21.5.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 125/50


RÅDETS BESLUT

av den 19 januari 2010

om fastställande av huruvida Grekland har vidtagit effektiva åtgärder för att följa rådets rekommendation av den 27 april 2009

(2010/291/EU)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 126.8 jämförd med artiklarna 126.13 och 136,

med beaktande av kommissionens rekommendation,

av följande skäl:

(1)

Enligt artikel 126.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt ska medlemsstaterna undvika alltför stora underskott i den offentliga sektorns finanser.

(2)

Stabilitets- och tillväxtpakten grundas på målet om sunda offentliga finanser, som ett sätt att stärka förutsättningarna för prisstabilitet och stark varaktig tillväxt som kan bidra till ökad sysselsättning. Stabilitets- och tillväxtpakten omfattar rådets förordning (EG) nr 1467/97 av den 7 juli 1997 om påskyndande och förtydligande av tillämpningen av förfarandet vid alltför stora underskott (1), som antogs i syfte att främja en snabb korrigering av alltför stora underskott i de offentliga finanserna.

(3)

Stabilitets- och tillväxtpakten ändrades 2005 för att stärka dess effektivitet och ekonomiska underbyggnad samt för att säkerställa de offentliga finansernas hållbarhet på lång sikt. Syftet var särskilt att hela den ekonomiska och finanspolitiska bakgrunden ska beaktas under alla steg av förfarandet vid alltför stora underskott. Därigenom blir stabilitets- och tillväxtpakten ett ramverk till stöd för politiska åtgärder för att snabbt återgå till sunda offentliga finanser, samtidigt som den ekonomiska situationen beaktas.

(4)

Rådet fastslog, på en rekommendation från kommissionen, i sitt beslut av den 27 april 2009 i enlighet med artikel 104.6 i fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen att det förelåg ett alltför stort underskott i Grekland (2).

(5)

Rådet antog den 27 april 2009 en rekommendation (3) i enlighet med artikel 104.7 i fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, även den grundad på en rekommendation från kommissionen, till de grekiska myndigheterna om att senast år 2010 få situationen med ett alltför stort underskott att upphöra, genom att på ett trovärdigt och varaktigt sätt minska underskottet i den offentliga sektorns finanser under 3 % av BNP. Rådet fastställde den 27 oktober 2009 som tidsfrist för den grekiska regeringen att vidta effektiva åtgärder i detta syfte.

(6)

Framstegen med att i enlighet med rådets begäran förbättra insamlingen och behandlingen av statistiska uppgifter samt rapporteringen av dessa, särskilt statistik över den offentliga sektorns finanser, har varit bristande. Eurostat har inte godkänt den senaste revideringen av anmälan från oktober 2009 på grund av den betydande osäkerheten i de sifferuppgifter som anmälts av de grekiska myndigheterna. Förfarandena som införts för att säkerställa att de uppgifter om de offentliga finanserna som krävs enligt gällande rättsliga ramar kan tillhandahållas snabbt och korrekt är uppenbart otillräckliga.

(7)

Bedömningen av de åtgärder som vidtagits av Grekland för att korrigera det alltför stora underskottet till 2010 i enlighet med rådets rekommendation enligt artikel 104.7 i fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen föranleder följande konstateranden:

Efter rådets rekommendation enligt artikel 104.7 från april 2009 genomförde de grekiska myndigheterna de utgiftsminskande åtgärder som ingick i 2009 års budgetlag, det uppdaterade stabilitetsprogrammet från januari 2009 och det kompletterande finanspolitiska åtgärdspaketet från mars 2009. Trots att försämringen i det makroekonomiska läget blivit kraftigare än myndigheterna hade väntat sig, har de offentliga finanserna förvärrats betydligt mer än vad som skulle kunna förväntas till följd av att konjunkturnedgången blev djupare än beräknat och detta till stor del som ett resultat av den finanspolitik som den grekiska regeringen har bedrivit. Särskilt på utgiftssidan kännetecknades genomförandet av 2009 års budget av betydande utgiftsöverskridanden under 2009, varav mer än hälften kan tillskrivas högre än budgeterade utbetalningar för ersättningar till anställda och ökade kapitalutgifter. På intäktssidan kännetecknas genomförandet av 2009 års budget av betydande brister i skatteindrivningssystemet, inklusive iakttagande av skattelagstiftningen.

De grekiska myndigheterna aviserade den 25 juni 2009 ytterligare diskretionära åtgärder för att minska underskottet med en uppskattad budgeteffekt på omkring 1¼ procentenheter av BNP. De grekiska myndigheterna har emellertid hittills inte genomfört flertalet åtgärder och av dessa stod tillfälliga åtgärder inriktade på att öka de offentliga intäkterna (engångsåtgärder) för närmare en procentenhet av BNP, och låg således inte i linje med rådets rekommendationer om att stärka den finanspolitiska korrigeringen under 2009 genom varaktiga åtgärder, främst på utgiftssidan.

De finanspolitiska konsolideringsåtgärder som genomförts under 2009 är dessutom otillräckliga för att nå det uppsatta målet om ett underskott i de offentliga finanserna på 3,7 % av BNP för 2009. De tar vidare inte itu med problemen som hänger samman med obalanserna i de utrikes affärerna och den grekiska ekonomins allt sämre konkurrensställning, såsom rådet rekommenderade.

Den stora beräknade ökningen av skuldkvoten överstiger effekterna av den offentliga sektorns ökade upplåningsbehov, vilket tyder på otillräckliga ansträngningar för att få kontroll över andra faktorer än nettoupplåning som bidrar till förändringen i skuldnivåer.

(8)

Detta leder till slutsatsen att betydande inkomstbortfall och utgiftsöverskridanden har medfört en kraftigt försämrad ställning för Greklands offentliga finanser under 2009, vilket endast delvis kan tillskrivas det försämrade makroekonomiska läget och därför i huvudsak är en följd av de grekiska myndigheternas otillräckliga åtgärder som svar på rådets rekommendation från april 2009 enligt artikel 104.7 i fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Grekland har inte vidtagit effektiva åtgärder med anledning av rådets rekommendation av den 27 april 2009 inom den tidsfrist som fastställs genom den rekommendationen.

Artikel 2

Detta beslut riktar sig till Republiken Grekland.

Utfärdat i Bryssel den 19 januari 2010.

På rådets vägnar

E. SALGADO

Ordförande


(1)  EGT L 209, 2.8.1997, s. 6.

(2)  EUT L 135, 30.5.2009, s. 21.

(3)  http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/publication14950_en.pdf