32002E0495

Rådets gemensamma ståndpunkt av den 25 juni 2002 om Angola och upphävande av gemensam ståndpunkt 2000/391/GUSP

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 167 , 26/06/2002 s. 0009 - 0011


Rådets gemensamma ståndpunkt

av den 25 juni 2002

om Angola och upphävande av gemensam ståndpunkt 2000/391/GUSP

(2002/495/GUSP)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA GEMENSAMMA STÅNDPUNKT

med beaktande av Fördraget om Europeiska unionen, särskilt artikel 15 i detta, och

av följande skäl:

(1) Rådet har antagit gemensam ståndpunkt 2000/391/GUSP(1), där Europeiska unionens mål och prioriteringar med avseende på Angola fastställs.

(2) Mot bakgrund av de omfattande politiska förändringar som har ägt rum i Angola sedan 2000 är vissa bestämmelser i nämnda gemensamma ståndpunkt föråldrade och behöver uppdateras.

(3) Rådet har antagit gemensam ståndpunkt 2001/374/GUSP av den 14 maj 2001 om förebyggande, hantering och lösning av konflikter i Afrika(2) och gemensam ståndpunkt 98/350/GUSP av den 25 maj 1998 om mänskliga rättigheter, demokratiska principer, rättsstatsprincipen och sunt styrelseskick i Afrika(3).

(4) Rådet har antagit de gemensamma ståndpunkterna 97/759/GUSP(4), 98/425/GUSP(5) och 2000/391/GUSP om Angola i syfte att uppmana União Nacional para a Independência Total de Angola (Unita) att uppfylla sina skyldigheter i fredsprocessen med hänsyn till relevanta beslut i Förenta nationernas säkerhetsråd, särskilt resolutionerna 864 (1993), 1127 (1997), 1130 (1997), 1173 (1998) och 1176 (1998).

(5) I uttalandena från ordförandeskapet på Europeiska unionens vägnar av den 29 maj och 28 augusti 2001 och i slutsatserna från rådet (allmänna frågor) av den 11-12 juni 2001 bekräftade Europeiska unionen sitt stöd till alla ansträngningar att uppnå en politisk lösning på grundval av Bicesse-fredsavtalen, Lusakaprotokollet och de relevanta resolutionerna från Förenta nationernas säkerhetsråd.

Efter Jonas Savimbis död den 22 februari 2002 har unionen i uttalanden av den 28 februari och den 4 april 2002 samt i slutsatserna från Europeiska rådet i Barcelona den 15-16 mars och från rådet (allmänna frågor) den 13-14 maj uttryckt sin tillfredsställelse över att regeringen utlyste eldupphör den 13 mars och att ett samförståndsavtal som komplement till Lusakaprotokollet om eldupphör och andra kvarstående militära frågor formellt undertecknades av Angolas regering och Unita den 4 april. I dessa uttalanden tog unionen också upp behovet av att ta itu med den allvarliga humanitära situationen och uttryckte sin beredskap att stödja det angolanska folkets ansträngningar att uppnå en varaktig fred, stabilitet och en hållbar utveckling i landet.

(6) Förenta nationernas säkerhetsråd har antagit resolution 1268 (1999) om upprättandet av ett FN-kontor i Angola (UNOA) och tre gånger genom skrivelse från säkerhetsrådets ordförande till FN:s generalsekreterare förlängt UNOA:s mandat, senast till den 15 juli 2002.

(7) Förenta nationernas säkerhetsråd har antagit resolution 1404 (2002), om förlängning av mandatet för övervakningsmekanismen för sanktioner mot Unita med ännu en sexmånadersperiod till och med den 19 oktober 2002, och resolution 1412 (2002) av den 16 maj 2002, varmed man bekräftar resolutionerna 696 (1991), 864 (1993) och alla följande resolutioner, särskilt resolution 1127 (1997), erinrar om ordförandens uttalande av den 28 mars 2002, där han särskilt uttryckte säkerhetsrådets beredvillighet att överväga lämpliga och särskilda undantag från och ändringar av de åtgärder som infördes genom punkt 4 a i resolution 1127 (1997), och beslutar att de åtgärder som infördes genom punkterna 4 a och 4 b i den resolutionen, tillfälligt upphävs under nittio dagar.

(8) Rådet antog den 22 november 1996 en resolution om bistånd till minröjning och rekommenderade att, förutom vad gäller humanitärt bistånd, medel för minröjningsinsatser skall fördelas till mottagarländer vars myndigheter upphör att använda antipersonella minor. Den 28 november 1997 antog rådet också gemensam åtgärd 97/817/GUSP om antipersonella minor(6).

(9) Insatser krävs från gemenskapen för att genomföra vissa åtgärder.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Europeiska unionen kommer att arbeta för följande mål när det gäller Angola:

a) Att stödja fredsprocessen, den nationella försoningen och demokratin i Angola genom att främja gott styre och tolerans i alla politiska partier och alla sektorer av det civila samhället.

b) Att stödja en hållbar politisk lösning av konflikten i Angola på grundval av Lusakaprotokollet och relevanta resolutioner från Förenta nationernas säkerhetsråd genom en politisk dialog med deltagande av Förenta nationerna.

c) Att uppmana regeringen och Unita att fortsätta att fullt ut genomföra alla bestämmelser i det samförståndsavtal om ingående av Lusakaprotokollet som undertecknades den 4 april 2002 och betona vikten av en omedelbar och faktisk inkvartering, avväpning, demobilisering och social återanpassning av Unitas militära styrkor genom adekvat finansierade sociala program.

d) Att uppmuntra Unitas ansträngningar att omorganisera sig till ett politiskt parti, visa sin vilja att följa lagen samt uppmuntra regeringen att underlätta denna process enligt sitt åtagande i förklaringen den 13 mars 2002.

e) Att stödja Förenta nationernas säkerhetsråds avsikt att fortlöpande se över de sanktioner mot Unita med hänsyn till genomförandet av det samförståndsavtal som kompletterar Lusakaprotokollet.

f) Att uppmuntra Angolas regering att hålla fria och rättvisa allmänna val så snart som möjligt, när förhållandena så medger, att fullt ut respektera rättsstatsprincipen i hela Angola, att främja och skydda de mänskliga rättigheterna och främja det civila samhällets roll för att bidra till nationell försoning och demokratibyggnad i landet.

g) Att uppmana Angolas regering att intensifiera sina ansträngningar att lindra den mycket allvarliga humanitära situationen och att främja åtgärder för minröjning, social återanpassning och återflyttning av alla internflyktingar och flyktingar inom ramen för genomförandet av de mål som fastställs i regeringsförklaringen av den 13 mars 2002 och att skapa villkor som möjliggör hjälpinsatser från det internationella samfundet i detta hänseende.

h) Att fortsätta att uppmana Angolas regering att genomföra en öppen förvaltning av de allmänna medlen och en fullständig redovisningsskyldighet, särskilt i fråga om redovisningen av oljesektorn, till nytta för alla angolaner. Att stödja en sund makroekonomisk politik med inriktning mot fattigdom för att ge bättre utsikter till minskad fattigdom, ekonomisk tillväxt och en hållbar utveckling i landet.

i) Att främja samarbete och förståelse bland länderna i regionen i syfte att förbättra säkerheten och den ekonomiska utvecklingen i regionen.

Artikel 2

För att främja ovannämnda mål kommer Europeiska unionen att göra följande:

a) Föra en regelbunden politisk dialog med de angolanska myndigheterna enligt Cotonouavtalet.

b) Inom ramen för sin gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik stödja initiativ som bidrar till en hållbar politisk lösning i Angola i enlighet med de mål som anges i artikel 1 a och i samråd med FN:s generalsekreterare, trojkan av observatörsländer, FN:s medlemsstater samt regionala och subregionala afrikanska organisationer.

c) Handla i enlighet med beslutet i FN:s säkerhetsråds resolution 1412 (2002) att upphäva reseförbudet för högre tjänstemän inom Unita under 90 dagar.

d) Utan dröjsmål helt lyfta alla sanktioner som utfärdats av FN:s säkerhetsråd mot Unita vid ett positivt genomförande av samförståndsavtalet.

e) Erbjuda sig att bistå Angolas regering i dess ansträngningar att stärka de demokratiska institutionerna och förfarandena så att fria och rättvisa parlaments- och presidentval kan hållas och respekten för de mänskliga rättigheterna, rättsstatsprincipen och ett oberoende civilt samhälle garanteras.

f) Erbjuda sig att bistå Angolas regering i dess ansträngningar att reformera den angolanska ekonomin genom samarbete med IMF och i samordning med det internationella samfundet samt stödja regeringen i dess kamp mot korruption och fattigdom. Uppmuntra Angolas regering att skapa riktiga förvaltningsförhållanden för att i en nära framtid kunna underteckna ett avtal med IMF om fattigdomsminskning och tillväxt.

g) Bekräfta sin solidaritet med och sitt engagemang för det angolanska folket genom att fortsätta att bidra till ansträngningarna att lindra den humanitära situationen och den krigsdrabbade angolanska befolkningens lidande, särskilt med avseende på flyktingar och internflyktingar, bland annat genom att välkomna Europeiska gemenskapernas kommissions avsikt att vidta alla åtgärder för att snabbt ta i bruk all tillgänglig finansiering till stöd för fredsprocessen.

Unionen kommer att erbjuda sig att bistå Angolas regering i insatserna för den humanitära situationen och de olika stegen i fredsprocessen, även inkvarteringen av Unitas militära styrkor, och uttrycka sitt stöd för de demobiliserings- och återanpassningsprogram som är nödvändiga för en omfattande återuppbyggnad av landet och vädja till regeringen att snabbt göra en noggrann bedömning av de mest angelägna behoven.

h) Erbjuda sig att bistå Angolas regering med återuppbyggnaden av landet, uppmuntra dess avsikt att sammankalla ett möte med internationella givare och vederbörligen beakta reglerna om öppenhet och redovisningsskyldighet i en demokratisk miljö och uppmana den att anslå tillräckliga resurser för att genomföra en ekonomisk politik och en socialpolitik som kan förbättra de angolanska medborgarnas livsvillkor.

i) Vara beredd att delta i minröjningsoperationer i enlighet med rådets resolution av den 22 november 1996, samtidigt som man uppmuntrar Angolas regering att ratificera Ottawakonventionen om minröjning.

j) Erbjuda sig att bistå Förenta nationernas kontor i Angola med att fullgöra det uppdrag det har anförtrotts av FN:s säkerhetsråd.

Artikel 3

Rådet noterar att kommissionen har för avsikt att inrikta sina insatser på att förverkliga målen och prioriteringarna i denna gemensamma ståndpunkt, vid behov med hjälp av lämpliga gemenskapsåtgärder.

Artikel 4

Denna gemensamma ståndpunkt skall ses över var tolfte månad efter det att den har antagits.

Artikel 5

Gemensam ståndpunkt 2000/391/GUSP upphör härmed att gälla.

Artikel 6

Denna gemensamma ståndpunkt får verkan samma dag som den antas.

Artikel 7

Denna gemensamma ståndpunkt skall offentliggöras i Officiella tidningen.

Utfärdad i Luxemburg den 25 juni 2002.

På rådets vägnar

J. Matas I Palou

Ordförande

(1) EGT L 146, 21.6.2000, s. 1.

(2) EGT L 132, 15.5.2001, s. 1.

(3) EGT L 158, 2.6.1998, s. 1.

(4) EGT L 309, 12.11.1997, s. 8.

(5) EGT L 190, 4.7.1998, s. 1.

(6) EGT L 338, 9.12.1997, s. 1.