32003R1982

Kommissionens förordning (EG) nr 1982/2003 av den 21 oktober 2003 om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1177/2003 om gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor (EU-SILC) när det gäller bestämmelser om insamling och spårbarhet (Text av betydelse för EES.)

Europeiska unionens officiella tidning nr L 298 , 17/11/2003 s. 0029 - 0033


Kommissionens förordning (EG) nr 1982/2003

av den 21 oktober 2003

om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1177/2003 om gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor (EU-SILC) när det gäller bestämmelser om insamling och spårbarhet

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1177/2003 av den 16 juni 2003 om gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor (EU-SILC)(1), särskilt artikel 15.2 d i denna, och

av följande skäl:

(1) Genom förordning (EG) nr 1177/2003 inrättades en gemensam ram för systematisk framställning av gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor med jämförbara och aktuella uppgifter av tvärsnittskaraktär och longitudinell karaktär om inkomst samt av grad och sammansättning av fattigdom och social utslagning på nationell nivå och på Europeiska unionens nivå.

(2) Enligt artikel 15.2 d i förordning (EG) nr 1177/2003 krävs genomförandeåtgärder för att harmonisera metoder och definitioner för urval och bestämmelser om spårbarhet.

(3) De åtgärder som föreskrivs i denna förordning står i överensstämmelse med yttrandet från Statistiska programkommittén.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

De bestämmelser och riktlinjer om urval och spårbarhet samt de definitioner som skall tillämpas för gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor (EU-SILC) skall fastställas i bilagan.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 21 oktober 2003.

På kommissionens vägnar

Pedro Solbes Mira

Ledamot av kommissionen

(1) EGT L 165, 3.7.2003, s. 1.

BILAGA

1. DEFINITIONER

För syftet med denna förordning skall följande definitioner gälla den longitudinella delstudien av EU-SILC:

a) ursprungligt urval: urval av hushåll eller personer vid tidpunkten för urval avsedda att ingå i EU-SILC.

b) urvalspersoner: samtliga eller ett urval av hushållsmedlemmar i det ursprungliga urvalet som uppnått en viss ålder.

c) åldersgräns som används för att definiera urvalspersoner:

Vid en panelstudie som omfattar fyra år får denna åldersgräns inte vara högre än 14 år. I länder med en panelstudie som omfattar fyra år och som använder ett urval av adresser eller hushåll skall alla personer som är 14 år eller äldre i det ursprungliga urvalet vara urvalspersoner. I länder med en panelstudie som omfattar fyra år och som använder urvalspersoner skall detta innebära ett urval av minst en sådan person per hushåll.

Ovannämnda lägsta åldersgräns skall sänkas vid längre varaktighet för panelen. Vid en varaktighet för panelen som överstiger åtta år skall medlemmar i alla åldrar i det ursprungliga urvalet vara urvalspersoner och barn, som fötts av urvalskvinnor under den tid som modern ingick i panelen, skall införas som urvalspersoner.

d) panelens varaktighet: det antal år under vilka de urvalspersoner, som en gång utvalts för urvalet, ingår i panelen.

e) urvalshushåll: ett hushåll som omfattar minst en urvalsperson. Ett urvalshushåll skall ingå i EU-SILC för insamling av detaljerade uppgifter då det omfattar minst en person som är 16 år eller äldre.

f) detaljerade uppgifter: de personuppgifter (hälsotillstånd, tillgång till hälso- och sjukvård, detaljerade uppgifter om arbete, tidigare sysselsättningar och översikt över sysselsättningar) som infordras för minst en urvalsperson över 16 år i varje hushåll.

g) övriga hushållsmedlemmar (icke-urvalspersoner): alla som vid tillfället tillhör ett urvalshushåll och som ovan inte definierats som urvalspersoner.

h) roterande uppläggning av panelstudien: urval som grundas på ett antal delurval eller replikationer som var och en överensstämmer i omfång och uppläggning samt är representativ för hela populationen. Från ett år till ett annat behålls vissa replikationer medan andra avförs och ersätts med nya.

Vid en roterande uppläggning av en panelstudie som grundar sig på fyra replikationer med en replikation per år skall en av replikationerna uteslutas omedelbart efter det första året, den andra behållas i två år, den tredje i tre år och den fjärde i fyra år. Från det andra året och framöver skall en ny replikation införas varje år och behållas i fyra år.

För tvärsnittsdelstudier och longitudinella delstudier av EU-SILC skall följande definitioner tillämpas:

i) ålder: åldern vid slutet av inkomstreferensperioden.

j) hushållsmedlemmar: de villkor som krävs för att klassificera en person som hushållsmedlem enligt bilaga I till kommissionens förordning (EG) nr 1980/2003(1) om definitioner och uppdaterade definitioner.

k) kollektiva hushåll: icke-institutionella kollektiva boendeformer såsom pensionat, skolinternat eller andra bostäder som delas av mer än fem personer utan att de delar hushållskostnaderna. Här innefattas också personer som bor som inackorderingar i hushåll med mer än fem inackorderingar.

l) institutioner: ålderdomshem, hälso- och sjukvårdsinstitutioner, religiösa institutioner (kloster), ungdomsvårdsskolor och fångvårdsanstalter. Institutioner åtskiljs i grunden från kollektiva hushåll genom att i de förra har de intagna inget individuellt ansvar för hushållsskötseln. I vissa fall kan med utgångspunkt i detta senare synsätt ålderdomshem betraktas som kollektiva hushåll.

2. EU-SILC:s MÅLPOPULATION

EU-SILC:s målpopulation skall utgöras av alla de privathushåll och personer som vid intervjutillfället ingår i dem och som finns inom medlemsstatens territorium vid tidpunkten för uppgiftsinsamlingen. Personer som bor i kollektiva hushåll och på anstalter utesluts i allmänhet ur målpopulationen.

De smärre delar av det nationella territoriet som inte uppgår till mer än 2 % av den nationella populationen och de nationella territorier som förtecknas nedan kan efter överenskommelse mellan berörda medlemsstater och kommissionen (Eurostat) uteslutas ur EU-SILC.

TABELL 1

Nationella territorier som kan uteslutas ur EU-SILC:s målgrupp

>Plats för tabell>

3. URVAL

1. För alla delstudier inom EU-SILC (oavsett om de grundas på undersökning eller register) skall tvärsnittsuppgifter och longitudinella (ursprungligt urval) uppgifter grundas på ett nationellt representativt sannolikhetsurval av den population som bor i privathushåll inom landet, oavsett språk, nationalitet eller mantalsskrivningsförhållande. Alla privathushåll och alla personer inom hushållet som är 16 år eller äldre skall vara valbara.

2. Representativa sannolikhetsurval skall utföras bland såväl de hushåll som utgör grundläggande enheter för urval, uppgiftsinsamling och uppgiftsanalys, som bland individerna inom målpopulationen.

3. Urvalsramen och metoderna för dragningen skall säkerställa att varje individ och hushåll inom målpopulationen får en känd urvalssannolikhet som är större än noll.

4. Genom ett undantag skall i Tyskland styckena 1-3 tillämpas uteslutande på den del av urvalet som grundar sig på sannolikhetsurvalet i enlighet med artikel 8 i förordning (EG) nr 1177/2003 om gemenskapsstatistik över inkomst- och levnadsvillkor.

4. URVALETS REPRESENTATIVITET

När det gäller precisionskraven för de mest kritiska variablerna och målet att framlägga resultat på såväl det enskilda landets nivå som på EU-nivån i dess helhet, hänvisas i förordning (EG) nr 1177/2003 (artikel 9 och bilaga II) till den minsta effektiva urvalsstorlek som måste uppnås.

Enskilda länder kan vilja ha ett större urval för att möta nationella krav. För att bedöma designeffekten i syfte att bestämma den urvalsstorlek som skall uppnås skall den tvärsnittsstrukturindikator för fattigdomsrisk på nationell nivå, som definierats av rådet användas som statistisk referens. För den longitudinella delstudien kan denna tvärsnittsindikator gälla från det första året för varje serie av longitudinella uppgifter. Den faktor, med vilken den krävda urvalsstorleken skall behöva ökas för att beakta bortfall och designeffekter, skall avgöras av varje enskilt land på grundval av tidigare erfarenheter och föreslagen undersökningsuppläggning samt erhålla kommissionens (Eurostat) samtycke.

5. PRECISIONSKRAV VID OFFENTLIGGÖRANDE

Precisionskraven vid offentliggörande av de uppgifter som insamlats inom EU-SILC skall uttryckas i termer av det antal observationer på vilka statistiken grundar sig och bortfallsnivån för frågan (att läggas till det totala antalet uteblivna svar på enhetsnivå). Kommissionen skall inte offentliggöra en skattning om den grundar sig på färre än 20 observationer eller om bortfallen för den berörda frågan överstiger 50 %. Uppgifterna skall offentliggöras av kommissionen med ett flaggtecken om de grundar sig på 20-49 observationer eller om bortfallet för den berörda frågan överstiger 20 % och är mindre än eller lika med 50 %. Uppgifterna skall offentliggöras av kommissionen på normalt sätt när de grundar sig på 50 eller fler observationer och bortfallet för frågan inte överstiger 20 %.

Alla offentliggöranden av uppgifter skall innehålla såväl teknisk information för varje medlemsstat om den effektiva urvalsstorleken som en allmän indikation på standardfelet för åtminstone huvudestimaten.

6. UPPFÖLJNING AV URVALSPERSONER, URVALSHUSHÅLL OCH ÖVRIGA HUSHÅLLSMEDLEMMAR I EU-SILC:S LONGITUDINELLA DELSTUDIE

1. För att undersöka förändringar över tid på individnivå och beräkna den indikator för social sammanhållning, som avser varaktig monetär fattigdom skall alla urvalspersoner, som stannar eller flyttar mellan privathushåll inom det territorium som omfattas av undersökningen, förbli i EU-SILC-urvalet för en tid (panelens varaktighet) av minst fyra år.

2. Genom ett undantag till stycke 1 i de medlemsstater som använder en roterande uppläggning kan panelens varaktighet variera från ett till minst fyra år för de replikationer som införs det första året.

3. Bestämmelser för uppföljning av urvalspersoner, urvalshushåll och övriga hushållsmedlemmar ges nedan.

TABELL 2

Bestämmelser för uppföljning av urvalspersoner, urvalshushåll och och övriga hushållsmedlemmar

>Plats för tabell>

7. IMPUTERING OCH VÄGNING

1. När svarsbortfall för inkomstvariabler på delstudienivå medför uteblivna uppgifter skall lämpliga metoder för statistisk imputering tillämpas.

2. När en bruttoinkomstvariabel på delstudienivå inte insamlas direkt skall lämpliga metoder för statistisk imputering och/eller substitution tillämpas för att erhålla de sökta målvariablerna.

3. När bortfall för ett individuellt frågeformulär inträffar inom ett urvalshushåll skall lämpliga statistiska åtgärder för vägning och/eller imputering användas för att skatta hushållets totala inkomst.

4. Vikter skall beräknas när det krävs för att ta hänsyn till urvalsenheternas urvalssannolikhet och bortfallet samt när det är lämpligt att justera urvalet med hjälp av externa uppgifter om hushålls- och individfördelningar i målpopulationen såsom kön, ålder (i grupper om fem år), hushållets storlek och sammansättning, region (NUTS II-nivå) eller inkomstuppgifter från andra nationella källor, då berörda medlemsstater betraktar sådana externa uppgifter som tillräckligt tillförlitliga.

5. Medlemsstaterna skall förse kommissionen (Eurostat) med alla de uppgifter som krävs om undersökningens uppläggning, metod och genomförande samt i synnerhet ange de kriterier som legat till grund för urvalsdesign och urval.

(1) Se sidan 1 i detta nummer av EUT.