20.10.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 274/32


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 16 oktober 2009

om harmonisering av frekvensbanden 900 MHz och 1 800 MHz i markbundna system med kapacitet för alleuropeiska tjänster för elektronisk kommunikation i gemenskapen

[delgivet med nr K(2009) 7801]

(Text av betydelse för EES)

(2009/766/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets beslut nr 676/2002/EG av den 7 mars 2002 om ett regelverk för radiospektrumpolitiken i Europeiska gemenskapen (radiospektrumbeslut) (1), särskilt artikel 4.3, och

av följande skäl:

(1)

Frekvensbanden 890–915 och 935–960 MHz reserverades och skulle användas för allmänt tillgängliga, alleuropeiska, cellulära, digitala mobilkommunikationstjänster som skulle tillhandahållas i varje medlemsstat i enlighet med en gemensam specifikation som fastställs i rådets direktiv 87/372/EEG av den 25 juni 1987 om vilka frekvensband som skall reserveras för det samordnade införandet av allmänt tillgänglig, alleuropeisk, cellulär, digital, landbaserad mobilkommunikation inom gemenskapen (2), kompletterat med rådets rekommendation av den 25 juni 1987 om det samordnade införandet av allmänt tillgänglig, alleuropeisk, cellulär, digital, landbaserad mobilkommunikation i gemenskapen (3) och rådets resolution av den 14 december 1990 om det sista stadiet i det samordnade införandet av alleuropeisk, landbaserad, allmänt tillgänglig, digital, cellulär mobilkommunikation inom gemenskapen (GSM) (4).

(2)

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/114/EG (5) ändrar direktiv 87/372/EEG och öppnar frekvensbanden 880–915 MHz och 925–960 MHz (nedan kallat frekvensbandet 900 MHz) för UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) och andra markbundna system med kapacitet för elektroniska kommunikationstjänster som kan drivas parallellt med GSM (Global System for Mobile communication) enligt tekniska genomförandeåtgärder som antagits enligt beslut nr 676/2002/EG (nedan kallat radiospektrumbeslutet). Tekniska åtgärder bör därför vidtas för att GSM och andra system i frekvensbandet 900 MHz ska kunna drivas parallellt.

(3)

Frekvensbanden 1 710–1 785 MHz och 1 805–1 880 MHz (nedan kallat frekvensbandet 1 800 MHz) har blivit tillgängliga för GSM och används för närvarande av GSM-system inom Europa. Frekvensbandet 1 800 MHz bör även öppnas enligt samma villkor som frekvensbandet 900 MHz för andra markbundna system med kapacitet för elektroniska kommunikationstjänster som kan drivas parallellt med GSM-system.

(4)

Nuvarande användning av GSM inom frekvensbandet 1 800 MHz bör skyddas i hela gemenskapen, så länge det finns en tillräcklig efterfrågan på tjänsten, i linje med den strategi för att skydda GSM-användningen i frekvensbandet 900 MHz som avses i direktiv 87/372/EEG.

(5)

Den 5 juli 2006 gav kommissionen, i enlighet med artikel 4.2 i radiospektrumbeslutet, Europeiska post- och telesammanslutningen (nedan kallad Cept) i uppdrag att, för frekvensband som behandlas inom ramen för WAPECS (Wireless Access Policy for Electronic Communications Services), utveckla tekniska villkor som är så lite restriktiva som möjligt och som inbegriper frekvensbanden 900 MHz och 1 800 MHz.

(6)

Teknik- och tjänsteneutralitet är strategiska mål för en mer flexibel användning av spektrumet. Målen stöds av medlemsstaterna i yttrandet från gruppen för radiospektrumpolitik om WAPECS av den 23 november 2005. Av gruppens yttrande om WAPECS framgår att dessa mål bör införas gradvis, inte plötsligt, så att inte marknaden rubbas. I meddelandet ”Trådlösa elektroniska kommunikationstjänster – snabbare tillträde till spektrum genom ökad flexibilitet” (6) har kommissionen framfört sina synpunkter angående ett mer flexibelt utnyttjande av spektrumet. Bland annat betonas behovet av en konsekvent och väl avvägd lösning beträffande de frekvensband som används av andra och tredje generationens mobiltelefoni i samband med införandet av flexibel spektrumanvändning för elektroniska kommunikationstjänster.

(7)

I linje med strategin för öppnandet av frekvensbandet 900 MHz genom direktiv 87/372/EEG bör därför även frekvensbandet 1 800 MHz, som för närvarande används för GSM, reserveras för GSM och andra markbundna system med kapacitet för elektroniska kommunikationstjänster som kan drivas parallellt med GSM-system, och medlemsstaterna bör vidta alla åtgärder som krävs för att den fortsatta driften av GSM ska kunna skyddas från skadlig störning.

(8)

Man måste se till att andra system som ska användas inom frekvensbanden 900 MHz och 1 800 MHz är tekniskt kompatibla både med angränsande nät som drivs av andra rättighetsinnehavare på dessa frekvensband och med användningen av frekvensband som gränsar till frekvensbanden 900 MHz och 1 800 MHz.

(9)

För harmoniseringsåtgärder till följd av radiospektrumbeslutet påvisas den tekniska kompatibiliteten genom kompatibilitetsstudier som görs av Cept på uppdrag av kommissionen. Dessa studier bör leda till en definition av tekniska villkor, så att ett växande antal markbundna system med kapacitet för alleuropeiska tjänster för elektronisk kommunikation ska kunna drivas parallellt. En förteckning med sådana tekniskt kompatibla system bör upprättas. Den bör ändras när så är lämpligt av kommissionen biträdd av radiospektrumkommittén i enlighet med WAPECS-principerna, så att förteckningen med system som har harmoniserad tillgång till frekvensbanden 900 MHz och 1 800 MHz kan fortsätta att utökas.

(10)

På basis av tekniska utredningar, i synnerhet rapporterna 82 och 96 från kommittén för elektronisk kommunikation (ECC) inom Cept, och till följd av uppdraget från den 5 juli 2006 i Cept-rapport 19, har Cept kommit fram till att UMTS/900/1 800-nät kan byggas i stadsområden, ytterområden och landsbygdsområden och drivas parallellt med GSM900/1 800-nät om lämpliga värden för bärvågsseparation används.

(11)

Resultaten av Cepts uppdrag bör snarast tillämpas i gemenskapen och genomföras av medlemsstaterna med tanke på marknadens önskemål att UMTS införs på dessa frekvensband. Dessutom bör medlemsstaterna se till att UMTS ger tillräckligt skydd för befintliga system i angränsande frekvensband.

(12)

I syfte att öka flexibiliteten, och samtidigt bevara den nödvändiga alleuropeiska täckningen för elektroniska kommunikationstjänster inom harmoniserade frekvensband, bör medlemsstaterna vidare ha möjlighet att införa andra system inom frekvensbanden 900 MHz och 1 800 MHz, parallellt med GSM och andra markbundna system med kapacitet för elektroniska kommunikationstjänster, under förutsättning att de ser till att sådana markbundna system kan drivas parallellt.

(13)

Den tekniska förvaltningen av radiospektrum inbegriper harmonisering och allokering av radiospektrum. En sådan harmonisering bör återspegla vad som krävs enligt de allmänna politiska principer som fastställts på gemenskapsnivå. Den tekniska förvaltningen av radiospektrum omfattar dock inte förfaranden för urval och tillståndsgivning (inbegripet tidsaspekterna för dessa), och inte heller beslutet om huruvida konkurrensmässiga urvalsförfaranden ska användas för allokering av radiofrekvenser.

(14)

Nationella skillnader skulle kunna leda till snedvridning av konkurrensen. Det existerande regelverket ger medlemsstaterna de verktyg de behöver för att hantera dessa problem på ett proportionerligt, icke-diskriminerande och objektivt sätt och i enlighet med gemenskapslagstiftningen, som direktiv 87/372/EEG, Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/20/EG av den 7 mars 2002 om auktorisation för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (auktorisationsdirektiv) (7) och Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/21/EG av den 7 mars 2002 om ett gemensamt regelverk för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (ramdirektiv) (8).

(15)

Spektrumanvändningen omfattas av gemenskapsbestämmelsernas krav på skydd av folkhälsan, framför allt Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/40/EG av den 29 april 2004 om minimikrav för arbetstagares hälsa och säkerhet vid exponering för risker som har samband med fysikaliska agens (elektromagnetiska fält) i arbetet (18:e särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG) (9) och rådets rekommendation 1999/519/EG av den 12 juli 1999 om begränsning av allmänhetens exponering för elektromagnetiska fält (0 Hz–300 GHz) (10). För radioutrustning säkerställs hälsoskydd genom att utrustningen uppfyller de grundläggande kraven enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/5/EG av den 9 mars 1999 om radioutrustning och teleterminalutrustning och om ömsesidigt erkännande av utrustningens överensstämmelse (11).

(16)

För att frekvensbanden 900 MHz och 1 800 MHz också ska kunna användas effektivt på längre sikt bör förvaltningarna fortsätta med studier som kan leda till ökad effektivitet och innovativ användning. Inför en revidering av detta beslut så att det kan omfatta ytterligare teknik kan dessa och andra studier som Cept kan få i uppdrag att genomföra i framtiden, visa att andra system än GSM och UMTS har kapacitet för markbundna alleuropeiska tjänster för elektronisk kommunikation och genom lämpliga åtgärder kan garantera teknisk kompatibilitet med GSM och UMTS.

(17)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från radiospektrumkommittén.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE:

Artikel 1

Detta beslut syftar till att skapa harmoniserade tekniska villkor för tillgång till och effektiv användning av frekvensbandet 900 MHz enligt direktiv 87/372/EEG och frekvensbandet 1 800 MHz för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster.

Artikel 2

I detta beslut gäller följande definitioner:

a)

:

GSM-system

:

elektroniskt kommunikationsnät som uppfyller GSM-standarden i enlighet med offentliggörandet av Etsi, framför allt EN 301 502 och EN 301 511.

b)

:

frekvensbandet 900 MHz

:

frekvensbanden 880–915 MHz och 925–960 MHz.

c)

:

frekvensbandet 1 800 MHz

:

frekvensbanden 1 710–1 785 MHz och 1 805–1 880 MHz.

Artikel 3

Markbundna system med kapacitet för elektroniska kommunikationstjänster som kan drivas parallellt med GSM-system i frekvensbandet 900 MHz enligt artikel 1.1 i direktiv 87/372/EEG förtecknas i bilagan. De ska omfattas av bilagans villkor och tidsgränser för genomförande.

Artikel 4

1.   Frekvensbandet 1 800 MHz ska senast den 9 november 2009 reserveras och göras tillgängligt för GSM-system.

2.   Frekvensbandet 1 800 MHz ska reserveras och göras tillgängligt för de andra markbundna system med kapacitet för elektroniska kommunikationstjänster som förtecknas i bilagans villkor och tidsgränser för genomförande.

Artikel 5

1.   Medlemsstaterna får reservera frekvensbanden 900 MHz och 1 800 MHz för andra markbundna system som inte förtecknas i bilagan, under förutsättning att de ser till att

a)

sådana system kan drivas parallellt med GSM-system,

b)

sådana system kan drivas parallellt med andra system som förtecknas i bilagan, både på deras egna territorier och i angränsande medlemsstater.

2.   Medlemsstaterna ska se till att de andra system som avses i artiklarna 3 och 4.2 och i punkt 1 erbjuder lämpligt skydd för system i angränsande frekvensband.

Artikel 6

Medlemsstaterna ska kontinuerligt övervaka användningen av frekvensbanden 900 MHz och 1 800 MHz för att se till att de används effektivt, och i synnerhet rapportera till kommissionen om bilagan eventuellt behöver revideras.

Artikel 7

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 16 oktober 2009 .

På kommissionens vägnar

Viviane REDING

Ledamot av kommissionen


(1)  EGT L 108, 24.4.2002, s. 1.

(2)  EGT L 196, 17.7.1987, s. 85.

(3)  EGT L 196, 17.7.1987, s. 81.

(4)  EGT C 329, 31.12.1990, s. 25.

(5)  Se sidan 25 i detta nummer av EUT.

(6)  KOM(2007) 50.

(7)  EGT L 108, 24.4.2002, s. 21.

(8)  EGT L 108, 24.4.2002, s. 33.

(9)  EUT L 159, 30.4.2004, s. 1.

(10)  EGT L 199, 30.7.1999, s. 59.

(11)  EGT L 91, 7.4.1999, s. 10.


BILAGA

FÖRTECKNING ÖVER MARKBUNDNA SYSTEM SOM AVSES I ARTIKLARNA 3 OCH 4.2

Följande tekniska parametrar ska ingå som en väsentlig del i de villkor som måste uppfyllas för att man, i brist på bilaterala eller multilaterala avtal, ska kunna säkerställa att angränsande nät kan fungera parallellt. Operatörer som driver sådana nät får dock komma överens om mindre stränga tekniska parametrar.

System

Tekniska parametrar

Sista dag för genomförande

UMTS som överensstämmer med UMTS-standard, i enlighet med offentliggörandet av Etsi, i synnerhet EN 301 908-1, EN 301 908-2, EN 301 908-3 och EN 301 908-11

1.

Bärvågsseparation på minst 5 MHz mellan två angränsande UMTS-nät.

2.

Bärvågsseparation på minst 2,8 MHz mellan angränsande UMTS-nät och GSM-nät.

9 maj 2010