26.2.2011   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 53/4


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 183/2011

av den 22 februari 2011

om ändring av bilagorna IV och VI till Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG om fastställande av en ram för godkännande av motorfordon och släpvagnar till dessa fordon samt av system, komponenter och separata tekniska enheter som är avsedda för sådana fordon (”Ramdirektiv”)

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG av den 5 september 2007 om fastställande av en ram för godkännande av motorfordon och släpvagnar till dessa fordon samt av system, komponenter och separata tekniska enheter som är avsedda för sådana fordon (”Ramdirektiv”) (1), särskilt artikel 39.3, och

av följande skäl:

(1)

I direktiv 2007/46/EG fastställs en harmoniserad ram som innefattar de administrativa bestämmelserna och allmänna tekniska kraven för alla nya fordon, system, komponenter och separata tekniska enheter. I direktivet finns bland annat en förteckning över alla rättsakter som innehåller de tekniska krav som fordon måste uppfylla för att beviljas EG-typgodkännande. Direktivet innehåller också de olika mallarna för typgodkännandeintyg.

(2)

Till följd av globaliseringens verkningar på fordonssektorn finns det en starkt ökande efterfrågan på fordon producerade utanför unionen. Medlemsstaterna har i sina nationella lagar infört administrativa förfaranden och tekniska krav för godkännande av fordon som importeras från tredjeländer. Dessa förfaranden och krav varierar mellan medlemsstaterna och detta har en störande inverkan på den inre marknadens funktion. Det behöver därför fastställas lämpliga harmoniserade åtgärder.

(3)

Harmoniserade administrativa och tekniska bestämmelser om enskilda godkännanden bör som ett första steg fastställas för fordon som produceras i stora serier i eller för tredjeländer.

(4)

Enligt artikel 24 i direktiv 2007/46/EG får medlemsstaterna godkänna enskilda fordon genom att bevilja undantag från vissa bestämmelser i det direktivet eller i de rättsakter som förtecknas i bilaga IV till det direktivet. För att den inre marknaden ska fungera väl krävs dock att liknande tekniska och administrativa krav gäller i hela unionen. Det är därför nödvändigt att fastställa vilka bestämmelser i unionens lagstiftning som undantagen får gälla.

(5)

Enligt artikel 24 får medlemsstaterna ställa alternativa krav jämfört med kraven i europeisk lagstiftning som syftar till att säkerställa att nivån för vägsäkerhet och miljöskydd i största möjliga mån motsvarar den nivå som anges i bilagorna IV och VI till direktiv 2007/46/EG. Utifrån antagandet att fordon som serietillverkas för tredjeländer och är avsedda att tas i bruk på inhemska marknader konstrueras enligt de tekniska bestämmelser som gäller i de berörda ursprungs- eller destinationsländerna, är det på sin plats att beakta kraven i dessa tekniska bestämmelser såväl som det pågående arbetet i världsforumet för harmonisering av föreskrifter för fordon (WP.29) som är organiserat inom ramen för Förenta nationernas ekonomiska kommission för Europa i Genève. Det finns både lämplig information och behövlig expertis för att kunna visa att dessa krav kan säkerställa en nivå av vägsäkerhet och miljöskydd som minst motsvarar den nivå som krävs i unionen. Det är därför lämpligt att anse att vissa krav på enskilt godkännande som gäller i tredjeländer motsvarar kraven i unionen.

(6)

Mallarna för de intyg som utfärdas av godkännandemyndigheterna beskrivs i bilaga VI till direktiv 2007/46/EG. De är dock avsedda för godkännanden som beviljas för en viss fordonstyp och inte för godkännanden som beviljas enskilda fordon. För att underlätta det ömsesidiga erkännandet av enskilda godkännanden som beviljats enligt artikel 24 i direktivet är det lämpligt att tillhandahålla mallar för enskilda godkännanden.

(7)

När denna förordning antas tillämpar medlemsstaterna nationella system för enskilda godkännanden av fordon som produceras i stora serier och som ursprungligen var avsedda för registrering i tredjeländer. Dessa godkännandesystem får fortsätta att gälla. Enligt artikel 24.6 i direktiv 2007/46/EG gäller enskilda godkännanden endast i den medlemsstat som beviljat godkännandet, och övriga medlemsstater kan avvisa sådana godkännanden.

(8)

För att se till att godkännandesystemet fungerar väl är det lämpligt att uppdatera bilagorna till direktiv 2007/46/EG i syfte att fastställa tekniska krav för fordon som omfattas av förfarandet för enskilt godkännande.

(9)

Bilagorna IV och VI till direktiv 2007/46/EG bör därför ändras i enlighet med detta.

(10)

Åtgärderna i denna förordning är förenliga med yttrandet från tekniska kommittén för motorfordon.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Bilagorna IV och VI till direktiv 2007/46/EG ska ändras på det sätt som anges i bilagan till denna förordning.

Artikel 2

Kraven i denna förordning påverkar inte tillämpningen av kraven i artikel 24 i direktiv 2007/46/EG om enskilda godkännanden, särskilt möjligheten för medlemsstaterna att bevilja enskilda godkännanden, förutsatt att de ställer alternativa krav.

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den 26 februari 2012.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 22 februari 2011.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 263, 9.10.2007, s. 1.


BILAGA

1.

Bilaga IV del I ska ändras på följande sätt:

a)

Rubriken ”Tillägg” ska ersättas med rubriken ”Tillägg 1”.

b)

Följande tillägg ska läggas till som tillägg 2:

”Tillägg 2

Krav för godkännande enligt artikel 24 för färdigbyggda fordon i kategori M1 och N1 tillverkade i långa serier i eller för tredjeländer

0.   SYFTE

Ett fordon ska anses vara nytt om

a)

det inte har registrerats tidigare, eller

b)

det har varit registrerat mindre än sex månader vid tidpunkten för ansökan om enskilt godkännande.

Ett fordon ska anses vara registrerat när det har fått administrativt godkännande för användning i vägtrafik som är permanent, tillfälligt eller för kort tid och som innefattar identifiering och utfärdande av ett registreringsnummer (1).

1.   ADMINISTRATIVA BESTÄMMELSER

1.1   Kategorisering av fordonet

Fordon ska kategoriseras enligt kriterierna i bilaga II.

För detta ska

a)

det aktuella antalet sittplatser beaktas, och

b)

den högsta tekniskt tillåtna lastade vikten vara den högsta vikt som anges av tillverkaren i ursprungslandet enligt tillverkarens officiella dokumentation.

Om det inte är möjligt att enkelt fastställa fordonskategorin på grund av karosseriets utformning ska villkoren enligt bilaga II gälla.

1.2   Ansökan om enskilt godkännande

a)

Den sökande ska lämna en ansökan till godkännandemyndigheten tillsammans med alla relevanta underlag som krävs för godkännandeförfarandet.

Om den inlämnade dokumentationen är ofullständig, felaktig eller förfalskad ska ansökan om godkännande avslås.

b)

Endast en ansökan får lämnas in för ett visst fordon och endast i en medlemsstat.

Med ett visst fordon avses ett fysiskt fordon vars identifieringsmärkning klart kan fastställas.

Vid tillämpning av denna punkt får godkännandemyndigheten kräva att den sökande skriftligen intygar att endast en ansökan lämnas in och endast i en medlemsstat.

En sökande kan dock ansöka om enskilt godkännande i en annan medlemsstat för ett fordon som har identiska eller liknande tekniska egenskaper som ett fordon som har beviljats enskilt godkännande.

c)

Godkännandemyndigheten ska slå fast ansökningsblankettens mall och dokumentationens utformning.

Informationen ska endast bestå av lämpliga utdrag av informationen i bilaga I.

d)

De tekniska krav som måste uppfyllas anges i avsnitt 4 i det här tillägget.

Kraven ska vara de krav som är tillämpliga på nya fordon tillhörande en fordonstyp som tillverkas vid tidpunkten för när ansökan lämnas in.

e)

För de provningar som krävs enligt vissa av de rättsakter som förtecknas i denna bilaga ska den sökande lämna in ett intyg om överensstämmelse med erkända internationella standarder eller föreskrifter. Sådana intyg kan endast utfärdas av fordonstillverkaren.

Med intyg om överensstämmelse avses ett intyg som utfärdats av det kontor eller den avdelning inom tillverkarens organisation som har tillbörlig auktorisering från ledningen för att binda tillverkaren juridiskt när det gäller ansvar för fordonets utformning och konstruktion.

De rättsakter enligt vilka intyg av detta slag måste lämnas in ska vara de som avses i avsnitt 4 i det här tillägget.

Om ett intyg ger upphov till osäkerhet kan den sökande uppmanas att kontakta tillverkaren för att få avgörande bevisuppgifter, inklusive en provningsrapport, för att underbygga intyget från tillverkaren.

1.3   Tekniska tjänster som har tillstånd att bevilja enskilda godkännanden

a)

De tekniska tjänster som har tillstånd att bevilja enskilda godkännande ska vara av kategori A enligt artikel 41.3.

b)

Med avvikelse från artikel 41.4 andra stycket ska de tekniska tjänsterna uppfylla följande normer:

i)

EN ISO/IEC 17025:2005 när de själva genomför provningarna.

ii)

EN ISO/IEC 17020:2004 när de kontrollerar fordonets överensstämmelse med de krav som anges i det här tillägget.

c)

Om den sökande begär specifik provning som förutsätter specifika färdigheter, ska provningen genomföras av en teknisk tjänst som den sökande har valt bland de tekniska tjänster som har anmälts till kommissionen.

Om t.ex. frontalkollisionsprovning ska genomföras enligt överenskommelse med en sökande i medlemsstat A kan provningen genomföras av en anmäld teknisk tjänst i medlemsstat B.

1.4   Provningsrapporter

a)

Provningsrapporterna ska utarbetas enligt avsnitt 5.10.2 i standarden EN ISO/IEC 17025:2005.

b)

De ska skrivas på ett av unionens språk som bestäms av godkännandemyndigheten.

När en provningsrapport enligt punkt 1.3 c har upprättats i en annan medlemsstat än den som har anförtrotts det enskilda godkännandet, kan godkännandemyndigheten kräva att den sökande lämnar in en exakt översättning av rapporten.

c)

Provningsrapporten ska innehålla en beskrivning av fordonet inklusive entydig identifiering. De delar som har avgörande betydelse för provningsresultatet ska beskrivas och deras identifieringsmärkning anges.

Exempel på sådana delar är ljuddämpare vid bullermätningar och motorstyrningssystemet (ECU) vid mätning av utsläpp från avgasröret.

d)

På den sökandes begäran kan en provningsrapport som gjorts för ett system relaterat till ett visst fordon presenteras upprepade gånger av samma eller en annan sökande vid ansökan om enskilt godkännande av ett annat fordon.

I ett sådant fall ska godkännandemyndigheten se till att fordonets tekniska egenskaper kontrolleras noggrant mot provningsrapporten.

Inspektion av fordonet och dokumentationen som följer med provningsrapporten ska ge vid handen att det fordon som omfattas av ansökan om enskilt godkännande har samma egenskaper som fordonet som beskrivs i rapporten.

e)

Endast bestyrkta kopior av en provningsrapport får lämnas in.

f)

De provningsrapporter som avses i punkt 1.4 d inkluderar inte rapporter som gjorts för att bevilja fordonet enskilt godkännande.

1.5   Förfarandet för enskilt godkännande innebär alltid att varje enskilt fordon inspekteras fysiskt av den tekniska tjänsten.

Undantag från den principen ska inte tillåtas.

1.6   Om godkännandemyndigheten är övertygad om att fordonet uppfyller de tekniska kraven enligt det här tillägget och överensstämmer med beskrivningen i ansökan ska den bevilja godkännande enligt artikel 24.

1.7   Intyget om godkännande ska göras enligt mall D som fastställs i bilaga VI.

1.8   Godkännandemyndigheten ska föra bok över alla godkännanden som beviljas enligt artikel 24.

2.   UNDANTAG

2.1   På grund av den specifika karaktären hos förfarandet för enskilt godkännande ska undantag gälla för följande artiklar i det här direktivet inklusive de tillhörande bestämmelserna i de relevanta bilagorna:

a)

Artikel 12 om produktionsöverensstämmelse.

b)

Artiklarna 8, 9, 13, 14 och 18 om förfarandet för typgodkännande av fordon.

2.2   Identifiering av fordonstyp

a)

Så långt det är möjligt ska fordonets typ, variant och version enligt det som fordonet har tilldelats i ursprungslandet anges i godkännandeintyget.

b)

Om det inte är möjligt att identifiera typen, varianten och versionen eftersom uppgifter saknas kan fordonets normala varumärke anges.

3.   ÖVERSYN AV DE TEKNISKA KRAVEN

Förteckningen över tekniska krav i avsnitt 4 kommer att få en regelbunden översyn med beaktande av resultaten från de pågående harmoniseringsinsatserna vid världsforumet för harmonisering av föreskrifter för fordon (WP.29) i Genève och lagstiftningens utveckling i tredjeländerna.

4.   TEKNISKA KRAV

Förklaringar för tillägg 2

1.

Förkortningar som används i detta tillägg

OEM: Original equipment provided by the manufacturer (originalutrustning från tillverkaren).

FMVSS: Federal Motor Vehicle Safety Standard of the U.S. Department of Transportation (federal säkerhetsnorm för motorfordon, transportdepartementet i Förenta staterna).

JSRRV: Japan Safety regulations for Road Vehicles (japanska säkerhetsföreskrifter för vägfordon).

SAE: Society of Automotive Engineers (organisationen för personer verksamma med utveckling av fordon).

CISPR: Comité international spécial des perturbations radioélectriques (internationella specialkommittén för radiostörningar).

2.

Anmärkningar

(a)

Hela LPG- eller CNG-installationen ska kontrolleras mot bestämmelserna i FN/ECE-föreskrifterna nr 67, 110 eller 115 enligt vad som är lämpligt.

(b)

Följande formler ska användas för beräkning av uppskattade CO2-utsläpp:

 

Bensinmotor och manuell växellåda:

CO2 = 0,047 m + 0,561 p + 56 621

 

Bensinmotor och automatisk växellåda:

CO2 = 0,102 m + 0,328 p + 9 481

 

Bensinmotor och elhybrid:

CO2 = 0,116 m – 57 147

 

Dieselmotor och manuell växellåda:

CO2 = 0,108 m – 11 371

 

Dieselmotor och automatisk växellåda:

CO2 = 0,116 m – 6 432

där CO2 är de kombinerade utsläppen av CO2 uttryckt i g/km, m är fordonets vikt i körklart skick uttryck i kg och p är maximal motoreffekt uttryckt i kW.

Den kombinerade vikten av CO2 ska beräknas med en decimals noggrannhet och därefter avrundas till närmaste heltal enligt följande:

a)

Om siffran efter decimalavskiljaren är lägre än 5 görs avrundning nedåt.

b)

Om siffran efter decimalavskiljaren är lika med eller högre än 5 görs avrundning uppåt.

(c)

Följande formler ska användas för beräkning av uppskattad bränsleförbrukning:

CFC = CO2 x k-1

där CFC är den kombinerade bränsleförbrukningen uttryckt i l/100 km, CO2 är den kombinerade vikten av CO2-utsläpp uttryckt i g/km efter avrundning enligt reglerna i anmärkning 2 b och k är en koefficient vars värde är

 

23,81 för bensinmotorer,

 

26,49 för dieselmotorer.

Den kombinerade bränsleförbrukningen ska beräknas med två decimaler. Därefter avrundas värdet enligt följande:

a)

Om siffran efter den första decimalen är lägre än 5 görs avrundning nedåt.

b)

Om siffran efter den första decimalen är lika med eller högre än 5 görs avrundning uppåt.

(d)

Direktiv 74/297/EEG gäller fordon som inte omfattas av räckvidden för direktiv 96/79/EG.

(e)

Fordon som uppfyller kraven i direktiv 96/79/EG behöver inte uppfylla kraven i direktiv 74/297/EEG.

(f)

Direktiv 74/297/EEG gäller fordon i kategori N1 vars högsta tekniskt tillåtna vikt inte överskrider 1,5 ton.

Del I:   Fordon i kategori M1

Post

Rättsakt

Alternativa krav

1

Direktiv 70/157/EEG

(Tillåten ljudnivå)

Provning under körning

a)

Provning ska genomföras enligt den metod A som avses i bilaga 3 till FN/ECE-föreskrifter nr 51.

Gränserna specificeras i avsnitt 2.1 i bilaga I till direktiv 70/157/EEG. Det ska vara tillåtet med en decibel över de angivna gränserna.

b)

Provbanan ska uppfylla specifikationerna i bilaga 8 till FN/ECE-föreskrifter nr 51. En provbana med avvikande specifikationer får användas under förutsättning att den tekniska tjänsten har genomfört korrelationstest. Vid behov ska en korrektionsfaktor tillämpas.

c)

Avgassystem som innehåller fibermaterial behöver inte konditioneras enligt bilaga 5 till FN/ECE-föreskrifter nr 51.

Provning vid stillastående

Provning ska genomföras enligt avsnitt 3.2 i bilaga 3 till FN/ECE-föreskrifter nr 51.

2

Direktiv 70/220/EEG

(Utsläpp)

Utsläpp från avgasrör

a)

Typ I-provning ska genomföras enligt bilaga III till direktiv 70/220/EEG med användning av de försämringsfaktorer som avses i punkt 5.3.6.2. Som gränser ska tillämpas de värden som anges i punkt 5.3.1.4 i bilaga I till det direktivet.

b)

Fordonet behöver inte vara inkört med 3 000 km som det krävs i avsnitt 3.1.1 i bilaga III till det direktivet.

c)

Det bränsle som ska användas vid provningen är referensbränslet enligt bilaga IX till direktiv 70/220/EEG.

d)

Dynamometern ska ställas upp enligt de tekniska kraven i avsnitt 3.2 i tillägg 2 till bilaga III till det direktivet.

e)

Den provning som avses i led a ska inte genomföras när det kan demonstreras att fordonet uppfyller de kaliforniska föreskrifter som nämns i den inledande anmärkningen i avsnitt 5 i bilaga I till det direktivet.

Avdunstningsutsläpp

Fordon med bensinmotor ska förses med ett system som begränsar avdunstningsutsläpp (t.ex. kolkanister).

Vevhusutsläpp

Fordonet måste ha en anordning för återföring av vevhusgaser.

OBD

Fordonet ska vara försett med ett OBD-system.

OBD-gränssnittet måste vara kompatibelt med vanliga diagnosverktyg som används för periodiska tekniska inspektioner.

2a

Förordning (EG) nr 715/2007

(Avgaser Euro 5 och 6 lätta fordon/tillgång till information)

Utsläpp från avgasrör

a)

Typ I-provning ska genomföras enligt bilaga III till förordning (EG) nr 692/2008 med användning av de försämringsfaktorer som anges i punkt 1.4 i bilaga VII till förordning (EG) nr 692/2008. Som gränser ska användas de värden som anges i tabell I och tabell II i bilaga I till förordning (EG) nr 715/2007.

b)

Fordonet behöver inte vara inkört med 3 000 km som det krävs i avsnitt 3.1.1 i bilaga 4 till FN/ECE-föreskrifter nr 83.

c)

Det bränsle som ska användas vid provningen är referensbränslet enligt bilaga IX till förordning (EG) nr 692/2008.

d)

Dynamometern ska ställas upp enligt de tekniska kraven i avsnitt 3.2 i bilaga 4 till FN/ECE-föreskrifter nr 83.

e)

Den provning som avses i punkt a ska inte genomföras när det kan visas att fordonet uppfyller de kaliforniska föreskrifter som avses i avsnitt 2 i bilaga I till förordning (EG) nr 692/2008.

Avdunstningsutsläpp

Fordon med bensinmotor måste ha ett system som begränsar avdunstningsutsläpp (t.ex. kolkanister).

Vevhusutsläpp

Fordonet måste ha en anordning för återföring av vevhusgaser.

OBD

a)

Fordonet ska vara försett med ett OBD-system.

b)

OBD-gränssnittet måste vara kompatibelt med vanliga diagnosverktyg som används för periodiska tekniska inspektioner.

Röktäthet

a)

Fordon med dieselmotor ska provas enligt metoderna i tillägg 2 till bilaga IV till förordning (EG) nr 692/2008.

b)

Det korrigerade värdet för absorptionskoefficienten ska finnas angivet på en plats som är väl synlig och lätt att nå.

CO2-utsläpp och bränsleförbrukning

a)

Provning ska genomföras enligt bilaga XII till förordning (EG) nr 692/2008.

b)

Fordonet behöver inte vara inkört med 3 000 km som det krävs i avsnitt 3.1.1 i bilaga 4 till FN/ECE-föreskrifter nr 83.

c)

Om fordonet uppfyller de kaliforniska föreskrifter som avses i avsnitt 2 i bilaga I till förordning (EG) nr 692/2008 och därför inte behöver provas för utsläpp från avgasröret ska medlemsstaterna beräkna CO2-utsläpp och bränsleförbrukning med formlerna i anmärkningarna (b) och (c).

Tillgång till information

Bestämmelserna om tillgång till information ska inte gälla.

3

Direktiv 70/221/EEG

(Bränsletankar – bakre underkörningsskydd)

Bränsletankar

a)

Bränsletankarna ska uppfylla kraven i avsnitt 5 i bilaga I till direktiv 70/221/EEG med undantag för punkterna 5.1, 5.2 och 5.12. De ska särskilt uppfylla kraven i punkterna 5.9 och 5.9.1 men dropptest behöver inte genomföras.

b)

LPG- eller CNG-tankar ska vara typgodkända enligt FN/ECE-föreskrifter nr 67, ändringsserie 01, respektive föreskrifter nr 110 (a).

Specialbestämmelser för bränsletankar av plastmaterial

Den sökande ska lämna in en redogörelse från tillverkaren om att bränsletanken i det berörda fordonet [vars identifieringsnummer VIN måste anges] uppfyller minst en av följande bestämmelser:

Avsnitt 6.3 i direktiv 70/221/EEG.

FMVSS nr 301 (om bränslesystemets integritet).

Bilaga 5 till FN/ECE-föreskrifter nr 34.

Bakre underkörningsskydd

a)

Fordonets bakre del ska vara konstruerad enligt kraven i avsnitt 5 i bilaga II till direktiv 70/221/EEG.

b)

För detta ändamål är det tillräckligt att kraven i punkt 5.2 andra stycket uppfylls.

4

Direktiv 70/222/EEG

(Utrymme för bakre registreringsskylt)

Utrymme, lutning, synlighetsvinkel och plats för registreringsskylten ska uppfylla kraven i direktiv 70/222/EEG.

5

Direktiv 70/311/EEG

(Styrkraft)

Mekaniska system

a)

Styrmekanismen ska vara självcentrerande. För att kontrollera att denna bestämmelse uppfylls ska provning genomföras enligt punkterna 5.1.2 och 5.2.1 i bilaga I till direktiv 70/311/EEG.

b)

Fel på styrsystemet får inte leda till att föraren helt förlorar kontrollen över fordonet.

Komplexa fordonskontrollsystem (drive by wire-utrustning)

Komplexa elektroniska kontrollsystem ska bara tillåtas om de uppfyller kraven i bilaga 6 till FN/ECE-föreskrifter nr 79.

6

Direktiv 70/387/EEG

(Dörrlås och dörrgångjärn)

a)

Dörrarnas lås och gångjärn ska uppfylla kraven i punkterna 3.2.1, 3.3.2 och 3.4.1 i bilaga I till direktiv 70/387/EEG.

b)

Kraven enligt punkt 3.4.1 ska inte gälla om det kan visas att kraven i punkt 6.1.5.4 i FN/ECE-föreskrifter nr 11 rev.1 ändring 2 uppfylls.

7

Direktiv 70/388/EEG

(Ljudsignalanordningar)

Komponenter

Ljudsignalanordningarna behöver inte vara typgodkända enligt direktiv 70/388/EEG. De ska dock kunna avge ett kontinuerligt ljud enligt kraven i punkt 1.1 i avsnitt 1 i bilaga I till det direktivet.

Montering på fordonet

a)

Provning ska genomföras enligt avsnitt 2 i bilaga I till direktiv 70/388/EEG.

b)

Den högsta ljudtrycksnivån ska vara enligt punkt 2.1.4 i i den bilagan.

8

Direktiv 2003/97/EG

(Anordningar för indirekt sikt)

Komponenter

a)

Fordonet ska ha backspeglar enligt det som föreskrivs i avsnitt 2 i bilaga III till direktiv 2003/97/EG.

b)

De behöver inte vara typgodkända enligt det direktivet.

c)

Speglarna ska ha en kurvradie som inte ger betydande bildförvrängning. Den tekniska tjänsten får avgöra om kurvradien ska kontrolleras enligt metoden som beskrivs i tillägg 1 till bilaga II till det direktivet. Kurvradien får inte vara mindre än det som krävs enligt avsnitt 3.4 i bilaga II till det direktivet.

Montering på fordonet

Mätningar ska genomföras för att säkerställa att synfältet uppfyller kraven enligt avsnitt 5 i bilaga III till direktiv 2003/97/EG eller enligt avsnitt 5 i bilaga III till direktiv 71/127/EEG.

9

Direktiv 71/320/EEG

(Bromsning)

Allmänna bestämmelser

a)

Bromssystemet ska vara konstruerat enligt avsnitt 2 i bilaga I till direktiv 71/320/EEG.

b)

Fordonet ska ha elektroniska ABS-bromsar på alla hjul.

c)

Bromssystemets funktion ska uppfylla kraven i avsnitt 2 i bilaga II till det direktivet.

d)

För detta ändamål ska vägprovning genomföras på en bana vars yta har hög vidhäftning. Parkeringsbromsen ska provas på en lutning på 18 procent (uppåt och nedåt).

Endast de provningar som anges nedan ska genomföras. Fordonet ska vid alla provningar vara fullastat.

e)

Den vägprovning som avses i led c ska inte genomföras om den sökande kan lämna in en redogörelse från tillverkaren om att fordonet uppfyller antingen FN/ECE-föreskrifter nr 13-H inklusive supplement 5 eller FMVSS nr 135.

Färdbroms

a)

Typ 0-provning enligt punkterna 1.2.2 och 1.2.3 i bilaga II till direktiv 71/320/EEG ska genomföras.

b)

Dessutom ska en typ 1-provning enligt punkt 1.3 i bilaga II till det direktivet genomföras.

Parkeringsbroms

Provning ska genomföras enligt punkt 2.1.3 i bilaga II till det direktivet.

10

Direktiv 72/245/EEG

(Radiostörning/ (elektromagnetisk kompatibilitet))

Komponenter

a)

Elektriska/elektroniska underenheter behöver inte vara typgodkända enligt direktiv 72/245/EEG.

b)

Efterinstallerade elektriska/elektroniska enheter ska dock uppfylla kraven i det direktivet.

Utsänd elektromagnetisk strålning

Den sökande ska lämna in en redogörelse från tillverkaren om att fordonet uppfyller kraven i direktiv 72/245/EEG eller följande alternativa standarder:

Elektromagnetisk bredbandsstrålning: CISPR 12 eller SAE J551-2.

Elektromagnetisk smalbandsstrålning: CISPR 12 (externt) eller 25 (internt) eller SAE J551-4 och SAE J1113-41.

Immunitetstest

Immunitetstest ska inte göras.

11

Direktiv 72/306/EEG

(Föroreningar från dieselmotorer)

a)

Provning ska genomföras enligt metoderna i bilagorna III och IV till direktiv 72/306/EEG.

De gränsvärden som ska tillämpas anges i bilaga V till det direktivet.

b)

Det korrigerade värdet för den absorptionskoefficient som avses i avsnitt 4 i bilaga I till direktiv 72/306/EEG ska vara väl synligt och på en plats som är lätt att nå.

12

Direktiv 74/60/EEG

(Inredningsdetaljer)

Inredning

a)

Vad gäller kraven om energiabsorption ska fordonet anses uppfylla kraven i direktiv 74/60/EEG om fordonet har minst två krockkuddar framtill – en inuti ratten och en annan i instrumentbrädan.

b)

Om fordonet bara har en främre krockkudde monterad i ratten ska instrumentbrädan vara gjord av ett energiabsorberande material.

c)

Den tekniska tjänsten ska kontrollera att det inte finns skarpa kanter i de zoner som definieras i avsnitten 5.1–5.7 i bilaga I till direktiv 74/60/EEG.

Elstyrda delar

a)

Elstyrda fönster, takpaneler och skiljeväggar ska provas enligt avsnitt 5.8 i bilaga I till det direktivet.

Känsligheten hos de system med automatisk omkastning som avses i punkt 5.8.3 i den bilagan kan avvika från kraven enligt punkt 5.8.3.1.1.

b)

Elstyrda fönster som inte kan stängas när tändningen är avstängd ska inte omfattas av kraven rörande automatisk omkastning.

13

Direktiv 74/61/EEG

(Stöldskydd och startspärr)

a)

För att förhindra obehörig användning ska fordonet vara försett med

en låsningsanordning enligt avsnitt 2.2 i bilaga IV till direktiv 74/61/EEG och

en startspärr som uppfyller de tekniska kraven i avsnitt 3 i bilaga V till det direktivet och de centrala kraven i avsnitt 4, särskilt punkt 4.1.1.

b)

Om en startspärr måste efterinstalleras för att punkt a ovan ska uppfyllas, ska den vara typgodkänd enligt direktiv 74/61/EEG eller FN/ECE-föreskrifter nr 97 eller nr 116.

14

Direktiv 74/297/EEG (d)

(Sammanstötningsskydd för styrmekanismen)

a)

Den sökande ska lämna in en redogörelse från tillverkaren om att det berörda fordonet [vars identifieringsnummer VIN måste anges] uppfyller minst ett av följande:

Direktiv 74/297/EEG.

FMVSS nr 203 (om skydd för föraren mot sammanstötning med styrmekanismen) inklusive FMVSS nr 204 (om styrmekanismens förskjutning bakåt).

Artikel 11 i JSRRV.

b)

På den sökandes begäran kan provning enligt bilaga II till direktiv 74/297/EEG genomföras på ett serieproducerat fordon.

Provningen ska utföras av en anmäld europeisk teknisk tjänst med tillbörlig kompetens. En detaljerad rapport ska utfärdas till den sökande.

15

Direktiv 74/408/EEG

(Sätenas hållfasthet – huvudstöd)

Säten, sätenas förankringar och inställningssystem

Den sökande ska lämna in en redogörelse från tillverkaren om att det berörda fordonet [vars identifieringsnummer VIN måste anges] uppfyller minst ett av följande:

Direktiv 74/408/EEG.

FMVSS nr 207 (om sätenas system).

Huvudstöd

a)

Om den redogörelse som avses ovan baserar sig på FMVSS nr 207 ska huvudstöden dessutom uppfylla de centrala kraven i avsnitt 3 i bilaga II till direktiv 74/408/EEG och i avsnitt 5 i tillägg I till samma bilaga.

b)

Endast de provningar som beskrivs i punkt 3.10 och avsnitten 5, 6 och 7 i bilaga II till det direktivet ska genomföras.

c)

I annat fall ska den sökande lämna in en redogörelse från tillverkaren om att det berörda fordonet [vars identifieringsnummer VIN måste anges] uppfyller FMVSS nr 202a (om huvudstöd).

16

Direktiv 74/483/EEG

(Utskjutande delar)

a)

Karossens yttre yta ska uppfylla de allmänna kraven i avsnitt 5 i bilaga I till direktiv 74/483/EEG.

b)

Den tekniska tjänsten kan fatta beslut om huruvida kraven i punkterna 6.1, 6.5, 6.6, 6.7, 6.8 och 6.11 i bilaga I till det direktivet behöver kontrolleras.

17

Direktiv 75/443/EEG

(Hastighetsmätare och backväxel)

Hastighetsmätare

a)

Mätarvisningen ska uppfylla kraven i punkterna 4.1–4.2.3 i bilaga II till direktiv 75/443/EEG.

b)

Om den tekniska tjänsten har skäliga grunder att tro att hastighetsmätaren inte är tillräckligt noggrant kalibrerad kan den kräva att provning enligt avsnitt 4.3 genomförs.

Backväxel

Växlingsmekanismen ska inbegripa en backväxel.

18

Direktiv 76/114/EEG

(Föreskrivna skyltar)

Fordonets identifieringsmärkning

a)

Fordonet ska vara försett med en identifieringsmärkning som har minst åtta och högst sjutton tecken. Identifieringsmärkningen med sjutton tecken ska uppfylla kraven enligt ISO-standarderna 3779:1983 och 3780:1983.

b)

Fordonets identifieringsmärkning ska finnas på en klart synlig plats som enkelt kan nås och märkningen ska inte kunna bli oläslig eller förstöras.

c)

Om fordonet inte har någon identifieringsmärkning stämplad i chassit eller karossen kan medlemsstaten genom tillämpning av nationell lag kräva att den anbringas i efterskott. I ett sådant fall ska medlemsstatens behöriga myndighet övervaka operationen.

Föreskriven skylt

Fordonet ska ha en identifieringsskylt som har anbringats av fordonstillverkaren.

Inga ytterligare skyltar ska krävas efter det att godkännande har beviljats.

19

Direktiv 76/115/EEG

(Förankring av bilbälten)

Den sökande ska lämna in en redogörelse från tillverkaren om att det berörda fordonet [vars identifieringsnummer VIN måste anges] uppfyller minst ett av följande:

Direktiv 76/115/EEG.

FMVSS nr 210 (om sätesbältenas förankringar).

Artikel 22–3 i JSRRV.

20

Direktiv 76/756/EEG

(Belysnings- och ljussignalanordningarnas installering)

a)

Belysningsinstallationen ska uppfylla de centrala kraven i FN/ECE-föreskrifter nr 48, ändringsserie 03, med undantag av kraven i bilagorna 5 och 6 till föreskrifter nr 48.

b)

Undantag ska inte tillåtas om antal, centrala utformningsegenskaper, elkopplingar och färgen på det ljus som avges eller reflekteras från belysning och signalanordningar enligt posterna 21–26 och 28–30.

c)

Belysning och signalanordningar som vid tillämpning av ovanstående måste efterinstalleras ska vara försedda med EG-typgodkännandemärkning.

d)

Lampor som bygger på gasurladdning tillåts endast när det finns strålkastarrengöring och automatisk nivåreglering av strålkastarna där det är lämpligt.

e)

Halvljus ska anpassas till den trafikriktning som lagligen gäller i det land för vilket fordonets godkännande beviljas.

21

Direktiv 76/757/EEG

(Reflexanordningar)

Vid behov ska ytterligare två reflexanordningar med EG-godkännandemärkning anbringas baktill på fordonet på en plats enligt FN/ECE-föreskrifter nr 48.

22

Direktiv 76/758/EEG

(Breddmarkeringslyktor, främre sidopositionslyktor, bakre sidopositionslyktor, stopplyktor och varsellyktor)

Kraven i det direktivet ska inte gälla. Den tekniska tjänsten ska dock kontrollera att ljusen fungerar korrekt.

23

Direktiv 76/759/EEG

(Körriktningsvisare)

Kraven i det direktivet ska inte gälla. Den tekniska tjänsten ska dock kontrollera att ljusen fungerar korrekt.

24

Direktiv 76/760/EEG

(Bakre skyltlyktor)

Kraven i det direktivet ska inte gälla. Den tekniska tjänsten ska dock kontrollera att ljusen fungerar korrekt.

25

Direktiv 76/761/EEG

(Huvudstrålkastare inklusive glödlampor)

a)

Den belysning som produceras med halvljus från fordonets strålkastare ska kontrolleras enligt avsnitt 6 i FN/ECE-föreskrifter nr 112 om strålkastare som avger asymmetriskt halvljus. De toleranser som anges i bilaga 5 till de föreskrifterna kan användas för ändamålet.

b)

Samma beslut ska gälla i tillämpliga delar för strålkastarnas halvljus enligt FN/ECE-föreskrifter nr 98 eller nr 123.

26

Direktiv 76/762/EEG

(Främre dimljus)

Kraven i det direktivet ska inte gälla. Den tekniska tjänsten ska dock kontrollera att ljusen, om sådana har installerats, fungerar korrekt.

27

Direktiv 77/389/EEG

(Bogseringsanordningar)

Kraven i det direktivet ska inte gälla.

28

Direktiv 77/538/EEG

(Bakre dimljus)

Kraven i det direktivet ska inte gälla. Den tekniska tjänsten ska dock kontrollera att ljusen fungerar korrekt.

29

Direktiv 77/539/EEG

(Backningsstrålkastare)

Kraven i det direktivet ska inte gälla. Den tekniska tjänsten ska dock kontrollera att ljusen, om sådana har installerats, fungerar korrekt.

30

Direktiv 77/540/EEG

(Parkeringsljus)

Kraven i det direktivet ska inte gälla. Den tekniska tjänsten ska dock kontrollera att ljusen, om sådana har installerats, fungerar korrekt.

31

Direktiv 77/541/EEG

(Bilbälten och fasthållningsanordningar)

Komponenter

a)

Bilbälten behöver inte vara typgodkända enligt direktiv 77/541/EEG.

b)

Varje bilbälte ska dock ha en identifieringsetikett.

c)

Uppgifterna på etiketten ska vara överensstämmande med beslutet rörande bilbältesfästen (se post 19).

Krav på installationen

a)

Fordonet ska ha bilbälten enligt kraven i bilaga XV till direktiv 77/541/EEG.

b)

Om bilbälten måste efterinstalleras för att led a ska uppfyllas måste de vara av en godkänd typ enligt direktiv 77/541/EEG eller FN/ECE-föreskrifter nr 16.

32

Direktiv 77/649/EEG

(Siktfält framåt)

a)

Föraren ska ha ett 180-gradigt ostört siktfält enligt det som definieras i punkt 5.1.3 i bilaga I till direktiv 77/649/EEG.

b)

Genom undantag från led a ska A-stolpar och utrustning som förtecknas i punkt 5.1.3 i bilaga I till det direktivet inte anses vara störande hinder.

c)

Det får inte finnas fler än två A-stolpar.

33

Direktiv 78/316/EEG

(Märkning av manöverorgan, visare och kontrollampor)

a)

Symbolerna inklusive färgen för motsvarande visare som är obligatoriska enligt bilaga II till direktiv 78/316/EEG ska uppfylla kraven i det direktivet.

b)

Om så inte är fallet ska den tekniska tjänsten kontrollera att fordonets symboler, visare och kontrollampor ger föraren förståelig information om de berörda manöverorganen.

34

Direktiv 78/317/EEG

(Avfrostning/avimning)

Fordonet ska ha tillbörlig utrustning för avfrostning och avimning av vindrutan.

Som tillbörlig utrustning för avfrostning av vindrutan ska anses vara utrustning som minst uppfyller punkt 5.1.1 i bilaga I till direktiv 78/317/EEG.

Som tillbörlig utrustning för avimning av vindrutan ska anses vara utrustning som minst uppfyller punkt 5.2.1 i bilaga I till det direktivet.

35

Direktiv 78/318/EEG

(Vindrutetorkare och vindrutespolare)

Fordonet ska ha tillbörlig utrustning för tvätt och avtorkning av vindrutan.

Som tillbörlig utrustning för tvätt och avtorkning av vindrutan ska anses vara utrustning som minst uppfyller villkoren i punkt 5.1.3 i bilaga I till direktiv 78/318/EEG.

36

Direktiv 2001/56/EG

(Värmesystem)

a)

Passagerarutrymmet ska ha ett värmesystem.

b)

Förbränningsvärmare och installationen av dem ska uppfylla kraven i bilaga VII till direktiv 2001/56/EG. Dessutom ska motorgasdrivna (LPG) förbränningsvärmare och värmesystem uppfylla kraven i bilaga VIII till det direktivet.

c)

Ytterligare värmesystem som efterinstalleras ska uppfylla kraven i det direktivet.

37

Direktiv 78/549/EEG

(Hjulskydd)

a)

Fordonet ska vara utformat så att övriga väganvändare skyddas mot uppslungade stenar, lera, is, snö och vatten och för att minska faran för kontakt med hjul i rörelse.

b)

Den tekniska tjänsten kan kontrollera att fordonet uppfyller de centrala tekniska kraven i bilaga I till direktiv 78/549/EEG.

c)

Bestämmelserna i avsnitt 3 i bilaga I till det direktivet ska inte gälla.

38

Direktiv 78/932/EEG

(Huvudstöd)

Kraven i direktiv 78/932/EEG ska inte gälla.

39

Direktiv 80/1268/EEG

(CO2-utsläpp/ bränsleförbrukning)

a)

Provning ska genomföras enligt avsnitt 5 i bilaga I till direktiv 80/1268/EEG.

b)

Kraven i punkt 5.1.1 i den bilagan ska inte gälla.

c)

Om utsläpp från avgasröret inte mäts enligt bestämmelserna som avses i post 2, ska CO2-utsläpp och bränsleförbrukning beräknas med formlerna i anmärkningarna (b) och (c).

40

Direktiv 80/1269/EEG

(Motoreffekt)

a)

Den sökande ska lämna in en redogörelse från tillverkaren om den högsta motoreffekten i kW och motsvarande varvtal.

b)

Alternativt kan samma information tillhandahållas i form av en motoreffektkurva.

41

Direktiv 2005/55/EG

(Avgaser (Euro 4 och 5) tunga fordon – OBD-system – röktäthet)

Utsläpp från avgasrör

a)

Provning ska genomföras enligt avsnitt 6.2 i bilaga I till direktiv 2005/55/EG med användning av de försämringsfaktorer som anges i punkt 3.6 i bilaga II till direktiv 2005/78/EG.

b)

Som gränser ska användas värden enligt tabell 1 eller tabell 2 i bilaga I till direktiv 2005/55/EG.

OBD

a)

Fordonet ska vara försett med ett OBD-system.

b)

OBD-gränssnittet måste vara kompatibelt med vanliga diagnosverktyg som används för periodiska tekniska inspektioner.

Röktäthet

a)

Fordon med dieselmotor ska provas enligt de metoder som avses i bilaga VI till direktiv 2005/55/EG.

b)

Det korrigerade värdet för absorptionskoefficienten ska vara väl synligt och på en plats som är lätt att nå.

44

Direktiv 92/21/EEG

(Mått och vikter)

a)

Kraven i avsnitt 3 i bilaga II till direktiv 92/21/EEG ska uppfyllas.

b)

Vid tillämpning av bestämmelserna som avses i led a ska följande vikter beaktas:

Vikten i körklart skick enligt definitionen i punkt 2.6 i bilaga I till direktiv 2007/46/EG fastställd av den tekniska tjänsten.

Vikt inklusive last i en redogörelse från fordonstillverkaren eller angiven på tillverkarens skylt inklusive dekaler eller information i instruktionsboken. Dessa vikter ska anses vara de högsta tekniskt tillåtna vikterna inklusive last.

c)

Inga undantag ska tillåtas rörande största tillåtna dimensioner.

45

Direktiv 92/22/EEG

(Rutor av säkerhetsglas)

Komponenter

a)

Rutorna ska vara gjorda av härdat eller laminerat säkerhetsglas.

b)

Rutor av plast tillåts bara på platser bakom B-pelaren.

c)

Rutorna behöver inte vara godkända enligt direktiv 92/22/EEG.

Montering

a)

De monteringsbestämmelser som anges i bilaga 21 till FN/ECE-föreskrifter nr 43 ska gälla.

b)

På vindrutan och rutan framför B-pelaren är det inte tillåtet med färgad film som kan sänka den normala ljustransmissionen under det gällande minimivärdet.

46

Direktiv 92/23/EEG

(Däck)

Komponenter

Däcken ska vara försedda med EG-typgodkännandemärkning inklusive symbolen s (som står för sound, dvs. ljud).

Montering

a)

Däckens dimensioner, belastningstal och hastighetskategori ska uppfylla kraven i bilaga IV till direktiv 92/23/EEG.

b)

Symbolen för däckens hastighetskategori ska vara förenlig med fordonets maximala konstruktionshastighet.

Förekomsten av en hastighetsbegränsande anordning ska inte vara grund för undantag från detta krav.

c)

För tillämpning av bestämmelserna i led b ska fordonets maximala hastighet anges av tillverkaren. Den tekniska tjänsten kan dock bedöma fordonets maximala konstruktionshastighet med stöd av uppgifter om motorns största effekt och största varvtal samt om kraftöverföringen.

50

Direktiv 94/20/EG

(Kopplingsanordningar)

Separata tekniska enheter

a)

OEM-kopplingar för släpvagn vars maximivikt inte överskrider 1 500 kg behöver inte vara typgodkända enligt direktiv 94/20/EG.

En koppling anses vara originalutrustning från tillverkaren (OEM) om den beskrivs i instruktionsboken eller motsvarande dokument som köparen får från fordonstillverkaren.

Om en sådan koppling godkänns tillsammans med fordonet, ska det finnas en lämplig text i godkännandeintyget med en redogörelse om att ägaren har ansvar för att säkerställa kopplingens förenlighet med den kopplingsanordning som används på släpvagnen.

b)

Andra kopplingar än de som avses i led a och kopplingar som efterinstalleras ska vara typgodkända enligt direktiv 94/20/EG.

Montering på fordonet

Den tekniska tjänsten ska kontrollera att monteringen av kopplingsanordningar uppfyller kraven i bilaga VII till direktiv 94/20/EG.

53

Direktiv 96/79/EG

(Frontalkollisionsskydd) (e)

a)

Den sökande ska lämna in en redogörelse från tillverkaren om att det berörda fordonet [vars identifieringsnummer VIN måste anges] uppfyller minst ett av följande:

Direktiv 96/79/EG.

FMVSS nr 208 (om passagerares skydd vid kollision).

Artikel 18 i JSRRV.

b)

På den sökandes begäran kan provning enligt bilaga II till direktiv 96/79/EG genomföras på ett serieproducerat fordon.

Provningen ska utföras av en anmäld europeisk teknisk tjänst med tillbörlig kompetens. En detaljerad rapport ska utfärdas till den sökande.

54

Direktiv 96/27/EG

(Sidokollisionsskydd)

a)

Den sökande ska lämna in en redogörelse från tillverkaren om att det berörda fordonet [vars identifieringsnummer VIN måste anges] uppfyller minst ett av följande:

Direktiv 96/27/EG.

FMVSS nr 214 (om sidokollisionsskydd).

Artikel 18 i JSRRV.

b)

På den sökandes begäran kan provning enligt avsnitt 3 i bilaga II till direktiv 96/27/EG genomföras på ett serieproducerat fordon.

Provningen ska utföras av en anmäld europeisk teknisk tjänst med tillbörlig kompetens. En detaljerad rapport ska utfärdas till den sökande.

58

Förordning (EG) nr 78/2009

(Fotgängarskydd)

Bromsassistans

Fordonen ska utrustas med ett elektroniskt system med låsningsfria bromsar på alla hjul.

Fotgängarskydd

Kraven enligt den förordningen ska inte gälla före den 1 januari 2013.

Frontskydd

Frontskydd som monterats på fordonet ska dock vara typgodkänt enligt förordning (EG) nr 78/2009 och monteringen ska uppfylla de centrala kraven i avsnitt 6 i bilaga I till den förordningen.

59

Direktiv 2005/64/EG

(Materialåtervinning)

Kraven enligt det direktivet ska inte gälla.

61

Direktiv 2006/40/EG

(Luftkonditioneringssystem)

Kraven enligt det direktivet ska gälla.


Del II:   Fordon i kategori N1

Post

Rättsakt

Alternativa krav

1

Direktiv 70/157/EEG

(Tillåten ljudnivå)

Provning under körning

a)

Provning ska genomföras enligt den metod A som avses i bilaga 3 till FN/ECE-föreskrifter nr 51.

Gränserna specificeras i avsnitt 2.1 i bilaga I till direktiv 70/157/EEG. Det ska vara tillåtet med en decibel över de angivna gränserna.

b)

Provbanan ska uppfylla specifikationerna i bilaga 8 till FN/ECE-föreskrifter nr 51. En provbana med avvikande specifikationer får användas under förutsättning att den tekniska tjänsten har genomfört korrelationstest. Vid behov ska en korrektionsfaktor tillämpas.

c)

Avgassystem som innehåller fibermaterial behöver inte konditioneras enligt bilaga 5 till FN/ECE-föreskrifter nr 51.

Provning vid stillastående

Provning ska genomföras enligt avsnitt 3.2 i bilaga 3 till FN/ECE-föreskrifter nr 51.

2

Direktiv 70/220/EEG

(Utsläpp)

Utsläpp från avgasrör

a)

Typ I-provning ska genomföras enligt bilaga III till direktiv 70/220/EEG med användning av de försämringsfaktorer som avses i punkt 5.3.6.2. Som gränser ska tillämpas de värden som anges i punkt 5.3.1.4 i bilaga I till det direktivet.

b)

Fordonet behöver inte vara inkört med 3 000 km såsom krävs i avsnitt 3.1.1 i bilaga III till det direktivet.

c)

Det bränsle som ska användas vid provningen är referensbränslet enligt bilaga IX till direktiv 70/220/EEG.

d)

Dynamometern ska ställas upp enligt de tekniska kraven i avsnitt 3.2 i tillägg 2 till bilaga III till det direktivet.

e)

Den provning som avses i led a ska inte genomföras när det kan visas att fordonet uppfyller de kaliforniska föreskrifter som nämns i den inledande anmärkningen i avsnitt 5 i bilaga I till det direktivet.

Avdunstningsutsläpp

Fordon med bensinmotor ska förses med ett utsläppsbegränsande system som begränsar avdunstningsutsläpp (t.ex. kolkanister).

Vevhusutsläpp

Fordonet måste ha en anordning för återföring av vevhusgaser.

OBD

a)

Fordonet ska vara försett med ett OBD-system.

b)

OBD-gränssnittet måste vara kompatibelt med vanliga diagnosverktyg som används för periodiska tekniska inspektioner.

2a

Förordning (EG) nr 715/2007

(Avgaser [Euro 5 och 6] lätta fordon/tillgång till information)

Utsläpp från avgasrör

a)

Typ I-provning ska genomföras enligt bilaga III till förordning (EG) nr 692/2008 med användning av de försämringsfaktorer som anges i punkt 1.4 i bilaga VII till förordning (EG) nr 692/2008. Som gränser ska användas de värden som anges i tabell I och tabell II i bilaga I till förordning (EG) nr 715/2007.

b)

Fordonet behöver inte vara inkört med 3 000 km som det krävs i avsnitt 3.1.1 i bilaga 4 till FN/ECE-föreskrifter nr 83.

c)

Det bränsle som ska användas vid provningen är referensbränslet enligt bilaga IX till förordning (EG) nr 692/2008.

d)

Dynamometern ska ställas upp enligt de tekniska kraven i avsnitt 3.2 i bilaga 4 till FN/ECE-föreskrifter nr 83.

e)

Den provning som avses i punkt a behöver inte genomföras när det kan visas att fordonet uppfyller de kaliforniska föreskrifter som avses i avsnitt 2 i bilaga I till förordning (EG) nr 692/2008.

Avdunstningsutsläpp

Fordon med bensinmotor måste ha ett system som begränsar avdunstningsutsläpp (t.ex. kolkanister).

Vevhusutsläpp

Fordonet måste ha en anordning för återföring av vevhusgaser.

OBD

Fordonet ska vara försett med ett OBD-system.

OBD-gränssnittet måste vara kompatibelt med vanliga diagnosverktyg som används för periodiska tekniska inspektioner.

Röktäthet

a)

Fordon med dieselmotor ska provas enligt de metoder som avses i tillägg 2 i bilaga IV till förordning (EG) nr 692/2008.

b)

Det korrigerade värdet för absorptionskoefficienten ska vara väl synligt och på en plats som är lätt att nå.

CO2-utsläpp och bränsleförbrukning

a)

Provning ska genomföras enligt bilaga XII till förordning (EG) nr 692/2008.

b)

Fordonet behöver inte vara inkört med 3 000 km som det krävs i avsnitt 3.1.1 i bilaga 4 till FN/ECE-föreskrifter nr 83.

c)

Om fordonet uppfyller de kaliforniska föreskrifter som anges i avsnitt 2 i bilaga I till förordning (EG) nr 692/2008 och därför inte behöver testas för utsläpp från avgasröret, ska medlemsstaterna beräkna CO2-utsläpp och bränsleförbrukning med formlerna i anmärkningarna (b) och (c).

Tillgång till information

Bestämmelserna om tillgång till information ska inte gälla.

3

Direktiv 70/221/EEG

(Bränsletankar/bakre underkörningsskydd)

Bränsletankar

a)

Bränsletankarna ska uppfylla kraven i avsnitt 5 i bilaga I till direktiv 70/221/EEG med undantag av punkterna 5.1, 5.2 och 5.12. De ska särskilt uppfylla kraven i punkterna 5.9 och 5.9.1 men dropptest behöver inte genomföras.

b)

LPG- eller CNG-tankar ska vara typgodkända enligt FN/ECE-föreskrifter nr 67, ändringsserie 01, eller FN/ECE-föreskrifter nr 110 (a).

Specialbestämmelser för bränsletankar av plastmaterial

Den sökande ska lämna in en redogörelse från tillverkaren om att bränsletanken i det berörda fordonet [vars identifieringsnummer VIN måste anges] uppfyller kraven enligt minst ett av följande:

Avsnitt 6.3 i direktiv 70/221/EEG.

FMVSS nr 301 (om bränslesystemets integritet).

Bilaga 5 till FN/ECE-föreskrifter 34.

Bakre underkörningsskydd

a)

Fordonets bakre del ska vara konstruerad enligt kraven i avsnitt 5 i bilaga II till direktiv 70/221/EEG.

b)

För detta ändamål är det tillräckligt att kraven i punkt 5.2 andra stycket uppfylls.

c)

Om ett bakre underkörningsskydd måste efterinstalleras för att kraven ovan ska uppfyllas, ska det uppfylla kraven i punkterna 5.3 och 5.4 i bilaga II till det direktivet.

4

Direktiv 70/222/EEG

(Utrymme för bakre registreringsskylt)

Utrymme, lutning, synlighetsvinkel och plats för registreringsskylten ska uppfylla kraven i direktiv 70/222/EEG.

5

Direktiv 70/311/EEG

(Styrkraft)

Mekaniska system

a)

Styrmekanismen ska vara självcentrerande. För att kontrollera att denna bestämmelse uppfylls ska provning genomföras enligt punkterna 5.1.2 och 5.2.1 i bilaga I till direktiv 70/311/EEG.

b)

Fel på styrsystemet får inte leda till att föraren helt förlorar kontrollen över fordonet.

Komplexa fordonskontrollsystem (drive by wire-utrustning)

Komplexa elektroniska kontrollsystem ska bara tillåtas om de uppfyller kraven i bilaga 6 till FN/ECE-föreskrifter nr 79.

6

Direktiv 70/387/EEG

(Dörrlås och dörrgångjärn)

a)

Dörrarnas lås och gångjärn ska uppfylla kraven i punkterna 3.2.1, 3.3.2 och 3.4.1 i bilaga I till direktiv 70/387/EEG.

b)

Kraven enligt punkt 3.4.1 ska inte gälla om det kan demonstreras att kraven i punkt 6.1.5.4 i FN/ECE-föreskrifter nr 11 rev.1 ändring 2 uppfylls.

7

Direktiv 70/388/EEG

(Ljudsignalanordningar)

Komponenter

Ljudsignalanordningarna behöver inte vara typgodkända enligt direktiv 70/388/EEG. De ska dock kunna avge ett kontinuerligt ljud enligt kraven i punkt 1.1 i bilaga I till direktiv 70/388/EEG.

Montering på fordonet

a)

Provning ska genomföras enligt avsnitt 2 i bilaga I till direktiv 70/388/EEG.

b)

Den högsta ljudtrycksnivån ska vara enligt punkt 2.1.4 i den bilagan.

8

Direktiv 2003/97/EG

(Anordningar för indirekt sikt)

Komponenter

a)

Fordonet ska ha backspeglar enligt vad som föreskrivs i avsnitt 2 i bilaga III till direktiv 2003/97/EG.

b)

De behöver inte vara typgodkända enligt det direktivet.

c)

Speglarna ska ha en kurvradie som inte ger betydande bildförvrängning. Den tekniska tjänsten får avgöra om kurvradien ska kontrolleras enligt metoden som beskrivs i tillägg 1 i bilaga II till direktiv 2003/97/EG. Kurvradien får inte vara mindre än det som krävs enligt avsnitt 3.4 i bilaga II till det direktivet.

Montering på fordonet

Mätningar ska genomföras för att säkerställa att synfältet uppfyller kraven enligt avsnitt 5 i bilaga III till direktiv 2003/97/EG eller enligt avsnitt 5 i bilaga III till direktiv 71/127/EEG.

9

Direktiv 71/320/EEG

(Bromsning)

Allmänna bestämmelser

a)

Bromssystemet ska vara konstruerat enligt avsnitt 2 i bilaga I till direktiv 71/320/EEG.

b)

Fordonet ska ha elektroniska ABS-bromsar på alla hjul.

c)

Bromssystemets funktion ska uppfylla kraven i avsnitt 2 i bilaga II till det direktivet.

d)

För detta ändamål ska vägprovning genomföras på en bana vars yta har hög vidhäftning. Parkeringsbromsen ska provas på en lutning på 18 procent (uppåt och nedåt).

Endast de provningar som anges nedan ska genomföras. Fordonet ska vid alla provningar vara fullastat.

e)

Den vägprovning som avses i led c ska inte genomföras om den sökande kan lämna in en redogörelse från tillverkaren om att fordonet uppfyller antingen FN/ECE-föreskrifter nr 13-H inklusive supplement 5 eller FMVSS nr 135.

Färdbroms

a)

Typ 0-provning enligt punkterna 1.2.2 och 1.2.3 i bilaga II till direktiv 71/320/EEG ska genomföras.

b)

Dessutom ska en typ 1-provning enligt punkt 1.3 i bilaga II till det direktivet genomföras.

Parkeringsbroms

Provning ska genomföras enligt punkt 2.1.3 i bilaga II till det direktivet.

10

Direktiv 72/245/EEG

(Radiostörning (elektromagnetisk kompatibilitet))

Komponenter

a)

Elektriska/elektroniska underenheter behöver inte vara typgodkända enligt direktiv 72/245/EEG.

b)

Efterinstallerade elektriska/elektroniska enheter ska dock uppfylla det direktivet.

Utsänd elektromagnetisk strålning

Den sökande ska lämna in en redogörelse från tillverkaren om att fordonet uppfyller kraven i direktiv 72/245/EEG eller följande alternativa standarder:

Elektromagnetisk bredbandsstrålning: CISPR 12 eller SAE J551-2.

Elektromagnetisk smalbandsstrålning: CISPR 12 (externt) eller 25 (internt) eller SAE J551-4 och SAE J1113-41.

Immunitetstest

Immunitetstest ska inte göras.

11

Direktiv 72/306/EEG

(Föroreningar från dieselmotorer)

a)

Provning ska genomföras enligt metoderna i bilagorna III och IV till direktiv 72/306/EEG.

De gränsvärden som ska tillämpas anges i bilaga V till det direktivet.

b)

Det korrigerade värdet för den absorptionskoefficient som avses i avsnitt 4 i bilaga I till direktiv 72/306/EEG ska vara väl synligt och på en plats som är lätt att nå.

13

Direktiv 74/61/EEG

(Stöldskydd och startspärr)

a)

För att förhindra obehörig användning ska fordonet vara försett med en låsningsanordning enligt avsnitt 2.2 i bilaga IV till direktiv 74/61/EEG.

b)

Om en startspärr har installerats måste den uppfylla de tekniska kraven i avsnitt 3 i bilaga V till det direktivet och de centrala kraven i avsnitt 4, särskilt punkt 4.1.1.

14

Direktiv 74/297/EEG (f)

(Sammanstötningsskydd för styrmekanismen)

a)

Den sökande ska lämna in en redogörelse från tillverkaren om att det berörda fordonet [vars identifieringsnummer VIN måste anges] uppfyller kraven enligt minst ett av följande:

Direktiv 74/297/EEG.

FMVSS Nr 203 (om skydd för föraren mot sammanstötning med styrmekanismen) inklusive FMVSS nr 204 (om styrmekanismens förskjutning bakåt).

Artikel 11 i JSRRV.

b)

På den sökandes begäran kan provning enligt bilaga II till direktiv 74/297/EEG genomföras på ett serieproducerat fordon. Provningen ska utföras av en anmäld europeisk teknisk tjänst med tillbörlig kompetens. En detaljerad rapport ska utfärdas till den sökande.

15

Direktiv 74/408/EEG

(Sätenas hållfasthet – huvudstöd)

Säten, sätenas förankringar och inställningssystem

Sätena och deras inställningssystem ska uppfylla kraven i bilaga IV till direktiv 74/408/EEG.

Huvudstöd

a)

Huvudstöden ska uppfylla de centrala kraven i avsnitt 3 i bilaga II till direktiv 74/408/EEG och avsnitt 5 i tillägg I till den bilagan.

b)

Endast de provningar som beskrivs i punkt 3.10 och avsnitten 5, 6 och 7 i bilaga II till det direktivet ska genomföras.

17

Direktiv 75/443/EEG

(Hastighetsmätare och backväxel)

Hastighetsmätare

a)

Mätarvisningen ska uppfylla punkterna 4.1–4.2.3 i bilaga II till direktiv 75/443/EEG.

b)

Om den tekniska tjänsten har skäliga grunder att tro att hastighetsmätaren inte är tillräckligt noggrant kalibrerad kan den kräva att provning enligt avsnitt 4.3 genomförs.

Backväxel

Växlingsmekanismen ska inbegripa en backväxel.

18

Direktiv 76/114/EEG

(Föreskrivna skyltar)

Fordonets identifieringsmärkning

a)

Fordonet ska vara försett med en identifieringsmärkning som har minst åtta och högst sjutton tecken. Identifieringsmärkningen med sjutton tecken ska uppfylla kraven enligt ISO-standarderna 3779:1983 och 3780:1983.

b)

Fordonets identifieringsmärkning ska finnas på en klart synlig plats som enkelt kan nås och märkningen ska inte kunna bli oläslig eller förstöras.

c)

Om fordonet inte har någon identifieringsmärkning stämplad i chassit eller karossen kan medlemsstaten genom tillämpning av nationell lag kräva att den anbringas i efterskott. I ett sådant fall ska medlemsstatens behöriga myndighet övervaka operationen.

Föreskriven skylt

Fordonet ska ha en identifieringsskylt som har anbringats av fordonstillverkaren.

Inga ytterligare skyltar ska krävas efter att godkännande har beviljats.

19

Direktiv 76/115/EEG

(Förankring av bilbälten)

Den sökande ska lämna in en redogörelse från tillverkaren om att det berörda fordonet [vars identifieringsnummer VIN måste anges] uppfyller minst ett av följande:

Direktiv 76/115/EEG.

FMVSS nr 210 (om sätesbältenas förankringar).

Artikel 22–3 i JSRRV.

20

Direktiv 76/756/EEG

(Belysnings- och ljussignalanordningarnas installering)

a)

Belysningsinstallationen ska uppfylla de centrala kraven i FN/ECE-föreskrifter nr 48, ändringsserie 03, med undantag av kraven i bilagorna 5 och 6 till föreskrifter 48.

b)

Undantag ska inte tillåtas rörande antal, centrala utformningsegenskaper, elkopplingar och färgen på det ljus som avges eller reflekteras från belysning och signalanordningar enligt posterna 21–26 och 28–30.

c)

Belysning och signalanordningar som vid tillämpning av ovanstående måste efterinstalleras ska vara försedda med EG-typgodkännandemärkning.

d)

Lampor som bygger på gasurladdning tillåts endast tillsammans med strålkastarrengöring och automatisk nivåreglering av strålkastarna där det är lämpligt.

e)

Halvljus ska anpassas till den trafikriktning som lagligen gäller i det land för vilket fordonets godkännande beviljas.

21

Direktiv 76/757/EEG

(Reflexanordningar)

Vid behov ska ytterligare två reflexanordningar med EG-godkännandemärkning anbringas baktill på fordonet på en plats enligt FN/ECE-föreskrifter nr 48.

22

Direktiv 76/758/EEG

(Breddmarkeringslyktor, främre sidopositionslyktor, bakre sidopositionslyktor, stopplyktor och varsellyktor)

Kraven i det direktivet ska inte gälla. Den tekniska tjänsten ska dock kontrollera att ljusen fungerar korrekt.

23

Direktiv 76/759/EEG

(Körriktningsvisare)

Kraven i det direktivet ska inte gälla. Den tekniska tjänsten ska dock kontrollera att ljusen fungerar korrekt.

24

Direktiv 76/760/EEG

(Bakre skyltlyktor)

Kraven i det direktivet ska inte gälla. Den tekniska tjänsten ska dock kontrollera att ljusen fungerar korrekt.

25

Direktiv 76/761/EEG

(Huvudstrålkastare inklusive glödlampor)

a)

Den belysning som produceras med halvljus från fordonets strålkastare ska kontrolleras enligt avsnitt 6 av FN/ECE-föreskrifter nr 112 rörande strålkastare som avger asymmetriskt halvljus. De toleranser som anges i bilaga 5 till de föreskrifterna kan användas för ändamålet.

b)

Samma beslut ska gälla i tillämpliga delar för strålkastarnas halvljus enligt FN/ECE-föreskrifter nr 98 eller nr 123.

26

Direktiv 76/762/EEG

(Främre dimljus)

Bestämmelserna i det direktivet ska inte gälla. Den tekniska tjänsten ska dock kontrollera att ljusen, om sådana har installerats, fungerar korrekt.

27

Direktiv 77/389/EEG

(Bogseringsanordningar)

Kraven i det direktivet ska inte gälla.

28

Direktiv 77/538/EEG

(Bakre dimljus)

Bestämmelserna i det direktivet ska inte gälla. Den tekniska tjänsten ska dock kontrollera att ljusen fungerar korrekt.

29

Direktiv 77/539/EEG

(Backningsstrålkastare)

Bestämmelserna i det direktivet ska inte gälla. Den tekniska tjänsten ska dock kontrollera att ljusen, om sådana har installerats, fungerar korrekt.

30

Direktiv 77/540/EEG

(Parkeringsljus)

Bestämmelserna i det direktivet ska inte gälla. Den tekniska tjänsten ska dock kontrollera att ljusen, om sådana har installerats, fungerar korrekt.

31

Direktiv 77/541/EEG

(Bilbälten och fasthållningsanordningar)

Komponenter

a)

Bilbälten behöver inte vara typgodkända enligt direktiv 77/541/EEG.

b)

Varje bilbälte ska dock ha en identifieringsetikett.

c)

Uppgifterna på etiketten ska vara överensstämmande med beslutet om bilbältesfästen (se post 19).

Krav på installationen

a)

Fordonet ska ha bilbälten enligt kraven i bilaga XV till direktiv 77/541/EEG.

b)

Om bilbälten måste efterinstalleras för att led a ska uppfyllas måste de vara av en godkänd typ enligt direktiv 77/541/EEG eller FN/ECE-föreskrifter nr 16.

33

Direktiv 78/316/EEG

(Märkning av manöverorgan, visare och kontrollampor)

a)

Symbolerna inklusive färgen för motsvarande visare som är obligatoriska enligt bilaga II till direktiv 78/316/EEG ska uppfylla kraven i det direktivet.

b)

Om så inte är fallet ska den tekniska tjänsten kontrollera att fordonets symboler, visare och kontrollampor ger föraren förståelig information om de berörda manöverorganen.

34

Direktiv 78/317/EEG

(Avfrostnings-/avimningsanordningar)

Fordonet ska ha tillbörlig utrustning för avfrostning och avimning av vindrutan.

35

Direktiv 78/318/EEG

(Vindrutetorkare och vindrutespolare)

Fordonet ska ha tillbörlig utrustning för tvätt och avtorkning av vindrutan.

36

Direktiv 2001/56/EG

(Värmesystem)

a)

Passagerarutrymmet ska ha ett värmesystem.

b)

Förbränningsvärmare och installationen av dem ska uppfylla kraven i bilaga VII till direktiv 2001/56/EG. Dessutom ska motorgasdrivna (LPG) förbränningsvärmare och värmesystem uppfylla kraven i bilaga VIII till det direktivet.

c)

Ytterligare värmesystem som efterinstalleras ska uppfylla kraven i det direktivet.

39

Direktiv 80/1268/EEG

(CO2-utsläpp/bränsleförbrukning)

a)

Provning ska genomföras enligt avsnitt 5 i bilaga I till direktiv 80/1268/EEG.

b)

Kraven i punkt 5.1.1 i den bilagan ska inte gälla.

c)

Om utsläpp från avgasröret inte mäts enligt bestämmelserna som avses i post 2, ska CO2-utsläpp och bränsleförbrukning beräknas med formlerna i anmärkningarna (b) och (c).

40

Direktiv 80/1269/EEG

(Motoreffekt)

a)

Den sökande ska lämna in en redogörelse från tillverkaren om den högsta motoreffekten i kW och motsvarande varvtal.

b)

Alternativt kan samma information tillhandahållas i form av en motoreffektkurva.

41

Direktiv 2005/55/EG

(Avgaser (Euro 4 och 5) tunga fordon – OBD-system – röktäthet)

Utsläpp från avgasrör

a)

Provning ska genomföras enligt avsnitt 6.2 i bilaga I till direktiv 2005/55/EG med användning av de försämringsfaktorer som anges i punkt 3.6 i bilaga II till direktiv 2005/78/EG.

b)

Som gränser ska användas värden enligt tabell 1 eller tabell 2 i bilaga I till direktiv 2005/55/EG.

OBD

a)

Fordonet ska vara försett med ett OBD-system.

b)

OBD-gränssnittet måste vara kompatibelt med vanliga diagnosverktyg som används för periodiska tekniska inspektioner.

Röktäthet

a)

Fordon med dieselmotor ska provas enligt de metoder som avses i bilaga VI till direktiv 2005/55/EG.

b)

Det korrigerade värdet för absorptionskoefficienten ska vara väl synligt och på en plats som är lätt att nå.

45

Direktiv 92/22/EEG

(Rutor av säkerhetsglas)

Komponenter

a)

Rutorna ska vara gjorda av härdat eller laminerat säkerhetsglas.

b)

Rutor av plast tillåts bara på platser bakom B-pelaren.

c)

Rutorna behöver inte vara godkända enligt direktiv 92/22/EEG.

Montering

a)

De monteringsföreskrifter som anges i bilaga 21 till FN/ECE-föreskrifter nr 43 ska gälla.

b)

På vindrutan och rutan framför B-pelaren är det inte tillåtet med färgad film som kan sänka den normala ljustransmissionen under det gällande minimivärdet.

46

Direktiv 92/23/EEG

(Däck)

Komponenter

Däcken ska vara försedda med EG-typgodkännandemärkning inklusive symbolen ’s’ (som står för sound, dvs. ljud).

Montering

a)

Däckens dimensioner, belastningstal och hastighetskategori ska uppfylla kraven i bilaga IV till direktiv 92/23/EEG.

b)

Symbolen för däckens hastighetskategori ska vara förenlig med fordonets maximala konstruktionshastighet.

c)

Förekomsten av en hastighetsbegränsande anordning ska inte vara grund för undantag från detta krav.

d)

För tillämpning av bestämmelserna i led b ska fordonets maximala hastighet anges av tillverkaren. Den tekniska tjänsten kan dock bedöma fordonets maximala konstruktionshastighet med stöd av uppgifter om motorns största effekt och största varvtal samt om kraftöverföringen.

48

Direktiv 97/27/EG

(Mått och vikter)

a)

De centrala kraven i bilaga I till direktiv 97/27/EG ska vara uppfyllda.

Däremot ska kraven enligt punkterna 7.8.3, 7.9 och 7.10 i den bilagan inte gälla.

b)

Vid tillämpning av bestämmelserna som avses i led a ska följande vikter beaktas:

Vikten i körklart skick enligt definitionen i punkt 2.6 i bilaga I till direktiv 2007/46/EG fastställd av den tekniska tjänsten.

Maximal vikt inklusive last i en redogörelse från fordonstillverkaren eller angiven på tillverkarens skylt inklusive dekaler eller information i instruktionsboken. Dessa vikter ska anses vara de högsta tekniskt tillåtna vikterna inklusive last.

c)

Det ska inte vara tillåtet med tekniska ändringar som görs av den sökande – såsom byte till däck med lägre belastningstal – för att sänka högsta tekniskt tillåtna vikt inklusive last till 3,5 ton eller mindre för att fordonet ska kunna beviljas enskilt godkännande.

d)

Inga undantag ska tillåtas rörande största tillåtna dimensioner.

49

Direktiv 92/114/EEG

(Utskjutande delar på förarhytter)

a)

I enlighet med avsnitt 6 i bilaga I till direktiv 92/114/EEG ska de allmänna kraven i avsnitt 5 i bilaga I till direktiv 74/483/EEG vara uppfyllda.

b)

Den tekniska tjänsten kan fatta beslut om huruvida kraven i punkterna 6.1, 6.5, 6.6, 6.7, 6.8 och 6.11 i bilaga I till direktiv 74/483/EEG behöver uppfyllas.

50

Direktiv 94/20/EG

(Kopplingsanordningar)

Separata tekniska enheter

a)

OEM-kopplingar för släpvagn vars maximivikt inte överskrider 1 500 kg behöver inte vara typgodkända enligt direktiv 94/20/EG.

b)

En koppling anses vara originalutrustning från tillverkaren (OEM) om den beskrivs i instruktionsboken eller motsvarande dokument som köparen får från fordonstillverkaren.

c)

Om en sådan koppling godkänns tillsammans med fordonet, ska det finnas en lämplig text i godkännandeintyget med utlåtande om att ägaren har ansvar för att säkerställa förenlighet med den kopplingsanordning som används på släpvagnen.

d)

Andra kopplingar än de som avses i led a och kopplingar som efterinstalleras ska vara typgodkända enligt direktiv 94/20/EG.

Montering på fordonet

Den tekniska tjänsten ska kontrollera att monteringen av kopplingsanordningar uppfyller kraven i bilaga VII till direktiv 94/20/EG.

54

Direktiv 96/27/EG

(Sidokollisionsskydd)

a)

Den sökande ska lämna in en redogörelse från tillverkaren om att det berörda fordonet [vars identifieringsnummer VIN måste anges] uppfyller minst ett av följande:

Direktiv 96/27/EG.

FMVSS nr 214 (om sidokollisionsskydd).

Artikel 18 i JSRRV.

b)

På den sökandes begäran kan provning enligt avsnitt 3 i bilaga II till direktiv 96/27/EG genomföras på ett serieproducerat fordon.

c)

Provningen ska utföras av en anmäld europeisk teknisk tjänst med tillbörlig kompetens. En detaljerad rapport ska utfärdas till den sökande.

56

Direktiv 98/91/EG

Fordon avsedda för transport av farligt gods

Fordon avsedda för transport av farligt gods ska uppfylla kraven enligt direktiv 94/55/EG.

58

Förordning (EG) nr 78/2009

(Fotgängarskydd)

Bromsassistans

Fordonen ska utrustas med ett elektroniskt system med låsningsfria bromsar på alla hjul.

Fotgängarskydd

Kraven enligt den förordningen ska till och med den 24 februari 2018 inte gälla för fordon vars högsta vikt inte överstiger 2 500 kg och till och med den 24 augusti 2019 inte för fordon vars högsta vikt överstiger 2 500 kg.

Frontskydd

Frontskydd som monterats på fordonet ska dock vara typgodkänt enligt förordning (EG) nr 78/2009 och monteringen ska uppfylla de centrala kraven i avsnitt 6 i bilaga I till den förordningen.

59

Direktiv 2005/64/EG

(Materialåtervinning)

Kraven enligt det direktivet ska inte gälla.

61

Direktiv 2006/40/EG

(Luftkonditioneringssystem)

Kraven enligt det direktivet ska gälla.

2.

Bilaga VI ska ändras på följande sätt:

a)

Den första meningen i rubriken ”Mall B” ska ersättas med följande:

MALL B

(för typgodkännande av fordon med avseende på ett system)”

b)

Följande mall ska läggas till som mall D:

MALL D

(för harmoniserat enskilt godkännande av ett fordon enligt artikel 24)

Största format: A4 (210 × 297 mm)

EG-GODKÄNNANDEINTYG FÖR ENSKILT FORDON

Image

Namn, adress, telefon och e-post för myndigheten som utfärdar enskilt godkännande

Meddelande om godkännande av enskilt fordon med avseende på artikel 24 i direktiv 2007/46/EG

Avsnitt 1

Undertecknad [… … namn och befattning] intygar härmed att nedanstående fordon:

0.1   Fabrikat (tillverkarens handelsnamn): …

Typ:

Variant:

Version:

0.2.1   Handelsbeteckning: …

0.4   Fordonskategori (2): …

0.5   Tillverkarens namn och adress: …

0.6   Placering och fästmetod för föreskrivna skyltar: …

Placering av fordonets identifieringsmärkning: …

0.9   Namn och adress för tillverkarens eventuella företrädare:

0.10   Fordonets identifieringsmärkning:

Inlämnat för godkännande

[…… ansökningsdatum]

av

[…… den sökandes namn och adress]

beviljas godkännande enligt bestämmelserna i artikel 24 i direktiv 2007/46/EG. Som bevis på detta har fordonet tilldelats följande godkännandenummer: …

Fordonet uppfyller kraven i tillägg 2 i bilaga IV till direktiv 2007/46/EG. Det får utan ytterligare godkännanden registreras varaktigt i medlemsstater som har höger/vänstertrafik (3) och som tillämpar metersystemet/brittisk standard (3) för hastighetsmätare.

(Ort) (Datum)

(Underskrift (4))

Godkännandemyndighetens stämpel

[…]

[…]

[…]

Bilagor

Två foton (5) av fordonet (minsta upplösning 640 × 480 pixel, ~7 × 10 cm)

Avsnitt 2

Allmänna konstruktionsegenskaper

1.   Antal axlar: …och hjul: …

1.1   Antal axlar med tvillingmonterade hjul och deras placering: …

3.   Drivaxlar (antal, placering, koppling till andra axlar): …

Huvudsakliga mått

4.   Hjulbas (6): … mm

4.1   Avstånd mellan varje axel: 1–2: … mm 2–3: … mm 3–4: … mm

5.   Längd: … mm

6.   Bredd: … mm

7.   Höjd: … mm

Vikter

13.   Fordonets vikt i körklart skick: … kg (7)

16.   Högsta tekniskt tillåtna vikter

16.1   Högsta tekniskt tillåtna vikt inklusive last: … kg

16.2   Tekniskt tillåten vikt på varje axel: 1. … kg 2. … kg 3. … kg osv.

16.4   Tekniskt tillåten maximal tågvikt inklusive last för varje version: …kg

18.   Största tekniskt tillåtna släpvagnsvikt i fråga om:

18.1   Släpvagn med dragstång: … kg

18.2   Påhängsvagn: …kg

18.3   Släpkärra: …kg

18.4   Obromsad släpvagn: …kg

19.   Största tillåtna statiska vertikala belastning vid kopplingspunkten: … kg

Motor

20.   Tillverkare av motorn: …

21.   Motorkod enligt märkningen på motorn: …

22.   Funktionssätt: …

23.   Endast elektrisk drift: ja/nej (8)

23.1   Elektriskt hybridfordon: ja/nej (8)

24.   Antal cylindrar och cylinderarrangemang: …

25.   Motorkapacitet: … cm3

26.   Bränsle: Diesel/bensin/LPG/naturgas – biometan/etanol/biodiesel/vätgas (8)

26.1   Enbränsle, tvåbränsle, flexbränsle (8)

27.   Maximal nettoeffekt (9): … kW vid … min-1 eller största kontinuerliga märkeffekt (elmotor) … kW (8)

Högsta hastighet

29.   Högsta hastighet: … km/tim

Axlar och upphängning

30.   Spårvidd för varje axel: 1. … mm 2. … mm 3. … mm

35.   Kombinationer av däck och hjul: …

Karosseri

38.   Karosserikod (10): …

40.   Fordonets färg (11): …

41.   Dörrarnas utformning och antal: …

42.   Antal sittplatser inklusive förarplatsen (12): …

42.1   Sittplats(er) avsedda för användning endast när fordonet är stillastående: …

42.3   Antal platser som är tillgängliga för rullstolsbundna: …

Kopplingsanordning

44.   Godkännandenummer för eventuell kopplingsanordning: …

Miljöprestanda

46.   Ljudnivå

Stillastående: …dB(A) vid motorvarvtal: … min-1

Under körning: …dB(A)

47.   Avgasutsläppsnivå (13): Euro …

Annan lagstiftning: …

49.   CO2-utsläpp/bränsleförbrukning/elenergiförbrukning (14):

1.

Alla framdrivningsanordningar utom för fordon med endast eldrift

 

CO2-utsläpp

Bränsleförbrukning

Blandad körning

… g/km

… l/100 km/m3/100 km (1)

Viktad, blandad

… g/km

… l/100 km

2.

Fordon med endast eldrift och externt laddningsbara hybridelfordon

Elenergiförbrukning (viktad, kombinerad (8)): …Wh/km

52.   Anmärkningar:

53.   Tilläggsinformation (mätarställning (15) etc.)

Förklaringar för bilaga VI mall D


(1)  Om registreringsbevis saknas kan den behöriga myndigheten använda tillgänglig dokumentation om tillverkningsdatum eller dokumentation om första köp.”

(2)  Enligt bilaga II A.

(3)  Stryk det som inte är tillämpligt.

(4)  Alternativt visuell representation av en avancerad elektronisk signatur enligt direktiv 1999/93/EG, inklusive data för verifiering.

(5)  Ett ¾ framifrån, ett ¾ bakifrån

(6)  Denna punkt ska endast fyllas i när fordonet har två axlar.

(7)  Denna vikt är fordonets verkliga vikt under de förhållanden som avses i punkt 2.6. i bilaga I.

(8)  Stryk det som ej är tillämpligt.

(9)  För hybridelfordon anges båda effekterna.

(10)  Använd koderna enligt avsnitt C i bilaga II.

(11)  Ange endast någon av följande färger: vit, gul, orange, röd, violett, blå, grön, grå, brun eller svart.

(12)  Utom säten som endast är avsedda att användas när fordonet är stillastående och antalet rullstolsplatser.

(13)  Lägg till Euro-nivånumret och, om det är lämpligt, det tecken som motsvarar de bestämmelser som används för typgodkännande.

(14)  Upprepa för de olika bränslen som kan användas.”

(15)  Inte obligatoriskt.