20.12.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 350/99


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT

av den 19 december 2012

om införande av ett särskilt kontroll- och inspektionsprogram för pelagiskt fiske i Nordostatlantens västliga vatten

(2012/807/EU)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 1224/2009 av den 20 november 2009 om införande av ett kontrollsystem i gemenskapen för att säkerställa att bestämmelserna i den gemensamma fiskeripolitiken efterlevs, om ändring av förordningarna (EG) nr 847/96, (EG) nr 2371/2002, (EG) nr 811/2004, (EG) nr 768/2005, (EG) nr 2115/2005, (EG) nr 2166/2005, (EG) nr 388/2006, (EG) nr 509/2007, (EG) nr 676/2007, (EG) nr 1098/2007, (EG) nr 1300/2008, (EG) nr 1342/2008 och upphävande av förordningarna (EEG) nr 2847/93, (EG) nr 1627/94 och (EG) nr 1966/2006 (1), särskilt artikel 95, och

av följande skäl:

(1)

Förordning (EG) nr 1224/2009 ska tillämpas på all verksamhet som omfattas av den gemensamma fiskeripolitiken och bedrivs på medlemsstaternas territorier eller i unionens vatten eller av unionens fiskefartyg eller, utan att det påverkar flaggmedlemsstatens primära ansvar, av medlemsstaternas medborgare, och i förordningen fastställs särskilt att medlemsstaterna ska se till att kontroll, inspektion och verkställighet sker på icke-diskriminerande grund med avseende på sektorer, fartyg eller personer, och på grundval av riskhantering.

(2)

I rådets förordning (EG) nr 1300/2008 av den 18 december 2008 om fastställande av en flerårig plan för sillbeståndet i området väster om Skottland och för fisket efter det beståndet (2) fastställs villkoren för ett hållbart utnyttjande av sillbeståndet.

(3)

Enligt artikel 95 i förordning (EG) nr 1224/2009 får kommissionen, i samförstånd med de berörda medlemsstaterna, fastställa vilket fiskeri som ska omfattas av särskilda kontroll- och inspektionsprogram. Dessa särskilda kontroll- och inspektionsprogram ska innehålla mål, prioriteringar och förfaranden samt riktmärken för inspektionerna, som ska fastställas på grundval av riskhantering och regelbundet ses över efter analys av uppnådda resultat. De berörda medlemsstaterna är skyldiga att vidta de åtgärder som krävs för att se till att särskilda kontroll- och inspektionsprogram genomförs, i synnerhet avseende nödvändiga personalresurser och materiella resurser samt de perioder och zoner där dessa ska användas.

(4)

Enligt artikel 95.2 i förordning (EG) nr 1224/2009 ska de särskilda kontroll- och inspektionsprogrammen innehålla riktmärken för inspektionerna, som ska fastställas på grundval av riskhantering. Det är i detta syfte lämpligt att fastställa riskbedömnings- och riskhanteringskriterier för kontroll-, inspektions- och granskningsverksamhet för att möjliggöra snabba riskanalyser och globala bedömningar av relevant kontroll- och inspektionsinformation. De gemensamma kriterierna syftar till att få en harmoniserad strategi för inspektion och granskning i alla medlemsstater och skapa lika villkor för alla aktörer.

(5)

Det särskilda kontroll- och inspektionsprogrammet bör fastställas för perioden 1 januari 2013–31 december 2015 och genomföras av Danmark, Tyskland, Estland, Irland, Spanien, Frankrike, Lettland, Litauen, Nederländerna, Polen, Portugal och Förenade kungariket.

(6)

Enligt artikel 98.1 och 98.3 i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 404/2011 (3) ska de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna, utan att det påverkar bestämmelserna i fleråriga planer, tillämpa en riskbaserad strategi för urvalet av inspektionsobjekt och använda all tillgänglig information. I enlighet med en riskbaserad strategi för kontroll och efterlevnadstillsyn ska de dessutom på ett objektivt sätt genomföra de inspektionsinsatser som krävs för att motverka att fiskeriprodukter som härrör från verksamhet som är oförenlig med den gemensamma fiskeripolitikens bestämmelser förvaras ombord, omlastas, landas, bereds, transporteras lagras eller saluförs.

(7)

Europeiska fiskerikontrollbyrån (nedan kallad kontrollbyrån) inrättades genom rådets förordning (EG) nr 768/2005 (4) och ska samordna genomförandet av det särskilda kontroll- och inspektionsprogrammet genom en plan för gemensamt utnyttjande. Planen ska leda till att de mål, prioriteringar, förfaranden och riktmärken för inspektioner som fastställs i det särskilda kontroll- och inspektionsprogrammet får effekt samt fastställa de medel för kontroll och inspektion som kan slås samman av de berörda medlemsstaterna. Därför bör sambanden mellan de förfaranden som fastställs i det särskilda kontroll- och inspektionsprogrammet och de som fastställs i planen för gemensamt utnyttjande förtydligas.

(8)

För att harmonisera kontroll- och inspektionsförfarandena för fisket av sill, makrill, taggmakrill, ansjovis och blåvitling i unionens vatten i Ices-delområdena V, VI, VII, VIII och IX samt i Cecaf, samt för att garantera att den fleråriga planen för sillbeståndet i området väster om Skottland blir framgångsrik, är det lämpligt att sammanställa gemensamma regler för den kontroll- och inspektionsverksamhet som ska utföras av de behöriga myndigheterna i de berörda medlemsstaterna, inklusive ömsesidig tillgång till relevanta uppgifter. Målriktmärken bör därför avgöra intensiteten i kontroll- och inspektionsverksamheten.

(9)

Gemensam inspektions- och övervakningsverksamhet mellan de berörda medlemsstaterna bör i tillämpliga fall utföras i enlighet med planer för gemensamt utnyttjande som fastställs av kontrollbyrån så att det skapas större enhetlighet i kontroll-, inspektions- och övervakningsrutinerna, och så att samordningen av kontroll-, inspektions- och övervakningsverksamheten mellan de behöriga myndigheterna i de olika medlemsstaterna kan vidareutvecklas.

(10)

De resultat som erhålls genom tillämpningen av det särskilda kontroll- och inspektionsprogrammet bör bedömas med hjälp av årliga utvärderingsrapporter som ska lämnas av varje berörd medlemsstat till kommissionen och till kontrollbyrån.

(11)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut har fastställts i samförstånd med de berörda medlemsstaterna. Detta beslut bör därför riktas till de medlemsstaterna.

(12)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från kommittén för fiske och vattenbruk.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Artikel 1

Syfte

Genom detta beslut införs ett särskilt kontroll- och inspektionsprogram för bestånden av sill, makrill, taggmakrill, ansjovis och blåvitling i EU-vatten i Ices-delområdena V, VI, VII, VIII och IX samt i EU-vatten i Cecaf 34.1.11 (nedan kallade västliga vatten).

Artikel 2

Tillämpningsområde

1.   Det särskilda kontroll- och inspektionsprogrammet ska särskilt omfatta följande verksamheter:

a)

Fiskeverksamhet i den mening som avses i artikel 4.1 i förordning (EG) nr 1224/2009 i de områden som avses i artikel 1.

b)

Verksamheter i samband med fiske, inklusive vägning, beredning, saluföring, transport och lagring av fiskeprodukter.

c)

Import enligt definitionen i artikel 2.11 i rådets förordning (EG) nr 1005/2008 (5).

d)

Export enligt definitionen i artikel 2.13 i förordning (EG) nr 1005/2008.

2.   Det särskilda kontroll- och inspektionsprogrammet ska gälla till och med den 31 december 2015.

3.   Det särskilda kontroll- och inspektionsprogrammet ska genomföras av Danmark, Tyskland, Estland, Irland, Spanien, Frankrike, Lettland, Litauen, Nederländerna, Polen, Portugal och Förenade kungariket (nedan kallade berörda medlemsstater).

KAPITEL II

MÅL, PRIORITERINGAR, FÖRFARANDEN OCH RIKTMÄRKEN

Artikel 3

Mål

1.   Det särskilda kontroll- och inspektionsprogrammet ska säkerställa ett enhetligt och effektivt genomförande av bevarande- och kontrollåtgärder som gäller de bestånd som anges i artikel 1.

2.   Kontroll- och inspektionsverksamhet som genomförs enligt det särskilda kontroll- och inspektionsprogrammet ska särskilt syfta till att säkerställa efterlevnaden av följande bestämmelser:

a)

Förvaltning av fiskemöjligheter och eventuella särskilda villkor i samband med det, inklusive övervakning av kvotutnyttjandet och fiskeansträngningssystem i de områden som anges i artikel 1.

b)

Rapporteringskrav för fiskeverksamhet i västliga vatten, däribland tillförlitligheten hos de uppgifter som registreras och rapporteras.

c)

Bestämmelser om förbudet mot utsortering.

d)

De särskilda reglerna för vägning av vissa pelagiska arter i artiklarna 78–89 i genomförandeförordning (EU) nr 404/2011.

Artikel 4

Prioriteringar

1.   De berörda medlemsstaterna ska genomföra kontroll- och inspektionsverksamhet med avseende på fiskeverksamhet som utförs av fiskefartyg och verksamhet i samband med fiske som utförs av andra aktörer på grundval av en riskhanteringsstrategi i enlighet med punkt 18 i artikel 4 i förordning (EG) nr 1224/2009 och artikel 98 i genomförandeförordning (EU) nr 404/2011.

2.   Varje fiskefartyg, grupp av fiskefartyg, kategori av fiskeredskap, aktör och/eller verksamhet i samband med fiske ska, för varje bestånd som anges i artikel 1, omfattas av kontroll och inspektioner enligt den prioriteringsnivå som tilldelas i enlighet med punkt 3.

3.   Alla berörda medlemsstater ska tilldela prioriteringsnivån på grundval av resultaten från den riskbedömning som utförs i enlighet med de förfaranden som fastställs i artikel 5.

Artikel 5

Förfaranden för riskbedömning

1.   Denna artikel ska gälla de berörda medlemsstaterna, och uteslutande med avseende på tillämpningen av punkt 4 även alla andra medlemsstater.

2.   Medlemsstaterna ska bedöma risker med avseende på de bestånd och områden som omfattas på grundval av tabellen i bilaga I.

3.   Vid den riskbedömning som varje medlemsstat utför ska det, på grundval av tidigare erfarenheter och med hjälp av all tillgänglig och relevant information, bedömas hur sannolikt det är att reglerna inte kommer att efterlevas och vilka de potentiella konsekvenserna i så fall skulle vara. Genom att kombinera dessa faktorer ska varje medlemsstat bedöma risknivån (mycket låg, låg, genomsnittlig, hög eller mycket hög) för varje inspektionskategori enligt artikel 4.2.

4.   Om ett fiskefartyg som för flagg från en medlemsstat som inte hör till de berörda medlemsstaterna eller ett fiskefartyg från tredjeland är verksamt i de områden som anges i artikel 1, ska det tilldelas en risknivå i enlighet med punkt 3. Om det inte finns någon information och om inte dess flaggmyndigheter, inom ramen för artikel 9, tillhandahåller resultat från den riskbedömning som de själva utfört i enlighet med artikel 4.2 och punkt 3 som leder till en annan risknivå, ska det anses vara ett fiskefartyg med en mycket hög risknivå.

Artikel 6

Riskhanteringsstrategi

1.   Varje berörd medlemsstat ska på grundval av sin riskbedömning fastställa en riskbedömningsstrategi som är inriktad på att säkerställa efterlevnad. Strategin ska omfatta identifiering, beskrivning och fördelning av lämpliga kostnadseffektiva kontrollinstrument och inspektionsmedel, med avseende på varje risks art och beräknade nivå samt i vilken mån målriktmärkena har uppnåtts.

2.   Den riskhanteringsstrategi som avses i punkt 1 ska samordnas på regional nivå genom en plan för gemensamt utnyttjande enligt definitionen i artikel 2 c i förordning (EG) nr 768/2005.

Artikel 7

Samband med förfaranden i planer för gemensamt utnyttjande

1.   Inom ramen för en plan för gemensamt utnyttjande ska varje berörd medlemsstat sända kontrollbyrån resultaten från den riskbedömning som utförts i enlighet med artikel 5.3 och i synnerhet en förteckning över de bedömda risknivåerna tillsammans med motsvarande inspektionsriktmärken.

2.   De förteckningar över risknivåer och riktmärken som avses i punkt 1 ska vid behov uppdateras med hjälp av den information som samlats in under gemensamma inspektions- och övervakningsinsatser. Kontrollbyrån ska informeras omedelbart efter det att varje uppdatering slutförts.

3.   Kontrollbyrån ska i enlighet med artikel 6.2 använda den information som erhålls från de berörda medlemsstaterna för att samordna riskhanteringsstrategin på regional nivå.

Artikel 8

Målriktmärken

1.   Utan att det påverkar tillämpningen av de målriktmärken som fastställs i bilaga I till förordning (EG) nr 1224/2009 och i artikel 9.1 i förordning (EG) nr 1005/2008, fastställs målriktmärkena på unionsnivå för fiskefartyg och/eller andra aktörer med hög och mycket hög risknivå i bilaga II.

2.   Målriktmärkena för fiskefartyg och/eller andra aktörer med mycket låg, låg och genomsnittlig risknivå ska fastställas av de berörda medlemsstaterna genom de nationella kontrollprogram och de nationella åtgärder som avses i artikel 46 respektive artikel 95.4 i förordning (EG) nr 1224/2009.

3.   Genom undantag från bestämmelserna i punkterna 1 och 2 får medlemsstaterna även tillämpa andra målriktmärken, uttryckta som förbättrade efterlevnadsnivåer, under förutsättning att följande krav är uppfyllda:

a)

En noggrann analys av fiskeverksamheten eller verksamheterna i samband med fiske samt tillsynsrelaterade frågor motiverar behovet att fastställa målriktmärken i form av förbättrade efterlevnadsnivåer.

b)

Kommissionen meddelas riktmärkena uttryckta som förbättrade efterlevnadsnivåer och invänder inte mot dem inom 90 dagar och riktmärkena är icke-diskriminerande och påverkar inte de mål, prioriteringar och riskbaserade förfaranden som fastställs i det särskilda kontroll- och inspektionsprogrammet.

4.   Alla målriktmärken ska årligen bedömas på grundval av de utvärderingsrapporter som avses i artikel 13.1 och vid behov revideras i enlighet med bedömningen inom ramen för den utvärdering som avses i artikel 13.4.

5.   De målriktmärken som avses i denna artikel ska i tillämpliga fall ges verkan genom en plan för gemensamt utnyttjande.

KAPITEL III

GENOMFÖRANDE

Artikel 9

Samarbete mellan medlemsstaterna och med tredjeländer

1.   De berörda medlemsstaterna ska samarbeta vid genomförandet av det särskilda kontroll- och inspektionsprogrammet.

2.   Alla andra medlemsstater ska när det är lämpligt samarbeta med de berörda medlemsstaterna.

3.   Medlemsstaterna får samarbeta med de behöriga myndigheterna i tredjeländer för genomförandet av det särskilda kontroll- och inspektionsprogrammet.

Artikel 10

Gemensam inspektions- och övervakningsverksamhet

1.   De berörda medlemsstaterna ska i syfte att öka effekten av och effektiviteten i sina nationella fiskerikontrollsystem genomföra gemensam inspektions- och övervakningsverksamhet i vatten som står under deras jurisdiktion och vid behov på deras territorier. Denna verksamhet ska i tillämpliga fall genomföras inom ramen för de planer för gemensamt utnyttjande som avses i artikel 9.1 i förordning (EG) nr 768/2005.

2.   Vid den gemensamma inspektions- och övervakningsverksamheten ska varje berörd medlemsstat

a)

se till att tjänstemän från andra berörda medlemsstater inbjuds att delta i gemensam inspektions- och övervakningsverksamhet,

b)

fastställa gemensamma operativa förfaranden för sina övervakningsfarkoster,

c)

vid behov utse de kontaktpunkter som avses i artikel 80.5 i förordning (EG) nr 1224/2009.

3.   Unionens tjänstemän och inspektörer får delta i gemensam inspektions- och övervakningsverksamhet.

Artikel 11

Utbyte av uppgifter

1.   För att genomföra det särskilda kontroll- och inspektionsprogrammet ska varje berörd medlemsstat säkerställa det elektroniska direktutbyte av uppgifter som avses i artikel 111 i förordning (EG) nr 1224/2009 och bilaga XII till genomförandeförordning (EU) nr 404/2011 med andra berörda medlemsstater och kontrollbyrån.

2.   De uppgifter som avses i punkt 1 ska gälla fiskeverksamhet och verksamhet i samband med fiske som utförs i de områden som omfattas av det särskilda kontroll- och inspektionsprogrammet.

Artikel 12

Information

1.   Tills bestämmelserna i avdelning XII kapitel III i förordning (EG) nr 1224/2009 fullständigt genomförts, och i enlighet med det format som anges i bilaga III till detta beslut, ska varje berörd medlemsstat senast den tionde dagen i varje kvartal till kommissionen och kontrollbyrån lämna följande information rörande föregående kvartal:

a)

Identifiering, datum och typ avseende varje kontroll- och/eller inspektionsinsats som har genomförts under föregående kvartal.

b)

Identifiering av varje fiskefartyg (nummer i registret över EU:s fiskeflotta), fordon och/eller aktör (företagets namn) som omfattas av en kontroll och/eller inspektion.

c)

Vid behov, typ av fiskeredskap som inspekterats.

d)

Om en eller flera allvarliga överträdelser har konstaterats,

i)

typ/typer av allvarlig(a) överträdelse(r),

ii)

lägesrapport om uppföljningen av allvarliga överträdelser (t.ex. fall som är under utredning, pågående eller under överklagande), och

iii)

sanktioner som ålagts som uppföljning av allvarlig överträdelse, t.ex. bötesnivåer, värdet av beslagtagen fisk och/eller redskap, prickar som tilldelats i enlighet med artikel 126.1 i genomförandeförordning (EU) nr 404/2011, och/eller andra typer av sanktioner.

2.   Den information som avses i punkt 1 ska meddelas för varje kontroll och/eller inspektion och tas upp i varje senare rapport till dess att ärendet är avslutat enligt den berörda medlemsstatens lagstiftning. Om inga åtgärder har vidtagits efter det att en allvarlig överträdelse har konstaterats ska skälen för detta anges i rapporten.

Artikel 13

Utvärdering

1.   Varje berörd medlemsstat ska senast den 31 mars året efter det relevanta kalenderåret till kommissionen och kontrollbyrån sända en utvärderingsrapport rörande effektiviteten hos de kontroll- och inspektionsinsatser som genomförts inom ramen för detta särskilda kontroll- och inspektionsprogram.

2.   Den utvärderingsrapport som avses i punkt 1 ska minst innehålla den information som anges i bilaga IV. De berörda medlemsstaterna får i sin utvärderingsrapport även inkludera andra insatser, som t.ex. utbildning eller informationsmöten som är utformade för att påverka fiskefartygs och andra aktörers efterlevnad.

3.   Kontrollbyrån ska vid sin årliga utvärdering av effektiviteten hos de planer för gemensamt utnyttjande som avses i artikel 14 i förordning (EG) nr 768/2005 beakta de utvärderingsrapporter som avses i punkt 1.

4.   Kommissionen ska en gång per år sammankalla kommittén för fiske och vattenbruk för att på grundval av de utvärderingsrapporter som avses i punkt 1 utvärdera lämpligheten, tillräckligheten och effektiviteten hos det särskilda kontroll- och inspektionsprogrammet samt dess övergripande effekt på fiskefartygs och andra aktörers efterlevnad. Målriktmärkena i bilaga II kan ses över i enlighet därmed.

Artikel 14

Detta beslut träder i kraft den tredje dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den 19 december 2012.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 343, 22.12.2009, s. 1.

(2)  EUT L 344, 20.12.2008, s. 6.

(3)  EUT L 112, 30.4.2011, s. 1.

(4)  EUT L 128, 21.5.2005, s. 1.

(5)  EUT L 286, 29.10.2008, s. 1.


BILAGA I

FÖRFARANDEN FÖR RISKBEDÖMNING

Varje fiskefartyg, grupp av fiskefartyg, kategori av fiskeredskap, aktör och/eller verksamhet i samband med fiske ska, för de olika bestånd och områden som anges i artikel 1, omfattas av kontroll och inspektioner enligt den tilldelade prioriteringsnivån. Prioriteringsnivån ska tilldelas beroende på resultaten från den riskbedömning som utförs av varje berörd medlemsstat, eller av en annan medlemsstat uteslutande med avseende på tillämpningen av artikel 5.4, på grundval av följande förfarande:

Riskbeskrivning (beroende på risken/fisket/området och tillgängliga uppgifter)

Indikator (beroende på risken/fisket/området och tillgängliga uppgifter)

Led i fiske-/saluföringskedjan (när och var uppstår risken)

Punkter som ska beaktas (beroende på risken/fisket/området och tillgängliga uppgifter)

Förekomst i fisket (1)

Potentiella konsekvenser (1)

Risknivå (1)

(Anmärkning: De risker som medlemsstaterna identifierar ska överensstämma med de mål som fastställs i artikel 3.)

 

 

Omfattningen av fångster/landningar fördelat på fiskefartyg, bestånd och redskap.

Fiskefartygens tillgång till kvoter, fördelat på fiskefartyg, bestånd och redskap.

Användning av standardiserade lådor.

Nivåer och fluktueringar i marknadspriset för de landade fiskeriprodukterna (första försäljningen).

Antal inspektioner som tidigare genomförts och antal konstaterade överträdelser för det berörda fiskefartyget och/eller annan aktör.

Bakgrund och/eller potentiell risk för bedrägeri kopplat till hamnen/platsen/regionen och verksamhetsgrenen.

Alla andra relevanta uppgifter eller underrättelser.

Vanlig/Genomsnittlig/Sällsynta fall/ellerObetydlig

Allvarliga/Betydande/Godtagbara/eller Marginella

Mycket låg/låg/genomsnittlig/hög/eller mycket hög


(1)  Anmärkning: Ska bedömas av medlemsstaterna. Vid riskbedömningen ska det, på grundval av tidigare erfarenheter och med hjälp av all tillgänglig information, bedömas hur sannolikt det är att reglerna inte kommer att efterlevas och vilka de potentiella konsekvenserna i så fall skulle vara.


BILAGA II

MÅLRIKTMÄRKEN

1.   Omfattning av inspektioner till havs (inklusive i tillämpliga fall flygövervakning)

Följande målriktmärken (1) ska årligen uppnås vid inspektioner till havs av fiskefartyg som bedriver fiske efter sill, makrill, taggmakrill, ansjovis och blåvitling i området, om inspektioner till havs är relevanta med avseende på ledet i fiskekedjan och ingår i riskhanteringsstrategin:

Riktmärken per år (2)

Bedömd risknivå för fiskefartyg i enlighet med artikel 5.2

hög

mycket hög

Fiske nr 1

Sill, makrill och taggmakrill

Inspektioner till havs av minst 5 % av de fiskeresor som utförs av fiskefartyg med ”hög” risknivå och som är inriktade på fisket i fråga.

Inspektioner till havs av minst 10 % av de fiskeresor som utförs av fiskefartyg med ”mycket hög” risknivå och som är inriktade på fisket i fråga.

Fiske nr 2

Ansjovis

Inspektioner till havs av minst 2,5 % av de fiskeresor som utförs av fiskefartyg med ”hög” risknivå och som är inriktade på fisket i fråga.

Inspektioner till havs av minst 5 % av de fiskeresor som utförs av fiskefartyg med ”mycket hög” risknivå och som är inriktade på fisket i fråga.

Fiske nr 3

Blåvitling

Inspektioner till havs av minst 5 % av de fiskeresor som utförs av fiskefartyg med ”hög” risknivå och som är inriktade på fisket i fråga.

Inspektioner till havs av minst 10 % av de fiskeresor som utförs av fiskefartyg med ”mycket hög” risknivå och som är inriktade på fisket i fråga.

2.   Omfattning av inspektioner på land (inklusive dokumentbaserade kontroller och inspektioner i hamnar eller vid första försäljningen)

Följande målriktmärken (3) ska årligen uppnås vid inspektioner på land (inklusive dokumentbaserade kontroller och inspektioner i hamnar eller vid första försäljningen) av fiskefartyg eller andra aktörer som bedriver fiske efter sill, makrill, taggmakrill, ansjovis och blåvitling i området, om inspektioner på land är relevanta med avseende på ledet i fiske- eller saluföringskedjan och ingår i riskhanteringsstrategin:

Riktmärken per år (4)

Risknivå för fiskefartyg och/eller andra aktörer (första köpare)

hög

mycket hög

Fiske nr 1

Sill, makrill och taggmakrill

Inspektion i hamn av minst 15 % av den totala mängd som landats av fiskefartyg med hög risknivå.

Inspektion i hamn av minst 15 % av den totala mängd som landats av fiskefartyg med mycket hög risknivå.

Fiske nr 2

Ansjovis

Inspektion i hamn av minst 5 % av den totala mängd som landats av fiskefartyg med hög risknivå.

Inspektion i hamn av minst 10 % av den totala mängd som landats av fiskefartyg med mycket hög risknivå.

Fiske nr 3

Blåvitling

Inspektion i hamn av minst 5 % av den totala mängd som landats av fiskefartyg med hög risknivå.

Inspektion i hamn av minst 10 % av den totala mängd som landats av fiskefartyg med mycket hög risknivå.

Inspektioner som genomförs efter landning eller omlastning ska bland annat användas som en mekanism för dubbelkontroll för att pröva tillförlitligheten hos den registrerade och rapporterade informationen om fångster och landningar.


(1)  För fartyg som tillbringar mindre än 24 timmar till havs per fiskeresa får målriktmärkena i enlighet med riskhanteringsstrategin minskas till hälften.

(2)  Uttryckt i % av de fiskeresor i området (vid fiske med redskap med maskstorlekar för vilka arterna är målarter) som utförs av fiskefartyg med hög eller mycket hög risknivå per år.

(3)  För fartyg som landar mindre än 10 ton per landning får målriktmärkena i enlighet med riskhanteringsstrategin minskas till hälften.

(4)  Uttryckt i % av de mängder som landats av fiskefartyg med hög eller mycket hög risknivå per år


BILAGA III

INFORMATION OM GENOMFÖRANDET AV DET SÄRSKILDA KONTROLL- OCH INSPEKTIONSPROGRAMMET SOM SKA LÄMNAS REGELBUNDET

Den information som ska lämnas enligt artikel 12 för varje inspektion som ska ingå i rapporten ska lämnas i följande format:

Elementnamn

Kod

Beskrivning och innehåll

Identifiering av inspektionen

II

ISO alpha2 landskod + 9 siffror, t.ex. DK201200000

Datum för inspektionen

DA

ÅÅÅÅ-MM-DD

Typ av inspektion eller kontroll

IT

Till havs, på land, transport, dokument (ska anges)

Identifiering av varje fiskefartyg, fordon eller aktör

ID

Fiskefartygets nummer i registret över unionens fiskeflotta, identifiering av fordonet och/eller namn på aktörens företag.

Typ av fiskeredskap

GE

Redskapets bokstavskod enligt FAO:s International Standard Statistical Classification of the Fishing Gear.

Allvarlig överträdelse

SI

J = Ja, N = Nej

Typ av allvarlig överträdelse som konstaterats

TS

Ange typ av allvarlig överträdelse som konstaterats, med hänvisning till nummer (vänster kolumn) i bilaga XXX till genomförandeförordning (EU) nr 404/2011. De allvarliga överträdelser som avses i artikel 90.1 a, 90.1 b och 90.1 c i kontrollförordningen ska dessutom identifieras med nummer 13, 14 respektive 15.

Aktuell situation när det gäller uppföljning

FU

Ange aktuell situation: PÅGÅENDE, ÖVERKLAGANDE eller AVSLUTAD.

Böter

SF

Böter i euro, t.ex. 500.

Beslagtagande

SC

FÅNGST/REDSKAP för fysiskt beslagtagande. Beslagtagen mängd vid värde av fångst/redskap i euro, t.ex. 10 000.

Övrigt

SO

Vid återkallande av licens eller tillstånd, ange LI eller AU + antal dagar, t.ex. AU30.

Prickar

SP

Antal tilldelade prickar, t.ex. 12.

Anmärkningar

RM

Om inga åtgärder har vidtagits efter det att en allvarlig överträdelse har konstaterats, ange skälen för detta i fri text.


BILAGA IV

INNEHÅLL I UTVÄRDERINGSRAPPORTER

Utvärderingsrapporterna ska innehålla minst följande information:

I.   Allmän analys av den kontroll-, inspektions- och tillsynsverksamhet som genomförs (för varje berörd medlemsstat)

Beskrivning av de risker som identifierats av den berörda medlemsstaten och en noggrann redovisning av innehållet i medlemsstatens riskhanteringsstrategi, inklusive en beskrivning av översyns- och revideringsprocessen.

Jämförelse av den typ av kontroll- och inspektionsverktyg som används och antalet medel för inspektion som avsatts eller antalet medel som tillhandahålls för att genomföra det särskilda kontroll- och inspektionsprogrammet, inklusive period och områden för utnyttjande.

Jämförelse av den typ av kontroll- och inspektionsverktyg som används och antalet kontroller och inspektioner som genomförs (fylls i på grundval av den information som lämnas i enlighet med bilaga III) och antalet allvarliga överträdelser som fastställs samt, när det är möjligt, en analys av skälen till att dessa överträdelser har begåtts.

Sanktioner som ålagts på grund av allvarliga överträdelser (fylls i på grundval av den information som lämnas i enlighet med bilaga III).

Analys av andra insatser (andra än kontroll-, inspektions- och tillsynsinsatser, som t.ex. utbildning eller informationsmöten) utformade för att påverka fiskefartygs och andra aktörers efterlevnad (exempel: antal mer selektiva redskap införda, antal stickprov av torsk/ungfisk etc.).

II.   Noggrann analys av den kontroll-, inspektions- och tillsynsverksamhet som genomförs (för varje berörd medlemsstat)

1.

Analys av inspektionsverksamhet till havs (inklusive i tillämpliga fall flygövervakning), bland annat följande insatser:

Jämförelse av fartyg för fiskerikontroll som tillhandahållits eller avsatts.

Fall av allvarliga överträdelser till havs.

Andel inspektioner till havs på fiskefartyg med en mycket låg, låg eller genomsnittlig risknivå som lett till att en eller flera allvarliga överträdelser har konstaterats.

Andel inspektioner till havs på fiskefartyg med en hög eller mycket hög risknivå som lett till att en eller flera allvarliga överträdelser har konstaterats.

Typ av och nivå på sanktioner eller utvärdering av den avskräckande effekten.

2.

Analys av inspektionsverksamhet på land (inklusive dokumentbaserade kontroller och inspektioner i hamnar eller vid första försäljningen, eller omlastningar), bland annat följande insatser:

Jämförelse av landbaserade inspektionsenheter som tillhandahållits eller avsatts.

Fall av allvarliga överträdelser på land.

Andel inspektioner på land på fiskefartyg och/eller aktörer med en mycket låg, låg eller genomsnittlig risknivå som lett till att en eller flera allvarliga överträdelser har konstaterats.

Andel inspektioner på land på fiskefartyg och/eller aktörer med en hög eller mycket hög risknivå som lett till att en eller flera allvarliga överträdelser har konstaterats.

Typ av och nivå på sanktioner eller utvärdering av den avskräckande effekten.

3.

Analys av målriktmärken uttryckt som efterlevandenivåer (i tillämpliga fall), framför allt på följande områden:

Jämförelse av de inspektionsmedel som tillhandahållits eller avsatts.

Fall av allvarliga överträdelser och trend (jämfört med de två föregående åren).

Andel inspektioner på fiskefartyg eller av aktörer som lett till att en eller flera allvarliga överträdelser har konstaterats.

Typ av och nivå på sanktioner eller utvärdering av den avskräckande effekten.

4.

Analys av annan inspektions- och kontrollverksamhet, t.ex. omlastning, flygövervakningen, import eller export osv. och andra insatser som t.ex. utbildning eller informationsmöten som är utformade för att påverka fiskefartygs och andra aktörers efterlevnad.

III.   Förslag för att öka effektiviteten i den kontroll-, inspektions- och tillsynsverksamhet som genomförs (för varje berörd medlemsstat)