28.12.2004   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 381/84


RÅDETS GEMENSAMMA ÅTGÄRD 2004/909/GUSP

av den 26 november 2004

om inrättande av en expertgrupp inför ett eventuellt samordnat EU-uppdrag i Irak avseende polisen, rättsstatsprincipen och den civila förvaltningen

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA GEMENSAMMA ÅTGÄRD

med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artiklarna 14 och 26 i detta, och

av följande skäl:

(1)

Europeiska unionen är engagerad för ett säkert, stabilt, enat, välmående och demokratiskt Irak som kommer att bidra positivt till stabiliteten i regionen. EU stöder det irakiska folket och den irakiska interimsregeringen i deras ansträngningar för den ekonomiska, sociala och politiska återuppbyggnaden av Irak inom ramen för genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 1546 av den 8 juni 2004.

(2)

Vid mötet den 5 november 2004 välkomnade Europeiska rådet den gemensamma undersökningsgruppens arbete om ett eventuellt samordnat uppdrag i Irak avseende polisen och rättsstatsprincipen och tog dess rapport i beaktande. Europeiska rådet erkände vikten av att stärka det straffrättsliga systemet i överensstämmelse med respekten för rättsstatsprincipen, de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Det noterade de irakiska myndigheternas önskemål om att EU skall bli mer aktivt involverat i Irak och att en förstärkning av den straffrättsliga sektorn skulle svara mot Iraks behov och prioriteringar.

(3)

Europeiska rådet beslutade att en expertgrupp bör sändas senast i slutet av november 2004 för att fortsätta dialogen med de irakiska myndigheterna, för att börja den inledande planeringen för ett möjligt samordnat EU-uppdrag avseende polisen, rättsstatsprincipen och den civila förvaltningen som förväntas börja efter valen, som planeras till den 30 januari 2005, och i synnerhet för att bedöma de brådskande säkerhetsbehoven för ett sådant uppdrag. En dialog med andra länder i regionen om dessa och andra frågor bör också uppmuntras.

(4)

EU kommer att använda sin dialog med Irak och dess grannar till att främja fortsatt regionalt engagemang och stöd för förbättrad säkerhet och för den politiska processen och återuppbyggnadsprocessen i Irak på grundval av delaktighet, demokratiska principer, respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen, liksom stöd för säkerhet och samarbete i regionen.

(5)

Ett sådant uppdrag bör vara säkert, oberoende och tydligt, men samtidigt komplettera och ge ett mervärde åt pågående internationella insatser samt utveckla synergier med pågående insatser från gemenskapens och medlemsstaternas sida. Alla säkerhetsaspekter måste tas i vederbörligt beaktande innan rådet kan fatta något beslut om ett uppdrag i Irak.

(6)

Med tanke på den rådande säkerhetssituationen i Irak och Bagdad bör varje utplacering av expertgruppen, eller delar av denna, inom Irak (inbegripet omfattningen och varaktigheten av en sådan utplacering) endast beslutas på grundval av lämpliga råd och bedömningar avseende säkerheten och under förutsättning av att fullgoda säkerhetsarrangemang och logistiska arrangemang föreligger för att minimera risknivån.

(7)

Expertgruppen kommer att genomföra sitt mandat i en situation som utgör ett hot mot allmän ordning, lugn och säkerhet för enskilda personer samt mot stabiliteten i Irak och som skulle kunna skada målen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken i enlighet med artikel 11 i fördraget om Europeiska unionen.

(8)

I enlighet med riktlinjerna från Europeiska rådet i Nice den 7–9 december 2000 bör det i denna gemensamma åtgärd fastslås rollen för generalsekreteraren/den höge representanten i enlighet med artiklarna 18 och 26 i fördraget om Europeiska unionen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Uppdraget

1.   En expertgrupp upprättas härmed för att fortsätta dialogen med de irakiska myndigheterna, för att börja den inledande planeringen för ett eventuellt samordnat EU-uppdrag avseende polisen, rättsstatsprincipen och den civila förvaltningen, som förväntas börja efter valen i januari 2005, och i synnerhet för att bedöma de brådskande säkerhetsbehoven för ett sådant uppdrag. En dialog med andra länder i regionen bör också uppmuntras.

2.   Expertgruppen skall sändas ut senast i slutet av november 2004.

3.   Expertgruppen skall verka i enlighet med det mandat som anges i artikel 2.

Artikel 2

Mandat

1.   Senast i slutet av januari 2005 förväntas expertgruppen upprätta en rapport där detaljerade alternativ för att ta itu med ovannämnda mål anges. Dess resultat skall stödjas av detaljerade analyser av både de olika alternativens genomförbarhet, deras mervärde i förhållande till befintliga och planerade nationella och internationella initiativ på detta område och säkerhetskraven.

2.   Expertgruppen skall grunda sin inledande planering på Europeiska rådets uttalande att ”även om Europeiska rådet gjorde den bedömningen att verksamhet utanför Irak med närvaro av sambandsmän i Irak skulle vara genomförbar i detta skede, var det enigt om att alla säkerhetsaspekter måste tas i vederbörligt beaktande innan något beslut kan fattas om ett uppdrag i Irak”. Dialog med andra länder i regionen bör också föras.

3.   Rapporten skall i synnerhet identifiera och inbegripa

en omfattande och detaljerad analys av säkerhetssituationen i Irak, som inbegriper en detaljerad hotbedömning för alla aspekter av det eventuella uppdraget i Irak; i analysen bör den senaste utvecklingen i landet beaktas fram till det att rapporten läggs fram; där bör också ges direktiv om en beredskapsplan för alla delar av uppdraget inom Irak, för det fall att en försämring av säkerhetssituationen inträffar,

de områden där politiska råd kan ges och specifika målsättningar för sådana råd och profilen för den sakkunskap som krävs för att ge dem,

specifika utbildningskrav, exakt målgrupp för sådan utbildning och olika modellers relativa förtjänster för att ge utbildningen (inbegripet inom landet och utom landet),

alla relevanta internationella normer (i synnerhet FN:s, Europarådets och OSSE:s normer) som bör avspeglas i utbildningsmaterialet,

räckvidden för samarbetet med FN, i linje med EU:s och FN:s gemensamma förklaring om krishantering,

pågående eller planerat bistånd från andra givare på områden som är relevanta för den planerade operationen,

kopplingar till befintliga ramar för samordning av bistånd inom Irak och nationella utvecklingsramar,

möjliga områden för uppdraget, inom och utom Irak,

tidsplaner för utstationeringen,

personal, logistik, tekniska krav och säkerhetskrav,

nödvändiga faktorer för en budget avseende de olika alternativen,

nödvändiga faktorer för utkast till avtal om status för uppdraget.

4.   Expertgruppen skall föra lämplig dialog med irakiska myndigheter både på nationell och regional nivå och inom den straffrättsliga sektorn och med andra relevanta aktörer. Den bör säkerställa regelbunden kontakt med det irakiska planeringsministeriet, som har ansvar för den övergripande samordningen av biståndsinsatser. Gruppen skall också upprätta nära kontakt med Europeiska kommissionens kontor för Irak (för närvarande baserat i Amman), medlemsstaternas bilaterala program, FN:s biståndsmission i Irak (UNAMI) och FN:s utvecklingsgrupp, andra väsentliga internationella biståndsgivare och myndigheter från området.

5.   Expertgruppen kommer att bestå av en liten kärntrupp som vid behov kan kompletteras med kortvarig hjälp med sakkunskap.

Artikel 3

Chef för expertgruppen och medlemmar av expertgruppen

1.   Pieter Feith utnämns till chef för expertgruppen. Han skall välja ut medlemmarna i expertgruppen under generalsekreterarens/den höge representantens ledning. Chefen för expertgruppen skall rådgöra med Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik, nedan kallad KUSP, i fråga om expertgruppens storlek och sammansättning.

2.   Expertgruppens chef och dess medlemmar skall utstationeras av medlemsstaterna eller EU:s institutioner. Alla medlemmar i expertgruppen skall kvarstå under utstationerande medlemsstats eller EU-institutions ledning och skall genomföra sina uppgifter och agera så att expertgruppens intresse tillgodoses. Både under och efter det att deras mandat har verkställts skall medlemmarna i expertgruppen visa största diskretion med avseende på alla omständigheter och all information rörande uppdraget.

3.   Den medlemsstat eller EU-institution som har utstationerat en medlem av personalen skall vara ansvarig för att besvara alla anspråk från eller rörande denne i samband med utstationeringen. Den berörda medlemsstaten eller EU-institutionen skall vara ansvarig för att i förekommande fall väcka talan mot den utstationerade personen.

4.   Expertgruppens chef skall stå i spetsen för expertgruppen och ansvara för dess ledning.

Artikel 4

Politisk kontroll och rapportering

1.   Expertgruppens chef skall agera under generalsekreterarens/den höge representantens ledning och rapportera till honom. KUSP skall regelbundet erhålla rapporter från expertgruppens chef.

2.   KUSP skall under rådets ansvar utöva den politiska kontrollen. KUSP skall regelbundet rapportera till rådet.

Artikel 5

Säkerhet

1.   Expertgruppens chef skall – i samråd med representanten för rådets säkerhetsbyrå för uppdraget – ansvara för att de minimisäkerhetsnormer som gäller för expertgruppen uppfylls.

2.   Medlemsstaterna skall sträva efter att förse expertgruppen med säker inkvartering, skyddsvästar och närskydd i Irak.

3.   Expertgruppens chef skall samråda med KUSP om säkerhetsfrågor som påverkar utplaceringen av gruppen i enlighet med instruktionerna från generalsekreteraren/den höge representanten.

Artikel 6

Finansiella arrangemang

1.   Det finansiella referensbeloppet för att täcka kostnaderna för expertgruppen skall vara 1 058 000 EUR.

2.   De utgifter som finansieras genom det i punkt 1 angivna beloppet skall förvaltas i enlighet med de förfaranden och regler som gäller för Europeiska unionens allmänna budget, med undantag för att eventuell förhandsfinansiering inte skall förbli gemenskapens egendom.

3.   Kommissionen skall ingå ett kontrakt med expertgruppens chef. Denne skall lämna en fullständig rapport till kommissionen och övervakas av denna när det gäller budgetaspekterna av den verksamhet som bedrivs inom ramen för hans kontrakt. Expertgruppens chef skall vara redovisningsskyldig inför kommissionen beträffande alla utgifter.

4.   I de finansiella arrangemangen skall expertgruppens operationella behov respekteras, inbegripet de som hör samman med dess säkerhet.

5.   Utgifterna skall vara stödberättigande från och med datum för ikraftträdandet av denna gemensamma åtgärd.

Artikel 7

Ikraftträdande

Denna gemensamma åtgärd träder i kraft samma dag som den antas.

Den skall upphöra att gälla den 15 februari 2005.

Artikel 8

Offentliggörande

Denna gemensamma åtgärd skall offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdad i Bryssel den 26 november 2004.

På rådets vägnar

B. R. BOT

Ordförande