32002D0741

2002/741/EG: Kommissionens beslut av den 4 september 2002 om fastställande av reviderade ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till kopieringspapper och grafiskt papper och ändring av beslut 1999/554/EG (Text av betydelse för EES) [delgivet med nr K(2002) 3294]

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 237 , 05/09/2002 s. 0006 - 0015


Kommissionens beslut

av den 4 september 2002

om fastställande av reviderade ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till kopieringspapper och grafiskt papper och ändring av beslut 1999/554/EG

[delgivet med nr K(2002) 3294]

(Text av betydelse för EES)

(2002/741/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1980/2000 av den 17 juli 2000 om ett reviderat gemenskapsprogram för tilldelning av miljömärke(1), särskilt artikel 6.1 andra stycket i denna, och

av följande skäl:

(1) Enligt förordning (EG) nr 1980/2000 får gemenskapens miljömärke tilldelas en produkt vars egenskaper gör att den kan bidra till betydande förbättringar i fråga om vissa centrala miljöaspekter.

(2) Enligt förordning (EG) nr 1980/2000 skall specifika miljömärkeskriterier fastställas för varje produktgrupp.

(3) Översyn av miljömärkeskriterierna samt de därtill hörande bedömnings- och kontrollkraven skall ske i god tid innan giltighetstiden för de kriterier som fastställts för varje produktgrupp löper ut. Översynen skall leda till ett förslag till förlängning, återkallande eller revidering.

(4) De ekologiska kriterier som fastställdes genom kommissionens beslut 1999/554/EG av 19 juli 1999 om fastställande av de ekologiska kriterierna för tilldelning av gemenskapens miljömärke till kopieringspapper(2) bör ses över och anpassas till utvecklingen på marknaden. Samtidigt bör definitionen av produktgruppen ändras så att även grafiskt papper ingår.

(5) Det är lämpligt att kommissionen antar ett nytt beslut om fastställande av specifika ekologiska kriterier för denna produktgrupp, med en giltighet på fem år.

(6) Under en begränsad period på högst tolv månader bör de nya kriterier som fastställs i detta beslut och de kriterier som fastställts genom kommissionens beslut 1999/554/EG gälla parallellt, så att företag som har tilldelats eller ansökt om miljömärke för sina produkter innan detta nya beslut träder i kraft ges tillräcklig tid för att anpassa sina produkter till de nya kriterierna.

(7) De åtgärder som föreskrivs i detta beslut grundar sig på det utkast till kriterier som fastställts av Europeiska unionens miljömärkningsnämnd enligt artikel 13 i förordning (EG) nr 1980/2000.

(8) De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 17 i förordning (EG) nr 1980/2000.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

För att kunna tilldelas gemenskapens miljömärke enligt förordning (EG) nr 1980/2000 skall papper omfattas av produktgruppen "kopieringspapper och grafiskt papper" enligt definitionen i artikel 2 i detta beslut och uppfylla de ekologiska kriterier som anges i bilagan till beslutet.

Artikel 2

1. Med produktgruppen "kopieringspapper och grafiskt papper" avses ark eller rullar av otryckt papper som används vid tryck, kopiering, skrift eller teckning.

2. Tidningspapper, värmekänsligt papper och självkopierande papper ingår inte i denna produktgrupp.

Artikel 3

För administrativa ändamål skall produktgruppen "kopieringspapper och grafiskt papper" tilldelas kodnummer "011".

Artikel 4

Artikel 3 i beslut 1999/554/EG skall ersättas med följande: "Artikel 3

Definitionen av produktgruppen och de specifika ekologiska kriterierna för den skall gälla till och med den 31 augusti 2003."

Artikel 5

Detta beslut skall gälla från och med den 1 september 2002 till och med den 31 augusti 2007.

Tillverkare av produkter som omfattas av produktgruppen "kopieringspapper" och som redan tilldelats miljömärket före den 1 september 2002 får fortsätta att använda märket till och med den 31 augusti 2003.

Tillverkare av produkter som omfattas av produktgruppen "kopieringspapper" och som redan ansökt om miljömärket före den 1 september 2002 får tilldelas märket enligt villkoren i beslut 1999/554/EG. Dessa tillverkare får använda märket till och med den 31 augusti 2003.

Artikel 6

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 4 september 2002.

På kommissionens vägnar

Margot Wallström

Ledamot av kommissionen

(1) EGT L 237, 21.9.2000, s. 1.

(2) EGT L 210, 10.8.1999, s. 16.

BILAGA

ALLMÄNT

Kriteriernas syfte

Syftet med dessa kriterier är framför allt

- att minska utsläppen av giftiga eller eutrofierande ämnen till vattendrag,

- att minska miljöskador eller miljörisker i samband med energianvändning (global uppvärmning, försurning, uttunning av ozonskiktet, förbrukning av icke-förnybara resurser) genom att minska energiförbrukningen och därmed förknippade utsläpp till luften,

- att minska miljöskador och miljörisker i samband med användning av farliga kemikalier,

- att skydda skogarna genom att tillämpa principer för hållbart skogsbruk.

Kriterierna har fastställts till nivåer som främjar märkning av kopieringspapper och grafiskt papper med låg miljöpåverkan.

Bedömnings- och kontrollkrav

De särskilda bedömnings- och kontrollkraven anges för varje kriterium.

När det krävs att sökanden skall tillhandahålla intyg, dokumentation, analys- eller provningsrapporter, eller på annat sätt styrka att kriterierna uppfylls, kan dessa dokument komma antingen från sökanden själv eller från dennes leverantörer eller underleverantörer.

I tillämpliga fall får andra testmetoder än de som anges för varje kriterium användas om de godkänns som likvärdiga av det behöriga organ som bedömer ansökan.

Om det är möjligt bör testen utföras av laboratorier som är ackrediterade och som uppfyller kraven i standarden EN ISO 17025.

I förekommande fall får behöriga organ begära in kompletterande dokumentation och de får även genomföra oberoende kontroller.

Vid bedömning av ansökningar och vid kontroll av uppfyllandet av kriterierna rekommenderas de behöriga organen att ta hänsyn till om ett erkänt miljöledningssystem som EMAS eller ISO 14001 används (sådana system måste dock inte användas).

KRITERIER

1. Utsläpp till vatten och luft

a) Kemisk syreförbrukning (COD), svavel (S), NOx: För var och en av dessa parametrar skall utsläppen till luft och/eller vatten från pappersmasse- och papperstillverkning uttryckas som belastningspoäng (PCOD, PS, PNOx) enligt nedan.

Ingen av de enskilda belastningspoängen för PCOD, PS eller PNOx får överskrida 1,5.

Summan av belastningspoängen (Ptotal = PCOD+ PS+ PNOx) får inte överskrida 3.

PCOD skall beräknas på följande sätt (PS och PNOx skall beräknas på samma sätt).

Beräkning vid massatillverkning: För varje använd massa i skall utsläppen av COD (CODmassa, i uttryckt i kg/ton lufttorkad massa - ADT) divideras med referensvärdet för den massatypen (CODreferensvärde, massa) som anges i tabellen nedan. För att få fram antal belastningspoäng för massaproduktionen (PCOD, massa) skall dessa kvoter vägas proportionerligt efter respektive använd massa (pi med avseende på våt massa) och summeras enligt följande:

PCOD, massa= Σ (pi × CODmassa i/CODreferensvärde, massa)

Beräkning vid papperstillverkning: Antalet belastningspoäng för pappersproduktionen (PCOD, papper) skall beräknas genom att utsläppen av COD (CODpapper) divideras med referensvärdet för papper (CODreferensvärde, papper) som anges i tabellen nedan, enligt följande:

PCOD, papper= CODpapper/CODreferensvärde, papper

Generell beräkning av belastningspoäng PCOD: Ett generellt referensvärde för massa, vägt mot de olika massor som används (CODvägt referensvärde, massa), skall beräknas enligt följande:

CODvägt referensvärde, massa= Σ(pi × CODreferensvärde, massa)

Slutligen skall det totala antalet belastningspoäng (PCOD) beräknas genom att belastningspoängen för massa- och papperstillverkning summeras enligt följande:

PCOD= PCOD, massa × CODvägt referensvärde, massa/(CODvägt referensvärde, massa + CODreferensvärde, papper) + PCOD, papper × CODreferensvärde, papper/(CODvägt referensvärde, massa + CODreferensvärde, papper)

Tabell med referensvärden för utsläpp från olika massatyper och från papperstillverkning

>Plats för tabell>

Bedömning och kontroll: Sökanden skall tillhandahålla detaljerade beräkningar som visar att produkten uppfyller detta kriterium, samt kompletterande dokumentation och analysrapporter där följande analysmetoder använts: COD: ISO 6060; NOx: ISO 11564; S(oxid.): EPA nr 8; S(red.): EPA nr 16A; S-innehåll i olja: ISO 8754:1995; S-innehåll i kol: ISO 351.

Den kompletterande dokumentationen skall innehålla uppgifter om mätfrekvensen och om beräkningen av belastningspoängen avseende COD, S och NOx. Den skall omfatta alla utsläpp av S och NOx som uppstår vid tillverkningen av massa och papper, även ånga som genereras utanför produktionsplatsen, förutom sådana utsläpp som uppstår vid elproduktion. Mätningarna skall omfatta sodapannor, mesaugnar, ångpannor och förbränningsugnar för starkt luktande gaser. Även diffusa utsläpp skall beaktas. Rapporterade utsläppsvärden för S till luften skall omfatta både oxiderade och reducerade S-utsläpp (dimetylsulfid, metylmerkaptan, svavelväte och liknande). S-utsläppen som härrör från framställningen av värmeenergi med hjälp av olja, kol eller andra externa bränslen med känt S-innehåll skall beaktas men får beräknas istället för mätas.

Vid mätning av utsläpp till vatten skall proverna vara ofiltrerade och osedimenterade och tas efter rening (vid produktionsstället eller ett kommunalt reningsverk). Perioden för mätningarna skall baseras på tolv månaders produktion. Om det rör sig om en ny eller ombyggd produktionsanläggning skall mätningarna baseras på minst 45 på varandra följande dagar med stabil produktion. Mätningarna skall vara representativa för respektive kampanjkörning.

b) AOX: AOX-utsläppen från tillverkningen av varje massa får inte överskrida 0,25 kg/ADT.

Bedömning och kontroll: Sökanden skall tillhandahålla en analysrapport där följande analysmetod använts: AOX ISO 9562 (1989). Den kompletterande dokumentationen skall innehålla uppgifter om mätfrekvensen. AOX skall endast mätas i processer där klorföreningar används för blekning av pappersmassan. AOX behöver inte mätas i spillvatten från ointegrerade pappersbruk, i spillvatten från massatillverkning utan blekning eller där blekningen utförs med klorfria ämnen.

Vid mätning av utsläpp skall proverna vara ofiltrerade och osedimenterade och tas efter rening (vid produktionsstället eller ett offentligt reningsverk). Perioden för mätningarna skall baseras på tolv månaders produktion. Om det rör sig om en ny eller ombyggd tillverkningsanläggning skall mätningarna baseras på minst 45 på varandra följande dagar med stabil produktion. Mätningarna skall vara representativa för respektive kampanjkörning.

c) CO2: koldioxidutsläppen från icke förnybara källor får inte överskrida 1000 kg per ton tillverkat papper, inklusive utsläpp från elproduktionen (oavsett om denna sker på produktionsstället eller inte). För ointegrerade bruk (där all massa köps på marknaden) får utsläppen inte överskrida 1100 kg per ton. Utsläppen skall beräknas som summan av utsläppen från både massa- och papperstillverkningen.

Bedömning och kontroll: Sökanden skall tillhandahålla detaljerade beräkningar som visar att produkten uppfyller detta kriterium, samt kompletterande dokumentation.

Sökanden skall redovisa uppgifter om koldioxidutsläppen till luften. Denna redovisning skall omfatta alla icke förnybara bränslen som används vid massa- och papperstillverkningen, dvs. även utsläpp i samband med elproduktionen (oavsett om den sker på produktionsstället eller inte).

Följande utsläppsfaktorer skall användas vid beräkning av koldioxidutsläppen från bränslen:

>Plats för tabell>

Vad gäller el från nätet skall det värde som anges i tabellen ovan (genomsnittligt värde för Europa) användas, såvida inte sökanden inkommer med dokumentation som gör det möjligt att fastställa genomsnittsvärdet för deras elleverantör(er), och i så fall använda detta värde i stället för det som anges i tabellen.

Perioden för beräkningarna och massbalansen skall baseras på tolv månaders produktion. Om det rör sig om en ny eller ombyggd produktionsanläggning skall beräkningarna baseras på minst 45 på varandra följande dagar med stabil produktion. Beräkningarna skall vara representativa för respektive kampanjkörning.

2. Energianvändning

a) Elektricitet: Den elektricitet som förbrukas vid massa- och papperstillverkning skall uttryckas i form av belastningspoäng (PE) enligt nedan.

Antalet belastningspoäng (PE) skall vara mindre än eller lika med 1,5.

PE skall beräknas på följande sätt:

Beräkning vid massatillverkning: För varje använd massa i skall förbrukningen av elektricitet (Emassa, i uttryckt i kWh/ADT) beräknas enligt följande:

Emassa, i= internt producerad elektricitet + inköpt elektricitet - såld elektricitet.

Detta värde skall divideras med referensvärdet för den massatypen (Ereferensvärde, massa) som anges i tabellen nedan. För att få fram antal belastningspoäng för förbrukningen av elektricitet i massaproduktionen (PE, massa) skall dessa kvoter vägas proportionerligt efter respektive använd massa (pi med avseende på våt massa) och summeras, enligt följande:

PE, massa= Σ (pi × Emassa, i/Ereferensvärde, massa)

Beräkning vid papperstillverkning: På samma sätt skall den elektricitet som förbrukas vid papperstillverkningen (Epapper) beräknas och divideras med referensvärdet för den papperstypen (Ereferens papper) som anges i tabellen nedan, enligt följande:

Epapper= internt producerad elektricitet + inköpt elektricitet - såld elektricitet

PE, papper= Epapper/Ereferensvärde, papper

Generell beräkning av belastningspoäng PE: Ett generellt vägt referensvärde för massa (Evägt referensvärde, massa) skall beräknas enligt följande:

Evägt referensvärde, massa= Σ(pi × Ereferensvärde, massa)

Slutligen skall det totala antalet belastningspoäng (PE) beräknas genom att belastningspoängen för massa- och papperstillverkning summeras enligt följande:

PE= PE, massa × Evägt referensvärde, massa/(Evägt referensvärde, massa + Ereferensvärde, papper) + PE, papper × Ereferensvärde, papper/(Evägt referensvärde, massa + Ereferensvärde, papper)

b) Bränsle (värmeenergi): Det bränsle som förbrukas vid massa- och papperstillverkning skall uttryckas i form av belastningspoäng (PF) enligt nedan.

Antalet belastningspoäng (PF) skall vara mindre än eller lika med 1,5.

PF skall beräknas på följande sätt:

Beräkning vid massatillverkning: För varje använd massa i skall förbrukningen av bränsle (Fmassa, i uttryckt i kWh/ADT) beräknas enligt följande:

Fmassa, i= internt producerat bränsle + inköpt bränsle - sålt bränsle - 1,25 × internt producerad elektricitet

Anm:

Fmassa, i (och dess bidrag till PF, massa) behöver endast beräknas för mekanisk massa om det rör sig om lufttorkad mekanisk massa från marknaden som innehåller minst 90 % torrsubstans.

Fmassa, i skall divideras med referensvärdet för respektive massatyp (Freferensvärde, massa) som anges i tabellen nedan. För att få fram antal belastningspoäng för bränslet i massaproduktionen (PF, massa) skall dessa kvoter vägas proportionerligt efter respektive använd massa (pi med avseende på våt massa) och summeras, enligt följande:

PF, massa= Σ(pi × Fmassa, i/Freferensvärde, massa)

Beräkning vid papperstillverkning: På samma sätt skall det bränsle som förbrukas vid papperstillverkningen (Fpapper uttryckt i kWh/ADT) beräknas enligt följande:

Fpapper= internt producerat bränsle + inköpt bränsle - sålt bränsle - 1,25 × internt producerad elektricitet

PF, papper= Fpapper/Freferensvärde, papper

Generell beräkning av belastningspoäng PF: Ett generellt vägt referensvärde för massa (Fvägt referensvärde, massa) skall beräknas enligt följande:

Fvägt referensvärde, massa= Σ(pi× Freferensvärde, massa)

Slutligen skall det totala antalet belastningspoäng (PF) beräknas genom att belastningspoängen för massa- och papperstillverkning summeras enligt följande:

PF= PF, massa × Fvägt referensvärde, massa/(Fvägt referensvärde, massa + Freferensvärde, papper) + PF, papper × Freferensvärde, papper/(Fvägt referensvärde, massa + Freferensvärde, papper)

Tabell med referensvärden för elektricitet och bränsle

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

Bedömning och kontroll (för både a och b): Sökanden skall tillhandahålla detaljerade beräkningar som visar att produkten uppfyller detta kriterium, samt all kompletterande dokumentation. De rapporterade uppgifterna skall därför omfatta den totala förbrukningen av elektricitet och bränsle.

Sökanden skall beräkna den totala energitillförseln, uppdelat på värme/bränsle och elektricitet som används vid tillverkning av pappersmassa och papper, inklusive energi som används för att avlägsna tryckfärg från pappersavfall som används för tillverkning av returpapper. Energi som används för transport av råmaterial, samt för omvandling och förpackning ingår inte i beräkningarna av energiförbrukningen.

Den totala värmeenergin omfattar alla inköpta bränslen. Den omfattar även värmeenergi som återvunnits genom förbränning av lut och avfall från processer på produktionsstället (t.ex. träavfall, sågspån, lut, pappersavfall, utskottspapper), samt värme som återvunnits vid intern elproduktion. Sökanden behöver emellertid endast räkna 80 % av värmeenergin från sådana källor när den totala värmeenergin beräknas.

Med elektrisk energi avses nettomängden tillförd elektricitet som kommer från nätet och från intern elproduktion mätt som elkraft. Elektricitet som används för behandling av spillvatten behöver inte beaktas.

Där elektricitet används som värmekälla för att generera ånga skall ångans värmevärde beräknas, därefter divideras med 0,8 och adderas till den totala bränsleförbrukningen.

3. Fiber - hållbart skogsbruk

Träfiber, returfiber från returpapper eller andra cellulosafiber kan användas. Fiber från utskottspapper från fabriker skall inte betraktas som returfiber.

Minst 10 % av nya träfiber från skogar skall komma från certifierade skogar som förvaltas enligt de principer och åtgärder som syftar till att garantera ett hållbart skogsbruk.

Resterande mängd nya träfiber från skogar skall komma från skogar som förvaltas enligt de principer och åtgärder som syftar till att garantera ett hållbart skogsbruk.

Ursprunget för alla nyfiber som används skall anges.

I Europa skall ovan nämnda principer och åtgärder åtminstone överensstämma med de europeiska riktlinjer för hållbar skogsförvaltning som antogs vid ministerkonferensen i Lissabon om skydd av Europas skogar (2-4 juni 1998). Utanför Europa skall de åtminstone överensstämma med de principer som slogs fast vid FN:s konferens om miljö och utveckling (UNCED) i Rio de Janeiro (juni 1992) och, i tillämpliga fall, med de kriterier och riktlinjer för hållbart skogsbruk som antagits inom ramen för internationella och regionala initiativ (Internationella organisationen för tropiskt trä [ITTO], Montreal, Tarapoto, UNEP-FAO:s Dry-Zone Africa Initiative).

Bedömning och kontroll: För fiber som används i massa- och papperstillverkningen skall sökanden ange typ, kvantitet och ursprung. Nyfibrers ursprung skall anges med tillräcklig noggrannhet för att det i tillämpliga fall skall gå att kontrollera att de härstammar från skogar med hållbart skogsbruk. Om nyfibrer från skogar används skall sökanden tillhandahålla lämpliga intyg samt kompletterande dokumentation som visar att systemet för certifiering på ett korrekt sätt fastställer att ovan nämnda principer och åtgärder för ett hållbart skogsbruk tillämpas. För nya träfiber från skogar som inte är certifierade som skogar med hållbart skogsbruk skall sökanden tillhandahålla lämplig deklaration, stadga, uppförandekodex eller förklaring om att ovan nämnda krav är uppfyllda.

4. Farliga kemiska ämnen

Bedömning och kontroll: Sökanden skall tillhandahålla en förteckning över de kemiska produkter som använts vid massa- och papperstillverkningen samt lämplig dokumentation, som till exempel varuinformationsblad. Denna förteckning skall innehålla uppgifter om kvantitet, funktion och leverantör för alla bulkkemikalier som används.

a) Klor: Klorgas får inte användas som blekmedel. Detta krav gäller inte vid tillverkning och användning av klordioxid.

Bedömning och kontroll: Sökanden skall tillhandahålla ett intyg från massatillverkaren om att klorgas inte har använts som blekmedel. Obs: Detta krav gäller även blekning av returfiber. Det accepteras emellertid att fibrerna under sin tidigare livscykel kan ha blekts med klorgas.

b) APEO: Alkylfenoletoxilater eller andra alkylfenolderivat får inte tillsättas rengöringskemikalier, kemikalier för avlägsnande av tryckfärg, skumdämpare, dispergeringsmedel eller beläggningar. Alkylfenolderivat definieras som ämnen som avspaltar alkylfenoler under nedbrytning.

Bedömning och kontroll: Sökanden skall tillhandahålla intyg från kemikalieleverantören om att alkylfenoletoxilater eller andra alkylfenolderivat inte har tillsatts dessa produkter.

c) Restmonomer: Den totala mängden restmonomer (förutom akrylamid) som tilldelats eller kan komma att tilldelas någon av följande riskfraser (eller kombinationer av riskfraser)

R45 (kan ge cancer)

R46 (kan ge ärftliga genetiska skador)

R49 (kan ge cancer vid inandning)

R50+53 (mycket giftigt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön)

R51+53 (giftigt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön)

R52+53 (skadligt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön)

R60 (kan ge nedsatt fortplantningsförmåga)

R61 (kan ge fosterskador)

enligt definitionen i rådets direktiv 67/548/EEG av den 27 juni 1967 om tillnärmning av lagar och andra författningar om klassificering, förpackning och märkning av farliga ämnen(1), och senare ändringar, får inte finnas i koncentrationer som överstiger 100 ppm (beräknat på grundval av det fasta innehållet) i beläggningar, retentionsmedel, styrkemedel, hydrofoberingsmedel eller kemikalier som används i interna eller externa reningsanläggningar.

Akrylamid får inte finnas i koncentrationer som överstiger 1 000 ppm (beräknat på grundval av det fasta innehållet) i beläggningar, retentionsmedel, styrkemedel, hydrofoberingsmedel eller kemikalier som används i interna eller externa reningsanläggningar.

Det behöriga organet kan bevilja sökanden undantag från dessa krav när det gäller kemikalier som används i externa reningsanläggningar.

Bedömning och kontroll: Sökanden skall intyga att produkten uppfyller detta kriterium, samt tillhandahålla lämplig dokumentation, som till exempel varuinformationsblad (Material Safety Data Sheet, MSDS).

d) Ytaktiva ämnen i beredningar för avlägsnande av tryckfärg i returfiber: Om ytaktiva ämnen används i kvantiteter som överstiger 100 g/ADT (summan av alla ytaktiva ämnen som används i samtliga beredningar för avlägsnande av tryckfärg i returfiber) skall varje ytaktivt ämne vara lätt biologiskt nedbrytbart. Om sådana ytaktiva ämnen används i kvantiteter som understiger 100 g/ADT skall varje ytaktivt ämne antingen vara lättnedbrytbart eller fullständigt biologiskt nedbrytbart (se nedan för testmetoder och tröskelvärden).

Bedömning och kontroll: Sökanden skall intyga att produkten uppfyller dessa krav, samt tillhandahålla varuinformationsblad eller analysrapporter för varje ytaktivt ämne där analysmetod, gränsvärde och slutsats framgår. Följande analysmetoder och tröskelvärden skall användas: biologisk lättnedbrytbart: OECD 301 A-F (eller motsvarande ISO-standarder), som visar att ämnet brutits ned med minst 70 % inom 28 dagar för 301 A och E, och med minst 60 % för 301 B, C, D och F; fullständig nedbrytbarhet: OECD 302 A-C (eller motsvarande ISO-standarder), som visar att ämnet brutits ned (inbegripet adsorption) med minst 70 % inom 28 dagar för 302 A och B, och med minst 60 % för 302 C.

e) Biocider: De aktiva komponenterna i biocider eller biostatiska produkter som används för bekämpning av slembildande organismer i fiberinnehållande cirkulationsvattensystem får inte vara potentiellt bioackumulerbara.

Bedömning och kontroll: Sökanden skall intyga att produkten uppfyller dessa krav, samt tillhandahålla varuinformationsblad eller analysrapporter där analysmetod, gränsvärde och slutsats framgår. Följande analysmetoder skall användas: OECD 107, 117 eller 305 A-E.

f) Azofärgämnen: Inga azofärgämnen som kan sönderdelas till någon av följande aromatiska aminer får användas:

>Plats för tabell>

Bedömning och kontroll: Sökanden skall intyga att produkten uppfyller detta kriterium.

g) Färgämnen: Kommersiella färgsammansättningar som, vid tidpunkten för ansökan, tilldelats eller kan komma att tilldelas någon av följande riskfraser (eller kombinationer av riskfraser) får inte användas i varken massa eller papper

R50 (mycket giftigt för vattenlevande organismer)

R51 (giftigt för vattenlevande organismer)

R52 (skadligt för vattenlevande organismer)

R53 (kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön),

enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/45/EG av den 31 maj 1999 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om klassificering, förpackning och märkning av farliga preparat(2), och senare ändringar.

Kommersiella färgsammansättningar som innehåller mer än totalt 2 viktprocent ämnen som vid tidpunkten för ansökan, tilldelats eller kan komma att tilldelas någon av ovanstående riskfraser (eller kombinationer av riskfraser) enligt direktiv 67/548/EEG, och senare ändringar, får inte användas i varken massa eller papper.

Detta krav gäller inte sammansättningar där klassificeringen enbart beror på att en eller flera färgkomponenter med en fixeringsgrad på minst 98 % ingår. Fixeringsgraden skall beräknas som den totala retentionen av färgen på fibrerna i processen.

Bedömning och kontroll: Sökanden skall intyga att produkten uppfyller detta kriterium, samt tillhandahålla lämplig kompletterande dokumentation, som till exempel relevanta varuinformationsblad.

h) Metallkomplexfärgämnen eller pigment: Färgämnen eller pigment baserade på bly, koppar, krom, nickel eller aluminium får inte användas. Färgämnen och pigment med kopparftalocyanin får emellertid användas.

Bedömning och kontroll: Sökanden skall tillhandahålla ett intyg om överensstämmelse.

i) Jonformiga föroreningar i färgämnen: Halten av jonformiga föroreningar i färgämnena får högst vara följande: Ag 100 ppm; As 50 ppm; Ba 100 ppm; Cd 20 ppm; Co 500 ppm; Cr 100 ppm; Cu 250 ppm; Fe 2500 ppm; Hg 4 ppm; Mn 1000 ppm; Ni 200 ppm; Pb 100 ppm; Se 20 ppm; Sb 50 ppm; Sn 250 ppm; Zn 1500 ppm.

Bedömning och kontroll: Sökanden skall tillhandahålla ett intyg om överensstämmelse.

5. Avfallshantering

Alla produktionsställen för pappersmassa och papper skall ha ett system för hantering av avfall (såsom detta definieras av de myndigheter som utövar tillsyn över de berörda produktionsställena för pappersmassa och papper) och restprodukter som uppstår vid tillverkningen av miljömärkta produkter. Systemet skall dokumenteras eller förklaras i ansökan och skall åtminstone omfatta metoder för att

- skilja ut återvinningsbara material från den övriga avfallsmängden och använda dem,

- skilja ut material för andra syften, till exempel förbränning för att generera ånga eller värme, eller användning inom jordbruket,

- hantera farligt avfall (såsom detta definieras av de myndigheter som utövar tillsyn över de berörda produktionsställena för pappersmassa och papper).

Bedömning och kontroll: Sökanden skall tillhandahålla en beskrivning av avfallshanteringen på de berörda produktionsställena, och intyga att produkten uppfyller detta krav.

6. Användbarhet

Produkten skall vara ändamålsenlig.

Bedömning och kontroll: Sökanden skall tillhandahålla tillräcklig dokumentation och/eller analysresultat.

7. Information på förpackningen

Följande text (eller motsvarande) skall finnas på produktens primär- och sekundärförpackning: "Denna produkt uppfyller kraven för Blomman, bland annat eftersom den tillverkats med begränsade utsläpp till vatten (COD, AOX) och luft (S, NOX, CO2), samt med begränsad användning av energi, fossila bränslen och farliga ämnen."

"Mer information om Blomman finns på webbplatsen http://europa.eu.int/ecolabel."

"Använt papper bör samlas in och återvinnas."

Tillverkaren får även ange minsta procentandel returfiber.

Bedömning och kontroll: Sökanden skall intyga att produkten uppfyller detta krav och ansökan skall innehålla ett prov på produktens förpackning och på den information som medföljer produkten.

8. Information på miljömärket

Ruta 2 i miljömärket skall innehålla följande text: "Låga förorenande utsläpp till luft och vatten.

Låg energiförbrukning.

Begränsad användning av skadliga ämnen."

Bedömning och kontroll: Sökanden skall intyga att produkten uppfyller detta krav och tillhandahålla ett prov på produktens förpackning där märket förekommer.

(1) EGT 196, 16.8.1967, S. 1.

(2) EGT L 200, 31.5.1999, s. 1.