30.5.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 140/68


RÅDETS BESLUT 2012/281/GUSP

av den 29 maj 2012

inom ramen för den europeiska säkerhetsstrategin till stöd för unionens förslag om en internationell uppförandekod för verksamhet i yttre rymden

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artikel 26.2,

med beaktande av förslaget från unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, och

av följande skäl:

(1)

Verksamheten i rymden utvidgas och dess betydelse är avgörande. Rymden är en resurs för alla världens länder. De länder som inte har någon verksamhet i rymden kommer att ha det i framtiden. Därför anser Europeiska unionen att en förstärkning av säkerheten för verksamhet i yttre rymden är ett viktigt mål som bidrar till staternas utveckling och säkerhet. Detta mål är en del av unionens rymdpolitik.

(2)

Den 12 december 2003 antog Europeiska rådet en europeisk säkerhetsstrategi i vilken globala utmaningar och hot identifierades, och en regelbaserad internationell ordning grundad på effektiv multilateralism och välfungerande internationella institutioner efterlystes.

(3)

I den europeiska säkerhetsstrategin erkänns Förenta nationernas stadga som den grundläggande ramen för internationella förbindelser och det förespråkas att Förenta nationerna stärks och organisationen rustas för att kunna uppfylla sina skyldigheter och agera effektivt. Unionen strävar mot en hög grad av samarbete på alla områden för internationella förbindelser, bland annat för att bevara freden, förebygga konflikter och stärka den internationella säkerheten i enlighet med målen och principerna i Förenta nationernas stadga.

(4)

Unionen är fast besluten att utveckla och genomföra öppenhets- och förtroendeskapande åtgärder, som ett sätt att uppnå ökad säkerhet i rymden. Unionen är även särskilt uppmärksam på frågan om de risker som rymdskrot medför, oberoende av dess ursprung, vilket påverkar nuvarande och framtida verksamhet negativt.

(5)

Unionen underströk i sitt svar av den 18 september 2007 på Förenta nationernas säkerhetsråds resolution nr 61/75 av den 6 december 2006 att uppfyllandet av det målet skulle gynnas av frivilliga ”trafikregler” för verksamheten i yttre rymden genom vilka bästa praxis mellan rymdaktörer rekommenderas.

(6)

I sina slutsatser av den 8–9 december 2008 gav rådet sitt stöd åt det första utkastet till internationell uppförandekod för verksamhet i yttre rymden i vilken staterna kan delta på frivillig grund och som innehöll öppenhets- och förtroendeskapande åtgärder som kan ligga till grund för överläggningar med viktiga tredjeländer som har verksamhet eller intressen i rymden för att komma fram till en text som kan godtas av så många stater som möjligt.

(7)

Mot bakgrund av samråden med de stora rymdnationerna har unionen tagit fram en reviderad version av utkastet till uppförandekod, på grundval av vilken rådet den 27 september 2010 gav i uppdrag åt unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik att genomföra ytterligare och bredare samråd.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Unionen ska sträva efter att uppnå följande mål för att stödja sitt förslag till internationell uppförandekod för verksamhet i yttre rymden:

Samråd med stater, antingen de redan är aktiva inom rymdfrågor eller inte, för att diskutera förslaget och samla in deras synpunkter.

Insamlande av expertstöd för att utarbeta en internationell uppförandekod för verksamhet i yttre rymden.

Artikel 2

1.   I detta sammanhang ska de projekt som får stöd av unionen omfatta följande särskilda verksamheter:

a)

Utåtriktad verksamhet: främjande av förslaget till internationell uppförandekod för verksamhet i yttre rymden.

b)

Organiserande av upp till tre multilaterala expertmöten för att diskutera förslaget till internationell uppförandekod.

c)

Samordning av ett konsortium bestående av icke-statliga experter.

2.   Dessa projekt och särskilda verksamheter beskrivs närmare i bilagan.

Artikel 3

1.   Unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik (nedan kallad den höga representanten) ska vara ansvarig för genomförandet av detta beslut.

2.   Det tekniska genomförandet av de projekt som anges i artikel 2 ska utföras av FN:s institut för nedrustningsforskning (Unidir). Unidir ska fullgöra denna uppgift under den höga representantens ansvar. För detta ändamål ska den höga representanten ingå nödvändiga överenskommelser med Unidir.

Artikel 4

1.   Det finansiella referensbeloppet för genomförandet av de projekt som avses i artikel 2 ska vara 1 490 000 EUR.

2.   De utgifter som finansieras med det belopp som fastställs i punkt 1 ska förvaltas i enlighet med de förfaranden och regler som gäller för unionens allmänna budget.

3.   Kommissionen ska övervaka att unionens bidrag som fastställs i punkt 1 används korrekt. Den ska i detta syfte ingå en finansieringsöverenskommelse med Unidir. I denna överenskommelse ska det fastställas att Unidir ska se till att unionens bidrag synliggörs i proportion till dess storlek.

4.   Kommissionen ska sträva efter att ingå den finansieringsöverenskommelse som avses i punkt 3 så snart som möjligt efter det att detta beslut har trätt i kraft. Den ska underrätta rådet om eventuella svårigheter i samband med detta och om tidpunkten för ingåendet av finansieringsöverenskommelsen.

Artikel 5

1.   Den höga representanten ska rapportera till rådet om genomförandet av detta beslut på grundval av regelbundna rapporter som ska utarbetas av Unidir. Dessa rapporter ska utgöra grunden för rådets utvärdering.

2.   Kommissionen ska informera om de finansiella aspekterna av genomförandet av de projekt som anges i artikel 2.

Artikel 6

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Det ska upphöra att gälla 18 månader efter det att den finansieringsöverenskommelse som avses i artikel 4.3 har ingåtts, eller sex månader efter det att beslutet har antagits om ingen finansieringsöverenskommelse har ingåtts inom den tiden.

Utfärdat i Bryssel den 29 maj 2012.

På rådets vägnar

N. WAMMEN

Ordförande


BILAGA TILL RÅDETS BESLUT TILL STÖD FÖR UNIONENS FÖRSLAG OM EN INTERNATIONELL UPPFÖRANDEKOD FÖR VERKSAMHET I YTTRE RYMDEN

1.   Allmän ram och mål

Verksamheten i rymden utvidgas och dess betydelse är avgörande. Rymden är en resurs för alla världens länder. De länder som ännu inte har någon verksamhet i rymden kommer att ha det i framtiden. Därför anser unionen att det är nödvändigt att säkerställa större säkerhet i yttre rymden och tror att en pragmatisk och stegvis process kan bidra till att uppnå detta mål. Unionen är fast besluten att utveckla och genomföra öppenhets- och förtroendeskapande åtgärder, som ett sätt att uppnå ökad säkerhet och trygghet i yttre rymden. Unionen är även särskilt uppmärksam på frågan om de risker som rymdskrot medför, vilket påverkar nuvarande och framtida verksamhet negativt.

Unionen underströk i sitt svar av den 18 september 2007 på Förenta nationernas säkerhetsråds resolution nr 61/75 av den 6 december 2006 att uppfyllandet av det målet skulle gynnas av frivilliga ”trafikregler” för verksamheten i yttre rymden genom vilka bästa praxis mellan rymdaktörer rekommenderas.

I sina slutsatser av den 8–9 december 2008 gav Europeiska unionens råd sitt stöd åt det första utkastet till en internationell uppförandekod för verksamhet i yttre rymden, i vilken staterna kan delta på frivillig grund och som innehöll öppenhets- och förtroendeskapande åtgärder som kan ligga till grund för överläggningar med viktiga tredjeländer som har verksamhet eller intressen i yttre rymden, för att komma fram till en text som kan godtas av så många stater som möjligt. Mot bakgrund av samråden med de stora rymdnationerna har unionen tagit fram en reviderad version av utkastet till uppförandekod, på grundval av vilken rådet den 27 september 2010 gav i uppdrag åt unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik (den höga representanten) att genomföra ytterligare och bredare samråd.

För att stödja unionsförslaget till en internationell uppförandekod för verksamhet i yttre rymden och för att utföra det uppdrag som den höga representanten givits strävar unionen efter att uppnå följande mål:

Samråd med så många länder som möjligt, antingen de redan är aktiva inom rymdfrågor eller inte, för att diskutera förslaget och samla in deras synpunkter, särskilt genom att organisera ett eller flera (upp till tre) multilaterala expertmöten för att diskutera detta initiativ.

Expertstöd till utarbetandet av en internationell uppförandekod för verksamhet i yttre rymden.

Unionens insats kommer att vägledas av följande principer:

a)

Den erkända vikten av att bygga upp hållbarhet, förutsägbarhet och förbättrad säkerhet i yttre rymden på längre sikt.

b)

Behovet av att skapa samsyn och identifiera beröringspunkter.

c)

Vikten av nationell och regional acceptans av en eventuell framtida internationell uppförandekod för verksamhet i yttre rymden.

2.   Projekt

2.1   Projekt 1: Utåtriktad verksamhet: främjande av förslaget till internationell uppförandekod för verksamhet i yttre rymden

2.1.1   Projektets syfte

Att genom att organisera seminarier på regional/subregional nivå föra en dialog med potentiella aktörer med koppling till den internationella uppförandekoden för att utöka den befintliga kunskapen om och förståelsen av principerna för den föreslagna internationella uppförandekoden.

2.1.2   Projektresultat

a)

Ökad medvetenhet om, kunskap om och förståelse av förslaget till internationell uppförandekod och dess fortsatta utveckling.

b)

Bättre klimat för politiska framsteg.

c)

Förbättrad förståelse från aktörernas sida av områden för samförstånd om behovet av förbättrad säkerhet i rymden och samförstånd om den fortsatta inriktningen.

d)

Förbättrad samordning mellan aktörerna.

e)

Fastställande av behov av ökad nationell och regional verksamhet för att stärka utvecklingen av en internationell uppförandekod för verksamhet i rymden.

2.1.3   Projektbeskrivning

a)

Upp till 6 regionala eller subregionala seminarier med upp till 30 deltagare planeras, vid behov i samarbete med internationella, regionala eller nationella organisationer, både statliga och icke-statliga.

b)

Sammanställning och presentation av resultat för Europeiska unionen och övriga aktörer i förekommande fall, bland annat på elektronisk väg.

2.2   Projekt 2: Stöd till den höga representanten vid hennes möten/samråd med stater

2.2.1   Projektets syfte

a)

Att ge unionen utökad information om och analys av åsikterna och inriktningen hos potentiella aktörer med koppling till den internationella uppförandekoden.

b)

Att som stöd för, förberedelse inför respektive uppföljning av samråden med den höga representanten organisera ett samordnat förfarande bestående av individuella samråd med de viktigaste aktörerna

c)

Att genom deltagande i den höga representantens samråd bedöma de insamlade synpunkterna.

2.2.2   Projektresultat

a)

En skriftlig bedömning om hur man bäst bör föra en dialog med potentiella aktörer med koppling till den internationella uppförandekoden.

b)

Skriftliga bedömningar av de insamlade synpunkterna och förslagen till revidering av texten.

c)

Skriftliga bidrag till stöd för de multilaterala expertmötena.

2.2.3   Projektbeskrivning

a)

Utarbetande av ett antal underlagsdokument, respektive genomförande av ett antal bakgrundsstudier till stöd för/som förberedelse inför/som uppföljning av samråden med den höga representanten och de multilaterala expertmötena.

b)

Ett samordnat förfarande bestående av individuella samråd med de viktigaste aktörerna:

Upp till 20 individuella möten och genomgångar.

Samordning av bidrag till processen, bland annat på elektronisk väg.

Val av stater och organisationer för sådan samordning kommer att ske på grundval av nivån på deras engagemang för rymdsäkerhetsfrågor, deras tidigare engagemang för förslaget till internationell uppförandekod och deras roll i underlättandet av övergripande diplomatiska framsteg på regional eller internationell grund.

c)

Sammanställning och presentation av resultat för den höga representanten och övriga aktörer i förekommande fall, bland annat på elektronisk väg.

2.3   Projekt 3: Organisation av upp till tre multilaterala expertmöten för att diskutera förslaget till internationell uppförandekod

2.3.1   Projektets syfte

Att sammanföra experter för att diskutera förslaget till internationell uppförandekod.

2.3.2   Projektresultat

a)

Att skapa ett diskussionsforum för förslaget till internationell uppförandekod.

b)

Diplomatiska framsteg när det gäller att främja diskussionerna om en internationell uppförandekod.

2.3.3   Projektbeskrivning

Organisation av upp till tre multilaterala expertmöten med upp till 160 deltagare under projektets första 16 månader.

Det föreslås att det första av dessa möten ska äga rum i Europa och de två följande mötena utanför Europa. Beslutet kommer att fattas av den höga representanten på grundval av förslag från Unidir.

Den höga representanten kommer att besluta om struktur, dagordning och deltagande på grundval av förslag från Unidir.

2.4   Projekt 4: Samordning av ett konsortium av icke-statliga experter

2.4.1   Projektets syfte

a)

Att utveckla ett litet konsortium med upp till 10 deltagare bestående av erkända experter för att bidra till utvecklingen av en internationell uppförandekod.

b)

Att bygga upp online-resurser för samordning av det konsortiet.

c)

Att tillhandahålla de nödvändiga resurserna för utåtriktad verksamhet för att främja förståelsen för uppförandekoden samt synliggöra verksamheten och resultaten av projekt 1 och projekt 2.

2.4.2   Projektresultat

a)

Utökade bidrag från viktiga internationella, regionala och nationella experter om en internationell uppförandekod.

b)

Utveckling av ett virtuellt forum för samordning av experternas bidrag och för diskussioner.

c)

Utveckling av ett virtuellt forum för stöd till de multilaterala möten som föreskrivs i projekt 2.

d)

Utarbetande av nödvändigt virtuellt och icke-virtuellt material för utåtriktad verksamhet.

2.4.3   Projektbeskrivning

a)

Identifikation och samordning av, samt anhållan om, bidrag från lämpliga experter inom rymdsäkerhetsområdet.

Om medlemskap i konsortiet beslutar den höga representanten på grundval av ett förslag från Unidir.

b)

Utveckling av ett nytt virtuellt forum för samordning av det ovannämnda konsortiets bidrag.

Forumet kommer även att utformas för att inrymma resurser till stöd för projekt 2.

c)

Upp till 8 möten för att diskutera utveckling relaterad till uppförandekoden och bidrag från konsortiet, bland annat på elektronisk väg och genom video- och telekommunikation.

d)

Sammanställning och presentation av resultat för den höga representanten och övriga aktörer beroende på vad som är tillämpligt, bland annat på elektronisk väg.

e)

Utveckling av verktyg för utåtriktad verksamhet.

3.   Förfarandeaspekter och samordning

Genomförandet av projektet kommer att inledas av en styrkommitté med målet att fastställa förfarandena och närmare arrangemang för samarbete. Styrkommittén ska regelbundet, åtminstone var sjätte månad, se över genomförandet av projekten, bland annat på elektronisk väg och med hjälp av video- och telekommunikation.

Styrkommittén ska bestå av företrädare för den höga representanten och Unidir.

De statliga och icke-statliga aktörernas inblandning i de multilaterala expertmötena ska samordnas genom Unidir.

Om plats och det strukturella upplägget för workshoppar och möten inom detta projekt beslutar den höga representanten på grundval av förslag från Unidir till styrkommittén.

4.   Rapportering och bedömning

Unidir ska förelägga den höga representanten en beskrivning och ekonomisk rapport i slutet av projektets första år, och därvid sträva efter att tidpunkten ska sammanfalla med Förenta nationernas rapporteringscykler.

Vid projektets slutförande kommer Unidir att förelägga den höga representanten en slutrapport.

Unidirs framstegs- och lägesrapporter, publikationer, pressmeddelanden och uppdateringar kommer att delges den höga representanten och Europeiska kommissionen i den takt dessa offentliggörs.

5.   Varaktighet

Den beräknade genomförandeperioden för detta projekt är 18 månader.

Alla möten ska slutföras tre månader före projektets slut för att det ska finnas tillräckligt med tid för att genomföra en analys under genomförandeperioden.

6.   Förmånstagare

Alla FN:s medlemsstater, särskilt rymdnationerna.

Icke-statliga aktörer, inklusive civilsamhället och industrin.

7.   Företrädare för tredje part

För att främja det regionala ansvaret för den internationella uppförandekoden för verksamhet i rymden kan deltagande av experter från länder utanför unionen, även sådana från relevanta regionala och internationella organisationer, finansieras med stöd av detta beslut.

Unidirs deltagande i alla workshoppar och möten som härrör till detta beslut kommer att få finansiering.

8.   Genomförandeorgan

Unidir kommer att stå för det tekniska genomförandet av detta rådsbeslut.

I enlighet med vad som anges ovan ska Unidir när så är lämpligt samarbeta med sådana institutioner som regionala organisationer, tankesmedjor och icke-statliga organisationer samt med industrin.

Extra personal kommer att krävas för att genomföra detta beslut.