7.10.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 259/14


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2017/1800

av den 29 juni 2017

om ändring av delegerad förordning (EU) nr 151/2013 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 av den 4 juli 2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (1), särskilt artikel 81.5, och

av följande skäl:

(1)

Tillämpningen av kommissionens delegerade förordning (EU) nr 151/2013 (2) har visat att avsaknaden av särskilda standarder för dataåtkomst och aggregering och jämförelse av uppgifter leder till strukturella brister. Avsaknaden av standardiserade uppgifter, enhetlig funktionalitet och ett standardiserat meddelandeformat har försvårat den direkta och omedelbara tillgången till uppgifter och därför hindrat de enheter som avses i artikel 81.3 i förordning (EU) nr 648/2012 att effektivt bedöma systemrisken och därmed fullgöra sina respektive uppdrag.

(2)

För att undanröja dessa hinder är det nödvändigt att ändra delegerad förordning (EU) nr 151/2013 genom att närmare ange de operativa standarder som krävs för att aggregera och jämföra uppgifter mellan transaktionsregister, så att de enheter som avses i artikel 81.3 i förordning (EU) nr 648/2012 kan få tillgång till den information som de behöver för att fullgöra sina respektive uppdrag.

(3)

För att uppgifter ska kunna jämföras och aggregeras på ett effektivt sätt mellan transaktionsregister bör xml-mallar och xml-meddelanden som har utvecklats enligt ISO 20022-metoden användas för dataåtkomst och för kommunikationen mellan de enheter som avses i artikel 81.3 i förordning (EU) nr 648/2012 och transaktionsregistren. Detta bör inte utesluta att transaktionsregister och relevanta enheter sinsemellan kommer överens om att använda ett annat filformat för dataåtkomst eller kommunikation utöver xml.

(4)

Mallar i filformatet xml bör användas för att ge relevanta enheter tillgång till uppgifter på ett sätt som underlättar aggregering, medan xml-meddelanden bör användas för att effektivisera datautbytet mellan transaktionsregister och relevanta enheter. Delegerad förordning (EU) nr 151/2013 utesluter inte att mallar i andra filformat används utöver xml, t.ex. kommaseparerade värden (csv) eller textfiler (txt), förutsatt att de gör det möjligt för de relevanta enheterna att fullgöra sina uppdrag. Transaktionsregister bör därför få fortsätta att använda sådana filformat utöver, men aldrig i stället för, xml-mallarna. Mallar i filformatet xml och xml-meddelanden baserade på ISO 20022-metoden bör som ett minimum användas för alla utdatarapporter och utbyten av utdata för att säkerställa att uppgifter kan jämföras och aggregeras mellan transaktionsregister.

(5)

De enheter som förtecknas i artikel 81.3 i förordning (EU) nr 648/2012 kan enligt artikel 28 i förordning (EU) nr 1095/2010 (3) delegera uppgifter och ansvar till Esma, bland annat avseende tillgången till uppgifter som rapporteras till transaktionsregister. Användningen av en sådan delegering bör på intet sätt påverka transaktionsregistrens skyldighet att ge de enheter som förtecknas i artikel 81.3 i förordning (EU) nr 648/2012 direkt och omedelbar tillgång till dessa uppgifter.

(6)

För att säkerställa konfidentialitet bör varje typ av datautbyte mellan transaktionsregister och relevanta enheter ske genom en säker maskin-till-maskin-lösning och i enlighet med datakrypteringsprotokoll. För att uppnå gemensamma minimistandarder bör filöverföringsprotokollet SFTP användas mellan transaktionsregister och de enheter som förtecknas i artikel 81.3 i förordning (EU) nr 648/2012. Detta bör inte utesluta att transaktionsregister och relevanta enheter sinsemellan kommer överens om att upprätta en säker maskin-till-maskin-lösning via en annan, separat kanal utöver SFTP. Transaktionsregister bör därför få fortsätta att använda andra säkra maskin-till-maskin-lösningar utöver, men aldrig i stället för, SFTP.

(7)

Aktuella uppgifter om transaktionsstatus för öppna derivatkontrakt är av grundläggande betydelse för att övervaka den finansiella stabiliteten och systemrisker. Relevanta enheter bör därför ha tillgång till sådana uppgifter.

(8)

Det är av grundläggande betydelse att direkt och omedelbar tillgång till särskilda dataset underlättas genom att det fastställs ett antal kombinerbara särskilda uppgiftsförfrågningar som rör information om parterna i en transaktion, ekonomiska villkor, klassificering och identifiering av derivatkontrakt, tidsrymd för genomförande, rapportering och löptid samt affärs- och livscykelhändelser.

(9)

De tidsfrister inom vilka transaktionsregistren lämnar uppgifter till relevanta myndigheter bör harmoniseras för att förbättra den direkta och omedelbara tillgången till transaktionsregisters uppgifter och göra det möjligt för relevanta enheter och transaktionsregister att förbättra planeringen av sina interna dataprocesser.

(10)

Delegerad förordning (EU) nr 151/2013 bör därför ändras för att närmare fastställa och förbättra den operativa ramen för att få tillgång till, aggregera och jämföra uppgifter mellan transaktionsregister.

(11)

Tillämpningstidpunkten för bestämmelserna i denna delegerade förordning bör senareläggas för att underlätta transaktionsregistrens anpassning av systemen till specifikationerna i denna delegerade förordning.

(12)

Denna förordning grundas på det förslag till tekniska tillsynsstandarder som Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten har lagt fram för kommissionen.

(13)

Esma har i enlighet med artikel 10 i förordning (EU) nr 1095/2010 genomfört öppna offentliga samråd om det förslag till tekniska tillsynsstandarder som denna förordning grundar sig på och gjort en kostnads-nyttoanalys. Genom de offentliga samråden fick Esma in synpunkter från relevanta myndigheter och medlemmarna i Europeiska centralbankssystemet (ECBS), vilka framfördes av ECB. Esma begärde även in ett yttrande från den intressentgrupp för värdepapper och marknader som inrättades i enlighet med artikel 37 i förordning (EU) nr 1095/2010.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar av kommissionens delegerade förordning (EU) nr 151/2013

1.   Artikel 4 ska ändras på följande sätt:

(a)

Punkt 1 ska ersättas med följande:

”1.   Transaktionsregister ska ge de enheter som förtecknas i artikel 81.3 i förordning (EU) nr 648/2012 direkt och omedelbar tillgång till uppgifter om derivatkontrakt i enlighet med artiklarna 2 och 3 i denna förordning, även när delegering enligt artikel 28 i förordning (EU) nr 1095/2010 föreligger.

Vid tillämpning av första stycket ska transaktionsregister använda filformatet xml och en mall upprättad enligt ISO 20022-metoden. Transaktionsregister får därutöver, i överenskommelse med den berörda enheten, ge tillgång till uppgifter om derivatkontrakt i ett annat ömsesidigt överenskommet filformat.”

(b)

Punkt 2 ska utgå.

2.   I artikel 5 ska följande punkter 3–9 läggas till:

”3.   Transaktionsregister ska inrätta och underhålla de tekniska arrangemang som krävs för att de enheter som förtecknas i artikel 81.3 i förordning (EU) nr 648/2012 ska kunna ansluta sig via ett säkert maskin-till-maskin-gränssnitt för att göra uppgiftsförfrågningar och ta emot uppgifter.

Vid tillämpning av första stycket ska transaktionsregister använda filöverföringsprotokollet SFTP. Transaktionsregister ska för kommunikationen via detta gränssnitt använda standardiserade xml-meddelanden upprättade enligt ISO 20022-metoden. Transaktionsregister får därutöver, i överenskommelse med den berörda enheten, upprätta en anslutning genom att använda ett annat ömsesidigt överenskommet filöverföringsprotokoll.

2.4.   Transaktionsregister ska i enlighet med artiklarna 2 och 3 i denna förordning ge de enheter som förtecknas i artikel 81.3 i förordning (EU) nr 648/2012 tillgång till följande information:

(a)

Alla rapporter om derivatkontrakt.

(b)

Aktuella uppgifter om transaktionsstatus för derivatkontrakt som ännu inte har förfallit eller varit föremål för en rapport med åtgärdstyp ”E”, ”C”, ”P” eller ”Z”, vilka anges i fält 93 i tabell 2 i bilagan till kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1247/2012. (*1)

5.   Transaktionsregister ska inrätta och upprätthålla de tekniska arrangemang som krävs för att de enheter som förtecknas i artikel 81.3 i förordning (EU) nr 648/2012 ska kunna göra fördefinierade återkommande uppgiftsförfrågningar som rör den information om derivatkontrakt som fastställs i punkt 4 och som de behöver för att fullgöra sina uppdrag.

2.6.   Transaktionsregister ska på begäran ge de enheter som förtecknas i artikel 81.3 i förordning (EU) nr 648/2012 tillgång till uppgifter om derivatkontrakt i varje kombination av följande fält, vilka anges i bilaga till genomförandeförordning (EU) nr 1247/2012:

(a)

Rapporteringstillfälle.

(b)

Den rapporterande motpartens ID.

(c)

Den andra motpartens typ av ID.

(d)

Den rapporterande motpartens bransch.

(e)

Rapporterande motparts typ.

(f)

Mäklar-ID.

(g)

Rapporterande enhets ID

(h)

Förmånstagares ID

(i)

Tillgångsklass.

(j)

Produktklassificering.

(k)

Produktidentifiering.

(l)

Identifiering av det underliggande.

(m)

Handelsplats.

(n)

Genomförandetillfälle.

(o)

Förfallodag.

(p)

Slutdatum.

(q)

Central motpart.

(r)

Åtgärdstyp.

2.7.   Transaktionsregister ska inrätta och underhålla den tekniska kapacitet som krävs för att ge direkt och omedelbar tillgång till de uppgifter om derivatkontrakt som de enheter som förtecknas i artikel 81.3 i förordning (EU) nr 648/2012 behöver för att fullgöra sina uppdrag. Tillgång ska ges enligt följande:

(a)

Om en enhet som är förtecknad i artikel 81.3 i förordning (EU) nr 648/2012 begär att få tillgång till uppgifter om utestående derivatkontrakt eller om derivatkontrakt som antingen har förfallit eller för vilka rapporter med åtgärdstyperna ”E”, ”C”, ”Z” eller ”P” i fält 93 i tabell 2 i bilagan till genomförandeförordning (EU) nr 1247/2012 har upprättats högst ett år före den dag då uppgiftsförfrågan inkom, ska transaktionsregister tillmötesgå denna förfrågan senast kl. 12.00 koordinerad universell tid (UTC) den första kalenderdagen efter den dag då den inkom.

(b)

Om en enhet som är förtecknad i artikel 81.3 i förordning (EU) nr 648/2012 begär att få tillgång till uppgifter om derivatkontrakt som antingen har förfallit eller för vilka rapporter med åtgärdstyperna ”E”, ”C”, ”Z” eller ”P” i fält 93 i tabell 2 i bilagan till genomförandeförordning (EU) nr 1247/2012 har upprättats mer än ett år före den dag då uppgiftsförfrågan inkom, ska transaktionsregister tillmötesgå denna förfrågan senast tre arbetsdagar efter det att den inkom.

(c)

Om en uppgiftsförfrågan från en enhet som förtecknas i artikel 81.3 i förordning (EU) nr 648/2012 gäller derivatkontrakt som omfattas av både a och b ska transaktionsregistret lämna uppgifter om dessa derivatkontrakt senast tre arbetsdagar efter det att uppgiftsförfrågan inkom.

8.   Transaktionsregister ska bekräfta att de tagit emot en uppgiftsförfrågan som lämnas av de enheter som förtecknas i artikel 81.3 i förordning (EU) nr 648/2012 och kontrollera att den är korrekt och fullständig. De ska informera enheterna om resultatet av denna kontroll senast 60 minuter efter det att förfrågan inkom.

9.   Transaktionsregister ska använda elektroniska signaturer och datakrypteringsprotokoll för att säkerställa konfidentialitet, integritet och skydd för de uppgifter som görs tillgängliga för de enheter som förtecknas i artikel 81.3 i förordning (EU) nr 648/2012.

Artikel 2

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 november 2017.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 29 juni 2017.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EUT L 201, 27.7.2012, s. 1.

(2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 151/2013 av den 19 december 2012 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister med avseende på tekniska tillsynsstandarder om vilka uppgifter som transaktionsregister ska offentliggöra och göra tillgängliga, samt operativa standarder för aggregering, jämförelse och tillgång till uppgifterna (EUT L 52, 23.2.2013, s. 33).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/77/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 84).