1.12.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 321/1


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) NR 1165/2008

av den 19 november 2008

om statistik över besättningar och köttproduktion och om upphävande av rådets direktiv 93/23/EEG, 93/24/EEG och 93/25/EEG

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 285.1,

med beaktande av kommissionens förslag,

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget (1), och

av följande skäl:

(1)

Rådets direktiv 93/23/EEG av den 1 juni 1993 om statistiska undersökningar av grisproduktionen (2), rådets direktiv 93/24/EEG av den 1 juni 1993 om genomförande av statistiska undersökningar om produktion av nötkreatur (3) och rådets direktiv 93/25/EEG av den 1 juni 1993 om statistiska undersökningar av får- och getbesättningar (4) har ändrats flera gånger. Eftersom det nu krävs ytterligare förändringar och förenklingar bör dessa rättsakter av tydlighetsskäl ersättas med en enda rättsakt.

(2)

För att garantera att den gemensamma jordbrukspolitiken förvaltas på lämpligt sätt, särskilt när det gäller marknaderna för nöt-, kalv-, gris-, får-, get- och fjäderfäkött, kräver kommissionen regelbundet uppgifter om utvecklingen inom besättningarna samt inom köttproduktionen.

(3)

Genom rådets förordning (EEG) nr 571/88 av den 29 februari 1988 om uppläggningen av gemenskapsundersökningar om företagsstrukturen i jordbruket (5) införs ett program för gemenskapsundersökningar i syfte att ta fram statistik om företagsstrukturen i jordbruket fram till 2007.

(4)

I enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1059/2003 av den 26 maj 2003 om inrättande av en gemensam nomenklatur för statistiska territoriella enheter (NUTS) (6) ska all statistik som sänds från medlemsstaterna till kommissionen och som specificeras i territoriella enheter använda NUTS-klassifikationen. I syfte att göra upp jämförbar regional statistik bör de territoriella enheterna definieras i enlighet med NUTS-klassifikationen.

(5)

För att medlemsstaternas börda ska minska bör de regionala uppgiftskraven inte gå utöver de krav som fastställts enligt tidigare lagstiftning (såvida inte nya regionala nivåer har uppstått under tiden) och avgivandet av regionala uppgifter bör vara frivilligt när de regionala besättningarnas storlek ligger under en viss tröskel.

(6)

I syfte att underlätta genomförandet av denna förordning krävs ett nära samarbete mellan medlemsstaterna och kommissionen, vilket i synnerhet kan uppnås med hjälp av ständiga kommittén för jordbruksstatistik som inrättas genom rådets beslut 72/279/EEG (7).

(7)

För att säkerställa en smidig övergång från det system som är tillämpligt enligt direktiv 93/23/EEG, 93/24/EEG och 93/25/EEG bör man i denna förordning bevilja medlemsstaterna dispens för en tid av upp till ett år och, när det gäller får och getter, två år, om tillämpningen av denna förordning på deras nationella statistiska system skulle kräva betydande anpassningar och sannolikt komma att medföra betydande praktiska problem.

(8)

Åtgärderna för att ta fram den statistik som krävs enligt denna förordning är nödvändiga för genomförandet av gemenskapens verksamhet. Eftersom målet för denna förordning, nämligen att skapa en gemensam rättslig ram för systematiskt framtagande av gemenskapsstatistik om besättningar och köttproduktion i medlemsstaterna, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och de därför bättre kan uppnås på gemenskapsnivå, kan gemenskapen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

(9)

I enlighet med rådets förordning (EG) nr 322/97 av den 17 februari 1997 om gemenskapsstatistik (8), som utgör referensramen för bestämmelserna i den här förordningen, är det nödvändigt att insamlingen av statistiska uppgifter överensstämmer med principerna om opartiskhet, särskilt med avseende på objektivitet och vetenskapligt oberoende, insyn, tillförlitlighet, relevans, kostnadseffektivitet och insynsskydd för statistiska uppgifter.

(10)

De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra denna förordning bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter (9).

(11)

Kommissionen bör särskilt ges befogenhet att ändra bilagorna I, II, IV och V. Eftersom dessa åtgärder har en allmän räckvidd och avser att ändra icke väsentliga delar i denna förordning bland annat genom att komplettera den med nya icke väsentliga delar, måste de antas i enlighet med det föreskrivande förfarandet med kontroll i artikel 5a i beslut 1999/468/EG.

(12)

Direktiv 93/23 EEG, 93/24 EEG och 93/25 EEG bör därför upphöra att gälla.

(13)

Ständiga kommittén för jordbruksstatistik har rådfrågats.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

Syftet med denna förordning är att upprätta en gemensam rättslig ram för systematiskt framtagande av gemenskapsstatistik över besättningar och köttproduktion i medlemsstaterna, särskilt

a)

statistik över nötkreaturs-, gris-, får- och getbesättningar,

b)

statistik över slakt av nötkreatur, gris, får, getter och fjäderfä, och

c)

prognoser för produktion av, nöt-, kalv-, gris-, får- och getkött.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

1.

jordbruksföretag: jordbruksföretag enligt definitionen i artikel 2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1166/2008 av den 19 november 2008 om undersökningar om företagsstrukturen i jordbruket och en undersökning om produktionsmetoder inom jordbruket (10).

2.

urvalsundersökning: urvalsundersökning enligt definitionen i artikel 2 c i förordning (EG) nr 1166/2008.

3.

nötkreatur: husdjur av arterna Bos taurus och Bubalus bubalis, inklusive hybrider såsom Beefalo.

4.

gris: husdjur av arten Sus scrofa domesticus.

5.

får: husdjur av arten Ovis aries.

6.

get: husdjur av underarten Capra aegagrus hircus.

7.

fjäderfä: tamfågel av arterna Gallus gallus (kycklingar), Meleagris spp (kalkoner), Anas spp och Cairina moschata (ankor) och Anser anser dom. (gäss); tamfåglar av arterna Coturnix spp (vaktlar), Phasianus spp (fasaner), Numida meleagris dom. (pärlhöns), Columbinae spp (duvor) och Struthio camelus (strutsar) ska omfattas; fåglar som fötts upp för jakt och inte för att producera kött omfattas dock inte.

8.

slakteri: en officiellt registrerad och godkänd anläggning för slaktning och bearbetning av djur vars kött är avsett som livsmedel.

Andra definitioner i denna förordning återges i bilaga I.

AVDELNING I

STATISTIK ÖVER BESÄTTNINGAR

Artikel 3

Täckning

1.   Varje medlemsstat ska ta fram statistik över antalet nötkreatur, grisar, får och getter på jordbruksföretag inom sitt territorium.

2.   Medlemsstater som gör urvalsundersökningar ska undersöka så många jordbruksföretag att de täcker minst 95 % av den totala populationen enligt den senaste undersökningen om företagsstrukturen i jordbruket.

Artikel 4

Frekvens och referensperiod

1.   Statistik över nötkreatursbesättningarna ska tas fram två gånger per år, för en viss dag i maj/juni och en viss dag i november/december. Medlemsstater med en nötkreaturspopulation på mindre än 1 500 000 nötkreatur kan välja att ta fram statistiken endast en gång per år, för en viss dag i november/december.

2.   Statistik över grisbesättningarna ska tas fram två gånger per år, för en viss dag i maj/juni och en viss dag i november/december. Medlemsstater med en grispopulation på mindre än 3 000 000 grisar kan välja att ta fram statistiken endast en gång per år för en viss dag i november/december.

3.   Medlemsstater med en fårpopulation på minst 500 000 får ska ta fram statistik över fårbesättningarna en gång per år för en viss dag i november/december.

4.   Medlemsstater med en getpopulation på minst 500 000 getter ska ta fram statistik över getbesättningarna en gång per år för en viss dag i november/december.

Artikel 5

Kategorier

Besättningsstatistik ska tas fram för kategorierna i bilaga II.

Artikel 6

Tillförlitlighet

1.   Vid urvalsundersökningar ska medlemsstaterna vidta alla åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att de extrapolerade nationella resultaten av undersökningarna uppfyller tillförlitlighetskraven enligt bilaga III.

2.   En medlemsstat som beslutar att använda en administrativ källa ska i förväg informera kommissionen och lämna uppgifter om den metod som kommer att användas samt kvaliteten på uppgifterna från den administrativa källan.

3.   En medlemsstat som beslutar att använda andra källor än undersökningar, ska säkerställa att information som erhållits från sådana källor håller minst samma kvalitet som information som erhållits från statistiska undersökningar.

Artikel 7

Tidsfrister för överlämnande av uppgifter

1.   Medlemsstaterna ska till kommissionen överlämna den provisoriska besättningsstatistiken före

a)

den 15 september samma år för statistiken för maj/juni,

b)

den 15 februari året därpå för statistiken för november/december.

2.   Medlemsstaterna ska till kommissionen överlämna den slutgiltiga besättningsstatistiken före

a)

den 15 oktober samma år för statistiken för maj/juni,

b)

den 15 maj året därpå för statistiken för november/december.

Artikel 8

Regionalstatistik

Statistiken från november/december ska specificeras i territoriella enheter på NUTS 1- och NUTS 2-nivå enligt förordning (EG) nr 1059/2003. I undantagsfall kan den för Tyskland och Förenade kungariket anges endast i territoriella enheter på NUTS 1-nivå. Den är frivillig för territoriella enheter med färre än 75 000 nötkreatur, 150 000 grisar, 100 000 får och 25 000 getter, om dessa territoriella enheter sammanlagt bidrar med 5 % eller mindre till den nationella populationen av berörda djur.

AVDELNING II

SLAKTSTATISTIK

Artikel 9

Täckning

Medlemsstaterna ska ta fram statistik över antal och slaktvikt för de nötkreatur, grisar, får, getter och fjäderfän som slaktats i slakterier på deras territorium i de fall då köttet anses vara lämpligt som livsmedel. De ska också göra skattningar av omfattningen av slakt utanför slakterierna så att statistiken omfattar samtliga nötkreatur, grisar, får och getter som slaktats på deras territorium.

Artikel 10

Frekvens och referensperiod

1.   Samtliga medlemsstater ska varje månad ta fram statistik över slakt i slakterierna. Referensperioden ska vara en kalendermånad.

2.   Samtliga medlemsstater ska varje år ta fram statistik över slakt utanför slakterierna. Referensperioden ska vara ett kalenderår.

Artikel 11

Kategorier

Statistik om slakt ska tas fram för kategorierna i bilaga IV.

Artikel 12

Tidsfrister för överlämnande av uppgifter

Medlemsstaterna ska till kommissionen överlämna statistiken

a)

över slakt i slakterier inom 60 dagar efter referensperioden,

b)

över slakt utanför slakterier före den 30 juni året därpå.

AVDELNING III

PROGNOSER FÖR KÖTTPRODUKTIONEN

Artikel 13

Täckning

Medlemsstaterna ska använda den statistik som nämns i avdelningarna I och II och annan tillgänglig information för att utarbeta prognoser om sitt utbud av nötkreatur, grisar, får och getter. Utbudet ska uttryckas i den inhemska bruttoproduktionen, som motsvarar antalet nötkreatur, grisar, får och getter som slaktats samt balansen för handeln inom och utanför gemenskapen med dessa levande djur.

Artikel 14

Frekvens och referensperiod

1.   Samtliga medlemsstater ska utarbeta prognoser för nötkreatur två gånger per år. De medlemsstater som har en nötkreaturspopulation på färre än 1 500 000 djur får välja att utarbeta dessa prognoser endast en gång per år.

2.   Samtliga medlemsstater ska utarbeta prognoser för grisar två gånger om året. De medlemsstater som har en grispopulation på färre än 3 000 000 djur får utarbeta dessa prognoser endast en gång per år.

3.   Medlemsstater med en fårpopulation på minst 500 000 får ska utarbeta en prognos en gång per år.

4.   Medlemsstater med en getpopulation på minst 500 000 getter ska utarbeta en prognos en gång per år.

5.   Prognoserna ska omfatta:

a)

Tre halvår för nötkreatur och fyra kvartal för grisar för de medlemsstater som utarbetar prognoser två gånger per år.

b)

Fyra halvår för nötkreatur och sex kvartal för grisar för de medlemsstater som utarbetar prognoser en gång per år.

c)

Två halvår för får och getter.

Artikel 15

Kategorier

Prognoser ska ställas för kategorierna i bilaga V.

Artikel 16

Tidsfrister för överlämnande av uppgifter

Medlemsstaterna ska till kommissionen överlämna prognoserna för köttproduktion

a)

före den 15 februari för prognoser för nötkreatur från början av det första halvåret det innevarande året till slutet av det första halvåret året därpå och före den 15 september för prognoser från början av det andra halvåret det innevarande året till slutet av det andra halvåret året därpå för medlemsstater som utarbetar prognoser två gånger per år,

b)

före den 15 februari för prognoser för nötkreatur från början av det första halvåret det innevarande året till slutet av det andra halvåret året därpå för medlemsstater som utarbetar prognoser en gång per år,

c)

före den 15 februari för prognoser för grisar från början av det första kvartalet till slutet av det fjärde kvartalet det innevarande året och före den 15 september för prognoser från början av det tredje kvartalet det innevarande året till slutet av det andra kvartalet året därpå för medlemsstater som utarbetar prognoser två gånger per år,

d)

före den 15 februari för prognoser för grisar från början av det första kvartalet det innevarande året till slutet av det andra kvartalet året därpå för medlemsstater som utarbetar prognoser en gång per år,

e)

före den 15 februari för prognoser för får och getter från början av det första halvåret det innevarande året till slutet av det andra halvåret det innevarande året.

AVDELNING IV

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Artikel 17

Kvalitetsbedömning och rapportering

1.   I denna förordning ska följande aspekter av de uppgifter som ska överföras beaktas vid kvalitetsbedömningen:

a)

relevans: i hur hög grad statistiken uppfyller användarnas nuvarande och potentiella behov.

b)

exakthet: i hur hög grad uppskattningarna närmar sig de okända sanna värdena.

c)

aktualitet: hur lång tid som har gått från den händelse som beskrivs tills de statistiska uppgifterna finns tillgängliga.

d)

punktlighet: hur lång tid som har förflutit från det datum då uppgifterna skulle ha lämnats in tills de offentliggörs.

e)

tillgänglighet och klarhet: under vilka villkor och former som användare kan få tillgång till, använda och tolka uppgifter.

f)

jämförbarhet: mätning av effekten av skillnader i de statistiska begrepp och mätningsverktyg eller mätningsförfaranden som används, när statistik jämförs från olika geografiska områden eller sektorsområden eller från olika tidsperioder.

g)

samanvändbarhet: i hur hög grad uppgifterna tillförlitligt kan kombineras på olika sätt och användas för olika ändamål.

2.   Vart tredje år och första gången senast den 1 juli 2011 ska medlemsstaterna lägga fram en rapport för kommissionen (Eurostat) om kvaliteten på de överlämnade uppgifterna.

3.   Kvalitetsrapporterna ska beskriva

a)

organisationen av de undersökningar som omfattas av denna förordning samt de använda metoderna,

b)

uppnådda tillförlitlighetsnivåer för de urvalsundersökningar som avses i denna förordning,

c)

kvaliteten på andra använda källor än undersökningar, och

d)

kvaliteten på de prognoser som avses i denna förordning.

4.   Medlemsstaterna ska informera kommissionen om ändrade metoder och andra förändringar som kan ha ett avsevärt inflytande på statistiken. Detta bör göras senast tre månader efter det att förändringen trätt i kraft.

5.   Hänsyn ska tas till principen att tilläggskostnader och bördor ska förbli rimliga.

Artikel 18

Genomförandeåtgärder

1.   De åtgärder som avser att ändra icke väsentliga delar i denna förordning, bl.a. genom att komplettera den, beträffande ändringar av bilagorna I, II, IV och V, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 19.2.

2.   Hänsyn ska tas till principen om att nyttan med ändringar måste uppväga kostnaderna för dem, och till principen om att tilläggskostnader och bördor ska förbli rimliga.

Artikel 19

Kommittéförfarande

1.   Kommissionen ska biträdas av ständiga kommittén för jordbruksstatistik.

2.   När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5a.1–5a.4 och artikel 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

Artikel 20

Dispens

1.   Om tillämpningen av denna förordning på en medlemsstats nationella statistiska system kräver omfattande anpassningar och sannolikt kommer att medföra betydande praktiska problem, kan kommissionen bevilja dispens från dess tillämpning till den 1 januari 2010 eller, när det gäller statistik beträffande får och getter, till den 1 januari 2011.

2.   Sådana medlemsstater ska informera kommissionen om detta senast den 21 mars 2009.

Artikel 21

Upphävande

1.   Utan att det påverkar tillämpningen av punkt 3 i denna artikel ska direktiv 93/23/EEG, 93/24/EEG och 93/25/EEG upphöra att gälla.

2.   Hänvisningar till de upphävda direktiven ska anses som hänvisningar till denna förordning.

3.   Trots bestämmelserna i artikel 22.2 ska en medlemsstat som har beviljats dispens i enlighet med artikel 20 fortsätta att tillämpa bestämmelserna i direktiv 93/23/EEG, 93/24/EEG och 93/25/EEG under den beviljade perioden för dispens.

Artikel 22

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska gälla från och med den 1 januari 2009.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Strasbourg den 19 november 2008.

På Europaparlamentets vägnar

H.-G PÖTTERING

Ordförande

På rådets vägnar

J.-P JOUYET

Ordförande


(1)  Europaparlamentets yttrande av den 20 maj 2008 (ännu ej offentliggjort i EUT) och rådets beslut av den 27 oktober 2008.

(2)  EGT L 149, 21.6.1993, s. 1.

(3)  EGT L 149, 21.6.1993, s. 5.

(4)  EGT L 149, 21.6.1993, s. 10.

(5)  EGT L 56, 2.3.1988, s. 1.

(6)  EUT L 154, 21.6.2003, s. 1.

(7)  EGT L 179, 7.8.1972, s. 1.

(8)  EGT L 52, 22.2.1997, s. 1.

(9)  EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

(10)  Se sidan 14 i detta nummer av EUT.


BILAGA I

DEFINITIONER

I denna förordning avses med

1)   kategorier av nötkreatur:

 

Bilaga II

Bilagorna IV och V

Kalvar

 

Nötkreatur som är åtta månader eller yngre.

Ungdjur

 

Nötkreatur som är äldre än åtta månader men högst tolv månader.

Slaktkalvar och ungdjur för slakt

Slaktkalvar och ungdjur som är högst tolv månader.

 

Tjurar

 

Okastrerade handjur av nötkreatur som inte räknas som kalvar och ungdjur.

Oxar

 

Kastrerade handjur av nötkreatur som inte räknas som kalvar och ungdjur.

Kvigor

Hondjur av nötkreatur som inte har kalvat och som inte räknas som kalvar och ungdjur.

Hondjur av nötkreatur som inte har kalvat och som inte räknas som kalvar och ungdjur.

Slaktkvigor

Kvigor som uppföds för köttproduktion.

 

Övriga kvigor

Kvigor som uppföds för avel och avses ersätta mjölkkor eller andra kor.

 

Kor

Hondjur av nötkreatur som har kalvat (inklusive djur under två år).

Hondjur av nötkreatur som har kalvat.

Mjölkkor

Kor som hålls uteslutande eller huvudsakligen för produktion av mjölk avsedd som livsmedel och/eller för framställning av mejeriprodukter. Även slaktkor (oavsett om de göds under perioden mellan deras sista laktation och slakten eller inte).

 

Övriga kor

Andra kor än mjölkkor, inklusive, i förekommande fall, arbetskor.

 

2)   kategorier av får:

Tackor och betäckta tacklamm: Honfår som lammat eller honfår som betäckts för första gången.

Tackor av mjölkras: Tackor som uteslutande eller huvudsakligen hålls för att producera mjölk avsedd som livsmedel och/eller för framställning av mejeriprodukter, inbegripet utslaktningstackor av mjölkras (oavsett om de götts mellan deras sista laktation och slakten eller inte).

Övriga tackor: Andra tackor än tackor av mjölkras.

Lamm: Unga hon- eller hanfår under 12 månaders ålder.

3)   slaktkropp: när det gäller

a)

nötkreatur: hela den slaktade djurkroppen efter det att den avblodats och avhudats och inälvorna har tagits ur, utan huvud (avskilt från slaktkroppen vid leden mellan atlaskotan och nackbenet), utan fötter (avskilda vid övre eller nedre fotled), utan bröst- och bukhålornas organ, med eller utan njurar, njurfett och bäckenfett, och utan genitalier och dithörande muskler och utan juver eller juverfett,

b)

grisar: en slaktad griskropp, efter det att den har avblodats och inälvorna tagits ur, hel eller delad på längden, utan tunga, borst, klövar, genitalier, ister, njurar och mellangärde,

c)

får och getter: hela den slaktade djurkroppen efter det att den avblodats och avhudats och inälvorna har tagits ur, utan huvud (avskilt från slaktkroppen vid leden mellan atlaskotan och nackbenet), utan fötter (avskiljes vid övre eller nedre fotled), utan svans (avskiljes mellan sjätte och sjunde svanskotan), utan bröst- och bukhålornas organ, (utom njurar, njurfett) och utan juver och genitalier; njurarna och njurfettet är del av slaktkroppen,

d)

fjäderfä: plockad och urtagen, utan huvud och fötter och utan nacke, hjärta, lever och krås, så kallade 65 %-kycklingar, eller i annan form,

4)

slaktvikt: vikten av den kalla slaktkroppen som för grisar erhålls genom att subtrahera 2 % från den noterade vikten av den varma slaktkroppen senast 45 minuter efter det att grisen avblodades, och som för nötkreatur erhålls genom att subtrahera 2 % från vikten av den varma slaktkroppen senast 60 minuter efter det att djuret avblodades.


BILAGA II

KATEGORIER FÖR BESÄTTNINGSSTATISTIK

Nötkreatur:

Nötkreatur, på högst 1 år:

Slaktkalvar och ungdjur för slakt.

Övriga:

Handjur.

Hondjur.

Nötkreatur mellan 1 och 2 år (med undantag av hondjur som har kalvat):

Handjur.

Hondjur (kvigor; djur som inte har kalvat):

Slaktdjur.

Övriga.

Nötkreatur, 2 år och äldre.

Handjur.

Hondjur:

Kvigor.

Slaktkvigor.

Övriga.

Kor (nötkreatur som har kalvat, inbegripet kor under 2 år):

Mjölkkor.

Övriga.

Bufflar.

Honbufflar för avel.

Övriga bufflar.

Grisar:

Smågrisar med en levande vikt på mindre än 20 kg.

Grisar med en levande vikt på minst 20 kg men mindre än 50 kg.

Grisar avsedda för slakt, inklusive slaktgaltar och slaktsuggor med en levande vikt på

minst 50 kg men mindre än 80 kg,

minst 80 kg men mindre än 110 kg,

minst 110 kg.

Avelsgrisar med en levande vikt på minst 50 kg:

Galtar.

Betäckta hongrisar, varav

hongrisar betäckta för första gången.

Andra hongrisar, varav

unga hongrisar som ännu inte har betäckts.

Får:

Tackor och betäckta tacklamm:

Tackor av mjölkras och betäckta tacklamm av mjölkras.

Andra tackor och betäckta tacklamm.

Andra får.

Getter:

Getter som redan fått killingar och betäckta getter.

Getter som redan fått killingar.

Getter som betäckts för första gången.

Andra getter.


BILAGA III

TILLFÖRLITLIGHETSKRAV

I undersökningar om besättningar ska urvalsfelen för resultaten i varje medlemsstat inte överstiga (med en konfidensnivå på 68 %):

a)

1 % av det totala antalet nötkreatur (5 % där nötkreaturspopulationen är mindre än 1 000 000 nötkreatur).

b)

1,5 % av det totala antalet kor (5 % där kopopulationen är mindre än 500 000 kor).

c)

2 % av det totala antalet grisar (5 % där grispopulationen är mindre än 1 000 000 grisar).

d)

2 % av det totala antalet får och getter (5 % där får- och getpopulationen är mindre än 1 000 000 får och getter).


BILAGA IV

KATEGORIER FÖR SLAKTSTATISTIK

Nötkreatur:

Kalvar.

Ungdjur.

Kvigor.

Kor.

Tjurar.

Oxar.

Grisar:

Ingen specificering.

Får:

Lamm.

Övriga.

Getter:

Ingen specificering.

Fjäderfä:

Kycklingar.

Kalkoner.

Ankor.

Övriga.


BILAGA V

KATEGORIER FÖR PROGNOSER FÖR KÖTTPRODUKTION

Nötkreatur

Kalvar och ungdjur.

Kvigor.

Kor.

Tjurar och oxar.

Grisar:

Ingen specificering.

Får:

Ingen specificering.

Getter:

Ingen specificering.