30.8.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 259/2


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr 932/2014

av den 29 augusti 2014

om fastställande av tillfälliga undantagsåtgärder till stöd för producenter av vissa frukter och grönsaker samt om ändring av delegerad förordning (EU) nr 913/2014

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 av den 17 december 2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007 (1), särskilt artikel 219.1 jämförd med artikel 228, och

av följande skäl:

(1)

Den 7 augusti införde den ryska regeringen ett förbud mot import av vissa produkter från unionen till Ryssland, däribland frukt och grönsaker. Förbudet har skapat en allvarlig risk för störningar på marknaden till följd av betydande prisfall på grund av att en viktig exportmarknad plötsligt har blivit otillgänglig.

(2)

Denna risk för störningar på marknaden är särskilt relevant för den frukt- och grönsakssektor där stora mängder lättfördärvliga produkter skördas under denna period av året.

(3)

Därmed har en situation uppstått på marknaden för vilken de normala åtgärder som är tillgängliga enligt förordning (EU) nr 1308/2013 förefaller vara otillräckliga.

(4)

För att förhindra att den nuvarande marknadssituationen leder till allvarligare och mer långvariga störningar på marknaden måste man skyndsamt införa tillfälliga undantagsåtgärder till stöd för de producenter av lättfördärvliga frukter och grönsaker som har påverkats mest av en plötslig förlust av exportmarknaden i detta skede av skörden. Dessa tillfälliga exceptionella stödåtgärder bör omfatta perioden från och med den 18 augusti till och med den 30 november 2014 i form av ekonomiskt stöd från unionen för tomater, morötter, kål, paprika, blomkål och broccoli, gurkor, svamp, äpplen, päron, plommon, bär, färska bordsdruvor och kiwifrukter.

(5)

Enligt uppskattningar av de kvantiteter som påverkas av förbudet bör högst 125 miljoner euro beviljas i ekonomiskt stöd från unionen. Detta högsta totalbelopp bör delas upp i två delbelopp, ett för äpplen och päron och ett annat för alla andra produkter som omfattas av stödåtgärderna. Detta anslag bör undvika en ojämn fördelning mellan producenter av olika produkter och avspegla de olika skördetiderna och de produktkvantiteter som påverkas av det ryska importförbudet.

(6)

Återtag från marknaden, obärgad skörd och grön skörd är effektiva åtgärder för krishantering när det uppstår överskott av frukt och grönsaker på grund av tillfälliga och oförutsägbara omständigheter.

(7)

För att lindra effekterna av en sänkning av priserna bör den befintliga begränsningen på 5 % av volymen av den saluförda produktionen som får stöd för återtag från marknaden tillfälligt upphävas. Ekonomiskt stöd från unionen bör därför beviljas även när återtagandena överskrider taket på 5 %.

(8)

Det ekonomiska stöd som beviljas för återtag från marknaden bör baseras på de belopp som anges i bilaga XI till kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 (2) för återtag för gratis utdelning och för återtag för andra ändamål, förutsatt att inga belopp har fastställts i denna förordning. För de produkter för vilka det inte har fastställs några belopp i bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 bör maximibeloppen fastställas i denna förordning.

(9)

Med hänsyn till att beloppen för tomater som fastställs i bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 avser regleringsåret för tomater avsedda för bearbetning och tomater avsedda att konsumeras färska, är det lämpligt att klargöra att maximibeloppet för tomater avsedda att konsumeras färska i enlighet med denna förordning avser perioden från och med den 1 november till och med den 31 maj.

(10)

Med hänsyn till de exceptionella marknadsstörningarna och för att se till att alla producenter av frukt och grönsaker får stöd av unionen bör det ekonomiska stödet från unionen avseende återtag från marknaden utvidgas till sådana producenter som inte är medlemmar i en erkänd producentorganisation.

(11)

För att främja gratis utdelning av återtagna frukter och grönsaker till vissa organisationer som välgörenhetsorganisationer, skolor och andra likvärdiga användningsområden som godkänts av medlemsstaterna bör 100 % av det högsta belopp som fastställs i bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 eller i bilaga I till denna förordning också gälla för producenter som inte är medlemmar i en erkänd producentorganisation. Vad gäller återtaganden för andra ändamål än gratis utdelning bör de erhålla 50 % av de högsta belopp som fastställs. I detta sammanhang bör producenter som inte är medlemmar i en erkänd producentorganisation uppfylla samma eller liknande villkor som producentorganisationer. Därför bör de, på samma sätt som erkända producentorganisationer, omfattas av relevanta bestämmelser i förordning (EU) nr 1308/2013 och i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011.

(12)

Producentorganisationerna är grundaktörerna inom frukt- och grönsakssektorn och därmed bäst lämpade att garantera att unionens ekonomiska stöd för återtag från marknaden betalas ut till producenter som inte är medlemmar i en erkänd producentorganisation. De bör garantera att sådant stöd betalas ut till producenter som inte är medlemmar i en erkänd producentorganisation genom ingående av ett kontrakt. Eftersom inte alla medlemsstater har samma organisationsgrad på utbudssidan inom frukt- och grönsaksmarknaden, bör den behöriga myndigheten i medlemsstaten ha möjlighet att betala ut stödet direkt till producenterna, när detta är vederbörligen berättigat.

(13)

För att lindra effekterna av prissänkningar bör det ekonomiska stödet från unionen också beviljas avseende grön skörd och obärgad skörd.

(14)

Stödbeloppen avseende obärgad skörd och grön skörd bör fastställas av medlemsstaterna per hektar så att de täcker högst 90 % av de högsta stödbeloppen för återtag från marknaden som tillämpas på återtag för andra ändamål än gratis utdelning enligt bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 eller, avseende produkter för vilka inga belopp har fastställts, enligt denna förordning. För tomater avsedda att konsumeras färska bör det belopp som ska beaktas av medlemsstaterna vara det som fastställs i bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 från och med den 1 november till och med den 31 maj. Obärgad skörd bör stödjas även när den kommersiella produktionen har tagits ut från det berörda produktionsområdet under den ordinarie produktionscykeln.

(15)

Producentorganisationer koncentrerar utbudet och kan agera snabbare än producenter som inte är medlemmar i sådana organisationer när man måste hantera större kvantiteter som har en omedelbar effekt på marknaden. För att genomföra de exceptionella stödåtgärder som föreskrivs i denna förordning på ett mer effektivt sätt och för att påskynda en stabilisering av marknaden är det lämpligt att avseende de producenter som är medlemmar i erkända producentorganisationer öka unionens ekonomiska stöd för återtag för andra ändamål än gratis utdelning, obärgad skörd och grön skörd till 75 % av de relevanta högsta belopp som fastställs för stödet för återtag för andra ändamål.

(16)

Vad gäller återtag bör det ekonomiska stödet från unionen avseende obärgad skörd och grön skörd utvidgas till sådana producenter som inte är medlemmar i en erkänd producentorganisation. Det ekonomiska stödet bör vara 50 % av de högsta stödbelopp som fastställts för producentorganisationerna.

(17)

Med tanke på det stora antalet producenter som inte är medlemmar i en producentorganisation och behovet av att utföra kontroller som är tillförlitliga men genomförbara, bör det ekonomiska stödet från unionen inte beviljas producenter som inte är medlemmar i en producentorganisation avseende grön skörd av frukt och grönsaker vilkas normala skörd redan inletts, och åtgärder för obärgad skörd när den kommersiella produktionen har tagits ut från det berörda produktionsområdet under den normala produktionscykeln. Därför bör de producenter som inte är medlemmar i en erkänd producentorganisation, på samma sätt som erkända producentorganisationer, omfattas av relevanta bestämmelser i förordning (EU) nr 1308/2013 och i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011.

(18)

För producenter som inte är medlemmar i en producentorganisation bör utbetalningen av det ekonomiska stödet från unionen avseende obärgad skörd och grön skörd utföras direkt av den behöriga myndigheten i medlemsstaten. Den behöriga myndigheten bör betala de aktuella beloppen till producenterna i enlighet med genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 och relevanta nationella regler och förfaranden.

(19)

För att garantera att unionens ekonomiska stöd till producenter av vissa frukter och grönsaker används för avsett ändamål och för att garantera att unionens budget används effektivt bör medlemsstaterna göra rimliga kontroller. I synnerhet bör dokumentkontroller, identitetskontroller och fysiska kontroller samt kontroller på plats omfatta en rimlig mängd produkter, områden, producentorganisationer och producenter som inte är medlemmar i erkända producentorganisationer. Medlemsstaterna bör se till att återtag, grön skörd och obärgad skörd avseende tomater endast rör sorter avsedda att konsumeras färska.

(20)

För att garantera en sund budgetförvaltning är det nödvändigt att kontrollera det tak för utgifterna som ska finansieras av unionen och att inrätta ett system för anmälan och övervakning för att se till att det totala beloppet inte överskrids. Medlemsstaterna bör två gånger i veckan informera kommissionen om läget för de aktiviteter som har anmälts av producentorganisationer och producenter som inte är medlemmar. Berättigandet till unionens ekonomiska stöd bör upphöra när man har uppnått beloppen ifråga. Om de belopp som anmälts överskrider dessa belopp, bör en tilldelningskoefficient tillämpas.

(21)

För att de tillfälliga exceptionella stödåtgärderna enligt denna förordning ska få en omedelbar effekt på marknaden och bidra till att stabilisera priserna bör de tillämpas från och med den 18 augusti 2014 då kommissionen tillkännagav åtgärderna.

(22)

Genom kommissionens delegerade förordning (EU) nr 913/2014 (3) fastställdes tillfälliga undantagsåtgärder till stöd för producenter av persikor och nektariner. Man tog hänsyn till det tryck som marknaden för persikor och nektariner utsattes för genom Rysslands importförbud men undantagsåtgärderna vidtogs främst för att ta itu med den särskilda situationen inom sektorn för persikor och nektariner. Utvecklingen gör det nödvändigt att ta itu med marknaden för persikor och nektariner på samma sätt som med övriga produkter som omfattas av denna förordning. För att förbättra stödåtgärdens effekter och dess potential att stabilisera marknaden är det lämpligt att tillåta återtag för andra ändamål än gratis utdelning med högst 10 % av den saluförda produktionens värde. Det är också lämpligt att öka den procentuella andelen av unionens ekonomiska stöd för de producenter av persikor och nektariner som inte är medlemmar i en producentorganisation och tillåta att återtag förvaltas av medlemsstaterna utan producentorganisationernas medverkan.

(23)

Delegerad förordning (EU) nr 913/2014 bör ändras i enlighet med detta. Dessa ändringar bör tillämpas retroaktivt från och med den dag då den delegerade förordningen (EU) nr 913/2014 började tillämpas.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

TILLFÄLLIGT UNDANTAGSSTÖD FÖR VISSA FRUKTER OCH GRÖNSAKER

Artikel 1

Syfte och tillämpningsområde

1.   I detta kapitel fastställs bestämmelser om unionens tillfälliga undantagsåtgärder till stöd för de producentorganisationer inom sektorn för frukt och grönsaker som är erkända i enlighet med artikel 154 i förordning (EU) nr 1308/2013, och för de producenter som inte är medlemmar i sådana organisationer.

Unionens tillfälliga undantagsstödåtgärder ska täcka återtag, obärgad skörd och grön skörd.

2.   Det stöd som avses i punkt 1 ska beviljas följande produkter inom frukt- och grönsakssektorn som är avsedda att konsumeras färska:

(a)

Tomater enligt KN-nummer 0702 00 00.

(b)

Morötter enligt KN-nummer 0706 10 00.

(c)

Kål enligt KN-nummer 0704 90 10.

(d)

Paprika enligt KN-nummer 0709 60 10.

(e)

Blomkål och broccoli enligt KN-nummer 0704 10 00.

(f)

Gurkor enligt KN-nummer 0707 00 05.

(g)

Gurkor enligt KN-nummer 0707 00 90.

(h)

Svampar av släktet Agaricus enligt KN-nummer 0709 51 00.

(i)

Äpplen enligt KN-nummer 0808 10.

(j)

Päron enligt KN-nummer 0808 30.

(k)

Plommon enligt KN-nummer 0809 40 05.

(l)

Bär enligt KN-nummer 0810 20, 0810 30 och 0810 40.

(m)

Färska bordsdruvor enligt KN-nummer 0806 10 10.

(n)

Kiwifrukter enligt KN-nummer 0810 50 00.

3.   Det stöd som avses i punkt 1 ska omfatta verksamhet från och med den 18 augusti till och med den 30 november 2014.

Artikel 2

Högsta belopp för det ekonomiska stödet från unionen

Unionens sammanlagda utgifter för tillämpningen av detta kapitel får inte överstiga 125 000 000 euro. Av detta belopp ska 82 000 000 euro anslås till unionens ekonomiska stöd för de produkter som avses i artikel 1.2 i och 1.2 j och 43 000 000 euro till stöd för övriga produkter som avses i artikel 1.2.

Artikel 3

Ekonomiskt stöd för återtag till producentorganisationer

1.   Unionens ekonomiska stöd ska beviljas för återtag från marknaden för gratis utdelning som avses i artikel 34.4 i förordning (EU) nr 1308/2013 och för andra ändamål än gratis utdelning som rör de produkter som avses i artikel 1.2 i denna förordning och under den period som avses i artikel 1.3 i denna förordning.

2.   Den gräns på 5 % som fastställs i artikel 34.4 i förordning (EU) nr 1308/2013 och artikel 79.2 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 ska inte tillämpas på de produkter som avses i artikel 1.2 i denna förordning när de aktuella produkterna återtagits under den period som avses i artikel 1.3 i denna förordning.

3.   Avseende de produkter som avses i artikel 1.2 i denna förordning, men som inte anges i bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011, ska de högsta stödbeloppen vara de belopp som fastställs i bilaga I till denna förordning.

4.   Avseende tomater ska det högsta beloppet vara det belopp som fastställs i bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 under perioden från och med den 1 november till och med den 31 maj.

5.   Genom undantag från artikel 34.1 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska unionens ekonomiska stöd för återtag från marknaden för andra ändamål än gratis utdelning vara 75 % av de maximibelopp för stöd för andra ändamål som avses i bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 och bilaga I till denna förordning.

6.   Det ekonomiska stödet från unionen enligt punkt 1 ska tillhandahållas även för de producentorganisationer som inte har föreskrivit ett sådant återtag från marknaden i sina verksamhetsprogram. Artikel 32.2 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska inte tillämpas på ekonomiskt stöd från unionen i enlighet med denna artikel.

7.   Det ekonomiska stödet från unionen enligt punkt 1 ska inte beaktas vid beräkningen av de tak som avses i artikel 34.2 i förordning (EU) nr 1308/2013.

8.   Det tak på en tredjedel av utgifterna som avses i artikel 33.3 fjärde stycket i förordning (EU) nr 1308/2013 och det maximala tak på 25 % för att öka beloppet för driftsfonden enligt artikel 66.3 c i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 ska inte tillämpas på utgifter som uppstår för sådant återtag från marknaden som avses i artikel 1.2 i denna förordning när produkterna återtas under den period som avses i artikel 1.3 i denna förordning.

9.   Utgifter som uppstår i enlighet med denna artikel ska ingå i producentorganisationernas driftsfond.

Artikel 4

Ekonomiskt stöd för finansiering av återtag till producenter som inte är medlemmar i en producentorganisation

1.   Unionens ekonomiska stöd ska beviljas producenter av frukt och grönsaker som inte är medlemmar i en erkänd producentorganisation enligt denna artikel för

(a)

återtag från marknaden för gratis utdelning som avses i artikel 34.4 i förordning (EU) nr 1308/2013,

(b)

återtag från marknaden för andra ändamål än gratis utdelning.

För återtag från marknaden som avses i första stycket led a ska det högsta beloppet av det ekonomiska stödet vara de belopp som fastställs i bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 och i bilaga I till denna förordning.

För tomater ska detta högsta belopp vara det belopp som anges i bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 för perioden 1 november-31 maj.

För återtag från marknaden som avses i första stycket led b ska de högsta beloppen av det ekonomiska stödet vara 50 % av de belopp som anges i bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 och i bilaga I till denna förordning.

För tomater ska detta högsta belopp vara 50 % av det belopp som anges i bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 för perioden från och med den 1 november till och med den 31 maj.

2.   Det ekonomiska stöd som avses i punkt 1 ska vara tillgängligt för återtag av de produkter som avses i artikel 1.2 när dessa produkter återtas under den period som avses i artikel 1.3.

3.   Producenterna ska ingå avtal med en erkänd producentorganisation för hela den kvantitet som ska levereras i enlighet med denna artikel. Producentorganisationerna ska godta varje rimlig begäran från en producent som inte är medlem i en erkänd producentorganisation. De kvantiteter som levereras av producenter som inte är medlemmar ska vara förenliga med de berörda regionala avkastningarna och ytan.

4.   Det ekonomiska stödet ska betalas ut till producenter som inte är medlemmar i en erkänd producentorganisation av den producentorganisation med vilken de ingått ett sådant avtal.

Producentorganisationen ska behålla de belopp som motsvarar producentorganisationens faktiska kostnader för att återta de respektive produkterna. Bevis på kostnaderna ska lämnas i form av fakturor.

5.   Av vederbörligen motiverade skäl, till exempel en låg organisationsgrad bland producenterna i den berörda medlemsstaterna, får medlemsstaterna på ett icke-diskriminerande sätt tillåta att en producent som inte är medlem i en erkänd producentorganisation gör en anmälan till den behöriga myndigheten i medlemsstaten, i stället för att ingå det avtal som avses i punkt 3. För sådana anmälningar ska artikel 78 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 gälla i tillämpliga delar. De kvantiteter som levereras av producenter som inte är medlemmar ska vara förenliga med de berörda regionala avkastningarna och ytan.

I dessa fall ska den behöriga myndigheten i medlemsstaten betala ut det ekonomiska stödet från unionen direkt till producenten. Medlemsstaterna ska anta nya eller tillämpa befintliga nationella bestämmelser eller förfaranden i detta syfte.

6.   Om erkännandet av en producentorganisation tillfälligt dras in i enlighet med artikel 114.2 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 ska dess medlemmar betraktas som producenter som inte är medlemmar i en erkänd producentorganisation vid tillämpningen av denna artikel.

7.   Förordning (EU) nr 1308/2013 och genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 samt artikel 3.6– 3.9 i denna förordning ska gälla i tillämpliga delar för denna artikel.

Artikel 5

Ekonomiskt stöd till producentorganisationer för obärgad skörd och grön skörd

1.   Ekonomiskt stöd från unionen ska beviljas för situationer där skörden inte bärgas och för grön skörd för de produkter som avses i artikel 1.2 och under den period som avses i artikel 1.3.

2.   Stöd för grön skörd ska endast beviljas produkter som fysiskt finns på fälten och som faktiskt skördas som grön skörd. Genom undantag från artikel 85.4 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 ska medlemsstaterna fastställa stödbeloppen, bestående av både unionens ekonomiska stöd och bidraget från producentorganisationen för obärgad skörd och grön skörd, per hektar och så att de täcker högst 90 % av de belopp som fastställs för återtag från marknaden för andra ändamål än gratis utdelning i bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 och i bilaga I till denna förordning. För tomater ska detta belopp vara 90 % av det belopp som anges i bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 för perioden från och med den 1 november till och med den 31 maj för återtag från marknaden för andra ändamål än gratis utdelning.

Genom undantag från artikel 34.4 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska det ekonomiska stödet från unionen för obärgad skörd och grön skörd vara 75 % av de belopp som fastställs av medlemsstaterna i enlighet med första stycket.

3.   Genom undantag från artikel 85.3 första stycket i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 kan åtgärder avseende situationer där skörden inte kan bärgas som avses i artikel 84.1 b i den förordningen, med avseende på produkter som avses i artikel 1.2 i denna förordning och under den period som avses i artikel 1.3 i denna förordning, vidtas även när kommersiell produktion har tagits ut från det berörda produktionsområdet under den ordinarie produktionscykeln. I sådana fall ska stödbeloppen enligt punkt 2 i denna artikel minskas proportionellt med hänsyn till redan bärgad produktion fastställd på grundval av lagerredovisning och affärsredovisning för de berörda producentorganisationerna.

4.   Det ekonomiska stödet från unionen ska beviljas även om producentorganisationerna inte utför denna verksamhet inom ramen för sina operativa program. Artikel 32.2 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska inte tillämpas på ekonomiskt stöd från unionen i enlighet med denna artikel.

5.   Det tak på en tredjedel av utgifterna som avses i artikel 33.3 fjärde stycket i förordning (EU) nr 1308/2013 och det maximitak på 25 % för ökningen av driftsfonden som anges i artikel 66.3 c i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 ska inte tillämpas på utgifter som uppstår för åtgärder enligt punkt 1 i denna artikel och som avser produkter enligt artikel 1.2 i denna förordning och under den period som avses i artikel 1.3 i denna förordning.

6.   Det ekonomiska stödet från unionen ska inte beaktas vid beräkningen av de tak som avses i artikel 34.2 i förordning (EU) nr 1308/2013.

7.   Utgifter som uppstår i enlighet med denna artikel ska ingå i producentorganisationernas driftsfond.

Artikel 6

Ekonomiskt stöd för obärgad skörd och grön skörd till producenter som inte är medlemmar i en producentorganisation

1.   Ekonomiskt stöd från unionen ska beviljas producenter som inte är medlemmar i en erkänd producentorganisation i situationer där skörden inte bärgas eller vid grön skörd avseende de produkter som avses i artikel 1.2 och under den period som avses i artikel 1.3.

Genom undantag från artikel 85.3 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 ska följande gälla:

(a)

Stöd för grön skörd ska endast omfatta de produkter som fysiskt finns på fälten, som faktiskt skördas som grön skörd och för vilka den normala skörden inte har börjat.

(b)

Obärgad skörd får inte tillämpas om den kommersiella produktionen har tagits ut från det berörda området under den normala produktionscykeln.

(c)

Grön skörd och obärgad skörd får under inga omständigheter tillämpas för en och samma produkt inom ett och samma område.

2.   Beloppen av ekonomiskt stöd från unionen för obärgad skörd och grön skörd ska vara 50 % av de belopp som fastställs av medlemsstaterna enligt artikel 5.2.

3.   Producenter som inte är medlemmar i en erkänd producentorganisation ska göra lämplig anmälan till den behöriga myndigheten i medlemsstaten i enlighet med de närmare bestämmelser som antagits av medlemsstaten i enlighet med artikel 85.1 a i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011.

I dessa fall ska den behöriga myndigheten i medlemsstaten betala ut det ekonomiska stödet från unionen direkt till producenten. Medlemsstaterna ska anta nya eller tillämpa befintliga nationella bestämmelser eller förfaranden i detta syfte.

4.   Om erkännandet av en producentorganisation tillfälligt dras in i enlighet med artikel 114.2 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 ska dess medlemmar betraktas som producenter som inte är medlemmar i en erkänd producentorganisation vid tillämpningen av denna artikel.

5.   Förordning (EU) nr 1308/2013 och genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 ska gälla i tillämpliga delar för denna artikel.

Artikel 7

Kontroller av återtag, obärgad skörd och grön skörd

1.   Återtag från marknaden som avses i artiklarna 3 och 4 ska omfattas av kontroller på primär nivå i enlighet med artikel 108 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011. Dessa kontroller ska omfatta minst 10 % av den mängd produkter som återtagits från marknaden och minst 10 % av de producentorganisationer som omfattas av det ekonomiska stöd från unionen som avses i artikel 3 i denna förordning.

För återtag enligt artikel 4.5 ska kontrollerna ska på primär nivå dock omfatta 100 % av de produktkvantiteter som återtas.

2.   Situationer där skörden inte bärgas och vid grön skörd enligt artiklarna 5 och 6 ska omfattas av de kontroller och de villkor som föreskrivs i artikel 110 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011, utom vad gäller kravet på att delar av skörden inte redan får ha bärgats om det undantag som föreskrivs i artikel 5.3 i denna förordning tillämpas. Kontrollerna ska omfatta minst 25 % av de berörda produktionsområdena.

I situationer där skörden inte bärgas eller vid grön skörd enligt artikel 6 ska kontrollerna omfatta 100 % av de berörda produktionsområdena.

3.   Återtag från marknaden som avses i artiklarna 3 och 4 ska omfattas av kontroller på sekundär nivå i enlighet med artikel 109 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011. Kontrollerna på plats ska emellertid omfatta minst 40 % av de enheter som omfattas av kontrollerna på primär nivå och minst 5 % av den produktkvantitet som återtagits från marknaden.

4.   Medlemsstaterna ska vidta lämpliga kontrollåtgärder för att säkerställa att återtag, obärgad skörd och grön skörd för tomater endast omfattar sorter avsedda för konsumtion i färskt tillstånd.

Artikel 8

Anmälningar av avsedda åtgärder till kommissionen

1.   Medlemsstaterna ska från och med den dag då denna förordning träder i kraft anmäla följande till kommissionen:

(a)

Varje måndag (före 12.00, lokal tid i Bryssel) de anmälningar som inkommit i enlighet med artiklarna 78.1 och 85.2 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 från måndag till onsdag under föregående vecka, och

(b)

varje torsdag (före 12.00, lokal tid i Bryssel) de anmälningar som inkommit i enlighet med artiklarna 78.1 och 85.2 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 från torsdag till söndag under föregående vecka.

Dessa anmälningar ska avse de åtgärder som kommer att vidtas för tillämpningen av detta kapitel vad gäller kvantiteter, arealer och maximal unionsfinansiering för var och en av de produkter som avses i artikel 1.2.

Medlemsstaterna ska använda mallen i bilaga II för dessa anmälningar.

2.   Medlemsstaterna ska den första måndagen eller torsdagen, beroende på vilken dag som infaller senare, efter dagen för denna förordnings ikraftträdande med hjälp av mallen i bilaga II meddela kommissionen de i punkt 1 avsedda uppgifter som rör de åtgärder för återtag, obärgad skörd och grön skörd som anmälts från och med den 18 augusti 2014 till och med den dag då denna förordning träder i kraft. För att undvika dubbelräkning ska uppgifterna inte tas med i den första anmälan till kommissionen i enlighet med punkt 1.

3.   När medlemsstaterna gör sin första anmälan ska de med hjälp av mallarna i bilaga III meddela kommissionen de stödbelopp som de fastställt i enlighet med artikel 79.1 eller 85.4 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 och artiklarna 3 och 4 i denna förordning.

Artikel 9

Övervakning av att maximibeloppen inte överskrids

På grundval av de anmälningar som inkommit i enlighet med artikel 8 ska kommissionen försäkra sig om att det ekonomiska stöd från unionen som dessa anmälningar föranleder inte kommer att överskrida ett eller flera av de belopp som fastställs i artikel 2.

Om kommissionen på grundval av dessa anmälningar konstaterar att det ekonomiska stöd från unionen som beviljas som ett resultat av dessa anmälningar kommer att överskrida ett eller flera av de belopp som fastställs i artikel 2, ska den omedelbart underrätta alla medlemsstater om att den inte kommer att ta emot ytterligare anmälningar vad gäller samtliga produkter eller ytterligare anmälningar vad gäller de produkter för vilka det tilldelade beloppet har överskridits, allt efter omständigheterna.

Om kommissionen inte har tagit emot en anmälan innan den underrättar medlemsstaterna om sitt beslut enligt andra stycket ska inget ekonomiskt stöd från unionen beviljas för återtag, obärgad skörd eller grön skörd som berörs.

Artikel 10

Anmälningar till producentorganisationer och producenter

1.   Om producentorganisationer och producenter som inte är medlemmar i en producentorganisation har lämnat in anmälningar till medlemsstaterna i enlighet med artiklarna 78.1 och 85.2 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011, som medlemsstaterna har anmält till kommissionen, ska medlemsstaterna tidigast två dagar efter anmälan till kommissionen underrätta de berörda producentorganisationerna och producenterna om att anmälningarna i fråga har tagits emot av kommissionen och att de kan berättiga till utbetalning av ekonomiskt stöd från unionen i enlighet med artikel 11 i samband med dessa anmälningar.

2.   Om kommissionen har underrättat medlemsstaterna om att den inte kommer att ta emot ytterligare anmälningar vad gäller samtliga produkter eller ytterligare anmälningar vad gäller de produkter för vilka det tilldelade beloppet har överskridits ska medlemsstaterna underrätta producentorganisationer och producenter i enlighet med detta. Medlemsstaterna ska särskilt informera producentorganisationer och producenter om det faktum att de anmälningar som avser deras åtgärder inte kommer att tas emot av kommissionen i enlighet med artikel 9 andra stycket och att de inte är berättigade till utbetalning av ekonomiskt stöd från unionen i enlighet med artikel 11 i samband med dessa anmälningar.

Artikel 11

Ansökan om och utbetalning av ekonomiskt stöd från unionen

1.   Producentorganisationer ska ansöka om utbetalning av ekonomiskt stöd från unionen enligt artiklarna 3, 4 och 5 senast ett datum som medlemsstaten fastställer. Detta datum ska fastställas av medlemsstaten och det ska infalla minst en vecka före sista dagen för anmälan till kommissionen av de uppgifter som avses i artikel 12.1.

2.   Genom undantag från artikel 72 första och andra stycket i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 ska producentorganisationerna senast det datum som avses i punkt 1 i denna artikel ansöka om utbetalning av det totala ekonomiska stöd från unionen som avses i artiklarna 3 och 5 i denna förordning i enlighet med det förfarande som avses i artikel 72 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011.

Det tak på 80 % av det stödbelopp som ursprungligen godkändes för ett operativt program enligt artikel 72 tredje stycket i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 ska inte tillämpas.

3.   Producenter som inte är medlemmar i en erkänd producentorganisation och som inte har undertecknat ett avtal med en erkänd producentorganisation ska senast det datum som avses i punkt 1 hos de behöriga myndigheter som medlemsstaterna har utsett ansöka om utbetalning av ekonomiskt stöd från unionen vid tillämpningen av artiklarna 4 och 6.

4.   Ansökningar enligt punkterna 1, 2 och 3 ska åtföljas av handlingar som styrker det berörda beloppet av ekonomiskt stöd från unionen och innehålla en skriftlig försäkran om att den sökande inte har mottagit och inte kommer att ta emot något annat stöd från unionen eller något nationellt stöd eller någon försäkringsersättning för de åtgärder som berättigar till ekonomiskt stöd från unionen enligt detta kapitel.

Artikel 12

Anmälan av det totala belopp av ekonomiskt stöd från unionen som ansökts samt tilldelningskoefficienten

1.   Medlemsstaterna ska meddela kommissionen uppgifter om de totala kvantiteter som återtagits, de totala arealer på vilka skörden ej bärgats eller grön skörd har genomförts och de totala beloppen av ekonomiskt stöd från unionen för motsvarande återtag, obärgad skörd och grön skörd, på grundval av de anmälningar som gjorts till kommissionen i enlighet med artikel 8. Dessa uppgifter ska meddelas kommissionen inom sex veckor från den dag då kommissionen underrättar samtliga medlemsstater om att den inte kommer att ta emot ytterligare anmälningar vad gäller samtliga produkter eller ytterligare anmälningar vad gäller de produkter för vilka det tilldelade beloppet har överskridits, i enlighet med artikel 9 andra stycket.

Medlemsstaterna ska använda mallen i bilaga II för dessa anmälningar.

2.   Om de belopp som har anmälts enligt punkt 1 överstiger ett eller flera av de belopp som fastställs i artikel 2, ska kommissionen fastställa en eller två tilldelningskoefficienter för beviljande av ekonomiskt stöd från unionen, vilka begränsar de totala utgifterna för unionen till dessa belopp.

Kommissionen ska fastställa de tilldelningskoefficienter som avses i det första stycket genom genomförandeakter som antagits utan tillämpning av det förfarande som avses i artikel 229.2 och 229.3 i förordning (EU) nr 1308/2013.

Medlemsstaterna ska tillämpa tilldelningskoefficienten eller tilldelningskoefficienterna på samma sätt på alla ansökningar om utbetalning som avses i artikel 9.

3.   Om de anmälningar som avses i punkt 1 inte överstiger de belopp som fastställs i artikel 2, ska kommissionen underrätta medlemsstaterna om att ingen tilldelningskoefficient kommer att fastställas.

Artikel 13

Utbetalning av ekonomiskt stöd från unionen

Medlemsstaternas behöriga myndigheter ska inte göra några utbetalningar innan den tilldelningskoefficient som avses i artikel 12.2 har fastställts eller de har underrättats av kommissionen om att ingen sådan tilldelningskoefficient kommer att fastställas. Medlemsstaternas utgifter i samband med dessa utbetalningar ska endast berättiga till ekonomiskt stöd från unionen om de har betalats senast den 30 juni 2015.

KAPITEL II

ÄNDRINGAR

Artikel 14

Ändring av delegerad förordning (EU) nr 913/2014

Delegerad förordning (EU) nr 913/2014 ska ändras på följande sätt:

1.

Artikel 2 ska ändras på följande sätt:

(a)

Punkt 1 ska ersättas med följande:

”1.   När det gäller återtag från marknaden enligt artikel 1.2 a ska ekonomiskt stöd från unionen vara tillgängligt på följande sätt:

(a)

För återtag för gratis utdelning enligt artikel 34.4 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska ekonomiskt stöd från unionen vara tillgängligt för högst 10 % av volymen saluförd produktion från varje producentorganisation.

(b)

Genom undantag från artikel 79.2 första stycket i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 ska unionens ekonomiska stöd för återtag från marknaden för andra ändamål än gratis utdelning vara tillgängligt för högst 10 % av volymen av den saluförda produktionen av persikor och nektariner från varje producentorganisation. Kvantiteter som avyttras på något av de sätt som anges i artikel 34.4 i förordning (EU) nr 1308/2013 eller på något annat sätt som godkänts av medlemsstaterna i enlighet med artikel 80.2 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 ska dock inte beaktas vid beräkningen av denna andel.

Artikel 79.2 tredje stycket i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 ska inte vara tillämplig vid tillämpning av första stycket led b i denna punkt.”

(b)

Följande punkt 1a ska införas:

”1a.   Genom undantag från artikel 34.1 i förordning (EU) nr 1308/2013 ska unionens ekonomiska stöd för återtag enligt artikel 1.2 a i denna förordning för andra ändamål än gratis utdelning vara 75 % av de högsta beloppen för stöd för andra ändamål enligt bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011.”

2.

Artikel 3 ska ändras på följande sätt:

(a)

Punkterna 1 och 2 ska ersättas med följande:

”1.   Ekonomiskt stöd från unionen ska beviljas persiko- och nektarinproducenter som inte är medlemmar i en erkänd producentorganisation i enlighet med denna artikel för

(a)

återtag från marknaden för gratis utdelning som avses i artikel 34.4 i förordning (EU) nr 1308/2013,

(b)

återtag från marknaden för andra ändamål än gratis utdelning.

För återtag från marknaden som avses i första stycket led a ska de högsta beloppen av det ekonomiska stödet vara de belopp som anges i bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011.

För återtag från marknaden som avses i första stycket led b ska de högsta beloppen av det ekonomiska stödet vara 50 % av de belopp som anges i bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011.

2.   Det ekonomiska stödet från unionen enligt punkt 1 ska tillhandahållas persiko- och nektarinproducenter som inte är medlemmar i en erkänd producentorganisation för leverans av produkter som senare återtas från marknaden, inom det lägre av de tak som anges i punkt 3 första stycket i denna artikel.”

(b)

Följande punkt ska införas som punkt 4 a:

”4 a.   Av vederbörligen motiverade skäl, till exempel en låg organisationsgrad bland producenterna i den berörda medlemsstaterna, får medlemsstaterna på ett icke-diskriminerande sätt tillåta att en producent som inte är medlem i en erkänd producentorganisation gör en anmälan till den behöriga myndigheten i medlemsstaten, i stället för att ingå det avtal som avses i punkt 3. För sådana anmälningar ska artikel 78 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 gälla i tillämpliga delar. De kvantiteter som levereras av producenter som inte är medlemmar ska uppfylla villkoren i punkt 3 i denna artikel.

I dessa fall ska den behöriga myndigheten i medlemsstaten betala ut det ekonomiska stödet från unionen direkt till producenten. Medlemsstaterna ska anta nya eller tillämpa befintliga nationella bestämmelser eller förfaranden i detta syfte.”

3.

I artikel 4 ska följande stycke läggas till som andra stycke:

”För återtag enligt artikel 3.4a ska kontrollerna på primär nivå dock omfatta 100 % av de produktkvantiteter som återtas.”

KAPITEL III

SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 15

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

Kapitel I ska tillämpas från och med den 18 augusti 2014.

Kapitel II ska tillämpas från och med den 11 augusti 2014.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 29 augusti 2014.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 347, 20.12.2013, s. 671.

(2)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 av den 7 juni 2011 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 1234/2007 vad gäller sektorn för frukt och grönsaker och sektorn för bearbetad frukt och bearbetade grönsaker (EUT L 157, 15.6.2011, s. 1).

(3)  Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 913/2014 av den 21 augusti 2014 om fastställande av tillfälliga undantagsåtgärder till stöd för producenter av persikor och nektariner (EUT L 248, 22.8.2014, s. 1).


BILAGA I

Maximibelopp för stöd till återtag från marknaden för produkter som inte förtecknas i bilaga XI till genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 som avses i artiklarna 3, 4 och 5 i denna förordning

Produkt

Maximistöd (EUR/100 kg)

Gratis utdelning

Andra ändamål

Morötter

12,81

8,54

Kål

5,81

3,88

Paprika

44,4

30

Broccoli

15,69

10,52

Gurkor

24

16

Svampar

43,99

29,33

Plommon

34

20,4

Bär

12,76

8,5

Färska bordsdruvor

39,16

26,11

Kiwifrukter

29,69

19,79


BILAGA II

Mallar för anmälan enligt artikel 8

ANMÄLAN OM ÅTERTAG – GRATIS UTDELNING

Medlemsstat:

Period som omfattas:

Datum:


Produkt

Producentorganisationer

Producenter som inte är medlemmar i en producentorganisation

Totala kvantiteter

(ton)

Totalt ekonomiskt stöd från unionen

(euro)

Kvantiteter

(ton)

Ekonomiskt stöd från unionen (euro)

Kvantiteter

(ton)

Ekonomiskt stöd från unionen (euro)

återtag

transport

sortering och förpackning

TOTALT

återtag

transport

sortering och förpackning

TOTALT

(a)

(b)

(c)

(d)

(e) = (b) + (c) + (d)

(f)

(g)

(h)

(i)

(j) = (g) + (h) + (i)

(k) = (a) + (f)

(l) = (e) + (j)

Äpplen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päron

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTALT (A)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkt

Producentorganisationer

Producenter som inte är medlemmar i en producentorganisation

Totala kvantiteter

(ton)

Totalt ekonomiskt stöd från unionen

(euro)

Kvantiteter

(ton)

Ekonomiskt stöd från unionen (euro)

Kvantiteter

(ton)

Ekonomiskt stöd från unionen (euro)

återtag

transport

sortering och förpackning

TOTALT

återtag

transport

sortering och förpackning

TOTALT

(a)

(b)

(c)

(d)

(e)= (b) + (c) + (d)

(f)

(g)

(h)

(i)

(j) = (g) + (h) + (i)

(k) = (a) + (f)

(l) = (e) + (j)

Tomater

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morötter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kål

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paprika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blomkål och broccoli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gurkor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svampar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plommon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bär

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Färska bordsdruvor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiwifrukter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTALT (B)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTALT (A + B)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

Ett nytt Excelblad ska fyllas i för varje vecka (detta gäller även nollrapportering för veckor då inga återtag görs för medlemsstater som lämnat in tidigare anmälningar).

ANMÄLAN OM ÅTERTAG – ANDRA ÄNDAMÅL

Medlemsstat:

Period som omfattas:

Datum:


Produkt

Producentorganisationer

Producenter som inte är medlemmar i en producentorganisation

Totala kvantiteter

(ton)

Totalt ekonomiskt stöd från unionen

(euro)

Kvantiteter

(ton)

Ekonomiskt stöd från unionen

(euro)

Kvantiteter

(ton)

Ekonomiskt stöd från unionen

(euro)

(a)

(b)

(c)

(d)

(e) = (a) + (c)

(f) = (b) + (d)

Äpplen

 

 

 

 

 

 

Päron

 

 

 

 

 

 

TOTALT (A)

 

 

 

 

 

 

 

Produkt

Producentorganisationer

Producenter som inte är medlemmar i en producentorganisation

Totala kvantiteter

(ton)

Totalt ekonomiskt stöd från unionen

(euro)

Kvantiteter

(ton)

Ekonomiskt stöd från unionen

(euro)

Kvantiteter

(ton)

Ekonomiskt stöd från unionen

(euro)

(a)

(b)

(c)

(d)

(e) = (a) + (c)

(f) = (b) + (d)

Tomater

 

 

 

 

 

 

Morötter

 

 

 

 

 

 

Kål

 

 

 

 

 

 

Paprika

 

 

 

 

 

 

Blomkål och broccoli

 

 

 

 

 

 

Gurkor

 

 

 

 

 

 

Svampar

 

 

 

 

 

 

Plommon

 

 

 

 

 

 

Bär

 

 

 

 

 

 

Färska bordsdruvor

 

 

 

 

 

 

Kiwifrukter

 

 

 

 

 

 

TOTALT (B)

 

 

 

 

 

 

TOTALT (A + B)

 

 

 

 

 

 

*

Ett nytt Excelblad ska fyllas i för varje vecka (detta gäller även nollrapportering för veckor då inga återtag görs för medlemsstater som lämnat in tidigare anmälningar).

ANMÄLAN OM OBÄRGAD SKÖRD OCH GRÖN SKÖRD

Medlemsstat:

Period som omfattas:

Datum:


Produkt

Producentorganisationer

Producenter som inte är medlemmar i en producentorganisation

Total areal

(ha)

Totalt ekonomiskt stöd från unionen

(euro)

Areal

(ha)

Ekonomiskt stöd från unionen

(euro)

Areal

(ha)

Ekonomiskt stöd från unionen

(euro)

(a)

(b)

(c)

(d)

(e) = (a) + (c)

(f) = (b) + (d)

Äpplen

 

 

 

 

 

 

Päron

 

 

 

 

 

 

TOTALT (A)

 

 

 

 

 

 

 

Produkt

Producentorganisationer

Producenter som inte är medlemmar i en producentorganisation

Total areal

(ha)

Totalt ekonomiskt stöd från unionen

(euro)

Areal

(ha)

Ekonomiskt stöd från unionen

(euro)

Areal

(ha)

Ekonomiskt stöd från unionen

(euro)

(a)

(b)

(c)

(d)

(e) = (a) + (c)

(f) = (b) + (d)

Tomater

 

 

 

 

 

 

Morötter

 

 

 

 

 

 

Kål

 

 

 

 

 

 

Paprika

 

 

 

 

 

 

Blomkål och broccoli

 

 

 

 

 

 

Gurkor

 

 

 

 

 

 

Svampar

 

 

 

 

 

 

Plommon

 

 

 

 

 

 

Bär

 

 

 

 

 

 

Färska bordsdruvor

 

 

 

 

 

 

Kiwifrukter

 

 

 

 

 

 

TOTALT (B)

 

 

 

 

 

 

TOTALT (A + B)

 

 

 

 

 

 

*

Ett nytt Excelblad ska fyllas i för varje vecka (detta gäller även nollrapportering för veckor då inga återtag görs för medlemsstater som lämnat in tidigare anmälningar).


BILAGA III

TABELLER SOM SKA SÄNDAS IN TILLSAMMANS MED DEN FÖRSTA ANMÄLAN SOM AVSES I ARTIKEL 8.3

ÅTERTAG – ANDRA ÄNDAMÅL

Maximistödbelopp som fastställts av medlemsstaten i enlighet med artikel 79.1 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 och artiklarna 3 och 4 i denna förordning

Medlemsstat:

Datum:


Produkt

Producentorganisationens bidrag

(EUR/100 kg)

Ekonomiskt stöd från unionen

(EUR/100 kg)

Äpplen

 

 

Päron

 

 

Tomater

 

 

Morötter

 

 

Kål

 

 

Paprika

 

 

Blomkål och broccoli

 

 

Gurkor

 

 

Svampar

 

 

Plommon

 

 

Bär

 

 

Färska bordsdruvor

 

 

Kiwifrukter

 

 

OBÄRGAD SKÖRD OCH GRÖN SKÖRD

Maximistödbelopp som fastställts av medlemsstaten i enlighet med artikel 85.4 i genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 och artikel 5 i denna förordning

Medlemsstat:

Datum:


Produkt

På friland

I växthus

Producentorganisationens bidrag

(euro/ha)

Ekonomiskt stöd från unionen

(euro/ha)

Producentorganisationens bidrag

(euro/ha)

Ekonomiskt stöd från unionen

(euro/ha)

Äpplen

 

 

 

 

Päron

 

 

 

 

Tomater

 

 

 

 

Morötter

 

 

 

 

Kål

 

 

 

 

Paprika

 

 

 

 

Blomkål och broccoli

 

 

 

 

Gurkor

 

 

 

 

Svampar

 

 

 

 

Plommon

 

 

 

 

Bär

 

 

 

 

Färska bordsdruvor

 

 

 

 

Kiwifrukter