27.3.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 91/40


RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

av den 24 mars 2014

om ändring av genomförandebeslut 2013/463/EU om godkännande av det makroekonomiska anpassningsprogrammet för Cypern

(2014/169/EU)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 472/2013 av den 21 maj 2013 om förstärkning av den ekonomiska övervakningen och övervakningen av de offentliga finanserna i medlemsstater i euroområdet som har, eller hotas av, allvarliga problem i fråga om sin finansiella stabilitet (1), särskilt artikel 7.2 och 7.5,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)

Förordning (EU) nr 472/2013 är tillämplig på medlemsstater som redan mottar ekonomiskt stöd, inklusive från Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM), vid tidpunkten för dess ikraftträdande.

(2)

I förordning (EU) nr 472/2013 fastställs regler för godkännandet av ett makroekonomiskt anpassningsprogram för medlemsstater som mottar ekonomiskt stöd; dessa regler måste överensstämma med bestämmelserna i fördraget om inrättande av Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM).

(3)

På Cyperns begäran av den 25 juni 2012 om ekonomiskt stöd från ESM, beslutade rådet den 25 april 2013 genom beslut 2013/236/EU (2) att Cypern strikt skulle genomföra ett makroekonomiskt anpassningsprogram.

(4)

Den 24 april 2013 beslutade ESM:s styrelse att, i princip, bevilja stabilitetsstöd till Cypern och godkände samförståndsavtalet om särskilda finanspolitiska villkor (nedan kallat samförståndsavtalet) och kommissionens undertecknande av avtalet på ESM:s vägnar.

(5)

I enlighet med artikel 1.2 i rådets genomförandebeslut 2013/463/EU (3) har kommissionen, i samverkan med Europeiska centralbanken (ECB), och där så varit lämpligt, med Internationella valutafonden (IMF), genomfört en tredje utvärdering av genomförandet av de överenskomna åtgärderna samt dessa åtgärders effektivitet och ekonomiska och sociala konsekvenser.

(6)

Till följd av detta bör genomförandebeslut 2013/463/EU uppdateras när det gäller reformen av den finansiella sektorn, finanspolitik och strukturella reformer, särskilt i fråga om i) en kommunikationsstrategi, som ska utformas av en gemensam arbetsgrupp med företrädare för Cyperns centralbank och finansministeriet, om färdplanen för uppmjukning av kapitalkontroller och om genomförandet av strategin för banksektorn, ii) tidig rapportering av bankernas uppskattning av de eventuella effekterna på eget kapital, lönsamhet och täckningsgrad av de nyligen införda och kommande unionsbestämmelserna om kapitalkrav och nödlidande lån, iii) inrättande av en arbetsgrupp för att bedöma omfattningen av registrerade markköpavtal för vilka ingen fångeshandling utfärdats, samt rekommendationer om denna fråga, iv) reform av insolvensförfarandena för företag och enskilda, v) översyn av civilprocesslagen och rättegångsreglerna för att säkerställa att de reviderade ramarna för preklusion och insolvens fungerar smidigt och effektivt, vi) justering av det primära offentliga underskottsmålet för 2014 till 1,8 % av BNP, vii) införande av ett första stadium av det nationella sjukvårdssystemet, efter att först ha antagit en fullständig färdplan för utvecklingen av detta, viii) översyn av politiken för prissättning och ersättning för medicinska varor och tjänster, däribland sådana som rör läkemedelskostnader, ix) inrättande av en privatiseringsenhet, x) presentation av en handlingsplan för att åtgärda de brister som konstaterats i fas 2 av den granskning som genomförts av OECD:s (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) globala forum för transparens och informationsutbyte på skatteområdet, xi) utveckling av en tillväxtstrategi som bygger på Cyperns konkurrensfördelar, för att hjälpa de cypriotiska myndigheterna att få ny fart på ekonomin. Genomförandet av omfattande och ambitiösa strukturreformer och reformer på de finansiella och finanspolitiska områdena bör säkerställa hållbarheten för Cyperns offentliga skuld på medellång sikt.

(7)

Under hela genomförandet av det övergripande cypriotiska åtgärdspaketet bör kommissionen ge ytterligare politiska råd samt tekniskt stöd på särskilda områden. En medlemsstat som omfattas av ett makroekonomiskt anpassningsprogram och har otillräcklig administrativ kapacitet bör begära tekniskt stöd från kommissionen, som för detta ändamål kan inrätta expertgrupper.

(8)

De cypriotiska myndigheterna bör, i enlighet med gällande nationella regler och praxis, inhämta synpunkter från arbetsmarknadens parter och det civila samhällets organisationer vid utformningen, genomförandet, övervakningen och utvärderingen av det makroekonomiska anpassningsprogrammet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 2 i genomförandebeslut 2013/463/EU ska ändras på följande sätt:

1.

Punkt 5 ska ersättas med följande:

”5.   I syfte att sanera sin finanssektor ska Cypern fortsätta att genomföra omstruktureringen av banksektorn och den kooperativa kreditinstitutsektorn, fortsätta att stärka tillsyn och reglering, inleda en reform av den rättsliga ramen för privatskuldsanering och gradvis upphäva begränsningarna avseende kapital i linje med färdplanen, samtidigt som finansiell stabilitet garanteras. Programmet ska omfatta följande åtgärder och resultat:

a)

Säkerställandet av att banksektorns likviditetsläge noga övervakas. Tillfälliga begränsningar för den fria rörligheten för kapital (bland annat begränsningar av kontantuttag, betalningar och transfereringar) ska noga följas upp. Målet är att kontrollerna ska vara kvar endast så länge som det är absolut nödvändigt för att minska allvarliga risker för det finansiella systemets stabilitet. Genomförandet av färdplanen för en gradvis uppmjukning av de begränsande åtgärderna ska fortsätta, även med beaktande även av kreditinstitutens likviditetssituation. En målinriktad kommunikationsstrategi ska utformas i syfte att regelbundet lämna information om den färdplanen och de framsteg som gjorts i genomförandet av strategin för banksektorn.

Finansierings- och kapitalplanerna för de inhemska banker som är beroende av finansiering från centralbanken eller mottar statligt stöd ska realistiskt återspegla den förväntade neddragningen av skuldnivån i banksektorn och en gradvis lättnad av de restriktiva åtgärderna, minska beroendet av lån från centralbankerna och samtidigt undvika akut försäljning av tillgångar och en kreditåtstramning.

b)

De lägsta kapitalkraven ska anpassas, med hänsyn till parametrarna för balansräkningsbedömning och det unionsövergripande stresstestet.

c)

Garantera att eventuella planer på omstrukturering formellt ska godkännas enligt reglerna om statligt stöd, innan statligt stöd tillhandahålls. Banker med kapitalunderskott får, om andra åtgärder inte är tillräckliga, begära hjälp med rekapitalisering från staten i enlighet med förfarandena för statligt stöd. Banker med omstruktureringsplaner ska rapportera framstegen med att genomföra planerna.

d)

Garantera att ett kreditregister skapas och tas i drift, att de nuvarande rambestämmelserna för tillgångar som minskat i värde och reservering för osäkra fordringar, och för behandlingen av säkerheter vid reservering för osäkra fordringar, ändras vid behov, och att unionens regler om kapitalkrav och nödlidande lån genomförs i tid.

e)

Minska restriktionerna för beslagtagande av säkerheter. Detta ska åtfölja utarbetandet av lagstiftning på grundval av en omfattande reformram som fastställer lämpliga insolvensförfaranden för företag och enskilda samt säkerställer att de reviderade ramarna för preklusion och insolvens fungerar smidigt och effektivt. När den rättsliga ramen för den privata sektorns skuldsättning har reformerats ska den ses över och ytterligare åtgärder ska fastställas vid behov.

f)

Strategin för den kooperativa kreditinstitutsektorns framtida struktur, funktionssätt och livskraft, som den utformats av Cyperns centralbank i samråd med kommissionen, ECB och IMF, ska genomföras.

g)

Övervakningen av företags- och hushållssektorernas skulder ska ökas, och en ram för riktad omstrukturering av den privata sektorns skulder inrättas, för att underlätta ny upplåning och minska kreditbegränsningarna. Bankernas strategier och metoder för hantering av obetalda förfallna skulder ska ses över och direktivet om hantering av icke betalda förfallna skulder och uppförandekoden ska ändras vid behov. Administrativa åtgärder som kan störa fastställandet av bankernas utlåningsräntor får inte tillämpas.

h)

Fortsätta att ytterligare förstärka ramverket för att förhindra penningtvätt och genomföra en handlingsplan som säkerställer tillämpningen av förbättrad praxis med avseende på kundkontroll och företagsinsyn, i enlighet med bästa praxis.

i)

Stresstestning ska tas med i den reguljära externa bankövervakningen.

j)

Införa obligatoriska informationskrav för att säkerställa att banker regelbundet meddelar myndigheterna och marknaderna om deras framsteg i fråga om omstruktureringen av deras verksamheter.

k)

Genomförandet av de omstruktureringsåtgärder som ska stärka den kooperativa kreditsektorns lönsamhet ska garanteras, efter inrättandet av den rättsliga ramen för den nya styrningsstrukturen för förvaltningen av statens andel i sektorn.

l)

En översyn av styrelseformsdirektivet ska garanteras, för att bland annat specificera samspelet mellan bankernas interna revisionsenheter och banktillsynsmyndigheterna.”

2.

Punkt 7 ska ersättas med följande:

”7.   Under 2014 ska de cypriotiska myndigheterna till fullo genomföra de permanenta åtgärder som ingår i 2014 års budgetlag, och som ska uppgå till minst 270 miljoner EUR. De ska även säkerställa ett fullständigt genomförande av de konsolideringsåtgärder som vidtagits sedan december 2012.”

3.

Följande punkt ska läggas till:

”7a.   Vad gäller finanspolitiken under perioden 2015–2016 ska de cypriotiska myndigheterna eftersträva ett saldo i de offentliga finanserna i linje med anpassningsbanan och i överensstämmelse med rekommendationen i samband med förfarandet vid alltför stora underskott (EDP).”

4.

Punkt 8 ska ändras på följande sätt:

a)

Led a ska ersättas med följande:

”a)

Vid behov, en ytterligare reformering av det allmänna pensionssystemet och den offentliga sektorns pensionssystem för att säkerställa pensionssystemets långsiktiga hållbarhet, och samtidigt verka för en tillräcklig nivå på pensionerna.”

b)

Led e ska ersättas med följande:

”e)

Utarbetande av ett program för att uppnå ett stabilt system för företagsstyrning i statsägda och halvoffentliga företag och genomförande av en privatiseringsplan för att bidra till att förbättra effektiviteten i ekonomin och återställa en hållbar skuldnivå.”

5.

Punkterna 10 till 13 ska ersättas med följande:

”10.   Cypern ska se till att de överenskomna åtgärderna för att åtgärda bristerna i dess aktiveringsstrategier vidtas. Cypern ska vidta snabba åtgärder för att skapa möjligheter för unga människor och förbättra deras framtida anställbarhet, i linje med målen i rådets rekommendation om fastställande av en ungdomsgaranti (4). Utformningen, förvaltningen och genomförandet av åtgärder riktade till ungdomar ska väl integreras i det mer allmänna systemet för aktiveringspolitik och överensstämma med reformen av det sociala trygghetssystemet och de överenskomna målen för de offentliga finanserna.

11.   Cypern ska vara redo att anta eventuella ytterligare nödvändiga ändringar av sektorspecifik lagstiftning för att fullt ut genomföra Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/123/EG (5). De cypriotiska myndigheterna ska ytterligare förbättra de reglerade yrkenas sätt att fungera. Konkurrensreglerna ska förbättras genom att man stärker den behöriga konkurrensmyndighetens funktion och de nationella tillsynsmyndigheternas oberoende och befogenheter.

12.   Cypern ska se till att eftersläpningen i utfärdanden av lagfartsbevis reduceras, vidta åtgärder för att påskynda ett snabbt hävande av gravationer som belastar lagfartsbevis som ska överföras till köpare av fast egendom och fastställa tidsfrister för utfärdande av bygglov och lagfarter.

13.   Cypern ska ändra reglerna för tvångsförsäljning av intecknad egendom och ska tillåta privata auktioner inom kortast möjliga tidsintervall. Takten i domstolarnas handläggning av ärenden ska förbättras och domstolarnas eftersläpning ska ha avhjälpts i slutet av programmet. Cypern ska ta initiativ för att stärka turismsektorns konkurrenskraft med hjälp av en konkret handlingsplan som ska leda till uppnåendet av de kvantifierade mål som identifierats, bland annat i den reviderade turismstrategin för 2011–2015. Cypern ska genomföra en strategi för luftfartspolitiken som leder till en anpassning av Cyperns externa luftfartspolitik och tar hänsyn till EU:s externa luftfart och EU:s luftfartsavtal, samtidigt som tillräckliga luftfartsanslutningar garanteras. (EUT C 120, 26.4.2013, s. 1).

6.

I punkt 14 ska led b ersättas med följande:

”b)

En uttömmande beskrivning av regelverket och organisationen av marknaden för den omstrukturerade energi- och gassektorn, inbegripet en lämplig försäljningsram som maximerar skatteinkomster.”

7.

Punkt 15 ska ersättas med följande:

”15.   Cypern ska inkomma med en uppdaterad begäran till kommissionen om tekniskt stöd under programperioden. Begäran ska identifiera och specificera vilka områden för tekniskt stöd eller rådgivningstjänster som de cypriotiska myndigheterna anser väsentliga för genomförandet av dess makroekonomiska anpassningsprogram.”

8.

Följande punkt ska läggas till:

”16.   När Cypern utarbetar en omfattande och samstämmig tillväxtstrategi som kan få ekonomin på fötter ska man integrera denna strategi i det nationella institutionella ramverket för att främja den pågående reformen av den offentliga förvaltningen och förvaltningen av de offentliga finanserna, andra åtaganden i Cyperns program för makroekonomisk anpassning och relevanta unionsinitiativ, med beaktande av partnerskapsavtalet för tillämpningen av de europeiska struktur- och investeringsfonderna.”

Artikel 2

Detta beslut riktar sig till Republiken Cypern.

Utfärdat i Bryssel den 24 mars 2014.

På rådets vägnar

A. TSAFTARIS

Ordförande


(1)  EUT L 140, 27.5.2013, s. 1.

(2)  Rådets beslut 2013/236/EU av den 25 april 2013 riktat till Cypern om särskilda åtgärder för att återställa finansiell stabilitet och hållbar tillväxt (EUT L 141, 28.5.2013, s. 32).

(3)  Rådets genomförandebeslut 2013/463/EU av den 13 september 2013 om godkännande av det makroekonomiska anpassningsprogrammet för Cypern och om upphävande av beslut 2013/236/EU (EUT L 250, 20.9.2013, s. 40).

(4)  Rådets rekommendation av den 22 april 2013 om att inrätta en ungdomsgaranti

(5)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/123/EG av den 12 december 2006 om tjänster på den inre marknaden (EUT L 376, 27.12.2006, s. 36).”