingen av agendan för skattetransparens och rättvis beskattning, lämpligt att förnya dess mandat.

(11)

Plattformen bör ge kommissionen rådgivning och bistånd. Plattformen skulle också möjliggöra dialog, utbyte av erfarenheter och sakkunskaper samt utbyte av åsikter mellan alla berörda parter.

(12)

Plattformen bör ledas av en företrädare för kommissionen och bestå av företrädare för medlemsstaternas skattemyndigheter och organisationer som företräder näringsliv eller det civila samhället och skatterådgivare.

(13)

Det bör fastställas regler för hur plattformens medlemmar får lämna ut information.

(14)

Personuppgifter bör behandlas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1725 (14).

(15)

För att säkerställa kontinuitet i plattformens verksamhet bör detta beslut tillämpas retroaktivt.

(16)

En tillämpningsperiod för detta beslut bör fastställas. Kommissionen kommer senare att överväga om perioden bör förlängas.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Föremål

Härmed förnyas mandatet för expertgruppen ”Plattformen för god förvaltning i skattefrågor, aggressiv skatteplanering och dubbelbeskattning” (nedan kallad plattformen).

Artikel 2

Uppgifter

Plattformens uppgifter ska vara att bistå kommissionen med rådgivning och bistånd när det gäller god förvaltning i skattefrågor, aggressiv skatteplanering och dubbelbeskattning, samtidigt som man möjliggör en dialog där erfarenheter och sakkunskaper utbyts och synpunkter från alla berörda parter förs fram. Plattformen ska i synnerhet

a)

förse kommissionen med information som är relevant för att fastställa prioriteringar på områden såsom god förvaltning i skattefrågor, aggressiv skatteplanering och dubbelbeskattning,

b)

ge kommissionen rådgivning om lämpliga medel och instrument för att uppnå framsteg på dessa områden,

c)

främja diskussioner mellan näringslivet, det civila samhället och nationella skattemyndigheters sakkunniga kring frågor om god förvaltning i skattefrågor, aggressiv skatteplanering och dubbelbeskattning,

d)

diskutera praktiska insikter som läggs fram av skattemyndigheter, näringslivet, det civila samhället och skatterådgivare och utveckla olika sätt att på ett effektivare sätt hantera de nuvarande problemen med dubbelbeskattning som påverkar en väl fungerande inre marknad,

e)

ge rådgivning och bistå kommissionen i dess pågående arbete med skatteinitiativet Addis.

I detta beslut avses med ”god förvaltning i skattefrågor” transparens, informationsutbyte och rättvis skattekonkurrens.

Artikel 3

Samråd

Kommissionen får samråda med plattformen om alla frågor som rör god förvaltning i skattefrågor, aggressiv skatteplanering och dubbelbeskattning samt uppföljningen av 2015 års handlingsplan.

Artikel 4

Medlemskap

1.   Plattformen ska bestå av högst 43 medlemmar.

2.   Medlemmarna ska vara

a)

medlemsstaternas skatteförvaltningar (”medlemmar av typ D” enligt artikel 7.2 d i kommissionens beslut C (2016) 3301 final) (15),

b)

upp till femton personer från organisationer som representerar näringslivet, det civila samhället och skatterådgivare som är behöriga i de frågor som avses i artikel 2 (”medlemmar av typ C” enligt artikel 7.2 c i de övergripande reglerna).

3.   Medlemmar av typ D får bara företrädas av tjänstemän eller offentliganställda. Skatteförvaltningen i varje medlemsstat ska utse en företrädare bland de tjänstemän som arbetar med gränsöverskridande beskattning med inriktning på att motverka aggressiv skatteplanering.

4.   Medlemmar av typ C ska enbart utses och får bara delta i plattformens eller dess arbetsgruppers arbete om de är registrerade i det öppenhetsregister som Europaparlamentet och kommissionen gemensamt har inrättat.

5.   När en medlem av typ C tillfälligt eller permanent stryks från öppenhetsregistret ska generaldirektoratet för skatter och tullar (GD Skatter och tullar) tillfälligt stryka medlemmen från plattformen så länge den inte på nytt registreras i öppenhetsregistret. Under tillfällig eller permanent indragning ska inte medlemmen inbjudas att delta i något möte i gruppen och får inte ta emot någon handling. Om inte medlemmen på nytt registreras i öppenhetsregistret inom sex månader efter att tillfälligt eller permanent ha strukits från öppenhetsregistret ska GD Skatter och tullar utesluta medlemmen från plattformen. Alla ändringar av medlemskapet ska registreras i kommissionens register över expertgrupper och andra liknande organ (nedan kallat registret över expertgrupper(16).

6.   Medlemmar av typ C ska utse ständiga företrädare och suppleanter i plattformen eller dess arbetsgrupper och ansvara för att deras företrädare tillhandahåller sakkunskap på hög nivå.

Artikel 5

Urvalsprocess

1.   Medlemmar av typ C ska väljas ut via offentlig infordran av intresseanmälningar. För detta ändamål ska GD Skatter och tullar enligt bilaga 2 till de övergripande reglerna använda sig av en standardinfordran av intresseanmälningar för urval av plattformens medlemmar. GD Skatter och tullar får avvika från eller komplettera den, om det är motiverat av särskilda krav, i enlighet med de övergripande reglerna.

2.   En infordran av intresseanmälningar ska offentliggöras i registret över expertgrupper. En infordran av intresseanmälningar får även offentliggöras på andra sätt, bland annat via särskilda webbplatser (17). En infordran ska tydligt ange urvalskriterierna, bland annat vilken sakkunskap som söks och vilka intressen som ska företrädas (18) i förhållande till det arbete som ska utföras. Tidsfristen för att inkomma med ansökan ska vara minst fyra veckor.

3.   När organisationerna svarar på infordran av intresseanmälningar ska de utse en företrädare och en suppleant, som utses på samma villkor som företrädaren. Suppleanterna ska automatiskt ersätta en företrädare som är frånvarande eller har förhinder. GD Skatter och tullar får vägra att utse en företrädare eller suppleant från en organisation om de anser det olämpligt, vilket bör motiveras med hänsyn till de krav som anges i beslutet om inrättande av plattformen och/eller i infordran av intresseanmälningar. I sådana fall ska den berörda organisationen uppmanas att utnämna en annan företrädare eller suppleant.

4.   Gruppmedlemmarna ska utnämnas av generaldirektören i GD Skatter och tullar från specialister med kompetens inom de områden som avses i artikel 2 och som har lämnat in en infordran av intresseanmälning. Vid urvalet av medlemmar till plattformen från specialiserade organisationer ska GD Skatter och tullar sträva efter att så långt det är möjligt säkerställa en hög nivå av sakkunskap, geografisk balans samt ett väl avvägt företrädande av relevant kunskap och kompetens inom de intresseområden som avses i artiklarna 2 och 3, med beaktande av expertgruppens specifika uppgifter, den typ av sakkunskap som krävs och det svar som inkommit vid infordran av intresseanmälning.

5.   Medlemmarna ska utses under en period på två och ett halvt år. De ska ha kvar sina uppdrag tills de ersätts eller tills deras mandatperiod löper ut. Mandatperioden får förnyas.

6.   För att säkerställa kontinuitet och en väl fungerande grupp ska GD Skatter och tullar upprätta en reservlista över lämpliga kandidater som kan användas för att utse ersättare. GD Skatter och tullar ska tillfråga de sökande innan deras namn förs upp på reservlistan.

7.   Medlemmar av typ C eller deras företrädare ska inte längre inbjudas att delta i plattformens möten och får ersättas eller uteslutas under återstoden av mandatperioden i följande fall:

a)

Om medlemmar av typ C eller deras företrädare inte längre kan bidra effektivt i plattformens överläggningar.

b)

Om medlemmar av typ C eller deras företrädare, enligt GD Skatter och tullars uppfattning, inte uppfyller de villkor som anges i artikel 339 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

c)

Om medlemmar av typ C eller deras företrädare begär sitt entledigande.

Om medlemmar av typ C eller deras företrädare ersätts eller utesluts får generaldirektören för GD Skatter och tullar, när så är lämpligt, utse en ersättare från den reservlista som avses i punkt 6 eller uppmana en organisation att utnämna en annan företrädare eller en annan suppleant.

Artikel 6

Ordförande

Plattformen ska ledas av generaldirektören för GD Skatter och tullar eller en företrädare.

Artikel 7

Verksamhet

1.   Plattformen ska agera på begäran av GD Skatter och tullar, i enlighet med de övergripande reglerna.

2.   Plattformens och arbetsgruppernas möten ska i princip hållas i kommissionens lokaler.

3.   Plattformen och dess arbetsgrupper får hålla gemensamma möten med andra expertgrupper om frågor av gemensamt intresse.

4.   GD Skatter och tullar ska tillhandahålla sekretariatstjänster. Kommissionstjänstemän från andra avdelningar med intresse av överläggningarna får närvara i plattformens och arbetsgruppernas möten.

5.   Efter överenskommelse med GD Skatter och tullar får plattformen med enkel majoritet bland medlemmarna besluta att överläggningarna ska vara offentliga.

6.   Protokollen om diskussionerna kring varje enskild punkt på dagordningen och de yttranden som plattformen avger ska vara ändamålsenliga och fullständiga. Protokollen ska föras av sekretariatet under ordförandens överinseende.

7.   Plattformen ska enhälligt anta sina yttranden, rekommendationer eller rapporter.

Artikel 8

Arbetsgrupper

1.   För att göra det lättare för plattformen att fungera effektivt får GD Skatter och tullar inrätta en arbetsgrupp som uteslutande består av företrädare för regeringen (medlemsstaternas skattemyndigheter) och en annan arbetsgrupp som uteslutande består av företrädare för icke-statliga enheter (företag, organisationer från det civila samhället och organisationer på skatteområdet).

2.   GD Skatter och tullar får inrätta arbetsgrupper som ska granska särskilda frågor enligt direktiv från det. Arbetsgrupperna ska upplösas så snart de fullgjort sitt uppdrag. Medlemmar i arbetsgrupperna som inte är medlemmar i plattformen ska väljas ut genom en offentlig infordran av intresseanmälning i enlighet med artikel 5 och de övergripande reglerna (19).

3.   Arbetsgrupperna ska handla i enlighet med de övergripande reglerna och rapportera till plattformen.

Artikel 9

Inbjudna sakkunniga

GD Skatter och tullar får på ad hoc-basis bjuda in sakkunniga med särskild kompetens i ett ämne som behandlas att delta i plattformens eller arbetsgruppernas arbete.

Artikel 10

Förbindelserna med Europaparlamentet

Vad gäller information som ska översändas till Europaparlamentet och deltagande av Europaparlamentets sakkunniga i plattformens möten ska punkt 15 och bilagorna I och II till ramavtalet om förbindelserna mellan Europaparlamentet och Europeiska kommissionen tillämpas (20).

Artikel 11

Observatörer

1.   Enskilda individer, organisationer eller andra offentliga organ än medlemsstaternas myndigheter får ges observatörsstatus, i enlighet med de övergripande reglerna, genom direkt inbjudan.

2.   De organisationer och offentliga organ som utnämns till observatörer ska själva utse sina företrädare.

3.   Ordföranden får ge observatörer och deras företrädare tillstånd att delta i expertgruppens diskussioner och tillhandahålla sakkunskap. De får emellertid inte delta i formuleringen av plattformens rekommendationer eller rådgivning.

Artikel 12

Arbetsordning

På förslag av och enligt överenskommelse med GD Skatter och tullar ska plattformen, på grundval av standardarbetsordningen för expertgrupper, anta sin arbetsordning med enkel majoritet bland sina medlemmar i enlighet med de övergripande reglerna.

Artikel 13

Tystnadsplikt och hantering av säkerhetsskyddsklassificerad information

Plattformens medlemmar och dess arbetsgrupper och deras företrädare omfattas, liksom inbjudna experter och observatörer, av tystnadsplikt som genom fördragen och deras genomförandebestämmelser är tillämpliga på samtliga medlemmar av unionens institutioner och institutionernas anställda, samt kommissionens säkerhetsbestämmelser för skydd av säkerhetsskyddsklassificerade unionsuppgifter som anges i kommissionens beslut (EU, Euratom) 2015/443 (21) och 2015/444 (22). Om dessa åtaganden inte uppfylls får kommissionen vidta lämpliga åtgärder.

Artikel 14

Transparens

1.   Plattformen och dess arbetsgrupper ska registreras i registret över expertgrupper.

2.   Följande uppgifter om plattformens sammansättning ska offentliggöras i registret över expertgrupper:

a)

Namnen på de organisationer som är medlemmar, med angivande av vilka intressen de företräder.

b)

Observatörernas namn.

c)

Namnen på medlemsstaternas myndigheter (23).

3.   GD Skatter och tullar ska offentliggöra alla plattformens och dess arbetsgruppers relevanta handlingar, bland annat dagordningar, protokoll och deltagarnas inlagor, antingen i registret över expertgrupper eller via en länk från registret till en särskild webbplats där denna information finns att tillgå. Inga krav på att användarna ska registrera sig eller andra restriktioner ska finnas för att få tillgång till en sådan webbplats. Dagordningen och andra relevanta bakgrundsdokument ska offentliggöras i god tid före mötet, och protokollet ska offentliggöras skyndsamt därefter.

4.   Undantag från offentliggörande ska endast övervägas när det bedöms att ett utlämnande av handlingen skulle undergräva skyddet för det allmänna samhällsintresset eller den enskildes privatliv och integritet i enlighet med artikel 4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 (24).

Artikel 15

Skydd av personuppgifter

Personuppgifter ska behandlas i enlighet med förordning (EU) 2018/1725.

Artikel 16

Möteskostnader

1.   Deltagarna i plattformens och dess arbetsgruppers arbete ska inte ersättas för sina tjänster.

2.   Deltagarnas kostnader för resor och uppehälle i samband med plattformens och dess arbetsgruppers arbete ska ersättas av kommissionen i enlighet med gällande bestämmelser inom kommissionen. För medlemmar av typ C och typ D ska kommissionen ersätta utgifter för resor och uppehälle i enlighet med kommissionens gällande bestämmelser. Ersättning får inte under några omständigheter beviljas organisationer som utsetts som observatörer. Inbjudna sakkunniga ska beviljas ersättning för sina kostnader för resor och uppehälle.

3.   Alla ersättningar för utgifter i enlighet med punkt 2 ska ligga inom ramen för de tillgängliga anslag som tilldelats genom det årliga förfarandet för tilldelning av medel.

Artikel 17

Tillämpningsperiod

Detta beslut ska tillämpas från och med den 17 juni 2019 till och med den 16 juni 2024.

Utfärdat i Bryssel den 16 december 2019.

På kommissionens vägnar

Paolo GENTILONI

Ledamot av kommissionen


(1)  COM(2012) 722 final.

(2)  C(2012) 8806 final.

(3)  C(2012) 8805 final.

(4)  Kommissionens beslut C(2013) 2236 av den 23 april 2013 om inrättande av en kommissionsexpertgrupp kallad plattformen för god förvaltning i skattefrågor, aggressiv skatteplanering och dubbelbeskattning.

(5)  KOM(2011) 712 slutlig.

(6)  Kommissionens beslut C(2015) 4095 av den 17 juni 2015 om inrättande av en kommissionsexpertgrupp kallad plattformen för god förvaltning i skattefrågor, aggressiv skatteplanering och dubbelbeskattning och om ersättande av beslut C(2013) 2236.

(7)  Europaparlamentets resolution av den 25 mars 2015 om det årliga skattebetänkandet.

(8)  Ekofinrådets möte den 9 december 2014, Europeiska rådets möte den 18 december 2014.

(9)  Meddelande om skattetransparens för att bekämpa skatteflykt och skatteundandragande (COM (2015) 136 final), som lett till att rådets direktiv 2011/16/EU ändrats genom rådets direktiv (EU) 2015/2376 om ändring av direktiv 2011/16/EU vad gäller obligatoriskt automatiskt utbyte av upplysningar i fråga om beskattning (EUT L 332, 18.12.2015, s. 1), som hänvisar till förhandsbesked i gränsöverskridande skattefrågor och förhandsbesked om prissättning och rådets direktiv (EU) 2016/881 om ändring av direktiv 2011/16/EU vad gäller obligatoriskt automatiskt utbyte av upplysningar i fråga om beskattning (EUT L 146, 3.6.2016, s. 8), med hänvisning till landsspecifika rapporter och rådets direktiv (EU) 2018/822 av den 25 maj 2018 om ändring av direktiv 2011/16/EU vad gäller obligatoriskt automatiskt utbyte av upplysningar i fråga om beskattning som rör rapporteringspliktiga gränsöverskridande arrangemang (EUT L 139, 5.6.2018, s. 1).

(10)  COM(2015) 302 final.

(11)  COM(2016) 24 final.

(12)  https://www.consilium.europa.eu/en/policies/eu-list-of-non-cooperative-jurisdictions/

(13)  https://ec.europa.eu/commission/interim_en#political-guidelines

(14)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1725 av den 23 oktober 2018 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter som utförs av unionens institutioner, organ och byråer och om det fria flödet av sådana uppgifter samt om upphävande av förordning (EG) nr 45/2001 och beslut nr 1247/2002/EG (EUT L 295, 21.11.2018, s. 39).

(15)  Kommissionens beslut C(2016) 3301 final av den 30 maj 2016 om övergripande regler för inrättandet av kommissionens expertgrupper och för deras funktion (nedan kallade de övergripande reglerna).

(16)  http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/

(17)  https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/company-tax/tax-good-governance/platform-tax-good-governance_en

(18)  Detta är bara relevant för medlemsorganisationer.

(19)  Se artiklarna 10 och 14.2 i de övergripande reglerna.

(20)  EUT L 304, 20.11.2010, s. 47.

(21)  Kommissionens beslut (EU, Euratom) 2015/443 av den 13 mars 2015 om säkerhet inom kommissionen (EUT L 72, 17.3.2015, s. 41).

(22)  Kommissionens beslut (EU, Euratom) 2015/444 av den 13 mars 2015 om säkerhetsbestämmelser för skydd av säkerhetsskyddsklassificerade EU-uppgifter (EUT L 72, 17.3.2015, s. 53).

(23)  Enligt de övergripande reglerna är det inte obligatoriskt att offentliggöra namnet på medlemsstaternas myndigheter. De särskilda förvaltningarna i dessa länder, i vilka sakkunniga normalt deltar, får offentliggöras i registret över expertgrupper. Se artikel 23.1 b i de övergripande reglerna.

(24)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (EGT L 145, 31.5.2001, s. 43). Dessa undantag syftar till att skydda den allmänna säkerheten, militära angelägenheter, internationella relationer, den finansiella, monetära och ekonomiska politiken, enskilda personers privatliv och integritet, kommersiella intressen, domstolsförfaranden och juridisk rådgivning, inspektioner/utredningar/revisioner och institutionens beslutsförfarande.