29.10.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 285/3


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1062/2008

av den 28 oktober 2008

om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 453/2008 om kvartalsstatistik över lediga platser i gemenskapen när det gäller förfaranden för säsongsjustering och kvalitetsrapporter

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 453/2008 av den 23 april 2008 om kvartalsstatistik över lediga platser i gemenskapen (1), särskilt artiklarna 3.3 och 6.3, och

av följande skäl:

(1)

Genom förordning (EG) nr 453/2008 infördes gemensamma bestämmelser för systematisk framställning av kvartalsstatistik över lediga platser i gemenskapen.

(2)

Säsongsjustering är ett väsentligt inslag i sammanställningen av konjunkturstatistik. Justerade serier underlättar jämförelsen och tolkningen av resultaten över tid. Överföringen av justerade serier ökar samanvändbarheten mellan uppgifter som offentliggörs på nationell och internationell nivå.

(3)

För tillämpningen av kvalitetsbedömningskriterierna i artikel 6.1 i förordning (EG) nr 453/2008 bör man fastställa formerna och periodiciteten för samt uppställningen av medlemsstaternas kvalitetsrapporter.

(4)

Europeiska centralbanken har hörts.

(5)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för det statistiska programmet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förfaranden för säsongsjustering

Vid tillämpning av artikel 3.3 i förordning (EG) nr 453/2008 ska översändandet av säsongsjusterade uppgifter börja senast när tidsserier med minst 16 observationsperioder finns tillgängliga på den aggregeringsnivå i Nace rev. 2 som anges i bilaga 1. Antalet perioder ska räknas från och med de första icke säsongsjusterade uppgifter som krävs enligt förordning (EG) nr 453/2008.

Artikel 2

Kvalitetsrapporter

1.   Formerna för och uppställningen av de kvalitetsrapporter som föreskrivs i artikel 6.2 i förordning (EG) nr 453/2008 fastställs i bilaga 2.

2.   Kvalitetsrapporterna ska överlämnas till kommissionen senast den 31 augusti varje år och ska avse det föregående kalenderåret. Den första kvalitetsrapporten ska överlämnas senast den 31 augusti 2011.

Artikel 3

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 28 oktober 2008.

På kommissionens vägnar

Joaquín ALMUNIA

Ledamot av kommissionen


(1)  EUT L 145, 4.6.2008, s. 234.


BILAGA 1

Aggregeringsnivå i Nace rev. 2

Avdelningar inom Nace rev. 2

Benämning

A

Jordbruk, skogsbruk och fiske

B, C, D och E

Utvinning av mineral; tillverkning; försörjning av el, gas, värme och kyla; vattenförsörjning, avloppsrening, avfallshantering och sanering

F

Byggverksamhet

G, H och I

Handel; reparation av motorfordon och motorcyklar; transport och magasinering; hotell – och restaurangverksamhet

J

Informations – och kommunikationsverksamhet

K

Finans – och försäkringsverksamhet

L

Fastighetsverksamhet

M och N

Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik; uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster

O, P och Q

Offentlig förvaltning och försvar; obligatorisk socialförsäkring; utbildning; vård och omsorg; sociala tjänster

R och S

Kultur, nöje och fritid; annan serviceverksamhet


BILAGA 2

Former för och uppställning av medlemsstaternas kvalitetsrapporter

INLEDNING

I syfte att ständigt förbättra kvaliteten på sina produkter och tjänster har det europeiska statistiksystemet (ESS) antagit följande allmänna definition av kvalitet: alla sammantagna egenskaper hos en produkt eller tjänst som ger dess förmåga att tillfredsställa uttalade eller underförstådda behov. För att kunna tillämpa denna definition har man fastslagit sex aspekter för kvaliteten på statistiska produkter och tjänster:

1.

Relevans

2.

Noggrannhet

3.

Aktualitet och punktlighet

4.

Tillgänglighet och tydlighet

5.

Jämförbarhet

6.

Samanvändbarhet

Kvalitetsrapporterna är ett lämpligt verktyg för harmoniserad insamling av uppgifter om kvaliteten på olika produkter och tjänster. De ska innehålla uppgifter om alla sex aspekterna av ESS definition av kvalitet och en allmän översikt över den nationella insamlingen av uppgifter om lediga platser. Uppgifterna ska presenteras enligt följande uppställning:

ALLMÄN BESKRIVNING

Den allmänna beskrivningen ska om tillämpligt omfatta följande uppgifter:

A.   Källor, täckning och periodicitet

Angivande av uppgiftskällan

Täckning (geografisk, Nace, företagsstorlek)

Referensdatum,

Periodicitet för nationellt offentliggörande

Definition av den statistiska enheten

B.   Urvalsundersökning

B.1   Urvalsplan

Urvalsbas

Urvalsplan

Bibehållande/förnyande av urvalsenheter

Urvalsstorlek

Stratifiering

B.2   Viktning

Kort beskrivning av viktningsmetoden

Viktningsaspekter

B.3   Uppgiftsinsamling

Kort beskrivning av metoden/metoderna för uppgiftsinsamling

C.   Andra källor

Kort beskrivning av källan/källorna, inbegripet

organ som ansvarar för underhållet av uppgifterna

uppdateringsfrekvens

regler för borttagning (av inaktuella uppgifter)

frivillig/obligatorisk rapportering och sanktioner

D.   Regler om utlämnande av uppgifter

Kort beskrivning av när uppgifterna måste tas bort av sekretesskäl.

E.   Säsongsjustering

Kort beskrivning av förfarandena för säsongsjustering, särskilt med hänsyn till det europeiska statistiska systemets riktlinjer för säsongsjustering, som godkänts och stöds av kommittén för det statistiska programmet.

1.   RELEVANS

Med relevans avses om all nödvändig statistik framställs och i vilken utsträckning de begrepp som används (definitioner, klassificeringar etc.) motsvarar användarnas behov.

Kvalitetsrapporten ska innehålla

en beskrivning av de variabler som saknas och de uppdelningar av variablerna som saknas,

en lägesrapport om tillämpningsåtgärderna rörande kvartalsstatistik över lediga platser enligt förordning (EG) nr 453/2008, tillsammans med en detaljerad plan och tidtabell för slutförandet av tillämpningen och en sammanfattning av de återstående avvikelserna från EU:s begrepp.

Rapporten kan dessutom innehålla

en sammanfattning med en beskrivning av de nationella användarna, deras viktigaste behov och i vilken utsträckning dessa behov tillgodoses.

2.   NOGGRANNHET

Med noggrannhet avses i allmän statistisk mening hur nära skattningarna ligger de berörda variablernas okända, verkliga värden.

2.1   Urvalsfel

Som en indikator på noggrannheten ska, med hänsyn till urvalsplanen, variationskoefficienten beräknas och översändas för antalet lediga platser på avdelningsnivå i den senaste versionen av Nace och uppdelade efter storleksklass (1–9/10 eller fler anställda).

Om variationskoefficienten inte kan beräknas, ska i stället det skattade urvalsfelet uttryckt i absolut antal lediga platser anges.

2.2   Icke-urvalsfel

2.2.1   Täckningsfel

Kvalitetsrapporterna ska om tillämpligt innehålla följande uppgifter om täckning:

En tabell som visar antalet verksamhetsenheter i urvalet och andelen i procent av de verksamhetsenheter som ingår i urvalet (urvalen)/registret (registren), uppdelade efter storleksklass (stratum).

En beskrivning av eventuella skillnader mellan referenspopulationen och undersökningspopulationen.

En beskrivning av klassificeringsfel.

En beskrivning av eventuella skillnader mellan referensdatumen och referenskvartalet.

Andra relevanta uppgifter.

Anm.: Om individuella administrativa uppgifter används, ska en liknande analys läggas fram som baseras på den administrativa referensfilen och omfattar rapporterings- och avregistreringsfel.

2.2.2   Mätfel och bearbetningsfel

Kvalitetsrapporterna ska innehålla

uppgifter om variabler med icke försumbara mätfel och bearbetningsfel,

uppgifter om de viktigaste källorna till (icke försumbara) mätfel och bearbetningsfel och, i förekommande fall, de korrigeringsmetoder som använts.

2.2.3   Bortfallsfel

Kvalitetsrapporterna ska om tillämpligt innehålla följande uppgifter om bortfallsfel:

Svarsfrekvens.

Imputering per fråga och imputeringsmetoder samt om möjligt effekten av imputeringen på skattningarna för de överförda variablerna.

Anm.: Om individuella administrativa uppgifter används, anger man i stället för bortfall att den administrativa uppgiften eller frågan inte finns tillgänglig.

2.2.4   Modellantagandefel

Om modellering används ska kvalitetsrapporterna innehålla en beskrivning av de modeller som använts. Särskilt bör sådana modeller betonas som använts för att korrigera icke-urvalsfel såsom täckning av enheter i alla begärda storleksklasser eller Nace-uppdelningar, imputering eller uppräkning för att korrigera svarsbortfall.

Anm.: Om individuella administrativa uppgifter används, ska man kommentera överensstämmelsen mellan de administrativa begreppen och de teoretiska statistiska begreppen. Eventuella ändringar av den nationella lagstiftningen som leder till ändringar av de definitioner som tillämpas och om möjligt inverkan på resultatet ska rapporteras.

2.2.5   Revideringar

Medlemsstaterna kan överlämna en revideringshistorik, inbegripet revideringar av det offentliggjorda antalet lediga platser, och en sammanfattning av orsakerna till revideringarna.

2.2.6   Skattning av bias

En bedömning av icke-urvalsfelen i absolut antal lediga platser ska överföras för det totala antalet lediga platser och om möjligt för den aggregeringsnivå i Nace rev. 2 som anges i bilaga 1 till denna förordning och uppdelade efter storleksklass (1–9/10 eller fler anställda).

3.   AKTUALITET OCH PUNKTLIGHET

3.1   Aktualitet

Med uppgifternas aktualitet avses hur lång tid som har gått från den händelse eller företeelse som uppgifterna avser tills de finns tillgängliga.

Kvalitetsrapporterna bör innehålla uppgifter om den tid som gått mellan offentliggörandet av uppgifterna på nationell nivå och uppgifternas referensperiod.

3.2   Punktlighet

Med punktlighet avses den tid som gått mellan det datum då uppgifterna gjordes tillgängliga och det datum då de borde ha överlämnats, t.ex. med avseende på de datum som angetts i officiella publikationskalendrar, fastställts i föreskrifter eller på förhand överenskommits mellan parter.

För att problem som rör punktligheten ska kunna förstås och undanröjas, bör man ge uppgifter om genomförandet av undersökningarna på nationell nivå för de fyra senaste kvartalen, med särskild tonvikt på samstämmigheten mellan planerade och faktiska datum:

Sista svarsdatum för uppgiftslämnarna, inklusive uppgifter om förnyad begäran och uppföljning.

Fältarbetsperiod.

Uppgiftsbearbetningsperiod.

Datum för offentliggörande av de första resultaten.

4.   TILLGÄNGLIGHET OCH TYDLIGHET

4.1   Tillgänglighet

Med tillgänglighet avses de fysiska villkor under vilka användarna kan få upplysningar om följande: vart man vänder sig, hur man får tillgång till uppgifterna, leveranstid, praktiska saluföringsvillkor (upphovsrätt etc.), tillgång till mikro- eller makrodata, olika format och databärare (t.ex. papper, filer, cd-rom/dvd, Internet) etc.

Kvalitetsrapporterna bör innehålla följande uppgifter om metoderna för spridning av resultaten:

Spridningsplan, inklusive till vem resultaten sänds.

Hänvisningar till offentliggörandet av de viktigaste resultaten, inklusive sådana med kommentarer i form av text, diagram, kartor etc.

Information om vilka resultat som eventuellt sänds till de rapporterande enheter som ingår i urvalet.

4.2   Tydlighet

Med tydlighet avses graden av förståelighet, bl.a. upplysningar om den information som omger uppgifterna, dvs. om de åtföljs av lämpliga metadata, illustrationer som diagram och kartor, om det finns information om uppgifternas kvalitet (inklusive begränsning av användningsområden) och i vilken utsträckning ytterligare hjälp ges.

Kvalitetsrapporterna bör innehålla följande uppgifter om resultatens förståelighet och tillgången till metadata:

En beskrivning av tillgängliga metadata och hänvisningar till dessa.

Hänvisningar till de viktigaste metoddokumenten rörande den inrapporterade statistiken.

En beskrivning av de viktigaste åtgärder som vidtagits av de nationella statistiktjänsterna för att informera användarna om uppgifterna.

5.   JÄMFÖRBARHET

5.1   Geografisk jämförbarhet

Kvalitetsrapporterna ska innehålla uppgifter om skillnader mellan nationella och europeiska begrepp och, i möjligaste mån, deras effekt på skattningen.

5.2   Jämförbarhet över tid

Kvalitetsrapporterna ska innehålla uppgifter om ändringar av definitioner, täckning och metoder mellan två på varandra följande kvartal och deras effekt på skattningen.

6.   SAMANVÄNDBARHET

Med statistikens samanvändbarhet avses hur väl uppgifterna tillförlitligt kan kombineras på olika sätt och för olika ändamål. Det är dock i allmänhet lättare att påvisa fall av bristande samanvändbarhet än att bevisa samanvändbarhet.

Kvalitetsrapporterna ska innehålla jämförelser av uppgifter om antalet lediga platser från andra relevanta källor, om sådana finns tillgängliga, i totalt antal och, om det är relevant, uppdelade efter Nace-avdelning, och man ska ange orsakerna om värdena avviker kraftigt från varandra.

Den första kvalitetsrapporten ska även innehålla följande punkter för retroaktiva uppgifter:

En beskrivning av de källor som använts för de retroaktiva uppgifterna och de metoder som tillämpats.

En beskrivning av eventuella skillnader i täckning (näringsgrenar, anställda, variabler) mellan de retroaktiva uppgifterna och de aktuella uppgifterna.

En beskrivning av jämförbarheten mellan de retroaktiva uppgifterna och de aktuella uppgifterna.