1.5.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 110/36


KOMMISSIONENS REKOMMENDATION

av den 28 april 2010

om initiativet för gemensam programplanering för forskning ”sunda kostvanor för en sund livsstil”

(2010/250/EU)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA REKOMMENDATION

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 181.2, och

av följande skäl:

(1)

Medborgarnas hälsa är ytterst viktig för unionens tillväxt och välfärd.

(2)

Under de senaste tre årtiondena har övervikt och fetma ökat dramatiskt bland unionens befolkning, särskilt bland barn.

(3)

Utvecklingen med dåliga kostvanor och låg fysisk aktivitet bland unionens befolkning förvärras.

(4)

Förekomsten av flera kroniska sjukdomar ökar, t.ex. hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, typ 2-diabetes, stroke, vissa cancerformer, sjukdomar i rörelseorganen och även fysisk ohälsa.

(5)

Om vanliga livsstilsrelaterade riskfaktorer, bl.a. kosthållsrelaterade, eliminerades skulle omkring 80 procent av sjukdomsfallen när det gäller hjärtsjukdomar, stroke och typ 2-diabetes samt 40 procent av cancerfallen enligt beräkningarna kunna undvikas.

(6)

Vid sitt möte den 3 december 2009 slog rådet (konkurrenskraft) fast att ”hälsa, livsmedel och förebyggande av kosthållsrelaterade sjukdomar”” (namnet ändrades senare till ””sunda kostvanor för en sund livsstil”) utgör ett område där gemensam programplanering skulle leda till ett stort mervärde jämfört med de nuvarande fragmenterade forskningsinsatserna i medlemsstaterna. I sina slutsatser framhöll rådet därför att ett initiativ för gemensam programplanering måste lanseras och uppmanade kommissionen att bidra till upprättandet av ett sådant. Rådet bekräftade även att gemensam programplanering är en process som sker under medlemsstaternas ledning och där kommissionen fungerar som stöd.

(7)

Gemensam programplanering för forskning om livsmedel och hälsa skulle möjliggöra samordning av forskning om livsstilens och kostens inverkan på hälsan och på ett viktigt sätt bidra till upprättandet av ett funktionsdugligt europeiskt forskningsområde om förebyggande av kosthållsrelaterade sjukdomar och stärka den ledande ställningen och konkurrenskraften när det gäller forskningen på det här området.

(8)

För att se till att deras gemensamma insatser på området livsmedel och hälsa är effektiva bör medlemsstaterna upprätta och genomföra en strategisk forskningsagenda baserad på ett gemensamt synsätt när det gäller förebyggande av kosthållsrelaterade sjukdomar.

(9)

För att se till att den gemensamma insatsen hanteras på ett effektivt sätt bör medlemsstaterna inrätta en gemensam ledningsstruktur som har i uppdrag att fastställa gemensamma villkor, regler och förfaranden för samarbete och samordning och övervaka genomförandet av den strategiska forskningsagendan.

(10)

För att uppnå de mål som fastställs i denna rekommendation bör medlemsstaterna tillsammans med kommissionen undersöka vilka kommissionsinitiativ som kan hjälpa dem att utveckla och genomföra den strategiska forskningsagendan.

(11)

För att kommissionen ska kunna rapportera till Europaparlamentet och rådet bör medlemsstaterna regelbundet rapportera till kommissionen om hur den gemensamma programplaneringen utvecklas.

HÄRIGENOM REKOMMENDERAS FÖLJANDE.

1.

Medlemsstaterna uppmanas att utforma en gemensam vision av hur samarbete och samordning inom forskningen på unionsnivå kan leda till förbättringar när det gäller förebyggandet av kosthållsrelaterade sjukdomar.

2.

Medlemsstaterna uppmanas att utarbeta en strategisk forskningsagenda i vilken behov och mål på medellång till lång sikt fastställs när det gäller förebyggande av kosthållsrelaterade sjukdomar. Den strategiska forskningsagendan bör innehålla en genomförandeplan med prioriteringar och tidslinjer samt en beskrivning av de insatser, instrument och resurser som krävs för att genomföra den.

3.

Medlemsstaterna uppmanas att vidta följande åtgärder som en del av den strategiska forskningsagendan och genomförandeplanen:

a)

Insamling och utbyte av information om relevanta nationella program och forskningsinsatser.

b)

Fastställande av områden eller forskning som skulle gynnas av samordning, gemensamma ansökningsomgångar eller av en sammanslagning av resurser.

c)

Utbyte av information, resurser, bästa praxis, metoder och riktlinjer, framför allt vid upprättandet av stora befolkningskohorter och kliniska studier.

d)

Fastställande av förfaranden, inbegripet kvalitetskriterier, för forskning som ska utföras gemensamt på de områden som anges i led b.

e)

I lämpliga fall delning av befintlig forskningsinfrastruktur eller utveckling av nya resurser såsom samordnade databanker, biobanker eller modeller för att extrapolera data till människor.

f)

Export och spridning av kunskap, innovation och tvärvetenskapliga strategier.

g)

Främjande och stöd av ett tätare samarbete mellan den offentliga och den privata sektorn samt öppen innovation mellan olika verksamhetssektorer.

h)

Skapande av nätverk mellan befintliga centrum för konsumentvetenskap, kost och bearbetningsteknik.

4.

Medlemsstaterna uppmanas att inrätta en gemensam ledningsstruktur på området förebyggande av kosthållsrelaterade sjukdomar som ska fastställa gemensamma villkor, regler och förfaranden för samarbete och samordning och övervaka genomförandet av den strategiska forskningsagendan.

5.

Medlemsstaterna uppmanas att gemensamt genomföra den strategiska forskningsagendan, bl.a. genom nationella forskningsprogram eller andra nationella forskningsaktiviteter.

6.

Medlemsstaterna uppmanas att tillsammans med kommissionen undersöka eventuella kommissionsinitiativ som kan hjälpa dem att utveckla och genomföra den strategiska forskningsagendan och samordna de gemensamma programmen med andra unionsinitiativ på området.

7.

Medlemsstaterna uppmanas att regelbundet rapportera till kommissionen om hur initiativet för gemensam programplanering utvecklas.

Utfärdad i Bryssel den 28 april 2010.

På kommissionens vägnar

Máire GEOGHEGAN-QUINN

Ledamot av kommissionen