32002D0314

2002/314/EG: Kommissionens beslut av den 25 april 2002 om genomförandet av Europaparlamentets och rådets beslut nr 507/2001/EG om en rad åtgärder gällande det transeuropeiska nätet för insamling, produktion och spridning av statistik över varuhandeln med länder i och utanför gemenskapen (Edicom) [delgivet med nr K(2002) 1282]

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 113 , 30/04/2002 s. 0023 - 0030


Kommissionens beslut

av den 25 april 2002

om genomförandet av Europaparlamentets och rådets beslut nr 507/2001/EG om en rad åtgärder gällande det transeuropeiska nätet för insamling, produktion och spridning av statistik över varuhandeln med länder i och utanför gemenskapen (Edicom)

[delgivet med nr K(2002) 1282]

(2002/314/EG)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets beslut nr 507/2001/EG av den 12 mars 2001 om en rad åtgärder gällande det transeuropeiska nätet för insamling, produktion och spridning av statistik över varuhandeln med länder i och utanför gemenskapen (Edicom)(1), särskilt artikel 3 i detta, och

av följande skäl:

(1) I Europaparlamentets och rådets beslut nr 507/2001/EG fastställs referensramen för ett informationsnät för insamling, produktion och spridning av statistik över varuhandeln med länder i och utanför gemenskapen och kommissionen ges i uppdrag att genomföra det.

(2) Åtgärderna i detta beslut överensstämmer med de mål och villkor som fastställs i beslut nr 507/2001/EG och kan därför erhålla ekonomiskt bidrag från gemenskapen.

(3) Det är därför lämpligt att kommissionen godkänner det årliga arbetsprogrammet inklusive fördelningen av de årliga utgifterna.

(4) De åtgärder som föreskrivs genom detta beslut är förenliga med yttrandet från kommittén för statistik över varuhandeln mellan medlemsstaterna och kommittén för statistik över varuhandeln med tredje land, vilka inrättats genom rådets förordning (EEG) nr 3330/91(2) respektive rådets förordning (EG) nr 1172/95(3).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

De åtgärder som kan få ett gemenskapsbidrag inom ramen för arbetsprogrammet för 2002 anges i bilaga I och de beloppsgränser som gäller anges i bilaga II.

Artikel 2

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 25 april 2002.

På kommissionens vägnar

Pedro Solbes Mira

Ledamot av kommissionen

(1) EGT L 76, 16.3.2001, s. 1.

(2) EGT L 316, 16.11.1991, s. 1.

(3) EGT L 118, 25.5.1995, s. 10.

BILAGA I

EDICOM-ÅTGÄRDER - ALLMÄNT ARBETSPROGRAM

Åtgärder för genomförandet av ett informationsnät av bättre kvalitet, mindre kostsamt och snabbare tillgängligt med hänsyn till behoven inom gemenskapens olika politikområden

MÅLEN MED ARBETSPROGRAMMET FÖR 2002 ÄR FÖLJANDE:

1. Utarbetande av avancerade skattningar

Syftet med de föreslagna åtgärderna är att utarbeta preliminära resultat på europeisk nivå (EU och euroområdet) som uppfyller minimikraven på kvalitet på sin aggregeringsnivå. Genom att jämföra månadsstatistik (de uppgifter som publicerades först och de som är ett resultat av senare revideringar), blir det möjligt att visa de slutliga värdena på de uppgifter som regelbundet revideras med hjälp av en relevant ekonometrisk modell eller andra adekvata metoder.

2. Förbättring av kvaliteten på den grundläggande statistiken över utrikeshandeln

Syftet med de föreslagna åtgärderna är att förbättra kvaliteten på statistiken och förbättra de metoder som genomförts av medlemsstaterna för att kontrollera de uppgifter som varje företag lämnat samt de metoder som medlemsstaterna och kommissionen (Eurostat) utarbetat för att kontrollera uppgifter på en mer aggregerad nivå. De förväntade resultaten är en grundlig utvärdering av de metoder som används för närvarande och en uppskattning av om det är möjligt med en gemensam plattform på EU-nivå.

3. Förbättring av hur kvaliteten på statistiken över utrikeshandeln mäts och kontrolleras

Av tradition har tullförvaltningen, med en specifik kultur, hand om mätningen av de externa flödena. Eftersom den helt ingår i skatteförvaltningen följer den i stor utsträckning en räkenskapsåtgärd där man gör en tydlig och klar skillnad mellan verkliga värden och fel. Därför finns det ingen tradition när det gäller kvalitetskontroll, mätning av fel och upplysningar om tillförlitligheten när det gäller statistik över utrikeshandeln i många medlemsstater. En sådan situation är inte längre acceptabel, bl.a. efter det att Intrastat införts.

Syftet med de föreslagna åtgärderna är att komma till rätta med den otillfredsställande situationen ovan genom att förbättra kvaliteten, kvalitetskontrollen och kvalitetssäkringen.

4. Förbättring av uppdateringen av de statistiska resultaten

Syftet med de föreslagna åtgärderna är att fastställa ett förfarande för en harmoniserad uppdatering som syftar till att minska effekten av faktorer som försämrar statistikens kvalitet. En hög variationsnivå i uppdateringen av månadsuppgifterna begränsar samstämmigheten när det gäller statistik över utrikeshandeln. Följaktligen är det lämpligt att söka bättre metoder genom att i förväg studera den uppdatering som varje medlemsstat gör för närvarande när det gäller metoder och publiceringspolitik (frekvens, period etc.). Ett förfarande eller en metod som är mer harmoniserad på EU-nivå (antingen den "bästa" metoden som används av en eller flera medlemsstater eller en helt ny metod) kommer därefter att föreslås.

5. Förbättring av metoder för att justera de statistiska resultaten

Inom ramen för såväl Intrastat som Extrastat tillämpar medlemsstaterna trösklar för insamling av uppgifter för att begränsa bördan för operatörerna. För närvarande finns det ingen harmonisering av de metoder eller verktyg som används för att göra de justeringar som blivit nödvändiga genom tillämpningen av trösklar. Syftet med föreslagna åtgärderna är att finna de bästa justeringsmetoderna och att genomföra en användarvänlig tillämpning för att testa ersättningsmetoder i medlemsstaterna.

6. Behandling av asymmetrier i Intrastat

Systemet för insamling av statistik över handeln inom EU, Intrastat, genererar statistik som är inkonsekvent. De två främsta anledningarna är kända. Asymmetrierna utgör ett stort problem, eftersom de påverkar tillförlitligheten i uppgifterna om handelsbalansen inom euroområdet, betalningsbalansen och nationalräkenskaperna. Asymmetrierna berör inte bara handeln inom EU utan de kan även uppkomma med handelspartner utanför gemenskapen.

För att lösa problemet ovan och för att bättre tillfredsställa användarna på EU-nivå (EU, euroområdet) är syftet med de föreslagna åtgärderna att jämföra och genomföra specifika modeller för att närma de avvikande uppgifterna till varandra på grundval av flera metoder. Samtidigt kommer vissa medlemsstater att skapa en spegelstatistik på detaljnivå för att kunna rätta eventuella felaktigheter.

7. Samstämmighet i statistik över utrikeshandeln

Statistiken över utrikeshandeln är ett unikt statistikområde i det avseendet att två handelspartner sammanställer motsvarande uppgifter. Skillnaderna får man fram genom att jämföra import- och exportflödena. Följande steg är att finna orsakerna till detta och så långt det är möjligt justera de avvikelser man upptäckt, dvs. sammanjämka statistiken.

Genom att göra sammanjämkningen i samarbete med partnerländerna kan man således på ett effektivt sätt kontrollera och förbättra kvaliteten på statistik över handeln. Syftet med de föreslagna insatserna är att utarbeta en statistisk metod och ett datorverktyg som kan tillämpas när man sammanjämkar statistik över handeln mellan två eller flera partner. Verktyget kommer att provas vid en kommande sammanjämkning mellan EU och de två viktigaste handelspartnerna.

Åtgärder för genomförandet av ett relevant informationssystem som är anpassat till användarnas ändrade behov inom ramen för Ekonomiska och monetära unionen och den internationella ekonomiska miljön

MÅLEN MED ARBETSPROGRAMMET FÖR 2002 ÄR FÖLJANDE:

1. Förbättring av den konfidentiella behandlingen av statistik över utrikeshandeln

Statistiken över utrikeshandeln samlas in och sprids med en hög detaljnivå. I många fall är denna detaljnivå inte förenlig med bestämmelserna om konfidentialitet som skyddar de individuella uppgifter som företagen har lämnat. Medlemsstaterna tillämpar på nationell nivå sina egna höstackssystem, för att gömma information i irrelevanta data, när det behövs och sänder de ursprungliga uppgifterna till kommissionen (Eurostat) samt de olika tillåtna publikationsnivåerna för dessa uppgifter. De höstackssystem som tillämpas för närvarande fastställs på medlemsstatsnivå och tillämpas direkt på aggregaten för EU och den monetära unionen.

Parallellt med de av Eurostat föreslagna åtgärderna, som syftar till att harmonisera de metoder som medlemsstaterna och kommissionen (Eurostat) genomfört, planeras åtgärder som skall förbättra de nationella rutinerna.

2. Analys av kvaliteten i säsongsutjämningen

Eurostat framställer och sprider månatliga indikatorer över utrikeshandeln justerad för säsongsvariationer och arbetsdagar.

Det finns emellertid olika metoder att säsongsutjämna och justera för arbetsdagar och för det stora antalet olika sätt att definiera modellerna. Det är lämpligt att mäta kvalitetsnivån på de framställda indikatorerna som funktion av de för kvaliteten viktigaste parametrarna. De föreslagna åtgärderna har följande mål:

- Att definiera och utvärdera kvalitetsindikatorer för säsongsutjämning, genom att särskilja allmänna indikatorer från sådana som kan vara specifika för uppgifter rörande utrikeshandeln.

- Att, utgående från verkliga uppgifter, prova och utvärdera inverkan på de definierade kvalitetsindikatorerna i föregående steg, av de viktigaste hypoteserna som använts i beräkningen av säsongsutjämning.

- Att lämna en detaljerad sammanfattning med rekommendationer.

3. Förbättring av informationen om index över utrikeshandeln

Eurostat och flertalet medlemsstater publicerar enhetsvärdeindex. Eurostat har särskilt utvecklat en tillämpning av nya index för utrikeshandeln (NICE) som gör det möjligt att beräkna enhetsvärdeindex för varje månad. Denna tillämpning har tagits fram för att beräkna enhetsvärdeindex på ett sätt så att man samtidigt kan möta förändringar i euroområdets och EU:s sammansättning samt nya behov hos användarna.

Syftet med de föreslagna åtgärderna är följande:

- Att säkerställa en datateknisk vidareutveckling av NICE-tillämpningen.

- Att öka innehållet i den tillgängliga informationen och lägga till tillbakaskrivna och säsongsutjämnade uppgifter.

- Att i vissa medlemsstater fortsätta den jämförande analysen av enhetsvärdeindex och pris.

4. Förbättra informationen om värdet på varuhandeln

Statistiken över varuhandeln utvärderas till fob (fritt ombord) för avsändning/export och cif (cost-insurance-freight) för mottagning/import. Publicering av statistik som grundar sig på fob för mottagning och import, åtminstone för aggregerade resultat, ger mycket användbara uppgifter för användarna. Begreppet används för övrigt i samband med betalningsbalanser och produktion av information på dubbel grund CIF/fob rekommenderas av Förenta nationerna. Pilotförsök skall genomföras under 2002 i vissa medlemsstater med målet att göra informationen tillgänglig.

Åtgärder för genomförandet av ett informationsnät som är bättre integrerat i det allmänna statistiksystemet och anpassat till förändringarna på det administrativa området

MÅLEN MED ARBETSPROGRAMMET FÖR 2002 ÄR FÖLJANDE:

1. Utveckling av handelsregister och beaktande av globaliseringen av varuutbytet

För EU:s öppna ekonomier utgör statistik över utrikeshandeln en viktig informationskälla som i stor utsträckning används av ekonomer, politiska beslutsfattare och företagssammanslutningar. För att kunna använda dessa uppgifter optimalt har de flesta användare dock behov av att kunna knyta uppgifterna till företagsstatistik. Där finns det redan en komplett uppsättning variabler på gemenskapsnivå. Dessutom är det viktigt att ge användarna kompletterande uppgifter för att mäta internationella koncerners inverkan på statistik över handeln. För att nå dessa mål har en handlingsplan föreslagits. Den kan delas upp i två stora teman: handelsregister och globaliseringen av varuutbytena.

- Handelsregister

Syftet med de föreslagna åtgärderna är att upprätta förbindelser mellan handelsregistren och företagsregistren som skulle göra det möjligt att med en rad nya analyser av statistiken över utrikeshandeln. På så sätt blir det möjligt att mäta det varuutbyte som sker i respektive ekonomisk sektor. Kopplingarna mellan statistiken över handeln och statistiken över företagsstrukturer skulle även kunna analyseras, t.ex. handelns inverkan på sysselsättningen.

- Globaliseringen av varuutbytena

Globaliseringen av varuutbytena gör det nödvändigt att analysera och mäta företagens verksamhet både nationellt och internationellt. Statistiska uppgifter koncentreras av tradition på internationell handel, medan mindre uppmärksamhet ägnas andra betydande transnationella relationer, t.ex. multinationella företags verksamhet och flödena inom koncerner. Därav följer att statistiken riskerar att inte helt täcka den gränsöverskridande ekonomiska verksamheten.

Syftet med de föreslagna åtgärderna är att undersöka i vilken utsträckning den befintliga statistiken över utrikeshandeln kan användas för att samla in dessa uppgifter och att fastställa de tekniska ändringar man skulle kunna göra i de befintliga systemen för att underlätta insamlandet.

2. Förbättring av användarnas tillgång till tullstatistik

Eurostat har utvecklat en tillämpning (Taristat) som gör det möjligt att få tillgång till vissa uppgifter i tulldatabasen, Taric. Verktyget är tillräckligt användbart för att kunna visa specifik och separat information. Det är alltså möjligt att kombinera statistik över utrikeshandeln med tulluppgifter såväl som att använda de senare som referens vid behandling av utrikeshandelsuppgifter. Informationen är mycket användbar för dem som använder statistiken för analys särskilt för kommersiella förhandlingar.

Målet med åtgärden är alltså att användarna av databasen Comext på ett enkelt sätt skall kunna komma åt grundläggande uppgifter över tariffmätningar och tullavgifter.

3. Analysarbete i samband med anpassning till Instrastatsystemet

Eurostat har, som ett komplement till förenklingsåtgärderna som antagits under senare år, föreslagit att man anpassar Intrastatsystemet (statistik över varuhandeln mellan medlemsstaterna) så att reglerna blir tydliga och begripliga och så att de tar större hänsyn till utvecklingen av nationella rutiner på vissa områden (justeringar, tider, kvalitet etc.) och att bestämma systemparametrarna så att de ger resultat som svarar mot gemenskapsbehoven, efter de kvalitetskrav som finns avseende täckning, tillförlitlighet och tillgänglighet.

I detta sammanhang föreslås att två insatser görs

- å ena sidan komplettera undersökningen hos dem som är skyldiga lämna information som gjordes under undersökningens första år, med syftet att utvärdera den börda som det för närvarande innebär att lämna uppgifter till Intrastat, och

- å den andra sidan, återigen utvärdera behoven av information om handeln medlemsstaterna emellan.

4. Förbättring av informationen om varutransporterna

Många uppgifter samlas för närvarande in för att beräkna statistik över varutransporterna inom ramen för varuhandeln med tredje land och medlemsstaterna emellan. För att kunna förbättra servicen till användarna av statistiken, föreslås en utökning och komplettering av befintlig information genom att samköra den med andra tillgängliga data (transportstatistik). Detta borde också göra det möjligt att bedöma kvaliteten i de uppgifter som nu samlas in och eventuellt resultera i nya statistiska produkter och/eller förslag till optimering av insamlingen av detaljuppgifter.

Åtgärder för genomförandet av ett nät som innebär en förbättring av den statistikservice som erbjuds förvaltningar, användare och tillhandahållare av uppgifter

MÅLEN MED ARBETSPROGRAMMET FÖR 2002 ÄR FÖLJANDE:

1. Utvidgning av produkter för spridning

De som använder statistik över utrikeshandel måste snabbt få tillgång till de uppgifter de behöver. Genom att snabbt sprida uppgifter som är så aktuella som möjligt och som är anpassade till behoven hos olika användare, kommer det europeiska statistiksystemet att bli den bästa leverantören av uppgifter om utrikeshandeln och om handeln inom EU och euroområdet. Flera projekt planeras eller påbörjas, nämligen:

- En undersökning gällande informationsbehoven hos privata och offentliga användare av statistik som publiceras av Eurostat.

- Utveckling och samordning av ett spridningsverktyg för Eurostat.

2. Utveckling av ett hjälpmedel för klassificering av varor

Eftersom statistikrapporteringen görs med kodad information och produktnomenklaturen är den mest komplicerade informationen att ta fram, planeras att man skall förse operatörerna inom utrikeshandeln med ett verktyg för att kunna klassificera varorna.

Syftet med de föreslagna åtgärderna är att fortsätta insatserna att utveckla en gemensam programvara som möjliggör en automatisk klassificering av varorna.

Denna programvara bör kunna fungera modulärt och systemkompatibelt på gemenskapsnivå, för att kunna anpassas till verktyg för insamling av befintlig information. Online-användning med hjälp av en Internet-server av ett sådant verktyg bör även planeras på sikt.

3. Spridning av metadata

Med syftet att förbättra den statistiska servicen till myndigheter, leverantörer och användare av statistiken, planeras att göra tillgång till all information i databasen som berör utrikeshandelsstatistik enklare, och i synnerhet till metadata som klassificeringar och nomenklatur samt tillhörande produkter (kommentarer, nyckelord, alfabetiska index, jämförelsetabeller etc.).

Syftet med de föreslagna åtgärderna är att fortsätta insatserna att förbättra tillgången till uppgifter som gäller nomenklaturer för varuutbyten.

Åtgärder för genomförandet av ett nät grundat på verktyg för informationsinsamling med beaktande av den senaste tekniska utvecklingen för att uppgiftslämnarna skall kunna erbjudas bättre funktioner

ARBETSPROGRAMMET FÖR 2002 SYFTAR TILL ATT UTVECKLA VERKTYG FÖR INSAMLING AV STATISTISKA UPPGIFTER

Insamlingen av uppgifter hos företagen och deras behandling är en grundläggande del i statistiken över utrikeshandeln. En av framgångarna med programmet Edicom var utvecklingen och införandet av insamlingsverktyg för Intrastat-systemet som används av ett stort antal företag (elektroniska blanketter IDEP/CN8 och IRIS, webb-formulär). På grund av ändringar i den tekniska miljön och mot bakgrund av de erfarenheter man fått, är syftet med de föreslagna åtgärderna följande:

- Säkerställa kontinuitet och utveckling av dessa verktyg genom att göra nödvändiga tekniska och funktionella anpassningar.

- Beakta de nya metodkraven.

- Beakta utvecklingen av standardisering av meddelanden.

- Främja moderna insamlingsverktyg och i synnerhet webblanketter.

Åtgärder för genomförandet av ett integrerat och systemkompatibelt nät

MÅLEN MED ARBETSPROGRAMMET FÖR 2002 ÄR FÖLJANDE:

Programmet Edicom består av olika beståndsdelar av metodologisk, organisatorisk, lagstiftande och data karaktär som kräver ett sammanhängande och integrerat angreppssätt som ger fördelar på flera områden. Följande åtgärder föreslås:

1. Modernisering av nätverket

Åtgärder kommer att vidtas som syftar till att modernisera det transeuropeiska nätet för insamling, framställning och spridning av statistik om varuutbyten inom och utanför EU. De skall koncentreras på verktyg och metoder som används för

- behandling och validering av uppgifter,

- kommunikationsmedel att användas mellan nationella organ och Eurostat,

- tillgång till statistiska uppgifter och metadata för användare, inklusive en allt större användning av Internet och en förbättring av mjukvarans funktionalitet vid spridning av statistik över varuutbytet (Comext).

2. Utveckling av ett informationssystem om metoder

Alla de åtgärder som föreslås när det gäller metoder skall samordnas för att säkerställa att de är konsekventa. De skall syfta till en bättre integrering av statistik om varuutbyten i det europeiska statistiksystemet. Insatserna bör även kopplas till den befintliga metoden (inklusive gemenskapens regelverk) och kompletteras med en studiehandledning.

I detta sammanhang föreslås att man fortföljer utvecklingen av en komplett och enhetlig dokumentationsbas som stödjer hela projektet och som skall göra det möjligt att sprida information på ett metodiskt och användarvänligt sätt, interaktivt, med användning av den allra modernaste tekniken.

BILAGA II

EDICOM-ÅTGÄRDER - PRELIMINÄR FÖRDELNING AV KOSTNADERNA

>Plats för tabell>