7.3.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 63/15


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 31 oktober 2008

om genomförande av rådets direktiv 2006/88/EG avseende övervaknings- och utrotningsprogram och sjukdomsfri status i medlemsstater, zoner och delområden

[delgivet med nr K(2008) 6264]

(Text av betydelse för EES)

(2009/177/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets direktiv 2006/88/EG av den 24 oktober 2006 om djurhälsokrav för djur och produkter från vattenbruk och om förebyggande och bekämpning av vissa sjukdomar hos vattenlevande djur (1), särskilt artiklarna 44.1 första stycket, 44.2 första stycket, 44.3, 49.1, artikel 50.2 a, 50.3, 51.2, 59.2, 61.3 och 64, och

av följande skäl:

(1)

I direktiv 2006/88/EG fastställs förebyggande minimiåtgärder som syftar till att öka medvetenheten om sjukdomar hos vattenbruksdjur och beredskapen för sådana sjukdomar hos behöriga myndigheter, vattenbruksföretagare och andra inom denna näring, och minimiåtgärder för sjukdomsbekämpning som ska vidtas vid misstanke om förekomst av eller vid utbrott av vissa sjukdomar hos vattenlevande djur. Från och med den 1 augusti 2008 upphäver och ersätter det rådets direktiv 91/67/EEG av den 28 januari 1991 om djurhälsovillkor för utsläppande på marknaden av djur och produkter från vattenbruk (2).

(2)

I artikel 44.1 i direktiv 2006/88/EG föreskrivs att om en medlemsstat som inte med säkerhet är smittad men inte har förklarats fri från en eller flera av de sjukdomar som inte är exotiska och som förtecknas i del II i bilaga IV upprättar ett övervakningsprogram för att uppnå sjukdomsfri status avseende en eller flera av dessa sjukdomar, ska medlemsstaten lägga fram det programmet för godkännande i enlighet med det föreskrivande förfarandet.

(3)

I artikel 44.1 i direktiv 2006/88/EG föreskrivs vidare att om ett sådant övervakningsprogram ska omfatta enskilda delområden eller zoner som täcker mindre än 75 % av medlemsstatens territorium, och zonen eller delområdet består av ett avrinningsområde som inte delas med någon annan medlemsstat eller med tredjeland, ska ett annat förfarande följas, däribland för de förlagor till intyg som ska lämnas in till ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa (nedan kallad kommittén) som fastställs i artikel 50.2 i direktiv 2006/88/EG.

(4)

I artikel 44.2 i direktiv 2006/88/EG föreskrivs att om en medlemsstat som med säkerhet är smittad av en eller flera av de sjukdomar som inte är exotiska och som förtecknas i del II i bilaga IV upprättar ett utrotningsprogram för en eller flera av dessa sjukdomar, ska medlemsstaten lägga fram det programmet för godkännande i enlighet med det föreskrivande förfarandet.

(5)

Om en medlemsstat vill uppnå sjukdomsfri status avseende en eller flera av de sjukdomar som inte är exotiska och som förtecknas i del II i bilaga IV till direktiv 2006/88/EG för landets hela territorium enligt artikel 49.1 i det direktivet ska den staten lägga fram styrkande uppgifter så att statens territorium kan förklaras fritt från sjukdomar i enlighet med det föreskrivande förfarandet.

(6)

I artikel 50.1 i direktiv 2006/88/EG föreskrivs att en medlemsstat på vissa villkor får förklara att en zon eller ett delområde inom medlemsstatens territorium har sjukdomsfri status med avseende på en eller flera av de sjukdomar som inte är exotiska och som förtecknas i del II i bilaga IV. En medlemsstat som lämnar en sådan förklaring ska lämna den till kommittén i enlighet med det förfarande som avses i punkt 2 i den artikeln.

(7)

I artikel 50.3 i direktiv 2006/88/EG föreskrivs dessutom att om den zonen eller det delområdet omfattar mer än 75 % av medlemsstatens territorium eller utgörs av ett avrinningsområde som delas med en annan medlemsstat eller med ett tredjeland, ska förfarandet i artikel 50.2 i det direktivet ersättas av det föreskrivande förfarandet.

(8)

Det är nödvändigt att fastställa utförliga bestämmelser för att ange i vilka fall övervakningsprogram och förklaringar om sjukdomsfri status bör godkännas i enlighet med det föreskrivande förfarandet.

(9)

Förteckningar bör fastställas över medlemsstater, zoner eller delområden som omfattas av övervaknings- eller utrotningsprogram som godkänts i enlighet med det föreskrivande förfarandet eller som beviljats status som sjukdomsfria.

(10)

Förlagor bör fastställas för inlämning av ansökan om godkännande av övervakningsprogram och förklaring om sådana program. Likaså bör en förlaga till rapport sammanställas som medlemstaterna ska använda för att rapportera om hur vissa utrotnings- och övervakningsprogram framskrider. Vidare bör en förlaga för inlämning av ansökan om sjukdomsfri status för godkännande och förklaring om sådan status fastställas.

(11)

I bilaga V till kommissionens beslut 2008/425/EG av den 25 april 2008 om standardkrav för medlemsstaternas inlämning av nationella program för utrotning, bekämpning och övervakning av vissa djursjukdomar och zoonoser och för vilka gemenskapsbidrag söks (3) finns en utförlig analys av kostnaderna för de program för vilka medlemsstaterna önskar få finansiellt gemenskapsstöd. För att EG-lagstiftningen ska vara enhetlig bör förlagan för ansökan om godkännande av utrotningsprogram enligt direktiv 2006/88/EG vara förenlig med den förlaga som fastställs i den bilagan.

(12)

Årlig information från medlemsstaterna behövs för bedömning av hur såväl godkända övervakningsprogram som godkända utrotningsprogram som medfinansieras av gemenskapen framskridit. För detta ändamål bör en rapport lämnas till kommissionen varje år. Eftersom utrotningsprogram som medfinansieras av gemenskapen omfattas av rådets beslut 90/424/EEG av den 26 juni 1990 om utgifter inom veterinärområdet (4), ska medlemsstaterna rapportera om tekniska och finansiella frågor i de programmen i enlighet med det beslutet.

(13)

De förklaringar om övervakningsprogram och sjukdomsfri status som medlemsstaterna lämnar till kommissionen bör vara tillgängliga för kommissionen och övriga medlemsstater i elektronisk form. En Internetbaserad informationssida är ur teknisk synpunkt den lösning som är enklast att genomföra, eftersom informationen blir lätt åtkomlig.

(14)

Enligt direktiv 91/67/EEG har man med följande beslut godkänt sjukdomsfria zoner, fiskanläggningar och program för att erhålla sjukdomsfri status: Kommissionens beslut 2002/308/EG av den 22 april 2002 om upprättande av förteckningar över godkända zoner och godkända anläggningar med avseende på någon av eller båda fisksjukdomarna viral hemorragisk septikemi (VHS) och infektiös hematopoietisk nekros (IHN) (5), kommissionens beslut 2002/300/EG av den 18 april 2002 om upprättande av en förteckning över godkända zoner med avseende på någon Bonamia ostreae och/eller Marteilia refringens  (6), kommissionens beslut 2003/634/EG av den 28 augusti 2003 om godkännande av program för att erhålla status som godkänd zon eller godkänd odling i en icke-godkänd zon med avseende på viral hemorragisk septikemi (VHS) och infektiös hematopoietisk nekros (IHN) (7) och kommissionens beslut 94/722/EG av den 25 oktober 1994 om program för bonamios och marteilios som meddelats av Frankrike (8).

(15)

Kriterierna för sjukdomsfri status i direktiv 2006/88/EG motsvarar kriterierna i direktiv 91/67/EEG avseende godkännande av medlemsstaternas hela territorium, fastlandszoner och anläggningar i icke-godkända zoner.

(16)

En förklaring om fastlandszoner och anläggningar som godkänts enligt direktiv 91/67/EEG behöver därför inte lämnas till kommittén i enlighet med direktiv 2006/88/EG. Dessa bör också upptas i förteckningen över zoner och delområden som är tillgänglig via den Internetbaserade informationssidor som inrättas genom detta beslut.

(17)

Begreppet kustzon ingår dock inte i direktiv 2006/88/EG. Områden som godkänts som sjukdomsfria kustzoner enligt direktiv 91/67/EEG bör därför omprövas av medlemsstaten och en ny ansökan, eller i tillämpliga fall en ny förklaring, bör lämnas in i enlighet med direktiv 2006/88/EG.

(18)

Besluten 2002/300/EG och 2002/308/EG bör därför upphävas från och med den 1 augusti 2009, vilket ger medlemsstaterna tillräckligt med tid att lämna in nya förklaringar eller ansökningar avseende dessa kustzoner.

(19)

I direktiv 91/67/EEG görs ingen skillnad mellan övervaknings- och utrotningsprogram. Men eftersom de krav som gäller för sådana program är likvärdiga, bör de program som godkänts genom besluten 2003/634/EG och 94/722/EG anses vara förenliga med direktiv 2006/88/EG. För att kartlägga vilka program som bör anses vara övervaknings- eller utrotningsprogram och upptas i de relevanta förteckningar som fastställs i detta beslut, bör medlemsstaterna lämna in uppgifter om dessa program till kommissionen senast den 30 april 2009.

(20)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

AVSNITT 1

INLÄMNING AV ÖVERVAKNINGSPROGRAM OCH FÖRKLARINGAR OM SJUKDOMSFRI STATUS FÖR GODKÄNNANDE

Artikel 1

Villkor för inlämning av övervakningsprogram för godkännande

1.   Ansökan om godkännande av övervakningsprogram i enlighet med artikel 44.1 första stycket i direktiv 2006/88/EG får endast lämnas in om de omfattar

a)

hela territoriet i en medlemsstat,

b)

delområden eller grupper därav som omfattar mer än 75 % av den berörda medlemsstatens kustområde avseende sjukdomar som endast drabbar saltvattenarter,

c)

zoner och delområden eller grupper därav som omfattar mer än 75 % av den berörda medlemsstatens inlandsområde avseende sjukdomar som endast drabbar sötvattenarter,

d)

zoner och delområden eller grupper därav som omfattar mer än 75 % av den berörda medlemsstatens inlandsområde och kustområde avseende sjukdomar som drabbar både sötvattenarter och saltvattenarter, eller

e)

zoner och delområden som består av avrinningsområden som delas med en annan medlemsstat eller med ett tredjeland.

2.   I detta beslut ska ett delområde eller grupper av delområden i ett kustområde anses täcka mer än 75 % av kustområdet i en medlemsstat när det täcker mer än 75 % av kustlinjen, beräknat längs med kustens baslinje.

Artikel 2

Villkor för inlämning av förklaringar om sjukdomsfri status för godkännande

Förklaringar om sjukdomsfri status får endast lämnas för godkännande i enlighet med artikel 50.3 i direktiv 2006/88/EG om förklaringen uppfyller ett av villkoren i artikel 1.1 i detta beslut.

AVSNITT 2

FÖRTECKNING ÖVER MEDLEMSSTATER, ZONER OCH DELOMRÅDEN SOM OMFATTAS AV GODKÄNDA ÖVERVAKNINGS- OCH UTROTNINGSPROGRAM OCH SJUKDOMSFRIA OMRÅDEN

Artikel 3

Medlemsstater, zoner och delområden som omfattas av godkända övervakningsprogram

Medlemsstater, zoner och delområden som omfattas av ett övervakningsprogram som godkänts i enlighet med artikel 44.1 första stycket i direktiv 2006/88/EG förtecknas i den andra och fjärde kolumnen i tabellen i del A i bilaga I till detta beslut avseende de sjukdomar som anges i den tabellen.

Artikel 4

Medlemsstater, zoner och delområden som omfattas av godkända utrotningsprogram

Medlemsstater, zoner och delområden som omfattas av ett utrotningsprogram som godkänts i enlighet med artikel 44.2 första stycket i direktiv 2006/88/EG förtecknas i den andra och fjärde kolumnen i tabellen i del B i bilaga I till detta beslut avseende de sjukdomar som anges i den tabellen.

Artikel 5

Sjukdomsfria medlemsstater, zoner och delområden

Medlemsstater som förklarats sjukdomsfria i enlighet med artikel 49.1 i direktiv 2006/88/EG samt zoner och delområden som förklarats sjukdomsfria i enlighet med artikel 50.3 i det direktivet förtecknas i den andra och fjärde kolumnen i tabellen i del C i bilaga I till detta beslut avseende de sjukdomar som anges i den tabellen.

AVSNITT 3

FÖRLAGOR FÖR FÖRKLARINGAR OCH ANSÖKNINGAR

Artikel 6

Förlagor för övervakningsprogram

1.   Den ansökan om godkännande av övervakningsprogram som ska lämnas in i enlighet med artikel 44.1 första stycket i direktiv 2006/88/EG ska utformas i enlighet med förlagorna i bilagorna II och III till detta beslut.

2.   De förklaringar om övervakningsprogram som ska lämnas in i enlighet med artikel 44.1 fjärde stycket i direktiv 2006/88/EG ska utformas i enlighet med förlagan i bilaga II till detta beslut.

Artikel 7

Förlaga för utrotningsprogram

Den ansökan om godkännande av utrotningsprogram som ska lämnas in i enlighet med artikel 44.2 första stycket i direktiv 2006/88/EG ska utformas i enlighet med förlagan i bilaga V till beslut 2008/425/EG.

Artikel 8

Förlagor för ansökan om sjukdomsfri status

1.   Inlämning av handlingar för godkännande av sjukdomsfri status i enlighet med artiklarna 49.1 och 50.3 i direktiv 2006/88/EG ska utformas i enlighet med förlagorna i bilagorna IV och V till detta beslut.

2.   Inlämning av förklaringar om zoners eller delområdens sjukdomsfria status i enlighet med artikel 50.2 i direktiv 2006/88/EG ska utformas i enlighet med förlagorna i bilagorna IV och V till detta beslut.

3.   Genom undantag från punkterna 1 och 2 då sjukdomsfri status ska uppnås i enlighet med artikel 49.1 a, 49.1 b eller punkt 1 i del I i bilaga V till direktiv 2006/88/EG behöver medlemsstaterna inte lämna in förlagan i bilaga V till detta beslut.

AVSNITT 4

SKYLDIGHETER ATT AVLÄGGA RAPPORTER OCH FÖRMEDLA INFORMATION VIA INTERNET

Artikel 9

Rapportering

Senast den 30 april varje år ska medlemsstaterna lägga fram en rapport för kommissionen om

a)

övervakningsprogram som godkänts i enlighet med artikel 44.1 första stycket i direktiv 2006/88/EG,

b)

utrotningsprogram som inte medfinansieras av gemenskapen och som godkänts i enlighet med artikel 44.2 första stycket i det direktivet.

Rapporten ska sammanställas enligt förlagan i bilaga VI till detta beslut.

Artikel 10

Internetbaserade informationssidor

1.   Medlemsstaterna ska upprätta Internetbaserade informationssidor och hålla dem uppdaterade med följande uppgifter:

a)

Förklaringar om övervakningsprogram som lämnats in till ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa (nedan kallad kommittén) i enlighet med artikel 44.1 fjärde stycket och artikel 50.2 i direktiv 2006/88/EG och som är tillgängliga för kommissionen och övriga medlemsstater.

b)

Förklaringar om sjukdomsfri status som lämnats in till kommittén i enlighet med artikel 50.2 i det direktivet och som är tillgängliga för kommissionen och övriga medlemsstater.

c)

Den förteckning över zoner eller delområden som omfattas av ett godkänt övervakningsprogram eller förklarats vara fria från sjukdom i enlighet med artikel 50.2 i det direktivet som är tillgänglig för allmänheten.

2.   När medlemsstaterna offentliggör de förklaringar som avses i punkt 1 a och b på de Internetbaserade informationssidorna ska de omedelbart underrätta kommissionen om detta.

3.   Medlemsstaterna ska meddela kommissionen Internetadressen för de Internetbaserade informationssidorna som föreskrivs i punkt 1.

AVSNITT 5

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

Artikel 11

Övergångsbestämmelser för sjukdomsfria områden

1.   Inlandszoner som erkänts som godkända med avseende på viral hemorragisk septikemi (VHS) och infektiös hematopoietisk nekros (IHN) genom beslut 2002/308/EG och som förtecknas i bilaga I till det beslutet ska anses vara zoner som uppfyller kraven på sjukdomsfria zoner enligt bilaga V till direktiv 2006/88/EG.

2.   Fiskanläggningar som erkänts som godkända med avseende på VHS och IHN genom beslut 2002/308/EG och som förtecknas i bilaga II till det beslutet ska anses vara delområden som uppfyller kraven på sjukdomsfria delområden enligt bilaga V till direktiv 2006/88/EG.

3.   De inlandszoner och fiskanläggningar som avses i punkterna 1 och 2 i denna artikel ska upptas i den förteckning över zoner och delområden som upprättas i enlighet med artikel 10.1 c.

4.   Genom undantag från artikel 50.2 i direktiv 2006/88/EG behöver medlemsstaterna inte lämna förklaringar till kommittén om de inlandszoner och fiskanläggningar som avses i punkterna 1 och 2 i denna artikel.

Artikel 12

Övergångsbestämmelser för godkända program

1.   Genom undantag från artikel 44 i direktiv 2006/88/EG behöver medlemsstaterna inte lägga fram övervaknings- och utrotningsprogram som godkänts för att erhålla status som godkänd zon avseende

a)

VHS och IHN genom beslut 2003/634/EG,

b)

bonamios och marteilios genom beslut 94/722/EG.

2.   Senast den 30 april 2009 ska berörda medlemsstater till kommissionen lämna en rapport om de program som avses i punkt 1, som ska innehålla åtminstone följande uppgifter:

a)

Uppgifter om programmens geografiska avgränsning.

b)

De uppgifter som krävs enligt bilaga VI för de föregående fyra åren av programmens genomförande.

AVSNITT 6

SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 13

Upphävande

Besluten 2002/300/EG och 2002/308/EG ska upphöra att gälla den 1 augusti 2009.

Artikel 14

Tillämpning

Detta beslut ska tillämpas från och med den 1 november 2008.

Artikel 15

Adressater

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 31 oktober 2008.

På kommissionens vägnar

Androulla VASSILIOU

Ledamot av kommissionen


(1)  EUT L 328, 24.11.2006, s. 14.

(2)  EGT L 46, 19.2.1991, s. 1.

(3)  EUT L 159, 18.6.2008, s. 1.

(4)  EGT L 224, 18.8.1990, s. 19.

(5)  EGT L 106, 23.4.2002, s. 28.

(6)  EGT L 103, 19.4.2002, s. 24.

(7)  EUT L 220, 3.9.2003, s. 8.

(8)  EGT L 288, 9.11.1994, s. 47.


BILAGA I

DEL A

Medlemsstater, zoner och delområden som omfattas av godkända övervakningsprogram

Sjukdom

Medlemsstat

Kod

Geografisk avgränsning av det område som omfattas av övervakningsprogrammet (medlemsstat, zoner eller delområden)

Viral hemorragisk septikemi

(VHS)

 

 

 

Infektiös hematopoietisk nekros (IHN)

 

 

 

Koiherpesvirus (KHV)

 

 

 

Infektiös laxanemi (ISA)

 

 

 

Infektion orsakad av Marteilia refringens

 

 

 

Infektion orsakad av Bonamia ostreae

 

 

 

Vit pricksjuka

 

 

 


DEL B

Medlemsstater, zoner och delområden som omfattas av godkända utrotningsprogram

Sjukdom

Medlemsstat

Kod

Geografisk avgränsning av det område som omfattas av utrotningsprogrammet (medlemsstat, zoner eller delområden)

Viral hemorragisk septikemi (VHS)

 

 

 

Infektiös hematopoietisk nekros (IHN)

 

 

 

Koiherpesvirus (KHV)

 

 

 

Infektiös laxanemi (ISA)

 

 

 

Infektion orsakad av Marteilia refringens

 

 

 

Infektion orsakad av Bonamia ostreae

 

 

 

Vit pricksjuka

 

 

 


DEL C

Medlemsstater, zoner och delområden som förklarats sjukdomsfria

Sjukdom

Medlemsstat

Kod

Geografisk avgränsning av det område som förklarats fritt från sjukdom (medlemsstat, zoner eller delområden)

Viral hemorragisk septikemi (VHS)

Danmark

DK

Avrinningsområden och tillhörande kustområden vid

Hansted Å

Hovmølle Å

Grenå

Treå

Alling Å

Kastbjerg

Villestrup Å

Korup Å

Sæby Å

Elling Å

Uggerby Å

Lindenborg Å

Øster Å

Hasseris Å

Binderup Å

Vidkær Å

Dybvad Å

Bjørnsholm Å

Trend Å

Lerkenfeld Å

Vester Å

Lønnerup med tilløb

Fiskbæk Å

Slette Å

Bredkær Bæk

Vandløb til Kilen

Resenkær Å

Klostermølle Å

Hvidbjerg Å

Knidals Å

Spang Å

Simested Å

Skals Å

Jordbro Å

Fåremølle Å

Flynder Å

Damhus Å

Karup Å

Gudenåen

Halkær Å

Storåen

Århus Å

Bygholm Å

Grejs Å

Ørum Å

Irland

IE

Alla inlands- och kustområden inom landets territorium, utom

1.

Cape Clear Island

Cypern

CY

Alla inlandsområden inom landets territorium.

Finland

FI

Alla inlands- och kustområden inom landets territorium, utom

1.

landskapet Åland,

2.

kommunerna Nystad, Pyhäranta och Raumo.

Sverige

SE

Hela territoriet

Förenade kungariket

UK

Alla inlands- och kustområden inom landets territorium, utom

1.

avrinningsområdena för floden Ouse från källorna till den naturliga tidvattensgränsen vid Naburn Lock and Weir, och

2.

en buffertzon vid Humber Estuary från de naturliga tidvattensgränserna vid Barmby Barrage, Naburn Lock and Weir, järnvägsbron vid Ulleskelf, Chapel Haddlesey Weir och Long Sandall Lock till en linje rakt norrut från bryggan vid Whitgift.

Alla inlands- och kustområden inom Nordirland, Guernsey, Isle of Man och Jersey.

Infektiös hematopoietisk nekros (IHN)

Danmark

DK

Hela territoriet

Irland

IE

Hela territoriet

Cypern

CY

Alla inlandsområden inom landets territorium.

Finland

FI

Hela territoriet

Sverige

SE

Hela territoriet

Förenade kungariket

UK

Alla inlands- och kustområden inom Storbritannien, Nordirland, Guernsey, Isle of Man och Jersey.

Koiherpesvirus (KHV)

 

 

 

Infektiös laxanemi (ISA)

Belgien

BE

Hela territoriet

Bulgarien

BG

Hela territoriet

Tjeckien

CZ

Hela territoriet

Danmark

DK

Hela territoriet

Tyskland

DE

Hela territoriet

Estland

EE

Hela territoriet

Irland

IE

Hela territoriet

Grekland

EL

Hela territoriet

Spanien

ES

Hela territoriet

Frankrike

FR

Hela territoriet

Italien

IT

Hela territoriet

Cypern

CY

Hela territoriet

Lettland

LV

Hela territoriet

Litauen

LT

Hela territoriet

Luxemburg

LU

Hela territoriet

Ungern

HU

Hela territoriet

Malta

MT

Hela territoriet

Nederländerna

NL

Hela territoriet

Österrike

AT

Hela territoriet

Polen

PL

Hela territoriet

Portugal

PT

Hela territoriet

Rumänien

RO

Hela territoriet

Slovenien

SI

Hela territoriet

Slovakien

SK

Hela territoriet

Finland

FI

Hela territoriet

Sverige

SE

Hela territoriet

Förenade kungariket

UK

Hela territoriet

Infektion orsakad av Marteilia refringens

Irland

IE

Hela territoriet

Förenade kungariket

UK

Storbritanniens, Nordirlands, Guernseys, Isle of Mans och Jerseys hela kust.

Nordirlands hela kust.

Guernseys och Herms hela kust.

Jerseys kustområde: Området utgörs av tidvattenzonen och området närmast kusten mellan Jerseys medelhögvattenstånd och en tänkt linje dragen tre nautiska mil från Jerseys medellågvattenstånd. Området är beläget i bukten mellan Normandie och Bretagne, på södra sidan av Engelska kanalen.

Isle of Mans hela kust.

Infektion orsakad av Bonamia ostreae

Irland

IE

Irlands hela kust utom

1.

Cork Harbour

2.

Galway Bay

3.

Ballinakill Harbour

4.

Clew Bay

5.

Achill Sound

6.

Loughmore, Blacksod Bay

7.

Lough Foyle

8.

Lough Swilly

Förenade kungariket

UK

Storbritanniens hela kust utom

1.

Cornwalls sydkust från Lizard till Start Point,

2.

Dorsets, Hampshires och Sussex kust från Portland Bill till Selsey Bill,

3.

området längs kusten i North Kent och Essex från North Foreland till Felixstowe,

4.

området längs kusten i sydvästra Wales från Wooltack Point till St. Govan’s Head, inklusive Milford Haven och tidvattenområdet i East and West Cleddau river,

5.

vattenområdet i Loch Sunart öster om en linje som dragits i en sydsydostlig riktning från Maclean’s Noses nordligaste punkt till Auliston Point,

6.

området i West Loch Tarbert nordost om en linje som dragits i en ostsydostlig riktning från Ardpatrick Point NR 734578 till North Dunskeig Bay vid NR 752568.

Nordirlands hela kust utom

1.

Lough Foyle

Guernseys, Herms och Isle of Mans hela kust.

Jerseys kustområde: Området utgörs av tidvattenzonen och området närmast kusten mellan Jerseys medelhögvattenstånd och en tänkt linje dragen tre nautiska mil från Jerseys medellågvattenstånd. Zonen är belägen i bukten mellan Normandie och Bretagne, på södra sidan av Engelska kanalen.

Vit pricksjuka

 

 

 


BILAGA II

Förlaga för ansökan om godkännande och förklaring av övervakningsprogram

Image

Image

Image

Image


BILAGA III

DEL A

Förlaga för uppgifter som ska lämnas in i samband med ansökan om godkännande av övervakningsprogram avseende den epidemiologiska situationen/sjukdomens utveckling under de senaste fyra åren (en tabell för varje år av genomförandet)

1.   Uppgifter om testning av djur

Medlemsstat, zon eller delområde (1)

 

Sjukdom:

 

År:


Anläggning eller område för blötdjursodling (2)

Antal provtagningar

Antal kliniska inspektioner

Vattentemperatur vid provtagning/inspektion

Arter vid provtagning

Arter som provtagits

Antal djur som provtagits (totalt och per art)

Antal tester

Positiva resultat vid laboratorieundersökning

Positiva resultat vid kliniska inspektioner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt

 

Totalt


2.   Uppgifter om testning av anläggningar eller odlingsområden

 

Sjukdom:

 

År:


Medlemsstat, zon eller delområde (3)

Totalt antal anläggningar eller områden för blötdjursodling (4)

Totalt antal anläggningar eller områden för blötdjursodling som omfattas av programmet

Antal kontrollerade anläggningar eller områden för blötdjursodling (5)

Antal positiva anläggningar eller områden för blötdjursodling (6)

Antal nya positiva anläggningar eller områden för blötdjursodling (7)

Antal uttagna anläggningar eller områden för blötdjursodling

Positiva uttagna anläggningar eller områden för blötdjursodling i %

Djur som avlägsnats och bortskaffats (8)

Målindikatorer

Täckning av anläggningarna eller områdena för blötdjursodling i %

Positiva anläggningar eller områden för blötdjursodling i %

Periodprevalens

Nya positiva anläggningar eller områden för blötdjursodling i %

Incidens

1

2

3

4

5

6

7

8 = (7/5) × 100

9

10 = (4/3) × 100

11 = (5/4) × 100

12 = (6/4) × 100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEL B

Förlaga för uppgifter som ska lämnas in i samband med ansökan om godkännande av riktade övervakningsprogram (en tabell för varje år av genomförandet)

1.   Mål avseende testade djur

Medlemsstat, zon eller delområde (9)

 

Sjukdom:

 

År:


Anläggning eller område för blötdjursodling (10)

Antal provtagningar

Antal kliniska inspektioner

Vattentemperatur vid provtagning/inspektion

Arter vid provtagning

Arter som provtagits

Antal djur som provtagits (totalt och per art)

Antal tester

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt

 


2.   Mål avseende testaning av anläggningar eller odlingsområden

 

Sjukdom:

 

År:


Medlemsstat, zon eller delområde (11)

Totalt antal anläggningar eller områden för blötdjursodling (12)

Totalt antal anläggningar eller områden för blötdjursodling som omfattas av programmet

Antal kontrollerade anläggningar eller områden för blötdjursodling (13) som förväntas bli kontrollerade

Förväntat antal positiva anläggningar eller områden för blötdjursodling (14) som förväntas bli kontrollerade

Antal nya positiva anläggningar eller områden för blötdjursodling som förväntas bli kontrollerade (15)

Antal uttagna anläggningar eller områden för blötdjursodling som förväntas bli kontrollerade

Förväntad andel uttagna anläggningar eller områden för blötdjursodling (%)

Målindikatorer

Förväntad täckning av anläggningarna eller områdena för blötdjursodling (%)

Positiva anläggningar eller områden för blötdjursodling i %

Förväntad periodprevalens

Nya positiva anläggningar eller områden för blötdjursodling i %

Förväntad incidens

1

2

3

4

5

6

7

8 = (7/5) × 100

9 = (4/3) × 100

10 = (5/4) × 100

11 = (6/4) × 100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(1)  Medlemsstat, zon eller delområde enligt punkt 6 i bilaga II.

(2)  Om antalet anläggningar eller områden för blötdjursodling är begränsat eller inga sådana finns i hela eller delar av den medlemsstat, den zon eller det delområde som ansökan gäller, och provtagningen därför görs på vildlevande bestånd, ska provtagningens geografiska läge anges.

(3)  Medlemsstat, zon eller delområde enligt punkt 6 i bilaga II.

(4)  Totalt antal anläggningar eller områden för blötdjursodling i medlemsstaten, zonen eller delområdet enligt punkt 6 i bilaga II.

(5)  Kontroll innebär att man inom ramen för programmet genomför test i anläggningen/området för blötdjursodling för respektive sjukdom för att uppdatera hälsostatusen för anläggningen/området för blötdjursodling. I denna spalt ska en anläggning/ett område för blötdjursodling inte räknas två gånger även om den/det har kontrollerats mer än en gång.

(6)  Anläggningar eller områden för blötdjursodling med minst ett positivt djur under perioden, oberoende av hur många gånger anläggningen eller området för blötdjursodling har kontrollerats.

(7)  Anläggningar eller områden för blötdjursodling vars hälsostatus under föregående period motsvarade kategori I, kategori II, kategori III eller kategori IV enligt del A i bilaga III till direktiv 2006/88/EG men som under denna referensperiod har haft minst ett positivt djur för sjukdomen i fråga.

För program som lämnats in före den 1 augusti 2008: anläggningar eller områden för blötdjursodling som inte var positiva avseende sjukdomen i fråga under den föregående perioden och som hade minst ett positivt djur under denna period.

(8)  Djur × 1 000 eller den sammanlagda vikten för djur som avlägsnats och bortskaffats.

(9)  Medlemsstat, zon eller delområde enligt punkt 6 i bilaga II.

(10)  Om antalet anläggningar eller områden för blötdjursodling är begränsat eller inga sådana finns i hela eller delar av den medlemsstat, zon eller det delområde som ansökan gäller, och provtagningen därför görs på vildlevande bestånd, ska provtagningens geografiska läge anges.

(11)  Medlemsstat, zon eller delområde enligt punkt 6 i bilaga II.

(12)  Totalt antal anläggningar eller områden för blötdjursodling i medlemsstaten, zonen eller delområdet enligt punkt 6 i bilaga II.

(13)  Kontroll innebär att man inom ramen för programmet genomför test i anläggningen/området för blötdjursodling för respektive sjukdom för att uppdatera hälsostatusen för anläggningen/området för blötdjursodling. I denna spalt ska en anläggning/ett område för blötdjursodling inte räknas två gånger även om den/det har kontrollerats mer än en gång.

(14)  Anläggningar eller områden för blötdjursodling med minst ett positivt djur under perioden, oberoende av hur många gånger anläggningen eller området för blötdjursodling har kontrollerats.

(15)  Anläggningar eller områden för blötdjursodling vars hälsostatus under föregående period motsvarade kategori I, kategori II, kategori III eller kategori IV enligt del A i bilaga III till direktiv 2006/88/EG men som under denna referensperiod har haft minst ett positivt djur för sjukdomen i fråga.


BILAGA IV

Förlaga för ansökan och förklaring om sjukdomsfri status

Image

Image

Image

Image


BILAGA V

Förlaga för uppgifter som ska lämnas in i samband med ansökan och förklaring om sjukdomsfri status (en tabell för varje år av genomförandet)

1.   Uppgifter om testning av djur

Medlemsstat, zon eller delområde (1)

 

Sjukdom:

 

År:


Anläggning eller område för blötdjursodling (2)

Antal provtagningar

Antal kliniska inspektioner

Vattentemperatur vid provtagning/inspektion

Arter vid provtagning

Arter som provtagits

Antal djur som provtagits (totalt och per art)

Antal tester

Positiva resultat vid laboratorieundersökning

Positiva resultat vid kliniska inspektioner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt

 

Totalt


2.   Uppgifter om testning av anläggningar eller odlingsområden

 

Sjukdom:

 

År:


Medlemsstat, zon eller delområde (3)

Totalt antal anläggningar eller områden för blötdjursodling (4)

Totalt antal anläggningar eller områden för blötdjursodling som omfattas av programmet

Antal kontrollerade anläggningar eller områden för blötdjursodling (5)

Antal positiva anläggningar eller områden för blötdjursodling (6)

Antal nya positiva anläggningar eller områden för blötdjursodling (7)

Antal uttagna anläggningar eller områden för blötdjursodling

Positiva uttagna anläggningar eller områden för blötdjursodling i %

Djur som avlägsnats och bortskaffats (8)

Målindikatorer

Täckning av anläggningarna eller områdena för blötdjursodling i %

Positiva anläggningar eller områden för blötdjursodling i %

Periodprevalens

Nya positiva anläggningar eller områden för blötdjursodling i %

Incidens

1

2

3

4

5

6

7

8 = (7/5) × 100

9

10 = (4/3) × 100

11 = (5/4) × 100

12 = (6/4) × 100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(1)  Medlemsstat, zon eller delområde enligt punkt 7 i bilaga IV.

(2)  Om antalet anläggningar eller områden för blötdjursodling är begränsat eller inga sådana finns i hela eller delar av den medlemsstat, den zon eller det delområde som ansökan eller förklaringen gäller, och provtagningen därför görs på vildlevande bestånd, ska provtagningens geografiska läge anges.

(3)  Medlemsstat, zon eller delområde enligt punkt 7 i bilaga IV.

(4)  Totalt antal anläggningar eller områden för blötdjursodling i medlemsstaten, zonen eller delområdet enligt punkt 7 i bilaga IV.

(5)  Kontroll innebär att man inom ramen för programmet genomför test i anläggningen/området för blötdjursodling för att fastställa sjukdomsfri status för respektive sjukdom och uppdatera hälsostatusen för anläggningen/området för blötdjurodling. I denna spalt ska en anläggning/ett område för blötdjursodling inte räknas två gånger även om den/det har kontrollerats mer än en gång.

(6)  Anläggningar eller områden för blötdjursodling med minst ett positivt djur under perioden, oberoende av hur många gånger anläggningen eller området för blötdjursodling har kontrollerats.

(7)  Anläggningar eller områden för blötdjursodling vars hälsostatus under föregående period motsvarade kategori I, kategori II, kategori III eller kategori IV enligt del A i bilaga III till direktiv 2006/88/EG men som under denna referensperiod hade minst ett positivt djur för sjukdomen i fråga.

För program som lämnats in före den 1 augusti 2008: anläggningar eller områden för blötdjursodling som inte var positiva avseende sjukdomen i fråga under den föregående perioden och som hade minst ett positivt djur under denna period.

(8)  Djur × 1 000 eller den sammanlagda vikten för djur som avlägsnats och bortskaffats.


BILAGA VI

FÖRLAGA TILL RAPPORT

1.   Rapport om testning av djur

Medlemsstat, zon eller delområde (1)

 

Sjukdom:

 

År:


Anläggning eller område för blötdjursodling (2)

Antal provtagningar

Antal kliniska inspektioner

Vattentemperatur vid provtagning/ inspektion

Arter vid provtagning

Arter som provtagits

Antal djur som provtagits (totalt och per art)

Antal tester

Positiva resultat vid laboratorieundersökning

Positiva resultat vid kliniska inspektioner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt

 

Totalt


2.   Rapport om testning av anläggningar eller odlingsområden

 

Sjukdom:

 

År:


Medlemsstat, zon eller delområde (3)

Totalt antal anläggningar eller områden för blötdjursodling (4)

Totalt antal anläggningar eller områden för blötdjursodling som omfattas av programmet

Antal kontrollerade anläggningar eller områden för blötdjursodling (5)

Antal positiva anläggningar eller områden för blötdjursodling (6)

Antal nya positiva anläggningar eller områden för blötdjursodling (7)

Antal uttagna anläggningar eller områden för blötdjursodling

Positiva uttagna anläggningar eller områden för blötdjursodling i %

Djur som avlägsnats och bortskaffats (8)

Målindikatorer

Täckning av anläggningarna eller områdena för blötdjursodling i %

Positiva anläggningar eller områden för blötdjursodling i %

Periodprevalens

Nya positiva anläggningar eller områden för blötdjursodling i %

Incidens

1

2

3

4

5

6

7

8 = (7/5) × 100

9

10 = (4/3) × 100

11 = (5/4) × 100

12 = (6/4) × 100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totalt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(1)  Medlemsstat, zon eller delområde enligt punkt 6 i bilaga II.

(2)  Om antalet anläggningar eller områden för blötdjursodling är begränsat eller inga sådana finns i hela eller delar av den medlemsstat, den zon eller det delområde som ansökan gäller, och provtagningen därför görs på vildlevande bestånd, ska provtagningens geografiska läge anges.

(3)  Medlemsstat, zon eller delområde enligt punkt 6 i bilaga II.

(4)  Totalt antal anläggningar eller områden för blötdjursodling i medlemsstaten, zonen eller delområdet enligt punkt 6 i bilaga II.

(5)  Kontroll innebär att man inom ramen för programmet genomför test i anläggningen/området för blötdjursodling för respektive sjukdom för att uppdatera hälsostatusen för anläggningen/området för blötdjursodling. I denna spalt ska en anläggning/ett område för blötdjursodling inte räknas två gånger även om den/det har kontrollerats mer än en gång.

(6)  Anläggningar eller områden för blötdjursodling med minst ett positivt djur under perioden, oberoende av hur många gånger anläggningen eller området för blötdjursodling har kontrollerats.

(7)  Anläggningar eller områden för blötdjursodling vars hälsostatus under föregående period motsvarade kategori I, kategori II, kategori III eller kategori IV enligt del A i bilaga III till direktiv 2006/88/EG men som under denna referensperiod har haft minst ett positivt djur för sjukdomen i fråga.

För program som lämnats in före den 1 augusti 2008: anläggningar eller områden för blötdjursodling som inte var positiva avseende sjukdomen i fråga under den föregående perioden och som hade minst ett positivt djur under denna period.

(8)  Djur × 1 000 eller den sammanlagda vikten för djur som avlägsnats och bortskaffats.