31999D0568



Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 216 , 14/08/1999 s. 0018 - 0022


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 27 juli 1999

om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till ljuskällor

[delgivet med nr K(1999) 2439]

(Text av betydelse för EES)

(1999/568/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets förordning (EEG) nr 880/82 av den 23 mars 1992 om ett gemenskapsprogram för tilldelning av miljömärke(1), särskilt artikel 5.1 andra stycket i denna, och

av följande skäl:

1. I artikel 5.1 första stycket i förordning (EEG) nr 880/92 föreskrivs att villkoren för tilldelning av miljömärket skall fastställas för varje produktgrupp för sig.

2. I artikel 10.2 i förordning (EEG) nr 880/92 fastställs att en produkts påverkan på miljön skall bedömas i enlighet med de särskilda kriterierna för produktgrupper.

3. Genom beslut 95/533/EG(2) fastställde kommissionen ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till lampor med enkel fattning, vilka enligt artikel 3 i det beslutet gällde till och med den 30 november 1998.

4. Genom beslut 96/337/EG(3) fastställde kommissionen ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till lampor med dubbel fattning, vilka enligt artikel 3 i det beslutet gällde till och med 7 maj 1999.

5. Det anses lämpligt att inrätta en produktgrupp som ersätter de tidigare produktgrupperna lampor med enkel fattning och lampor med dubbel fattning.

6. Det är lämpligt att fatta ett nytt beslut om fastställande av ekologiska kriterier för denna produktgrupp, så att tillverkare och importörer av ljuskällor kan delta i gemenskapens miljömärkningsprogram.

7. De kriterier som fastställdes genom besluten 95/533/EG och 96/337/EG bör ses över så att energiklassificeringen uttrycks i överensstämmelse med kommissionens direktiv 98/11/EG(4) om genomförande av rådets direktiv 92/75/EEG(5) vad gäller energimärkning av lampor för hushållsbruk, och så att kraven rörande energi, medellivslägd och kvicksilverinnehåll anpasssas till tekniska framsteg och till utvecklingen på marknaden.

8. I enlighet med artikel 6 i förordning (EEG) nr 880/92 har kommissionen rådgjort med de närmast berörda intressegrupperna i ett samrådsforum.

9. De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats enligt artikel 7 i förordning (EEG) nr 880/92.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Med produktgruppen ljuskällor (nedan kallad produktgruppen) avses följande:

- Ljuskällor med enkel fattning: Alla ljuskällor för allmänna belysningsändamål som har en enkel bajonett-, skruv- eller pinsockel. Ljuskällorna skall kunna anslutas till det allmänna elnätet och skall finnas allmänt tillgängliga i handeln.

- Ljuskällor med dubbel fattning: Alla ljuskällor för allmänna belysningsändamål som har anslutning i båda ändar. Hit räknas i första hand alla raka lysrör. Det måste gå att ansluta rören till det allmänna elnätet.

Artikel 2

Miljöpåverkan av produktgruppen och dess användbarhet skall bedömas mot bakgrund av de särskilda ekologiska kriterier som anges i bilagan.

Artikel 3

Definitionen av och kriterierna för produktgruppen skall gälla från och med den 1 juli 1999 till och med den 1 juli 2002. Om ett nytt beslut om fastställande av ekologiska kriterier för denna produktgrupp fortfarande inte antagits den 1 juli 2002 skall giltighetsperioden förlängas fram till och med den 1 juli 2003 eller till dess att ett nytt beslut antagits, om detta skulle ske tidigare.

Artikel 4

För administrativa ändamål skall denna produktgrupp tilldelas kodnummer "008".

Artikel 5

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 27 juli 1999.

På kommissionens vägnar

Ritt BJERREGAARD

Ledamot av kommissionen

(1) EGT L 99, 11.4.1992, s. 1.

(2) EGT L 302, 15.12.1995, s. 42.

(3) EGT L 128, 29.5.1996, s. 24.

(4) EGT L 71, 10.3.1998, s. 1.

(5) EGT L 297, 13.10.1992, s. 16.

BILAGA

A. RAM

För att tilldelas ett miljömärke skall ljuskällorna uppfylla kriterierna i denna bilaga, och att så är fallet skall kontrolleras genom tester som utförs på det sätt som anges i kriterierna. I tillämpliga fall får andra testmetoder användas om de godkänns som likvärdiga av det behöriga organ som bedömer ansökan.

Syftet med dessa kriterier är

- att minska miljöskador eller miljörisker i samband med energianvändning (global uppvärmning, försurning, förbrukning av icke förnybara resurser) genom minskad energiförbrukning,

- att minska miljöskador eller miljörisker i samband med användning av kvicksilver, genom att minska ljuskällans kvicksilverinnehåll och genom att öka dess medellivslängd,

- att minska miljöskador i samband med avfall genom att främja användning av returmaterial i förpackningar och genom att öka förpackningens medellivslängd.

Vid bedömning av ansökningar och vid kontroll av uppfyllandet av kriterierna i denna bilaga rekommenderas de behöriga organen att ta hänsyn till om ett erkänt miljöstyrningssystem som EMAS eller ISO 14001 används (sådana system måste dock inte användas).

B. GRUNDLÄGGANDE KRITERIER

1. Energieffektivitet

Ljuskällor med enkel fattning skall uppfylla kraven för klass A eller B i energimärkningssystemet enligt definitionen i kommissionens direktiv 98/11/EG av den 27 januari 1998, bilaga IV. Kompaktlysrör med magnetiska förkopplingsdon kan emellertid inte tilldelas ett miljömärke.

Ljuskällor med dubbel fattning skall uppfylla kraven för klass A i energimärkningssystemet enligt definitionen i kommissionens direktiv 98/11/EG, bilaga IV.

2. Medellivslängd och ljusflödets beständighet

Både ljuskällor med enkel fattning och ljuskällor med dubbel fattning skall ha en medellivslängd på mer än 10000 timmar.

>Plats för tabell>

3. Kvicksilver

Ljuskällor med enkel fattning skall ha ett genomsnittligt(1) kvicksilverinnehåll på mindre än 6 mg.

Ljuskällor med dubbel fattning med en medellivslängd på mindre än 20000 timmar men mer än 10000 timmar skall ha ett genomsnittligt kvicksilverinnehåll på mindre än 7,5 mg.

Ljuskällor med dubbel fattning med en medellivslängd på 20000 timmar eller mer skall ha ett genomsnittligt kvicksilverinnehåll på mindre än 10 mg.

Kvicksilverinnehållet skall bestämmas med den metod som beskrivs i bilagan till detta beslut.

4. Förpackning

Laminat och kompositmaterial av plast får inte användas.

Alla förpackningar av papp som används för ljuskällor med enkel fattning skall innehålla minst 65 % returmaterial (per viktenhet).

Alla förpackningar av papp som används för ljuskällor med dubbel fattning skall innehålla minst 80 % returmaterial (per viktenhet).

EN standard 50285 gäller både för ljuskällor med enkel fattning och ljuskällor med dubbel fattning. Ljuskällorna skall testas i enlighet med EN 60064, EN 60901, EN 60969, EN 60081 eller CIE 84, beroende på vilken metod som är tillämplig för respektive typ av ljuskälla. Om livslängdstesten inte har utförts kan den livslängd som anges på förpackningen godtas i avvaktan på testresultatet. Testresultatet skall meddelas det behöriga organet så snart det är tillgängligt, och i alla händelser senast 18 månader från dagen för ingivande av ansökan om märket.

C. KRITERIER AVSEENDE ANVÄNDBARHET

5. Produktinformation

Följande information skall tillhandahållas tillsammans med produkten:

För ljuskällor med enkel fattning:

i) Ljusreglering

Om en ljuskälla inte kan användas i ljusregleringsarmatur skall detta framgå av märkningen.

ii) Storlek och form

Kompakta lysrörslampors storlek och form jämfört med en vanlig glödlampa skall anges.

iii) Bortskaffande

Konsumentinformation på förpackningen (figur eller liknande) skall upplysa om hur förbrukade ljuskällor skall bortskaffas samt om gällande bestämmelser på området.

För ljuskällor med dubbel fattning:

i) "Ljuskällans påverkan på miljön kan minskas om den används tillsammans med ett elektroniskt högfrekvensdon enligt EN 60929".

ii) Konsumentinformation på förpackningen (figur eller liknande) skall upplysa om hur förbrukade ljuskällor skall bortskaffas samt om gällande bestämmelser på området.

(1) Värdet avser det genomsnittliga kvicksilverinnehållet vid analys av tio ljuskällor, varvid ljuskällan med det högsta och lägsta värdet inte beaktas.

Tillägg

ANALYSMETOD FÖR BESTÄMNING AV KVICKSILVERINNEHÅLL

Urladdningsröret skiljs först från medföljande plastmaterial och tillhörande elektronik. Vidhängande elektriska ledare klipps av så nära glasförseglingen som möjligt. Urladdningsröret placeras i ett dragskåp och skärs i bitar. Röret placeras i en stadig plastflaska av lämplig storlek med skruvlock tillsammans med en porslinskula av 25,4 mm diameter (1 tum) och 25 ml koncentrerad salpetersyra (70 %) av analyskvalitet. Flaskan försluts och skakas under några minuter för att krossa röret till fin partikelstorlek. Locket lossas med jämna mellanrum för att undvika eventuella tryckökningar. Flaskans innehåll får reagera under 30 minuter och skakas då och då.

Flaskans innehåll filtreras genom syrafast filtrerpapper och samlas upp i en 100 ml graderad mätkolv. Kaliumdikromat tillsätts därefter så att en slutlig kromkoncentration på 1000 ppm uppnås. Mätkolven fylls därefter till märket med rent (destillerat) vatten.

Referenslösningar med lämpliga halter på upp till 200 ppm kvicksilver bereds. Lösningarna analyseras med avseende på kvicksilver med hjälp av atomabsorptionsspektrofotomeri vid en våglängd på 253,7 nm och med korrektion för bakgrunden. Från de erhållna resultaten och med kännedom om lösningens volym kan det ursprungliga kvicksilverinnehållet i ljuskällan bestämmas.

Det behöriga organet kan tillåta anpassningar av detaljer i analysmetoden om de är nödvändiga av tekniska skäl. De skall tillämpas konsekvent.