4.3.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 58/24


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/303

av den 1 mars 2016

om införande av ett namn i registret över skyddade ursprungsbeteckningar och skyddade geografiska beteckningar (Pane Toscano [SUB])

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 av den 21 november 2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel (1), särskilt artikel 52.3 b, och

av följande skäl:

(1)

I enlighet med artikel 50.2 a i förordning (EU) nr 1151/2012 har Italiens ansökan om registrering av namnet ”Pane Toscano” offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning  (2).

(2)

Genom ett meddelande om invändning av den 12 november 2013 och en motiverad invändning av den 10 december 2013 invände Förenade kungariket mot registreringen i enlighet med artikel 51.2 i förordning (EU) nr 1151/2012. Genom ett meddelande om invändning av den 12 november 2013, vilket inkom till kommissionen den 19 november 2013, invände Belgien mot registreringen i enlighet med artikel 51.2 i förordning (EU) nr 1151/2012. Belgiens meddelande om invändningar innehöll alla de delar som krävs för en motiverad invändning. Genom en skrivelse av den 15 januari 2014 överlämnade Belgien en mer omfattande motiverad invändning enligt artikel 51.2 i förordning (EU) nr 1151/2012. Båda invändningarna ansågs kunna tas upp till prövning.

(3)

Genom skrivelser av den 24 januari 2014 och den 13 februari 2014 uppmanade kommissionen Italien och Förenade kungariket och Italien och Belgien att inleda lämpliga samråd för att sinsemellan försöka nå en överenskommelse i enlighet med sina inhemska förfaranden.

(4)

Ingen överenskommelse nåddes mellan parterna.

(5)

Eftersom ingen överenskommelse nåddes åligger det kommissionen att fatta ett beslut i enlighet med förfarandet i artikel 52.3 b i förordning (EU) nr 1151/2012.

(6)

De parter som gjort invändningar hävdar med stöd av artikel 10.1 a och d i förordning (EU) nr 1151/2012 att registreringen av ”Pane Toscano” som skyddad ursprungsbeteckning strider mot artiklarna 5 och 7.1 i förordning (EU) nr 1151/2012 och att namnet ”Pane Toscano” är generiskt.

(7)

De parter som gjort invändningar påstår att det vete som skördas i Toskana är samma som de sorter som odlas i större delen av landet. Sorterna kan inte betraktas som specifika för regionen eller som särskilda toskanska sorter. Den bearbetning av kornen till fullkornsmjöl av typen ”0” som äger rum i det avgränsade geografiska området är densamma som den bearbetning av korn till mjöl som äger rum överallt i Italien och i Europa i allmänhet. Eftersom det är nödvändigt att blanda olika sorters vete för att erhålla den blandning som krävs för den avsedda användningen är det mjölets tekniska egenskaper som kännetecknar produkten snarare än vetets ursprung. De tekniska egenskaperna hos det fullkornsvete av typen ”0” som måste användas för produktionen av ”Pane Toscano” är generiska och inte specifika för Toskana. Det finns en motsägelse i ansökan såtillvida att det i punkt 5.2 anges att produktens höga näringsvärde och det faktum att den är lättsmält beror på att man använder en blandning av olika mjölsorter, medan det i punkt 3.3 anges att man endast använder en viss typ fullkornsvetemjöl av typen ”0”. I ansökan påvisas inget orsakssamband mellan det geografiska området och produktens kvalitet eller egenskaper. Detta bekräftas av det faktum att det i det sammanfattande dokumentet i stället anges att av ”alla dessa olika samverkande faktorer är den viktigaste bagarnas hantverkskunnande”, ”tillsammans med deras djupa kunskaper”. Mognadslagringen av mjölet på malningsanläggningen är inte specifik. Detta är en vanlig metod som används i hela Europeiska unionen. Namnet ”Pane Toscano”, som föreslås för registrering, är allmänt förekommande i Toskana för flera typer av bröd, som sannolikt inte framställts i enlighet med det förfarande som anges i ansökan. I Italien betraktas ”Pane Toscano” som synonymt med bröd utan salt.

(8)

Under uppföljningen av invändningsförfarandet hävdade de parter som gjort invändningar också att produktspecifikationen borde ha omfattat bestämmelser om utsädets ursprung och att sökandens påstående om att temperaturförhållandena påverkar mjölets egenskaper inte styrks av någon vetenskaplig bevisning.

(9)

Trots dessa argument, som anförts av de parter som gjort invändningar, bör namnet ”Pane Toscano” registreras som skyddad geografisk beteckning av följande skäl:

(10)

Det namn som föreslås för registrering avser produkten ”bröd” och inte mjöl eller vete. Bedömningen bör därför fokuseras på produkten ”bröd” och avgöra om produktens kvalitet eller egenskaper helt eller väsentligen beror på den särskilda geografiska omgivningen och de naturliga och mänskliga faktorer som förknippas med den.

(11)

I det sammanfattande dokumentet och i produktspecifikationen beskrivs vilka kvalitetsegenskaper och andra egenskaper som ”Pane Toscano” har tack vare att det produceras i det särskilda geografiska området, dvs. dess hållbarhet, dess arom av rostade hasselnötter, skorpans neutrala, dvs. osaltade smak, inkråmets oregelbundna blåsor och vita till benvita färg, brödets höga näringsvärde och det faktum att det är lättsmält tack vare att man använder en blandning av olika vetesorter med låga glutenhalter och att mjölet har kvar de naturliga vetegroddarna (vilket skiljer sig från gängse modern praxis där vetegroddar tillsätts under bearbetningen), samt att brödet traditionsenligt inte innehåller salt.

(12)

Dessa särskilda kvalitetsegenskaper och andra egenskaper beror främst på naturliga och mänskliga faktorer i det avgränsade geografiska området.

(13)

Som sökanden anger utgörs kopplingen mellan det geografiska området och kvalitets- och produktegenskaperna hos bröd med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Pane Toscano” av att lång tid ägnas åt att baka brödet, vilket gör det möjligt för surdegen att ur det osaltade fullkornsmjölet extrahera de komponenter som ger det färdiga brödet dess typiska smak, utseende och hållbarhet. De vetegroddar, som förekommer naturligt i mjölet efter den malningsprocess som beskrivs i detalj i produktspecifikationen, påverkar både näringsvärdet hos ”Pane Toscano” och jäsningsprocessen, då vetegroddar är rika på enzymer som bidrar till att bryta ned sockerarter. Surdegen används på ett skickligt sätt, vilket möjliggör mjölksyrajäsning och ger kemiska föreningar som under gräddningen ger brödet dess karaktäristiska doft och smak. Det är särskilt viktigt att startdegen kan reagera med mjölsorter som har de specifika egenskaper som anges i produktspecifikationen (låg hårdhet, lågt W-värde och medelhögt P/L-värde). Till följd av det specifika klimatet finns de egenskaperna i högre grad hos de vetesorter som odlas i Toskana än i vete som odlas i angränsande områden. Det faktum att inget salt används påverkar jäsningen och ger den karaktäristiska smaken. Bland olika samverkande faktorer är bagarens hantverkskunnande och kunskaper, särskilt i fråga om kvalitetsparametrar, beredning av surdegen och jäsnings- och gräddningsfaserna av största betydelse. Det finns ett nära samband mellan mänskliga och naturbetingade faktorer och dessa kombineras här i en dynamisk struktur som ger kopplingen mellan området och produktens kvalitet.

(14)

Mot denna bild som ges av sökanden ställer de parter som gör invändningar en föga trovärdig argumentation som knappast påverkar ansökans trovärdighet.

(15)

Det faktum att de sorter av vete som används för att producera en produkt med namnet ”Pane Toscano” inte är specifika för Toskana och återfinns i andra italienska och europeiska regioner är inte relevant. Det anges inte specifikt i produktspecifikationen vilka vetesorter som får användas för framställningen av ”Pane Toscano”. Flera av de vetesorter som kan användas för framställning av mjöl till ”Pane Toscano” har emellertid sitt ursprung i Toskana, men detta är inte avgörande. I produktspecifikationen och det sammanfattande dokumentet förklaras att den viktigaste faktorn är miljöns påverkan på vetet. Även om vetesorterna har samma genetiska arv utvecklar de särskilda egenskaper på grund av de klimatförhållanden som råder. Om samma vetesorter odlas i andra områden, även i områden som gränsar till Toskana, får de inte de kommersiella och tekniska egenskaper som krävs för framställningen av ”Pane Toscano”. I det aktuella fallet är det dessa toskanska fenotyper av vetesorterna som tack vare klimatförhållandena, i synnerhet minimitemperaturerna, ger mjöl med de specifika egenskaper (hårdhet, W-värde och P/L-värde) som lämpar sig för framställningen av ”Pane Toscano”.

(16)

Mot bakgrund av ovanstående visar det sig även att de invändande parternas påstående är ogrundat, dvs. det om att de tekniska egenskaperna hos det vetemjöl som krävs för framställningen av ”Pane Toscano” inte är fullkornsmjöl utan bara vanligt mjöl med vetegroddar och därmed generiskt.

(17)

Enligt definitionen av vad som menas med en skyddad ursprungsbeteckning behöver produkten inte framställas genom en process som är specifik för det avgränsade geografiska området. Därför kan varken malningen av kornet till mjöl eller lagringen av mjölet vid kvarnen ifrågasättas i detta avseende. Processerna beskrivs i produktspecifikationen för att informera producenterna om de konkreta förfarandena. I det aktuella fallet har malningen en särskild betydelse eftersom den bidrar till en av de viktigaste egenskaperna hos den slutliga produkten, dvs. att mjölet innehåller de ursprungliga vetegroddarna.

(18)

Regeln om det krävs en särskild blandning av vetesorter för framställningen av ”Pane Toscano” påverkar inte betydelsen av vetets ursprung. Tvärtom kan detta ses som en bekräftelse på att sorterna inte är relevanta som sådana. Dessutom kan kunskapen om vilka sorter som bör ingå i blandningen betraktas som en mänsklig faktor som ingår i den geografiska miljön.

(19)

Det finns ingen motsägelse i punkt 5.2 i det sammanfattande dokumentet. Texten ”mjöl med låg glutenhalt” bör läsas som ”en blandning av vetesorter”, vilket tydligt framgår vid läsningen av det sammanfattande dokumentet tillsammans med produktspecifikationen, särskilt punkt 5.1 i den sistnämnda.

(20)

Det är inte korrekt att bagarens hantverkskunnande och kunskap definieras som den viktigaste faktorn för kopplingen till det geografiska området. Det är fråga om en felöversättning i den engelska språkversionen av det sammanfattande dokumentet. I det sammanfattande dokumentet anges att bland olika samverkande faktorer är bagarnas hantverkskunnande av avgörande betydelse. Det kan inte ifrågasättas att den mänskliga faktorn är av stor betydelse som en del av sambandet mellan egenskaperna hos en produkt med skyddad ursprungsbeteckning och det avgränsade geografiska området i enlighet med artikel 5 i förordning (EU) nr 1151/2012.

(21)

Påståendet om att namnet ”Pane Toscano”, som föreslås för registrering, är allmänt förekommande i Toskana för flera typer av bröd, som sannolikt inte framställs i enlighet med det förfarande som anges i ansökan, är ogrundat. Det faktum att ett namn för vilket det lämnas i en ansökan om registrering även används för produkter som inte omfattas av de regler som ingår i den föreslagna produktspecifikationen är inget hinder för registreringen av det aktuella namnet. Syftet med en registrering kan rättmätigt vara att åstadkomma en harmonisering av metoderna för produktion av den produkt som saluförs under ett visst namn. Påståendet om att namnet ”Pane Toscano” i Italien skulle vara synonymt med bröd utan salt stöds inte av någon bevisning. Det bör dessutom påpekas att ingen invändning ingavs mot registreringen av namnet ”Pane Toscano” som skyddad ursprungsbeteckning under det nationella invändningsförfarandet.

(22)

Argumentet om att det behövs regler för utsädets ursprung är inte tillräckligt underbyggt. Slutsatserna om temperaturens inverkan på egenskaperna hos det vete som odlas i Toskana kommer från en studie om klimateffekter som gjorts på grundval av statistiska uppgifter som samlas in under en period av 29 år. De parter som har gjort invändningar har inte kunnat lägga fram tillräckliga bevis för att studien ska kunna ifrågasättas.

(23)

Mot denna bakgrund bör namnet ”Pane Toscano” föras in i registret över skyddade ursprungsbeteckningar och skyddade geografiska beteckningar.

(24)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för kvalitetspolitik för jordbruksprodukter.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Namnet ”Pane Toscano” (SUB) ska föras in i registret.

Namnet i första stycket avser en produkt i klass 2.3 Bröd, konditorivaror, konfekt, skorpor och andra bagerivaror enligt bilaga XI i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 668/2014 (3).

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 1 mars 2016.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EUT L 343, 14.12.2012, s. 1.

(2)  EUT C 235, 14.8.2013, s. 19.

(3)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 668/2014 av den 13 juni 2014 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel (EUT L 179, 19.6.2014, s. 36).