21.4.2007   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 104/20


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 439/2007

av den 20 april 2007

om genomförande av rådets beslut 2006/526/EG om förbindelserna mellan Europeiska gemenskapen, å ena sidan, och Grönland och Konungariket Danmark, å andra sidan

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets beslut 2006/526/EG av den 17 juli 2006 om förbindelserna mellan Europeiska gemenskapen, å ena sidan, och Grönland och Konungariket Danmark, å andra sidan (1), särskilt artikel 9,

med beaktande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget (2), och

av följande skäl:

(1)

Enligt beslut 2006/526/EG (nedan kallat ”beslutet”) skall kommissionen i nära samråd med Grönlands lokala regering och Danmarks regering inom ramen för partnerskapsförfarandet anta genomförandebestämmelser för del två i beslutet.

(2)

De bestämmelser som antas av kommissionen i enlighet med artikel 9 i beslutet bör vara förenliga med principerna om en sund ekonomisk förvaltning, partnerskap, komplementaritet och subsidiaritet och säkerställa att Grönlands lokala regering får ett egenansvar för utvecklingsprocessen samt att Grönlands lokala regering själv och kommissionen genomför en lämplig övervakning och revision.

(3)

I enlighet med artikel 11.2 i beslutet och med beaktande av Grönlands lokala regerings specifika behov och möjligheter samt det sätt på vilket den förvaltar offentliga utgifter bör ekonomiskt bistånd beviljas i form av budgetstöd.

(4)

Det bör fastställas bestämmelser om att Grönlands lokala regering och kommissionen skall utarbeta och anta det vägledande programdokument för hållbar utveckling i Grönland som avses i artikel 6 i beslutet liksom för dess genomförande, uppföljning, utvärdering, översyn och rapportering. I dessa bestämmelser bör det fastställas att kommissionen får delta i denna verksamhet.

(5)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning har varit föremål för samråd med Grönlands lokala regering och med Danmarks regering.

(6)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från den Grönlandskommitté som inrättas genom artikel 10 i beslutet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ämnesområde

I denna förordning fastställs förfarandena för programplanering, genomförande, övervakning, översyn och utvärdering av det finansiella stöd från gemenskapen till Grönland som förvaltas av kommissionen från och med den 1 januari 2007 till och med den 31 december 2013 i enlighet med beslut 2006/526/EG och budgetförordningen för Europeiska gemenskapernas allmänna budget.

Artikel 2

Komplementaritet och partnerskap

1.   Programplaneringen, genomförandet, övervakningen, översynen och utvärderingen av stödet skall genomföras i nära samråd mellan Grönlands lokala regering, Danmarks regering och kommissionen.

2.   Grönlands lokala regering skall sörja för att det sker ett lämpligt samråd under programplaneringsprocessen med de lokala myndigheterna och det civila samhället.

3.   Grönlands lokala regering, Danmarks regering och kommissionen skall verka för samordning och konsekvens mellan de åtgärder som vidtas enligt denna förordning, de åtgärder som vidtas med bidrag från EUF samt de åtgärder som vidtas av Europeiska investeringsbanken, å ena sidan, och bidragen från Danmarks regering, å andra sidan.

Artikel 3

Programplanering

1.   Åtgärder som finansieras med finansiellt stöd från gemenskapen inom ramen för beslutet skall programplaneras så snart som möjligt efter ikraftträdandet av denna förordning genom att det antas ett programplaneringsdokument för hållbar utveckling i Grönland enligt förlagan i bilagan till denna förordning.

2.   Grönlands lokala regering skall, efter samråd med de aktörer som deltar i utvecklingsprocessen, utarbeta ett förslag till ett programplaneringsdokument, som skall grundas på tidigare erfarenheter och bästa tillvägagångssätt.

Förslaget till programplaneringsdokument skall anpassas till Grönlands behov och svara mot Grönlands specifika omständigheter. Det skall fastställa prioriterade åtgärder och bygga upp ett lokalt egenansvar för samarbetsprogrammen.

Förslaget skall läggas fram för kommissionen senast tre månader efter ikraftträdandet av denna förordning.

3.   Utkastet till programplaneringsdokument skall vara föremål för ett åsiktsutbyte mellan Grönlands lokala regering, Danmarks regering och kommissionen och hänsyn skall därvid tas till kommissionens ansvar för åtgärdsstrategin.

Grönlands lokala regering skall tillhandahålla alla upplysningar som är nödvändiga, inbegripet beträffande resultatet av eventuella genomförbarhetsstudier, för att kommissionens bedömning av förslaget till programplaneringsdokument skall bli så effektiv som möjligt.

Alla avvikelser mellan Grönlands lokala regerings egen analys och kommissionens analys skall noteras.

4.   Kommissionen skall göra en bedömning av förslaget till programplaneringsdokument senast 30 dagar efter det att Grönlands lokala regering har lämnat in förslaget i syfte att fastställa huruvida det innehåller alla uppgifter som är nödvändiga för antagandet av det årliga finansieringsbeslut som avses i artikel 6.4 i beslutet och huruvida programplaneringsdokumentet överensstämmer med målen i beslutet, denna förordning och den berörda gemenskapspolitiken.

5.   Grönlands lokala regering skall vara ansvarig för den slutliga utformningen av programplaneringsdokumentet. Grönlands lokala regering och kommissionen skall gemensamt vara ansvariga för antagandet av programplaneringsdokumentet. Kommissionen skall anta programplaneringsdokumentet efter det att Grönlandskommittén har avgett sitt yttrande i enlighet med artikel 10.2 i beslutet.

Artikel 4

Genomförande

1.   Utgifter för finansiellt stöd till Grönland enligt beslutet skall anslås av kommissionen i enlighet med budgetförordningen för Europeiska gemenskapernas allmänna budget och artikel 11.3 i beslutet.

2.   Inom ramen för programplaneringsdokumentet skall utgiftsåtaganden föregås av ett årligt finansieringsbeslut från kommissionen omfattande budgetstödet till den berörda sektorn samt en finansieringsöverenskommelse som ingås mellan kommissionen och Grönlands lokala regering. Kommissionen skall anta det årliga finansieringsbeslutet efter det att Grönlandskommittén har avgett sitt yttrande i enlighet med artikel 10.2 i beslutet.

3.   Inom ramen för det sammanlagda årliga beloppet skall ett vägledande belopp på högst 1 % användas för att täcka de resurser som krävs för kommissionens effektiva förvaltning av stödet.

Artikel 5

Övervakning, översyn och utvärdering

1.   Utan att det påverkar kommissionens ansvar för genomförandet av gemenskapens finansiella stöd skall ansvaret för den finansiella kontrollen av stödet i första hand ligga hos Grönlands lokala regering.

Kommissionen och Grönlands lokala regering skall samarbeta och samordna planer, metoder och genomförandet av kontroller för att nyttan av kontrollerna skall bli så stor som möjligt. De skall utan dröjsmål utbyta resultaten av de kontroller som genomförts.

2.   Grönlands lokala regering skall övervaka genomförandet av programplaneringsdokumentet.

Grönlands lokala regering skall i syfte att kontrollera biståndets effektiva genomförande och kvalitet följa och granska de framsteg som har gjorts när det gäller uppnåendet av de specifika målen i programplaneringsdokumentet.

Grönlands lokala regering skall utföra övervakningen med hänvisning till de indikatorer som anges i programplaneringsdokumentet och den årliga finansieringsöverenskommelsen. Indikatorerna skall avse programmets särskilda karaktär och mål.

3.   Grönlands lokala regering skall upprätta och till kommissionen överlämna årliga genomföranderapporter i enlighet med den tidsplan som anges i de finansieringsöverenskommelser som ingås varje år mellan kommissionen och Grönlands lokala regering.

Denna årliga genomföranderapport skall utarbetas lokalt och färdigställas av Grönlands lokala regering och kommissionen gemensamt inom 60 dagar.

Rapporten skall särskilt innehålla

a)

en bedömning av de resultat som har uppnåtts inom den berörda sektorn i förhållande till de mål som har uppställts i programplaneringsdokumentet samt till indikatorerna för övervakning och de sektorspolitiska åtagandena,

b)

en bedömning av genomförandet av pågående insatser enligt finansieringsöverenskommelserna och i vilken utsträckning tidsplanen för åtaganden och betalningar har hållits, samt

c)

en förklaring med en försäkran om laglighet och korrekthet.

4.   I samband med den halvtidsöversyn som avses i artikel 13 i beslutet görs en granskning av de första resultaten av programplaneringsdokumentet, deras relevans och i vilken utsträckning målen har uppnåtts; dessutom görs en bedömning av hur de ekonomiska medlen har använts samt av hur kontrollerna och genomförandet har förlöpt, betalningstakten samt samarbetet i stort mellan Grönlands lokala regering och kommissionen.

Denna översyn skall utföras under kommissionens ansvar i samarbete med Grönlands lokala regering och Danmarks regering på grundval av de kriterier som fastställs i programplaneringsdokumentet, inbegripet med avseende på fördelningen av medel, med beaktande av de årliga genomföranderapporter som avses i punkt 3.

5.   Utvärderingen av programplaneringsdokumentet skall täcka användningen av resurser samt stödets effektivitet och inverkan och skall innehålla slutsatser och rekommendationer som skall grundas särskilt på de utvärderingsresultat som redan står till förfogande.

Den skall omfatta de faktorer som varit avgörande för om genomförandet, insatserna och resultaten varit framgångsrika eller inte, inbegripet om de är hållbara.

Kommissionen skall i samordning med Grönlands lokala regering och Danmarks regering ansvara för utvärderingen av programplaneringsdokumentet.

Allmänheten skall ges tillgång till resultaten av utvärderingen.

Artikel 6

Skyddsåtgärder

1.   Kommissionen skall inställa betalningarna och med angivande av sina skäl begära att Grönlands lokala regering lämnar sina synpunkter och, i förekommande fall, gör eventuella korrigeringar inom en viss angiven tidsperiod, när den efter avslutande av de nödvändiga kontrollerna drar slutsatsen att

a)

Grönlands lokala regering inte har uppfyllt sina förpliktelser, eller

b)

programplaneringsdokumentet i sin helhet eller till viss del inte berättigar till vare sig en del av eller hela gemenskapens bidrag, eller

c)

det förekommer allvarliga brister i förvaltnings- eller kontrollsystemen som skulle kunna leda till systembetingade oegentligheter.

2.   Den tidsperiod inom vilken Grönlands lokala regering får uppfylla en begäran om att inge sina synpunkter och, i förekommande fall, göra korrigeringar skall vara två månader, utom i vederbörligen motiverade fall, där en längre period får överenskommas med kommissionen.

3.   Om Grönlands lokala regering har invändningar mot kommissionens synpunkter, skall Grönlands lokala regering och Danmarks regering inbjudas av kommissionen till ett partnerskapsmöte, i vilket alla parter skall försöka nå en överenskommelse om vilka synpunkter som skall lämnas och vilka slutsatser som skall dras av dem.

När Grönlands lokala regering har invändningar mot kommissionens synpunkter och ett särskilt partnerskapsmöte äger rum, skall den tremånadersperiod som anges i punkt 5 inom vilken kommissionen får fatta ett beslut börja löpa från och med dagen för partnerskapsmötet.

4.   Om kommissionen föreslår finansiella korrigeringar, skall Grönlands lokala regering ges möjlighet att med hjälp av en undersökning av de berörda akterna bevisa att oegentligheten faktiskt var av mindre omfattning än vad som framgick av kommissionens bedömning.

Utom i vederbörligen motiverade fall får tidsfristen för denna undersökning inte överskrida en ytterligare period av två månader efter den tvåmånadersperiod som anges i punkt 2. Kommissionen skall beakta eventuella bevis som Grönlands lokala regering lägger fram inom denna tidsfrist.

5.   Om ingen överenskommelse har uppnåtts och om Grönlands lokala regering inte har genomfört korrigeringarna vid utgången av den tidsfrist som anges i punkt 2, skall kommissionen ta hänsyn till de eventuella synpunkter som Grönlands lokala regering och Danmarks regering har lämnat och inom tre månader besluta att

a)

minska betalningarna, eller

b)

göra de nödvändiga finansiella korrigeringarna genom att annullera hela eller en del av anslaget.

6.   Utan att det påverkar tillämpningen av punkterna 1–5 får kommissionen, efter vederbörlig kontroll, helt eller delvis inställa en mellanliggande utbetalning, om den konstaterar att de berörda utgifterna hör samman med en allvarlig oegentlighet som inte har rättats till och att det krävs omedelbara åtgärder.

Kommissionen skall underrätta Grönlands lokala regering om vilka åtgärder som har vidtagits och om skälen för dessa. Om skälen för en inställelse fortfarande kvarstår efter fem månader, eller om Grönlands lokala regering inte har underrättat kommissionen om vilka åtgärder som har vidtagits för att korrigera allvarliga oegentligheter, får upplupna ersättningar återkrävas i enlighet med budgetförordningen för Europeiska gemenskapernas allmänna budget.

Artikel 7

Information och offentlighet

1.   Grönlands lokala regering skall sörja för att de program som finansieras i enlighet med beslutet ges lämplig publicitet genom att allmänheten görs medveten om gemenskapens roll i samband med programmen.

2.   Grönlands lokala regering skall i synnerhet sörja för att företrädarna för gemenskapens institutioner på lämpligt sätt involveras i den viktigaste offentliga verksamhet som genomförs inom ramen för understödda program.

Artikel 8

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 20 april 2007.

På kommissionens vägnar

Louis MICHEL

Ledamot av kommissionen


(1)  EUT L 208, 29.7.2006, s. 28.

(2)  EGT L 248, 16.9.2002, s. 1. Förordningen ändrad genom förordning (EG, Euratom) nr 1995/2006 (EUT L 390, 30.12.2006, s. 1).


BILAGA

VÄGLEDANDE STRUKTUR FÖR PROGRAMPLANERINGSDOKUMENTET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING I GRÖNLAND

Hela texten, inklusive sammanfattningen och kapitlen 1–5, bör begränsas till cirka 15 sidor plus bilagor.

Del A:   Samarbetsstrategi

Sammanfattning

Programplaneringsdokumentet bör inledas med en sammanfattning på en halv sida. Sammanfattningen bör innehålla de viktigaste utmaningar som Grönland står inför på medellång och lång sikt, dokumentets huvudsyfte samt de främsta skälen för valet av prioriterat område.

Kapitel 1:   EG:s mål för samarbetet

I detta avsnitt redogörs uttryckligen för EG:s allmänna samarbetsmål såsom de fastställs i EG-fördraget, beslutet och den därtill knutna gemensamma förklaringen om förbindelserna mellan Europeiska gemenskapen, å ena sidan, och Grönland och Danmark, å andra sidan.

Kapitel 2:   Grönlands lokala regerings politiska dagordning

Detta kapitel bör innehålla ett konkret uttalande om Grönlands lokala regerings mål såsom de fastställs i officiella policydokument för de berörda områdena på medellång och lång sikt, samt om dess reformstrategier eller utvecklingsprogram. Det bör kompletteras med en uppgift om hur Grönlands lokala regering avser att uppnå dessa mål samt en bedömning av budgeten för den berörda sektorn. Det bör också innehålla en konkret bedömning av den institutionella kapaciteten.

Kapitel 3:   Bedömning av den politiska, ekonomiska och sociala situationen

Detta kapitel bör omfatta viktiga nationella policyutvecklingsfrågor och relevanta aspekter av de externa förhållandena, däribland den politiska situationen, handelsaspekterna, den ekonomiska och sociala situationen, miljöaspekterna samt slutligen huruvida den nuvarande politiken och utmaningarna på medellång sikt är hållbara. Särskild uppmärksamhet bör ägnas bedömningen av Grönlands makroekonomiska politik och förvaltning av offentliga utgifter.

Kapitel 4:   EG:s åtgärdsstrategi

I detta avsnitt bör de strategiska valen för EG-samarbetet fastställas, närmare bestämt till vilken sektor eller vilket område som biståndet kommer att koncentreras. Dessa val bör logiskt sett baseras på följande:

EG:s politiska mål.

En analys av Grönlands situation och dess utvecklingsstrategi med fastställande av stödstrategins relevans och hållbarhet.

Det vägledande beloppet för de medel som är tillgängliga.

Förenlighet med det stöd som ges av andra viktiga partner och med Grönlands lokala regerings egna program. En exakt beskrivning av dessa program bör lämnas.

Del B:   Vägledande program

Kapitel 5:   Vägledande program

Detta kapitel innehåller det vägledande programmet för Grönland som är baserat på och helt i överensstämmelse med den strategiska analysen. Det vägledande programmet utgör en integrerad del av programplaneringsdokumentet och bör omfatta följande avsnitt:

   Mål och förväntade resultat: Detta avsnitt bör i korthet beskriva de övergripande målen för och syftena med det program som finansieras under perioden 2007–2013 liksom de förväntade resultaten.

   Finansieringsramar: Detta avsnitt bör innehålla en fördelning över de vägledande belopp som öronmärkts för det berörda området under perioden 2007–2013 (och, i förekommande fall, andra områden) i syfte att stödja de prioriteringar som anges i strategin. Samtliga belopp bör vara angivna i euro.

   Prioriterat område: Detta avsnitt bör innehålla upplysningar om de specifika målen och förväntade resultaten för det prioriterade området (och, i förekommande fall, andra områden) samt uppgifter om planerade större stödbelopp. Det bör också innehålla uppgifter om de politiska åtgärder eller åtföljande åtgärder som kommer att vidtas av Grönlands lokala regering i syfte att bidra till genomförandet av åtgärdsstrategin. Det belopp som öronmärkts för det prioriterade området (och, i förekommande fall, andra områden) bör anges. Viktiga aktörer bör också anges.

   Finansieringsformer: Det bör göras en analys av fördelarna med ett sektoriellt budgetstöd och formerna för strategin bör anges.

   Risker och antaganden: Det bör redogöras för de antaganden som gjorts och de risker som skulle kunna påverka genomförandet av programmet samt om hänsyn har tagits till åtgärder för att begränsa verkningarna av eventuella risker.

   Indikatorer: Input, output, resultat och om möjligt konsekvensindikatorer bör fastställas för de policyområden som omfattas av det prioriterade området. Indikatorerna bör vara specifika, möjliga att mäta på kort och medellång sikt, möjliga att uppnå, realistiska och tidsbundna samt inbegripa en startnivå, ett mål och en klar tidshorisont, så att det blir möjligt att göra jämförelser i samband med den årliga översynen, översynen efter halva tiden samt översynen i slutet av programmet.

   Kontroll av utförandet: I detta avsnitt bör arrangemangen för kontroll av utförandet anges. Dessa uppgifter skall vara baserade på lätt tillgängliga upplysningar.

   Sektorsövergripande frågor: Det är nödvändigt att se till att sektorsövergripande frågor (t.ex. könsrelaterade frågor, miljöfrågor, samt frågor avseende institutionell utveckling och kapacitetsuppbyggnad) blir en del av stödområdena.

   Sammanfattande uppgifter om Grönland bör bifogas jämte alla andra uppgifter av värde.