32001D0079

2001/79/GUSP: Rådets beslut av den 22 januari 2001 om inrättande av Europeiska unionens militära kommitté

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 027 , 30/01/2001 s. 0004 - 0006


Rådets beslut

av den 22 januari 2001

om inrättande av Europeiska unionens militära kommitté

(2001/79/GUSP)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om Europeiska unionen och särskilt artikel 28.1 i detta,

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen och särskilt artikel 207 i detta,

med erinran om artikel 25 i Fördraget om Europeiska unionen, och

av följande skäl:

(1) Inom ramen för den förstärkning av den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (GUSP), särskilt den gemensamma europeiska säkerhets- och försvarspolitiken, som det föreskrivs om i artikel 17 i Fördraget om Europeiska unionen, uppnåddes vid mötet i Europeiska rådet i Nice den 7-11 december 2000 en överenskommelse om inrättande av Europeiska unionens militära kommitté, i vilken fastställs dennas uppdrag och uppgifter inklusive dess ordförandes uppdrag och uppgifter.

(2) Enligt Europeiska rådets riktlinjer bör denna kommitté göras redo att inleda arbetet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Europeiska unionens militära kommitté (EUMC), nedan kallad kommittén, sammansatt av medlemsstaternas överbefälhavare, företrädda av sina militära företrädare, inrättas härmed.

Den skall sammanträda på överbefälhavarnivå vid behov.

Artikel 2

Kommitténs uppdrag och uppgifter fastställs i bilaga IV till ordförandeskapets rapport som godkänts av Europeiska rådet i Nice och som återges i bilagan.

Artikel 3

1. Kommitténs ordförande (nedan kallad ordföranden) skall utnämnas av rådet på rekommendation av kommittén när denna sammanträder på överbefälhavarnivå.

2. Ordförandens ämbetstid är tre år om inte rådet beslutar annat. Hans uppdrag och uppgifter fastställs även i den ovannämnda bilagan.

Artikel 4

Detta beslut blir gällande samma dag som det antas.

Artikel 5

1. Utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelserna i artikel 3.1 skall detta beslut tillämpas från och med den dag då den förste ordföranden utnämns, senast den dag då beslutet om inrättande av Europeiska unionens militära stab(1) börjar tillämpas och i princip före slutet av juni månad 2001.

2. Det interimistiska militära organet som inrättas genom beslut 2000/144/GUSP(2) kommer att fortsätta att utföra sina uppgifter till det datum när detta beslut blir tillämpligt.

Artikel 6

Detta beslut skall offentliggöras i Officiella tidningen.

Utfärdat i Bryssel den 22 januari 2001.

På rådets vägnar

A. Lindh

Ordförande

(1) Rådets beslut 200/80/GUSP (se sidan 7 i detta nummer av EGT).

(2) Rådets beslut 2000/144/GUSP av den 14 februari 2000 om att inrätta interimistiska kommittén för politik och säkerhetspolitik (EGT L 49, 22.2.2000, s. 2).

BILAGA

EUROPEISKA UNIONENS MILITÄRA KOMMITTÉ (EUMC)

1. Inledning

Europeiska rådet i Helsingfors beslutade att inom rådet upprätta nya ständiga politiska och militära organ som gör det möjligt för EU att utföra sina åligganden vid samtliga uppdrag i samband med förebyggande av konflikter och krishantering som definieras i EU-fördraget, Petersbergsuppdragen.

Som det fastställs i Helsingforsrapporten skall Europeiska unionens militära kommitté (EUMC), som "kommer att inrättas inom rådet", bestå av överbefälhavare som skall företrädas av militärrepresentanter (MILREP). EUMC skall sammanträda på överbefälhavarnivå när detta är nödvändigt. Denna kommitté skall ge råd i militära angelägenheter och utfärda rekommendationer till Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik samt ge Europeiska unionens militära stab (EUMS) militär ledning. Ordföranden för EUMC skall närvara vid rådsmöten där beslut som har konsekvenser för försvarspolitiken skall fattas.

EUMC är det högsta militära organet inom rådet.

EUMC:s behörighet anges därför nedan:

2. Uppdrag

EUMC har som uppgift att ge Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik råd och rekommendationer i alla militära angelägenheter inom EU. Det skall sköta den militära ledningen för all militär verksamhet inom EU.

3. Uppgifter

Den skall vara den rådgivande instansen i militära angelägenheter, på grundval av konsensus.

Den skall utgöra ett forum för militärt samråd och samarbete mellan EU:s medlemsstater på området för konfliktförebyggande och krishantering.

Det skall ge råd i militära angelägenheter och utfärda rekommendationer till Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik på begäran av denna eller på eget initiativ, inom ramen för riktlinjer från Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik, särskilt när det gäller

- utarbetandet av ett övergripande begrepp för de militära aspekterna av krishantering,

- de militära aspekterna av politisk kontroll och strategisk ledning i krishanteringsoperationer och situationer,

- riskbedömning vid potentiella kriser,

- den militära dimensionen i en krissituation och dess implikationer, särskilt under den därpå följande krishanteringen; i detta syfte skall kommittén få utdata från kriscentrumet,

- utarbetande, bedömning och översyn av resursmålen enligt godkända förfaranden,

- EU:s militära förbindelser med europeiska icke-medlemsstater som är medlemmar av Nato, de övriga kandidaterna för anslutning till EU, andra stater och organisationer, inbegripet Nato,

- kostnadsbedömning för operationer och övningar.

a) I krishanteringssituationer:

På begäran av Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik skall kommittén ge inledande föreskrifter till chefen för EUMS att utarbeta och lägga fram strategiska militära alternativ.

Kommittén skall utvärdera de strategiska militära alternativ som utarbetats av EUMS och översända dem till Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik, tillsammans med sin egen utvärdering och sina militära råd.

På grundval av det militära alternativ som rådet valt skall det ge tillstånd till inledande planeringsföreskrifter till befälhavaren för operationen.

På grundval av utvärderingen från EUMS skall den ge råd och rekommendationer till kommittén för politik och säkerhetspolitik:

- Om det beslut i stort (CONOPS) som utarbetats av befälhavaren för operationen.

- Om den operationsplan (OPLAN) som utarbetats av befälhavaren för operationen.

Den skall ge Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik råd om avslutningsalternativet för en operation.

b) Under en operation

skall EUMC övervaka det korrekta utförandet av de militära operationer som genomförs på operationsbefälhavarens ansvar, och

EUMC:s ledamöter skall vara med i eller företrädas i kommittén med bidragande länder.

4. Ordföranden för EUMC

EUMC skall ha en ständig ordförande vars åligganden anges nedan.

Ordföranden för EUMC skall ha generals- eller amiralsgrad (fyra stjärnor) vid utnämningen och helst vara en tidigare överbefälhavare i en av EU:s medlemsstater.

Han skall utses av medlemsstaternas överbefälhavare i enlighet med godkända förfaranden och utnämnas av rådet på rekommendation från ett EUMC-möte på överbefälhavarnivå.

Hans ämbetstid skall i princip vara tre år, utom i undantagsfall.

Hans maktbefogenheter härrör från EUMC, och han skall vara ansvarig inför EUMC. På internationell nivå har ordföranden befogenhet att företräda EUMC inom Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik och rådet, allt efter omständigheterna.

I egenskap av ordförande för EUMC skall han

- fungera som ordförande vid EUMC-möten på överbefälhavar- och militärrepresentantnivå,

- vara talesman för EUMC och i denna egenskap

- vid behov delta i möten i Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik med rätt att delta i diskussionerna samt närvara vid rådsmöten där beslut som har konsekvenser för försvarspolitiken skall fattas och

- fungera som militär rådgivare för generalsekreteraren/den höge representanten i alla militära frågor, i synnerhet för att säkerställa konsekvens inom EU:s krishanteringsstruktur,

- sköta EUMC:s verksamhet på ett opartiskt sätt som återspeglar konsensus,

- på EUMC:s vägnar utfärda föreskrifter och vägledning för chefen för EU:s militära stab,

- fungera som huvudsaklig kontaktpunkt med operationsbefälhavaren under EU:s militära operationer,

- hålla kontakt med ordförandeskapet vid utarbetandet och genomförandet av arbetsprogrammet.

Ordföranden för EUMC skall ha stöd av en egen stab och biträdas av EU:s militära stab, särskilt när det gäller administrativt stöd inom rådets generalsekretariat.

När ordföranden för EUMC är frånvarande skall han ersättas av

- den ständige vice ordföranden för EUMC, om det beslutas att denna befattning skall inrättas och besättas,

- ordförandeskapets företrädare, eller

- den till tjänsteåren äldste.

5. Övriga frågor

De förbindelser som skall inrättas mellan EUMC och Natos militära myndigheter fastställs i dokumentet om de permanenta arrangemangen mellan EU och Nato. Förbindelserna mellan EUMC och sådana europeiska icke-medlemsstater som är medlemmar av Nato och andra länder, som är kandidater för anslutning till EU, fastställs i dokumentet om EU:s förbindelser med tredje land.

EUMC skall biträdas av en militär arbetsgrupp (EUMCWG), av EU:s militära stab samt vid behov av andra avdelningar och instanser.