30.12.2000   

SV

Europeiska gemenskapernas officiella tidning

L 336/1


RÅDETS BESLUT

av den 22 december 2000

om inrättande av Europeiska polisakademin

(2000/820/RIF)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om Europeiska unionen, särskilt artiklarna 30.1 c och 34.2 c i detta,

med beaktande av Republiken Portugals initiativ (1),

med beaktande av Europaparlamentets yttrande (2), och

av följande skäl:

(1)

Europeiska rådet i Tammerfors den 15–16 oktober 1999 enades om att en europeisk polisakademi för utbildning av högre tjänstemän för brottsbekämpning bör inrättas, och med tjänstemän för brottsbekämpning skall då förstås ”Law Enforcement Officers” enligt punkt 47 i ordförandeskapets slutsatser.

(2)

Europeiska rådet i Tammerfors enades om att Europeiska polisakademin till en början skall ha formen av ett nätverk av befintliga nationella utbildningsinstitut, utan att detta skall utesluta att en permanent institution inrättas vid ett senare tillfälle.

(3)

Det finns redan nationella, europeiska och internationella organisationer och organ som är behöriga att bedriva polisutbildning och med vilka Europeiska polisakademin bör kunna samarbeta i genomförandet av sina uppgifter.

(4)

Förbindelser bör snabbt etableras mellan Europeiska polisakademin och nationella utbildningsinstitut i de kandidatländer med vilka Europeiska unionen förhandlar om anslutning, liksom de i Island och Norge, så att akademins verksamhet blir tillgänglig för dessa institut.

(5)

Europeiska unionen har varit aktiv på detta område, i synnerhet genom att anta och genomföra program enligt avdelning VI i fördraget, som t.ex. det gemensamma programmet för utbyte, utbildning och samarbete mellan myndigheter med ansvar för brottsbekämpning (Oisin) (3) och utbytes-, utbildnings- och samarbetsprogrammet riktat till personer med ansvar för kampen mot organiserad brottslighet (Falcone) (4).

(6)

Det är viktigt att Europeiska polisakademins uppgifter så småningom kan genomföras i enlighet med de mål som fastställts inom ramen för dess årliga arbetsprogram och med vederbörlig hänsyn till tillgängliga medel.

(7)

Det är nödvändigt att se över detta beslut efter tre år så att beslut kan fattas om att utöka uppgifterna för Europeiska polisakademin samt om att förändra dess institutionella struktur.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

AVDELNING I

Organisation

Artikel 1

1.   En europeisk polisakademi inrättas härmed.

2.   Utan att detta påverkar den framtida utveckling som föreskrivs i artikel 9, skall Europeiska polisakademin ha formen av ett nätverk av nationella utbildningsinstitut för högre tjänstemän för brottsbekämpning i medlemsstaterna, vilka institut skall ha ett nära samarbete om detta.

3.   Europeiska polisakademins uppgift skall vara att genomföra de program och initiativ som beslutas av styrelsen.

Artikel 2

1.   Europeiska polisakademins styrelse skall utgöras av cheferna för de nationella utbildningsinstituten för högre tjänstemän för brottsbekämpning. Om flera chefer kommer från en och samma medlemsstat skall de utgöra en delegation.

2.   Ordförande i styrelsen skall vara chefen för ett nationellt utbildningsinstitut i den medlemsstat som innehar ordförandeskapet i Europeiska unionens råd. Styrelsen skall sammanträda minst en gång under varje ordförandeskap. Den skall anta sin arbetsordning med enhällighet.

3.   Varje delegation skall ha en röst i styrelsen.

Företrädare för generalsekretariatet vid Europeiska unionens råd, kommissionen och Europol skall inbjudas att delta i mötena som observatörer utan rösträtt. Styrelsens ledamöter får åtföljas av experter.

Artikel 3

1.   Styrelsen skall anta ett årligt fortbildningsprogram (pedagogiskt innehåll, typ, antal och längd på de utbildningsåtgärder som skall genomföras). Den skall i förekommande fall anta ytterligare program och initiativ.

2.   Styrelsen skall utarbeta Europeiska polisakademins årliga verksamhetsberättelse.

3.   De beslut av styrelsen som avses i punkterna 1 och 2 skall fattas med enhällighet och därefter översändas till Europeiska unionens råd som skall notera dem och beakta dem. Alla kommentarer från Europeiska unionens råd skall vederbörligen beaktas av styrelsen.

Europeiska polisakademins årliga verksamhetsberättelse skall även översändas till Europaparlamentet och kommissionen för kännedom.

Artikel 4

1.   Styrelsen skall inrätta ett permanent sekretariat för att bistå Europeiska polisakademin i de administrativa uppgifter som är nödvändiga för att akademin skall fungera väl och kunna genomföra det årliga programmet, och i förekommande fall ytterligare program och initiativ. Detta sekretariat kan inrättas vid någon av de nationella polisakademierna. Rådet skall fatta beslut om sätet för det permanenta sekretariatet.

2.   Sekretariatet skall ledas av en administrativ chef som utnämns av styrelsen på tre år.

3.   Alla beslut i styrelsen som rör sekretariatet skall fattas med enhällighet.

Artikel 5

1.   Europeiska polisakademins budget skall förvaltas av sekretariatet på grundval av en budgetförordning.

2.   Kostnaderna för genomförandet av de åtgärder i det årliga program som avses i artikel 3 och Europeiska polisakademins driftskostnader skall bäras gemensamt av medlemsstaterna. Det årliga bidraget från varje medlemsstat skall för detta ändamål fastställas i förhållande till bruttonationalinkomsten (BNI) enligt den nyckel som används för att fastställa BNI-delen av egna medel avsedda för finansiering av Europeiska unionens allmänna budget. Varje år skall BNI för föregående år utgöra referensgrunden för varje medlemsstat.

3.   Europeiska polisakademins budgetförordning och årliga budget skall fastställas av styrelsen genom enhälligt beslut och skall för godkännande föreläggas medlemsstaternas regeringar, församlade i Europeiska unionens råd.

4.   Följande utgifter skall bäras av Europeiska polisakademins budget:

a)

Förberedande, genomförande och utvärdering av det årliga programmet.

b)

Ersättning till externa föredragshållare.

c)

Resekostnader för styrelsens ledamöter i samband med styrelsemöten för upp till två ledamöter per medlemsstat.

d)

Sekretariatets allmänna driftskostnader utom ersättning till dess anställda.

e)

Kostnader för alla övriga initiativ som beslutas av styrelsen eller som vidtas av den administrativa chefen i enlighet med budgetförordningen.

f)

Ersättning för kostnaderna för den eller de medlemsstater som betalar ut lönen till medlemmarna i sekretariatet, i proportion till medlemsstaternas bidrag.

5.   Utan att åsidosätta medlemsstaternas krav och på styrelsens uppdrag skall sekretariatet kunna lägga fram förslag för kommissionen om utbildningsprojekt eller utbildningsprogram som skall samfinansieras och som faller under behörigheten för kommissionens budgetprogram.

AVDELNING II

Mål och uppgifter

Artikel 6

1.   Syftet med Europeiska polisakademin skall vara att genom optimering av samarbetet mellan de olika institut som akademin består av, bidra till utbildningen av högre tjänstemän för brottsbekämpning i medlemsstaterna. Europeiska polisakademin skall stödja och utveckla ett europeiskt tillvägagångssätt när det gäller medlemsstaternas viktigaste problem med brottsbekämpning, brottsförebyggande verksamhet och upprätthållande av den allmänna ordningen och säkerheten, särskilt när det gäller gränsöverskridande frågor.

2.   Europeiska polisakademin skall ha följande mål:

a)

Fördjupa kunskapen om respektive polismyndighets system och strukturer i övriga medlemsstater, om Europol och det gränsöverskridande polissamarbetet inom Europeiska unionen.

b)

Förbättra kunskapen om internationella instrument, särskilt de som redan finns inom Europeiska unionen, när det gäller samarbetet i kampen mot brottslighet.

c)

Säkerställa en lämplig utbildning med avseende på upprätthållandet av demokratiska garantier, i synnerhet när det gäller rätten till försvar.

d)

Gynna samarbete mellan Europeiska polisakademin och andra institut för polisutbildning.

3.   Europeiska polisakademin skall även stå öppen för högre tjänstemän för brottsbekämpning i de kandidatländer med vilka Europeiska unionen förhandlar om anslutning, liksom tjänstemän för brottsbekämpning i Island och Norge.

Artikel 7

För att uppnå dessa mål kan Europeiska polisakademin bland annat vidta följande åtgärder:

a)

Ombesörja utbildningstillfällen på grundval av gemensamma normer för högre tjänstemän för brottsbekämpning.

b)

Delta i utformningen av harmoniserade kursplaner för utbildning av polistjänstemän på mellanchefsnivå, och av polistjänstemän på mellanchefsnivå som arbetar på fältet och polistjänstemän på fältet, när det gäller det gränsöverskridande samarbetet mellan polisstyrkorna i Europa samt bidra till utarbetandet av lämpliga program för kvalificerad utbildning.

c)

Erbjuda en specialiserad utbildning för polistjänstemän som spelar en nyckelroll i kampen mot gränsöverskridande brottslighet, med särskild uppmärksamhet på den organiserade brottsligheten.

d)

Utforma och genomföra utbildning för instruktörer.

e)

Sprida kunskap om bästa metoder och forskningsresultat.

f)

Utforma och genomföra utbildning av Europeiska unionens polisstyrkor för att förbereda dem för deltagande i icke-militär krishantering.

g)

Utforma och genomföra utbildning avsedd för de polisiära myndigheterna i kandidatländerna för anslutning till Europeiska unionen, inbegripet utbildning av polistjänstemän som spelar en nyckelroll.

h)

Underlätta relevanta utbyten och utstationeringar av polistjänstemän inom ramen för utbildningen.

i)

Utveckla ett elektroniskt nätverk som kan ge stöd till Europeiska polisakademin när den fullgör sina uppgifter, och se till att de nödvändiga säkerhetsåtgärderna vidtas.

j)

Ge medlemsstaternas polistjänstemän på hög nivå möjlighet att tillägna sig lämpliga språkkunskaper.

AVDELNING III

Övriga bestämmelser

Artikel 8

Europeiska polisakademin skall, från fall till fall, undersöka möjligheten att låta verksamheten stå öppen för tjänstemän vid Europeiska unionens institutioner och dess övriga organ.

Europeiska polisakademin skall stå öppen för samarbete med de nationella instituten för polisutbildning i stater som inte är medlemmar i Europeiska unionen. Den skall bland annat upprätta förbindelser med de kandidatländer med vilka Europeiska unionen förhandlar om anslutning, liksom med de nationella instituten i Island och Norge.

Europeiska polisakademin skall även samarbeta med relevanta organ på utbildningsområdet i Europa, t.ex. ”Nordic Baltic Police Academy” (NBPA) och ”Mitteleuropäische Polizeiakademie” (Centraleuropeiska polisakademin, MEPA).

Artikel 9

Senast under det tredje året efter det att detta beslut har blivit gällande skall styrelsen, i enlighet med slutsatserna från Europeiska rådet i Tammerfors, förelägga Europeiska unionens råd en rapport om hur nätverket fungerar och om dess framtid.

Artikel 10

Detta beslut blir gällande dagen efter det att det antagits av rådet.

Det skall tillämpas från och med den 1 januari 2001.

Utfärdat i Bryssel den 22 december 2000.

På rådets vägnar

C. PIERRET

Ordförande


(1)  EGT C 206, 19.7.2000, s. 3.

(2)  Yttrandet avgivet den 17 november 2000 (ännu ej offentliggjort i EGT).

(3)  EGT L 7, 10.1.1997, s. 5.

(4)  EGT L 99, 31.3.1998, s. 8.