32000R2707

Kommissionens förordning (EG) nr 2707/2000 av den 11 december 2000 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 1255/1999 om den gemensamma organisationen av marknaden för mjölk och mjölkprodukter till skolelever

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 311 , 12/12/2000 s. 0037 - 0042


Kommissionens förordning (EG) nr 2707/2000

av den 11 december 2000

om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 1255/1999 om den gemensamma organisationen av marknaden för mjölk och mjölkprodukter till skolelever

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 1255/1999 av den 17 maj 1999 om den gemensamma organisationen av marknaden för mjölk och mjölkprodukter(1), senast ändrad genom förordning (EG) nr 1670/2000(2), särskilt artikel 15 i denna, och

av följande skäl:

(1) Förordning (EG) nr 1255/1999 ersätter rådets förordning (EEG) nr 804/68(3), senast ändrad genom förordning (EG) nr 1587/96(4), och bland andra rådets förordning (EEG) nr 1842/83(5), senast ändrad genom förordning (EG) nr 1958/97(6), om allmänna bestämmelser om utdelning av mjölk och vissa mjölkprodukter till skolelever. För att ta hänsyn till gemenskapens nya stödordning och vunna erfarenheter bör kommissionens förordning (EG) nr 3392/93 av den 10 december 1993 om tillämpningsföreskrifter till rådets förordning (EEG) nr 1842/83 om allmänna bestämmelser om leveranser av mjölk och vissa mjölkprodukter till skolelever(7), senast ändrad genom förordning (EG) nr 2235/97(8), ändras och förenklas. I samband med dessa ändringar bör nämnda förordning omarbetas för tydlighetens skull.

(2) Stödet bör inriktas på förskolor och grundskolans låg- och mellanstadium, och medlemsstaterna bör få välja om de vill inbegripa högstadiet och gymnasiet eller inte. För att förenkla förvaltningen av ordningen bör dessa elevers mjölkkonsumtion under vistelse på sommarkoloni uteslutas.

(3) Det är svårt att kontrollera om subventionerade mjölkprodukter används vid tillagning av måltider som serveras eleverna. En sådan användning av dessa produkter tycks dessutom inte vara särskilt effektiv när det gäller att uppfylla den aktuella stödordningens målsättningar. Följaktligen bör denna möjlighet till utdelning begränsas.

(4) Vid upprättandet av förteckningen över stödberättigande mjölkprodukter bör vissa av de basmjölkprodukter som är oumbärliga för balansen på marknaden prioriteras. För att dessutom ta hänsyn till olika konsumtionsmönster i gemenskapen bör medlemsstaterna även få välja om de vill inbegripa vissa mjölkprodukter med låg fetthalt och vissa ostar.

(5) I artikel 14.3 i förordning (EG) nr 1255/1999, ändrad genom förordning (EG) nr 1670/2000, föreskrivs att det nya stödbeloppet för helmjölk skall motsvara 75 % av riktpriset och att stödbeloppet för andra mjölkprodukter skall fastställas med hänsyn till produkternas innehåll av mjölkbeståndsdelar. Stödbeloppen för de olika produkterna bör fastställas med hänsyn till ovan nämnda regler.

(6) När det gäller utbetalningen av stödet bör det fastställas vilka villkor de som ansöker om detta stöd bör uppfylla, vilka krav som måste uppfyllas för att få lämna in en ansökan, vilka kontroller som behöriga myndigheter måste utföra och hur stödet bör betalas ut. Förvaltningen av stödutbetalningarna och kontrollen av ordningen bör baseras på godkännande av de berörda. För att förenkla förvaltningen av ordningen bör centraliseringen av stödansökningar underlättas genom att organisationer lämnar in flera skolors ansökningar.

(7) I artikel 14.4 i förordning (EG) nr 1255/1999 fastställs att stödet får beviljas för högst 0,25 liter mjölkekvivalent per elev och dag. Mjölkekvivalenter för olika mjölkprodukter bör fastställas.

(8) Inom ramen för stödordningen bör det fastställas vilka kontroller som garanterar att stödbeloppet blir synligt i det pris som stödmottagarna betalar och att de subventionerade mjölkprodukterna inte omdestineras till andra mål än de som föreskrivits.

(9) Denna förordning bör tillämpas från och med den 1 januari 2001, så att hänsyn tas till tillämpningsdatumet för det nya stödbeloppet och de behöriga myndigheterna får möjlighet att förbereda tillämpningen av de nya bestämmelserna.

(10) De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från Förvaltningskommittén för mjölk och mjölkprodukter.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

I denna förordning fastställs tillämpningsföreskrifter för förordning (EG) nr 1255/1999 beträffande beviljande, enligt artikel 14, av gemenskapsstöd för utdelning av vissa mjölkprodukter till skolelever (nedan kallat stödet).

Artikel 2

Stödmottagare

1. Stödmottagarna skall vara elever med regelbunden skolgång, som går i en av följande skolor:

a) Förskolor eller andra inrättningar där förskoleverksamhet ges och som organiseras eller erkänns av den behöriga myndigheten i medlemsstaten.

b) Grundskolans låg- och mellanstadium.

c) Grundskolans högstadium och gymnasium, om medlemsstaten beslutar att inbegripa dessa i den ordning som gäller den medlemsstaten.

2. De elever som avses i punkt 1 är inte berättigade stöd under vistelser på sommarkolonier som skolan i fråga eller styrelsen för skolan organiserar.

3. Stöd får endast beviljas på villkor att skolan eller i förekommande fall skolstyrelsen skriftligen garanterar den behöriga myndigheten att inte använda de subventionerade mjölkprodukterna vid tillagning av måltider.

I välmotiverade fall och på en medlemsstats begäran får kommissionen bevilja undantag från första stycket för denna medlemsstat.

Artikel 3

Stödberättigande mjölkprodukter

1. Medlemsstaterna skall betala ut stöd för de mjölkprodukter som anges i kategorierna I och III i bilagan.

2. Utan att det påverkar tillämpningen av rådets förordning (EG) nr 2596/97(9) får medlemsstaterna betala ut stöd för de mjölkprodukter som anges i kategorierna II och IV-IX i bilagan.

3. För de franska utomeuropeiska departementen får den i bilagan angivna mjölk som innehåller choklad eller som är smaksatt vara rekonstituerad mjölk.

4. Medlemsstaterna får tillåta att högst 5 mg fluor tillsätts per kilo produkt av de produkter som anges i kategorierna I till V i bilagan.

5. De produkter som anges i punkt 3.2 b och c i rådets förordning (EG) nr 2597/97(10) skall, beroende på produkt, likställas med helmjölk, mellanmjölk respektive skummjölk.

Artikel 4

Stödbelopp

1. Gemenskapsstödet uppgår till

a) 23,24 euro per 100 kg produkter av kategori I i bilagan,

b) 21,82 euro per 100 kg produkter av kategori II i bilagan,

c) 17,58 euro per 100 kg produkter av kategori III i bilagan,

d) 16,17 euro per 100 kg produkter av kategori IV i bilagan,

e) 13,34 euro per 100 kg produkter av kategori V i bilagan,

f) 69,72 euro per 100 kg produkter av kategori VI i bilagan,

g) 177,79 euro per 100 kg produkter av kategori VII i bilagan,

h) 197,54 euro per 100 kg produkter av kategori VIII i bilagan,

i) 217,29 euro per 100 kg produkter av kategori IX i bilagan.

2. Om stödet är högre än det försäljningspris som leverantören begär innan stödet dras av skall, genom undantag från punkt 1, detta stöd minskas så att det inte överskrider priset på produkten i fråga.

3. Om det i euro uttryckta stödbeloppet ändras, skall beloppet för de kvantiteter vars pris sjunkit under innevarande månad, vara det belopp som gällde den första dagen i denna månad.

4. Om de kvantiteter av produkter som tillhandahålls uttrycks i liter skall omräkningen av liter till kilon ske genom tillämpning av koefficienten 1,03.

Artikel 5

Tillämpning av tak för de subventionerade kvantiteterna

1. Vid tillämpning av den högsta kvantitet på 0,25 liter som avses i artikel 14.4 i förordning (EG) nr 1255/1999 skall hänsyn tas till de totala kvantiteter mjölkprodukter som är stödberättigande under den period ansökan gäller och det antal elever som går i den aktuella skolan.

2. För produkterna i kategorierna VI-IX i bilagan skall de beräkningar som avses i punkt 1 ske på grundval av följande kvantiteter:

a) 100 kg produkter av kategori VI i bilagan skall motsvara 300 kg helmjölk.

b) 100 kg produkter av kategori VII i bilagan skall motsvara 765 kg helmjölk.

c) 100 kg produkter av kategori VIII i bilagan skall motsvara 50 kg helmjölk.

d) 100 kg produkter av kategori IX i bilagan skall motsvara 935 kg helmjölk.

Artikel 6

Allmänna villkor för beviljande av stöd

1. Stöd skall beviljas sökande som blivit godkända i enlighet med artiklarna 7, 8 och 9 för utdelning av de produkter som producerats i gemenskapen och som avses i bilagan samt har köpts i den medlemsstat där skolan ligger.

2. Ansökan om stöd kan göras av

a) skolan,

b) skolstyrelsen som ansöker om stöd för de produkter som delas ut till skolelever för vilka den ansvarar,

c) om medlemsstaten så tillåter; leverantören av produkterna,

d) om medlemsstaten så tillåter; en organisation som lämnar in stödansökan för en eller flera skolors eller skolstyrelsens räkning och som har upprättats särskilt för detta ändamål.

Artikel 7

Godkännande av sökanden

De sökande skall i detta syfte vara godkända av behöriga myndigheter i den medlemsstat där skolan ligger eller mjölkprodukterna delas ut.

Artikel 8

Allmänna villkor för godkännande

Godkännandet skall beviljas på villkor att sökanden skriftligen garanterar den behöriga medlemsstaten att

a) mjölkprodukterna endast får förtäras av eleverna i sökandens skola eller den skola för vars räkning ansökan om stöd har lämnats in,

b) betala tillbaka de stöd som betalats ut olagligen för berörda kvantiteter när det konstateras att mjölkprodukterna inte har lämnats till de mottagare som avses i artikel 2 eller när stödet har betalats ut för större kvantiteter än de som avses i artikel 5,

c) på begäran av den behöriga myndigheten lägga fram styrkande handlingar,

d) tillåta fysiska kontroller på plats.

Artikel 9

Särskilda villkor för godkännande av vissa sökande

1. Om leverantörer ansöker om stöd får de endast godkännas om de, förutom att uppfylla de villkor som anges i artikel 8, skriftligen garanterar att

a) i räkenskaperna ange namnet på tillverkaren av mjölkprodukterna, namn och adresser avseende de skolor eller i förekommande fall skolstyrelsen, och de kvantiteter mjölkprodukter som sålts eller lämnats till dem,

b) underkasta sig alla kontroller som den behöriga myndigheten i medlemsstaten i fråga fastställer, särskilt med avseende på granskning av räkenskaperna.

2. Om en organisation som avses i artikel 6.2 d ansöker om stöd skall den, förutom att uppfylla de villkor som anges i artikel 8, skriftligen garantera att

a) i räkenskaperna ange namnet på tillverkaren eller leverantören av mjölkprodukterna, namn och adresser avseende de skolor eller i förekommande fall anordnande ledningar, och de kvantiteter mjölkprodukter som sålts eller lämnats till dem,

b) underkasta sig alla kontroller som den behöriga myndigheten i medlemsstaten i fråga fastställer, särskilt med avseende på granskning av räkenskaperna.

Artikel 10

Indragning och återkallande av godkännande

Om det fastställs att en sökande inte uppfyller de villkor som anges i artiklarna 8 och 9 eller undandrar sig någon annan skyldighet som följer av denna förordning skall godkännandet dras in under en period på en till tolv månader, eller återkallas beroende på hur allvarlig överträdelsen är.

De åtgärder som anges i första stycket skall inte vidtas i fall av force majeure eller om medlemsstaten fastställer att överträdelsen inte begåtts avsiktligt eller genom allvarlig försummelse och om dess betydelse är ringa.

Det berörda företaget kan på begäran återfå tillståndet, dock först efter en period på minst sex månader.

Artikel 11

Ansökan om utbetalning

1. Ansökan om utbetalning av stöd skall ske i enlighet med de föreskrifter som utfärdats av den behöriga myndigheten i medlemsstaten och skall minst innehålla följande uppgifter:

a) De utdelade kvantiteterna uppdelade i produktkategorier.

b) Skolans eller skolstyrelsens namn och adress.

2. Medlemsstaten skall fastställa när ansökan om utbetalningar av stöd skall lämnas in. Dessa ansökningar gäller för en period på en till sju månader, beroende på vilka stödbelopp som den berörda ansökan gäller.

3. Med undantag för fall av force majeure skall ansökan om utbetalning av stöd lämnas in senast den sista dagen i den fjärde månaden som följer på den period som ansökan gäller.

Om den tidsfrist som avses i första stycket överskrids med mindre än två månader skall stödet ändå betalas ut, men minskat med

a) 5 % av beloppet om tidsfristen överskrids med mindre än en månad,

b) 10 % av beloppet i övriga fall.

4. De belopp som anges i ansökan om utbetalning skall styrkas genom fakturor som skall tillhandahållas de behöriga myndigheterna. I dessa fakturor skall priset anges separat för var och en av de utdelade produkter som anges i bilagan och fakturorna skall vara kvitterade eller skall åtföljas av bevis på att betalning har erlagts.

Artikel 12

Utbetalning av stöd

1. Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 11.4 skall stöd endast utbetalas till en leverantör

a) mot framläggande av kvitto för de kvantiteter som faktiskt levererats, eller

b) på grundval av en kontrollrapport av den behöriga myndigheten, vilken har utarbetats före den definitiva betalningen av stödet och som visar att villkoren för utbetalningen är uppfyllda, eller

c) om medlemsstaten så tillåter, mot framläggande av ett utdrag från ett bankkonto som innehas av leverantören och som uteslutande krediteras för de kvantiteter som levereras inom ramen för denna förordning.

2. Den behöriga myndigheten skall betala ut stödet inom tre månader från den dag då den ansökan som avses i artikel 11.3 lämnats in, utom om administrativa undersökningar har inletts beträffande rätten till stöd.

3. Medlemsstaterna får ge de lokala myndigheterna befogenhet att betala ut stödet och administrera den stödåtgärd som avses i denna förordning.

I vissa fall som fastställs av medlemsstaten, kan en förening som de aktuella skolorna är medlemmar i och som är godkänd av den medlemsstaten, träda in i stället för de lokala myndigheterna.

Artikel 13

Utbetalning av förskott

1. Medlemsstaterna får betala ut ett förskott som motsvarar det stöd som begärts, under förutsättning att en säkerhet på 110 % av förskottsbeloppet ställs.

2. Om det rör sig om en förskottsbegäran från en leverantör får den behöriga myndigheten betala ut förskottet på grundval av de kvantiteter som levererats utan att kräva de styrkande handlingar som avses i artikel 12.1. Leverantören skall, inom en månad från och med den dag då förskottet betalades ut visa upp de handlingar som krävs för att den behöriga myndigheten skall kunna göra den slutliga stödutbetalningen, såvida den behöriga myndigheten inte har upprättat den rapport som avses i artikel 12.1 b.

3. Den slutliga stödutbetalningen skall ske senast i slutet av den sjätte månaden efter det berörda skolårets slut.

Artikel 14

Kontrollåtgärder

1. Medlemsstaterna skall vidta de åtgärder som krävs för att garantera att stödbeloppet blir synligt i de priser som stödmottagaren betalar.

De skall fastställa de maximala priser som eleven betalar för de olika produkter som anges i bilagan och som distribueras inom landet. Priserna tillsammans med underlaget för dem skall meddelas kommissionen.

2. Medlemsstaterna skall vidta de kontrollåtgärder som krävs för att garantera att denna förordning efterlevs.

Dessa åtgärder skall särskilt omfatta kontroll av styrkande handlingar rörande leverans av de produkter som anges i bilagan samt av att de maximala kvantiteter som får omfattas av stöd iakttas.

3. De kontroller som avses i punkt 2 skall kompletteras med fysiska kontroller på plats i syfte att undersöka följande:

a) Att stödet blir synligt i de priser som betalas av stödmottagaren och särskilt att de maximala priser som avses i punkt 1 iakttas.

b) De räkenskaper som avses i artikel 9.

c) Att de subventionerade produkterna används i enlighet med bestämmelserna i denna förordning, särskilt när det finns uppgifter som tyder på en omdestinering av dessa produkter.

d) Det pris som betalats till leverantören för produkterna samt att detta pris inte är lägre än det motsvarande stödet.

Artikel 15

Meddelanden

1. Inom sex månader från och med det att denna förordning träder i kraft skall medlemsstaterna meddela komissionen de nationella åtgärder som vidtagits för tillämpningen av denna förordning, och särskilt de kontrollbestämmelser som antagits.

2. Före den 31 december varje år skall de meddela följande:

a) De kvantiteter för vilka stöd betalades ut under det föregående skolåret.

b) En förteckning över de informations- och reklamåtgärder rörande mjölkprodukter som eventuellt genomförts inom ramen för distributionen av de subventionerade produkterna i skolorna.

Artikel 16

Upphävande

Förordning (EG) nr 3392/93 upphör att gälla.

Hänvisningar till den upphävda förordningen skall betraktas som hänvisningar till den här förordningen.

De undantag som beviljas enligt artikel 3.3 i förordning (EG) nr 3392/93 skall fortsätta att gälla inom ramen för den här förordningen.

De godkännanden som beviljas med stöd av artikel 6 i förordning (EG) nr 3392/93 skall fortsätta att gälla inom ramen för den här förordningen.

Artikel 17

Ikraftträdanden

Denna förordning träder i kraft den sjunde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Den skall tillämpas från och med den 1 januari 2001.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 11 december 2000.

På kommissionens vägnar

Franz Fischler

Ledamot av kommissionen

(1) EGT L 160, 26.6.1999, s. 48.

(2) EGT L 193, 29.7.2000, s. 10.

(3) EGT L 148, 28.6.1968, s. 13.

(4) EGT L 206, 16.8.1996, s. 21.

(5) EGT L 183, 7.7.1983, s. 1.

(6) EGT L 277, 10.10.1997, s. 1.

(7) EGT L 306, 11.12.1993, s. 27.

(8) EGT L 306, 11.11.1997, s. 11.

(9) EGT L 351, 23.12.1997, s. 12.

(10) EGT L 351, 23.12.1997, s. 13.

BILAGA

FÖRTECKNING ÖVER PRODUKTER SOM FÅR OMFATTAS AV STÖD FRÅN GEMENSKAPEN

Kategori I

a) Värmebehandlad helmjölk.

b) Värmebehandlad helmjölk innehållande choklad eller smaksatt, bestående av 90 viktprocent helmjölk.

c) Yoghurt av helmjölk.

Kategori II

a) Värmebehandlad mjölk med en fetthalt av minst 3 %.

b) Värmebehandlad mjölk innehållande choklad eller smaksatt, bestående av minst 90 viktprocent mjölk enligt punkt a.

c) "Piimä/filmjölk" med en fetthalt av minst 3 %.

Kategori III

a) Värmebehandlad mellanmjölk.

b) Värmebehandlad mellanmjölk innehållande choklad eller smaksatt, bestående av minst 90 viktprocent mellanmjölk.

c) Yoghurt av mellanmjölk.

d) "Piimä/fil" med en fetthalt av minst 1,5 %.

Kategori IV

a) Värmebehandlad mjölk med en fetthalt av minst 1 %.

b) Värmebehandlad mjölk innehållande choklad eller smaksatt, bestående av minst 90 viktprocent mjölk enligt punkt a.

Kategori V

a) Värmebehandlad skummjölk.

b) Värmebehandlad skummjölk innehållande choklad eller smaksatt, bestående av minst 90 volymprocent skummjölk.

c) Yoghurt av skummjölk.

d) "Piimä/fil" med en fetthalt lägre än 1,5 %.

Kategori VI

Färskost eller smältost med en fetthalt uttryckt i vikt av torrsubstansen på minst 40 %.

Kategori VII

Annan ost än färskost och smältost med en fetthalt uttryckt i vikt av torrsubstansen på minst 45 %.

Kategori VIII

Grana Padano-ost.

Kategori IX

Parmigiano Reggiano-ost.