4.12.2007   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 316/53


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 29 mars 2006

om att förklara en koncentration förenlig med den gemensamma marknaden och EES-avtalets funktion

Ärende COMP/M.3975 – Cargill/Degussa

[delgivet med nr K(2006) 1034]

(Endast den engelska texten är giltig)

(Text av betydelse för EES)

(2007/783/EG)

Kommissionen antog den 29 mars 2006 ett beslut i ett koncentrationsärende enligt rådets förordning (EG) nr 139/2004 av den 20 januari 2004 om kontroll av företagskoncentrationer (1), särskilt artikel 8.1. En icke-konfidentiell version av det fullständiga beslutet finns på det giltiga språket i ärendet och på kommissionens arbetsspråk på generaldirektoratets för konkurrens webbplats: http://ec.europa.eu/comm/competition/index_sv.html

I.   SAMMANFATTNING

(1)

Den 21 oktober 2005 tog kommissionen emot en anmälan om en planerad koncentration enligt artikel 3.1 b i rådets förordning (EG) nr 139/2004 om kontroll av företagskoncentrationer (”koncentrationsförordningen”).

(2)

Efter att ha granskat anmälan fastställde kommissionen att den anmälda transaktionen omfattades av koncentrationsförordningen.

(3)

Den 23 november 2005 lämnade parterna in åtaganden till kommissionen. Den 14 december 2005 drog kommissionen slutsatsen att koncentrationen, även då åtagandena beaktades, gav upphov till allvarliga tvivel beträffande dess förenlighet med den gemensamma marknaden, och beslutade att inleda ett förfarande enligt artikel 6.1 c i koncentrationsförordningen.

(4)

Efter en grundlig undersökning kom kommissionen dock fram till att den anmälda transaktionen inte ger upphov till tvivel om förenlighet med den gemensamma marknaden. Kommissionen föreslog därför att koncentrationen skulle förklaras förenlig med den gemensamma marknaden enligt artikel 8.1 i koncentrationsförordningen.

II.   PARTERNA OCH TRANSAKTIONEN

(5)

Cargill är ett privatägt företag med säte i Förenta staterna som producerar och handlar med jordbruksråvaror, djurfoder och livsmedel, samt utför finansiella tjänster som härrör till detta. DFI är ett tyskt företag som tillverkar livsmedelsingredienser, som för närvarande ägs av Degussa AG, vars huvudägare är RAG och E.ON. DFI:s två viktigaste affärsgrenar är ”DFI Texturant Systems” och ”DFI Flavours”. Transaktionen består i förvärvandet av 100 % av andelarna i DFI, som för närvarande innehas av Degussa AG.

III.   KONCENTRATION MED GEMENSKAPSDIMENSION

(6)

Den föreslagna transaktionen består i att Cargill förvärvar kontroll över hela DFI i den mening som avses i artikel 3.1 b och artikel 1.3 i koncentrationsförordningen.

IV.   DE BERÖRDA PRODUKTMARKNADERNA

(7)

Kommissionens marknadsundersökning i det föreliggande fallet inriktades särskilt på marknaderna för icke-genmodifierat flytande lecitin och icke-genmodifierat avfettat lecitin (1). Andra berörda marknader var genmodifierat lecitin, pektin och rå fröolja (2).

1.   De olika lecitinmarknaderna

(8)

Lecitin är en livsmedelsingrediens som i egenskap av s.k. emulgeringsmedel används för att stabilisera emulsioner, dvs. blandningar av hydrofila substanser (t.ex. vatten) och hydrofobiska substanser (t.ex. olja). Lecitin används främst i livsmedels- och fodertillämpningar, men även i kosmetika, läkemedel och industriprodukter (såsom herbicider och läder). Även om lecitin generellt sett står för mindre än 1 % av de totala produktionskostnaderna är det av väsentlig betydelse i tillverkningsprocessen för slutanvändare och kan radikalt påverka kvaliteten på slutprodukten.

(9)

Lecitin är en biprodukt som framställs vid krossning av oljefrön, oftast sojabönor. Den övervägande delen av det lecitin som säljs på marknaden utvinns ur sojaolja (95 %), medan övriga källor såsom rapsolja och solrosolja endast står för en marginell del. Lecitin utgör mindre än 1 % av innehållet i en sojaböna volymmässigt och betydligt mindre än 5 % av dess värde.

a)   Lecitin och syntetiska emulgeringsmedel tillhör inte samma produktmarknad

(10)

Emulgeringsmedel kan delas in i naturliga emulgeringsmedel (t.ex. lecitin) och syntetiska emulgeringsmedel (såsom mono- eller diglycerider). Medan de förra utvinns ur oljefrön framställs de senare artificiellt genom kemiska reaktioner. I kommissionens marknadsundersökning fastställdes att de två typerna av emulgeringsmedel inte tillhör samma produktmarknad.

(11)

Om man ser det utifrån ett efterfrågeperspektiv har marknadsundersökningen visat att lecitin och syntetiska emulgeringsmedel inte är utbytbara av såväl tekniska orsaker som av kvalitetsskäl. Detta gäller livsmedels- och fodertillverkare. Trots att priserna för icke-genmodifierat lecitin har fördubblats under de senaste två åren har praktiskt taget ingen av köparna av icke-genmodifierat lecitin bytt till syntetiska emulgeringsmedel, och en överväldigande majoritet skulle inte byta till syntetiska emulgeringsmedel även om priset på lecitin skulle öka med 10 % i framtiden.

b)   Genmodifierat lecitin och icke-genmodifierat lecitin skall bedömas var för sig

(12)

Marknadsundersökningen visade också att det i Europa rör sig om två skilda marknader för genmodifierat och icke-genmodifierat lecitin. Europeiska kunder känner (till skillnad från kunder i andra delar av världen) ett starkt motstånd till genmodifierade produkter. Detta har lett till att Europeiska unionen antagit flera förordningar som kräver märkning och spårbarhet av genetiskt modifierade livsmedel och foderprodukter och deras ingredienser från och med 2004 (2). Lecitin kan därför endast undantas från denna märkningsskyldighet om det finns en fastställd certifieringsprocess (en s.k. verifieringskedja) som omfattar hela produktions- och leverantörskedjan, och under förutsättning att den berörda sojagrödan inte är genmodifierad och att ingredienserna i halvfabrikat och slutprodukter har hållits avskilda från genmodifierat material under sådd, skörd, lagerhållning, tillverkning och distribution.

(13)

Sett utifrån leverantörernas perspektiv är produktionskostnaderna för icke-genmodifierat lecitin betydligt högre än för genmodifierat lecitin. Leverantörskedjan för icke-genmodifierat lecitin ser annorlunda ut än för genmodifierat lecitin. Det leder till att priset på icke-genmodifierat lecitin skiljer sig markant från priset på genmodifierat lecitin.

c)   Flytande, avfettat och fraktionerat lecitin måste bedömas var för sig

(14)

Kommissionen har dessutom kommit fram till att olika typer eller grader av lecitin kan urskiljas, eftersom flytande lecitin (såsom grundprodukt) kan raffineras ytterligare genom en avfettningsprocess till ”avfettat” lecitin eller genom fraktionering till ”fraktionerat” lecitin (3). Cargill är inte verksamt i tillverkningen av fraktionerat lecitin. I marknadsundersökningen framkom flera anledningar till att man bör göra skillnad på flytande, avfettat och fraktionerat lecitin.

(15)

Nästan alla kunder sade att de inte kan byta mellan flytande och avfettat lecitin, eftersom de olika typerna av lecitin fyller väldigt specifika behov hos kunderna (t.ex. smak, tillredning osv.) och kräver olika tillverkningsprocesser. Sett från leverantörernas sida innebär framställningen av avfettat och fraktionerat lecitin ytterligare produktionsanläggningar och en betydande investering och kräver helt andra kunskaper för tillverkningen.

2.   Pektin

(16)

Parternas verksamheter överlappar varandra även när det gäller pektin. Pektin används för att gelatinera och stabilisera produkter. Kommissionen övervägde att göra en närmare distinktion mellan de olika pektintyperna (t.ex. äppelpektin och citruspektin eller avgränsning utifrån metoxylinnehåll) men kunde till slut lämna marknadsdefinitionen öppen eftersom transaktionen inte är konkurrenshämmande oavsett vilken marknadsdefinition som tillämpas.

V.   DE BERÖRDA GEOGRAFISKA MARKNADERNA

1.   Lecitin

(17)

Kommissionen kom fram till att åtminstone marknaden för icke-genmodiferat lecitin omfattar hela EES-området.

(18)

Det faktum att europeiska konsumenter så tydligt föredrar produkter som inte är genetiskt modifierade, och att denna preferens är så tydligt begränsad till Europa, leder till olika marknadsvillkor i Europa. 80 % av all försäljning av produkter som inte är genetiskt modifierade sker inom EES, trots att bara 45 % av den världsomfattande försäljningen av lecitin sker inom EES. Dessutom köper kunder sällan direkt från leverantörer utanför Europa, inte bara på grund av transportkostnaderna, utan även för att många anser det vara mycket viktigt att leverans sker på utsatt tid och att det finns produktstöd och kunskaper om produktionen. Efterfrågestrukturen för lecitin i EES skiljer sig således avsevärt från resten av världen.

(19)

När det gäller marknaderna för genmodifierat lecitin (flytande och avfettat) fanns det förvisso vissa faktorer som talade för en världsomfattande marknad (t.ex. att olika länders föreskrifter inte skiljer sig nämnvärt åt), men kommissionen kunde i detta fall lämna den exakta geografiska marknadsdefinitionen öppen.

2.   Pektin

(20)

Även om marknadsundersökningen visade att det fanns tecken på att marknadernas geografiska räckvidd skulle vara begränsad till EES-området, kunde den exakta geografiska marknadsdefinitionen lämnas öppen eftersom det inte finns någon risk för konkurrens oavsett vilken definition som används.

VI.   BEDÖMNING

1.   Icke-genmodifierat flytande lecitin

(21)

När det gäller EES-marknaden för icke-genmodifierat flytande lecitin skingrade den fördjupade marknadsundersökningen effektivt de allvarliga tvivlen på den föreslagna transaktionens förenlighet med den gemensamma marknaden.

(22)

Undersökningen visade att parternas faktiska marknadsandel ([30–40] %) är mindre än vad de själva uppskattar den till ([40–50] %) och bekräftade att konkurrenstrycket från andra konkurrenter är tillräckligt starkt för att effektivt begränsa parternas ställning på denna marknad. Marknadsandelen för konkurrenter till Cargill, DFI och Solae ökar i själva verket kraftigt och konstant. Det var inte bara etablerade leverantörer av livsmedelsingredienser som Nore Ingredients (en marknadsandel på [5–15] %) eller Helm AG (en marknadsandel på [0–10] %) som kunde öka sin marknadsandel. Också brasilianska och indiska konkurrenter har nyligen blivit ett trovärdigt alternativ för europeiska kunder, eftersom många av dem, till skillnad från Cargill och Degussa, har direkt tillgång till råvara för icke-genmodifierat flytande lecitin. Vissa större kunder i livsmedels- och chokladbranschen köper redan nu direkt från brasilianska källor. De ledande brasilianska tillverkarna har visat att de kan upprätta sitt eget distributions- och logistiknät i Europa och konkurrera direkt med etablerade aktörer som den fusionerade enheten och Solae.

(23)

Den betydande prisökningen och de attraktiva marginalerna på icke-genmodifierat flytande lecitin är ytterligare en drivfjäder för brasilianska och indiska tillverkare att konkurrera mer aggressivt med parterna på den europeiska marknaden. Eftersom de ledande aktörerna inom EES (Cargill, DFI, Solae) för närvarande får nästan alla sina leveranser av icke-genmodifierad råvara från befintliga eller åtminstone potentiella konkurrenter i Brasilien, är det osannolikt att de rådande konkurrensförhållandena på marknaden för icke-genmodifierat flytande lecitin kommer att förändras så att ett betydande hinder för konkurrens uppstår.

(24)

Kommissionens marknadsundersökning visade att koncentrationen inte heller kommer att ge upphov till konkurrensbegränsande effekter genom samverkande effekter. Det beror inte enbart på att de två stora aktörerna kommer att ha så olika stora marknadsandelar efter koncentrationen. Resultatet av marknadsundersökningen visar också tydligt att marknaden för icke-genmodifierat flytande lecitin inte kan betraktas som öppen: Priset på icke-genmodifierat flytande lecitin förhandlas fram mellan leverantören och kunderna individuellt utan att någon prislista står till buds. Det leder till att priserna på flytande lecitin varierar avsevärt mellan enskilda kunder, även mellan kunder som är lika stora.

2.   Icke-genmodifierat avfettat lecitin

(25)

Kommissionens undersökning var i synnerhet fokuserad på marknaden för icke-genmodifierat avfettat lecitin, eftersom parterna tillsammans har en särskilt stor andel av den marknaden. Enligt anmälan var bara tre aktörer verksamma på den här marknaden, men den fördjupade undersökningen visade att flera nya leverantörer redan har kommit in på marknaden för icke-genmodifierat avfettat lecitin eller håller på att göra det. Detta begränsar effektivt parternas möjligheter att agera oberoende av sina konkurrenter.

(26)

Marknadsundersökningen har bekräftat att DFI under 2005 fortfarande var den största leverantören av icke-genmodifierat avfettat lecitin med en marknadsandel på [50–60] %. Tillsammans med den marknadsandel på [0–10] % som Cargill hade 2005 skulle den fusionerade enheten ha [60–70] % av marknaden för icke-genmodifierat lecitin inom EES.

(27)

Dessutom visade undersökningen att Cargill har en jämförelsevis svag ställning på marknaden för avfettat lecitin och att det inte skulle ändra konkurrensstrukturen på marknaden i någon betydande utsträckning om Cargill försvann som konkurrent. I själva verket har Cargill, till skillnad från sina främsta konkurrenter, inga egna produktionsanläggningar för avfettat lecitin, utan låter producera sitt avfettade lecitin i en fabrik i Arkansas i Förenta staterna. Fabriken i Arkansas har en relativt begränsad kapacitet, som inte har kunnat utnyttjas på grund av allvarliga tekniska problem. Marknadsundersökningen visade dessutom att den ”lågprisstrategi” som Cargill valde för att komma in på marknaden för icke-genmodifierat avfettat lecitin visade sig ohållbar på grund av den dramatiska ökningen av råvarukostnaderna (icke-genmodifierat flytande lecitin).

(28)

Dessutom visade undersökningen att nya leverantörer av icke-genmodifierat avfettat lecitin redan har kommit in på marknaden eller sannolikt kommer att göra det inom en snar framtid och i tillräcklig omfattning. De flesta av dessa leverantörer (t.ex. Berg & Schmidt/Sternchemie, Ruchi och Matlani) har redan byggt upp sina egna avfettningsanläggningar eller kommer att ha sådana i drift nästa år (t.ex. SG Lecitinas). Det faktum att den nyligen installerade avfettningskapaciteten är betydande visar att indiska och sydamerikanska leverantörer är fast beslutna att komma in på den europeiska marknaden. Den nya produktionskapaciteten för icke-genmodifierat avfettat lecitin i Indien och Brasilien är större än volymen på hela EES-marknaden.

(29)

Att relativt många företag kommit in på marknaden visar att inträdeshindren på marknaden för avfettat lecitin kan vara betydande men inte oöverstigliga. Det stämmer visserligen att avfettat lecitin inte är en ”råvara” och att tillverkningen omfattar teknik och know-how, men konkurrenter har bekräftat att denna teknik fanns tillgänglig på marknaden (t.ex. via verkstadsföretag) och att de kunde producera icke-genmodifierat avfettat lecitin av en kvalitet som var jämförbar med marknadsledarnas. Inte heller det faktum att många livsmedelskunder kräver att deras leverantör har närvaro i Europa är något betydande hinder för dessa konkurrenter, eftersom de flesta av dem samarbetar med etablerade europeiska distributörer som kan ge dem den kunskap de behöver om kunderna och om kundernas individuella behov. Många kunder har faktiskt bekräftat att de är intresserade av alternativa källor för icke-genmodifierat avfettat lecitin.

3.   Marknaderna för genmodifierat lecitin

(30)

Marknadsundersökningen har inte visat på att det skulle finnas några konkurrensproblem på marknaderna för genmodifierat lecitin. När det gäller flytande lecitin kommer ADM, även om marknaden skulle omfatta hela Europa, att vara klar marknadsledare med en andel på [40–50] %, följt av parterna, Solae och några mindre konkurrenter. Det tyder på att den nya enheten inte skulle ha mycket spelrum att höja priserna ensidigt eller hindra konkurrensen på något annat sätt. Dessutom fokuserar Cargill inte sin marknadsföringsstrategi på marknaderna för genmodifierat lecitin. När det gäller risken för att koncentrationen kommer att uppmuntra till samordnat beteende anser kommissionen att en sådan risk är försumbar, främst av samma orsaker som för icke-genmodifierat flytande lecitin (priserna är inte öppna, marknadsandelarna är asymmetriska osv.). När det gäller genmodifierat avfettat lecitin skulle Solae ha [50–60] % av en europeisk marknad, följt av DFI, men med ett tillägg från Cargill. Det finns en del andra konkurrenter på marknaden (t.ex. ADM). Överlappningen på marknaderna för genmodifierat avfettat lecitin är därför mycket begränsad.

4.   Pektin

(31)

Parternas sammanlagda andel av pektinmarknaden överstiger inte 25 % vare sig på den världsomfattande marknaden eller EES-marknaden, och tillägget till deras marknadsandel är mycket litet. Marknadsledaren CP Kelco och den nuvarande tvåan Danisco har en marknadsposition som inte kommer att påverkas av koncentrationen. Denna bedömning ändras inte av att alternativa marknader särskiljs (t.ex. världsomfattande marknader, marknader för äppelpektin eller citruspektin eller marknader som avgränsas utifrån metoxylinnehållet, eftersom Cargill skulle ha en ännu svagare ställning på dessa marknader.

5.   Vertikala effekter (rå fröolja)

(32)

Även om den föreslagna transaktionen på grundval av en hypotetisk definition av marknaden i tidigare led för rå sojaolja inom EES ger upphov till en marknad som påverkas vertikalt orsakar den inga problem i vertikalt hänseende. Orsaken är främst att DGI och Cargill köper flytande icke-genmodifierat lecitin i färdig form av tredje man och inte använder icke-genmodifierad råvara av egen tillverkning för att producera icke-genmodifierat lecitin.

VII.   SLUTSATS

(33)

I beslutet konstateras därför att den föreslagna koncentrationen inte påtagligt kommer att hämma en effektiv konkurrens på den gemensamma marknaden eller inom en väsentlig del av denna.

(34)

Kommissionen förklarar därför koncentrationen förenlig med den gemensamma marknaden och EES-avtalet i enlighet med artikel 2.2 och artikel 8.1 i koncentrationsförordningen och artikel 57 i EES-avtalet.


(1)  EUT L 24, 29.1.2004, s. 1.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1829/2003 av den 22 september 2003 om genetiskt modifierade livsmedel och foder (EUT L 268, 18.10.2003, s. 1), Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1830/2003 om spårbarhet och märkning av genetiskt modifierade organismer och spårbarhet av livsmedel och foderprodukter som är framställda av genetiskt modifierade organismer och om ändring av direktiv 2001/18/EG (EUT L 268, 18.10.2003, s. 24).

(3)  Det finns även vissa typer av modifierat eller anpassat ”speciallecitin” som dock endast står för en försumbar del av marknaden.