31998D0610

98/610/EG, Euratom: Kommissionens beslut av den 22 oktober 1998 om upprättande av expertgrupper som skall bistå kommissionen vid definition av innehåll och strategisk inriktning av nyckelåtgärder inom området forskning och teknisk utveckling [delgivet med nr K(1998) 3120] (Text av betydelse för EES)

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 290 , 29/10/1998 s. 0057 - 0060


KOMMISSIONENS BESLUT av den 22 oktober 1998 om upprättande av expertgrupper som skall bistå kommissionen vid definition av innehåll och strategisk inriktning av nyckelåtgärder inom området forskning och teknisk utveckling [delgivet med nr K(1998) 3120] (Text av betydelse för EES) (98/610/EG, Euratom)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen, och

av följande skäl:

I sin strävan att öka öppenheten inom gemenskapens politik för forskning och teknisk utveckling och ge politiken en mer strategisk inriktning önskar kommissionen i större utsträckning engagera samtliga forskningsaktörerna i detta arbete, inklusive användarna.

Det är därför nödvändigt att upprätta expertgrupper som skall bistå kommissionen vid definition av innehåll och strategisk inriktning av nyckelåtgärderna i rådets beslut om delprogrammen för genomförandet dels av Femte ramprogrammet för Europeiska gemenskapens verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration (1), och dels av Europeiska atomenergigemenskapens Femte ramprogram inom forsknings- och utbildningsområdet (2) (nedan kallade delprogrammen). I enlighet med nämnda beslut för nyckelåtgärderna sammanföras i grupper om detta är nödvändigt med hänsyn till de ämnen som behandlas.

Expertgrupperna bör ha till uppgift att delta i utformningen av en övergripande strategi för nyckelåtgärder eller grupper av nyckelåtgärder och att, i ett klimat av öppenhet, avge opartiska yttranden inom detta område.

Med tanke på arbetets karaktär bör ledamöterna väljas ut bland ett stort antal sökande; de bör vara framstående experter och ha alla de kvalifikationer som krävs för detta arbete.

Vid sammansättningen av dessa expertgrupper är det dessutom nödvändigt att ta hänsyn till samtliga forskningsaktörer. En jämn fördelning mellan kvinnor och män bör också eftersträvas.

Det är nödvändigt att upprätta dessa expertgrupper och närmare specificera deras uppdrag.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Följande expertgrupper upprättas härmed för att bistå kommissionen vid definition av innehåll och strategisk inriktning av nyckelåtgärder eller grupper av nyckelåtgärder som ingår i delprogrammen:

- Hälsa, kost och miljö.

- Bekämpning av virus- och infektionssjukdomar.

- Cellfabriken.

- Den ökande medelåldern i befolkningen.

- Hållbar förvaltning av jordbruk, fiske och skogsbruk samt en integrerad utveckling av landsbygdsmiljön.

- Informationssamhället.

- Innovativa produkter, processer, organisation.

- Hållbart system för rörlighet och intermodalitet.

- Nya perspektiv för luftfarten.

- Landtransport och marinteknik.

- Hållbar förvaltning av vatten och vattenkvalitet och Hållbar förvaltning av marina ekosystem.

- Globala förändringar, klimat och biologisk mångfald.

- Morgondagens stad och kulturarvet.

- Renare energisystem och Ekonomisk och effektiv energi.

- Förbättra den socioekonomiska kunskapsbasen.

- Kontrollerad termisk kärnfusion.

- Kärnklyvning.

Artikel 2

Var och en av exportgrupperna skall

- föreslå allmänna riktlinjer för utarbetande av arbetsprogram (inbegripet förberedelse av ansökningsomgångar, kriterier som skall tillämpas vid utvärdering av indirekta FoTU-åtgärder och, om möjligt, fastställande av vetenskapliga och tekniska/ekonomiska delmål som går att mäta eller kontrollera i syfte att uppnå de övergripande målen med nyckelåtgärder eller grupper av nyckelåtgärder),

- komma med synpunkter på de strategiska aspekterna av den verksamhet som skall bedrivas och hur den kan optimeras, samt på analysen av erhållna resultat för att vid behov ändra arbetsprogrammens inriktning.

Artikel 3

1. Vid sammansättning av expertgrupperna skall kommissionen ta hänsyn till ledamöternas geografiska ursprung och från vilken sektor de kommer (t.ex. från industri- och tjänstesektorn, från forsknings- och innovationskretsar, från användarorganisationer och tillsynsmyndigheter eller från den socioekonomiska världen). Kommissionen skall också sträva efter en jämn fördelning mellan kvinnor och män.

2. I bilagan anges det urvalsförfarande som skall tillämpas vid tillsättning av expertgruppernas ledamöter samt de delprogram, nyckelåtgärder eller grupper av nyckelåtgärder som de skall arbeta med.

Artikel 4

1. Expertgruppernas ledamöter skall utses individuellt av kommissionen för en period på två år. Deras mandat kan därefter förnyas en gång, med högst två år.

Expertgruppernas ledamöter skall upprätthålla sina funktioner tills de ersätts eller tills deras mandat förnyas.

Om en ledamot av expertgrupp inte längre på ett effektivt sätt kan bidra till gruppens arbete, om han blir ledamot av en programkommitté eller lämnar in sin avskedsansökan skall kommissionen i enlighet med det förfarande som anges i bilagan utse en ersättare för den återstående mandatperioden.

2. Namnen på expertgruppernas ledamöter skall offentliggöras i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

3. Ledamöterna av expertgrupperna skall erhålla ersättning för resor och uppehälle enligt de regler som gäller inom kommissionen.

4. Kommissionen skall utse ordförande och vice ordförande i varje expertgrupp bland gruppens ledamöter. Vice ordföranden får inte ha samma geografiska ursprung som ordföranden och får inte heller komma från samma sektor som denne.

Utfärdat i Bryssel den 22 oktober 1998.

På kommissionens vägnar

Édith CRESSON

Ledamot av kommissionen

(1) KOM (1998) 305 slutlig.

(2) KOM (1998) 306 slutlig.

BILAGA

A. Urvalsförfarande vid tillsättning av expertgruppernas ledamöter

1. Kommissionen skall vid upprättandet av expertgrupper för de nyckelåtgärder eller de grupper av nyckelåtgärder som anges i punkt B, beakta sådana ansökningar som

- redan registrerats av kommissionen i samband med andra ansökningsförfaranden,

- inlämnats av medlemsstaterna eller de associerade staterna,

- mottagits i samband med en ansökningsomgång offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Ansökan kan avfattas av kandidaten själv eller av den organisation i vilken kandidaten är anställd. Likaså accepteras ansökningar från vetenskapliga organisationer, branschorganisationer och industriorganisationer eller allmännyttiga organisationer, under förutsättning att de har inhämtat den föreslagna personens medgivande.

Ansökan skall göras på något av Europeiska gemenskapens officiella språk. Alla handlingar som krävs för att styrka den yrkeserfarenhet och kompetens som åberopas skall bifogas (t.ex. en utförlig meritförteckning).

2. Kommissionen skall vid tillsättandet av expertgruppernas ledamöter granska alla ansökningar utifrån följande kriterier:

- Kandidatens kompetens inom ett eller flera av de berörda fackområdena.

- Kandidatens förmåga att tänka i vetenskapliga och tekniska perspektiv och sätta dessa i relation till gemenskapens politik.

- Kandidatens yrkesetik.

Kommissionen skall på grundval av denna granskning tillsätta expertgruppernas ledamöter i enlighet med bestämmelserna i artikel 3.1 i beslutet och punkt B i bilagan.

De ledamöter som tillsätts av kommissionen får inte delta i mer än en expertgrupp.

B. Delprogram, nyckelåtgärder eller grupper av nyckelåtgärder som expertgrupperna skall arbeta med

>Plats för tabell>