29.5.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 163/15


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 546/2014

av den 15 maj 2014

om ändring av rådets förordning (EG) nr 718/1999 om en politik för gemenskapens flottkapacitet inom inlandssjöfarten för att främja transporter på de inre vattenvägarna

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 91.1,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (1),

med beaktande av Regionkommitténs yttrande (2),

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (3), och

av följande skäl:

(1)

I rådets förordning (EG) nr 718/1999 (4) fastställs unionens politik för flottkapacitet för fartyg som används för transport av gods på inre vattenvägar i medlemsstaterna.

(2)

I samband med att flottorna moderniseras och omstruktureras bör sociala åtgärder planeras, helst i ett tidigt skede, till förmån för alla besättningsmedlemmar, inklusive arbetstagare och fartygsägare som själva bedriver transport, som vill lämna sektorn för inlandssjöfart eller omskola sig för sysselsättning i en annan sektor, liksom åtgärder för att främja skapande av företagsgrupperingar, förbättra kvalifikationerna inom inlandssjöfarten samt främja en anpassning av fartygen till den tekniska utvecklingen, inklusive för att göra dem mera miljövänliga. Den reservfond som har inrättats i varje medlemsstat vars inre vattenvägar är förbundna med inre vattenvägar i en annan medlemsstat och som har en flotta vars tonnage överstiger 100 000 ton, såsom föreskrivs i förordning (EG) nr 718/1999, bör användas för åtgärder som påverkar fartygsägare som själva bedriver transport. Andra specifika fonder som redan finns på unionsnivå kan användas för att stödja verksamhet som bedrivs gemensamt av arbetsmarknadens parter.

(3)

För detta ändamål skulle reservfonderna kunna användas om detta enhälligt begärs av de organisationer som företräder inlandssjöfarten.

(4)

Reservfonderna, som endast består av ekonomiska bidrag från sektorn, har hittills aldrig utnyttjats.

(5)

De åtgärder i samband med moderniseringen av unionsflottan som avses i artikel 8 i förordning (EG) nr 718/1999 gäller endast sociala frågor och en säker arbetsmiljö. Det föreskrivs inga andra typer av stödåtgärder för att skapa förhållanden som är gynnsamma för innovation och miljö.

(6)

De åtgärder som avses i förordning (EG) nr 718/1999 rörande yrkesutbildning eller omskolning är relevanta för alla besättningsmedlemmar som lämnar sektorn, inklusive fartygsägare som själva bedriver transport, och inte bara för dem som betraktas som arbetstagare.

(7)

I förordning (EG) nr 718/1999 föreskrivs åtgärder som uppmuntrar fartygsägare som själva bedriver transport att gå samman i handelsföreningar, men inte åtgärder som stärker de organisationer som företräder inlandssjöfarten på unionsnivå, trots att starkare unionsövergripande organisationer kan bidra till att begränsa fragmenteringen inom sektorn.

(8)

Förordning (EG) nr 718/1999 bör kompletteras med åtgärder som syftar till att organisera utbildnings- eller omskolningsprogram för andra besättningsmedlemmar än dem som betraktas som arbetstagare och som lämnar branschen, uppmuntra fartygsägare som själva bedriver transport att gå samman i handelsföreningar, stärka branschorganisationer och främja innovation av fartyg och deras anpassning till den tekniska utvecklingen på miljöområdet.

(9)

Kommissionen och medlemsstaterna bör utvidga forskning och innovation inom sektorn för inre sjöfart och i multimodal hamninfrastruktur med hjälp av tillgängliga ekonomiska instrument, inklusive, när så är lämpligt, inom ramen för Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation 2014–2020 (Horisont 2020) (5) och Fonden för ett sammanlänkat Europa (6), för att därigenom se till att sektorn integreras i multimodala transporter.

(10)

Kommissionen bör stödja åtgärder som syftar till innovation och till anpassning av fartygen på de inre vattenvägarna till tekniska framsteg som gynnar miljön, genom att främja användningen av finansieringsinstrument från befintliga unionsfonder, såsom Fonden för ett sammanlänkat Europa och Horisont 2020; kommissionen bör också föreslå sätt att stärka reservfonderna genom befintliga fonder och genom finansieringsinstrument från Europeiska investeringsbanken.

(11)

Eftersom reservfonder har inrättats genom bidrag från sektorn, bör dessa kunna användas för att anpassa fartygen till de tekniska och miljömässiga krav som antas efter att denna förordning har trätt i kraft, inklusive för att anpassa dem till utvecklingen av europeiska standarder om motorutsläpp, samt för att främja bränsleekonomi, användningen av alternativa bränslen och andra åtgärder för att förbättra luftkvaliteten, och för miljövänliga fartyg, inklusive fartyg som har anpassats till floder.

(12)

Förordning (EG) nr 718/1999 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 8 i förordning (EG) nr 718/1999 ska ersättas med följande:

”Artikel 8

Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 3.5 får varje medlemsstat vidta åtgärder för att bland annat

underlätta för transportörer inom inlandssjöfarten som lämnar branschen att få förtidspension eller att övergå till annan ekonomisk verksamhet, bland annat genom att man tillhandahåller heltäckande information,

organisera yrkesutbildnings- eller omskolningsprogram för besättningsmedlemmar, inklusive arbetstagare och fartygsägare som själva bedriver transport, som lämnar yrket, samt tillhandahålla relevant information om dessa program,

förbättra kvalifikationerna inom inlandssjöfarten och kunskaperna om logistik för att säkerställa yrkets utveckling och framtid,

uppmuntra fartygsägare som själva bedriver transport att gå samman i handelsföreningar och stärka de organisationer som företräder inlandssjöfarten på unionsnivå,

främja en anpassning av fartygen till den tekniska utvecklingen för att förbättra arbetsvillkoren, inklusive hälsoskyddet, och främja säkerheten på arbetsplatsen,

uppmuntra innovation när det gäller fartyg och deras anpassning till den tekniska utvecklingen på miljöområdet, inklusive miljövänliga fartyg,

uppmuntra sätt att öka användningen av reservfonden i kombination med tillgängliga finansieringsinstrument, däribland Horisont 2020 och Fonden för ett sammanlänkat Europa i tillämpliga fall, och med finansieringsinstrument från Europeiska investeringsbanken.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 15 maj 2014.

På Europaparlamentets vägnar

M. SCHULZ

Ordförande

På rådets vägnar

D. KOURKOULAS

Ordförande


(1)  Yttrande av den 21 januari 2014 (ännu ej offentliggjort i EUT).

(2)  Yttrande av den 31 januari 2014 (ännu ej offentliggjort i EUT).

(3)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 15 april 2014 (ännu ej offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 8 maj 2014.

(4)  Rådets förordning (EG) nr 718/1999 av den 29 mars 1999 om en politik för gemenskapens flottkapacitet inom inlandssjöfarten för att främja transporter på de inre vattenvägarna (EGT L 90, 2.4.1999, s. 1).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Horisont 2020 – ramprogrammet för forskning och innovation (2014–2020) och om upphävande av beslut nr 1982/2006/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 104).

(6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1316/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Fonden för ett sammanlänkat Europa, om ändring av förordning (EU) nr 913/2010 och om upphävande av förordningarna (EG) nr 680/2007 och (EG) nr 67/2010 (EUT L 348, 20.12.2013, s. 129).