12.10.2018   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 256/108


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2018/1524

av den 11 oktober 2018

om fastställande av en övervakningsmetod och bestämmelser om medlemsstaternas rapportering i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/2102 om tillgänglighet avseende offentliga myndigheters webbplatser och mobila applikationer

[delgivet med nr C(2018) 6560]

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/2102 av den 26 oktober 2016 om tillgänglighet avseende offentliga myndigheters webbplatser och mobila applikationer (1), särskilt artikel 8.2 och artikel 8.6, och

av följande skäl:

(1)

I direktiv (EU) 2016/2102 fastställs gemensamma tillgänglighetskrav för att säkerställa att offentliga myndigheters webbplatser och mobila applikationer blir mer tillgängliga genom att de görs möjliga att uppfatta, hanterbara, begripliga och robusta.

(2)

För att hjälpa offentliga myndigheter att uppfylla tillgänglighetskraven bör övervakningen också öka medvetenheten och uppmuntra lärande i medlemsstaterna. Av detta skäl, och för att öka insynen, bör de övergripande resultaten av övervakningen offentligöras i ett tillgängligt format.

(3)

För att användbara och jämförbara data ska kunna extraheras krävs en strukturerad presentation av resultaten av övervakningen, där olika kluster av offentliga tjänster och nivåerna inom förvaltningen identifieras.

(4)

För att underlätta stickprovstagning från webbplatser och mobila applikationer som ska övervakas bör medlemsstaterna tillåtas att föra uppdaterade förteckningar över de webbplatser och mobila applikationer som omfattas av tillämpningsområdet för direktiv (EU) 2016/2102.

(5)

I syfte att öka de sociala effekterna av övervakningen kan en riskbaserad metod tillämpas vid urvalet av stickprov. Detta kan bl.a. göras genom att beakta vissa webbplatsers och mobila applikationers auktoritet, de anmälningar som mottagits inom återkopplingsmekanismen, tidigare övervakningsresultat samt synpunkter från tillsynsorganet och bidrag från nationella aktörer.

(6)

Då tekniken för automatisk övervakning av mobila applikationer förväntas bli successivt bättre, bör medlemsstaterna överväga att också på mobila applikationer tillämpa den förenklade metod för övervakning som genom detta beslut införs för webbplatser, dock med hänsyn till de tillgängliga verktygens effektivitet och kostnad.

(7)

De standarder och tekniska specifikationer som avses i artikel 6 i direktiv (EU) 2016/2102 bör utgöra grunden för övervakningsmetoden.

(8)

För att främja innovation, undvika marknadshinder och säkerställa teknikneutrala övervakningsmetoder, bör det i metoden inte fastslås vilka särskilda tester som ska användas för att mäta webbplatsers och mobila applikationers tillgänglighet. I stället bör övervakningsmetoden inskränkas till att fastställa kraven för metoderna för kontroll av efterlevnaden och upptäckt av bristande överensstämmelse med de tillgänglighetskrav som anges i artikel 4 i direktiv (EU) 2016/2102.

(9)

Om bestämmelserna i medlemsstatens lagstiftning innebär hårdare krav än de standarder och tekniska specifikationer som avses i artikel 6 i direktiv (EU) 2016/2102, bör medlemsstaterna, för att öka jämförbarheten i övervakningen, övervaka och rapportera på ett sätt som ger tydliga resultat rörande efterlevnaden av kraven i de standarder och tekniska specifikationer som avses i artikel 6 i direktiv (EU) 2016/2102.

(10)

Möjligheten att jämföra övervakningsresultat bör säkerställas genom tillämpning av den metod för övervakning och rapportering som fastställs i detta beslut. För att uppmuntra spridning av bästa praxis och främja insyn bör medlemsstaterna offentliggöra hur de genomför övervakningen samt offentliggöra en kartläggning, i form av en jämförelsetabell, som visar hur den övervakning och de tester som görs omfattar kraven i de standarder och tekniska specifikationer som avses i artikel 6 i direktiv (EU) 2016/2102.

(11)

Om medlemsstaterna utnyttjar möjligheten enligt artikel 1.5 att undanta webbplatser och mobila applikationer tillhörande skolor, daghem och förskolor från detta direktivs tillämpning, bör de utnyttja tillämpliga delar av övervakningsmetoden för att övervaka sådana webbplatsers och mobila applikationers tillgänglighet, när det gäller väsentliga administrativa funktioner online.

(12)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 11.1 i direktiv (EU) 2016/2102.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte och tillämpningsområde

Genom detta beslut fastställs en metod för övervakning av offentliga myndigheters webbplatsers och mobila applikationers överensstämmelse med de tillgänglighetskrav som anges i artikel 4 i direktiv (EU) 2016/2102.

Genom detta beslut fastställs bestämmelser om medlemsstaternas rapportering till kommissionen om övervakningsresultaten, inbegripet mätdata.

Artikel 2

Definitioner

I detta beslut gäller följande definitioner:

1.    tillgängligt format : ett elektroniskt dokument som uppfyller de tillgänglighetskrav som anges i artikel 4 i direktiv (EU) 2016/2102.

2.    övervakningsperiod : den tidsperiod inom vilken medlemsstaterna ska genomföra övervakningen för att kontrollera överensstämmelse eller bristande överensstämmelse med tillgänglighetskraven för webbplatserna och de mobila applikationerna i stickprovet. Övervakningsperioden får också omfatta en definition av stickproverna, analysen av övervakningsresultaten och bestämmelserna om rapportering till kommissionen.

Artikel 3

Övervakningens periodicitet

1.   Medlemsstaterna ska, på grundval av den metod som fastställs i detta beslut, övervaka offentliga myndigheters webbplatsers och mobila applikationers överensstämmelse med de tillgänglighetskrav som anges i artikel 4 i direktiv (EU) 2016/2102.

2.   Den första perioden för övervakning av webbplatser ska infalla mellan den 1 januari 2020 och den 22 december 2021. Efter den första övervakningsperioden ska övervakningen ske årligen.

3.   Den första perioden för övervakning av mobila applikationer ska infalla mellan den 23 juni 2021 och den 22 december 2021. Under den första övervakningsperioden ska övervakningen av mobila applikationer omfatta resultat som bygger på ett begränsat stickprov bland mobila applikationer. Medlemsstaterna ska göra rimliga ansträngningar för att övervaka minst en tredjedel av det antal som fastställs i punkt 2.1.5 i bilaga I.

4.   Eter den första övervakningsperioden ska övervakningen av mobila applikationer ske årligen, på sådana stickprov som fastställs i punkt 2.1.5 i bilaga I.

5.   Efter den första övervakningsperioden ska perioden för årlig övervakning av både webbplatser och mobila applikationer infalla mellan den 1 januari och den 22 december.

Artikel 4

Räckvidd och grundläggande övervakning

1.   Medlemsstaterna ska, på grundval av de krav som fastställs i de standarder och tekniska specifikationer som avses i artikel 6 i direktiv (EU) 2016/2102, övervaka att offentliga myndigheters webbplatser och mobila applikationer uppfyller de tillgänglighetskrav som anges i artikel 4 i direktiv (EU) 2016/2102.

2.   Om tillgänglighetskraven i bestämmelserna i en medlemsstats lagstiftning är hårdare än de standarder och tekniska specifikationer som avses i artikel 6 i direktiv (EU) 2016/2102, ska övervakningen utföras på ett sådant sätt att den leder till resultat som tydligt visar skillnaden mellan den grad av överensstämmelse med kraven i de standarder och tekniska specifikationer som avses i artikel 6 i direktiv (EU) 2016/2102 och krav som ställs utöver dessa.

Artikel 5

Övervakningsmetoder

Medlemsstaterna ska övervaka offentliga myndigheters webbplatsers och mobila applikationers överensstämmelse med de tillgänglighetskrav som anges i artikel 4 i direktiv (EU) 2016/2102 genom att tillämpa följande:

a)

En ingående övervakningsmetod för kontroll av överensstämmelse, tillämpad i enlighet med kraven i punkt 1.2 i bilaga I.

b)

En förenklad övervakningsmetod för upptäckt av bristande överensstämmelse, tillämpad i enlighet med kraven i punkt 1.3 i bilaga I.

Artikel 6

Stickprovstagning bland webbplatserna och de mobila applikationerna

Medlemsstaterna ska se till att stickprovstagningen bland de webbplatser och mobila applikationer som ska övervakas görs i enlighet med kraven i punkterna 2 och 3 i bilaga I.

Artikel 7

Information om övervakningsresultaten

Om brister upptäcks, ska medlemsstaterna se till att offentliga myndigheter, inom rimlig tid och i ett format som hjälper myndigheterna att göra korrigeringar, får tillgång till data och information om överensstämmelse med tillgänglighetskraven avseende dessa brister på deras respektive webbplats och mobila applikationer.

Artikel 8

Rapportens format

1.   Medlemsstaterna ska överlämna den rapport som avses i artikel 8.4 i direktiv (EU) 2016/2102 till kommissionen i ett tillgängligt format på något av Europeiska unionens officiella språk.

2.   Rapporten ska innehålla resultatet av övervakningen av kraven i de standarder och tekniska specifikationer som avses i artikel 6 i direktiv (EU) 2016/2102. Resultat i samband med hårdare krav än dessa får också tas med i rapporten och ska, i fall de tas med, redovisas separat.

Artikel 9

Rapportens innehåll

1.   Den rapport som avses i artikel 8.4 i direktiv (EU) 2016/2102 ska innehålla följande:

a)

En ingående beskrivning av hur övervakningen genomfördes.

b)

En kartläggning, i form av en jämförelsetabell, som visar hur de tillämpade övervakningsmetoderna överensstämmer med kraven i de standarder och tekniska specifikationer som avses i artikel 6 i direktiv (EU) 2016/2102, inbegripet alla betydande ändringar med avseende på metoden.

c)

Resultatet av övervakningen för varje övervakningsperiod, inbegripet mätdata.

d)

Den information som efterfrågas i artikel 8.5 i direktiv (EU) 2016/2102.

2.   Medlemsstaterna ska i sina rapporter tillhandahålla den information som anges i instruktionerna i bilaga II.

Artikel 10

Rapporteringens periodicitet

1.   Den första rapporten ska omfatta den första perioden för övervakning av webbplatser och mobila applikationer som anges i artikel 3.2 och 3.3.

2.   Därefter ska rapporterna omfatta perioderna för övervakning av webbplatser och mobila applikationer mellan de föregående och påföljande tidsfrister för rapportering som fastställs i artikel 8.4 i direktiv (EU) 2016/2102.

Artikel 11

Ytterligare bestämmelser om rapportering

Medlemsstaterna ska offentliggöra rapporten i ett tillgängligt format.

Artikel 12

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den 11 oktober 2018.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EUT L 327, 2.12.2016, s. 1.


BILAGA I

ÖVERVAKNING

1.   ÖVERVAKNINGSMETODER

1.1   Följande övervakningsmetoder innebär inte någon ändring av de krav som anges i de standarder och tekniska specifikationer som avses i artikel 6 i direktiv (EU) 2016/2102 så att någonting läggs till, byts ut eller ersätts. Metoderna är oberoende av specifika tester, verktyg för tillgänglighetsbedömning, operativsystem, webbläsare eller särskilda tekniska hjälpmedel.

1.2   Ingående övervakning

1.2.1

Medlemsstaterna ska tillämpa en metod för ingående övervakning som noggrant kontrollerar om en webbplats eller en mobil applikation uppfyller samtliga krav som anges i de standarder och tekniska specifikationer som avses i artikel 6 i direktiv (EU) 2016/2102.

1.2.2

Metoden för ingående övervakning ska kontrollera alla steg i processerna i stickprovet, åtminstone enligt den fastställda sekvensen för fullbordande av processen.

1.2.3

Metoden för ingående övervakning ska åtminstone utvärdera överenstämmelsen mellan formulär, gränssnittskontroller och dialogrutor, bekräftelse av datainmatning, felmeddelanden och annan återkoppling från användare när så är möjligt, samt webbplatsen eller den mobila applikationen när olika inställningar och preferenser tillämpas.

1.2.4

Metoden för ingående övervakning kan, i tillämpliga fall, inbegripa användbarhetstester såsom observation och analys av hur användare med funktionsnedsättning upplever webbplatsen eller den mobila applikationen och hur svårt det är för dem att använda sådant som navigationsmenyerna eller formulär.

1.2.5

Tillsynsorganet får använda hela eller delar av utvärderingsresultat som tillhandahålls av den offentliga myndigheten enligt följande kumulativa villkor:

a)

Den offentliga myndigheten har överlämnat den senaste detaljerade utvärderingsrapport som den förfogar över.

b)

Utvärderingen gjordes tidigast 3 år före övervakningstidpunkten och genomfördes i enlighet med punkterna 1.2.1–1.2.4 och punkt 3 i denna bilaga.

c)

Tillsynsorganet anser att utvärderingsrapporten uppfyller kraven på användning i den ingående övervakningen, på grundval av

i)

resultaten av tillämpningen av metoden för förenklad övervakning på webbplatsen eller mobilapplikationen, och

ii)

om utvärderingen genomfördes tidigare än 1 år före tidpunkten för övervakning, en analys av rapporten anpassad till dess egenskaper, till exempel ålder och detaljnivå.

1.2.6

Medlemsstaterna ska säkerställa att tillsynsorganet, med förbehåll för relevanta rättsliga bestämmelser om vissa villkor för sekretesskydd, inbegripet skäl som rör den nationella säkerheten, ges tillgång till webbplatser (intranät eller extranät) för övervakningsändamål. Om tillgång inte kan beviljas, men utvärderingsresultat tillhandahålls av den offentliga myndigheten, får tillsynsorganet använda hela eller delar av dessa utvärderingsresultat enligt följande kumulativa villkor:

a)

Den offentliga myndigheten har överlämnat den senaste detaljerade utvärderingsrapport som den förfogar över.

b)

Utvärderingen gjordes tidigast 3 år före övervakningstidpunkten och genomfördes i enlighet med punkterna 1.2.1–1.2.4 och punkt 3 i denna bilaga.

1.3   Förenklad övervakning

1.3.1

Medlemsstaterna ska tillämpa en förenklad metod för övervakning på webbplatser vilken upptäcker fall av bristande efterlevnad av delkraven i de standarder och tekniska specifikationer som avses i artikel 6 i direktiv (EU) 2016/2102.

1.3.2

Den förenklade övervakningsmetoden ska omfatta tester med anknytning till vart och ett av de krav på att göra webbplatser och mobila applikationer möjliga att uppfatta, hanterbara, begripliga och robusta som anges i artikel 4 i direktiv (EU) 2016/2102. Testerna ska visa om webbplatserna uppvisar bristande efterlevnad. Den förenklade övervakningen ska syfta till att täcka följande tillgänglighetsbehov bland användarna så långt det rimligen är möjligt med hjälp av automatiserade tester:

a)

Användning utan syn.

b)

Användning med nedsatt syn.

c)

Användning utan färguppfattning.

d)

Användning utan hörsel.

e)

Användning med nedsatt hörsel.

f)

Användning utan talförmåga.

g)

Användning med begränsad styrförmåga eller styrka.

h)

Behovet av att minimera risken för anfall på grund av ljuskänslighet.

i)

Användning med nedsatt uppfattningsförmåga.

Medlemsstaterna får också använda andra tester än automatiska vid den förenklade övervakningen.

1.3.3

Efter varje tidsfrist för att överlämna en rapport i enlighet med artikel 8.4 i direktiv (EU) 2016/2102 ska medlemsstaterna se över reglerna om metoden för förenklad övervakning.

2.   STICKPROVSTAGNING BLAND WEBBPLATSERNA OCH DE MOBILA APPLIKATIONERNA

2.1   Stickprovets omfattning

2.1.1

Antalet webbplatser och mobila applikationer som ska övervakas under övervakningsperioderna ska beräknas på grundval av medlemsstatens folkmängd.

2.1.2

Under den första och den andra perioden ska stickprovet för förenklad övervakning av webbplatser minst omfatta 2 prov per 100 000 invånare plus 75 webbplatser.

2.1.3

Under de påföljande övervakningsperioderna ska stickprovet för förenklad övervakning av webbplatser minst omfatta 3 prov per 100 000 invånare plus 75 webbplatser.

2.1.4

Stickprovsstorleken för den ingående övervakningen av webbplatser ska vara minst 5 % av den minsta urvalsstorleken för förenklad övervakning som anges i punkt 2.1.2 plus 10 webbplatser.

2.1.5

Den minsta stickprovsstorleken för den ingående övervakningen av mobila applikationer ska vara 1 per 1 000 000 invånare plus 6 mobila applikationer.

2.1.6

Om antalet webbplatser i en medlemsstat är mindre än det antal som ska övervakas, ska medlemsstaten övervaka minst 75 % av alla webbplatser.

2.1.7

Om antalet mobila applikationer i en medlemsstat är mindre än det antal som ska övervakas, ska medlemsstaten övervaka minst 50 % av alla mobila applikationer.

2.2   Stickprovsurval bland webbplatser

2.2.1

Stickprovsurvalet bland webbplatser ska syfta till en diversifierad, representativ och geografiskt balanserad fördelning.

2.2.2

Stickprovet ska omfatta webbplatser från olika förvaltningsnivåer i medlemsstaterna. Med utgångspunkt i nomenklaturen för statistiska territoriella enheter (Nuts) och de lokala administrativa enheter (LAU) som fastställs i Nuts ska stickprovet ska omfatta följande, i den mån det förekommer:

a)

Statliga webbplatser.

b)

Regionala webbplatser (Nuts 1, Nuts 2 och Nuts 3).

c)

Lokala webbplatser (LAU 1, LAU 2).

d)

Webbplatser som drivs av offentligrättsliga organ vilka inte tillhör kategorierna a–c.

2.2.3

Stickprovet ska omfatta webbplatser som representerar en så stor del som möjligt av de olika tjänster som tillhandahålls av de offentliga myndigheterna, bl.a. socialt skydd, hälsa, transport, utbildning, sysselsättning och beskattning, miljöskydd, fritid och kultur, bostadsförsörjning och samhällsutveckling samt samhällsskydd och rättsskipning.

2.2.4

Medlemsstaterna ska samråda med nationella berörda parter, särskilt organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning, om sammansättningen av urvalet av webbplatser som ska övervakas och ta vederbörlig hänsyn till intressenternas åsikter om specifika webbplatser som ska övervakas.

2.3   Stickprovsurval för mobila applikationer

2.3.1

Stickprovsurvalet bland mobila applikationer ska inriktas mot en bred och representativ fördelning.

2.3.2

Ofta nedladdade mobila applikationer ska tas med i urvalet.

2.3.3

Olika system ska tas med i urvalet av mobila applikationer till stickprovet. I samband med stickprovet ska olika versioner av en mobil applikation som skapats för olika operativsystem betraktas som separata mobila applikationer.

2.3.4

Endast den senaste versionen av en mobil applikation ska ingå i urvalet, med undantag för fall där den senaste versionen av en mobil applikation inte är förenlig med ett gammalt operativsystem som fortfarande stöds. I det fallet får en av dessa tidigare versioner av den mobila applikationen också tas med i urvalet.

2.3.5

Medlemsstaterna ska samråda med nationella berörda parter, särskilt organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning, om sammansättningen av urvalet av mobila applikationer som ska övervakas och ta vederbörlig hänsyn till intressenternas åsikter om specifika mobila applikationer som ska övervakas.

2.4   Återkommande stickprov

Från och med den andra övervakningsperioden ska stickprovet, förutsatt att antalet befintliga webbplatser eller mobila applikationer så medger, omfatta minst 10 % av de webbplatser och mobila applikationer som övervakades under föregående övervakningsperiod och minst 50 % som inte övervakades under denna period.

3.   STICKPROVTAGNING AV SIDOR

3.1   I denna bilaga avses med ”sida” en webbplats eller en skärm i en mobil applikation.

3.2   I fråga om metoden för ingående övervakning ska följande sidor och dokument övervakas, om sådana förekommer:

a)

Hemsidan, inloggningen, webbplatskartan, kontaktfunktionen samt hjälpfunktioner och sidor med juridisk information.

b)

Minst en relevant sida för varje typ av tjänst som tillhandahålls av webbplatsen eller den mobila applikationen samt annan primäranvändning av den, inbegripet sökfunktionen.

c)

Sidor som innehåller tillgänglighetsuttalandet eller policy och de sidor som innehåller kommentarsfunktionen.

d)

Exempel på sidor med ett mycket markerat utseende eller en annan typ av innehåll.

e)

Minst ett relevant dokument som kan laddas ner, om tillämpligt, för varje typ av tjänst som tillhandahålls av webbplatsen eller den mobila applikationen samt annan primäranvändning av den.

f)

Andra sidor som av tillsynsorgan bedöms vara relevanta.

g)

Slumpmässigt utvalda sidor på minst 10 % av de stickprov fastställs i punkterna 3.2 a–f.

3.3   Om någon av sidorna i urvalet enligt punkt 3.2 omfattar ett led i en process, ska samtliga steg i processen kontrolleras i enlighet med punkt 1.2.2.

3.4   I fråga om metoden för förenklad övervakning ska ett antal sidor som är avpassat för webbplatsens beräknade omfattning och komplexitet övervakas utöver hemsidan.


BILAGA II

ANVISNINGAR FÖR RAPPORTERING

1.   SAMMANFATTNING AV RAPPORTEN

Rapporten ska innehålla en sammanfattning av innehållet.

2.   BESKRIVNING AV ÖVERVAKNINGEN

Rapporten ska beskriva den övervakning som genomförs av medlemsstaterna, med en tydlig uppdelning mellan webbplatser och mobila applikationer, och innehålla följande information:

2.1   Allmän information

a)

De datum mellan vilka kontrollen genomfördes under övervakningsperioderna.

b)

Uppgifter om vilken myndighet som ansvarade för övervakningen.

c)

En beskrivning av stickprovets representativitet och fördelning i enlighet med punkterna 2.2 och 2.3 i bilaga I.

2.2   Stickprovets sammansättning

a)

Det totala antalet webbplatser och mobila applikationer som ingår i stickprovet.

b)

Antalet webbplatser som övervakas med hjälp av metoden för förenklade övervakning.

c)

Antalet webbplatser och mobila applikationer som övervakas med hjälp av metoden för ingående övervakning.

d)

Antalet webbplatser som övervakas från var och en av de fyra kategorier som anges i punkt 2.2.2 i bilaga I.

e)

Fördelningen av stickprovet för webbplatser som visar de offentliga myndigheternas täckningsgrad (enligt kravet punkt 2.2.3 i bilaga I).

f)

Fördelningen av stickprovet för mobila applikationer mellan olika operativsystemen (enligt kravet punkt 2.3.3 i bilaga I).

g)

Antalet webbplatser och mobila applikationer som övervakades under övervakningsperioden och som även togs med i den föregående övervakningsperioden (det återkommande stickprov som beskrivs i punkt 2.4 i bilaga I).

2.3   Korrelation med de standarder, tekniska specifikationer och verktyg som används för övervakning

a)

En kartläggning, i form av en jämförelsetabell, som visar hur övervakningsmetoderna, inbegripet de test som genomförts, kontrollerar överensstämmelsen med de krav som föreskrivs i de standarder och de tekniska specifikationer som avses i artikel 6 i direktiv (EU) 2016/2102.

b)

Närmare uppgifter om vilka verktyg som använts, kontroller som genomförts och huruvida användbarhetstester gjorts.

3.   ÖVERVAKNINGSRESULTAT

Rapporten ska i detalj redogöra för resultatet av den kontroll som genomförts av medlemsstaten.

3.1   Resultatet i detalj

För varje övervakningsmetod som tillämpas (ingående eller förenklad, för webbplatser och mobila applikationer) ska rapporten omfatta följande:

a)

En sammanfattande beskrivning av resultatet av övervakningen, inbegripet mätdata.

b)

En kvalitativ bedömning av resultatet av övervakningen, inbegripet:

i)

resultaten avseende frekvent eller kritisk bristande efterlevnad av de krav som fastställs i de standarder och tekniska specifikationer som avses i artikel 6 i direktiv (EU) 2016/2102,

ii)

om möjligt, utvecklingen från en period till nästa av den övergripande tillgängligheten till webbplatser och mobila applikationer som övervakas.

3.2   Ytterligare innehåll (valfritt)

Rapporten får innehålla följande uppgifter:

a)

Resultatet av övervakningen av webbplatser eller offentliga myndigheters mobila applikationer som inte omfattas av direktiv (EU) 2016/2102.

b)

Närmare uppgifter om hur de olika tekniker som används av webbplatserna och de mobila applikationerna övervakas i fråga om tillgänglighet.

c)

Övervakningsresultat av andra krav än kraven i de standarder och tekniska specifikationer som avses i artikel 6 i direktiv (EU) 2016/2102.

d)

Erfarenheterna från de kommentarer som tillsynsorganet försett de övervakade offentliga myndigheterna med.

e)

Andra relevanta aspekter av övervakning av tillgängligheten till offentliga myndigheters webbplatser och mobila applikationer som går utöver kraven i direktiv (EU) 2016/2102.

f)

En sammanfattning av resultatet av samrådet med berörda parter och förteckningen över dessa.

g)

Närmare uppgifter om tillämpningen av undantaget för oproportionerlig börda enligt artikel 5 i direktiv (EU) 2016/2102.

4.   ANVÄNDNING AV VERKSTÄLLIGHETSFÖRFARANDET OCH SLUTANVÄNDARNAS KOMMENTARER

Rapporten ska ange utnyttjandet och beskrivningen av det verkställighetsförfarande som inrättas av medlemsstaterna.

Medlemsstaterna får inbegripa kvalitativa eller kvantitativa uppgifter om kommentarerna från de offentliga myndigheterna genom den kommentarsfunktion som inrättas enligt artikel 7.1 b i direktiv (EU) 2016/2102.

5.   INNEHÅLL MED ANKNYTNING TILL YTTERLIGARE ÅTGÄRDER

Rapporten ska omfatta det innehåll som föreskrivs i artikel 8.5 i direktiv (EU) 2016/2102.