17.12.2005   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 331/34


RÅDETS GEMENSAMMA ÅTGÄRD 2005/913/GUSP

av den 12 december 2005

för stöd till OPCW:s verksamhet inom ramen för genomförande av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA GEMENSAMMA ÅTGÄRD

med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artikel 14, och

av följande skäl:

(1)

Den 12 december 2003 antog Europeiska rådet EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen, där kapitel III innehåller en förteckning över åtgärder mot sådan spridning.

(2)

Målen för EU:s strategi utgör ett komplement till de mål som Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) strävar efter att uppnå inom ramen för sitt ansvar för genomförandet av konventionen om förbud mot kemiska vapen (CWC).

(3)

Rådet antog den 22 november 2004 en gemensam åtgärd om stöd till OPCW:s verksamhet inom ramen för genomförandet av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen (1), vilken upphörde att gälla ett år efter dess antagande.

(4)

Det är nödvändigt att sådant intensivt och målinriktat stöd till OPCW från EU fortsätter i samband med genomförandet av kapitel III i EU:s strategi, särskilt de åtgärder som sammanhänger med universaliseringen av CWC och av tillhandahållandet av ekonomiska resurser för att ge stöd till särskilda projekt som leds av multilaterala institutioner.

(5)

Kommissionen har samtyckt till att ansvara för övervakningen av att EU:s bidrag genomförs korrekt.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1.   I syfte att omedelbart och praktiskt genomföra några av inslagen i EU:s strategi skall Europeiska unionen stödja OPCW:s verksamhet med följande målsättningar:

Främjande av CWC:s universalitet.

Stöd till konventionsstaternas fullständiga genomförande av CWC.

Internationellt samarbete inom området för kemisk verksamhet som stödåtgärder för genomförandet av CWC.

2.   OPCW-projekt som motsvarar åtgärder i EU:s strategi skall vara de projekt som syftar till att förstärka

främjandet av CWC genom verksamhet, bland annat i regionala och subregionala workshopar och seminarier, för att öka medlemskapet i OPCW,

tillhandahållandet av fortlöpande tekniskt stöd till konventionsstater som begär det för att upprätta välfungerande nationella myndigheter och för att anta nationella genomförandeåtgärder enligt vad som föreskrivs i CWC,

internationellt samarbete inom området för kemisk verksamhet genom utbyte av vetenskaplig och teknisk information, kemikalier och utrustning för ändamål som inte är förbjudna enligt CWC för att bidra till utvecklingen av konventionsstaternas kapacitet att genomföra CWC.

Bilagan innehåller en närmare beskrivning av dessa projekt.

Artikel 2

1.   Det finansiella referensbeloppet för de tre projekt som anges i artikel 1.2 skall vara 1 697 000 EUR och skall finansieras genom Europeiska unionens allmänna budget för 2006.

2.   De utgifter som finansieras genom det belopp som anges i punkt 1 skall förvaltas i enlighet med Europeiska gemenskapens budgetförfaranden och budgetregler för Europeiska unionens allmänna budget, med det undantaget att förhandsfinansiering inte skall förbli gemenskapens egendom.

3.   Kommissionen skall, för att genomföra de projekt som avses i artikel 1, ingå en finansieringsöverenskommelse med OPCW om villkoren för användningen av EU:s bidrag, vilket skall lämnas i form av ett gåvobistånd. Enligt den finansieringsöverenskommelse som skall ingås skall OPCW se till att EU:s bidrag synliggörs i proportion till dess storlek.

4.   Kommissionen skall, i samförstånd med ordförandeskapet, rapportera till rådet om genomförandet av EU:s bidrag.

Artikel 3

Ordförandeskapet skall, i fullt samförstånd med kommissionen, ansvara för genomförandet av denna gemensamma åtgärd. Kommissionen skall ansvara för övervakningen av att det EU-bidrag som avses i artikel 2 genomförs korrekt.

Artikel 4

Denna gemensamma åtgärd träder i kraft samma dag som den antas.

Den skall upphöra att gälla ett år efter antagandet.

Artikel 5

Denna gemensamma åtgärd skall offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den 12 december 2005.

På rådets vägnar

J. STRAW

Ordförande


(1)  EUT L 349, 25.11.2004, s. 63.


BILAGA

EU:s stöd till OPCW:s verksamhet inom ramen för genomförandet av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen

1.   Mål och beskrivning

Övergripande mål: Att stödja universaliseringen av CWC och i synnerhet att främja anslutningen till CWC av stater som inte är konventionsstater (både signatärstater och icke-signatärstater) och att stödja konventionsstaternas genomförande av CWC.

Beskrivning: EU:s stöd till OPCW kommer att inriktas på följande områden där det enligt konventionsstaterna krävs brådskande åtgärder:

i)

Främjande av CWC:s universalitet.

ii)

Stöd till konventionsstaternas genomförande av CWC.

iii)

Internationellt samarbete inom området för kemisk verksamhet.

Nedan beskrivna projekt kommer endast att erhålla EU-stöd. EU-finansieringen kommer endast att täcka utgifter som specifikt rör genomförandet av projekten. Dessa projekt kommer således inte att finansieras från OPCW:s ordinarie budget för 2006. Upphandlingen av alla varor, entreprenader och tjänster kommer dessutom att göras av OPCW.

2.   Projektbeskrivning

2.1   Projekt nr 1: Främjande av CWC:s universalitet

Projektmål: Ökat medlemskap i CWC

Projektresultat:

i)

Ökat medlemskap i CWC i olika geografiska områden (Afrika, Västindien, Medelhavsområdet och Mellanöstern).

ii)

Förstärkt regionalt arbete i nätverk (som omfattar berörda subregionala organisationer och nätverk på olika områden som är relevanta för CWC).

Projektbeskrivning: Regional, subregional och bilateral verksamhet som är knuten till universaliteten

Deltagande i regional, subregional och bilateral verksamhet av stater som inte är konventionsstater ger OPCW möjlighet att upprätta/utveckla kontakter med företrädare från huvudstäderna och att framhäva de fördelar och förmåner som följer av att man ansluter sig till CWC samt de därtill knutna skyldigheterna. Bistånd och tekniskt stöd ges även i särskilda frågor som är relevanta för att förbereda en anslutning till konventionen.

Före 2005 innebar nivån på tillgänglig finansiering att OPCW begränsats till att hålla ett mindre antal regionala seminarier och workshopar, främst avsedda för att öka den politiska medvetenheten om CWC:s fördelar för stater som inte är konventionsstater. 2005 blev det genom EU:s ekonomiska stöd möjligt att på intensivare och mer målinriktade sätt bistå stater som inte är konventionsstater under förberedelserna för anslutning till CWC, t.ex. genom bilaterala besök, eller regionala/subregionala möten inriktade på frågor som gäller nationell genomförandelagstiftning i samband med ratificeringen av konventionen.

2006 kommer detta fortsatta intensiva och målinriktade stöd att göra det möjligt för OPCW att öka sitt medlemsantal i syfte att främja CWC:s universalitet för CWC fram till tioårsdagen för dess ikraftträdande i april 2007.

Projektet kommer att finansiera följande verksamheter under 2006:

i)

Workshop om CWC och bilateral utbildning och bilateralt stöd för stater i Afrika som inte är konventionsstater (plats i Afrika utses senare, 2–3 dagar under första och tredje kvartalet 2006). Deltagarna skall sponsras av beslutsfattande organ i stater som inte är konventionsstater och relevanta regionala/subregionala organisationer till exempel Afrikanska unionen. Företrädare från Angola, Centralafrikanska republiken, Komorerna, Kongo, Djibouti, Egypten, Guinea-Bissau, Liberia och Somalia kommer att inbjudas. Det skulle vara till stor hjälp om en gästföreläsare från EU kunde informera deltagarna om EU-initiativ som är relevanta för Afrika om icke-spridning och nedrustning när det gäller massförstörelsevapen.

Beräknad totalkostnad för arrangemanget: 56 000 EUR

ii)

Workshop om CWC för länder i Medelhavsområdet och Mellanöstern (plats utses senare, 2–3 dagar, andra kvartalet 2006). Efter workshopen i Cypern 2005, som genomfördes med medel från EU och där alla stater i regionen som inte är konventionsstater deltog för första gången, kommer företrädare att inbjudas från samtliga stater som inte är konventionsstater (till exempel Egypten, Irak, Israel, Libanon, Syrien och andra stater som inte är konventionsstater men är medlemmar i Arabförbundet). Dessutom kommer beslutsfattande och rådgivande organ i stater som inte är konventionsstater samt de viktigaste företrädarna från regionala konventionsstater och organisationer att inbjudas. Eventuellt kommer man att begära en eller två gästföreläsare från EU som kan informera deltagarna om EU:s initiativ om icke-spridning och nedrustning när det gäller massförstörelsevapen, de säkerhetspolitiska aspekterna av Europa–Medelhavspartnerskapet och exportkontrollåtgärder som genomförts av EU.

Beräknad totalkostnad för arrangemanget: 46 000 EUR

iii)

Riktad subregional och bilateral utbildning och riktat subregionalt och bilateralt stöd för stater i Västindien som inte är konventionsstater (plats utses senare, 2 dagar, första och fjärde kvartalet 2006). Företrädare, även från Bahamas, Barbados, Dominikanska republiken, Haiti, och regionala/subregionala organisationer, till exempel Amerikanska samarbetsorganisationen (OAS) och Östkaribiska staters organisation (OECS) kommer att inbjudas. Det skulle vara till stor hjälp om en gästföreläsare från EU kunde informera deltagarna om EU:s initiativ i fråga om icke-spridning och nedrustning när det gäller massförstörelsevapen.

Beräknad totalkostnad för arrangemanget: 24 000 EUR

Beräknad totalkostnad för projekt nr 1: 126 000 EUR

2.2   Projekt nr 2: Nationellt genomförande av CWC

Projektmål: Upprättande av välfungerande nationella myndigheter, antagande av nationella genomförandeåtgärder och antagande av eventuella administrativa åtgärder som krävs enligt skyldigheterna i artikel VII i CWC.

Projektresultat:

i)

Fortsatt underlättande av upprättandet av välfungerande nationella myndigheter och antagande av lämpliga genomförandeåtgärder på alla områden genom rättsligt och tekniskt bistånd och genomförandestöd till nationella myndigheter.

ii)

Hjälp till nationella myndigheter med den nationella genomförandeprocessen genom kapacitetsuppbyggnadsstöd.

iii)

Temporär OPCW-närvaro i Afrika, genom ett förlängt besöksprogram, för att förbättra det nationella genomförandet enligt artikel VII i konventionen i afrikanska konventionsstater.

iv)

Tillhandahållande av lämplig information om överföringar av i CWC förtecknade kemikalier från territorier under de nationella myndigheternas jurisdiktion samt bredare spridning därav till tullmyndigheter för att i förekommande fall ta itu med bristande överensstämmelse i överföringsuppgifter från konventionsstaterna.

Projektbeskrivning: Projektet kommer att bidra till de pågående insatserna för att de nationella myndigheterna skall fungera bättre, och till antagande av lämpliga genomförandeåtgärder med hjälp av följande:

a)

Bistånd i fråga om alla frågor med anknytning till CWC, med särskild tyngdpunkt på rättsliga och tekniska aspekter för att fylla behov hos ansökande konventionsstater för att hjälpa dem att fullgöra sina skyldigheter enligt artikel VII genom bilaterala besök eller i andra lämpliga former. Sådant bistånd kommer att lämnas av experter/resurspersoner från OPCW:s personal samt vid behov av EU-experter. Varje besök kommer att vara cirka fem arbetsdagar. Vid varje besök kommer normalt tre experter att delta. Besökens längd och antalet personer som följer med i varje lag kommer att fastställas från fall till fall för att uppfylla kravet på att biståndet skall lämnas på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt.

EU kommer dessutom att anslå medel för ett förlängt besöksprogram för att åstadkomma en temporär OPCW-närvaro i Afrika för att bistå de afrikanska konventionsstaterna med att uppfylla sina förpliktelser enligt artikel VII. Denna närvaro kommer att gälla under en strikt begränsad tid med främjande av det nationella genomförandet i Afrika som enda syfte.

Beräknad totalkostnad: 225 000 EUR

b)

Gåvobistånd till nationella myndigheter som stöd till kapacitetsuppbyggande insatser för nationell verksamhet och infrastruktur som krävs för CWC:s genomförande: Ett pilotprojekt för att finansiera genomförandeverksamhet vid utvalda nationella myndigheter skall inledas. Projektet kommer under sin pilotfas att anslå medel till ungefär tolv nationella myndigheter, var och en med ett anslag på högst 15 000 EUR till de utvalda nationella myndigheterna. Omfattningen och typen av det stöd som skall lämnas kommer att avgöras genom fastställandet av specifika uppgifter för att höja nationella myndigheters kapacitet att förbättra den nationella genomförandeprocessen.

Under hela 2005 har EU genom sitt frivilliga bidrag stött OCPW:s insatser för att bistå konventionsstater i deras fullgörande av skyldigheter i enlighet med handlingsplanen för fullgörandet av artikel VII-skyldigheterna. Genom bilaterala besök för tekniskt bistånd har specifikt bistånd lämnats till ansökande konventionsstater. Under sådana besök har ytterligare verksamhet för fullgörande av artikel VII-skyldigheterna identifierats, däribland utarbetandet av en landsspecifik handlingsplan. Dessa bilaterala besök för tekniskt bistånd har fått ett positivt gensvar genom att konventionsstaterna inlett verksamhet för att fullgöra sina skyldigheter och ange specifika områden för kommande bistånd. För att tillvarata den kraft som uppstått i dessa konventionsstater för genomförande, kan specifika områden för bistånd som de själva angett finansieras med EU-medel under 2006.

De specifika områden för vilka konventionsstater inom kort kan komma att begära bistånd omfattar medel för nationella upplysningskurser för personal vid berörda organ och ministerier om genomförandet av olika bestämmelser i CWC, konsultarvoden för jurister som utarbetar den nationella genomförandelagstiftningen, offentliggörande och distribution av antagna lagar och förordningar, översättning av den nationella genomförandelagstiftningen och verkställighetsbestämmelser till lokala språk, inrättande av ett kontor för den nationella myndigheten. Detta gåvobistånd är inte avsett som finansiellt bistånd för löner.

Pilotprojektet, som rör specifika biståndsområden, kommer att genomföras för att säkerställa att den nationella kapaciteten att genomföra konventionsbestämmelserna höjs och på ett påtagligt sätt bidrar till de framsteg som mottagarkonventionsstaterna förväntas göra.

Valet av nationella myndigheter som skall få gåvobistånd kommer att göras på grundval av noggrant fastställda kriterier, inbegripet bevis på att de har förmåga att göra kvantifierbara framsteg för genomförande av bestämmelserna i CWC och i enlighet med en landsspecifik handlingsplan som utarbetats under ett bilateralt biståndsbesök. En godkännandemekanism för valet av nationella myndigheter och föreslagna konsulter kommer att inrättas med företrädare för EU:s ordförandeskap, den höge representantens personliga representant för icke-spridning av massförstörelsevapen, kommissionen och OPCW. Gåvobiståndet bör bidra till att göra de utvalda nationella myndigheterna till ett självförsörjande organ åren därefter.

För att erhålla detta gåvobistånd kommer de mottagande nationella myndigheterna att för OPCW behöva uppge kvantifierbara mål att uppnå samt en tydlig tidsram för deras genomförande med användning av gåvobiståndet. Den mottagande nationella myndigheten kommer som en del av kontraktet att vara skyldig att regelbundet rapportera om sin verksamhet till OPCW. Utbetalningen av gåvobiståndet skulle göras i delutbetalningar, varvid delutbetalningarna skulle göras successivt efter genomgång av de gjorda framstegen. OPCW kommer att förse EU med relevanta närmare uppgifter om mottagarmedlemsstaternas framsteg och en redovisning av varje mottagarmedlemsstats användning av anslagen.

Beräknad totalkostnad: 180 000 EUR

c)

Deltagande av nationella myndigheter och tullmyndigheter i ett eller flera tekniska möten i Haag eller olika regioner om överföringsbestämmelserna i CWC. Detta kommer att göra det möjligt att ge information om dessa bestämmelser en bredare spridning. Dessa möten kommer i lämplig omfattning även att ägnas åt diskussionsspel, diskussioner om scenarier och utbyte av erfarenheter mellan experter från EU och andra deltagande stater.

Beräknad totalkostnad: 180 000 EUR

Beräknad totalkostnad för projekt nr 2: 585 000 EUR

2.3   Projekt nr 3: Internationellt samarbete inom området för kemisk verksamhet

 

Projektmål:

Att underlätta utvecklingen av konventionsstaternas kapacitet att genomföra CWC inom området för kemisk verksamhet i enlighet med artikel XI.

Detta projekt är huvudsakligen inriktat på att bygga upp kapacitet genom stöd till analyslaboratorier och utbildning när det gäller analytisk kompetens.

 

Projektresultat/-verksamhet

i)

Tillhandahållande av väsentlig utrustning för att förbättra kvaliteten på och exaktheten i kemiska analyser i offentligfinansierade laboratorier i konventionsstater vars ekonomier är antingen utvecklings- eller övergångsekonomier.

ii)

Att ge sådana laboratorier i dessa länder möjlighet att höja nivån på sin tekniska kompetens.

iii)

Att hjälpa kvalificerade analytiska kemister från konventionsstater att få ytterligare erfarenhet och praktisk kunskap för att underlätta analysen av kemikalier i samband med det nationella genomförandet av CWC.

 

Projektbeskrivning

Bidraget från EU kommer att inriktas på följande två aspekter:

a)

Laboratoriestöd

Enligt ett program för laboratoriestöd har OPCW lämnat stöd för att förbättra den tekniska kompetensen hos laboratorier som ägnar sig åt kemisk analys och övervakning. Stödet ges i huvudsak som ekonomiskt bistånd för teknisk utvärdering eller revision av ett laboratorium för att förbättra dess kompetensnivå, för utbildning av teknisk personal vid ett avancerat laboratorium/institut för kompetensutveckling, praktiktjänstgöring vid ett erkänt laboratorium för kompetensutveckling, genomförande av småskaliga forskningsprojekt om metodutveckling, validering osv.

Stödet från OPCW täcker dock inte kostnaderna för inköp av hårdvara eller andra investeringskostnader. Eftersom det expertstöd som är tillgängligt i OPCW dessutom är begränsat på grund av andra åtaganden måste sådant stöd komma från externa källor. Inom ramen för rådets gemensamma åtgärd av den 22 november 2004 beslutades att ett projekt för laboratoriestöd skulle genomföras under 2005, genom vilket åtta offentligfinansierade laboratorier i länder med utvecklings- eller övergångsekonomi förses med väsentlig analysutrustning, exempelvis en bordsmonterad gaskromatograf eller en bordsmonterad gaskromatograf-masspektrometer med nödvändigt tekniskt bistånd för att höja deras tekniska kompetens i fråga om analys av kemikalier på CWC-området. Som svar på en not som skickades ut av OPCW:s tekniska sekretariat för att få ansökningar om stöd genom projektet kom sammanlagt 100 ansökningar in. 19 av dessa rekommenderades för övervägande av EU. Eftersom bara åtta laboratorier skulle erhålla stöd inom ramen för projektet under 2005, kunde emellertid de återstående elva ansökningarna på slutlistan inte komma i fråga.

EU-stöd för att bestrida de kostnader som dessa krav medför kommer att ge laboratorierna i målländerna goda möjligheter att förbättra sin tekniska kompetens betydligt och förbättra kvaliteten på och exaktheten i de kemiska analyserna. Det nya projekt som skall genomföras 2006 kommer att omfatta ytterligare åtta laboratorier, eller så många som anslagen räcker till, vilka skall väljas ut med hjälp av godkännandemekanismen i projekt 2.2 b.

Detta projekt blir därför en förlängning av 2005 års projekt för laboratoriestöd. Det kommer att börja att genomföras först sedan EU:s medlemsstater gjort en positiv utvärdering av det nuvarande projektet på grundval av en skriftlig rapport från OPCW.

Godkännandemekanism

Godkännandemekanismen för projekt 2.2 b kommer att användas för valet av mottagare som skall beviljas detta gåvobistånd. Det krävs ett förhandsgodkännande av EU:s medlemsstater för projekt som gäller de åtta offentligfinansierade laboratorierna, inklusive hårdvarustöd. Endast laboratorier med anknytning till CWC bör vara stödberättigade och vederbörlig hänsyn kommer att tas till i vad mån de möjliga mottagarstaterna har genomfört CWC och om de regelbundet ger sina bidrag till OPCW:s budget. Alla överföringar inom detta projekt skall ske i enlighet med rådets förordning (EG) nr 1334/2000 av den 22 juni 2000 om upprättande av en gemenskapsordning för kontroll av export av produkter och teknik med dubbla användningsområden (1) samt enligt riktlinjerna för det relevanta exportkontrollsystemet, inom vars ram OPCW:s tekniska sekretariat kan uppmanas att ta på sig en övervakande roll. De konventionsstater som kommer att beviljas stöd inom detta projekt skall garantera att de överförda varorna används i enlighet med bestämmelserna i CWC genom att underteckna ett samförståndsavtal härom med OPCW:s tekniska sekretariat.

Beräknad totalkostnad: 700 000 EUR

b)

Kurs för utveckling av analytisk förmåga

Genom rådets gemensamma åtgärd av den 22 november 2004 gavs stöd till en kurs i analytisk utveckling för 20 deltagare i en av Europeiska unionens medlemsstater under 2005. Kursen genomfördes med framgång från den 24 juni till den 8 juli 2005 i Nederländerna. Med hänsyn till det mycket stora intresset från målländernas sida, dvs. länder med utvecklings och övergångsekonomi, för att få delta i kursen (nästan 180 ansökningar kom in) föreslås att genomföra samma kurs i två omgångar under 2006. Kurserna genomförs i Europa antingen med hjälp av en enda institution eller med två institutioner. Det skall finnas plats för 20 deltagare i varje kurs. Deltagarna bör ha en tydlig anknytning till CWC:s verksamhet och i synnerhet till genomförandet av CWC i sitt hemland. Kursen kommer att syfta till att ge kvalificerade analytiska kemister från konventionsstater som antingen är utvecklingsländer eller har övergångsekonomi ytterligare erfarenheter och praktiska kunskaper, att underlätta analysen av kemikalier som har samband med det nationella genomförandet av CWC, att öka den nationella kapaciteten i konventionsstaterna genom att erbjuda utbildning i analytisk kemi för personal från näringslivet, akademiska institutioner och statliga laboratorier, att underlätta antagandet av god laboratoriepraxis och att öka antalet medarbetare som de nationella myndigheterna och sekretariatet kan utnyttja i framtiden. Den kommer att omfatta både teoretisk och praktisk utbildning och ägnas åt systemvalidering, felsökning, förberedelse och analys av prover. Varje kurs kommer att pågå två veckor i juni–juli eller någon annan passande period 2006.

Beräknad totalkostnad: 230 000 EUR

Beräknad totalkostnad för projekt nr 3: 930 000 EUR

3.   Varaktighet

Den beräknade sammanlagda tidsåtgången för genomförandet av denna gemensamma åtgärd är tolv månader.

4.   Mottagare

Mottagare av universalitetsrelaterad verksamhet är stater som inte är konventionsstater (både signatärstater och icke signatärstater). Mottagare av genomföranderelaterad verksamhet är konventionsstater utanför EU. Valet av mottagarländer kommer att göras av OPCW i samordning med ordförandeskapet för Europeiska unionens råd.

5.   Genomförandeorgan

OPCW kommer att ansvara för genomförandet av de tre projekten. Dessa tre projekt kommer att genomföras av OPCW-personal med hjälp av OPCW:s konventionsstater och deras institutioner, utvalda experter eller entreprenörer enligt ovan. När det gäller entreprenörer skall OPCW:s eventuella upphandling av varor, entreprenader eller tjänster inom ramen för denna gemensamma åtgärd genomföras enligt OPCW:s tillämpliga regler och förfaranden, i enlighet med Europeiska gemenskapens bidragsavtal med en internationell organisation.

6.   Övriga medverkande

Projekten kommer till 100 % att finansieras genom denna gemensamma åtgärd. Experter från OPCW:s konventionsstater kan betraktas som övriga medverkande. De kommer att arbeta i enlighet med standardreglerna för OPCW-experters verksamhet.

7.   Beräknade budgetbehov

EU:s bidrag kommer att täcka 100 % av genomförandet av de tre projekt som beskrivs i denna bilaga. De beräknade kostnaderna är följande:

Projekt nr 1

126 000 EUR

Projekt nr 2

585 000 EUR

Projekt nr 3

930 000 EUR

TOTALKOSTNAD (exklusive oförutsedda utgifter):

1 641 000 EUR

Dessutom ingår en reserv för oförutsedda utgifter på cirka 3 % av de stödberättigande kostnaderna (56 000 EUR).

TOTALKOSTNAD inklusive oförutsedda utgifter:

1 697 000 EUR

8.   Finansiellt referensbelopp för att täcka den totala kostnaden för projekten

Den totala kostnaden för projekten är 1 697 000 EUR.


(1)  EGT L 159, 30.6.2000, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1504/2004 (EUT L 281, 31.8.2004, s. 1).