17.6.2006   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 165/30


RÅDETS GEMENSAMMA ÅTGÄRD 2006/419/GUSP

av den 12 juni 2006

till stöd för genomförandet av Förenta nationernas säkerhetsråds resolution 1540 (2004) och inom ramen för genomförandet av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA GEMENSAMMA ÅTGÄRD

med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artikel 14, och

av följande skäl:

(1)

Den 12 december 2003 antog Europeiska rådet EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen, där kapitel III innehåller en förteckning över åtgärder mot sådan spridning som måste vidtas såväl i EU som i tredjeländer.

(2)

EU genomför aktivt denna strategi och verkställer de åtgärder som förtecknas i kapitel III i denna, särskilt genom att frigöra finansiella medel till särskilda projekt som drivs av multilaterala institutioner, tillhandahålla tekniskt bistånd och fackkunskap till stater som behöver ett brett spektrum av icke-spridningsåtgärder och genom att främja Förenta nationernas säkerhetsråds roll.

(3)

Den 28 april 2004 antog FN:s säkerhetsråd enhälligt resolution 1540 (2004) som är det första internationella instrument som integrerat och övergripande behandlar massförstörelsevapen, bärare av dessa vapen och material med koppling till dessa. I resolutionen fastställs bindande skyldigheter för alla stater i syfte att förhindra och avhålla icke-statliga aktörer från att få tillgång till sådana vapen och sådant material med koppling till vapen.

(4)

I FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) uppmanas staterna att lägga fram en rapport för säkerhetsrådets kommitté, som inrättats genom FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) (nedan kallad ”1540-kommittén”), om åtgärder de vidtagit eller ämnar vidta för att genomföra resolutionen. Den 28 oktober 2004 lade ordförandeskapet följaktligen på EU:s vägnar fram Europeiska unionens rapport om genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004), medan EU:s medlemsstater lade fram sina rapporter enskilt.

(5)

EU har framfört demarscher till tredjestater för att verka för att det läggs fram nationella rapporter i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004). Utarbetandet av de nationella rapporterna kräver betydande arbete och tekniska kunskaper från dessa staters sida. Därför kan tekniskt bistånd och utbyte av erfarenhet som förvärvats genom utarbetandet av nationella rapporter och antagandet av åtgärder för att genomföra FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) direkt bidra till ökad efterlevnad av rapporteringsskyldigheten enligt resolutionen och till det faktiska genomförandet av denna.

(6)

Den 27 april 2006 antog FN:s säkerhetsråd enhälligt resolution 1673 (2006) genom vilken 1540-kommitténs mandat förlängdes med en tvåårsperiod, och beslutade att kommittén skulle intensifiera sina ansträngningar att främja fullständigt genomförande av FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) genom ett arbetsprogram, riktad verksamhet, bistånd och samarbete. Det uppmanade även 1540-kommittén att tillsammans med stater och internationella, regionala och subregionala organisationer undersöka möjligheterna att utbyta erfarenheter och lärdomar som gjorts, och förekomsten av program som kan underlätta genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004).

(7)

I 1540-kommitténs rapport rekommenderas att den regionala och subregionala riktade verksamheten bör breddas och intensifieras för att det skall bli möjligt att på ett strukturerat sätt ge staterna vägledning om hur de skall genomföra skyldigheterna enligt FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004), med beaktande av att 62 stater ännu inte har lagt fram sin första nationella rapport och att 55 stater, som har lagt fram sin första rapport, måste lägga fram kompletterande information och förtydliganden som begärts av 1540-kommittén.

(8)

I 1540-kommitténs rapport noteras även avslutningsvis att, bortsett från de stater som inte lagt fram sin rapport, 32 stater i sina nationella rapporter begärde bistånd med genomförandet av FN:s säkerhetsråd resolution 1540 (2004).

(9)

Säkerhetsrådet gav den 9 juni 2004 i uppgift till FN:s avdelning för nedrustningsfrågor (FN-sekretariatet) att ge praktiskt och logistiskt stöd till 1540-kommittén och dess experter.

(10)

I det finansiella och administrativa ramavtal som ingicks mellan Europeiska gemenskapen å ena sidan och FN å andra sidan, fastställs en ram för FN och Europeiska gemenskapen som gör det möjligt att stärka deras samarbete och då även partnerskap angående program. Detta ramavtal skall genomföras genom det avtal om specifika bidrag som anges i denna gemensamma åtgärd.

(11)

Kommissionen har fått i uppdrag att ansvara för övervakningen av att EU:s ekonomiska bidrag genomförs på korrekt sätt.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1.   I linje med EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen, som har som mål att främja FN:s säkerhetsråds roll och stärka dess expertkunskaper inför den utmaning som spridningen innebär, skall EU stödja genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004).

2.   Projekten till stöd för FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004), som motsvarar åtgärder inom EU:s strategi, syftar till att

öka medvetenheten om de krav som är förknippade med FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) och betydelsen av detta internationella instrument mot spridning av massförstörelsevapen,

bidra till att förstärka tredjeländers nationella administrativa kapacitet när det gäller att utarbeta nationella rapporter om genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) i tre regioner (Asien/Stillahavsområdet, Afrika och Latinamerika/Västindien).

En närmare beskrivning av projekten finns i bilagan.

Artikel 2

1.   Ordförandeskapet skall, biträtt av rådets generalsekreterare/den höge representanten för GUSP, ansvara för genomförandet av denna gemensamma åtgärd. Kommission skall till fullo delta i denna uppgift.

2.   Kommissionen skall se till att de ekonomiska bidragen enligt artikel 3 används på rätt sätt.

3.   Det tekniska genomförandet av de projekt som anges i artikel 1.2 skall anförtros FN-sekretariatet (avdelningen för nedrustningsfrågor) (nedan kallat FN-sekretariatet). I denna kapacitet skall det utföra denna uppgift på ordförandeskapets ansvar och under generalsekreterarens/den höge representantens överinseende. Generalsekreteraren/den höge representanten skall i detta syfte ingå lämpliga överenskommelser med FN-sekretariatet.

Artikel 3

1.   Det finansiella referensbeloppet för genomförandet av det projekt som anges i artikel 1.2 skall vara 195 000 EUR.

2.   Förvaltningen av de utgifter som enligt punkt 1 finansieras över Europeiska unionens allmänna budget skall omfattas av gemenskapens förfaranden och bestämmelser som gäller budgeten, med förbehåll för att eventuell förfinansiering inte skall vara Europeiska gemenskapens egendom.

3.   Kommissionen skall för genomförandet av de utgifter som anges i punkt 1, ingå en särskild finansieringsöverenskommelse med FN-sekretariatet i enlighet med organisationens regler och föreskrifter. Det skall i den fastställas att FN-sekretariatet skall säkerställa att EU-bidraget lyfts fram på ett sätt som motsvarar dess storlek.

Artikel 4

Ordförandeskapet skall, biträtt av rådets generalsekreterare/den höge representanten för GUSP, regelbundet rapportera till rådet om genomförandet av denna gemensamma åtgärd genom rapporter utarbetade av FN-sekretariatet. Kommissionen skall till fullo delta i uppgifterna och informera om de finansiella delarna av genomförandet av de projekt som anges i artikel 1.2.

Artikel 5

Denna gemensamma åtgärd träder i kraft samma dag som den antas.

Den upphör att gälla den 12 juni 2008.

Artikel 6

Denna gemensamma åtgärd skall offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdad i Luxemburg den 12 juni 2006.

På rådets vägnar

U. PLASSNIK

Ordförande


BILAGA

EU-STÖD TILL GENOMFÖRANDET AV FN:S SÄKERHETSRÅDS RESOLUTION 1540 (2004)

1.   Beskrivning

Den 28 april 2004 antog FN:s säkerhetsråd enhälligt resolution 1540 (2004), vilket är det första internationella instrument som behandlar massförstörelsevapen, bärare av dessa vapen och material med koppling till dessa på ett integrerat och övergripande sätt. Alla EU-medlemsstater var mycket positiva till detta instrument mot spridning av massförstörelsevapen. I enlighet med resolutionen skulle det inrättas en kommitté inom säkerhetsrådet, med uppdrag att rapportera till säkerhetsrådet om genomförandet av resolutionen på grundval av nationella rapporter. De nationella rapporterna skulle omfatta de åtgärder som staterna har vidtagit eller avser att vidta för att genomföra resolutionen.

EU har framfört démarcher i tredjeländer för att uppmuntra dem att lämna nationella rapporter enligt FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004). I denna resolution konstateras att vissa stater kan behöva hjälp med att genomföra bestämmelserna i resolutionen. Tekniskt bistånd och utbyte av erfarenheter från utarbetandet av nationella rapporter och antagandet av åtgärder för att genomföra FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004), kan därför direkt bidra till en bättre efterlevnad av rapporteringsskyldigheten enligt resolutionen och till dess faktiska genomförande.

Den 27 april 2006 antog FN:s säkerhetsråd enhälligt resolution 1673 (2006), som innebar att 1540-kommittén skulle intensifiera sina insatser för att främja ett fullständigt genomförande av FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004), bl.a. genom riktad verksamhet, bistånd och samarbete. I sin rapport från april 2006 drog 1540-kommittén slutsatsen att eftersom 62 stater som ännu inte har lagt fram sin första nationella rapport och 55 stater, som visserligen har gjort detta men som ännu inte har lämnat in kompletterande uppgifter och förtydliganden, är koncentrerade till tre geografiska områden (Afrika, Västindien och södra Stillahavsområdet) och bristerna i de nationella rapporterna följer vissa regionala mönster, bör insatserna för att bistå stater med att uppfylla genomförandekraven i FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) inriktas på regioner och områden där särskilda behov har identifierats.

2.   Beskrivning av projekten

Projekten till stöd för genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) är inriktade på tre aspekter av genomförandet – att öka medvetenheten om kraven och skyldigheterna enligt resolutionen, att bidra till att förstärka den nationella kapaciteten i tre målregioner (Afrika, Latinamerika/Västindien och Asien/Stillahavsområdet) när det gäller att utarbeta nationella rapporter om genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) och att utbyta erfarenheter om antagandet av nationella åtgärder som är nödvändiga för genomförandet av resolutionen.

Projekten bör beakta slutsatserna och rekommendationerna i rapporten från den kommitté inom säkerhetsrådet som inrättats i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004), särskilt när det gäller regionala behov och brister vid genomförandet av resolutionen samt vissa staters behov av tekniskt bistånd. En officiell intresseförklaring i säkerhetsrådets kommitté om att vara värd för den riktade verksamheten i någon av målregionerna skall anses vara en förutsättning för stöd från EU.

Projekt i Asien/Stillahavsområdet

Projektet innebär i huvudsak att organisera riktad verksamhet i form av ett seminarium, som skall öka medvetenheten om skyldigheterna enligt FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) och bidra till att förstärka den nationella kapaciteten när det gäller att genomföra resolutionen i målstaterna. Seminariet kan leda till att man identifierar biståndsbehov som därefter kan tillgodoses genom framtida EU-initiativ på området tekniskt bistånd. Inom mottagarstaterna bör verksamheten inriktas på deltagare på politisk beslutsnivå. Programmet för den riktade verksamheten bör återspegla de regionala skillnaderna vid genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) och respektera de övergripande målen för den gemensamma åtgärden.

Kina har i säkerhetsrådets kommitté uttryckt intresse för att under första halvåret 2006 vara värd för ett regionalt seminarium om genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) med särskild inriktning på exportkontroll.

Projekt i Afrika

Projektet innebär i huvudsak att organisera riktad verksamhet i form av ett seminarium, som skall öka medvetenheten om skyldigheterna enligt FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) och bidra till att förstärka den nationella kapaciteten när det gäller att genomföra resolutionen i målstaterna. Seminariet kan leda till att man identifierar biståndsbehov som därefter kan tillgodoses genom framtida EU-initiativ på området tekniskt bistånd. Inom mottagarstaterna bör verksamheten inriktas på deltagare på politisk beslutsnivå. Programmet för den riktade verksamheten bör återspegla de regionala skillnaderna vid genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) och respektera de övergripande målen för den gemensamma åtgärden.

Ghana har ställt sig positivt till en begäran i säkerhetsrådets kommitté om att vara värd för ett regionalt seminarium om genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004), tidigast före utgången av år 2006.

Projekt i Latinamerika och Västindien

Projektet innebär i huvudsak att organisera riktad verksamhet i form av ett seminarium, som kommer att öka medvetenheten om skyldigheterna enligt FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) och bidra till att förstärka den nationella kapaciteten när det gäller att genomföra resolutionen i målstaterna. Seminariet kan leda till att man identifierar biståndsbehov som därefter kan tillgodoses genom framtida EU-initiativ på området tekniskt bistånd. Inom mottagarstaterna bör verksamheten inriktas på deltagare på politisk beslutsnivå. Programmet för den riktade verksamheten bör återspegla de regionala skillnaderna vid genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) och respektera de övergripande målen för den gemensamma åtgärden.

Peru har förklarat sig villigt att organisera ett regionalt seminarium om genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) senast i slutet av år 2006.

Resultat av projekten:

Ökad medvetenhet bland målstaterna och målregionerna om deras skyldigheter enligt FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) och om möjligheterna till tekniskt bistånd.

Bidrag till att stärka de nationella förvaltningarnas kapacitet när det gäller att utarbeta nationella rapporter om genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) i målstaterna och målregionerna.

Sammanfattande lägesrapport om den riktade verksamheten, t.ex. seminarier, och en utvärderingsrapport om behoven av tekniskt bistånd.

3.   Varaktighet

Projekten beräknas pågå i totalt 24 månader.

4.   Mottagare

Seminariet är huvudsakligen avsett för de stater i tre målregioner som inte har lämnat sina nationella rapporter om genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004). Stater som redan har uppfyllt sin rapporteringsskyldighet enligt resolutionen men som inte har lämnat ytterligare information eller förtydliganden på begäran av säkerhetsrådets kommitté bör också ingå.

Det slutliga valet av mottagare kommer att göras av ordförandeskapet, biträtt av generalsekreteraren/den höge representanten genom hans personliga företrädare för icke-spridning av massförstörelsevapen, på förslag av genomförandeorganet enligt artikel 2.3 i denna gemensamma åtgärd.

Potentiella givare av tekniskt bistånd inom och utanför regionen samt relevanta internationella, regionala och subregionala organisationer kommer också att inbjudas att närvara.

5.   Genomförandeorgan

FN-sekretariatet (avdelningen för nedrustningsfrågor) kommer att ansvara för det tekniska genomförandet av projekten inom ramen för den politiska samordningen under ledning av generalsekreteraren/den höge representanten genom hans personliga representant för icke-spridning av massförstörelsevapen. FN-sekretariatet (avdelningen för nedrustningsfrågor) kommer att underteckna ett stödavtal med de stater som utses till värdstater. Värdstaten kommer att delta vid genomförandet av projektet. Eventuell upphandling av varor, entreprenader eller tjänster som görs i värdstaterna av FN-sekretariatet (avdelningen för nedrustningsfrågor) inom ramen för denna gemensamma åtgärd kommer att genomföras enligt FN:s tillämpliga regler och förfaranden, i enlighet med EU:s särskilda bidragsavtal med FN-sekretariatet (avdelningen för nedrustningsfrågor).

6.   Beräknat ekonomiskt bidrag från EU

Projekten samfinansieras av EU och övriga bidragsgivare. EU bör inrikta sig på utgifter i samband med målstaternas deltagande i seminarierna, konferenskostnader och kostnader för experter. Berörda regionala och subregionala organisationers utgifter kan också omfattas om de har ett direkt samband med deltagande i och anordnande av aktiviteter inom projekten. FN-sekretariatet (avdelningen för nedrustningsfrågor) kommer att ansvara för övergripande samordning av bidrag från andra givare, som kommer att finansiera de övriga kostnaderna för projekten. Några givare kan lämna bidrag till genomförandet av projektet direkt till värdlandet. Den beräknade totala kostnaden för EU:s bidrag till genomförandet av projekt i Asien/Stillahavsområdet, Afrika och Latinamerika/Västindien uppgår till 195 000 EUR. Det är tillåtet att överföra bidrag mellan olika projekt om detta kan motiveras på grund av särskilda krav i utvalda regioner.

Dessutom ingår en reserv för oförutsedda utgifter på cirka 3 % av de stödberättigande kostnaderna (med ett sammanlagt belopp på 3 395 EUR).

7.   Finansiellt referensbelopp för att täcka kostnaderna för projekten

Den totala kostnaden för projekten är 195 000 EUR.