11.11.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 300/36


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 7 november 2008

om nödåtgärder för att förhindra att Anoplophora chinensis (Forster) införs till och sprids i gemenskapen

[delgivet med nr K(2008) 6631]

(2008/840/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets direktiv 2000/29/EG av den 8 maj 2000 om skyddsåtgärder mot att skadegörare på växter eller växtprodukter förs in till gemenskapen (1), och mot att de sprids inom gemenskapen, särskilt artikel 16.3 tredje meningen, och

av följande skäl:

(1)

I del A avsnitt I i bilaga I till direktiv 2000/29/EG förtecknas Anoplophora malasiaca (Forster) och Anoplophora chinensis (Thomson). Nya studier har visat att dessa två benämningar i själva verket hänvisar till en och samma art av skadegörare. I detta beslut är det därför lämpligt att hänvisa till det som i nämnda bilaga förtecknas som Anoplophora malasiaca (Forster) och Anoplophora chinensis (Thomson) med den samlande reviderade vetenskapliga benämningen Anoplophora chinensis (Forster).

(2)

Om en medlemsstat anser att det finns risk för att en skadegörare, oavsett om den förtecknas i bilaga I eller II till direktiv 2000/29/EG eller ej, förs in till eller sprids inom dess territorium, får den enligt detta direktiv tillfälligt vidta alla ytterligare åtgärder som krävs för att skydda sig mot denna risk.

(3)

Efter det att Anoplophora chinensis (Forster) påträffades på flera olika värdväxter i regionen Lombardiet, underrättade Italien kommissionen och de övriga medlemsstaterna den 23 november 2007 om att medlemsstaten den 9 november 2007 hade antagit kompletterande åtgärder för att förhindra ytterligare införsel till och spridning inom dess territorium av skadegöraren.

(4)

Efter det att Anoplophora chinensis (Forster) påträffats på flera olika värdväxter i Nederländerna, underrättades kommissionen och de andra medlemsstaterna den 21 januari 2008 om de åtgärder som vidtagits för att utrota skadegöraren i Nederländerna.

(5)

Anoplophora chinensis (Forster) har nyligen påträffats i många försändelser av växter för plantering av Acer spp. med ursprung i tredjeländer. För närvarande finns det inga särskilda krav vad gäller denna skadegörare för växter av Acer spp., och inte heller för andra växter som tillhör de mest mottagliga värdväxterna, med ursprung i tredjeländer eller i gemenskapen.

(6)

År 2008 publicerade Nederländerna en riskanalys av skadegörare gällande Anoplophora chinensis (Forster) där det fastställdes att skadegörarens etablering i gemenskapen är mycket sannolik och de potentiella ekonomiska skadorna på flera olika värdväxter stora.

(7)

Det är därför nödvändigt att vidta nödåtgärder mot införsel till och spridning inom gemenskapen av Anoplophora chinensis (Forster). Åtgärderna bör gälla förtecknade växter oavsett ursprung, nedan kallade de angivna växterna, som konstaterats kunna vara värdar för Anoplophora chinensis (Forster) och som uppvisar den största risken för angrepp.

(8)

Åtgärder bör fastställas för import av de angivna växterna avseende produktion i tredjeländer och inspektion vid införseln till gemenskapen. Åtgärder bör fastställas också för produktion, transport och kontroll av de angivna växterna med ursprung i områden inom gemenskapen där förekomst av Anoplophora chinensis (Forster) har bekräftats.

(9)

Detaljerade åtgärder bör fastställas för områden inom gemenskapen där förekomsten av Anoplophora chinensis (Forster) har bekräftats, dvs. de angripna områdena. I dessa områden bör lämpliga åtgärder för att utrota skadegöraren vidtas och dess förekomst noga övervakas. I de områden som omger sådana områden, dvs. buffertområden, bör skadegörarens eventuella förekomst noga övervakas. I fall där skadegöraren påvisas för första gången i ett område inom gemenskapen kan det aktuella buffertområdets storlek minskas för att bättre avspegla den mer begränsade spridningsrisken.

(10)

En undersökning för att fastställa förekomst eller långvarig frånvaro av Anoplophora chinensis (Forster) bör genomföras på värdväxter i alla medlemsstater.

(11)

Åtgärderna bör ses över före den 31 maj 2009 med hänsyn till tillgången, efter en växtsäsong, till resultaten av medlemsstaternas officiella undersökningar av de angivna växterna som importerats och transporteras inom gemenskapen och som omfattas av nödåtgärderna.

(12)

Medlemsstaterna bör vid behov anpassa sin lagstiftning till detta beslut.

(13)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för växtskydd.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Definitioner

I detta beslut avses med

a)   de angivna växterna: växter för plantering, undantaget frön, av Acer spp., Aesculus hippocastanum, Alnus spp., Betula spp., Carpinus spp., Citrus spp., Corylus spp., Cotoneaster spp., Fagus spp., Lagerstroemia spp., Malus spp., Platanus spp., Populus spp., Prunus spp., Pyrus spp., Salix spp. och Ulmus spp.,

b)   produktionsplatsen: produktionsplatsen enligt definitionen i FAO:s internationella normer för fytosanitära åtgärder nr 5 (2).

Artikel 2

Import av de angivna växterna

Om de angivna växterna importeras från tredjeländer där det är känt att Anoplophora chinensis (Forster) förekommer får de införas till gemenskapen endast om de

a)

uppfyller de särskilda importkraven i avsnitt I punkt 1 i bilaga I,

b)

utan att det påverkar tillämpningen av artikel 13a.1 i direktiv 2000/29/EG, i enlighet med avsnitt I punkt 2 i bilaga I till detta beslut inspekterats vid införseln till gemenskapen av det ansvariga officiella organet med avseende på Anoplophora chinensis (Forster) och inga tecken på förekomst av skadegöraren konstaterats.

Artikel 3

Transport av de angivna växterna inom gemenskapen

Angivna växter som kommer från avgränsade områden i gemenskapen som upprättats i enlighet med artikel 5 får transporteras inom gemenskapen endast om de uppfyller kraven i avsnitt II punkt 1 i bilaga I.

Angivna växter som importerats i enlighet med artikel 2 från tredjeländer där det är känt att Anoplophora chinensis (Forster) förekommer får transporteras inom gemenskapen endast om de uppfyller kraven i avsnitt II punkt 2 i bilaga I.

Artikel 4

Undersökningar

Medlemsstaterna ska varje år officiellt undersöka förekomsten av Anoplophora chinensis (Forster) eller tecken på angrepp av skadegöraren på värdväxter på sitt territorium.

Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 16.1 i direktiv 2000/29/EG ska resultaten av dessa undersökningar tillsammans med förteckningen över de avgränsade områden som avses i artikel 5 i detta beslut och deras avgränsning rapporteras till kommissionen och de övriga medlemsstaterna senast den 30 april varje år.

Artikel 5

Avgränsade områden

Om resultaten av undersökningarna enligt artikel 4 bekräftar förekomsten av Anoplophora chinensis (Forster) i ett område, eller om förekomst av den angivna skadegöraren påvisas på annat sätt, ska medlemsstaterna fastställa avgränsade områden bestående av ett angripet område och ett buffertområde, i enlighet med avsnitt 1 i bilaga II.

Medlemsstaterna ska vidta officiella åtgärder i de avgränsade områdena i enlighet med avsnitt 2 i bilaga II.

Artikel 6

Efterlevnad av detta beslut

Medlemsstaterna ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att efterleva detta beslut och vid behov ändra de åtgärder som de har antagit för att skydda sig mot införsel och spridning av Anoplophora chinensis (Forster), så att åtgärderna överensstämmer med detta beslut. De ska omedelbart underrätta kommissionen om dessa åtgärder.

Artikel 7

Översyn

Detta beslut ska ses över senast den 31 maj 2009.

Artikel 8

Adressater

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 7 november 2008.

På kommissionens vägnar

Androulla VASSILIOU

Ledamot av kommissionen


(1)  EGT L 169, 10.7.2000, s. 1.

(2)  Glossary of Phytosanitary Terms – Reference Standard ISPM No. 5. Internationella växtskyddskonventionens sekretariat, Rom.


BILAGA I

NÖDÅTGÄRDER ENLIGT ARTIKLARNA 2 OCH 3

I.   Särskilda importkrav

1.

Utan att det påverkar tillämpningen av de bestämmelser som förtecknas i del A 9, 16, 18 i bilaga III och del A I 14, 15, 17, 18, 19.2, 20, 22.1, 22.2, 23.1, 23.2, 32.1, 32.3, 33, 34, 36.1, 39, 40, 43, 44, 46 i bilaga IV till direktiv 2000/29/EG, ska angivna växter med ursprung i tredjeländer där det är känt att Anoplophora chinensis (Forster) förekommer åtföljas av ett intyg i enlighet med artikel 13.1 i det direktivet. I intyget ska ett av följande alternativ anges under rubriken ”Ytterligare upplysningar”:

a)

Växterna har under hela sin livstid har odlats på en produktionsplats i ett område som av den nationella växtskyddsorganisationen i ursprungslandet har konstaterats vara sjukdomsfritt i enlighet med de relevanta internationella normerna för fytosanitära åtgärder. Namnet på det sjukdomsfria området ska nämnas under rubriken ”ursprungsort”.

b)

Växterna har, under en period om minst två år före exporten, odlats på en produktionsplats som konstaterats vara fri från Anoplophora chinensis (Forster) i enlighet med de internationella normerna för fytosanitära åtgärder där följande gäller:

i)

Produktionsplatsen har registrerats och övervakas av den nationella växtskyddsorganisationen i ursprungslandet.

ii)

Produktionsplatsen har årligen genomgått två officiella inspektioner vid lämpliga tidpunkter med avseende på tecken på Anoplophora chinensis (Forster) och då befunnits vara fri från tecken på skadegöraren.

iii)

Den plats där växterna har odlats

har varit fullständigt fysiskt skyddad mot inträngande av Anoplophora chinensis (Forster), eller

har behandlats på ändamålsenligt förebyggande sätt och omges av ett buffertområde med en radie på minst två km där officiella undersökningar med avseende på förekomst av eller tecken på Anoplophora chinensis (Forster) utförs årligen vid lämpliga tidpunkter. Om tecken på Anoplophora chinensis (Forster) konstateras vidtas omedelbart åtgärder för utrotning för att återigen göra buffertområdet sjukdomsfritt.

iv)

Växtförsändelserna, särskilt växternas rötter och stammar, har omedelbart före exporten officiellt genomgått en noggrann undersökning med avseende på förekomst av Anoplophora chinensis (Forster). I tillämpliga fall bör undersökningen innefatta förstörande provtagning.

2.

Angivna växter som importeras i enlighet med punkt 1 ska undersökas noggrant på införselorten eller den fastställda bestämmelseorten i enlighet med kommissionens direktiv 2004/103/EG (1). De undersökningsmetoder som används ska säkerställa att alla eventuella tecken på Anoplophora chinensis (Forster), särskilt i växternas rötter och stammar, påvisas. I tillämpliga fall bör undersökningen innefatta förstörande provtagning.

II.   Transportkrav

1.

Angivna växter med ursprung i avgränsade områden i gemenskapen får transporteras inom gemenskapen endast om de åtföljs av ett växtpass som utarbetats och utfärdats i enlighet med kommissionens direktiv 92/105/EEG (2) och om de har odlats, under en period om minst två år före transporten, på en produktionsplats

i)

som registrerats i enlighet med kommissionens direktiv 92/90/EEG (3), och

ii)

som årligen genomgått två officiella noggranna inspektioner vid lämpliga tidpunkter med avseende på tecken på Anoplophora chinensis (Forster) och då befunnits vara fri från tecken på skadegöraren; i tillämpliga fall bör undersökningen innefatta förstörande provtagning, och

iii)

där växterna placerats på en plats

som varit fullständigt fysiskt skyddad mot inträngande av Anoplophora chinensis (Forster) eller där ändamålsenlig förebyggande behandling har getts, eller

där ändamålsenlig förebyggande behandling getts och som omges av ett buffertområde med en radie på minst två km utanför det angripna områdets gränser där officiella undersökningar med avseende på förekomst av eller tecken på Anoplophora chinensis (Forster) utförs årligen vid lämpliga tidpunkter. Om tecken på Anoplophora chinensis (Forster) konstateras vidtas omedelbart åtgärder för utrotning för att återigen göra buffertområdet sjukdomsfritt.

2.

Angivna växter som i enlighet med avsnitt I importerats från tredjeländer där det är känt att Anoplophora chinensis (Forster) förekommer får transporteras inom gemenskapen endast om de åtföljs av det växtpass som avses i punkt 1.


(1)  EUT L 313, 12.10.2004, s. 16.

(2)  EGT L 4, 8.1.1993, s. 22.

(3)  EGT L 344, 26.11.1992, s. 38.


BILAGA II

NÖDÅTGÄRDER ENLIGT ARTIKEL 5

1.   Upprättande av avgränsade områden

a)

De avgränsade områdena enligt artikel 5 ska bestå av följande delar:

i)

Ett angripet område som utgörs av det område där förekomsten av Anoplophora chinensis (Forster) har bekräftats och som omfattar alla växter som visar symtom orsakade av Anoplophora chinensis (Forster) och i tillämpliga fall alla växter som vid tiden för planteringen tillhörde samma omgång.

ii)

Ett buffertområde med en radie minst två km utanför gränsen till det angripna området.

b)

Den exakta avgränsningen av de områden som avses i punkt 1 ska baseras på vedertagna vetenskapliga principer, biologin hos Anoplophora chinensis (Forster), angreppens omfattning, de angivna växternas fördelning i det berörda området och de belägg för skadegörarens etablering som föreligger. I fall där skadegöraren påvisas för första gången i ett område får buffertområdets radie, efter en avgränsningsundersökning, minskas till minst en km utanför det angripna områdets gräns.

c)

Om förekomsten av Anoplophora chinensis (Forster) konstateras utanför det angripna området ska de avgränsade områdenas gränser ändras i enlighet med detta eller åtgärder för utrotning vidtas omedelbart för att återigen göra buffertområdet sjukdomsfritt.

d)

Om de årliga undersökningar som avses i punkt 2 b visar att Anoplophora chinensis (Forster) inte påvisats i något av de avgränsade områdena under en fyraårsperiod, ska detta område avskaffas och åtgärderna enligt punkt 2 i denna bilaga inte längre vidtas.

2.   Åtgärder i de avgränsade områdena

De officiella åtgärder som avses i artikel 5 och som ska vidtas i de avgränsade områdena ska omfatta minst följande:

a)

I det angripna området ska ändamålsenliga åtgärder för utrotande av Anoplophora chinensis (Forster), inklusive fällning och destruktion av angripna växter och växter som visar tecken på Anoplophora chinensis (Forster), inklusive rötterna, genomföras årligen före den 30 april.

b)

I det angripna området och buffertområdet ska intensiv övervakning med avseende på förekomst av Anoplophora chinensis (Forster) ske genom årliga undersökningar av skadegörarens värdväxter vid lämpliga tidpunkter.