15.3.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 69/25


RÅDETS BESLUT (EU) 2017/449

av den 7 mars 2017

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar under den sextionde sessionen i FN:s narkotikakommission om upptagande av ämnen i förteckningarna enligt FN:s allmänna narkotikakonvention från 1961, ändrad genom 1972 års protokoll, och konventionen om psykotropa ämnen från 1971

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 83.1 jämförd med artikel 218.9,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)

Förenta nationernas (FN:s) allmänna narkotikakonvention från 1961, ändrad genom 1972 års protokoll (nedan kallad narkotikakonventionen), trädde i kraft den 8 augusti 1975.

(2)

I enlighet med artikel 3 i narkotikakonventionen kan narkotikakommissionen besluta att införa ämnen i förteckningarna i den konventionen. Den kan ändra i förteckningarna endast i överensstämmelse med Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendationer, men den kan också besluta att inte göra de ändringar som rekommenderas av Världshälsoorganisationen.

(3)

FN:s konvention om psykotropa ämnen från 1971 (nedan kallad konventionen om psykotropa ämnen) trädde i kraft den 16 augusti 1976.

(4)

Enligt artikel 2 i konventionen om psykotropa ämnen får narkotikakommissionen besluta att lägga till ämnen i förteckningarna i den konventionen, eller stryka dem, på grundval av WHO:s rekommendationer. Narkotikakommissionen har ett stort utrymme att efter eget skön beakta ekonomiska, sociala, juridiska, administrativa och andra faktorer, men får inte agera godtyckligt.

(5)

Ändringar av förteckningarna i båda konventionerna påverkar direkt unionsrättens tillämpningsområde vad gäller narkotikakontroll. Rådets rambeslut 2004/757/RIF (1) är tillämpligt på de ämnen som är upptagna i förteckningarna i narkotikakonventionen och konventionen om psykotropa ämnen. Rådets beslut 2005/387/RIF (2) är inte tillämpligt på de ämnen som är upptagna i förteckningarna i narkotikakonventionen eller i konventionen om psykotropa ämnen. Ändringar av de förteckningar som fogats till dessa konventioner införlivas alltså direkt i gemensamma unionsregler.

(6)

Narkotikakommissionen bör vid den sextionde sessionen den 13–17 mars 2017 i Wien besluta att lägga till tio nya ämnen i förteckningarna i konventionerna.

(7)

Unionen är inte part i de relevanta FN-konventionerna. Den har observatörsstatus i narkotikakommissionen, där för närvarande tolv medlemsstater är medlemmar med rösträtt. Det är därför nödvändigt att medlemsstaterna uttrycker unionens ståndpunkt i fråga om upptagande av ämnen i förteckningarna enligt narkotikakonventionen och konventionen om psykotropa ämnen.

(8)

Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid narkotikakommissionens nästa session avser endast upptagandet av ämnen i förteckningarna enligt konventionerna. Andra frågor än upptagandet av ämnen i förteckningarna omfattas inte av detta beslut och kommer att behandlas av medlemsstaterna på lämpligt sätt genom samordning i anslutning till narkotikakommissionens session. Detta beslut påverkar inte fördelningen av befogenheter mellan unionen och medlemsstaterna i andra frågor som rör konventionerna.

(9)

WHO rekommenderade den 2 december 2016 FN:s generalsekreterare att lägga till två nya ämnen i förteckning I i narkotikakonventionen och åtta nya ämnen i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(10)

Enligt den bedömning som gjorts av WHO:s expertkommitté mot narkotikamissbruk (nedan kallad expertkommittén) är U-47700 (3,4-dikloro-N-(2-dimetylamino-cyklohexyl)-N-metyl-bensamid) en förening som kan föranleda liknande missbruk och som orsakar liknande skadeverkningar som kontrollerade opioider såsom morfin och AH-7921, som är upptagna i förteckning I i narkotikakonventionen. Ämnet har ingen dokumenterad terapeutisk användning, och användning av det har lett till dödsfall. Det finns tillräckliga belägg för att ämnet missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och att det kan bli ett folkhälsoproblem och socialt problem av ett sådant slag att det utgör en berättigad anledning att placera ämnet under internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att U-47700 upptas i förteckning I i narkotikakonventionen.

(11)

U-47700 övervakas av Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk som ett nytt psykoaktivt ämne i enlighet med beslut 2005/387/RIF. U-47700 har upptäckts i 14 medlemsstater. Ämnet har sålts öppet på marknaden. Det har förknippats med allvarliga negativa händelser, inbegripet dödsfall, och har varit föremål för en folkhälsorelaterad varning inom ramen för unionens system för tidig varning.

(12)

Medlemsstaterna bör därför inta ståndpunkten att U-47700 ska läggas till i förteckning I i narkotikakonventionen.

(13)

Enligt expertkommitténs bedömning är butyrfentanyl (N-fenyl-N-[1-(2-fenyletyl)-4-piperidinyl]butanamid) en förening som kan föranleda liknande missbruk och som orsakar liknande skadeverkningar som kontrollerade opioider, såsom morfin och fentanyl, som är upptagna i förteckning I i narkotikakonventionen. Den kan även omvandlas till fentanyl. Den har ingen dokumenterad terapeutisk användning, och användning har lett till dödsfall. Det finns tillräckliga belägg för att den missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och att den kan utgöra ett folkhälsoproblem och socialt problem av ett sådant slag att den utgör en berättigad anledning att placera butyrfentanyl under internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att butyrfentanyl upptas i förteckning I i narkotikakonventionen.

(14)

Butyrfentanyl övervakas av Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk som ett nytt psykoaktivt ämne i enlighet med beslut 2005/387/RIF. Butyrfentanyl har upptäckts i sex medlemsstater. Det har sålts öppet på marknaden. Det har förknippats med allvarliga negativa händelser, inbegripet åtminstone ett dödsfall där det upptäcktes, och har varit föremål för en folkhälsorelaterad varning inom ramen för unionens system för tidig varning.

(15)

Medlemsstaterna bör därför inta ståndpunkten att butyrfentanyl ska läggas till i förteckning I i narkotikakonventionen.

(16)

Enligt expertkommitténs bedömning är den risk för folkhälsan och samhället som förknippas med missbruk av 4-metyletkatinon eller 4-MEC (2-(etylamino)-1- (4-metylfenyl) propan-1-on) avsevärd. 4-MEC har ingen dokumenterad terapeutisk användning. Expertkommittén konstaterar att 4-MEC har en liknande potential för missbruk och orsakar liknande skadeverkningar som ämnena i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen. Expertkommittén anser att det finns tillräckliga belägg för att 4-MEC missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och att det därför kan utgöra ett folkhälsoproblem och socialt problem av ett sådant slag att det utgör en berättigad anledning att placera ämnet under internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att 4-MEC upptas i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(17)

4-MEC övervakas av Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk som ett nytt psykoaktivt ämne i enlighet med beslut 2005/387/RIF. 4-MEC har upptäckts i 19 medlemsstater. Det har sålts öppet på marknaden. Det har förknippats med ett fåtal allvarliga negativa händelser, inbegripet dödsfall.

(18)

Medlemsstaterna bör därför inta ståndpunkten att 4-MEC ska läggas till i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(19)

Enligt expertkommitténs bedömning är den risk för folkhälsan och samhället som förknippas med missbruk av etylon (1-(2H-1,3-benzodioxol-5-yl)-2-(etylamino)propan-1-on) avsevärd. Etylon har ingen dokumenterad terapeutisk användning. Expertkommittén konstaterar att etylon (1-(2H-1,3-benzodioxol-5-yl)-2-(etylamino)propan-1-on) har en liknande potential för missbruk och orsakar liknande skadeverkningar som ämnena i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen. Expertkommittén anser att det finns tillräckliga belägg för att etylon missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och därför utgör ett folkhälsoproblem och socialt problem av ett sådant slag att det utgör en berättigad anledning till att ämnet placeras under internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att etylon upptas i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(20)

Etylon övervakas av Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk som ett nytt psykoaktivt ämne i enlighet med beslut 2005/387/RIF. Etylon har upptäckts i 19 medlemsstater. Det har sålts öppet på marknaden. Det har förknippats med ett fåtal allvarliga negativa händelser, inbegripet dödsfall.

(21)

Medlemsstaterna bör därför inta ståndpunkten att etylon ska läggas till i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(22)

Enligt expertkommittén är den risk för folkhälsan och samhället som förknippas med missbruk av pentedron eller α-Metylaminovalerofenon (2-(metylamino)-1-fenylpentan-1-on) avsevärd. Pentedron har ingen dokumenterad terapeutisk användning. Expertkommittén konstaterar att pentedron kan föranleda liknande missbruk och orsakar liknande skadeverkningar som ämnena i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen. Expertkommittén anser att det finns tillräckliga belägg för att pentedron missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och därför utgör ett folkhälsoproblem och socialt problem av ett sådant slag att det utgör en berättigad anledning att placera ämnet under internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att pentedron upptas i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(23)

Pentedron övervakas av Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk som ett nytt psykoaktivt ämne i enlighet med beslut 2005/387/RIF. Pentedron har upptäckts i 18 medlemsstater. Det har sålts öppet på marknaden. Det har förknippats med ett fåtal allvarliga negativa händelser, inbegripet dödsfall.

(24)

Därför bör medlemsstaterna inta ståndpunkten att pentedron ska läggas till i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(25)

Enligt expertkommittén är den risk för folkhälsan och samhället som förknippas med missbruk av etylfenidat eller EPH (etylfenyl(piperidin-2-yl)acetat) avsevärd. Etylfenidat har ingen dokumenterad terapeutisk användning. Expertkommittén konstaterar att etylfenidat har en liknande potential för missbruk och orsakar liknande skadeverkningar som ämnena i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen. Expertkommittén anser att det finns tillräckliga belägg för att etylfenidat missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och därför utgör ett folkhälsoproblem och socialt problem av ett sådant slag att det utgör en berättigad anledning att placera ämnet under internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att etylfenidat upptas i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(26)

Etylfenidat övervakas av Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk som ett nytt psykoaktivt ämne i enlighet med beslut 2005/387/RIF. Etylfenidat har upptäckts i 13 medlemsstater. Det har sålts öppet på marknaden. Det har förknippats med allvarliga negativa händelser, däribland mjukdelsinfektioner och dödsfall. Mjukdelsinfektioner som är kopplade till injektioner har varit föremål för en folkhälsorelaterad varning inom ramen för unionens system för tidig varning.

(27)

Medlemsstaterna bör därför inta ståndpunkten att etylfenidat ska läggas till i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(28)

Enligt expertkommittén är den risk för folkhälsan och samhället som förknippas med missbruk av MPA eller metiopropamin (N-metyl-1-(tiofen-2-yl)propan-2-amin) avsevärd. MPA har ingen dokumenterad terapeutisk användning. Expertkommittén konstaterar att MPA har en liknande potential för missbruk och orsakar liknande skadeverkningar som ämnena i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen. Expertkommittén anser att det finns tillräckliga belägg för att MPA missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och därför utgör ett folkhälsoproblem och socialt problem av ett sådant slag att det utgör en berättigad anledning att placera ämnet under internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att metiopropamin upptas i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(29)

MPA övervakas av Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk som ett nytt psykoaktivt ämne i enlighet med beslut 2005/387/RIF. MPA har upptäckts i 17 medlemsstater. Det har sålts öppet på marknaden. Det har förknippats med allvarliga negativa händelser, inbegripet dödsfall.

(30)

Medlemsstaterna bör därför inta ståndpunkten att metiopropamin ska läggas till i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(31)

Enligt expertkommittén är den risk för folkhälsan och samhället som förknippas med missbruk av MDMB-CHMICA (metyl N-{[1-(cyklohexylmetyl)-1H-indol-3-yl]karbonyl}-3-metyl-L-valinat) avsevärd. MDMB-CHMICA har ingen dokumenterad terapeutisk användning. Expertkommittén konstaterar att MDMB-CHMICA kan föranleda liknande missbruk och orsakar liknande skadeverkningar som ämnena i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen. Expertkommittén anser att det finns tillräckliga belägg för att MDMB-CHMICA missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och därför utgör ett folkhälsoproblem och socialt problem av ett sådant slag att det utgör en berättigad anledning att placera ämnet under internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att MDMB-CHMICA upptas i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(32)

Enligt riskbedömningsrapporten från Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, som utarbetades enligt artikel 6.2, 6.3 och 6.4 i beslut 2005/387/RIF och som den 28 juli 2016 förelades kommissionen och rådet, innebär MDMB-CHMICA:s kraftiga inverkan och de ytterst varierande mängderna av föreningen som ingår i lagliga droger (legal high) en stor risk för akut toxicitet. Åtta medlemsstater har rapporterat totalt 28 dödsfall och 25 akuta förgiftningar som förknippas med MDMB-CHMICA. Kommissionen antog därför den 31 augusti 2016 ett förslag i syfte att MDMB-CHMICA ska underställas kontrollåtgärder i hela unionen.

(33)

Medlemsstaterna bör därför inta ståndpunkten att MDMB-CHMICA ska läggas till i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(34)

Enligt expertkommittén är den risk för folkhälsan och samhället som förknippas med missbruk av 5F-Apinaca eller 5F-AKB-48 (N-(adamantan-1-yl)-1-(5-fluoropentyl)-1H-indazol-3-karboxamid) avsevärd. Ämnet har ingen dokumenterad terapeutisk användning. Expertkommittén konstaterar att 5F-Apinaca har en liknande potential för missbruk och orsakar liknande skadeverkningar som ämnena i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen. Expertkommittén anser att det finns tillräckliga belägg för att 5F-Apinaca missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och därför utgör ett folkhälsoproblem och socialt problem av ett sådant slag att det utgör en berättigad anledning att placera ämnet under internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att 5F-Apinaca upptas i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(35)

5F-Apinaca övervakas av Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk som ett nytt psykoaktivt ämne i enlighet med beslut 2005/387/RIF. 5F-Apinaca har upptäckts i 23 medlemsstater. Det har sålts öppet på marknaden. Det har förknippats med allvarliga negativa händelser, inbegripet dödsfall.

(36)

Medlemsstaterna bör därför inta ståndpunkten att 5F-Apinaca ska läggas till i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(37)

Enligt expertkommittén är den risk för folkhälsan och samhället som förknippas med missbruk av XLR-11 [1-(5-fluoropentyl)-1H-indol-3-yl](2,2,3,3-tetrametylcyklopropyl)metanon avsevärd. XLR-11 har ingen dokumenterad terapeutisk användning. Expertkommittén konstaterar att XLR-11 har en liknande potential för missbruk och orsakar liknande skadeverkningar som ämnena i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen såsom JWH-018 och AM-2201. Expertkommittén anser att det finns tillräckliga belägg för att XLR-11 missbrukas eller sannolikt kommer att missbrukas och därför utgör ett folkhälsoproblem och socialt problem av ett sådant slag att det utgör en berättigad anledning att placera ämnet under internationell kontroll. WHO rekommenderar följaktligen att XLR-11 upptas i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(38)

XLR-11 övervakas av Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk som ett nytt psykoaktivt ämne i enlighet med beslut 2005/387/RIF. XLR-11 har upptäckts i 17 medlemsstater. Det har sålts öppet på marknaden. Det har förknippats med ett fåtal allvarliga negativa händelser, inbegripet åtminstone ett dödsfall där det upptäcktes, och har varit föremål för en folkhälsorelaterad varning inom ramen för unionens system för tidig varning.

(39)

Medlemsstaterna bör därför inta ståndpunkten att XLR-11 ska läggas till i förteckning II i konventionen om psykotropa ämnen.

(40)

Danmark är bundet av rambeslut 2004/757/RIF och beslut 2005/387/RIF och deltar därför i antagandet och tillämpningen av det här beslutet.

(41)

Irland är bundet av rambeslut 2004/757/RIF och beslut 2005/387/RIF och deltar därför i antagandet och tillämpningen av det här beslutet.

(42)

Förenade kungariket är inte bundet av rambeslut 2004/757/RIF och beslut 2005/387/RIF och deltar därför inte i antagandet av detta beslut, som inte är bindande för eller tillämpligt på Förenade kungariket.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som medlemsstaterna ska inta på unionens vägnar vid narkotikakommissionens sextionde session den 13–17 mars 2017 när detta organ ska anta beslut om tillägg av ämnen i förteckningarna i Förenta nationernas allmänna narkotikakonvention från 1961, ändrad genom 1972 års protokoll, och Förenta nationernas konvention om psykotropa ämnen från 1971, ska överensstämma med bilagan till det här beslutet.

Ståndpunkten ska uttryckas av de medlemsstater som är medlemmar i narkotikakommissionen, vilka ska agera samfälligt i unionens intresse.

Artikel 2

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna i enlighet med fördragen.

Utfärdat i Bryssel den 7 mars 2017.

På rådets vägnar

L. GRECH

Ordförande


(1)  Rådets rambeslut 2004/757/RIF av den 25 oktober 2004 om minimibestämmelser för brottsrekvisit och påföljder för olaglig narkotikahandel (EUT L 335, 11.11.2004, s. 8).

(2)  Rådets beslut 2005/387/RIF av den 10 maj 2005 om informationsutbyte, riskbedömning och kontroll avseende nya psykoaktiva ämnen (EUT L 127, 20.5.2005, s. 32).


BILAGA

Den ståndpunkt som ska intas av de medlemsstater som är medlemmar i narkotikakommissionen, vilka agerar samfälligt i unionens intresse, under narkotikakommissionens sextionde session den 13–17 mars 2017 vad gäller ändringar av omfattningen av kontrollen av ämnen:

1.

U-47700 ska upptas i förteckning I i 1961 års allmänna narkotikakonvention, ändrad genom 1972 års protokoll.

2.

Butyrfentanyl ska upptas i förteckning I i 1961 års allmänna narkotikakonvention, ändrad genom 1972 års protokoll.

3.

4-MEC (4-Metyletkatinon) ska upptas i förteckning II i 1971 års konvention om psykotropa ämnen.

4.

Etylon ska upptas i förteckning II i 1971 års konvention om psykotropa ämnen.

5.

Pentedron (α-Metylaminovalerofenon) ska upptas i förteckning II i 1971 års konvention om psykotropa ämnen.

6.

Etylfenidat ska upptas i förteckning II i 1971 års konvention om psykotropa ämnen.

7.

MPA (metiopropamin) ska upptas i förteckning II i 1971 års konvention om psykotropa ämnen.

8.

MDMB-CHMICA ska upptas i förteckning II i 1971 års konvention om psykotropa ämnen.

9.

5F-Apinaca (5F-AKB48) ska upptas i förteckning II i 1971 års konvention om psykotropa ämnen.

10.

XLR-11 ska upptas i förteckning II i 1971 års konvention om psykotropa ämnen.