18.1.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 14/7


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 30/2013

av den 17 januari 2013

om ändring av förordning (EG) nr 288/2009 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 1234/2007 vad avser gemenskapsstöd till utdelning av frukt och grönsaker, bearbetade produkter av frukt och grönsaker och bananprodukter till skolbarn inom ramen för ett program för frukt i skolan

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av anslutningsfördraget för Republiken Kroatien, särskilt artikel 3.4,

med beaktande av anslutningsakten för Republiken Kroatien, särskilt artikel 50,

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 1234/2007 av den 22 oktober 2007 om upprättande av en gemensam organisation av jordbruksmarknaderna och om särskilda bestämmelser för vissa jordbruksprodukter (”förordningen om en samlad marknadsordning”) (1), särskilt artikel 103h f jämförd med artikel 4, och

av följande skäl:

(1)

I artikel 4 i kommissionens förordning (EG) nr 288/2009 (2) fastställs detaljerade bestämmelser för fördelningen av unionsstöd per medlemsstat som inrättar ett program för frukt i skolan. Där fastställs särskilt indikativa fördelningsbelopp för varje medlemsstat, som beräknas på grundval av antalet barn i åldrarna sex till tio år. Mot bakgrund av programmets genomförandenivå under de första tre åren samt för att säkerställa att unionsmedlen används på lämpligt sätt, är det nödvändigt att införa en mekanism som har en koppling till medlemsstaternas prestationer och som begränsar den del av det begärda stödbeloppet som överskrider medlemsstatens indikativa fördelningsbelopp.

(2)

I artikel 12 i förordning (EG) nr 288/2009 fastställs att medlemsstaterna årligen ska övervaka genomförandet av sina program för frukt i skolan. För att förtydliga vilka skyldigheter medlemsstaterna har beträffande utvärderingen av sina program för frukt i skolan är det nödvändigt att specificera att nationella utvärderingar även måste ta hänsyn till hur programmet inverkar på barnens matvanor.

(3)

Kommissionen har utvecklat ett informationssystem som gör att den elektroniskt kan hantera dokument och förfaranden i sina interna arbetsrutiner och i sina kontakter med de myndigheter som är involverade i den gemensamma jordbrukspolitiken. Flera av de anmälningsskyldigheter som föreskrivs i förordning (EG) nr 288/2009 anses kunna fullgöras via detta system i enlighet med kommissionens förordning (EG) nr 792/2009 av den 31 augusti 2009 om närmare bestämmelser för medlemsstaternas anmälningar till kommissionen av uppgifter och dokument inom ramen för genomförandet av den gemensamma organisationen av marknaderna, systemet för direktstöd, främjandet av försäljning av jordbruksprodukter och ordningarna för de yttersta randområdena och de mindre Egeiska öarna (3).

(4)

I bilaga II till förordning (EG) nr 288/2009 fastställs beloppen för den indikativa fördelningen av unionsstöd per medlemsstat. Den bilagan bör anpassas med hänsyn till Kroatiens anslutning till Europeiska unionen.

(5)

Förordning (EG) nr 288/2009 bör därför ändras i enlighet med detta.

(6)

Med hänsyn till Kroatiens anslutning bör det fastställas särskilda bestämmelser för genomförandet av förordning (EG) nr 288/2009 under skolåret 2013/2014. I synnerhet måste det fastställas ett datum för när Kroatien måste lämna in sin nationella strategi och sin stödansökan, och ett särskilt förfarande bör inrättas som tar hänsyn till såväl datumet i kommissionens beslut om fastställande av den slutgiltiga fördelningen av stöd från unionen till medlemsstaterna som till den föreskrivna anslutningsdagen för Kroatien. På grund av den tidsbegränsning som kommer sig av att den slutgiltiga fördelningen av stöd från unionen till samtliga medlemsstater behöver fastställas i god tid före skolstarten, bör kommissionen, när den fastställer de slutgiltiga anslag som avses i artikel 4.4 i förordning (EG) nr 288/2009, undantagsvis ta hänsyn till en eventuell frivillig anmälan i förväg från Kroatiens sida av landets strategi och stödansökan, om sådan information inkommer senast den 31 januari.

(7)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från förvaltningskommittén för den samlade marknadsordningen inom jordbruket.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändring av förordning (EG) nr 288/2009

Förordning (EG) nr 288/2009 ska ändras på följande sätt:

1.

Artikel 4 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 1 ska ersättas med följande:

”1.   En medlemsstat som inrättar ett program för frukt i skolan får ansöka om det stöd som avses i artikel 103ga i förordning (EG) nr 1234/2007 för en eller flera perioder som löper mellan den 1 augusti och den 31 juli genom att anmäla sin strategi till kommissionen senast den 31 januari det år då den första perioden inleds.

Strategin ska åtföljas av en stödansökan som ska innehålla följande information:

a)

Den indikativa fördelning av stöd som avses i punkt 3 och som anges i bilaga II till den här förordningen, uttryckt i euro.

b)

Möjlighet att utnyttja mer medel än den indikativa fördelning som avses i punkt 3 och som anges i bilaga II.

c)

Om det inte anges någon möjlighet att utnyttja ytterligare medel i enlighet med punkt b, måste det begärda anslaget specificeras i euro.

d)

Om det anges att det finns möjlighet att utnyttja ytterligare medel i enlighet med punkt b, måste det maximala anslag som begärs utöver den indikativa fördelningen specificeras i euro.

e)

Total begärd budget.

Stödansökan ska lämnas in i enlighet med kommissionens förordning (EG) nr 792/2009 (4).

b)

I punkt 4 ska andra stycket ersättas med följande:

”Den omfördelning av unionsstöd som avses i första stycket ska genomföras i förhållande till den ursprungliga indikativa fördelningen i bilaga II men inom de gränser som fastställs i artikel 5. De gränser som fastställs i artikel 5 ska dock inte gälla under de första två skolår som en medlemsstat tillämpar systemet.”

c)

Följande punkt ska läggas till som punkt 5:

”5.   Omfördelningen ska begränsas av i vilken utsträckning anslagen utnyttjats under det skolår som avslutades innan stödansökan lämnades in, vilket fastställts den 15 oktober skolåret därpå. Detta ska fastställas utifrån de utgiftsdeklarationer som skickats till kommissionen i enlighet med artikel 4 i kommissionens förordning (EG) nr 883/2006 (5). Begränsningarna ska vara följande:

a)

När utnyttjandet av anslagen understiger eller motsvarar 50 % av de slutgiltiga anslagen ska inga ytterligare anslag beviljas.

b)

När utnyttjandet av anslagen överstiger 50 % men understiger eller motsvarar 75 % av de slutgiltiga anslagen, ska de maximala ytterligare anslagen begränsas till 50 % av den indikativa fördelningen.

c)

När utnyttjandet av anslagen överstiger 75 % av de slutgiltiga anslagen, ska de högsta möjliga ytterligare anslagen inte begränsas.

2.

Artikel 10.1 c ska ersättas med följande:

”c)

Antal barn med regelbunden skolgång i respektive skola som har rätt att ta emot produkter som ingår i medlemsstatens program för frukt i skolan under den period som omfattas av stödansökan.”

3.

I artikel 12.2 ska första meningen ersättas med följande:

”Medlemsstaterna ska utvärdera genomförandet av sina program för frukt i skolan och bedöma hur effektiva de är, inklusive vilken inverkan de har på barnens matvanor.”

4.

Artikel 15 ska ersättas med följande:

”Artikel 15

Anmälningar

1.   Senast den 30 november det år då den period som avses i artikel 4.1 upphör ska medlemsstaterna lämna följande uppgifter till kommissionen:

a)

Resultaten av övervakningen enligt artikel 12.1.

b)

Uppgifter om och resultaten av kontroller på plats som genomförts enligt artiklarna 13 och 16.

2.   Om en medlemsstat ändrar den strategi som avses i artikel 3 ska den anmäla sin nya strategi till kommissionen senast den 31 januari följande år.

3.   De anmälningar som avses i denna förordning ska lämnas i enlighet med förordning (EG) nr 792/2009.

4.   Kommissionen ska regelbundet offentliggöra medlemsstaternas strategier och resultaten av deras övervakning och utvärderingar.”

5.

Bilaga II ska ersättas med texten i bilagan till den här förordningen.

6.

Bilaga IIa ska utgå.

Artikel 2

Särskilda bestämmelser för skolåret 2013/2014

1.   Genom undantag från artikel 4.4 i förordning (EG) nr 288/2009 jämförd med bilaga II till den förordningen, ska kommissionen för skolåret 2013/2014 besluta om den slutgiltiga fördelningen av unionsstöd enligt artikel 4.4 tredje stycket, med vederbörlig hänsyn tagen till eventuell förhandsinformation som Kroatien, med avseende på och under förutsättning av ikraftträdandet av Kroatiens anslutningsfördrag, inkommit med om sin strategi och stödansökan förutsatt att denna information lämnas senast den 31 januari på frivillig basis.

2.   Genom undantag från artikel 4.1 i förordning (EG) nr 288/2009 för skolåret 2013/2014 ska Kroatien anmäla sin strategi och sitt stöd senast den 10 juli 2013 och, genom undantag från artikel 4.4 i den förordningen ska kommissionen fastställa den slutgiltiga tilldelningen av stöd till Kroatien senast den 31 juli 2013.

Artikel 3

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft den sjunde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 1.5 och artikel 2.2 träder i kraft under förutsättning att Kroatiens anslutningsfördrag träder i kraft och då samtidigt med fördraget.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 17 januari 2013.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 299, 16.11.2007, s. 1.

(2)  EUT L 94, 8.4.2009, s. 38.

(3)  EUT L 228, 1.9.2009, s. 3.

(4)  EUT L 228, 1.9.2009, s. 3.”

(5)  EUT L 171, 23.6.2006, s. 1.”


BILAGA

”BILAGA II

Indikativ fördelning av gemenskapsstöd per medlemsstat

Medlemsstat

Grad av medfinansiering

(i %)

Barn 6–10 år

exakt antal

Euro

Österrike

50

439 035

1 303 700

Belgien

50

592 936

1 760 700

Bulgarien

75

320 634

1 428 200

Kroatien

75

249 197

1 110 000

Cypern

50

49 723

175 000

Tjeckien

73

454 532

1 963 100

Danmark

50

343 807

1 020 900

Estland

75

62 570

278 700

Finland

50

299 866

890 500

Frankrike

51

3 838 940

11 632 700

Tyskland

52

3 972 476

12 333 000

Grekland

59

521 233

1 837 700

Ungern

69

503 542

2 051 800

Irland

50

282 388

838 500

Italien

58

2 710 492

9 403 100

Lettland

75

99 689

444 100

Litauen

75

191 033

850 900

Luxemburg

50

29 277

175 000

Malta

75

24 355

175 000

Nederländerna

50

985 163

2 925 400

Polen

75

2 044 899

9 108 500

Portugal

68

539 685

2 172 300

Rumänien

75

1 107 350

4 932 400

Slovakien

73

290 990

1 260 700

Slovenien

75

93 042

414 400

Spanien

59

2 006 143

7 073 400

Sverige

50

481 389

1 429 500

Storbritannien

51

3 635 300

11 010 800

EU-28

58

26 169 686

90 000 000”