3.5.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 132/32


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 447/2014

av den 2 maj 2014

om särskilda tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 231/2014 av den 11 mars 2014 om inrättande av ett instrument för stöd inför anslutningen (IPA II)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT FÖLJANDE FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 231/2014 av den 11 mars 2014 om inrättande av ett instrument för stöd inför anslutningen (1), särskilt artikel 12, och

av följande skäl:

(1)

I Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 236/2014 (2) fastställs regler och förfaranden för genomförandet av stöd som är gemensamma för alla nio instrument för yttre åtgärder. Ytterligare särskilda bestämmelser bör fastställas för specifika situationer i synnerhet när det gäller indirekt förvaltning, program för gränsöverskridande samarbete som finansieras inom ramen för politikområdet regionalt och territoriellt samarbete och landsbygdsutvecklingsprogram som finansieras inom ramen för politikområdet jordbruk och landsbygdens utveckling.

(2)

För att se till att stödet inför anslutningen genomförs i alla stödmottagare som anges i bilaga I till förordning (EU) nr 231/2014 (nedan kallade IPA II-stödmottagarna) på samma sätt och med iakttagande av principerna om sund ekonomisk förvaltning bör kommissionen och IPA II-stödmottagarna ingå arrangemang i form av ramavtal och sektorsspecifika avtal om principerna för sitt samarbete i enlighet med den här förordningen.

(3)

Kommissionen bör stödja IPA II-stödmottagarna i deras ansträngningar att utveckla sin förmåga att förvalta EU-medel enligt de regler och principer som anges i unionslagstiftningen. I detta syfte, och när så är lämpligt, bör kommissionen anförtro uppgifter som avser budgetgenomförande till IPA II-stödmottagarna.

(4)

Egenansvaret för programplaneringen och genomförandet av IPA II-stödet bör i första hand ligga hos IPA II-stödmottagarna, som bör fastställa de nödvändiga strukturerna och myndigheterna och lämna in en ansökan till kommissionen om att anförtros uppgifter som avser budgetgenomförandet.

(5)

Det är därför nödvändigt att fastställa särskilda regler för anförtroendet av uppgifter som avser budgetgenomförandet åt IPA II-stödmottagarna i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (3) och kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1268/2012 (4).

(6)

De villkor som måste uppfyllas av en anslutande stat syftar till att säkerställa den övergripande kvaliteten i förvaltningen av de offentliga finanserna.

(7)

Det är nödvändigt att ange särskilda regler för fastställandet av finansiella korrigeringar och det förfarande som ska tillämpas för IPA II-stödmottagarna vid genomförandet av unionsstöd genom indirekt förvaltning.

(8)

För att säkerställa att genomförandet av unionens ekonomiska stöd inför anslutningen i enlighet med förordning (EU) nr 231/2014 (nedan kallat IPA II-stöd) är verkningsfullt, effektivt, samstämmigt och samordnat, bör förordning (EU) nr 236/2014 kompletteras med detaljerade regler om övervakning och utvärdering.

(9)

Det behövs särskilda regler om rapportering för att närmare beskriva de rapporteringskrav som måste uppfyllas av IPA II-stödmottagaren.

(10)

Särskilda regler om öppenhet och synlighet för IPA II-stödet bör fastställas för att uppfylla Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 45/2001 (5), förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 och den delegerade förordningen (EU) nr 1268/2012.

(11)

IPA II-stödet bör användas bland annat för att främja gränsöverskridande samarbete mellan IPA II-stödmottagare samt mellan IPA II-stödmottagare och medlemsstater eller länder som omfattas av det europeiska grannskapsinstrument som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 232/2014 (6). Aktörernas roller och ansvarsområden måste anges med beaktande av olika situationer, i synnerhet gränsöverskridande samarbete mellan IPA II-stödmottagarna och medlemsstaterna.

(12)

IPA II-stödet inom ramen för landsbygdsutvecklingsprogram på politikområdet jordbruk och landsbygdsutveckling bör främja en successiv anpassning till EU:s regelverk om den gemensamma jordbrukspolitiken. Det behövs särskilda bestämmelser för att finansiera liknande åtgärder som de inom ramen för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, med förvaltnings- och kontrollsystem som påminner om medlemsstaternas strukturer med liknande funktioner.

(13)

I syfte att möjliggöra att IPA II-programmen för 2014 programplaneras och genomförs inom fastställda tidsramar bör denna förordning träda i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

(14)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från IPA II-kommittén.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

AVDELNING I

SYFTE OCH ALLMÄNNA RAMAR FÖR GENOMFÖRANDET AV IPA-STÖDET

KAPITEL I

Syfte och definitioner

Artikel 1

Syfte

I denna förordning fastställs särskilda bestämmelser genom vilka enhetliga villkor införs för genomförandet av förordning (EU) nr 231/2014 och tillämpningsföreskrifter för förordning (EU) nr 236/2014 när det gäller metoder för genomförande, ekonomisk förvaltning, övervakning, utvärdering och rapportering av IPA II-stöd samt dess öppenhet och synlighet, och särskilda regler för gränsöverskridande samarbete på området regionalt och territoriellt samarbete och stöd inom ramen för landsbygdsutvecklingsprogram på politikområdet jordbruk och landsbygdsutveckling.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

a)

IPA II-stödmottagare: en av de stödmottagare som förtecknas i bilaga I till förordning (EU) nr 231/2014.

b)

program: handlingsprogram, enskilda åtgärder, särskilda åtgärder eller stödåtgärder som avses i artiklarna 2 och 3 i förordning (EU) nr 236/2014.

c)

ramavtal: ett avtal mellan kommissionen och en IPA II-stödmottagare som gäller alla politikområden inom ramen för IPA II och fastställer principerna för det finansiella samarbetet mellan IPA II-stödmottagaren och kommissionen i enlighet med denna förordning.

d)

sektorsavtal: ett avtal mellan kommissionen och en IPA II-stödmottagare om ett särskilt politikområde eller program inom ramen för IPA II, som innehåller de bestämmelser och förfaranden som ska följas utöver bestämmelserna i ramavtalet och finansieringsöverenskommelserna.

e)

politikområde(n): de huvudsakliga samarbetsområdena för åtgärder som finansieras med IPA II-stöd, i enlighet med artikel 3.1 i förordning (EU) nr 231/2014.

f)

myndigheter: offentliga enheter eller organ i en IPA II-stödmottagare eller en medlemsstat på nationell, regional eller lokal nivå.

g)

större projekt: ett projekt som omfattar en rad arbeten, verksamheter eller tjänster vilka syftar till att fullgöra en bestämd och odelbar uppgift av ekonomisk eller teknisk karaktär med tydligt fastställda mål och vars totala kostnad överstiger den som anges i ramavtalet.

h)

deltagande länder: IPA II-stödmottagare för sig eller IPA II-stödmottagare tillsammans med en eller flera medlemsstater eller länder som omfattas av det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet som deltar i ett flerårigt program för gränsöverskridande samarbete som utformats gemensamt av de deltagande länderna.

i)

finansieringsöverenskommelse: ett ettårsavtal eller flerårsavtal mellan kommissionen och en IPA II-stödmottagare, för genomförande av unionens ekonomiska stöd genom en åtgärd som faller inom denna förordnings tillämpningsområde.

KAPITEL II

Allmän ram för genomförandet av IPA II-stödet

Artikel 3

Principer för unionens finansiering

1.   IPA II-stödet ska användas för genomförandet av IPA II-stödmottagarnas reformansträngningar enligt artikel 1 i förordning (EU) nr 231/2014. Särskilda program och fristående insatser kan kräva ekonomiska bidrag från både IPA II-stödmottagaren och unionen.

2.   Utgifter som finansieras enligt förordning (EU) nr 231/2014 får inte finansieras från någon annan post i EU:s budget.

Artikel 4

Principen om egenansvar

1.   Egenansvaret för programplaneringen och genomförandet av IPA II-stödet ligger främst hos IPA II-stödmottagaren.

2.   IPA II-stödmottagaren ska utnämna en nationell IPA-samordnare som ska vara huvudsaklig kontaktperson för kommissionen för den övergripande processen med strategisk planering, samordning av programplanering, övervakning av genomförande, utvärdering och rapportering av IPA II-stödet.

Den nationella IPA-samordnaren ska ha följande uppgifter:

a)

Sörja för samordningen inom IPA II-stödmottagarens förvaltning och med andra givare och se till att det finns en nära koppling mellan användningen av IPA II-stödet och den allmänna anslutningsprocessen.

b)

Samordna IPA II-stödmottagarnas deltagande i relevanta territoriella samarbetsprogram, särskilt de program för gränsöverskridande samarbete som avses i artikel 27 a och 27 c och, i förekommande fall, transnationella eller interregionala samarbetsprogram som inrättas och genomförs i enlighet med förordning (EU) nr 1299/2013. Den nationella IPA-samordnaren kan vid behov delegera denna uppgift till en samordnare eller en operativ struktur för territoriellt samarbete.

c)

Se till att målen i de åtgärder eller program som föreslås av IPA II-stödmottagarna är förenliga med målen i landstrategidokumenten och vederbörligen beaktar relevanta makroregionala strategier och havsområdesstrategier.

d)

Sträva efter att IPA II-stödmottagarens förvaltning vidtar alla nödvändiga åtgärder för att underlätta genomförandet av tillhörande program.

Den nationella IPA-samordnaren ska vara en högre tjänsteman med lämpliga befogenheter inom IPA II-stödmottagarens regering eller statsförvaltning.

3.   För att stärka grunden för förvaltningen av föranslutningsstödet och nationella medel ska kommissionen och IPA II-stödmottagaren inleda en dialog om förvaltningen av de offentliga finanserna. Kommissionen ska bedöma i vilken utsträckning IPA II-stödmottagarens förvaltning följer principerna om ett öppet och överskådligt system för förvaltning av de offentliga finanserna. Om myndigheten endast delvis uppfyller dessa krav ska IPA II-stödmottagaren och den nationella utanordnaren komma överens om vilka åtgärder som krävs för att ta itu med de brister som konstaterats.

Artikel 5

Ramavtal och sektorsavtal

1.   Kommissionen och IPA II-stödmottagaren ska ingå ett ramavtal som fastställer särskilda arrangemang för förvaltning, kontroll, tillsyn, övervakning, utvärdering, rapportering och revision av IPA II-stödet, och varigenom IPA II-stödmottagaren åläggs att i sin rättsordning införliva de relevanta kraven i unionens regelverk. Ramavtalet kan kompletteras med sektorsavtal med särskilda bestämmelser för förvaltning och genomförande av IPA II-stöd inom särskilda politikområden och program.

2.   IPA II-stödet ska beviljas IPA II-stödmottagaren först efter att det ramavtal som avses i punkt 1 har trätt i kraft. Om det ingås sektorsavtal ska IPA II-stöd inom det berörda politikområdet eller programmet beviljas först sedan både ramavtalet och det tillämpliga sektorsavtalet har trätt i kraft.

3.   Ramavtalet ska gälla för alla finansieringsöverenskommelser som avses i artikel 6. Sektorsavtal ska, där så är lämpligt, tillämpas på alla finansieringsöverenskommelser som rör det politikområde eller program som omfattas av sektorsavtalet.

4.   I ramavtalet och i eventuella sektorsavtal ska det särskilt fastställas närmare bestämmelser om följande:

a)

De strukturer och myndigheter som behövs för förvaltning, kontroll, övervakning, tillsyn, utvärdering, rapportering och revision av IPA II-stödet, samt deras uppgifter och ansvar.

b)

Villkor och kontrollkrav för:

i)

IPA II-stödmottagarens upprättande av de strukturer och myndigheter som krävs för att anförtro dem uppgifter som avser budgetgenomförandet i fråga om IPA II-stödet,

ii)

Övervakning, avbrytande eller avslutande av uppgifter som avser budgetgenomförandet som anförtrotts dem.

c)

Programplanering och genomförande av IPA II-stödet, särskilt bestämmelser om stödnivåer, sats för unionens bidrag och stödberättigande.

d)

Förfaranden för tilldelning av upphandlingskontrakt och för tilldelning av bidrag samt andra tilldelningsförfaranden, i enlighet med artiklarna 1.3, 8 och 10 i förordning (EU) nr 236/2014.

e)

Bestämmelser om skatter, tullar och avgifter i enlighet med artikel 5 i förordning (EU) nr 236/2014.

f)

Krav för betalningar, granskning och godkännande av räkenskaper och förfaranden för finansiella korrigeringar samt återtagande av oanvända medel.

g)

Skydd av unionens ekonomiska intressen, i enlighet med artikel 7 i förordning (EU) nr 236/2014, och bestämmelser om rapportering av bedrägerier och andra oriktigheter.

h)

Krav på öppenhet, synlighet, information och offentlighet.

Artikel 6

Finansieringsbeslut och finansieringsöverenskommelser

1.   Kommissionsbeslut om antagande av program ska uppfylla kraven för att utgöra finansieringsbeslut enligt artikel 84.3 i förordning (EG, Euratom) nr 966/2012 och artikel 94 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1268/2012.

2.   Om sådana beslut rör antagande av fleråriga åtgärdsprogram med delade åtaganden för de politikområden som avses i artikel 3 a–c i förordning (EU) nr 231/2014 ska programmen vid behov inkludera en vägledande förteckning över större projekt. Kommissionen ska anta ett beslut om godkännande av det ekonomiska bidraget till det större projekt som valts ut.

3.   I finansieringsöverenskommelserna ska bland annat anges villkoren för hur IPA II-stödet ska förvaltas, inklusive tillämpliga genomförandebestämmelser, stödnivåer, tidsfrister för genomförandet samt bestämmelser om stödberättigande utgifter. Om programmen genomförs genom indirekt förvaltning av IPA II-stödmottagaren ska finansieringsöverenskommelsen innehålla de villkor som krävs enligt artikel 40 i den delegerade förordningen (EU) nr 1268/2012.

4.   Finansieringsöverenskommelser för program för gränsöverskridande samarbete i enlighet med avdelning VI kapitel II får också undertecknas av den medlemsstat som står som värd för förvaltningsmyndigheten för det berörda programmet. En enda finansieringsöverenskommelse för program för gränsöverskridande samarbete i enlighet med avdelning VI kapitel III får undertecknas av alla länder som deltar i ett särskilt program.

AVDELNING II

INDIREKT FÖRVALTNING GENOM IPA II-STÖDMOTTAGARE

KAPITEL I

Förvaltnings- och kontrollsystem

Artikel 7

Strukturer och myndigheter

1.   IPA II-stödmottagaren ska inrätta följande strukturer och myndigheter som krävs förvaltning, kontroll, övervakning, uppföljning, utvärdering, rapportering och intern revision av IPA II-stödet:

a)

Den nationella IPA-samordnaren.

b)

Den nationella utanordnaren.

c)

De operativa strukturerna.

2.   Den nationella utanordnaren ska inrätta en förvaltningsstruktur bestående av en nationell fond och ett stödkontor för den nationella utanordnaren.

3.   IPA II-stödmottagaren ska inrätta en revisionsmyndighet.

4.   IPA II-stödmottagaren ska sörja för tillräcklig åtskillnad av funktionerna mellan och inom de strukturer och myndigheter som avses i punkterna 1–3.

Artikel 8

Den nationella IPA-samordnarens uppgifter och ansvar

Utöver de uppgifter som anges i artikel 4.2 ska den nationella IPA-samordnaren vidta åtgärder för att se till att de mål som anges i de åtgärder eller program för vilka uppgifter som avser budgetgenomförandet har delegerats beaktas på lämpligt sätt vid genomförandet av IPA II-stödet.

Artikel 9

Den nationella utanordnarens uppgifter och ansvar

1.   Den nationella utanordnaren ska ha det övergripande ansvaret för IPA II-stödmottagarens finansiella förvaltning av IPA II-stödet och för att se till att utgifterna är lagliga och korrekta.

2.   Den nationella utanordnaren ska vara en högre tjänsteman med lämpliga befogenheter inom IPA II-stödmottagarens regering eller statsförvaltning.

3.   Den nationella utanordnaren ska särskilt ha ansvaret för följande:

a)

Förvaltningen av räkenskaper och finansiella transaktioner som avser IPA II.

b)

Ett effektivt fungerande internt kontrollsystem för genomförandet av IPA II-stödet.

c)

Införandet av effektiva och proportionella bestämmelser om bedrägeribekämpning med beaktande av konstaterade risker.

d)

Inledandet av det förfarande som anges i artikel 14.

4.   Den nationella utanordnaren ska följa upp de rapporter från revisionsmyndigheten som avses i artikel 12 och lämna en årlig förvaltningsförklaring till kommissionen. Den årliga förvaltningsförklaringen ska upprättas per program, i den form som föreskrivs i ramavtalet, baserad på de nationella utanordnarnas faktiska övervakning av de interna kontrollsystemen under budgetåret.

Vid slutet av genomförandet av ett program ska den nationella utanordnaren lämna in en slutlig utgiftsdeklaration.

Artikel 10

De operativa strukturernas uppgifter och ansvar

1.   IPA II-stödmottagaren ska inrätta operativa strukturer för genomförandet och förvaltningen av IPA II-stödet.

2.   Den operativa strukturen ska vara ansvarig för genomförandet av samt informationen, synligheten och rapporteringen rörande programmen och, när så är relevant, utvärderingen av dem, i enlighet med principen om sund ekonomisk förvaltning, och för kontrollen av lagligheten och korrektheten av de utgifter som uppstår i samband med genomförandet av programmen.

Artikel 11

Förvaltningsstrukturens uppgifter och ansvar

1.   Den nationella fonden ska vara placerad inom ett statligt ministerium i IPA II-stödmottagaren som har ett centralt budgetansvar. Den ska stödja den nationella utanordnaren när denne utför sina uppgifter, i synnerhet de som avses i artikel 9.3 a.

2.   Stödkontoret för den nationella utanordnaren ska stödja den nationella utanordnaren när denne utför sina uppgifter, i synnerhet de som avses i artikel 9.3 b.

Artikel 12

Revisionsmyndighetens uppgifter och ansvar

1.   I enlighet med artikel 60.2 första stycket led c i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 ska de strukturer och myndigheter som avses i artikel 7.1 som inrättats av IPA II-stödmottagaren och den förvaltningsstruktur som avses i artikel 7.2 som inrättats av den nationella utanordnaren vara föremål för en oberoende extern revision som utförs av den revisionsmyndighet som avses i artikel 7.3 som ska vara oberoende av de ovan nämnda strukturerna och myndigheterna. IPA II-stödmottagaren ska se till att chefen för revisionsmyndigheten har tillräcklig kompetens samt tillräckliga kunskaper och erfarenheter på revisionsområdet.

2.   Revisionsmyndigheten ska utföra revisioner av förvaltnings- och kontrollsystem när det gäller åtgärder, transaktioner och årsredovisning i enlighet med internationellt erkända revisionsnormer och en revisionsstrategi som utarbetas vart tredje år. Revisionsstrategin ska uppdateras årligen.

3.   Revisionsmyndigheten ska utarbeta en årsrapport över revisionsverksamheten och ett årligt revisionsuttalande, i enlighet med internationellt vedertagna revisionsstandarder.

4.   Vid slutet av genomförandet av ett program ska revisionsmyndigheten utarbeta en slutrapport över revisionsverksamheten och avge ett revisionsuttalande om den slutliga utgiftsdeklarationen.

KAPITEL II

Särskilda bestämmelser om anförtroende av uppgifter som avser budgetgenomförandet

Artikel 13

Villkor för att anförtro en IPA II-stödmottagare uppgifter som avser budgetgenomförandet

1.   Kommissionen anförtror uppgifter rörande budgetgenomförandet till en IPA II-stödmottagare genom att ingå en finansieringsöverenskommelse i enlighet med bestämmelserna i artikel 60.1 och 60.2 och artikel 184.2 b i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.

2.   IPA II-stödmottagaren ska garantera en skyddsnivå för unionens ekonomiska intressen som är likvärdig med den som krävs i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 och den delegerade förordningen (EU) nr 1268/2012 och upprätta nödvändiga strukturer för att sörja för att de interna kontrollsystemen fungerar effektivt.

3.   Genom de system för förvaltning, kontroll, övervakning och revision som upprättas i IPA II-stödmottagaren ska ett effektivt system för intern kontroll införas som omfattar minst följande fem områden:

a)

Kontrollmiljö

b)

Riskhantering

c)

Kontrollverksamhet

d)

Information och kommunikation

e)

Övervakningsverksamhet.

Artikel 14

Anförtroende av uppgifter som avser budgetgenomförandet

1.   Den nationella utanordnaren ska på IPA II-stödmottagarens vägnar ansvara för att lämna in en ansökan till kommissionen om att anförtros uppgifter som avser budgetgenomförandet i enlighet med artikel 13.

2.   Före inlämnandet av den ansökan som avses i punkt 1 ska den nationella utanordnaren se till att ledningen och den eller de relevanta operativa strukturerna uppfyller kraven i artikel 60.2 första stycket led a, b och d i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 och i artikel 13.3 i denna förordning.

3.   Innan kommissionen delegerar budgetgenomförandeuppgifter rörande IPA II-stödet ska kommissionen granska den ansökan som avses i punkt 1 och de strukturer och myndigheter som avses i artikel 7 och ska, inom ramen för den förhandsbedömning som avses i artikel 61.1 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012, inhämta bevis för att de krav som fastställs i artikel 60.2 första stycket led a–d i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 och i artikel 13.3 i denna förordning är uppfyllda.

För delegeringen av budgetgenomförandeuppgifter rörande IPA II-stödet kan kommissionen förlita sig på en förhandsbedömning som gjorts för en tidigare finansieringsöverenskommelse med IPA II-stödmottagaren eller en förhandsbedömning som gjorts för en överföring av förvaltningsbefogenheter i enlighet med rådets förordning (EG) nr 1085/2006 (7). Kommissionen ska begära ytterligare bevis om dessa bedömningar inte omfattar samtliga krav.

4.   Den nationella utanordnaren ska övervaka att förvaltningsstrukturen och de(n) operativa strukture(r)n(a) uppfyller de krav som avses i punkt 2. Om dessa krav inte uppfylls ska den nationella utanordnaren utan dröjsmål underrätta kommissionen om detta, och vidta lämpliga skyddsåtgärder för betalningar som har gjorts eller kontrakt som har ingåtts.

5.   Kommissionen ska övervaka efterlevnaden av artikel 60.2 och 60.3 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 och får vidta lämpliga korrigerande åtgärder, inbegripet att när som helst tillfälligt upphäva eller säga upp delar av finansieringsöverenskommelsen om kraven inte längre är uppfyllda.

AVDELNING III

EKONOMISK FÖRVALTNING

KAPITEL I

Det ekonomiska bidraget från Europeiska unionen

Artikel 15

Stödberättigande utgifter

1.   Före ingåendet av den relevanta finansieringsöverenskommelsen i enlighet med artikel 13 ska kontrakt och tillägg till kontrakt som undertecknats, utgifter som åsamkats och betalningar som gjorts av IPA II-stödmottagaren inte vara berättigade till finansiering enligt rådets förordning (EU) nr 231/2014.

2.   Följande utgifter ska inte berättiga till finansiering enligt rådets förordning (EU) nr 231/2014:

a)

Inköp av mark och befintliga byggnader, med undantag av fall där det är vederbörligen motiverat av åtgärdens natur och så anges i finansieringsbeslutet.

b)

Övriga utgifter i enlighet med vad som anges i sektorsavtalen eller finansieringsöverenskommelserna.

KAPITEL II

Bestämmelser rörande indirekt förvaltning genom IPA II-stödmottagaren

Artikel 16

Rapportering om misstänkta bedrägerier och andra oriktigheter

IPA II-stödmottagaren ska utan dröjsmål till kommissionen rapportera misstänkta bedrägerier och andra oriktigheter som har givit upphov till ett första administrativt eller rättsligt konstaterande, och hålla kommissionen underrättad om hur de administrativa och rättsliga förfarandena fortskrider. Rapporteringen ska ske elektroniskt med hjälp av den modul som kommissionen har ställt till förfogande för detta ändamål.

Artikel 17

Finansiella korrigeringar

1.   För att säkerställa att IPA II-medlen har använts i enlighet med tillämpliga regler ska kommissionen tillämpa mekanismer för finansiella korrigeringar.

2.   En finansiell korrigering kan behöva göras som en följd av att man har konstaterat förekomsten av

a)

ett specifikt fel, oriktigheter eller bedrägerier,

b)

en brist eller otillräcklighet i IPA II-stödmottagarens förvaltnings- och kontrollsystem.

3.   Kommissionen ska tillämpa de finansiella korrigeringarna på grundval av belopp som konstaterats ha använts felaktigt och de ekonomiska konsekvenserna för budgeten. När dessa belopp inte kan fastställas exakt för att tillämpa individuella korrigeringar, kan kommissionen tillämpa schablonkorrigeringar eller korrigeringar som grundar sig på extrapolering av resultaten.

4.   Finansiella korrigeringar ska vid behov göras genom kvittning.

5.   När kommissionen fastställer korrigeringsbeloppet ska den beakta det specifika felets eller den specifika oegentlighetens art och svårighetsgrad samt/eller omfattningen och de ekonomiska följderna av de brister som konstaterats i det berörda programmets förvaltnings- och kontrollsystem.

AVDELNING IV

ÖVERVAKNING, UTVÄRDERING OCH RAPPORTERING

KAPITEL I

Övervakning

Artikel 18

IPA-övervakningskommittén

1.   Kommissionen och IPA II-stödmottagaren ska inrätta en IPA-övervakningskommitté senast sex månader efter ikraftträdandet av den första finansieringsöverenskommelsen.

2.   IPA-övervakningskommittén ska granska den övergripande verkningsfullheten, effektiviteten, kvaliteten, samstämmigheten, samordningen och förenligheten i genomförandet av alla åtgärder när det gäller att uppfylla målen. Den ska därför, i förekommande fall, stödja sig på de uppgifter som lämnas av sektorsövervakningskommittéerna. Medlemsstaten får om så är nödvändigt lämna rekommendationer till korrigerande åtgärder.

3.   IPA-övervakningskommittén ska bestå av företrädare för kommissionen, den nationella IPA-samordnaren och andra relevanta nationella myndigheter och organ i IPA II-stödmottagaren och, i förekommande fall, internationella organisationer, däribland internationella finansiella institutioner och andra berörda aktörer, t.ex. organisationer i det civila samhället och den privata sektorn.

4.   En företrädare för kommissionen och den nationella IPA-samordnaren ska tillsammans utöva ordförandeskapet vid IPA-övervakningskommitténs sammanträden.

5.   IPA-övervakningskommittén ska själv anta sin arbetsordning.

6.   IPA-övervakningskommittén ska sammanträda minst en gång per år. Särskilda sammanträden kan också sammankallas på initiativ av kommissionen eller av IPA II-stödmottagaren, i synnerhet för att diskutera ett särskilt ämne.

Artikel 19

Sektorsövervakningskommittéer

1.   Inom ramen för indirekt förvaltning av IPA II-stödmottagarna ska IPA II-stödmottagaren inrätta sektorsövervakningskommittéer per politikområde eller program inom sex månader efter ikraftträdandet av den första finansieringsöverenskommelsen för det berörda politikområdet eller programmet. När så är lämpligt får särskilda sektorsövervakningskommittéer inrättas inom ramen för andra genomförandemetoder.

2.   Varje sektorsövervakningskommitté ska se över verkningsfullheten, effektiviteten, kvaliteten, samstämmigheten, samordningen och förenligheten i genomförandet av åtgärderna inom politikområdet eller programmet, liksom åtgärdernas överensstämmelse med relevanta sektorsstrategier. Den ska mäta framstegen med att uppnå målen för åtgärderna och deras förväntade utfall, resultat och effekter med hjälp av indikatorer på grundval av utgångsläget, samt framstegen i fråga om det finansiella genomförandet. Sektorsövervakningskommittén ska rapportera till IPA-övervakningskommittén och får lägga fram förslag om korrigerande åtgärder för att målen för åtgärderna ska uppnås, och öka verkningsfullheten, effektiviteten, effekterna och hållbarheten hos det stöd som tillhandahålls.

3.   Sektorsövervakningskommittén ska bestå av företrädare för berörda nationella myndigheter och organ, andra berörda parter, t.ex. ekonomiska och sociala partner och partner på miljöområdet samt, i förekommande fall, internationella organisationer, bl.a. internationella finansiella institut och organisationer i det civila samhället. Kommissionen ska delta i kommitténs arbete. En högt uppsatt företrädare för IPA II-stödmottagaren ska leda sektorsövervakningskommitténs sammanträden. Beroende på politikområde eller program får kommissionen vara medordförande vid kommitténs sammanträden.

4.   Varje sektorsövervakningskommitté ska själv anta sin arbetsordning.

5.   Sektorsövervakningskomittéerna ska sammanträda minst två gånger per år. Särskilda sammanträden får också sammankallas.

Artikel 20

Annan övervakning

Andra plattformar för övervakning får inrättas där så är lämpligt. Deras verksamhet ska rapporteras till IPA-övervakningskommittén.

KAPITEL II

Utvärdering

Artikel 21

Principer

1.   IPA II-stödet ska utvärderas, i enlighet med artikel 30.4 i förordning (EG, Euratom) nr 966/2012, i syfte att förbättra dess relevans, samstämmighet, kvalitet, verkningsfullhet, effektivitet och mervärde för unionen samt överensstämmelse och synergieffekter med den relevanta politiska dialogen.

2.   Utvärderingar får göras på politisk, strategisk och tematisk nivå, sektors- och programnivå, operativ nivå samt nationell eller regional nivå.

3.   Resultaten av utvärderingarna ska beaktas av IPA-övervakningskommittén och sektorsövervakningskommittéerna.

Artikel 22

IPA II-stödmottagarens utvärderingar inom ramen för indirekt förvaltning

1.   En IPA II-stödmottagare som har anförtrotts uppgifter rörande budgetgenomförandet i fråga om IPA II-stöd ska ansvara för att genomföra utvärderingar av de program som den förvaltar.

2.   IPA II-stödmottagaren ska utarbeta en utvärderingsplan som beskriver den utvärdering landet har för avsikt att genomföra under de olika etapperna av genomförandet.

KAPITEL III

Rapportering

Artikel 23

Årliga rapporter om IPA II-stödmottagarnas genomförande av IPA II-stöd inom ramen för indirekt förvaltning

1.   Senast den 15 februari påföljande budgetår ska IPA II-stödmottagaren, i enlighet med artikel 60.5 a–c i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 förse kommissionen med följande:

a)

En årlig rapport om genomförandet av de uppgifter som delegerats.

b)

Årliga ekonomiska rapporter eller redovisningar eller uttalanden, enligt periodiseringsprincipen, enligt vad som anges i finansieringsöverenskommelsen, för utgifter i samband med de uppgifter som delegerats.

c)

En årlig förvaltningsförklaring i enlighet med artikel 9.4.

d)

En sammanfattning av rapporterna om de revisioner och kontroller som genomförts av förvaltningsstrukturen, för att ge en stabil grund för förvaltningsförklaringen. Sammanfattningen ska innehålla en analys av typerna och omfattningen av de fel och svagheter som konstaterats i systemen, de korrigerande åtgärder som vidtagits eller planerats samt uppföljningen av de rapporter som utfärdats av revisionsmyndigheten.

2.   Senast den 15 mars påföljande budgetår ska IPA II-stödmottagaren till kommissionen överlämna ett revisionsuttalande i enlighet med artikel 60.5 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.

3.   Vid slutet av genomförandet av varje program ska IPA II-stödmottagaren lämna en slutlig rapport som ska omfatta hela genomförandeperioden och får inkludera den senaste årsrapporten.

4.   Beroende på åtgärden eller programmet under dess ansvar får den operativa strukturen åläggas att utarbeta en övergripande årlig rapport som täcker hela räkenskapsåret, vilken ska läggas fram för kommissionen av den nationella IPA-samordnaren efter granskning av den ansvariga sektorsövervakningskommittén.

AVDELNING V

ÖPPENHET OCH SYNLIGHET

Artikel 24

Information, offentlighet och öppenhet

1.   Varje aktör som genomför IPA II-stöd enligt artikel 58.1 a–c i förordning (EG, Euratom) nr 966/2012 ska uppfylla kraven på information, offentlighet och insyn i enlighet med artikel 35.2 i förordning (EG, Euratom) nr 966/2012, och se till att åtgärderna synliggörs på lämpligt sätt.

2.   Vid indirekt förvaltning genom en IPA II-stödmottagare ska de operativa strukturerna ansvara för att offentliggöra information om mottagare av EU-medel i enlighet med artiklarna 21 och 22 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1268/2012. De operativa strukturerna ska se till att mottagaren av EU-medel underrättas om att denne kommer att upptas i den offentliga förteckningen över mottagare. Eventuella personuppgifter i denna förteckning ska behandlas i enlighet med kraven i förordning (EG) nr 45/2001.

3.   Strategier och översyner av dessa samt programmen för enskilda länder eller flera länder ska, i förekommande fall, vara offentliga handlingar, och göras tillgängliga för allmänheten och det civila samhället.

Artikel 25

Synlighet och kommunikation

1.   Kommissionen och IPA II-stödmottagaren ska komma överens om en sammanhängande plan för kommunikation, för att tillhandahålla och aktivt offentliggöra information om IPA II-stödet i IPA II-stödmottagaren.

2.   IPA II-stödmottagaren ska rapportera om sina åtgärder för synlighet och kommunikation till IPA-övervakningskommittén och sektorsövervakningskommittéerna.

AVDELNING VI

GRÄNSÖVERSKRIDANDE SAMARBETE

KAPITEL I

Allmänna bestämmelser

Artikel 26

Definitioner

1.   I denna avdelning avses med

a)

insats: ett projekt, ett avtal, en åtgärd eller en grupp projekt som valts ut av den gemensamma övervakningskommittén eller den upphandlande myndigheten för det berörda programmet eller på myndighetens ansvar och som bidrar till målen, när det gäller program för gränsöverskridande samarbete enligt artikel 27 a, för det eller de prioriterade områdena till vilket det hänför sig, eller, när det gäller program för gränsöverskridande samarbete enligt artikel 27 b eller 27 c, för en eller flera tematiska prioriteringar till vilka det hänför sig.

b)

stödmottagare: ett offentligt eller privat organ, med ansvar för att inleda eller för att inleda och genomföra insatser; när det gäller statliga stödordningar (enligt definitionen i artikel 2.13 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 (8) avses med stödmottagare det organ som tar emot stödet, i fråga om gränsöverskridande program med deltagande av medlemsstaterna.

2.   Vid tillämpning av kapitlen I och II ska, i fråga om gränsöverskridande program med deltagande av medlemsstaterna, offentliga utgifter, programplanering, partnerskapsöverenskommelse och dokument användas i enlighet med definitionerna i artikel 2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013.

Artikel 27

Stödformer

Stöd ska ges till följande former av gränsöverskridande samarbete:

a)

Gränsöverskridande samarbete mellan en eller flera medlemsstater och en eller flera IPA II-stödmottagare i enlighet med kapitel II.

b)

Gränsöverskridande samarbete mellan två eller flera IPA II-stödmottagare i enlighet med kapitel III.

c)

Gränsöverskridande samarbete mellan IPA II-stödmottagare och länder som omfattas av det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet i enlighet med kapitel III.

Artikel 28

Stödnivå och IPA II-stödets andel

1.   Kommissionens beslut om antagande av ett program för gränsöverskridande samarbete för de samarbetsformer som avses i artikel 27 ska fastställa medfinansieringssatsen och det maximala beloppet för IPA II-stödet, på grundval av antingen

a)

de totala stödberättigande utgifterna, inklusive offentliga och privata utgifter, eller

b)

de offentliga stödberättigande utgifterna.

2.   För program för gränsöverskridande samarbete enligt artikel 27 a får unionens medfinansieringssats inom varje prioriterat område i ett program för gränsöverskridande samarbete enligt artikel 34.2 inte vara lägre än 20 % och inte högre än 85 % av de stödberättigande utgifterna.

3.   För program för gränsöverskridande samarbete enligt artikel 27 b och 27 c får unionens medfinansieringssats inom varje tematisk prioritering inte vara lägre än 20 % och inte högre än 85 % av de stödberättigande utgifterna. För tekniskt stöd ska medfinansieringssatsen vara 100 %.

Artikel 29

Tematiska prioriteringar och koncentration av IPA II-stödet

1.   De tematiska prioriteringarna för IPA II-stöd ska vara de som anges i bilaga III till förordning (EU) nr 231/2014.

2.   För varje program för gränsöverskridande samarbete får högst fyra tematiska prioriteringar väljas ut.

Artikel 30

Geografisk räckvidd

Varje program för gränsöverskridande samarbete ska innehålla en förteckning över stödberättigade regioner, i enlighet med följande:

a)

För program för gränsöverskridande samarbete som avses i artikel 27 a rör det sig om regioner på Nuts 3-nivå (nomenklaturen för statistiska territoriella enheter) eller, om Nuts-klassificering saknas, motsvarande områden längs landgränserna eller längs sjögränserna med ett inbördes avstånd på högst 150 kilometer, utan att det påverkar tillämpningen av eventuella nödvändiga justeringar för att säkerställa samstämmighet och kontinuitet i de gränsöverskridande program som fastställts för programperioden 2007–2013.

b)

För program för gränsöverskridande samarbete som avses i artikel 27 b och c ska de stödberättigade regionerna fastställas i de relevanta programmen för gränsöverskridande samarbete.

Artikel 31

Förberedande, bedömning, godkännande och ändring av program för gränsöverskridande samarbete

1.   De tematiska prioriteringarna för varje program för gränsöverskridande samarbete ska fastställas av de deltagande länderna för varje gräns eller grupp av gränser på grundval av de tematiska prioriteringarna i bilaga III till förordning (EU) nr 231/2014.

2.   Kommissionen ska bedöma om programmen för gränsöverskridande samarbete överensstämmer med denna förordning och om de bidrar på ett effektivt sätt till de tematiska prioriteringarna i bilaga III till förordning (EU) nr 231/2014 samt även, vad gäller berörda deltagande medlemsstater, med det relevanta partnerskapsavtalet.

3.   Kommissionen ska framföra sina synpunkter inom tre månader efter det att programmet för gränsöverskridande samarbete lagts fram. De deltagande länderna ska förse kommissionen med alla ytterligare uppgifter som behövs och om nödvändigt omarbeta det föreslagna programmet för gränsöverskridande samarbete.

4.   När kommissionen godkänner ett program för gränsöverskridande samarbete efter det att det formellt lagts fram, ska den se till att lämplig hänsyn har tagits till dess synpunkter.

5.   En begäran om ändring av ett program för gränsöverskridande samarbete som lämnats in av de deltagande länderna ska vara vederbörligen motiverad och ange hur ändringen i fråga förväntas inverka på uppnåendet av programmets mål. En sådan begäran ska åtföljas av det omarbetade programmet. Punkterna 2 och 3 ska gälla för ändringar av program för gränsöverskridande samarbete.

Artikel 32

Tekniskt stöd

1.   Varje program för gränsöverskridande samarbete ska innehålla ett särskilt budgetanslag för tekniskt bistånd, bl.a. förberedande, förvaltning, övervakning, utvärdering, information och kommunikation, nätverksarbete, tvistlösning, kontroll och revision i samband med genomförandet av programmet samt åtgärder för att stärka den administrativa förmågan att genomföra programmet. De deltagande länderna kan även använda IPA II-stöd för att stödja åtgärder som syftar till att minska den administrativa bördan för stödmottagarna, bl.a. system för elektroniskt datautbyte, och åtgärder för att öka kapaciteten hos deltagarländernas myndigheter och mottagarländerna att förvalta och använda IPA II-stödet, samt för att främja utbytet av bästa praxis dem emellan. Dessa insatser kan gälla både tidigare och senare programperioder.

2.   Genom undantag från artikel 15.1 kan utgifter för tekniskt bistånd till stöd för förberedandet av ett program för gränsöverskridande samarbete och inrättandet av förvaltnings- och kontrollsystem vara stödberättigande före dagen för antagandet av kommissionens beslut om godkännande av programmet, dock tidigast den 1 januari 2014.

KAPITEL II

Gränsöverskridande samarbete mellan medlemsstater och IPA II-stödmottagare

Artikel 33

Tillämpliga bestämmelser

1.   När det gäller medlemsstater som deltar i ett program för gränsöverskridande samarbete enligt detta kapitel, särskilt den medlemsstat där förvaltningsmyndigheten kommer att vara belägen, ska bestämmelserna rörande målet Europeiskt territoriellt samarbete i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1299/2013 (9) vara tillämpliga i enlighet med detta kapitel. Om det i dessa bestämmelser hänvisas till EU:s struktur- och investeringsfonder såsom dessa definieras i artikel 1 i förordning (EU) nr 1303/2013 ska även IPA II-stöd anses omfattas vid tillämpningen av detta kapitel.

2.   När det gäller IPA II-stödmottagare som deltar i ett program för gränsöverskridande samarbete enligt detta kapitel ska bestämmelserna som rör det europeiska territoriella samarbetet vara tillämpliga i enlighet med detta kapitel, utan att detta påverkar motiverade undantag enligt relevant finansieringsöverenskommelse.

Artikel 34

Programplanering

1.   Program för gränsöverskridande samarbete ska upprättas i enlighet med partnerskapsprincipen i artikel 5.1 och 5.2 i förordning (EU) nr 1303/2013 och i enlighet med artikel 8.2–8.4, 8.7, 8.9 och 8.10 i förordning (EU) nr 1299/2013.

2.   Program för gränsöverskridande samarbete ska bestå av prioriterade områden. Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 32 ska ett prioriterat område motsvara en tematisk prioritering som avses i artikel 29. Inom ett prioriterat område får vid behov delar av andra tematiska prioriteringar läggas till, för att öka dess inverkan och ändamålsenlighet genom en sammanhängande, integrerad strategi.

3.   Program för gränsöverskridande samarbete kan användas till att genomföra lokalt ledda åtgärder i den mening som avses i artiklarna 32–35 i förordning (EU) nr 1303/2013, gemensamma handlingsplaner i den mening som avses i artiklarna 104–109 i samma förordning och integrerade territoriella investeringar i den mening som avses i artikel 36 i samma förordning, varvid hänsyn ska tas till de underliggande principerna för dessa instrument och artiklarna 9–11 i förordning (EU) nr 1299/2013. Kommissionen och de deltagande länderna fastställer gemensamt de särskilda reglerna och villkoren för varje program för gränsöverskridande samarbete.

4.   Program för gränsöverskridande samarbete ska lämnas in på elektronisk väg till kommissionen av den medlemsstat där programmets förvaltningsmyndighet kommer att vara belägen.

5.   Europeiska investeringsbanken (EIB) kan på begäran av de deltagande länderna delta i både förberedandet av programmet och i förberedelserna av insatser, särskilt större projekt.

Kommissionen kan samråda med EIB innan den antar ett program för gränsöverskridande samarbete.

Artikel 35

Tekniskt stöd

Den del av IPA II-stödet som anslås till tekniskt bistånd får inte överstiga 10 % av det totala belopp som anslagits till programmet för gränsöverskridande samarbete, men får inte understiga 1 500 000 euro.

Artikel 36

Metod för genomförande och utnämning av programmyndigheter

1.   Program för gränsöverskridande samarbete som avses i detta kapitel ska genomföras genom delad förvaltning. Följaktligen ska medlemsstaterna och kommissionen ansvara för förvaltningen och kontrollen av programmen i överensstämmelse med sina respektive ansvarsområden enligt förordning (EU, Euratom) nr 966/2012, kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1268/2012 och denna förordning.

Artiklarna 73 och 74 i förordning (EU) nr 1303/2013 om medlemsstaternas ansvar vid delad förvaltning ska gälla för den medlemsstat där förvaltningsmyndigheten är belägen.

Artikel 75 i förordning (EU) nr 1303/2013 om kommissionens befogenheter och ansvar vid delad förvaltning ska vara tillämplig.

2.   De länder som deltar i ett gränsöverskridande samarbetsprogram ska utse, med avseende på artikel 123.1 i förordning (EU) nr 1303/2013, en enda förvaltningsmyndighet, med avseende på artikel 123.2 i den förordningen, en enda attesterande myndighet, med avseende på artikel 123.4 i den förordningen, en enda revisionsmyndighet.

3.   Förvaltningsmyndigheten och revisionsmyndigheten ska vara belägna i samma medlemsstat. De deltagande länderna i ett program för gränsöverskridande samarbete får utse den enda förvaltningsmyndighet som ska utföra den attesterande myndighetens uppgifter.

Det förfarande för utnämning av förvaltningsmyndigheten och, i förekommande fall, den attesterande myndigheten, som anges i artikel 124 i förordning (EU) nr 1303/2013, ska genomföras av den medlemsstat där myndigheten är belägen.

Utnämnanden i enlighet med denna artikel ska inte påverka ansvarsfördelningen vid tillämpningen av de finansiella korrigeringarna mellan de deltagande länderna enligt samarbetsprogrammets bestämmelser.

Artikel 37

Programmyndigheternas uppgifter

1.   Artikel 125 i förordning (EU) nr 1303/2013 och artikel 23.1, 23.2, 23.4 och 23.5 i förordning (EU) nr 1299/2013 rörande förvaltningsmyndighetens uppgifter ska tillämpas.

2.   Artikel 126 i förordning (EU) nr 1303/2013 och artikel 24 i förordning (EU) nr 1299/2013 rörande den attesterande myndighetens uppgifter ska tillämpas.

Den attesterande myndigheten ska ta emot utbetalningarna från kommissionen och ska i regel verkställa utbetalningar till den samordnande stödmottagaren enligt artikel 132 i förordning (EU) nr 1303/2013.

3.   Artikel 127 i förordning (EU) nr 1303/2013 och artikel 25 i förordning (EU) nr 1299/2013 rörande revisionsmyndighetens uppgifter ska tillämpas.

Artikel 38

Gemensam övervakningskommitté

1.   Inom tre månader från det att medlemsstaten underrättats om beslutet om godkännande av programmet för gränsöverskridande samarbete ska de deltagande länderna inrätta en gemensam övervakningskommitté (nedan kallad gemensamma kommittén eller kommittén).

2.   Den gemensamma kommittén ska bestå av företrädare för kommissionen, den nationella IPA-samordnaren och andra relevanta nationella myndigheter och organ i IPA II-stödmottagaren, de deltagande medlemsstaterna och, i förekommande fall, internationella finansinstitut och andra berörda aktörer, däribland organisationer från den privata sektorn och det civila samhället.

3.   Den gemensamma kommittén ska som ordförande ha en företrädare för ett av de deltagande länderna eller för förvaltningsmyndigheten.

4.   Kommissionen ska delta i kommitténs arbete i en rådgivande roll.

5.   Om EIB bidrar till ett program, får den delta i kommitténs arbete i en rådgivande roll.

6.   Den gemensamma kommittén ska kontrollera att alla åtgärder genomförs på ett effektivt sätt, håller hög kvalitet och präglas av konsekvens när det gäller att förverkliga målen i det gränsöverskridande programmet, finansieringsöverenskommelserna och relevanta strategidokument. Medlemsstaten får om så är nödvändigt lämna rekommendationer till korrigerande åtgärder.

Artiklarna 49 och 110 i förordning (EG) nr 1303/2013 ska också tillämpas.

Den gemensamma kommittén och förvaltningsmyndigheten ska genomföra övervakning med hjälp av de indikatorer som anges i de berörda programmen för gränsöverskridande samarbete i enlighet med artikel 16 i förordning (EU) nr 1299/2013.

7.   Kommittén ska själv anta sin arbetsordning.

8.   Kommittén ska sammanträda minst en gång om året. Ytterligare möten kan också sammankallas på initiativ av ett av de deltagande länderna eller kommissionen, särskilt för att diskutera ett särskilt ämne.

Artikel 39

Val av insatser

1.   Insatser inom ramen för program för gränsöverskridande samarbete ska väljas ut av den gemensamma kommittén.

Kommittén får inrätta en styrkommitté som står under dess ansvar när det gäller valet av insatser.

2.   De insatser som väljs ut ska ha stödmottagare från minst två deltagande länder, varav åtminstone det ena landet ska vara en medlemsstat. En insats kan genomföras i ett enda deltagande land, under förutsättning att det kan påvisas att det har gränsöverskridande effekter och fördelar.

3.   Stödmottagarna ska samarbeta när det gäller utveckling och genomförande av insatser. De ska även samarbeta när det gäller antingen bemanningen eller finansieringen av projekt.

Artikel 40

Stödmottagare

1.   Om en insats som genomförs inom ramen för ett program för gränsöverskridande samarbete har två eller flera stödmottagare ska mottagarna tillsammans utse en av dessa till att vara samordnande stödmottagare.

2.   Den samordnande stödmottagaren ska ha följande uppgifter:

a)

Fastställa arrangemangen med andra stödmottagare i ett avtal som innehåller bestämmelser bl.a. om garantier för sund ekonomisk förvaltning av de medel som har beviljats för insatsen, inbegripet system för återkrav av felaktigt utbetalda belopp.

b)

Åta sig ansvaret för att se till att hela insatsen genomförs.

c)

Se till att utgifter som stödmottagarna redovisar verkligen hänför sig till genomförandet av insatsen och motsvarar den verksamhet som alla stödmottagare kommit överens om samt överensstämmer med det dokument som förvaltningsmyndigheten lämnat i enlighet med punkt 6.

d)

Se till att de utgifter som redovisas av andra mottagare har kontrollerats av en kontrollant, om denna kontroll inte utförts av förvaltningsmyndigheten i enlighet med artikel 23.1 i förordning (EU) nr 1299/2013.

3.   Om inte annat anges i de arrangemang som avses i punkt 2 a, ska den samordnande stödmottagaren se till att de övriga stödmottagarna får det totala offentliga stödbeloppet så snart som möjligt och i dess helhet. Inga belopp får dras av eller hållas inne och inga särskilda avgifter eller andra avgifter med motsvarande effekt som kan minska beloppen till andra stödmottagare får tas ut.

4.   Den samordnande eller enda stödmottagaren ska vara belägen i ett deltagande land.

5.   Utan hinder av artikel 39.2 i denna förordning får en europeisk gruppering för territoriellt samarbete som inrättats i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1082/2006 (10) eller andra rättsliga enheter som inrättas i enlighet med något av de deltagande ländernas lagstiftning ansöka om en insats som enda stödmottagare under förutsättning att den inrättats av myndigheter och offentliga organ från minst två deltagande länder.

6.   Förvaltningsmyndigheten ska förse den samordnande eller enda stödmottagaren för varje insats med ett dokument som beskriver stödvillkoren för insatsen, inbegripet de särskilda krav som gäller för de produkter eller tjänster som ska levereras inom insatsen samt finansieringsplanen och tidsfristen för genomförandet.

Artikel 41

Utvärdering

1.   Utvärderingarna ska utföras av interna eller externa experter som fungerar fristående från de myndigheter som har ansvaret för genomförandet av programmet. Alla utvärderingar ska offentliggöras.

2.   De deltagande länderna ska gemensamt göra en förhandsutvärdering i enlighet med artikel 55 i förordning (EU) nr 1303/2013.

3.   Artikel 56 i förordning (EU) nr 1303/2013 rörande utvärdering under programplaneringsperioden ska tillämpas.

4.   Artikel 57 i förordning (EU) nr 1303/2013 rörande utvärdering som sker i efterhand ska tillämpas.

Artikel 42

Rapportering, information och kommunikation

1.   Artikel 14 i förordning (EU) nr 1299/2013 rörande genomföranderapporter ska tillämpas.

2.   Det årliga översynsmötet ska anordnas i enlighet med artikel 15 i förordning (EU) nr 1299/2013.

3.   I övervakningssyfte ska förvaltningsmyndigheten senast den 31 januari, den 31 juli och den 31 oktober varje år för vart och ett av programmen för gränsöverskridande samarbete, och för varje prioriterat område, på elektronisk väg överlämna följande uppgifter till kommissionen:

a)

De totala stödberättigande kostnaderna och de offentliga stödberättigande kostnaderna för insatserna och antalet insatser som valts ut för stöd.

b)

De totala stödberättigande utgifter som stödmottagarna har redovisat till förvaltningsmyndigheten.

Dessutom ska den överföring som ska göras senast den 31 januari innehålla de uppgifter som avses i punkterna a) och b), fördelade på insatskategori. Överföringen ska anses uppfylla kraven för överföring av ekonomiska uppgifter som avses i artikel 50.2 i förordning (EU) nr 1303/2013.

De överföringar som ska göras senast den 31 januari respektive den 31 juli ska åtföljas av en prognos över de belopp för vilka förvaltningsmyndigheten förväntas inkomma med betalningsansökningar om för innevarande och påföljande budgetår.

Slutdatum för de uppgifter som lämnas enligt den här punkten ska vara utgången av den månad som föregår överlämningsmånaden.

4.   Förvaltningsmyndigheten ska samordna de uppgifter som är knutna till de krav på information, offentlighet och öppenhet som avses i artikel 24.1 och 24.3 i denna förordning.

Genom undantag från artikel 25 i denna förordning ska förvaltningsmyndigheten ha ansvaret för de informations- och kommunikationsåtgärder som anges i artiklarna 115 och 116 i förordning (EU) nr 1303/2013.

Artikel 43

Stödberättigande och varaktighet

1.   Genom undantag från artikel 15.1 i denna förordning ska utgifter vara berättigade till IPA II-stöd för gränsöverskridande samarbete

a)

om de är utgifter för en stödmottagare från en medlemsstat och har betalats mellan den 1 januari 2014 och den 31 december 2022, eller

b)

om de är uppgifter för en stödmottagare från en IPA II-stödmottagare och har betalats efter inlämnandet av programmet för gränsöverskridande samarbete.

2.   Utöver de regler som fastställs i artikel 15.2 i denna förordning kan IPA II-stöd för gränsöverskridande samarbete användas till följande:

a)

Skuldräntor.

b)

Mervärdesskatt (moms), utom när denna inte kan återkrävas enligt nationell momslagstiftning.

c)

Avveckling och byggande av kärnkraftverk.

d)

Investeringar för att minska växthusgasutsläpp från sådana verksamheter som omfattas av bilaga I till Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG (11).

e)

Tillverkning, bearbetning och utsläppande på marknaden av tobak och tobaksvaror.

f)

Företag i svårigheter enligt definitionen i unionens regler för statligt stöd.

g)

Investering i flygplatsinfrastruktur, såvida den inte är relaterad till miljöskydd eller åtföljs av investering som är nödvändig för att begränsa eller minska den negativa miljöpåverkan.

Genom undantag från artikel 15.2 i denna förordning berättigar förvärv av obebyggd och bebyggd mark för ett belopp av högst 10 % av de totala stödberättigande utgifterna för insatsen i fråga till stöd inom ramen för IPA II-stöd för gränsöverskridande samarbete. När det gäller övergivna tomter och tomter som tidigare använts för industriellt bruk där det finns byggnader ska denna gräns höjas till 15 %. I väl motiverade undantagsfall kan gränsvärdet överstiga ovan nämnda procentsatser i fall av miljöbevarande insatser.

3.   Insatser får inte väljas ut för IPA II-stöd om de fysiskt har avslutats eller fullt ut genomförts innan stödmottagaren lämnar in sin ansökan om stöd från programmet för gränsöverskridande samarbete till förvaltningsmyndigheten, oavsett om stödmottagaren har gjort alla utbetalningar eller inte.

4.   Artiklarna 61, 65.4, 65.6–65.9, 65.11, 66–68, 69.1, 69.2 och 71 i förordning (EU) nr 1303/2013 rörande bidrag ska tillämpas.

5.   Förutom vad som anges i artikel 6.2 i denna förordning ska det dessutom i finansieringsöverenskommelserna för programmen för gränsöverskridande samarbete enligt detta kapitel upprättas en rangordning för stödberättigandereglerna för program för gränsöverskridande samarbete i enlighet med de principer som anges i artikel 18 i förordning (EU) nr 1299/2013.

6.   Artikel 19 i förordning (EU) nr 1299/2013 rörande personalkostnader ska också tillämpas.

Artikel 44

Stödberättigande beroende på geografiskt läge

1.   Insatser ska, med förbehåll för de undantag som avses i punkterna 2 och 3, äga rum i programområdet, vilket omfattar den del av de deltagande ländernas territorium som fastställs i det relevanta programmet för gränsöverskridande samarbete (nedan kallat programområdet).

2.   Förvaltningsmyndigheten får godkänna att hela insatsen eller delar av den genomförs utanför programområdet, förutsatt att samtliga följande villkor är uppfyllda:

a)

Insatsen gagnar programområdet.

b)

Det belopp som anslagits i programmet för gränsöverskridande samarbete till insatser belägna utanför programområdet överskrider inte 20 % av stödet från unionen på programnivå.

c)

De skyldigheter som gäller för förvaltnings- och revisionsmyndigheterna i fråga om förvaltning, kontroll och revision av insatsen sköts av programmyndigheterna, eller så har dessa slutit avtal med myndigheterna i den medlemsstat eller det tredjeland där insatsen genomförs.

3.   När det gäller insatser rörande tekniskt bistånd, marknadsföring och kapacitetsuppbyggnad får utgifter ha uppkommit utanför programområdet, under förutsättning att villkoren i led a och c i punkt 2 är uppfyllda.

Artikel 45

Upphandling

1.   När kontrakt rörande tjänster, varor eller bygg- och anläggningsarbeten tilldelas av stödmottagaren ska upphandlingsförfarandena följa bestämmelserna i del två avdelning IV kapitel 3 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 och i del två avdelning II kapitel 3 i den delegerade förordningen (EU) nr 1268/2012, vilka är tillämpliga i hela programområdet, både på medlemsstatens och på IPA II-stödmottagarens eller IPA II-stödmottagarnas territorium.

2.   När kontrakt rörande tjänster, varor eller bygg- och anläggningsarbeten tilldelas av förvaltningsmyndigheten inom ramen för det särskilda budgetanslaget för tekniskt bistånd, ska de upphandlingsförfaranden som tillämpas av förvaltningsmyndigheten antingen vara de som avses i punkt 1 eller de som anges i dess nationella lagstiftning.

Artikel 46

Ekonomisk förvaltning, återtaganden, granskning och godkännande av räkenskaper, avslutande och finansiella korrigeringar

1.   Artikel 76 i förordning (EU) nr 1303/2013 rörande budgetåtaganden ska tillämpas.

2.   Artiklarna 77–70, 82–83, 129–132, 134–135 och 142 i förordning (EU) nr 1303/2013 rörande betalningar ska tillämpas. Dessutom ska artikel 27.1 i förordning (EU) nr 1299/2013 rörande betalningar till ett enda konto tillämpas. Artikel 28 i förordning (EU) nr 1299/2013 rörande användningen av euro ska tillämpas.

3.   När det gäller förfinansiering ska kommissionen, när den har beslutat att anta programmet för gränsöverskridande samarbete, betala ett enda förhandsbelopp.

Förfinansieringen ska uppgå till 50 % av de tre första budgetåtagandena för programmet.

Förfinansieringsbeloppet får vid behov betalas ut som två delbetalningar, beroende på budgetbehoven.

Hela det belopp som utbetalas som förfinansiering ska återbetalas till kommissionen om ingen betalningsansökan inom ramen för programmet för gränsöverskridande samarbete inkommit inom 24 månader efter utbetalningen av den första delen av förfinansieringsbeloppet.

4.   Artiklarna 86–88 och 136 i förordning (EG) nr 1303/2013 rörande återtaganden ska tillämpas.

5.   Artiklarna 84 och 137–141 i förordning (EU) nr 1303/2013 om granskning och godkännande av räkenskaperna samt avslutande ska tillämpas.

6.   Artiklarna 85, 122.2 och 143–147 i förordning (EU) nr 1303/2013 om finansiella korrigeringar och återkrav ska tillämpas. Artikel 27.2 och 27.3 i förordning (EG) nr 1299/2013 ska också tillämpas.

Artikel 47

Förvaltnings- och kontrollsystem och revision

1.   Artikel 72 och artikel 122.1 och 122.3 i förordning (EU) nr 1303/2013 rörande de allmänna principerna för förvaltnings- och kontrollsystem ska tillämpas.

2.   Artikel 128 i förordning (EU) nr 1303/2013 rörande samarbetet mellan kommissionen och revisionsmyndigheterna ska tillämpas.

3.   Artikel 148 i förordning (EU) nr 1303/2013 rörande proportionell kontroll av program för gränsöverskridande samarbete ska tillämpas.

Artikel 48

Avbrytande av program för gränsöverskridande samarbete

1.   Om ingen av de deltagande IPA II-stödmottagarna har undertecknat finansieringsöverenskommelsen senast vid utgången av det år som följer på det år programmet antogs ska kommissionen avbryta programmet för gränsöverskridande samarbete.

De årliga delbetalningar från Europeiska regionala utvecklingsfonden som redan anslagits ska fortsätta att vara tillgängliga under sin normala livslängd, men får endast användas för sådan verksamhet som uteslutande äger rum i de berörda medlemsstaterna och under förutsättning att kontraktet ingåtts innan kommissionen beslutade avbryta programmet. Förvaltningsmyndigheten ska inom tre månader från kontraktets avslutande överlämna slutrapporten till kommissionen som ska följa förfarandet i punkterna 2 och 3.

2.   Om programmet för gränsöverskridande samarbete inte kan genomföras på grund av problem i relationerna mellan de deltagande länderna och i andra välmotiverade fall får kommissionen besluta att avbryta programmet före genomförandeperiodens utgång, på begäran av den gemensamma kommittén eller på eget initiativ efter samråd med den gemensamma kommittén.

Om programmet avbryts ska förvaltningsmyndigheten överlämna slutrapporten inom sex månader från kommissionens beslut. Efter avräkning av tidigare förhandsfinansiering ska kommissionen göra slutbetalningen eller, i förekommande fall, utfärda ett betalningskrav. Dessutom ska kommissionen dra tillbaka kvarstående åtaganden.

Som ett alternativ kan anslaget till programmet minskas så att det överensstämmer med programmets räckvidd i enlighet med artikel 31.5.

3.   I de fall som avses i punkterna 1 och 2 gäller att stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden för vilket det inte gjorts några åtaganden och som motsvarar årliga delbetalningar som ännu inte har tagits i anspråk eller årliga delbetalningar för vilka åtaganden gjorts och som dragits tillbaka helt eller delvis under samma budgetår utan att omfördelas till ett annat program inom samma kategori av program för gränsöverskridande samarbete ska fördelas till de interna gränsöverskridande samarbetsprogrammen i enlighet med artikel 4 i förordning (EU) nr 1299/2013.

IPA II-stöd motsvarande de årliga delbetalningar som det ännu inte gjorts några åtaganden för eller årliga delbetalningar för vilka åtaganden gjorts och som dragits tillbaka helt eller delvis under samma budgetår ska användas till att finansiera andra program eller projekt som är berättigade till IPA II-stöd.

KAPITEL III

Gränsöverskridande samarbete mellan IPA II-stödmottagare eller mellan IPA II-stödmottagare och länder som omfattas av det europeiska grannskapsinstrumentet

Artikel 49

Programplanering

1.   Program för gränsöverskridande samarbete ska upprättas i enlighet med den mall som tillhandahålls av kommissionen, utarbetas gemensamt av de deltagande länderna och lämnas till kommissionen på elektronisk väg.

2.   Ett program för gränsöverskridande samarbete ska bestå av tematiska prioriteringar i enlighet med artikel 29.

Artikel 50

Tekniskt stöd

Den del av IPA II-stödet som anslås till tekniskt bistånd får inte överstiga 10 % av det totala belopp som anslagits till programmet för gränsöverskridande samarbete

Artikel 51

Metoder för genomförande

1.   De program för gränsöverskridande samarbete som avses i artikel 27 b och c ska genomföras genom direkt eller indirekt förvaltning.

2.   Program för gränsöverskridande samarbete ska förvaltas av en upphandlande myndighet, vilken anges i kommissionens genomförandebeslut om godkännande av det relevanta programmet för gränsöverskridande samarbete.

Artikel 52

Strukturer och myndigheter

1.   Följande strukturer ska delta i förvaltningen av program för gränsöverskridande samarbete i IPA II-stödmottagarna:

a)

De nationella IPA II-samordnarna i de länder som deltar i det program för gränsöverskridande samarbete som avses i artikel 4 och, i förekommande fall, samordnarna för territoriellt samarbete.

b)

Den nationella utanordnaren och den förvaltningsstruktur som avses i artikel 7 i den deltagande IPA II-stödmottagare där den upphandlande myndigheten är belägen, om det gränsöverskridande programmet genomförs genom indirekt förvaltning.

c)

De operativa strukturerna i alla deltagande länder ska ha ett nära samarbete i fråga om programplaneringen och genomförandet av det berörda programmet för gränsöverskridande samarbete. Vid indirekt förvaltning ska en upphandlande myndighet ingå i den operativa strukturen.

d)

Den revisionsmyndighet som avses i artikel 7.3, om det gränsöverskridande programmet genomförs genom indirekt förvaltning. Om den inte har bemyndigats att utföra de uppgifter som anges i artikel 12, ska den bistås av en grupp revisorer, bestående av en företrädare för varje land som deltar i programmet för gränsöverskridande samarbete.

2.   De IPA II-stödmottagare och länder som omfattas av det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet som deltar i ett program för gränsöverskridande samarbete ska inrätta en övervakningskommitté, vilken även ska ha rollen som den sektorsövervakningskommitté som avses i artikel 19.

3.   Ett gemensamt tekniskt sekretariat ska inrättas för att biträda kommissionen, de operativa strukturerna och den gemensamma kommittén.

4.   Roller och ansvarsområden för dessa strukturer ska fastställas i det ramavtal som avses i artikel 5.

5.   Vid indirekt förvaltning ska de deltagande länderna ingå en bilateral överenskommelse där deras respektive ansvar för genomförandet av det relevanta programmet för gränsöverskridande samarbete anges. Minimikraven för en sådan bilateral överenskommelse ska fastställas i det ramavtal som avses i artikel 5.

Artikel 53

Val av insatser

1.   De insatser som väljs ut för ett program för gränsöverskridande samarbete ska ge tydliga gränsöverskridande effekter och fördelar.

2.   Insatser inom ramen för ett program för gränsöverskridande samarbete ska väljas ut av den upphandlande myndigheten genom en förslagsinfordran som täcker hela det stödberättigade området.

3.   De deltagande länderna får även välja ut gemensamma insatser utan att genomföra en förslagsinfordran. Detta slags insatser ska uttryckligen anges i det program för gränsöverskridande samarbete som avses i artikel 49.

4.   Insatser som väljs ut för gränsöverskridande samarbete ska inbegripa stödmottagare från minst två deltagande länder. Stödmottagarna ska samarbeta när det gäller utveckling och genomförande av insatser. De ska även samarbeta i fråga om bemanningen eller finansieringen av projekt eller bådadera.

5.   En insats kan genomföras i ett enda deltagande land, under förutsättning att det kan påvisas att det har gränsöverskridande effekter och fördelar.

Artikel 54

Stödmottagare

1.   För de program för gränsöverskridande samarbete som avses artikel 27 b ska stödmottagaren vara etablerad i en IPA II-stödmottagare. För de program för gränsöverskridande samarbete som avses artikel 27 c ska stödmottagaren vara etablerad i en IPA II-stödmottagare eller i ett land som omfattas av det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet.

2.   De stödmottagare som deltar i en viss insats ska tillsammans utse en bland dem till samordnande stödmottagare.

3.   Den samordnande stödmottagaren ska ansvara för det finansiella genomförandet av hela insatsen, övervaka att insatsen genomförs i överensstämmelse med de villkor som anges i kontraktet och fastställa de ordningar med andra stödmottagare som behövs för att man ska kunna garantera en sund ekonomisk förvaltning av de medel som anslagits till insatsen, inklusive rutiner för att återkräva felaktigt utbetalda belopp.

AVDELNING VII

JORDBRUK OCH LANDSBYGDSUTVECKLING

Artikel 55

Särskilda bestämmelser om landsbygdsutvecklingsprogram

1.   Som en del av politikområdet jordbruk och landsbygdens utveckling ska landsbygdsutvecklingsprogram upprättas på nationell nivå, utarbetas av de behöriga myndigheter som utsetts av IPA II-stödmottagaren och läggas fram för kommissionen efter samråd med lämpliga berörda parter.

2.   Landsbygdsutvecklingsprogrammen ska genomföras av IPA II-stödmottagarna genom indirekt förvaltning i enlighet med artikel 58.1 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 och användas till att finansiera olika utvalda typer av insatser i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 (12).

3.   Den operativa struktur som ska fastställas i enlighet med artikel 10 ska när det gäller landsbygdsutvecklingsprogram bestå av följande separata myndigheter som verkar i nära samarbete:

a)

Förvaltningsmyndigheten, som ska vara ett offentligt organ på nationell nivå med ansvar för utarbetande och genomförande av program, inbegripet urval av åtgärder och offentlighet, samordning, utvärdering, övervakning och rapportering för det berörda programmet och förvaltas av en högre tjänsteman som är ensamt ansvarig.

b)

IPA-byrån för landsbygdsutveckling, med ungefär samma uppgifter som ett utbetalande organ i den medlemsstat som ansvarar för offentlighet, urval av projekt samt godkännande, kontroll och redovisning av åtaganden och betalningar och genomförande av betalningar.

4.   Genom undantag från artikel 15.1 får utgifter för tekniskt bistånd till stöd för utarbetande av landsbygdsutvecklingsprogram och inrättandet av förvaltnings- och kontrollsystem vara stödberättigande före dagen för antagandet av kommissionens beslut om godkännande av landsbygdsutvecklingsprogrammet, dock tidigast den 1 januari 2014.

5.   Vid fastställandet av de offentliga utgifternas andel i procent av den totala stödberättigande investeringskostnaden ska hänsyn inte tas till nationellt stöd för att underlätta tillgången till lån som beviljas utan något bidrag från unionen enligt förordning (EU) nr 231/2014.

6.   Investeringsprojekt inom ramen för landsbygdsutvecklingsprogram ska fortsatt vara berättigade till unionsfinansiering, under förutsättning att de inte genomgår en betydande förändring inom fem år från dagen för den sista utbetalningen från den operativa strukturen.

AVDELNING VIII

SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 56

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2014.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 2 maj 2014.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 77, 15.03.2014, s. 11.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 236/2014 av den 11 mars 2014 om fastställande av gemensamma bestämmelser och förfaranden för genomförandet av unionens instrument för yttre åtgärder (EUT L 77, 15.3.2014, s. 95).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 av den 25 oktober 2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget och om upphävande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (EUT L 298, 26.10.2012, s. 1).

(4)  Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1268/2012 av den 29 oktober 2012 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 av den 25 oktober 2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget (EUT L 362, 31.12.2012, s. 1).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 45/2001 av den 18 december 2000 om skydd för enskilda då gemenskapsinstitutionerna och gemenskapsorganen behandlar personuppgifter och om den fria rörligheten för sådana uppgifter (EGT L 8, 12.1.2001, s. 1).

(6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 232/2014 om inrättande av ett europeiskt grannskapsinstrument (EUT L 77, 15.3.2014, s. 27).

(7)  Rådets förordning (EG) nr 1085/2006 av den 17 juli 2006 om upprättande av ett instrument för stöd inför anslutningen (EUT L 210, 31.7.2006, s. 82).

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 av den 17 december 2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden, om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden samt om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1083/2006 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 320).

(9)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1299/2013 av den 17 december 2013 om särskilda bestämmelser för stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden till målet Europeiskt territoriellt samarbete (EUT L 347, 20.12.2013, s. 259).

(10)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1082/2006 av den 5 juli 2006 om en europeisk gruppering för territoriellt samarbete (EGTS) (EUT L 210, 31.7.2006, s. 19).

(11)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG av den 13 oktober 2003 om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen och om ändring av rådets direktiv 96/61/EG (EUT L 275, 25.10.2003, s. 32).

(12)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 av den 17 december 2013 om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1698/2005 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 487).