7.7.2006   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 186/1


RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1028/2006

av den 19 juni 2006

om handelsnormer för ägg

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets förordning (EEG) nr 2771/75 av den 29 oktober 1975 om den gemensamma organisationen av marknaden för ägg (1), särskilt artikel 2.2,

med beaktande av kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)

Handelsnormer för ägg kan bidra till att förbättra äggens kvalitet och följaktligen underlätta försäljningen av dem. Det ligger därför i producenternas, handelns och konsumenternas intresse att handelsnormer för ägg tillämpas.

(2)

Erfarenheterna från tillämpningen av rådets förordning (EEG) nr 1907/90 av den 26 juni 1990 om vissa handelsnormer för ägg (2) har visat att det finns ett behov av ytterligare ändringar och förenkling. Förordning (EEG) nr 1907/90 bör därför upphävas och ersättas med en ny förordning.

(3)

Normerna bör i princip gälla för alla ägg från höns av arten Gallus gallus som saluförs inom gemenskapen. Trots det kan det vara lämpligt att medlemsstaterna får möjlighet att medge undantag från normernas tillämpningsområde för ägg som säljs i små kvantiteter direkt från producenten till slutkonsumenten.

(4)

En tydlig skillnad måste göras mellan ägg som är lämpliga för direkt konsumtion och ägg som inte är lämpliga för direkt konsumtion, som används i livsmedelsindustrin eller inom andra industrier än livsmedelsindustrin. Det är därför lämpligt att skilja på de två kvalitetsklasserna för ägg, klass A och klass B.

(5)

Det bör vara möjligt för konsumenten att skilja mellan ägg av olika kvalitets- och viktklasser och att kunna identifiera den produktionsmetod som används i enlighet med kommissionens direktiv 2002/4/EG av den 30 januari 2002 om registrering av anläggningar som håller värphöns (3) och som omfattas av rådets direktiv 1999/74/EG. Detta krav uppfylls lämpligen genom märkning av äggen och stämpling av förpackningarna.

(6)

Ägg av klass A skall märkas med producentens särskiljande nummer i enlighet med direktiv 2002/4/EG, så att det blir möjligt att spåra de ägg som släpps ut på marknaden som livsmedel. Ägg av klass B bör också märkas, så att det blir möjligt att förhindra bedrägerier. Det bör emellertid även vara möjligt att märka ägg av klass B med andra symboler än producentkoden, under förutsättning att det går att skilja de olika kvaliteterna åt. I enlighet med proportionalitetsprincipen bör medlemsstaterna tillåtas medge undantag när ägg av klass 3 uteslutande saluförs på det egna territoriet.

(7)

För att bedrägerier skall kunna undvikas bör äggen märkas så snart som möjligt efter värpningen.

(8)

Förpackningscentraler som godkänts i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 av den 29 april 2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung (4) skall klassificera ägg efter kvalitet och vikt. Förpackningscentraler som enbart arbetar mot livsmedelsindustrin eller andra industrier än livsmedelsindustrin, skall inte vara skyldiga att klassificera ägg efter vikt.

(9)

För att det skall kunna säkerställas att förpackningscentralerna har lämplig utrustning för att klassificera ägg och förpacka ägg av klass A, bör de också vara erkända av de behöriga myndigheterna och erhålla en kod knuten till centralen som underlättar spårningen av de ägg som släpps ut på marknaden.

(10)

Det är mycket viktigt, såväl för producenter som konsumenter, att ägg som importeras från tredjeländer överensstämmer med gemenskapsnormerna. Särskilda bestämmelser i vissa tredjeländer kan dock motivera undantag från normerna om motsvarande lagstiftning garanteras.

(11)

Medlemsstaterna utser det eller de inspektionsorgan som ansvarar för kontrollen av denna förordning. Kontrollförfarandet skall vara enhetligt.

(12)

Medlemsstaterna bör fastställa regler om påföljder vid överträdelser av bestämmelserna i denna förordning.

(13)

De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra denna förordning skall antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter (5).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte och räckvidd

1.   I denna förordning fastställs villkoren för saluföring i gemenskapen av ägg som har producerats i gemenskapen eller importerats från tredjeland.

Dessa villkor för saluföring skall också gälla för ägg som är avsedda för export utanför gemenskapen.

2.   Medlemsstaterna får medge undantag från kraven i denna förordning, med undantag för artikel 4.3, för ägg som producenten säljer direkt till slutkonsumenten

a)

på produktionsenheten, eller

b)

på en lokal offentlig marknad eller genom försäljning från dörr till dörr i produktionsregionen i den berörda medlemsstaten.

När ett sådant undantag medges skall varje producent ha möjlighet att välja huruvida denne vill tillämpa undantaget eller inte. Ingen kvalitetsklassning eller viktklassning får göras när undantag tillämpas.

Medlemsstaten får i enlighet med nationell lagstiftning fastställa definitionerna av termerna ”lokal offentlig marknad”, ”försäljning från dörr till dörr” och ”produktionsregion”.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning avses med

1.   ägg: ägg med skal – med undantag för knäckta ägg, ruvade ägg eller kokta, stekta eller på annat sätt tillagade ägg – som är producerade av hönor av arten Gallus gallus och är lämpliga som livsmedel eller för beredning av äggprodukter,

2.   knäckta ägg: ägg som uppvisar sprickor i både skal och hinnor så att innehållet är synligt,

3.   ruvade ägg: ägg från och med den tidpunkt då de placeras i ruvmaskinen,

4.   saluförande: att saluhålla ägg för försäljning, inbegripet att bjuda ut till försäljning, förvaring, förpackning, etikettering, leverans eller varje annan form av överlåtelse, kostnadsfri eller inte,

5.   operatör: en producent eller varje annan fysisk eller juridisk person som är engagerad i saluförandet av ägg,

6.   produktionsenhet: en anläggning för att hålla värphöns som är godkänd i enlighet med direktiv 2002/4/EG,

7.   förpackningscentral: en förpackningscentral i enlighet med förordning (EG) nr 853/2004 som är behörig enligt artikel 5.2 i denna förordning och där ägg indelas i klasser efter kvalitet och vikt,

8.   slutkonsument: den slutliga konsumenten av ett livsmedel som inte kommer att använda livsmedlet som en del i ett livsmedelsföretags verksamhet.

9.   producentkod: ett särskiljande nummer för produktionsanläggningen enligt punkt 2 i bilagan till direktiv 2002/4/EG.

Artikel 3

Kvalitets- och viktklassificering

1.   Ägg skall klassificeras i följande kvalitetsklasser:

klass A eller ”färska ägg”,

klass B.

2.   Ägg av klass A skall också klassificeras efter vikt. Detta krav skall dock inte ställas för ägg som levereras till livsmedelsindustrin och till andra industrier än livsmedelsindustrin.

3.   Ägg av klass B skall endast levereras till livsmedelsindustrin eller till andra industrier än livsmedelsindustrin.

Artikel 4

Märkning av ägg

1.   Ägg av klass A skall märkas med producentkoden.

Ägg av klass B skall märkas antingen med producentkoden och/eller med någon annan symbol.

Medlemsstaterna får undanta ägg av klass B från detta krav när de saluförs uteslutande på det egna territoriet.

2.   Märkningen av ägg i enlighet med punkt 1 skall äga rum på produktionsenheten eller på den första förpackningscentral som äggen levereras till.

3.   Ägg som producenten säljer till slutkonsumenten på en lokal offentlig marknad i produktionsregionen i den berörda medlemsstaten skall märkas i enlighet med punkt 1.

Medlemsstaterna får emellertid undanta producenter med färre än 50 värphöns från detta krav, under förutsättning att producentens namn och adress anges på försäljningsplatsen.

Artikel 5

Förpackningscentraler

1.   Förpackningscentralerna skall klassificera och förpacka ägg och etikettera förpackningarna.

2.   Den behöriga myndigheten skall ge förpackningscentraler tillstånd att klassificera ägg och tilldela en kod till varje operatör vars lokaler och tekniska utrustning lämpar sig för klassificering av ägg efter kvalitet och vikt. Förpackningscentraler som enbart arbetar mot livsmedelsindustrin eller annan industri än livsmedelsindustrin behöver inte använda teknisk utrustning för klassificering av ägg efter vikt.

3.   Ett sådant tillstånd får återkallas närhelst de villkor som fastställs i de tillämpningsföreskrifter som antagits i enlighet med artikel 11 inte längre är uppfyllda.

Artikel 6

Import av ägg

1.   Kommissionen skall utvärdera handelsnormer för ägg som är tillämpliga i exporterande tredjeland på begäran av det berörda landet. Utvärderingen skall även omfatta bestämmelser om märkning och etikettering, produktionsmetoder och kontroller samt genomförande. Om man konstaterar att det finns tillräckliga garantier för att de bestämmelser som tillämpas är likvärdiga med gemenskapslagstiftningen, skall ägg som importeras från de berörda länderna märkas med ett särskiljande nummer som motsvarar producentkoden.

2.   Kommissionen skall, om så är nödvändigt, förhandla med tredjeländer i syfte att hitta lämpliga sätt att erbjuda de garantier som avses i punkt 1 och sluta avtal om sådana garantier.

3.   Om tillräckliga garantier för att bestämmelserna är likvärdiga inte tillhandahålls, skall ägg som importeras från det berörda tredjelandet ha en kod som gör det möjligt att identifiera ursprungslandet och en uppgift om att produktionsmetoden är ”ospecificerad”.

Artikel 7

Kontroller

1.   Medlemsstaterna skall utse inspektionsorgan som skall kontrollera att denna förordning efterlevs.

2.   De inspektionsorgan som anges i punkt 1 skall kontrollera de produkter som omfattas av denna förordning i alla saluföringsstadier. Förutom stickprovskontroller skall kontroller utföras på grundval av en riskanalys, med beaktande av den berörda anläggningens typ och produktion samt aktörens tidigare historik när det gäller uppfyllnaden av handelsnormerna för ägg.

3.   För ägg av klass A som importeras från tredjeland skall de kontroller som föreskrivs i punkt 2 göras vid tidpunkten för tullklarering och före övergången till fri omsättning.

Ägg av klass B som importeras från tredjeland får omsättas fritt endast om deras slutdestination i förädlingsindustrin kontrolleras vid tidpunkten för tullklarering.

Artikel 8

Påföljder

Medlemsstaterna skall fastställa regler om de påföljder som skall tillämpas vid överträdelser av bestämmelserna i denna förordning, och de skall vidta de åtgärder som är nödvändiga för att se till att påföljderna verkställs. Påföljderna skall vara effektiva, proportionerliga och avskräckande.

Artikel 9

Meddelanden

Medlemsstaterna och kommissionen skall meddela varandra alla uppgifter som är nödvändiga för att tillämpa denna förordning.

Artikel 10

Kommitté

1.   Kommissionen skall biträdas av förvaltningskommittén för fjäderfäkött och ägg.

2.   När det hänvisas till denna artikel skall artiklarna 4 och 7 i beslut 1999/468/EG gälla.

Den tid som avses i artikel 4.3 i beslut 1999/468/EG skall vara en månad.

3.   Kommittén skall själv anta sin arbetsordning.

Artikel 11

Tillämpningsföreskrifter

Tillämpningsföreskrifter till denna förordning skall antas i enlighet med förfarandet i artikel 10.2, särskilt om

1.

hur ofta uppsamling, leverans, konservering och behandling av äggen görs,

2.

kvalitetskriterier, särskilt skalets utseende, vitans och gulans konsistens samt höjden på luftutrymmet,

3.

viktklassificering, inklusive undantag,

4.

märkningen av äggen och uppgifterna på förpackningarna inklusive andra undantag,

5.

kontroller,

6.

handel med tredjeland,

7.

meddelanden enligt artikel 9,

8.

produktionsmetoder,

9.

journaler och förande av register.

Artikel 12

Upphävande

1.   Förordning (EEG) nr 1907/90 upphävs med verkan från och med den 1 juli 2007.

2.   Hänvisningar till den upphävda förordningen skall anses som hänvisningar till denna förordning och skall läsas i enlighet med jämförelsetabellen i bilagan.

Artikel 13

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den sjunde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den skall tillämpas från och med den 1 juli 2007.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Luxemburg den 19 juni 2006.

På rådets vägnar

J. PRÖLL

Ordförande


(1)  EGT L 282, 1.11.1975, s. 49. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 679/2006 (EUT L 119, 4.5.2006, s. 1).

(2)  EGT L 173, 6.7.1990, s. 5. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1039/2005 (EUT L 172, 5.7.2005, s. 1).

(3)  EGT L 30, 31.1.2002, s. 44. Direktivet ändrat genom 2003 års anslutningsakt.

(4)  EGT L 139, 30.4.2004, s. 55. Rättad version i EUT L 226, 25.6.2004, s. 22. Förordningen senast ändrad genom kommissionens förordning (EG) nr 2076/2005 (EUT L 338, 22.12.2005, s. 83).

(5)  EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.


BILAGA

Jämförelsetabell

Förordning (EEG) nr 1907/90

Den här förordningen

Artikel 1

Artikel 2

Artikel 2.1

Artikel 1.1

Artikel 2.2

Artikel 2.3

Artikel 1.2

Artikel 2.4

Artikel 3

Artikel 4

Artikel 5.1 och 5.3

Artikel 5

Artikel 5.2

Artikel 6.1 och 6.2

Artikel 3

Artikel 6.3

Artikel 11

Artikel 6.4 och 6.5

Artikel 7.1 a

Artikel 4.1

Artikel 7.1 b och c

Artikel 6

Artikel 7.1 d

Artikel 11

Artikel 7.2

Artikel 8.1

Artikel 4.1

Artikel 8.2

Artikel 9

Artikel 10

Artikel 11

Artikel 12

Artikel 13

Artikel 14

Artikel 15

Artikel 16.1 första meningen

Artikel 1.1 andra stycket

Artikel 16.2 och 16.3

Artikel 17

Artikel 18

Artikel 7.1 och 7.2

Artikel 19

Artikel 20

Artikel 11

Artikel 21

Artikel 8

Artikel 22.1

Artikel 9

Artikel 22.2

Artikel 11

Artikel 22a

Artikel 23

Artikel 12

Artikel 24

Artikel 13

Bilaga

Bilaga

Bilaga II