28.3.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 90/6


KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr 272/2012

av den 7 februari 2012

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1060/2009 vad gäller de avgifter som Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten tar ut av kreditvärderingsinstitut

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1060/2009 av den 16 september 2009 om kreditvärderingsinstitut (1), särskilt artikel 19.2, och

av följande skäl:

(1)

Enligt artikel 62 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten) (2) ska Europeiska värdepappers- och marknadsmyndighetens (Esma) intäkter också bestå av avgifter som betalas till Esma i de fall som anges i unionsrätten, vid sidan av bidrag från nationella offentliga myndigheter och ett bidrag från unionen.

(2)

För se till att Esmas budget används effektivt och för att samtidigt minska medlemsstaternas och unionens finansiella börda måste kreditvärderingsinstitut minst betala alla kostnader i samband med tillsynen av dem. Eventuella underskott som kan uppstå under ett räkenskapsår bör återvinnas från kreditvärderingsinstituten under påföljande år.

(3)

En årlig tillsynsavgift bör tas ut av kreditvärderingsinstitut vars årsomsättning överskrider ett visst gränsbelopp, för att skapa budgetmässig säkerhet för både Esma och de berörda kreditvärderingsinstituten. De årliga tillsynsavgifterna får inte bli en börda för nya aktörer på kreditvärderingsmarknaden. Dessutom väntas små kreditvärderingsinstitut generera avsevärt lägre tillsynskostnader än större kreditvärderingsinstitut. Därför är det proportionerligt att fullt ut undanta små kreditvärderingsinstitut från den årliga tillsynsavgiften om kreditvärderingsinstitutet eller den grupp av kreditvärderingsinstitut som det tillhör inte överskrider ett visst gränsbelopp för omsättningen.

(4)

För skapa en rättvis och tydlig fördelning av avgifter som samtidigt avspeglar den administrativa bördan för varje övervakad enhet bör tillsynsavgiften beräknas efter kreditvärderingsinstitutens omsättning från kreditvärderingsverksamheter och verksamhetsanknutna tjänster, eftersom tillsynskostnaden är högre för större kreditvärderingsinstitut än för mindre. Tillhandahållande av verksamhetsanslutna tjänster kräver dessutom ytterligare tillsynsarbete eftersom eventuella intressekonflikter som tillhandahållandet av verksamhetsanknutna tjänster medför måste övervakas. Kreditvärderingsinstitut bör inte kringgå den rättvisa fördelningen av avgifter enligt denna förordning genom att omfördela vinster till andra enheter inom gruppen för att minska sina avgifter. Esma bör övervaka och rapportera om utvecklingen går åt fel håll i detta avseende.

(5)

En registreringsavgift bör tas ut av kreditvärderingsinstitut som är etablerade i unionen, för att avspegla Esmas kostnader för att behandla registreringsansökan. Komplexiteten i en ansökan och kostnaderna för att bedöma ansökan ökar om ett kreditvärderingsinstitut ansöker om att få utfärda värderingar av strukturerade finansiella instrument eller planerar att godkänna kreditbetyg från tredjeländer eller har filialer. Därför bör registreringsavgiften beräknas med hänsyn till dessa faktorer. Behandlingskostnaderna beror också i stor utsträckning på det ansökande kreditvärderingsinstitutets storlek. Eftersom omsättningen i ett nytt kreditvärderingsinstitut inte kan vara känd vid tidpunkten för registreringsansökan bör antalet anställda användas i stället för omsättning som gemensam grund för beräkning för alla kreditvärderingsinstitut.

(6)

Enligt denna förordning bör avgifter tas ut av kreditvärderingsinstitut från tredjeland som ansöker om certifiering i unionen enligt artikel 5.2 i förordning (EG) nr 1060/2009, för att täcka deras certifieringskostnader och årliga tillsynskostnader. I detta sammanhang avses med Esmas nödvändiga utgifter certifieringen av sådana kreditvärderingsinstitut från tredjeland enligt artikel 5.3 i förordning (EG) nr 1060/2009 som följer ett liknande förfarande som det som gäller för registrering av kreditvärderingsinstitut som är etablerade i unionen samt Esmas nödvändiga utgifter för tillsyn av certifierade kreditvärderingsinstitut.

(7)

Kreditvärderingsinstitut bör få tillbaka en procentandel av den avgift som ursprungligen tagits ut för deras registrering eller certifiering om de drar tillbaka sin ansökan under registrerings- eller certifieringsprocessen, eftersom Esmas kostnader för att behandla ansökan blir lägre i sådana fall.

(8)

Med beaktande av den möjliga framtida utvecklingen bör gränsbeloppen för att undanta kreditvärderingsinstitut från att betala årlig tillsynsavgift och registrerings- och certifieringsavgifterna ses över och vid behov uppdateras. Inom fyra år efter det att förordningen har trätt i kraft bör kommissionen utvärdera om dessa åtgärder tillämpas korrekt och lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet om huruvida förordningen eventuellt bör ses över.

(9)

Det uppstår utgifter för nationella behöriga myndigheter när de utför uppgifter som Esma har delegerat till dem enligt artikel 30 i förordning (EG) nr 1060/2009 och när de bistår Esma i de andra fall som anges i samma förordning. De avgifter som Esma tar ut av kreditvärderingsinstituten bör täcka även dessa kostnader. För att undvika att behöriga myndigheter gör förlust eller vinst på att utföra delegerade uppgifter eller bistå Esma, bör Esma ersätta den nationella behöriga myndighetens faktiska kostnader.

(10)

Denna förordning bör utgöra grunden för Esmas rätt att ta ut avgifter från kreditvärderingsinstitut. För att utan dröjsmål underlätta en effektiv tillsyns- och verkställighetsverksamhet bör den här förordningen träda i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Artikel 1

Syfte

I denna förordning fastställs bestämmelser om de avgifter som Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) ska ta ut av kreditvärderingsinstitut för tillsyn, registrering och certifiering.

Artikel 2

Fullständig återvinning av tillsynskostnader

De avgifter som tas ut av kreditvärderingsinstituten ska täcka samtliga kostnader

a)

som kan hänföras till Esmas tillsyn över kreditvärderingsinstitut i enlighet med förordning (EG) nr 1060/2009, inbegripet kostnader för registrering och certifiering av kreditvärderingsinstitut,

b)

för ersättning till behöriga myndigheter som Esma har delegerat uppgifter till i enlighet med artikel 30 i förordning (EG) nr 1060/2009,

c)

för ersättning till behöriga myndigheter som har bistått Esma i enlighet med artiklarna 23c.4 och 23d.5 i förordning (EG) nr 1060/2009.

Artikel 3

Tillämplig omsättning

a)   Vid beräkningen av de avgifter som avses i artiklarna 5, 7.1, 11.1 och 11.2 ska den tillämpliga omsättningen för ett visst räkenskapsår (n) vara ett kreditvärderingsinstituts intäkter som har offentliggjorts i institutets granskade räkenskaper för föregående år (n – 1) och som har genererats genom kreditvärderingsverksamheter och verksamhetsanknutna tjänster.

b)   Om ett kreditvärderingsinstitut inte har bedrivit verksamhet under hela året (n – 1) ska de tillämpliga intäkterna beräknas genom extrapolering av det beloppet för hela räkenskapsåret.

KAPITEL II

AVGIFTER

Artikel 4

Typer av avgifter och allmänna betalningsvillkor

1.   Kreditvärderingsinstitut som är etablerade i unionen och som ansöker om registrering i enlighet med artikel 14.1 i förordning (EG) nr 1060/2009 ska betala följande typer av avgifter:

a)

Årliga tillsynsavgifter enligt artikel 5.

b)

Registreringsavgifter enligt artikel 6.

2.   Kreditvärderingsinstitut som är etablerade i tredjeländer och som ansöker om certifiering i enlighet med artikel 5.2 i förordning (EG) nr 1060/2009 ska betala följande typer av avgifter:

a)

Fasta årliga tillsynsavgifter enligt artikel 7.

b)

Certifieringsavgifter enligt artikel 8.

3.   Avgifterna ska betalas i euro. De ska betalas enligt bestämmelserna i artiklarna 5.3, 6.6, 7.2 och 8.2.

Vid försenade inbetalningar ska en dröjsmålsränta på 0,1 % av det förfallna beloppet tas ut per dag.

Artikel 5

Årlig tillsynsavgift för registrerade kreditvärderingsinstitut

1.   En årlig tillsynsavgift ska tas ut av registrerade kreditvärderingsinstitut.

Genom undantag från första stycket ska ett registrerat kreditvärderingsinstitut undantas från kravet på en årlig tillsynsavgift om kreditvärderingsinstitutets sammanlagda omsättning enligt dess senaste offentliggjorda granskade räkenskaper är mindre än 10 miljoner euro eller om institutet tillhör en grupp av kreditvärderingsinstitut där denna grupp sammanlagt har en total omsättning på mindre än 10 miljoner euro.

2.   Den årliga tillsynsavgiften för ett visst räkenskapsår ska beräknas på följande sätt:

a)

Grunden för beräkningen av den årliga tillsynsavgiften för ett visst räkenskapsår ska vara den uppskattning av utgifterna i samband med tillsynen av kreditvärderingsinstituten som ingår i Esmas budget för det året, som är upprättad och godkänd enligt artikel 63 i förordning (EU) nr 1095/2010.

b)

Det belopp som ska användas för beräkningen av den årliga tillsynsavgiften för ett visst räkenskapsår ska vara den uppskattning av utgifterna som avses i led a, subtraherad med de årliga tillsynsavgifter som ska tas ut av certifierade kreditvärderingsinstitut för ett visst räkenskapsår enligt artikel 7 och adderad med eventuella underskott för föregående räkenskapsår.

c)

Ett registrerat kreditvärderingsinstitut enligt punkt 1 ska i årlig tillsynsavgift betala en andel av det berörda beloppet som motsvarar kvoten mellan kreditvärderingsinstitutets tillämpliga omsättning och den sammanlagda tillämpliga omsättningen för samtliga registrerade kreditvärderingsinstitut som är skyldiga att betala en årlig tillsynsavgift enligt punkt 1.

3.   Den årliga tillsynsavgiften för ett visst räkenskapsår ska betalas i två inbetalningar.

Den första inbetalningen ska göras före utgången av februari det året och ska uppgå till två tredjedelar av den beräknade årliga tillsynsavgiften. Om den tillämpliga omsättningen ännu inte finns tillgänglig vid den tidpunkten ska Esma basera beräkningen på den omsättning som anges i de senaste tillgängliga granskade räkenskaperna.

Den andra inbetalningen ska göras före utgången av augusti. Beloppet för den andra inbetalningen ska vara den årliga tillsynsavgift som beräknats enligt punkt 2 subtraherad med beloppet för den första inbetalningen.

Esma ska skicka fakturorna för inbetalningarna till kreditvärderingsinstituten minst 30 dagar före respektive förfallodag.

Artikel 6

Registreringsavgift

1.   Storleken på den registreringsavgift som ska betalas av enskilda kreditvärderingsinstitut som ansöker om registrering ska stå i proportion till hur komplex ansökan är och till kreditvärderingsinstitutets storlek i enlighet med punkterna 2–5.

2.   Vid beräkningen av registreringsavgiftens storlek ska hänsyn tas till huruvida ett kreditvärderingsinstitut

a)

avser att utfärda kreditbetyg för strukturerade finansiella instrument,

b)

har en filial i en annan medlemsstat eller ett tredjeland,

c)

avser att godkänna kreditbetyg.

3.   Om inget av de kriterier som anges i punkt 2 är tillämpliga ska registreringsavgifterna beräknas i förhållande till antalet anställda enligt följande:

a)

Kreditvärderingsinstitut med mindre än 15 anställda ska betala 2 000 euro.

b)

Kreditvärderingsinstitut med 15–49 anställda ska betala 15 000 euro.

c)

Kreditvärderingsinstitut med minst 50 anställda ska betala 40 000 euro.

4.   Kreditvärderingsinstitut som endast uppfyller ett av kriterierna i punkt 2 ska betala följande registreringsavgifter beroende på antalet anställda:

a)

Kreditvärderingsinstitut med mindre än 15 anställda ska betala 10 000 euro.

b)

Kreditvärderingsinstitut med 15–49 anställda ska betala 40 000 euro.

c)

Kreditvärderingsinstitut med minst 50 anställda ska betala 100 000 euro.

5.   Kreditvärderingsinstitut som uppfyller minst två av kriterierna i punkt 2 ska betala följande registreringsavgifter beroende på antalet anställda:

a)

Kreditvärderingsinstitut med mindre än 15 anställda ska betala 30 000 euro.

b)

Kreditvärderingsinstitut med 15–49 anställda ska betala 85 000 euro.

c)

Kreditvärderingsinstitut med minst 50 anställda ska betala 125 000 euro.

6.   Hela registreringsavgiften ska betalas när kreditvärderingsinstitutet ansöker om registrering.

7.   Om ett kreditvärderingsinstitut drar tillbaka sin registreringsansökan innan Esma har anmält att ansökan är fullständig i enlighet med artikel 15.4 andra stycket i förordning (EG) nr 1060/2009 ska Esma betala tillbaka tre fjärdedelar av den betalade registreringsavgiften. Om ansökan dras tillbaka efter den dagen men innan Esma har antagit ett motiverat beslut om att godkänna eller avslå registreringen ska Esma betala tillbaka en fjärdedel av den betalade registreringsavgiften.

8.   Genom undantag från artikel 5 ska ett registrerat kreditvärderingsinstitut som är skyldigt att betala en årlig tillsynsavgift i enlighet med artikel 5.1 för det år då institutet registreras betala en inledande tillsynsavgift på 500 euro för varje hel månad under den tid som löper från registreringsdagen till räkenskapsårets utgång. Denna avgift ska betalas i sin helhet i en enda inbetalning så snart registreringen har anmälts till kreditvärderingsinstitutet.

Artikel 7

Fast årlig tillsynsavgift för certifierade kreditvärderingsinstitut

1.   Ett kreditvärderingsinstitut som är certifierat i enlighet med förordning (EG) nr 1060/2009 ska betala en årlig tillsynsavgift på 6 000 euro.

Genom undantag från första stycket ska ett certifierat kreditvärderingsinstitut undantas från kravet på en årlig tillsynsavgift om kreditvärderingsinstitutets sammanlagda omsättning enligt dess senaste offentliggjorda granskade räkenskaper är mindre än 10 miljoner euro, eller om institutet tillhör en grupp av kreditvärderingsinstitut där denna grupp sammanlagt har en total omsättning på mindre än 10 miljoner euro.

2.   Den årliga tillsynsavgiften för ett certifierat kreditvärderingsinstitut ska betalas före utgången av februari. Esma ska skicka en faktura till ett certifierat kreditvärderingsinstitut minst 30 dagar före den dagen.

Artikel 8

Certifieringsavgift

1.   Ett kreditvärderingsinstitut som ansöker om certifiering ska betala en certifieringsavgift på 10 000 euro.

2.   Hela certifieringsavgiften ska betalas när kreditvärderingsinstitutet ansöker om certifiering.

3.   Om ett kreditvärderingsinstitut drar tillbaka sin certifieringsansökan innan Esma har anmält att ansökan är fullständig i enlighet med artikel 15.4 andra stycket i förordning (EG) nr 1060/2009 ska Esma betala tillbaka tre fjärdedelar av den betalade certifieringsavgiften. Om ansökan dras tillbaka efter den dagen men innan Esma har antagit ett motiverat beslut om att godkänna eller avslå certifieringen ska Esma betala tillbaka en fjärdedel av certifieringsavgiften.

4.   Genom undantag från artikel 7 ska ett certifierat kreditvärderingsinstitut som är skyldigt att betala en årlig tillsynsavgift i enlighet med artikel 7.1 för det år då institutet certifieras betala en inledande tillsynsavgift på 500 euro för varje hel månad under den tid som löper från certifieringsdagen till räkenskapsårets utgång. Denna avgift ska betalas i sin helhet i en enda inbetalning så snart certifieringen har anmälts till kreditvärderingsinstitutet.

Artikel 9

Ersättning till behöriga myndigheter

1.   Endast Esma ska ta ut avgifter från kreditvärderingsinstitut för deras registrering, certifiering och tillsyn. Behöriga myndigheter ska inte ta ut avgifter från kreditvärderingsinstitut, inte heller när dessa myndigheter utför uppgifter för Esmas räkning enligt artikel 30 i förordning (EG) nr 1060/2009.

2.   Esma ska ersätta en behörig myndighet för de faktiska kostnader myndigheten har haft i samband med utförandet av delegerade uppgifter i enlighet med artikel 30 i förordning (EG) nr 1060/2009 eller till följd av att den har bistått Esma i enlighet med artiklarna 23c.4 eller 23d.5 i den förordningen. De kostnader som ska ersättas ska utgöras av samtliga fasta och rörliga kostnader som kan hänföras till fullgörandet av de delegerade uppgifterna eller det bistånd som myndigheten har gett Esma.

KAPITEL III

ÖVERGÅNGS- OCH SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 10

Avgifter 2011

1.   Kreditvärderingsinstitut som registrerats 2011 ska för 2011 betala en inledande tillsynsavgift på 500 euro för varje hel månad under perioden från registreringsdagen, men tidigast den 1 juli 2011, till och med den 31 december 2011. Denna avgift ska betalas i in sin helhet före utgången av april 2012.

Genom undantag från första stycket ska ett registrerat kreditvärderingsinstitut undantas från kravet på en tillsynsavgift 2011 om kreditvärderingsinstitutets sammanlagda omsättning enligt dess senaste offentliggjorda granskade räkenskaper är mindre än 10 miljoner euro, eller om institutet tillhör en grupp av kreditvärderingsinstitut där denna grupp sammanlagt har en total omsättning på mindre än 10 miljoner euro.

2.   Kreditvärderingsinstitut som certifierats 2011 ska för 2011 betala en inledande tillsynsavgift på 500 euro för varje hel månad under perioden från certifieringsdagen, men tidigast den 1 juli 2011, till och med den 31 december 2011. Denna avgift ska betalas i in sin helhet före utgången av april 2012.

Genom undantag från första stycket ska ett certifierat kreditvärderingsinstitut undantas från kravet på en tillsynsavgift 2011 om det har en tillämplig omsättning på mindre än 10 miljoner euro, eller om institutet tillhör en grupp av kreditvärderingsinstitut där denna grupp sammanlagt har en tillämplig omsättning på mindre än 10 miljoner euro.

Artikel 11

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 7 februari 2012.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 302, 17.11.2009, s. 1.

(2)  EUT L 331, 15.12.2010, s. 84.