13.7.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 178/5


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 611/2010

av den 12 juli 2010

om godkännande av en mindre ändring av produktspecifikationen för en skyddad beteckning som tagits upp i registret över skyddade ursprungsbeteckningar och skyddade geografiska beteckningar (Basilico Genovese [SUB])

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 510/2006 av den 20 mars 2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel (1), särskilt artikel 9.2, andra meningen, och

av följande skäl:

(1)

I enlighet med artikel 9.1 första stycket i förordning (EG) nr 510/2006 och artikel 17.2 i samma förordning har kommissionen granskat Italiens begäran om godkännande av en ändring av uppgifterna i produktspecifikationen för den skyddade ursprungsbeteckningen ”Basilico Genovese”, som registrerats genom kommissionens förordning (EG) 2400/96 (2), ändrad genom förordning (EG) nr 1623/2005 (3).

(2)

Syftet med begäran är att ändra produktspecifikationen genom att införa en bestämmelse om att produktens emballage ska märkas med logotypen för beteckningen ”Basilico Genovese”, med en beskrivning av bilden och de grafiska specifikationerna.

(3)

Kommissionen har granskat ändringen och funnit att den är befogad. Eftersom ändringen är en mindre ändring enligt artikel 9 i förordning (EG) nr 510/2006 får kommissionen godkänna den utan det förfarande som anges i artiklarna 5, 6 och 7 i den förordningen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Produktspecifikation för den skyddade ursprungsbeteckningen ”Basilico Genovese” ska ändras i enlighet med bilaga I till denna förordning.

Artikel 2

En uppdaterad sammanfattning av produktspecifikationen finns i bilaga II till denna förordning.

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 12 juli 2010.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12.

(2)  EGT L 327, 18.12.1996, s. 11.

(3)  EUT L 259, 5.10.2005, s. 15.


BILAGA I

I produktspecifikationen för den skyddade ursprungsbeteckningen ”Basilico Genovese” godkänns följande ändring:

I artikel 8 ”Förpackning” ska följande punkt läggas till:

”Förpackningar eller eventuella påsar avsedda för separata knippor ska tillverkas av ett material som uppfyller gällande normer och vara märkta med beteckningen ’BASILICO GENOVESE D.O.P.’ och EG-symbolen för den skyddade ursprungsbeteckningen tillsammans med företagets fullständiga namn samt den produktlogotyp som beskrivs nedan. Företagets namn ska anges i en sådan storlek och placeras på ett sådant sätt att det är tillräckligt tydligt i förhållande till EG-symbolen för den skyddade ursprungsbeteckningen och produktlogotypen.

Logotypen för den skyddade ursprungsbeteckningen ’Basilico Genovese’ består av en cirkel med samma dimensioner som EG-symbolen för den skyddade ursprungsbeteckningen. Inuti cirkeln finns den fullständiga beteckningen ’BASILICO GENOVESE’ och i mitten står akronymen ’D.O.P.’.

Logotypen innehåller följande tre element som symboliserar produkten:

Solen (i gult), en symbol för vitalitet, grundläggande och nödvändig för all odling.

Ligurien (i blått), produktionsområdet, rikt, fruktsamt och inneslutet av havet.

Basilikan (i grönt), påminner om det naturliga och autentiska samt kvaliteten hos produkten med den skyddade ursprungsbeteckningen.

Bilden får också framställas i svartvitt.

Typsnittet som används är Arial Black i fetstil i samma blå färg som används för Ligurien. Typstorleken är 6 punkter för beteckningen ’Basilico Genovese’ och 6,5 punkter för uppgiften ’D.O.P.’.

Image


BILAGA II

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

Rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

”BASILICO GENOVESE”

EG-nr: IT-PDO-0105-0194–30.6.2009

SGB ( ) SUB ( X )

1.   Beteckning

”Basilico Genovese”

2.   Medlemsstat eller tredjeland

Italien

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet

3.1   Produkttyp

Klass 1.6:

Frukt, grönsaker och spannmål, bearbetade eller obearbetade

3.2   Beskrivning av den produkt för vilken beteckningen i (1) är tillämplig

Med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Basilico Genovese” avses en hel växt i färskt tillstånd som dragits upp ur frön av arten Ocimum Basilicum L., av lokala ekotyper eller lokalt utvalda varianter. Växten har följande karaktäristiska egenskaper:

Växten är mellanhög till mycket hög med ett brett eller cylinderformat växtsätt.

Bladverket har en genomsnittlig täthet som kan klassificeras som medium–låg, medium, eller medium–hög.

Bladen är elliptiska till formen.

Bubblighet i bladspetsarna och skåror i bladkanterna saknas/är (mycket) obetydlig(a).

Bladytan är slät eller utåtbuktad.

Doft av mynta saknas helt.

Intensiv och särpräglad arom.

3.3   Råvaror (endast för bearbetade produkter)

3.4   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung)

3.5   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området

”Basilico Genovese” kan odlas i skyddad miljö eller på friland, förutsatt att odlingen uteslutande äger rum inom det geografiska produktionsområdet.

3.6   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning etc.

”Basilico Genovese” måste förpackas inom produktionsområdet för att bevara egenskaperna hos produkten som är extremt ömtålig och lätt torkar ut.

Basilika som saluförs i färskt tillstånd ska presenteras i knippor med minst två och högst fyra klasar verkliga blad (motsittande). Varje enskild knippa ska bestå av tre till tio hela plantor med rötter och vara inlindad i papper som är speciellt avsett för livsmedel och är märkt med D.O.P.-logotypen, De största knipporna tillhör kategorin ”bottes” (buntar) och innehåller lika många plantor som tio små knippor.

Basilika som är avsedd för hantverksmässig eller industriell bearbetning ska bestå av portioner hela plantor med högst fyra klasar verkliga blad (motsittande).

Förpackningarna ska vara i material som uppfyller gällande krav och vara märkta med logotypen för D.O.P och företagets fullständiga namn.

3.7   Särskilda regler för märkning

Förpackningar eller eventuella påsar avsedda för separata knippor ska tillverkas av ett material som uppfyller gällande normer och innehålla beteckningen ”BASILICO GENOVESE D.O.P.” och EG-symbolen för den skyddade ursprungsbeteckningen tillsammans med företagets fullständiga logotyp samt den produktlogotyp som beskrivs nedan. Företagets logotyp ska vara av en sådan storlek och placeras på ett sådant sätt att den är tillräckligt tydlig i förhållande till EG-symbolen för den skyddade ursprungsbeteckningen och produktlogotypen.

Logotypen för den skyddade ursprungsbeteckningen ”Basilico Genovese” består av en cirkel med samma dimensioner som EG-symbolen för den skyddade ursprungsbeteckningen. Inuti cirkeln finns den fullständiga beteckningen ”BASILICO GENOVESE” och i mitten står akronymen ”D.O.P.”.

Logotypen innehåller följande tre element som symboliserar produkten:

Solen (i gult), en symbol för vitalitet, grundläggande och nödvändig för all odling.

Ligurien (i blått), produktionsområdet, rikt, fruktsamt och inneslutet av havet.

Basilikan (i grönt), påminner om det naturliga och autentiska samt kvaliteten hos produkten med den skyddade ursprungsbeteckningen.

Bilden får också framställas i svartvitt.

Typsnittet som används är Arial Black i fetstil i samma blå färg som används för Ligurien. Typstorleken är 6 punkter för beteckningen ”Basilico Genovese” och 6,5 punkter för uppgiften ”D.O.P.”.

Image

4.   Kort beskrivning av det geografiska området

Produktionsområdet för ”Basilico Genovese” avgränsas av den tyrrenska kusten i regionen Ligurien och av vattendelaren

5.   Samband med det geografiska området

5.1   Specifika uppgifter om det geografiska området

De pedoklimatiska förhållandena i regionen Ligurien kännetecknas av ett mikroklimat som lämpar sig väl för odling av basilika. Denna gynnsamma miljö är resultatet av en säregen kombination av abiotiska faktorer (markbeskaffenhet, temperatur, vatten, ljus, vind) och biotiska faktorer (animaliska och vegetabiliska organismer) som endast verkar förekomma i detta område samt deras inbördes påverkan. Markens karaktäristiska egenskaper begränsar valet av gröda; de mindre förändringar av markens fysiska beskaffenhet, som är tillåtna för att odla basilika, får endast göras i syfte att underlätta plockningen av basilikaplantorna vilket måste ske med en speciell teknik för att plantorna inte ska skadas. Eventuella markförbättringar utgör en viktig del av odlingen eftersom vissa mindre, väl definierade dräneringsproblem kan lösas på det sättet, utan att den färdiga produktens typiska egenskaper verkar påverkas. De dagliga temperaturväxlingarna inverkar direkt på valet av gröda (termoperiodism), liksom kvaliteten och tillgången på vatten samt ljus- och vindförhållanden. Regionen Liguriens geografiska läge gynnar odlingen av denna art, eftersom dess huvudaxel följer jordens breddgrader, vilket gör att odlingarna, även på vintern, gynnas av många soltimmar; områdets söderläge skyddar inte bara mot de kalla vindarna från norr, öst och väst – tack vare dess speciella bågform – utan garanterar även att området gynnas av havets positiva temperaturreglerande inverkan.

Kombinationen av klimatförhållandena i Ligurien, med mycket ljus, även på vintern, med temperaturer som sällan ligger under 10 °C och en konstant ström av tempererad luft från havet, och markens kemisk-fysiska egenskaper samt odlarnas tekniska kunnande och traditioner bidrar till att skapa en slutprodukt med aromatiska egenskaper som inte återfinns hos basilika som odlas i andra områden.

Fastän Ligurien tillhör samma klimatområde som nedre Latium och Kampanien, och marken som basilikan odlas på är av samma ursprung som den i nedre Piemonte, kännetecknas Piemonte av ett typiskt fastlandsklimat och marken i mellersta Italien har ett annat ursprung än den i Ligurien. Kombinationen av klimat, markbeskaffenhet och den liguriske jordbrukarens odlingsmetoder är alltså unik och oefterliknelig.

Att denna odling har varit av stor betydelse för den regionala ekonomin framgår än i dag av den italienska jordbruksnäringens årsböcker och andra dokument som noggrant och med stort intresse beskriver detta faktum. Basilika spelar än i dag en viktig roll för jordbruket och kulturen i Ligurien. ”Basilico Genovese” är en unik och oefterliknelig kombination av markbeskaffenhet, miljö och kultur.

5.2   Specifika uppgifter om produkten

De egenskaper som är särskilt utmärkande för ”Basilico Genovese”, dvs. den absoluta frånvaron av myntadoft, en mycket intensiv och angenäm doft och en mycket svag färgning av bladen, är en följd av de speciella jord- och klimatförhållandena i Ligurien.

Även om basilika är en gröda som inte har så stor betydelse på nationell och internationell nivå, utgör den på regional nivå en betydande inkomstkälla för många jordbruksföretag, som odlar den i växthus under hela året och på friland under sommaren. Redan på 1920- och 30-talen prisbelönades regionens växthusodlade primörer, inklusive basilika på internationella trädgårdsmässor och -utställningar som arrangerades i Finale Ligure.

Om man jämför basilika från Ligurien med plantor av annat ursprung märker man att halten eterisk olja i basilika som odlats under hela sin växtcykel i Ligurien är mycket större än i basilika som odlats på andra ställen i Italien, vilket också bekräftas av statistiken.

Den eteriska oljans sammansättning är annorlunda, liksom förhållandet mellan de olika ämnena, vilket resulterar i en omisskännligt egen doft och smak.

Det går utan vidare att skilja den basilika som odlats under hela sin växtcykel i Ligurien från den som odlats i en annan miljö,

De ämnen som det finns större mängder av i växten, eller de som till och med i mindre mängder kan påverka basilikabladets slutliga arom, är typiska för basilika från Ligurien och särskiljer basilika som odlats i Ligurien från all basilika med ett annat ursprung. Den speciella arom som utmärker Basilico Genovese samt dess kvalitativa egenskaper kan inte härröra från något annat område än Ligurien. Den basilika som odlas i Piemonte och andra områden som gränsar till Ligurien kännetecknas av en doft av mynta, medan den som odlas i områden längre söderut har en mindre raffinerad smak.

”Basilico Genovese” utmärks däremot av en mycket intensiv och långvarig doft, absolut frånvaro av myntadoft och en mycket svag färgning av bladen, egenskaper som också finns kvar i de olika beredningarna av produkten. Dessa egenskaper är typiska och återfinns i all produktion inom det område som anges i produktspecifikationen.

5.3   Orsakssamband mellan det geografiska området och produktens kvalitet eller egenskaper (för SUB) eller en viss kvalitet, ett visst anseende eller en viss annan egenskap som kan hänföras till produkten (för SGB)

Basilikaodlingen är en av de mest representativa och typiska för Ligurien. Den symboliserar en matkultur med urgamla anor som vuxit fram till följd av den unika kombinationen av område, miljö och kultur.

Basilika har odlats här i flera hundra år och har under de senaste åren fått en popularitet utan motstycke, eftersom konsumenter både inom och utanför Italien uppskattar dess rika aromer som berikar matlagningen. ”Basilico Genovese” står för kvalitet, enkelhet och den typiska karaktären hos ett landskap och dess kultur.

Den ursprungliga produktionen låg i det geografiska området kring Genua. Tack vare de alltmer gynnsamma marknadsvillkoren för storskalig konsumtion av basilika avsedd att användas i en rad olika recept och i den berömda peston, har produktionsområdet vuxit och omfattar nu hela den liguriska kusten.

Från Genovesato sträcker sig produktionsområdet både österut och västerut, eftersom Ligurien är ett idealiskt område för produktion av denna särpräglade produkt.

Hela regionen Ligurien är väl lämpad för basilikaodling tack vara dess miljömässiga, kulturella och mänskliga egenskaper som ger den färska och bearbetade produkten den unika karaktär som är erkänd över hela världen.

Basilikan är en växtart som påverkas mycket starkt av miljön där den odlas. Detta är anledningen till att den basilika som odlas i Ligurien utmärks av en homogen kvalitet som är beroende av odlingsmiljön (i växthus och på friland), odlingsteknikerna och bearbetningen i slutet av produktionscykeln.

Jordmånen och solskenet tillsammans med ett mycket milt klimat, i vilket havsbrisen spelar en framträdande roll, ger produktionsområdet dess särskilda prägel.

I denna sällsynt väl lämpade region har särskilda tekniska resurser utvecklats för att utnyttja produktens naturliga egenskaper maximalt och säkerställa en hög och konstant kvalitetsnivå, oberoende av odlingssäsong.

De lokala företagarnas kunskaper handlar inte bara om odlingsteknik utan även om den efterföljande förpackningen, som förhindrar att produktens egenskaper förändras och som är en perfekt sammansmältning av tradition och innovation (användning av integrerade och ekologiska bekämpningsmetoder).

Hänvisning till offentliggörandet av specifikationen

De italienska myndigheterna inledde det nationella förfarandet för invändningar i och med att ansökan om registrering av den skyddade ursprungsbeteckningen ”Basilico Genovese” offentliggjordes i Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana nr 108, 12.5.2009.

Produktspecifikationens konsoliderade text finns på följande Internetadress: www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg

eller kan hämtas direkt från ministeriets webbplats (www.politicheagricole.it), där man klickar på ”Prodotti di Qualità” till vänster på skärmen och sedan på ”Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE [regolamento (CE) n. 510/2006]”.