32002D1145

Europaparlamentets och rådets beslut nr 1145/2002/EG av den 10 juni 2002 om gemenskapens stödåtgärder inom sysselsättningsområdet (Text av betydelse för EES) - Uttalande från kommissionen

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 170 , 29/06/2002 s. 0001 - 0006


Europaparlamentets och rådets beslut nr 1145/2002/EG

av den 10 juni 2002

om gemenskapens stödåtgärder inom sysselsättningsområdet

(Text av betydelse för EES)

(2002/1145/EG)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 129 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag(1),

med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande(2),

med beaktande av Regionkommitténs yttrande(3),

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget(4), på grundval av det gemensamma utkast som förlikningskommittén godkände den 3 april 2002, och

av följande skäl:

(1) Enligt artikel 3 i fördraget skall gemenskapens verksamhet innefatta främjande av samordningen av medlemsstaternas sysselsättningspolitik i syfte att göra denna mer effektiv genom att utveckla en samordnad sysselsättningsstrategi.

(2) Vid Europeiska rådets extra möte i Luxemburg om sysselsättning den 20-21 november 1997 lades en övergripande sysselsättningsstrategi fram, nämligen den europeiska sysselsättningsstrategin, som omfattar en samordning av medlemsstaternas sysselsättningspolitik på grundval av gemensamt avtalade sysselsättningsriktlinjer (Luxemburgprocessen), fortsättning och utveckling av en samordnad makroekonomisk politik och en effektiv inre marknad för att skapa grunden för en hållbar tillväxt, ny dynamik och en anda av förtroende i syfte att öka sysselsättningen. Strategin syftar också till att man på ett mer systematiskt sätt skall använda sig av all gemenskapspolitik för att stödja sysselsättningen, både när det gäller rampolitik och stödpolitik.

(3) Europeiska rådet i Lissabon den 23 och 24 mars 2000 kom överens om ett nytt strategiskt mål för unionen för att bygga en konkurrenskraftig och dynamisk kunskapsbaserad ekonomi med möjlighet till hållbar ekonomisk tillväxt med fler och bättre arbetstillfällen och en högre grad av social sammanhållning och på så sätt åter skapa villkor för full sysselsättning. I detta syfte ställde Europeiska rådet i Lissabon upp nya mål och referensvärden (s.k. benchmarking) som skall ingå i en ny öppen samordningsmetod på alla nivåer, samtidigt som Europeiska rådet får en mer vägledande och samordnande roll för att säkerställa en mer konsekvent strategisk ledning och effektiv övervakning av framstegen. Europeiska rådet ansåg dessutom att granskningen efter halva tiden av Luxemburgprocessen bör ge ny stimulans genom att sysselsättningsriktlinjerna förfinas med mer konkreta mål som har närmare anknytning till andra relevanta politikområden.

(4) En särskild styrka i den europeiska sysselsättningsstrategin är att medlemsstaterna samarbetar om sysselsättningspolitiken men behåller sin rätt att fatta beslut enligt de egna förutsättningarna. En annan styrka är att de lär av varandras erfarenheter, bland annat när det gäller hur arbetsmarknadens parter och lokala och regionala myndigheter involveras.

(5) Europeiska rådet har vid flera tillfällen beslutat att jämförbar och tillförlitlig statistik och indikatorer inom sysselsättningsområdet och på arbetsmarknaden bör definieras och samlas in.

(6) Genom rådets beslut 2000/98/EG av den 24 januari 2000 om att inrätta en sysselsättningskommitté(5) avses att främja en samordning av medlemsstaternas sysselsättnings- och arbetsmarknadspolitik.

(7) Rådets beslut 98/171/EG av den 23 februari 1998 om gemenskapsverksamhet för analys, forskning och samarbete på sysselsättnings- och arbetsmarknadsområdet(6), genom vilket sådan verksamhet säkerställdes, upphörde att gälla den 31 december 2000.

(8) Genom detta beslut bör säkerställas att verksamhet som påbörjats på grundval av beslut 98/171/EG fortsätter och utvecklas. När verksamheten genomförs enligt detta beslut bör kommissionen fullt ut beakta resultatet av det program som genomförts enligt beslut 98/171/EG.

(9) De åtgärder som krävs för att genomföra detta beslut bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter(7).

(10) I detta beslut fastställs för hela verksamhetstiden en finansieringsram som under det årliga budgetförfarandet utgör den särskilda referensen för budgetmyndigheten enligt punkt 33 i det interinstitutionella avtalet av den 6 maj 1999 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin och förbättring av budgetförfarandet(8).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Inrättande av en gemenskapsverksamhet

En gemenskapsverksamhet för analys, forskning och samarbete mellan medlemsstaterna på sysselsättnings- och arbetsmarknadsområdet skall genomföras under perioden den 1 januari 2002-31 december 2006.

Artikel 2

Grundsatser

1. Den verksamhet som avses i detta beslut är sådan som har ett direkt samband med genomförandet av avdelning VIII i fördraget.

2. Verksamheten skall bidra till att nå det nya strategiska mål som fastställts av Europeiska rådet i Lissabon, dvs. att gemenskapen skall kunna återskapa förutsättningar för full sysselsättning.

Artikel 3

Mål

1. Målen med denna verksamhet är följande:

a) Att stödja ett samordnat sätt att gripa sig an sysselsättningspolitiken i Europeiska gemenskapen inom det övergripande målet att höja sysselsättningsgraden, vilket fastställdes av Europeiska rådet i Lissabon.

b) Att bidra till utvecklingen av den samordnade sysselsättningsstrategin genom analys, övervakning och stöd av medlemsstaternas åtgärder med vederbörlig hänsyn till medlemsstaternas ansvar inom detta område.

c) Att utveckla, följa upp och utvärdera den europeiska sysselsättningsstrategin med en stark framtidsinriktning.

d) Att främja samarbete mellan medlemsstaterna när det gäller analys, forskning och övervakning av arbetsmarknadspolitiken.

e) Att identifiera bästa praxis och främja utbyte och överföring av information och erfarenheter.

f) Att utveckla tillvägagångssättet och innehållet i den europeiska sysselsättningsstrategin, bland annat former för samarbete med arbetsmarknadens parter och berörda lokala och regionala myndigheter.

g) Att genomföra en aktiv informationspolitik, genom vilken allmänhetens behov av insyn tillgodoses och vikten av att säkerställa att de europeiska medborgarna kan få fullständig information om alla aspekter på den europeiska sysselsättningsstrategin erkänns. Detta skall uppnås bland annat genom särskilda informationsåtgärder för att öka det allmänna medvetandet om den europeiska sysselsättningsstrategin och genom att sysselsättningspaketet, inklusive de nationella handlingsplanerna för sysselsättningen, och utvärderingarna av dem, så som de beskrivs i den gemensamma årsrapporten om sysselsättningen, görs tillgängliga för allmänheten, särskilt genom användning av Internet.

2. Analysen inom ramen för denna verksamhet skall i största möjliga utsträckning vara könsspecifik.

Artikel 4

Gemenskapsåtgärder

1. Med tanke på de principer som fastställs i artikel 2 och för att de mål som nämns i artikel 3 skall uppnås, kommer gemenskapsåtgärderna att omfatta följande verksamhet:

a) Analys och utvärdering av sysselsättningens utveckling och rampolitiska villkor, framtidsinriktad analys inom politikområden som är viktiga för kommissionen och medlemsstaterna för utvärdering av politiska alternativ och effekten av gemenskapspolitiken, framtidsanalys och forskning om nya politikfrågor som uppstår under utvecklingen av den samordnade sysselsättningsstrategin.

b) Stöd till medlemsstaterna när det gäller att utvärdera de nationella handlingsplanerna för sysselsättning på ett enhetligt och samordnat sätt, bland annat hur arbetsmarknadens parter och berörda regionala och lokala myndigheter har engagerats och kan engageras i genomförandet. Ett särskilt utvärderingsförfarande skall vara slutfört i slutet av den första tillämpningsperioden för de årliga sysselsättningspolitiska riktlinjer som överenskommits i enlighet med Luxemburgprocessen.

c) En kvantitativ och kvalitativ utvärdering av effekterna av den europeiska sysselsättningsstrategin i allmänhet, inklusive en bedömning av hur effektiv den använda metoden är, och analys av överensstämmelsen mellan den europeiska sysselsättningsstrategin och den allmänna ekonomiska politiken, liksom andra politikområden.

d) Sammanföring och utbyte av erfarenheter i medlemsstaterna, bland annat den inbördes utvärderingsprocessen, både när det gäller pelarna och de enskilda riktlinjerna, i enlighet med de årliga sysselsättningspolitiska riktlinjerna för medlemsstaterna. En ökning av detta samarbete kommer att hjälpa medlemsstaterna att utveckla deras sysselsättningspolitik mot bakgrund av de lärdomar som dragits.

e) Uppföljning av den europeiska sysselsättningsstrategin i medlemsstaterna, särskilt genom Europeiska observationsorganet för sysselsättning.

f) Tekniskt och vetenskapligt arbete som behövs som grund för att utveckla gemensamma kvantitativa och kvalitativa indikatorer, förbättra och komplettera statistik, fastställa referensvärden för resultaten (s.k. benchmarking) och utbyta information om bästa praxis.

g) Stöd till den möjlighet som Europeiska unionens ordförandeskap har att särskilt fokusera på prioriterade frågor i den europeiska sysselsättningsstrategin, särskilda evenemang som är av stor vikt på internationell nivå eller av allmänt intresse för gemenskapen och medlemsstaterna.

2. I samband med den verksamhet som avses i punkt 1 skall särskild uppmärksamhet ägnas sådana personer som har flera olika svårigheter, vilket försvårar deras utsikter att delta aktivt på arbetsmarknaden. Dessutom skall insatser göras för att integrera jämställdhetsprincipen, i synnerhet vad gäller lika möjligheter för män och kvinnor när det gäller anställning och arbetsmarknad och avseende möjligheten att förena arbets- och familjeliv.

3. När de åtgärder som avses enligt punkt 1 genomförs, skall kommissionen beakta tillgängliga statistiska uppgifter, studier och projektrapporter från andra internationella organisationer, t.ex. Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) och Internationella arbetsorganisationen (ILO).

4. Den verksamhet som avses i punkt 1 skall präglas av syftet att säkerställa en hög medvetenhetsnivå om den europeiska sysselsättningsstrategin på alla geografiska nivåer inom Europeiska unionen så att allmänheten och intressegrupper, till exempel arbetsmarknadens parter, lokala och regionala myndigheter och andra viktiga lokala parter, inklusive inom den sociala ekonomin, är medvetna om sina möjligheter att förbättra den egna ortens ekonomiska och sociala utsikter och ges uppmuntran och stöd i sitt arbete att bidra härtill.

Verksamhet som syftar till att främja samarbete, bästa praxis och nyskapande tillvägagångssätt, öka kunskapen, utveckla utbytet av information samt bedöma erfarenheterna av genomförandet av de nationella handlingsplanerna på alla nivåer skall omfatta följande:

a) Undersökningar av alla nyskapande tillvägagångssätt och åtgärder för genomförandet av den europeiska sysselsättningsstrategin, även på lokal och regional nivå.

b) Utbyte av erfarenheter för att främja bästa praxis, även på lokal och regional nivå.

c) Undersökningar av åtgärder för att uppmuntra lokala och regionala parter att genomföra den europeiska sysselsättningsstrategin.

d) Spridning av resultaten av ovannämnda undersökningar om genomförandet av den europeiska sysselsättningsstrategin, även på lokal och regional nivå.

Artikel 5

Resultat

Resultatet av den verksamhet som avses i artikel 4 skall användas eller offentliggöras beroende på typen av verksamhet, bland annat följande:

1. Rapporten Sysselsättningen i Europa och andra publikationer, arbetsdokument samt rapporter som skall överlämnas till rådet, kommissionen och sysselsättningskommittén. Även de rapporter om utvärderingen av Luxemburgprocessen som nämns i artikel 4.1 b skall ingå.

2. Nationella seminarier för att förbereda de nationella handlingsplanerna för sysselsättning, seminarier om sysselsättningspolitik eller anordnande av viktiga internationella evenemang om prioriterade eller allmänt viktiga frågor.

3. Användning av Internet för spridning av resultat (webbpublicering, diskussioner och seminarier på Internet) och som ett verktyg för att främja samarbete och informationsutbyte.

Artikel 6

Överensstämmelse och komplementaritet

Kommissionen skall vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa överensstämmelse och undvika överlappning mellan de åtgärder som genomförs i enlighet med detta beslut och andra närstående och relevanta gemenskapsprogram och gemenskapsinitiativ. Hög prioritering kommer härvid att ges åt att bedöma såväl positiva som negativa resultat av alla åtgärder som får stöd enligt sådana närstående program och initiativ samt att se till att lärdomar som dras inom ett område undan för undan tas till vara inom verksamhet på andra områden. I detta syfte skall kommissionen skapa interna kopplingar till de relevanta gemenskapsprogrammen och gemenskapsinitiativen samt till de decentraliserade organen.

Artikel 7

Tredje länders deltagande

1. Den verksamhet som får vara öppen för deltagande av länderna i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, de associerade länderna i Central- och Östeuropa, Cypern, Malta och Turkiet samt Europeiska unionens partnerländer i Medelhavsområdet skall definieras inom ramen för Europeiska unionens förbindelser med dessa länder.

2. Kostnaderna för deltagande enligt punkt 1 skall bäras antingen av de berörda länderna eller med hjälp av anslag under de rubriker i gemenskapens budget som gäller genomförande av samarbets-, associerings- eller partnerskapsavtal med dessa länder inom det berörda området.

Artikel 8

Genomförandeåtgärder

1. De åtgärder som krävs för att genomföra detta beslut beträffande nedanstående frågor skall antas i enlighet med det förvaltningsförfarande som avses i artikel 9.2:

a) Allmänna riktlinjer för genomförandet av verksamheten och den årliga arbetsplanen.

b) Fördelningen av anslagen mellan åtgärderna.

c) Kommissionens förslag till urvalskriterier för ekonomiskt stöd.

d) Kriterierna för den bedömningsverksamhet som får sådant stöd och förfarandet för att sprida och överföra resultaten.

2. De åtgärder som krävs för att genomföra detta beslut beträffande alla andra frågor skall antas i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 9.3.

Artikel 9

Kommitté

1. Kommissionen skall biträdas av en kommitté.

2. När det hänvisas till denna punkt, skall artiklarna 4 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i beslutet.

Den tid som avses i artikel 4.3 i beslut 1999/468/EG skall vara två månader.

3. När det hänvisas till denna punkt, skall artiklarna 3 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i beslutet.

4. Kommittén skall själv anta sin arbetsordning.

Artikel 10

Samarbete med andra kommittéer

För att säkerställa att denna verksamhet överensstämmer med och kompletterar andra åtgärder som avses i artikel 6, skall kommissionen regelbundet informera den kommitté som avses i artikel 9 om annan relevant gemenskapsverksamhet. Vid behov skall kommissionen inrätta regelbundet och strukturerat samarbete mellan denna kommitté och kommittéer för annan relevant politik och andra relevanta instrument och åtgärder.

Artikel 11

Upprättande av kontakter

Utan att det påverkar tillämpningen av artiklarna 8, 9 och 10 skall kommissionen upprätta de nödvändiga kontakterna med Sysselsättningskommittén för att säkerställa att kommittén regelbundet och på ett lämpligt sätt informeras om genomförandet av den verksamhet som avses i detta beslut.

Vidare skall kommissionen inom ramen för den verksamhet som avses i detta beslut upprätta nödvändiga kontakter med Europaparlamentet och arbetsmarknadens parter och regelbundet utbyta åsikter med dem. Kommissionen skall i detta syfte göra relevant information tillgänglig för Europaparlamentet och arbetsmarknadens parter. Kommissionen skall underrätta Sysselsättningskommittén och den kommitté som avses i artikel 9 om de åsikter som Europaparlamentet och arbetsmarknadens parter har.

Artikel 12

Finansiering

1. Den finansiella ramen för genomförande av den gemenskapsverksamhet som avses i detta beslut skall vara 55 miljoner euro för tiden den 1 januari 2002-den 31 december 2006.

2. De årliga anslagen skall godkännas av budgetmyndigheten inom ramen för budgetplanen.

3. Kommissionen kan använda sig av såväl tekniskt och/eller administrativt stöd, som är till fördel både för kommissionen och bidragsmottagarna, som stödutgifter.

Artikel 13

Utvärdering och rapporter

1. Kommissionen skall fastställa resultatindikatorer för verksamheterna, övervaka att delmål uppnås och genomföra oberoende utvärderingar under det tredje året (efter halva tiden) och i ett tidigt skede under verksamhetens sista år (i efterhand). I utvärderingarna skall särskilt bedömas den uppnådda effekten och hur effektivt resurserna har utnyttjats samt ge beslutsorienterade rekommendationer för ändring och eventuell förlängning av verksamheten.

2. Kommissionen skall se till att resultaten av de vidtagna åtgärderna och utvärderingsrapporterna blir allmänt tillgängliga.

3. Mot bakgrund av utvärderingarna kan kommissionen föreslå att verksamheten förlängs.

4. Kommissionen skall till Europaparlamentet, rådet, Ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén senast den 31 december 2004 lämna en interimsrapport om resultaten av denna verksamhet, samt en slutrapport senast den 31 december 2007. Dessa rapporter skall innehålla uppgifter om gemenskapsfinansiering inom ramen för verksamheten och om överensstämmelse och komplementaritet med andra relevanta program, åtgärder och initiativ samt de relevanta utvärderingsresultaten.

Artikel 14

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft samma dag som det offentliggörs i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Utfärdat i Luxemburg den 10 juni 2002.

På Europaparlamentets vägnar

P. Cox

Ordförande

På rådets vägnar

J. Piqué I Camps

Ordförande

(1) EGT C 337 E, 28.11.2000, s. 242.

(2) EGT C 139, 11.5.2001, s. 30.

(3) EGT C 144, 16.5.2001, s. 30.

(4) Europaparlamentets yttrande av den 14 februari 2001 (EGT C 276, 1.10.2001, s. 53), rådets gemensamma ståndpunkt av den 25 juni 2001 (EGT C 301, 26.10.2001, s. 14) och Europaparlamentets beslut av den 23 oktober 2001 (ännu ej offentliggjort i EGT). Europaparlamentets beslut av den 25 april 2002 och rådets beslut av den 7 maj 2002.

(5) EGT L 29, 4.2.2000, s. 21.

(6) EGT L 63, 4.3.1998, s. 26.

(7) EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

(8) EGT C 172, 18.6.1999, s. 1.

Uttalande från kommissionen

Kommissionen påminner om den betydelse som Europeiska socialfonden har för att stödja den europeiska sysselsättningsstrategin. Den betonar bland annat vikten av nyskapande åtgärder enligt artikel 6 i förordningen om Europeiska socialfonden(1) för att förstärka genomförandet av den europeiska sysselsättingsstrategin på lokal nivå. Kommissionen skall också se till att resultaten av socialfondens verksamhet, inklusive artikel 6, får bred spridning och främjar den europeiska sysselsättningsstrategin.

Därför skall kommissionen, när beslutet om sysselsättningsfrämjande åtgärder genomförs, se till att det uppstår synergieffekter med Europeiska socialfondens spridningsverksamhet.

Kommissionen skall till fullo informera Europaparlamentet om prioriteringar inom ramen för artikel 6 och i synnerhet om lokala initiativ.

(1) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1784/1999 av den 12 juli 1999 om Europeiska socialfonden (EGT L 213, 13.8.1999, s. 5).