28.1.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 21/21


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/99

av den 16 oktober 2015

om tekniska genomförandestandarder för fastställande av tillsynskollegiers operativa funktionssätt enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU av den 26 juni 2013 om behörighet att utöva verksamhet i kreditinstitut och om tillsyn av kreditinstitut och värdepappersföretag, om ändring av direktiv 2002/87/EG och om upphävande av direktiv 2006/48/EG och 2006/49/EG (1), särskilt artiklarna 51.5 och 116.5, och

av följande skäl:

(1)

Arbetet med att inrätta och uppdatera en kartläggning av en grupps enheter i unionen och tredjeländer bör ledas av en samordnande tillsynsmyndighet, som bör se till att potentiella medlemmar av kollegiet kan lämna synpunkter och ge sitt bidrag till detta arbete så att alla gruppenheter identifieras effektivt och kartläggningen ger en korrekt och aktuell information om gruppens enheter, inbegripet dess filialer. Denna kartläggning bör utföras på grundval av en gemensam mall, för att underlätta den och säkerställa att alla nödvändiga uppgifter insamlas och återspeglas i kartläggningen av gruppen av institut och för att minska efterlevnadskostnaderna för både den samordnande tillsynsmyndigheten eller de behöriga myndigheterna i hemmedlemsstaten och andra medlemmar av kollegiet.

(2)

När den samordnande tillsynsmyndigheten avser att bjuda in behöriga myndigheter i de värdmedlemsstater där icke-betydande filialer har etablerats, tillsynsmyndigheter i tredjeländer och andra relevanta myndigheter att delta i kollegiet som observatörer bör den säkerställa att kollegiets medlemmar informeras i förväg om denna avsikt och får lämplig tid att bedöma och samtycka till eller invända mot detta förslag. För att processen ska skötas på lämpligt sätt bör den samordnande tillsynsmyndigheten först bjuda in de myndigheter som har rätt att bli medlemmar av kollegiet och därefter skicka inbjudningar till potentiella observatörer i kollegiet.

(3)

Innan potentiella observatörer i kollegiet godtar en inbjudan från den samordnande tillsynsmyndigheten bör de känna till de villkor för deras deltagande som överenskommits av den samordnande tillsynsmyndigheten och kollegiets medlemmar. Den samordnande tillsynsmyndigheten bör ha ett krav på sig att ta med villkoren för observatörers deltagande i kollegiets skriftliga ordning för samordning och samarbete.

(4)

Arbetet med att ingå och ändra en skriftlig ordning för samordning och samarbete bör ledas av den samordnande tillsynsmyndigheten, som bör se till att kollegiets medlemmar kan lämna synpunkter på och ge sitt bidrag till den föreslagna ordningen, däribland villkoren för observatörers deltagande. För att säkerställa att de ordningar som ingås av tillsynskollegier är konsekventa i fråga om struktur och omfattade bestämmelser, samtidigt som de är så flexibla att de kan innehålla bestämmelser och överenskommelser som är specifika för ett visst kollegium, bör dessa ordningar utformas på grundval av en gemensam mall.

(5)

Vid samråd med kollegiets medlemmar om olika operativa aspekter av kollegiets arbete bör den samordnande tillsynsmyndigheten meddela en tydlig tidsfrist inom vilken synpunkter från kollegiets medlemmar väntas inkomma.

(6)

Med hänsyn till de olika tillsynsuppgifter som den samordnande tillsynsmyndigheten och andra medlemmar av kollegiet behöver utföra och dessa uppgifters komplexitet bör den väntade frekvensen för kollegiets sammanträden fastställas till minst en gång per år.

(7)

Med tanke på att tillsynskollegier kan organiseras i olika undergrupper är det väsentligt att se till att samtliga medlemmar av kollegiet informeras i tid och på lämpligt sätt om de diskussioner som förs och de beslut som fattas i specifika undergrupper.

(8)

För att skydda den konfidentiella karaktären av de uppgifter som utbyts mellan den samordnande tillsynsmyndigheten eller de behöriga myndigheterna i hemmedlemsstaten och medlemmarna av kollegiet bör tillsynskollegier uppmuntras att använda säkra kommunikationsmedel.

(9)

För att tillsynskollegier ska kunna fungera effektivt och ändamålsenligt krävs det att kollegiets medlemmar utbyter alla uppgifter som är nödvändiga för att de ska kunna bedöma och vidta åtgärder för att skydda insättares och investerares intressen i sina medlemsstater och skydda unionens finansiella stabilitet. Om den samordnande tillsynsmyndigheten anser att en viss uppgift inte är relevant för en viss medlem av kollegiet bör således den samordnande tillsynsmyndigheten motivera sitt beslut efter att ha samrått med den medlemmen i förväg och tillhandahållit denna medlem all nödvändig information för bedömning av relevansen.

(10)

Om den löpande översynen av ett tillstånd att använda interna modeller visar att det finns brister enligt artikel 101 i direktiv 2013/36/EU är det väsentligt att den samordnande tillsynsmyndigheten och de medlemmar av kollegiet som utövar tillsyn över enheter i en grupp som berörs av dessa brister arbetar tillsammans för att bedöma dessa bristers betydelse och för att besluta om lämpliga åtgärder. Alla beslut om att införa kapitaltillägg eller återkalla en godkänd modell bör fattas gemensamt av den samordnande tillsynsmyndigheten och relevanta medlemmar av kollegiet.

(11)

För att underlätta identifieringen av tidiga varningstecken, potentiella risker och sårbarheter som ska ligga till grund för rapporten om gruppriskbedömning och rapporten om likviditetsriskbedömning är det viktigt att den samordnande tillsynsmyndigheten och övriga kollegiemedlemmar i förväg kommer överens om en uppsättning indikatorer som ska utbytas åtminstone årligen. För att uppnå konsekvens och jämförbarhet bör dessa indikatorer beräknas på grundval av de tillsynsuppgifter som de behöriga myndigheterna samlar in i enlighet med kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 680/2014 (2).

(12)

Arbetet med att inrätta och uppdatera kollegiets tillsynsram för krissituationer bör ledas av den samordnande tillsynsmyndigheten eller de behöriga myndigheterna i hemmedlemsstaten, som bör se till att medlemmar av kollegiet kan lämna synpunkter på eller ge sitt bidrag till den föreslagna ramen.

(13)

Under en krissituation bör ett effektivt och ändamålsenligt samarbete säkerställas mellan den samordnande tillsynsmyndigheten och samtliga kollegiemedlemmar som ansvarar för tillsyn över de enheter i en grupp som berörs eller sannolikt kommer att beröras av krissituationen, och det bör säkerställas att bedömningen av krissituationen, tillsynsmyndigheternas reaktion på krissituationen och övervakningen och uppdateringen av denna reaktion utförs på ett samordnat sätt med lämplig medverkan av den samordnande tillsynsmyndigheten och samtliga kollegiemedlemmar som ansvarar för tillsyn över de enheter i en grupp som berörs eller sannolikt kommer att beröras av den krissituationen. Dessutom bör den samordnande tillsynsmyndigheten informera samtliga medlemmar av kollegiet om huvudinslagen i de beslut som fattas eller de uppgifter som utbyts för hantering av krissituationen.

(14)

Bestämmelserna i denna förordning är nära knutna till varandra, eftersom de behandlar tillsynskollegiers operativa funktionssätt. För att se till att dessa bestämmelser, som bör träda i kraft samtidigt, överensstämmer sinsemellan och göra det lättare för dem som åläggs dessa skyldigheter att få en heltäckande överblick över och hitta dem på ett och samma ställe är det önskvärt att alla tekniska genomförandestandarder som krävs enligt artiklarna 51.5 och 116.5 i direktiv 2013/36/EU samlas i en enda förordning.

(15)

Eftersom en stor majoritet av tillsynskollegierna i EU bildas i enlighet med artikel 116 i direktiv 2013/36/EU framstår det som mer lämpligt att först fastställa det operativa funktionssättet för kollegier inom ramen för artikel 116 i direktiv 2013/36/EU innan funktionssättet fastställs för kollegier inom ramen för artikel 51 i direktiv 2013/36/EU, i det att det förstnämnda rör sig om ett mer generellt fall medan det senare rör sig om ett särskilt fall.

(16)

Denna förordning bygger på det förslag till tekniska genomförandestandarder som den europeiska tillsynsmyndigheten (Europeiska bankmyndigheten, EBA) har överlämnat till kommissionen.

(17)

EBA har anordnat öppna offentliga samråd om det förslag till tekniska genomförandestandarder som den här förordningen grundas på, analyserat de potentiella kostnaderna och fördelarna samt begärt ett yttrande från den bankintressentgrupp som inrättats i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 (3).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL 1

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Artikel 1

Syfte

I denna förordning fastställs det operativa funktionssättet för tillsynskollegier (nedan kallade kollegier) som bildas i enlighet med artiklarna 116 och 51.3 i direktiv 2013/36/EU.

KAPITEL 2

OPERATIVT FUNKTIONSSÄTT FÖR KOLLEGIER SOM BILDAS I ENLIGHET MED ARTIKEL 116 I DIREKTIV 2013/36/EU

AVSNITT 1

Inrättande av kollegier och deras funktionssätt

Artikel 2

Inrättande och uppdatering av kartläggning av en grupp av institut

1.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska lägga fram ett förslag till kartläggning, utarbetat i enlighet med artikel 2 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/98 (4) för de myndigheter som har rätt att bli medlemmar av kollegiet i enlighet med artikel 3.1 i delegerad förordning (EU) 2016/98 (nedan kallade potentiella medlemmar av kollegiet), inbjuda dem att lämna sina synpunkter samt ange en lämplig tidsfrist för inlämning av dessa synpunkter.

2.   Vid färdigställande av kartläggningen och utan att det påverkar tillämpningen av artikel 51 i direktiv 2013/36/EU ska den samordnande tillsynsmyndigheten beakta alla synpunkter och invändningar som framförs av potentiella medlemmar av kollegiet.

3.   Efter att den färdigställts ska den samordnande tillsynsmyndigheten meddela kartläggningen av gruppen till samtliga potentiella medlemmar av kollegiet.

4.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska uppdatera kartläggningen, i enlighet med förfarandet i punkterna 1–3, minst en gång per år eller oftare om gruppens struktur ändras på ett betydande sätt.

5.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska använda den mall som anges i bilaga I för inrättande och uppdatering av kartläggningen av en grupp av institut.

Artikel 3

Inrättande av ett kollegium

1.   För att inrätta ett kollegium ska den samordnande tillsynsmyndigheten utföra följande:

a)

Den samordnande tillsynsmyndigheten ska skicka inbjudningar till de myndigheter som avses i artikel 3.1 i delegerad förordning (EU) 2016/98.

b)

Den samordnande tillsynsmyndigheten ska underrätta de medlemmar av kollegiet som har godtagit den inbjudan som avses i punkt 3 i denna artikel sin avsikt att skicka en inbjudan till de behöriga myndigheterna för icke-betydande filialer att delta som observatörer i kollegiet i enlighet med artikel 3.2 i delegerad förordning (EU) 2016/98.

c)

Den samordnande tillsynsmyndigheten ska underrätta de medlemmar av kollegiet som har godtagit den inbjudan som avses i punkt 3 i denna artikel sin avsikt att skicka en inbjudan till en tillsynsmyndighet i tredjeland att delta som observatör i kollegiet i enlighet med artikel 3.3 i delegerad förordning (EU) 2016/98.

d)

Den samordnande tillsynsmyndigheten ska underrätta de medlemmar av kollegiet som har godtagit den inbjudan som avses i punkt 3 i denna artikel sin avsikt att skicka en inbjudan till en myndighet som avses i artikel 3.4 i delegerad förordning (EU) 2016/98 att delta som observatör i kollegiet.

Vid tillämpning av första stycket b, c och d ska underrättelsen åtföljas av den samordnande tillsynsmyndighetens förslag till villkor för observatörers deltagande i kollegiet, vilka ska ingå i den skriftliga ordningen för samordning och samarbete enligt artikel 5 c i delegerad förordning (EU) 2016/98.

Vid tillämpning av första stycket c ska underrättelsen dessutom åtföljas av ett yttrande från den samordnande tillsynsmyndigheten om bedömning av likvärdigheten hos de konfidentialitets- och tystnadspliktskrav som är tillämpliga på tillsynsmyndigheten i tredjeland.

Den underrättelse som avses i andra stycket ska innehålla en lämplig tidsfrist inom vilken en oense medlem av kollegiet skriftligen kan uttrycka fullständigt motiverade invändningar mot någon aspekt av den samordnande tillsynsmyndighetens förslag eller yttrande.

2.   När alla medlemmar av kollegiet har samtyckt till ett förslag, vilket ska antas ha skett när den samordnande tillsynsmyndigheten inte har mottagit någon invändning inom tidsfristen, ska den samordnande tillsynsmyndigheten skicka inbjudan till den myndighet som avses i punkt 1 b, c eller d att bli observatör i kollegiet. Inbjudan ska åtföljas av villkoren för observatörers deltagande som de överenskommits av kollegiets medlemmar och anges i den skriftliga ordningen för samordning och samarbete.

3.   Myndigheter som får en inbjudan att bli medlemmar eller observatörer ska erhålla denna status när de godtagit inbjudan. Myndigheter som får en inbjudan att bli observatörer ska också godta de villkor för observatörers deltagande som meddelats dem av den samordnande tillsynsmyndigheten.

4.   Myndigheter som avses i punkt 1 b, c och d får begära att bli observatörer i ett kollegium. Begäran ska skickas till den samordnande tillsynsmyndigheten. Om den samordnande tillsynsmyndigheten beslutar att bjuda in dessa myndigheter att delta som observatörer i kollegiet ska den vidta de tillämpliga åtgärder som avses i punkt 1 b, c och d.

Artikel 4

Inrättande och uppdatering av kontaktförteckningar

1.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska upprätthålla och sprida fullständiga kontaktuppgifter, däribland de som ska användas utanför kontorstid under krissituationer, för sin kommunikation med medlemmar och observatörer i kollegiet, på grundval av den mall som anges i bilaga II. Kontaktförteckningen, inklusive den som ska användas vid krissituationer, ska som bilaga åtfölja den skriftliga ordning för samordning och samarbete som avses i artikel 5 i delegerad förordning (EU) 2016/98.

2.   Medlemmarna av kollegiet ska lämna sina kontaktuppgifter till den samordnande tillsynsmyndigheten och utan onödigt dröjsmål informera denna om alla förändringar av dessa uppgifter.

3.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska meddela medlemmarna av kollegiet alla uppdaterade versioner av kontaktförteckningen, inklusive den som ska användas vid krissituationer.

Artikel 5

Ingående och ändring av skriftliga ordningar för samordning och samarbete

1.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska utarbeta ett förslag till ingående av en skriftlig ordning för samordning och samarbete i enlighet med artikel 115 i direktiv 2013/36/EU och artikel 5 i delegerad förordning (EU) 2016/98.

2.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska meddela sitt förslag till kollegiets medlemmar och inbjuda dem att lämna synpunkter, och därvid ange en lämplig tidsfrist för inlämning av dessa synpunkter.

3.   Vid färdigställandet av den skriftliga ordningen för samordning och samarbete ska den samordnande tillsynsmyndigheten beakta alla synpunkter och invändningar som framförs av kollegiets medlemmar och vid behov ange skälen till att inte beakta dem.

4.   Efter att den färdigställts ska den samordnande tillsynsmyndigheten meddela den skriftliga ordningen för samordning och samarbete till kollegiets medlemmar.

5.   Om den samordnande tillsynsmyndigheten och kollegiets medlemmar anser det nödvändigt ska genomförandet av en skriftlig ordning för samordning och samarbete testas med hjälp av simuleringsövningar eller i tillämpliga fall på något annat sätt.

6.   Den samordnande tillsynsmyndigheten och kollegiets medlemmar ska överväga behovet av att ändra den skriftliga ordningen för samordning och samarbete om någon av dess beståndsdelar ändras enligt artikel 5 i delegerad förordning (EU) 2016/98.

Den skriftliga ordningen för samordning och samarbete ska ändras så att den återspeglar förändringar av medlemskapet i kollegiet.

Den samordnande tillsynsmyndigheten och kollegiets medlemmar ska regelbundet, med en frekvens som fastställs i den skriftliga ordningen för samordning och samarbete, se över de beståndsdelar i ordningen som avser den tillsynsram som ska gälla som förberedelse inför och under krissituationer.

7.   Den samordnande tillsynsmyndigheten och kollegiets medlemmar ska ändra den skriftliga ordningen för samordning och samarbete på grundval av det förfarande som anges i punkterna 1–4.

8.   För ingående och ändring av en skriftlig ordning för samordning och samarbete ska den samordnande tillsynsmyndigheten använda den mall som anges i bilaga II.

Artikel 6

Operativa aspekter av kollegiers sammanträden och verksamhet

1.   Kollegier ska sammankallas till åtminstone ett fysiskt sammanträde per år. Den samordnande tillsynsmyndigheten får emellertid, om samtliga medlemmar av kollegiet samtycker och med beaktande av gruppens särdrag, fastställa en annan frekvens för fysiska sammanträden.

2.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska tydligt fastställa målen för kollegiets sammanträden. Den samordnande tillsynsmyndigheten ska se till att dessa mål återspeglas i dagordningen för sammanträdena och inbjuda samtliga medlemmar av kollegiet att föreslå ytterligare punkter på dagordningen. Den samordnande tillsynsmyndigheten ska beakta alla förslag till dagordningspunkter som lagts fram av kollegiets medlemmar och på begäran ange skälen till att en punkt inte tas upp på dagordningen.

3.   Den samordnande tillsynsmyndigheten och de medlemmar av kollegiet som är involverade i en viss verksamhet eller ett visst sammanträde för kollegiet ska utväxla dokument och bidrag till arbetsdokument i god tid, så att alla deltagare på kollegiets sammanträden kan bidra aktivt till diskussionerna.

AVSNITT 2

Planering och samordning av tillsynsverksamheter på löpande basis

Artikel 7

Allmän ram för informationsutbyte mellan den samordnande tillsynsmyndigheten och kollegiets medlemmar och observatörer

1.   När en uppgift som avses i artikel 9.3 i delegerad förordning (EU) 2016/98 mottas från en medlem av kollegiet ska den samordnande tillsynsmyndigheten vidarebefordra denna uppgift till

a)

övriga medlemmar av kollegiet,

b)

de observatörer som enligt den samordnande tillsynsmyndigheten är lämpliga och i enlighet med villkoren för deras deltagande i kollegiet.

2.   Om den samordnande tillsynsmyndigheten anser att en uppgift som avses i punkt 1 inte är relevant för en viss medlem av kollegiet ska den i förväg samråda med den medlemmen och tillhandahålla denne sådana huvudinslag i uppgiften som möjliggör för denna medlem att bedöma dess faktiska relevans.

3.   Om ett kollegium är organiserat i olika undergrupper ska den samordnande tillsynsmyndigheten i läglig tid informera samtliga kollegiemedlemmar till fullo om den verksamhet som bedrivs eller de åtgärder som vidtas i olika undergrupper.

4.   Den samordnande tillsynsmyndigheten och kollegiets medlemmar ska överenskomma metoden för informationsutbyte och beskriva denna i den skriftliga ordning för samordning och samarbete som avses i artikel 5 delegerad förordning (EU) 2016/98.

Artikel 8

Löpande översyn av tillstånd att använda interna metoder

1.   När villkoren för att tillämpa en intern metod i enlighet med artiklarna 143.1, 151.4, 151.9, 283, 312.2 eller 363 i förordning (EU) nr 575/2013 inte längre är uppfyllda av ett institut som är auktoriserat i en medlemsstat, däribland ett moderinstitut inom EU, eller när brister enligt artikel 101 i direktiv 2013/36/EU har identifierats av en relevant kollegiemedlem enligt artikel 11.1 i delegerad förordning (EU) 2016/98 ska den samordnande tillsynsmyndigheten och denna kollegiemedlem samarbeta och samråda till fullo för att gemensamt komma överens om en återkallelse av tillståndet att använda metoden, om införande av kapitaltillägg eller om en begränsning av användningen av den interna modellen enligt artikel 11.2 c och d i den delegerade förordningen.

2.   Ett beslut om att återkalla en godkänd modell ska fattas gemensamt av den samordnande tillsynsmyndigheten och relevanta medlemmar av det kollegium som utövar tillsyn över enheter som använder den godkända modellen och som berörs av de brister som identifierats enligt punkt 1. Samarbetet mellan den samordnande tillsynsmyndigheten och dessa medlemmar av kollegiet ska följa det förfarande som anges i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/100 (5).

3.   Ett beslut om att införa kapitaltillägg ska fattas med hjälp av processen för gemensamma kapitalbeslut i enlighet med artikel 113.1 a i direktiv 2013/36/EU.

4.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska informera samtliga övriga kollegiemedlemmar om de beslut som fattas enligt punkt 1 när den anser att denna information sannolikt kan inverka på annan verksamhet inom kollegiet eller är väsentlig för övriga kollegiemedlemmars utförande av sina uppgifter.

Artikel 9

Underrättelse om icke-väsentliga utvidgningar eller ändringar av interna modeller

1.   När det gäller icke-väsentliga utvidgningar eller ändringar av modeller som berör ett institut som är auktoriserat i en medlemsstat, däribland moderföretaget inom EU, ska den samordnande tillsynsmyndigheten utan dröjsmål informera alla relevanta kollegiemedlemmar enligt artikel 11.1 i delegerad förordning (EU) 2016/98 om dessa utvidgningar eller ändringar.

2.   En relevant kollegiemedlem enligt artikel 11.1 i delegerad förordning (EU) 2016/98 ska informera den samordnande tillsynsmyndigheten om alla icke-väsentliga utvidgningar eller ändringar som berör ett institut som ingår i den relevanta kollegiemedlemmens tillsynsansvar.

3.   När en relevant kollegiemedlem enligt artikel 11.1 i delegerad förordning (EU) 2016/98 har betänkligheter rörande klassificeringen av en utvidgning eller ändring som icke-väsentlig ska den meddela dessa betänkligheter till den samordnande tillsynsmyndigheten, som ska sprida denna information till övriga relevanta kollegiemedlemmar enligt artikel 11.1 i delegerad förordning (EU) 2016/98.

När den samordnande tillsynsmyndigheten har betänkligheter rörande klassificeringen av en utvidgning eller ändring som icke-väsentlig ska den meddela dessa betänkligheter till samtliga relevanta kollegiemedlemmar enligt artikel 11.1 i delegerad förordning (EU) 2016/98.

Den samordnande tillsynsmyndigheten och de relevanta kollegiemedlemmarna enligt artikel 11.1 i delegerad förordning (EU) 2016/98 ska diskutera dessa betänkligheter med syfte att nå en gemensam uppfattning om huruvida utvidgningen eller ändringen är väsentlig.

4.   När den samordnande tillsynsmyndigheten och de relevanta kollegiemedlemmarna enligt artikel 11.1 i delegerad förordning (EU) 2016/98 anser att utvidgningar eller ändringar av en intern modell felaktigt har klassificerats av det berörda institutet som icke-väsentliga ska de utan dröjsmål informera det institutet.

Artikel 10

Informationsutbyte om tidiga varningstecken, potentiella risker och sårbarheter

1.   Den samordnande tillsynsmyndigheten och kollegiemedlemmar som deltar i utarbetandet av en rapport om gruppriskbedömning enligt artikel 113.2 a i direktiv 2013/36/EU eller en rapport om likviditetsriskbedömning för en grupp enligt artikel 113.2 b i det direktivet med syfte att nå gemensamma beslut om tillsynskrav för specifika institut i enlighet med den artikeln ska överenskomma indikatorer för identifiering av sådana tidiga varningstecken, potentiella risker och sårbarheter som avses i artikel 12 i delegerad förordning (EU) 2016/98

Dessa indikatorer ska beräknas på grundval av information som behöriga myndigheter insamlar från institut under tillsyn i enlighet med genomförandeförordning (EU) nr 680/2014.

De överenskomna indikatorerna ska anges i den skriftliga ordningen för samordning och samarbete enligt artikel 5.1 i delegerad förordning (EU) 2016/98.

2.   Varje kollegiemedlem som avses i punkt 1 ska i relevant utsträckning meddela den samordnande tillsynsmyndigheten värdena på överenskomna indikatorer för institut under sitt tillsynsansvar.

3.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska sprida de värden som avses i punkt 2 samt värdena på överenskomna indikatorer för moderföretaget inom EU och på gruppnivå till varje kollegiemedlem som avses i punkt 1.

4.   Den samordnande tillsynsmyndigheten och de kollegiemedlemmar som avses i punkt 1 ska utbyta värdena på överenskomna indikatorer minst en gång per år eller oftare om dessa behöriga myndigheter kommer överens om detta.

Artikel 11

Inrättande och uppdatering av kollegiets program för tillsynsgranskning

1.   När gemensamma beslut om tillsynskrav för specifika institut enligt artikel 113 i direktiv 2013/36/EU har fattats ska kollegiemedlemmar ge sina bidrag till den samordnande tillsynsmyndigheten för inrättandet av kollegiets program för tillsynsgranskning enligt artikel 116.1 c i direktiv 2013/36/EU i enlighet med artikel 16 i delegerad förordning (EU) 2016/98.

2.   Efter att ha mottagit bidragen från kollegiets medlemmar ska den samordnande tillsynsmyndigheten utarbeta ett förslag till kollegiets program för tillsynsgranskning.

3.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska sprida förslaget till kollegiets program för tillsynsgranskning till kollegiets medlemmar och inbjuda dem att lämna synpunkter på områden där gemensamt arbete ska bedrivas, och därvid ange en lämplig tidsfrist för inlämning av dessa synpunkter.

4.   Vid färdigställandet av kollegiets program för tillsynsgranskning ska den samordnande tillsynsmyndigheten beakta alla synpunkter och invändningar som framförs av kollegiets medlemmar och vid behov ange skälen till att inte beakta dem.

5.   Efter att det färdigställts ska den samordnande tillsynsmyndigheten meddela kollegiets program för tillsynsgranskning till kollegiets medlemmar.

6.   Kollegiets program för tillsynsgranskning ska uppdateras minst en gång per år eller oftare om det bedöms nödvändigt till följd av en översyns- och utvärderingsprocess enligt artikel 97 i direktiv 2013/36/EU eller som en följd av gemensamma beslut om tillsynskrav för specifika institut enligt artikel 113 i det direktivet.

7.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska uppdatera kollegiets program för tillsynsgranskning i enlighet med förfarandet i punkterna 1–5.

AVSNITT 3

Planering och samordning av tillsynsverksamheter som förberedelse inför och under krissituationer

Artikel 12

Inrättande och uppdatering av kollegiets tillsynsram för krissituationer

1.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska utarbeta ett förslag till inrättande av kollegiets tillsynsram för krissituationer enligt artikel 17 i delegerad förordning (EU) 2016/98.

2.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska lägga fram sitt förslag för kollegiets medlemmar och inbjuda dem att lämna synpunkter, och därvid ange en lämplig tidsfrist för inlämning av dessa synpunkter.

3.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska beakta alla synpunkter och invändningar som framförs av kollegiets medlemmar och vid behov ange skälen till att inte beakta dem.

4.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska meddela slutversionen av kollegiets tillsynsram för krissituationer till kollegiets medlemmar.

5.   Den samordnande tillsynsmyndigheten och kollegiets medlemmar ska minst en gång per år överväga behovet av att uppdatera kollegiets tillsynsram för krissituationer.

6.   Den samordnande tillsynsmyndigheten och kollegiets medlemmar ska uppdatera kollegiets tillsynsram för krissituationer i enlighet med förfarandet i punkterna 1–4.

Artikel 13

Informationsutbyte under en krissituation

1.   När den samordnande tillsynsmyndigheten blir medveten om en krissituation som berör eller sannolikt kommer att beröra ett institut inom eller en filial till en grupp som auktoriserats eller etablerats i en medlemsstat ska den samordnande tillsynsmyndigheten utan onödigt dröjsmål meddela detta till EBA och den kollegiemedlem som utövar tillsyn över det institut eller den filial som berörs eller sannolikt kommer att beröras av krissituationen.

2.   När en kollegiemedlem blir medveten om en krissituation som berör eller sannolikt kommer att beröra ett institut inom eller en filial till en grupp som auktoriserats eller etablerats i en medlemsstat ska medlemmen utan onödigt dröjsmål meddela detta till den samordnande tillsynsmyndigheten.

3.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska säkerställa att samtliga övriga medlemmar av kollegiet informeras tillräckligt om huvudinslagen i följande:

a)

Tillsynsmyndigheternas samordnade bedömning av krissituationen enligt artikel 14.

b)

Den samordnade reaktion från tillsynsmyndigheterna som avses i artikel 15, inklusive vidtagna eller planerade åtgärder och övervakningen av detta enligt artikel 16.

c)

Åtgärder för tidigt ingripande som antas enligt artiklarna 27, 28 och 29 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/59/EU (6), beroende på vad som är relevant och med hänsyn till behovet av att samordna dessa åtgärder enligt artikel 30 i det direktivet eller fastlägga villkoren för resolution enligt artikel 32 i det direktivet.

4.   När tillsynsmyndigheternas samordnade reaktion på en krissituation enligt artikel 15 sannolikt kommer att bli mer effektiv om man involverar resolutionsmyndigheten på koncernnivå, resolutionsmyndigheter för dotterföretag eller för jurisdiktioner där betydande filialer är belägna, centralbanker, behöriga ministerier och insättningsgarantisystem, ska den samordnande tillsynsmyndigheten överväga behovet av att involvera dessa myndigheter.

5.   Om en krissituation är begränsad till en specifik enhet inom gruppen ska situationen hanteras av den kollegiemedlem som ansvarar för tillsynen över den berörda enheten inom gruppen i samverkan med den samordnande tillsynsmyndigheten.

Artikel 14

Samordning av tillsynsmyndigheternas bedömning av en krissituation

1.   För tillämpning av artikel 19 i delegerad förordning (EU) 2016/98 ska den samordnande tillsynsmyndigheten samordna utarbetandet av ett förslag till tillsynsmyndigheternas samordnade bedömning av krissituationen, på grundval av dess egen bedömning och den som görs av kollegiemedlemmar som utövar tillsyn över enheter inom gruppen som berörs eller sannolikt kommer att beröras av krissituationen.

2.   Förslaget till tillsynsmyndigheternas samordnade bedömning av krissituationen ska omfatta de enheter inom gruppen som berörs eller sannolikt kommer att beröras. Den samordnande tillsynsmyndigheten ska på lämpligt sätt beakta de synpunkter och bedömningar som framförs av kollegiemedlemmar som ansvarar för tillsyn över dessa enheter inom gruppen.

3.   Om krissituationen är begränsad till en specifik enhet inom gruppen ska den kollegiemedlem som ansvarar för tillsyn över den enheten göra tillsynsmyndigheternas bedömning av krissituationen, i samverkan med den samordnande tillsynsmyndigheten.

Artikel 15

Samordning av tillsynsmyndigheternas reaktion på en krissituation

1.   För tillämpning av artikel 20 i delegerad förordning (EU) 2016/98 ska den samordnande tillsynsmyndigheten leda arbetet med att utforma tillsynsmyndigheternas samordnade reaktion på krissituationen för gruppen och de av dess enheter som berörs eller sannolikt kommer att beröras. Den samordnande tillsynsmyndigheten ska på lämpligt sätt beakta de synpunkter och bedömningar som framförs av kollegiemedlemmar som ansvarar för tillsyn över dessa enheter inom gruppen.

2.   Om krissituationen är begränsad till en specifik enhet inom gruppen ska den kollegiemedlem som ansvarar för tillsyn över den enheten utforma tillsynsmyndigheternas samordnade reaktion på krissituationen, i samverkan med den samordnande tillsynsmyndigheten.

3.   Den samordnande tillsynsmyndigheten och kollegiets medlemmar ska utföra de uppgifter som avses i punkterna 1 och 2 utan onödigt dröjsmål.

4.   Utformningen av tillsynsmyndigheternas samordnade bedömning av en krissituation enligt artikel 14 och utformningen av tillsynsmyndigheternas samordnade reaktion på denna krissituation får ske parallellt.

Artikel 16

Övervakning och uppdatering av tillsynsmyndigheternas samordnade reaktion på en krissituation

1.   För tillämpning av artikel 21 i delegerad förordning (EU) 2016/98 ska den samordnande tillsynsmyndigheten samordna övervakningen av hur de överenskomna åtgärder som anges i tillsynsmyndigheternas samordnade reaktion enligt artikel 15 genomförs.

2.   Kollegiemedlemmar som ansvarar för tillsyn över de enheter i en grupp som berörs eller sannolikt kommer att beröras av krissituationen ska i relevant utsträckning informera den samordnande tillsynsmyndigheten om hur krissituationen utvecklas och hur de överenskomna åtgärderna för deras respektive enheter i gruppen genomförs.

3.   Den samordnande tillsynsmyndigheten ska lämna alla uppdateringar om övervakningen av tillsynsmyndigheternas samordnade reaktion till kollegiets medlemmar, däribland EBA, och dessa uppdateringar ska täcka gruppen och de enheter i gruppen som berörs eller sannolikt kommer att beröras.

4.   Den samordnande tillsynsmyndigheten och de kollegiemedlemmar som ansvarar för tillsyn över de enheter i en grupp som berörs eller sannolikt kommer att beröras av krissituationen ska överväga behovet av att uppdatera tillsynsmyndigheternas samordnade reaktion, med beaktande av den information som utbyts mellan tillsynsmyndigheter och kollegiemedlemmar under övervakningen av genomförandet.

5.   De åtgärder som beskrivs i punkterna 1–4 ska vidtas utan onödigt dröjsmål.

KAPITEL 3

OPERATIVT FUNKTIONSSÄTT FÖR KOLLEGIER SOM BILDAS I ENLIGHET MED ARTIKEL 51.3 I DIREKTIV 2013/36/EU

AVSNITT 1

Inrättande av kollegier och deras funktionssätt

Artikel 17

Inrättande och uppdatering av kartläggningen av ett institut, inrättande av ett kollegium, inrättande och uppdatering av kontaktförteckningar och ingående och ändring av skriftliga ordningar för samordning och samarbete

I fråga om kollegier som bildas i enlighet med artikel 51.3 i direktiv 2013/36/EU ska hemmedlemsstatens behöriga myndigheter i tillämplig utsträckning inrätta och uppdatera kartläggningen av ett institut, inrätta ett kollegium, inrätta och uppdatera kontaktförteckningar och ingå och ändra skriftliga ordningar för samordning och samarbete i enlighet med artiklarna 2–5.

Artikel 18

Operativa aspekter av kollegiers sammanträden och verksamhet

1.   Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter ska inrätta ett regelbundet samarbete med kollegiets medlemmar, vilket kan utformas som sammanträden eller annan verksamhet.

2.   Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter ska underrätta kollegiets medlemmar, däribland EBA, om organiseringen av och målen för kollegiets sammanträden och verksamheter.

3.   Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter ska fastställa tydliga mål för kollegiets sammanträden. Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter ska se till att dessa mål återspeglas i punkterna på dagordningen för sammanträdena och inbjuda samtliga medlemmar av kollegiet att föreslå ytterligare punkter på dagordningen. Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter ska beakta alla förslag till dagordningspunkter som lagts fram av kollegiets medlemmar och på begäran ange skälen till att en punkt inte tas upp på dagordningen.

4.   Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter och de medlemmar av kollegiet som är involverade i en viss verksamhet eller ett visst sammanträde för kollegiet ska sprida dokument och bidrag till arbetsdokument i god tid, så att alla deltagarna i kollegiet kan bidra aktivt till diskussionerna.

AVSNITT 2

Planering och samordning av tillsynsverksamheter på löpande basis

Artikel 19

Allmän ram för informationsutbyte mellan hemmedlemsstatens behöriga myndigheter och kollegiets medlemmar och observatörer

1.   För tillämpning av artikel 28.3 i delegerad förordning (EU) 2016/98 ska kollegiets medlemmar skicka uppgifterna till hemmedlemsstatens behöriga myndigheter.

2.   Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter ska vidarebefordra de uppgifter som avses i punkt 1 till

a)

kollegiets medlemmar,

b)

de observatörer som enligt hemmedlemsstatens behöriga myndigheter är lämpliga och i enlighet med villkoren för deras deltagande i kollegiet.

3.   Om hemmedlemsstatens behöriga myndigheter anser att en uppgift som avses i punkt 1 inte är relevant för en viss medlem av kollegiet ska den i förväg samråda med den medlemmen och tillhandahålla denne sådana huvudinslag i uppgiften som möjliggör för denna medlem att bedöma dess faktiska relevans.

4.   Om ett kollegium är organiserat i olika undergrupper ska hemmedlemsstatens behöriga myndigheter i läglig tid informera samtliga kollegiemedlemmar till fullo om den verksamhet som bedrivs eller de åtgärder som vidtas i olika undergrupper.

5.   Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter och kollegiets medlemmar ska komma överens om metoden för informationsutbyte och beskriva denna i den skriftliga ordning för samordning och samarbete som avses i artikel 5 i delegerad förordning (EU) 2016/98.

Artikel 20

Inrättande och uppdatering av kollegiets program för tillsynsgranskning

1.   Vid inrättande av ett sådant kollegieprogram för tillsynsgranskning som avses i artikel 99 i direktiv 2013/36/EU i enlighet med artikel 31 i delegerad förordning (EU) 2016/98 ska kollegiets medlemmar ge sina bidrag till hemmedlemsstatens behöriga myndigheter.

2.   Efter att ha mottagit bidragen från kollegiets medlemmar ska hemmedlemsstatens behöriga myndigheter utarbeta ett förslag till kollegiets program för tillsynsgranskning.

3.   Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter ska sprida förslaget till kollegiets program för tillsynsgranskning till kollegiets medlemmar och inbjuda dem att lämna synpunkter på områden där gemensamt arbete ska bedrivas, och därvid ange en lämplig tidsfrist för inlämning av dessa synpunkter.

4.   Vid färdigställandet av kollegiets program för tillsynsgranskning ska hemmedlemsstatens behöriga myndigheter beakta alla synpunkter och invändningar som framförs av kollegiets medlemmar och vid behov ange skälen till att inte beakta dem.

5.   Efter att det färdigställts ska hemmedlemsstatens behöriga myndigheter meddela kollegiets program för tillsynsgranskning till kollegiets medlemmar.

6.   Kollegiets program för tillsynsgranskning ska uppdateras minst en gång per år eller oftare om det bedöms nödvändigt till följd av en översyns- och utvärderingsprocess enligt artikel 97 i direktiv 2013/36/EU.

7.   Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter ska uppdatera kollegiets program för tillsynsgranskning i enlighet med förfarandet i punkterna 1–5.

AVSNITT 3

Planering och samordning av tillsynsverksamheter som förberedelse inför och under krissituationer, och slutbestämmelser

Artikel 21

Inrättande och uppdatering av kollegiets tillsynsram för krissituationer

1.   För inrättande av kollegiets tillsynsram för krissituationer ska hemmedlemsstatens behöriga myndigheter utarbeta ett förslag i enlighet med artikel 32 i delegerad förordning (EU) 2016/98.

2.   Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter ska lägga fram sitt förslag för kollegiets medlemmar och inbjuda dem att lämna synpunkter, och därvid ange en lämplig tidsfrist för inlämning av dessa synpunkter.

3.   Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter ska beakta alla synpunkter och invändningar som framförs av kollegiets medlemmar och vid behov ange skälen till att inte beakta dem.

4.   Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter ska meddela slutversionen av kollegiets tillsynsram för krissituationer till kollegiets medlemmar.

5.   Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter och kollegiets medlemmar ska minst en gång per år överväga behovet av att uppdatera kollegiets tillsynsram för krissituationer.

6.   Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter och kollegiets medlemmar ska uppdatera kollegiets tillsynsram för krissituationer i enlighet med förfarandet i punkterna 1–4.

Artikel 22

Informationsutbyte under en krissituation

1.   När hemmedlemsstatens behöriga myndigheter blir medvetna om en krissituation som berör eller sannolikt kommer att beröra ett institut ska de utan onödigt dröjsmål meddela detta till EBA och kollegiets medlemmar.

2.   När en kollegiemedlem blir medveten om en krissituation som berör eller sannolikt kommer att beröra en filial inom dess jurisdiktion ska den utan onödigt dröjsmål meddela detta till hemmedlemsstatens behöriga myndigheter.

Artikel 23

Samordning av tillsynsmyndigheternas bedömning av en krissituation

För tillämpning av artikel 34 i delegerad förordning (EU) 2016/98 ska hemmedlemsstatens behöriga myndigheter sprida tillsynsmyndigheternas bedömning av krissituationen till de kollegiemedlemmar som utövar tillsyn över filialer som berörs eller sannolikt kommer att beröras av krissituationen.

Artikel 24

Samordning och övervakning av tillsynsmyndigheternas reaktion på en krissituation

1.   För tillämpning av artikel 35 i delegerade förordning (EU) 2016/98 ska hemmedlemsstatens behöriga myndigheter utforma tillsynsmyndigheternas samordnade reaktion på en krissituation. Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter ska på lämpligt sätt beakta de synpunkter som framförs av kollegiemedlemmar som utövar tillsyn över filialer som berörs eller sannolikt kommer att beröras av krissituationen.

2.   Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter ska i relevant utsträckning samordna övervakningen av genomförandet av de åtgärder som beskrivs i tillsynsmyndigheternas reaktion.

3.   Kollegiets medlemmar ska informera hemmedlemsstatens behöriga myndigheter om utvecklingen av krissituationen och genomförandet av alla överenskomna åtgärder som avser filialer inom deras jurisdiktion.

4.   Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter ska underrätta kollegiets medlemmar, däribland EBA, om alla uppdateringar av övervakningen av tillsynsmyndigheternas reaktion.

5.   Utformningen av tillsynsmyndigheternas bedömning av en krissituation enligt artikel 23 och utformningen av tillsynsmyndigheternas reaktion på denna situation får ske parallellt.

Artikel 25

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 16 oktober 2015.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EUT L 176, 27.6.2013, s. 338.

(2)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 680/2014 av den 16 april 2014 om tekniska standarder för genomförande av instituts tillsynsrapportering enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 (EUT L 191, 28.6.2014, s. 1).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 1).

(4)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/98 av den 16 oktober 2015 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU med avseende på tekniska tillsynsstandarder för specificering av de allmänna villkoren för tillsynskollegiers funktionssätt (se sidan 2 i detta nummer av EUT).

(5)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/100 av den 16 oktober 2015 om tekniska genomförandestandarder för specificering av processen för gemensamma beslut avseende tillämpningen av vissa tillsynsrelaterade tillstånd enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 (se sidan 45 i detta nummer av EUT).

(6)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/59/EU av den 15 maj 2014 om inrättande av en ram för återhämtning och resolution av kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av rådets direktiv 82/891/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/24/EG, 2002/47/EG, 2004/25/EG, 2005/56/EG, 2007/36/EG, 2011/35/EU, 2012/30/EU och 2013/36/EU samt Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1093/2010 och (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014, s. 190).


BILAGA I

Mall för kartläggning

Moderinstitut inom EU/finansiellt moderholdingföretag inom EU/blandat finansiellt moderholdingföretag inom EU/institut

 

Totalt belopp av tillgångar samt poster utanför balansräkningen (i miljoner euro)

 

Är institutet identifierat som ett globalt systemviktigt institut eller annat systemviktigt institut?

 

Har ett undantag beviljats enligt artikel 7 eller 10 i förordning (EU) nr 575/2013 (undantag från kapitalkrav)? (Ja/Nej)

 

Har ett undantag beviljats enligt artikel 8 eller 10 i förordning (EU) nr 575/2013 (undantag från likviditetskrav)? (Ja/Nej)

 


Institut auktoriserade i en medlemsstat/Enheter i den finansiella sektorn auktoriserade i en medlemsstat

Är institutet/enheten i den finansiella sektorn av betydelse för gruppen?

(Ja/Nej)

Är institutet/enheten i den finansiella sektorn av betydelse för den medlemsstat där det/den auktoriserats?

(Ja/Nej)

Totalt belopp av tillgångar samt poster utanför balansräkningen för institutet/enheten i den finansiella sektorn (i miljoner euro)

Kriterier som används för att i tillämpliga fall bestämma graden av betydelse för medlemsstaten

Kriterier som används för att i tillämpliga fall bestämma graden av betydelse för gruppen

Har ett undantag beviljats enligt artikel 7 eller 10 i förordning (EU) nr 575/2013

(undantag från kapitalkrav)?

(Ja/Nej)

Behörig myndighet/Annan myndighet

Medlemsstat

Institut/Enhet i den finansiella sektorn

LEI-kod, om sådan finns (icke-rättslig identifieringskod eller enligt det globala systemet med identifieringskoder för juridiska personer)

Är institutet/enheten i den finansiella sektorn identifierat/identifierad som ett annat systemviktigt institut?

Närmaste moderföretag till institutet/enheten i den finansiella sektorn

LEI-kod, om sådan finns (icke-rättslig identifieringskod eller enligt det globala systemet med identifieringskoder för juridiska personer)

Är det närmaste moderföretaget identifierat som ett annat systemviktigt institut?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resolutionskollegium:

Medlemmars och observatörers länder:

Medlemmars och observatörers myndigheter:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krishanteringsgrupp:

Medlemmars länder:

Medlemmars myndigheter:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Namn på den samordnande tillsynsmyndigheten eller hemmedlemsstatens behöriga myndighet:

 

Adress för den samordnande tillsynsmyndigheten eller hemmedlemsstatens behöriga myndighet:

 

Kontaktperson (namn, e-postadress, telefonnummer) hos den samordnande tillsynsmyndigheten eller hemmedlemsstatens behöriga myndighet:

 

 

Har ett undantag beviljats enligt artikel 8 eller 10 i förordning (EU) nr 575/2013 (undantag från likviditetskrav)? (Ja/Nej)

Är den relevanta myndigheten en medlem av eller observatör i kollegiet? Om svaret är ja och myndigheten ingår i en särskild undergrupp i kollegiet, specificera.

Filialer etablerade i en medlemsstat

Är filialen av betydelse för gruppen?

(Ja/Nej)

Kriterier som används för att i tillämpliga fall bestämma graden av betydelse

Är filialen av betydelse för medlemsstaten enligt artikel 51 i direktiv 2013/36/EU?

(Ja/Nej)

Är den relevanta myndigheten en medlem av eller observatör i kollegiet? Om svaret är ja och myndigheten ingår i en särskild undergrupp i kollegiet, specificera.

Behörig myndighet/Annan myndighet

Medlemsstat

Filial

Institut under vilket filialen etablerats

LEI-kod för det institut under vilket filialen etablerats, om sådan kod finns (icke-rättslig identifieringskod eller enligt det globala systemet med identifieringskoder för juridiska personer)

Är det institut under vilket filialen etablerats identifierat som ett annat systemviktigt institut? (Ja/Nej)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Institut auktoriserade i och filialer etablerade i ett tredjeland

Är institutet/filialen av betydelse för gruppen?

(Ja/Nej)

Kriterier som används för att i tillämpliga fall bestämma graden av betydelse

Bedöms de konfidentialitets- och tystnadspliktskrav som är tillämpliga på tillsynsmyndigheten i tredjeland som likvärdiga av samtliga kollegiemedlemmar?

(Ja/Nej)

Är tillsynsmyndigheten i tredjeland observatör i kollegiet? Om svaret är ja och myndigheten ingår i en särskild undergrupp i kollegiet, specificera.

Tillsynsmyndighet i tredjeland

Tredjeland

Institut/filial

LEI-kod för institutet, om sådan finns (icke-rättslig identifieringskod eller enligt det globala systemet med identifieringskoder för juridiska personer)

Närmaste moderföretag till institutet

LEI-kod för det närmaste moderföretaget, om sådan finns (icke-rättslig identifieringskod eller enligt det globala systemet med identifieringskoder för juridiska personer)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finns det någon annan icke-europeisk kollegiestruktur? (Ja/Nej) (om ja, namnge kollegiet och värdtillsynsmyndigheten):

Medlemmars länder:

Medlemmars myndigheter:

 

 

 

Kollegiets namn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


BILAGA II

Mall för en skriftlig ordning för samordning och samarbete för det tillsynskollegium som inrättats för

grupp <xy> / institut <A>

Image Image Image Image Image Image Image