32003D0209

2003/209/EG: Kommissionens beslut av den 25 mars 2003 om inrättande av en rådgivande arbetsgrupp med beteckningen "Expertgruppen för frågor om människohandel"

Europeiska unionens officiella tidning nr L 079 , 26/03/2003 s. 0025 - 0027


Kommissionens beslut

av den 25 mars 2003

om inrättande av en rådgivande arbetsgrupp med beteckningen "Expertgruppen för frågor om människohandel"

(2003/209/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om Europeiska unionen, och

av följande skäl:

(1) Europeiska unionen skall bevara och utveckla unionen som ett område med frihet, säkerhet och rättvisa.

(2) Europeiska unionen skall ge medborgarna en hög säkerhetsnivå inom området med frihet, säkerhet och rättvisa. Detta mål skall uppnås genom förebyggande och bekämpande av brottslighet, vare sig denna är organiserad eller ej, särskilt människohandel och brott mot barn.

(3) Enligt artikel 5.3 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna skall människohandel vara förbjuden.

(4) Människohandel enligt definitionen i rådets rambeslut 2002/629/RIF av den 19 juli 2002 om bekämpande av människohandel(1) är ett allvarligt brott som kränker de mänskliga rättigheterna och den mänskliga värdigheten och kräver tvärfackliga åtgärder som riktas mot hela kedjan, inklusive ursprungsländer, transitländer och destinationsländer.

(5) Vid sitt möte i Tammerfors den 15 och 16 oktober 1999 uppmanade Europeiska rådet till förebyggande av alla former av människohandel. Europeiska rådet i Sevilla den 21 och 22 juni 2002 angav att det behövs en beslutsam kamp mot människohandel.

(6) Den 18-20 september 2002 hölls en europeisk konferens om förebyggande och bekämpande av människohandel - Global utmaning i det tjugoförsta århundradet. Konferensen utmynnade i den så kallade Brysseldeklarationen, som inkluderar en bilaga med rekommendationer, standarder och bästa praxis där det sägs att kommissionen bör tillsätta en expertgrupp för frågor om människohandel.

(7) En sådan expertgrupp bör kunna bidra avsevärt till det fortsatta arbetet med att förebygga och bekämpa människohandel och bör göra det möjligt för kommissionen att samla in synpunkter på ett eventuellt kommissionsinitiativ rörande människohandel.

(8) Därför bör en sådan expertgrupp inrättas, och dess uppdragstid och sammansättning anges.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

1. Härmed inrättas en rådgivande arbetsgrupp, med beteckningen "Expertgruppen för frågor om människohandel".

2. Expertgruppen skall bestå av kvalificerade personer med kunskaper om människohandel. Dessa kunskaper skall grunda sig på erfarenhet av arbete i Europaparlamentet, i EU-medlemsstaternas, kandidatländernas eller tredje lands förvaltning, eller i mellanstatliga, internationella eller icke-statliga organisationer involverade i kampen mot människohandel eller på akademisk forskning för offentliga eller privata universitet eller institut.

Artikel 2

Uppdrag

1. Kommissionen får vända sig till expertgruppen i alla frågor som rör människohandel.

2. Expertgruppen skall avge yttranden eller lämna rapporter till kommissionen på kommissionens begäran eller på eget initiativ, med beaktande av rekommendationerna i Brysseldeklarationen.

3. Senast nio månader efter inrättandet skall expertgruppen avlägga en rapport med utgångspunkt i dessa rekommendationer för att ge kommissionen möjlighet att lägga fram konkreta förslag på europeisk nivå.

Artikel 3

Sammansättning

1. Expertgruppen skall ha 20 medlemmar.

2. Expertgruppens medlemmar skall vara personer med erfarenhet av kampen mot människohandel efter arbete i

a) EU-medlemsstaternas förvaltning (sju medlemmar),

b) kandidatländernas förvaltning (fyra medlemmar),

c) mellanstatliga, internationella och icke-statliga organisationer som är verksamma på europeisk nivå, med väldokumenterad erfarenhet och kunskap om människohandel (nio medlemmar).

Personer med erfarenhet av akademisk forskning för offentliga eller privata universitet eller institut i EU-medlemsstaterna får också utnämnas som medlemmar i expertgruppen på förslag från de ovannämnda medlemmarna.

3. Vardera könets representation skall utgöra minst 40 % av expertgruppens medlemmar.

4. Medlemmarna skall utses i egenskap av oberoende experter och inte som företrädare för de stater eller organisationer de arbetar för.

Artikel 4

Utnämning

1. Medlemmarna skall utses av kommissionen på grundval av objektiva kriterier för dokumenterad kompetens och erfarenhet. Kommissionen kommer att utse medlemmarna från en förteckning över personer som föreslås av

a) EU-medlemsstaternas regeringar,

b) kandidatländernas regeringar, och

c) internationella, mellanstatliga och icke-statliga organisationer som är verksamma på EU-nivå med att förebygga och bekämpa människohandel och vilkas projekt för att bekämpa människohandel har fått medfinansiering genom något av EU-programmen Stop I eller Stop II.

Varje medlemsstat och kandidatland och var och en av de ovannämnda organisationerna får föreslå högst tre personer som medlemmar.

2. Kommissionen skall i informationssyfte offentliggöra förteckningen över medlemmar i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 5

Uppdragstid

1. Medlemmarnas uppdragstid skall vara ett år. Den kan förlängas.

2. När uppdragstiden löper ut skall expertgruppens medlemmar kvarstå i sin funktion tills de ersätts eller utnämns på nytt.

3. En medlems uppdrag skall upphöra om medlemmen avgår eller avlider. I så fall skall en ersättare utses för återstoden av tiden i den ordning som anges i artikel 4.

4. Arbete i expertgruppen berättigar inte till någon ersättning.

Artikel 6

Arbetsgrupper

Expertgruppen får till utförande av de arbetsuppgifter som anges i artikel 2 inrätta tillfälliga arbetsgrupper. Arbetsgrupperna skall ha högst åtta medlemmar.

Artikel 7

Ytterligare experter

1. Expertgruppen får bjuda in envar med särskilda kunskaper om en fråga på dagordningen att delta i expertgruppens arbete. Sådana personer får endast delta i behandlingen av den fråga som inbjudan gäller.

2. Expertgruppen får bjuda in officiella företrädare för medlemsstaterna, kandidatländerna och tredje land samt för internationella, mellanstatliga och icke-statliga organisationer.

Artikel 8

Ordförandeskap och presidium

1. Expertgruppen skall med en majoritet på två tredjedelar av de närvarande medlemmarna bland sina medlemmar utse en ordförande och två vice ordförande.

2. Vid uppdragstidens utgång skall ordföranden och vice ordförandena kvarstå i sina funktioner till dess att de ersatts eller utnämnts på nytt.

3. Om ordföranden eller någon av vice ordförandena avgår eller avlider, skall en ersättare väljas för återstoden av uppdragstiden i den ordning som anges i punkt 1.

4. Presidiet skall utgöras av ordföranden och vice ordförandena.

5. Presidiet skall förbereda och organisera expertgruppens arbete.

6. Presidiet får bjuda in arbetsgruppernas ordförande att delta i sina möten.

Artikel 9

Sekretariat

Kommissionens avdelningar skall fungera som sekretariat för expertgruppen, presidiet och arbetsgrupperna.

Artikel 10

Närvaro från kommissionens avdelningar

Kommissionens berörda avdelningar får närvara vid möten i expertgruppen, presidiet och arbetsgrupperna.

Artikel 11

Yttranden och rapporter

1. Expertgruppen skall lägga fram yttranden och rapporter för kommissionen. Kommissionen får fastställa en tidsfrist inom vilken ett yttrande eller en rapport skall läggas fram.

2. Omröstning skall inte förekomma under expertgruppens överläggningar. Om expertgruppen är enig om ett yttrande eller en rapport skall den utarbeta gemensamma slutsatser som skall bifogas mötesprotokollen. Om det inte råder enighet om ett yttrande eller en rapport skall expertgruppen meddela kommissionen de skiljaktiga ståndpunkterna.

3. Kommissionen får offentliggöra expertgruppens rapporter, yttranden och arbetsdokument på Internet, förutsatt att de inte är av konfidentiell natur.

Artikel 12

Möten

1. Expertgruppens möten skall hållas i kommissionens lokaler på inbjudan från kommissionen.

2. Presidiet skall sammankallas i kommissionens lokaler på initiativ från ordföranden i samråd med kommissionen.

Artikel 13

Sekretess

Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 287 i EG-fördraget får expertgruppens medlemmar inte avslöja information som de tagit del av under arbetet i expertgruppen eller dess arbetsgrupper, om kommissionen har upplyst dem om att en viss ståndpunkt eller fråga är av konfidentiell natur. I sådana fall får endast expertgruppens medlemmar och kommissionens företrädare delta i mötena.

Artikel 14

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft samma dag som det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den 25 mars 2003.

På kommissionens vägnar

António Vitorino

Ledamot av kommissionen

(1) EGT L 203, 1.8.2002, s. 1.