31996R0788

Rådets förordning (EG) nr 788/96 av den 22 april 1996 om medlemsstaternas inlämning av statistik över vattenbruksproduktion

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 108 , 01/05/1996 s. 0001 - 0007


RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 788/96 av den 22 april 1996 om medlemsstaternas inlämning av statistik över vattenbruksproduktion

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 43 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande (1), och

med beaktande av följande:

Vattenbruk är en snabbt växande sektor inom fiskeindustrin, vilket kan komplettera den begränsade tillgången från traditionellt fiske.

Produktionen från vattenbruket bör övervakas och, där så är nödvändigt, kontrolleras för att säkerställa att marknadsvillkoren är tillfredsställande.

Vattenbrukets påverkan på den regionala utvecklingen och på miljön medför ett ökande krav på statistik för övervakning av utvecklingen av denna sektor.

Genomförandet av gemenskapens strukturpolitik för fiske kräver också statistik över produktion inom vattenbrukssektorn.

Syftet med den föreslagna aktiviten kan endast uppnås inom ramen för en gemenskapsrättsakt, som gör det möjligt för kommissionen att samordna den nödvändiga harmoniseringen av statistisk information på gemenskapsnivå, medan insamling av produktionsstatistik över vattenbruksproduktion och nödvändig infrastruktur för att öka och kontrollera tillförlitligheten i denna statistik i första hand åligger medlemsstaterna.

Den speciella metoden för att utarbeta relevant gemenskapsstatistik över vattenbruksproduktion, som utvecklats med hjälp av nationell befintlig statistik, som utarbetats för att motsvara aktuella nationella och internationella förpliktelser kräver ett mycket nära samarbete mellan kommissionen och medlemsstaterna, särskilt genom den ständiga kommitté för jordbruksstatistik som inrättats enligt beslut 72/279/EEG (2).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Allmänna bestämmelser

Medlemsstaterna skall årligen till kommissionen lämna in statistik över vattenbruksproduktionen i alla slags vatten.

Artikel 2

Inlämning av uppgifter

Medlemsstaterna skall till kommissionen lämna in de uppgifter som avses i artikel 1 i den form som beskrivs i bilaga I inom nio månader efter utgången av det kalenderår till vilket de hänför sig och även sådana uppgifter som förklarats konfidentiella av medlemsstaterna i kraft av nationell lagstiftning eller praxis som rör statistikhemlighet i enlighet med rådets förordning (Euratom, EEG) nr 1588/90 av den 11 juni 1990 om utlämnande av insynsskyddade statistiska uppgifter till Europeiska gemenskapernas statistikkontor (Eurostat) av statistiska uppgifter som omfattas av tystnadsplikt (3).

Uppgifterna kan lämnas på magnetband eller i annan form än den som beskrivs i bilaga I och inlämningsformatet för försändelserna skall överenskommas mellan medlemsstaterna och kommissionen (Eurostat).

Med förbehåll för sådana åtgärder som krävs för att garantera statistikhemligheten, skall kommissionen (Eurostat) ställa de uppgifter som lämnats in i enlighet med denna förordning till medlemsstaternas förfogande.

Artikel 3

Definitioner

De definitioner som skall användas när uppgifterna lämnas in anges i bilaga II. Om nationell praxis eller administrativa förfaranden inte medger en strikt tillämpning av dessa definitioner, skall medlemsstaten underrätta kommissionen (Eurostat) om de definitioner som används.

Artikel 4

Sammanställning av uppgifter

Medlemsstaten får använda stickprovsundersökningar eller andra relevanta källor för att skaffa fram uppgifter om huvudelementen i vattenbruksproduktionen, de återstående elementen får fastställas skönsmässigt.

En medlemsstat vars årliga samlade produktion understiger 1 000 ton får lämna skönsmässiga beräkningar för hela produktionen.

Medlemsstaten skall var för sig ange de arter som förtecknas i bilaga III. Dock får produktion av arter som var för sig inte överstiger 1 000 ton och inte utgör mer än tio procent av vikten av den samlade produktionen fastställas skönsmässigt och samlat.

Artikel 5

Övergångsperiod och avsteg

1. Om en medlemsstat inte är i stånd att uppfylla kraven i denna förordning, får kommissionen fastställa en övergångsperiod på högst tre år från den dag då denna förordning träder i kraft under vilken tid det program som anges i denna förordning skall genomföras fullt ut.

Under denna övergångsperiod får tillfälliga avsteg, som innebär undantag för en medlemsstat från bestämmelser i denna förordning, medges. Kommissionen skall underrätta alla medlemsstater om innehållet i sådana avsteg.

2. I fall där det skulle innebära svårigheter att räkna in en viss sektor i vattenbruksindustrin för de nationella myndigheterna, svårigheter som inte står i proportion till betydelsen av denna sektor får avsteg medges nämnda medlemsstat i enlighet med det förfarande som fastställs i artikel 7, varigenom medlemsstaten tillåts att från den nationella rapporteringen utesluta uppgifterna för sektorn ifråga.

3. De avsteg som medges i enlighet med punkt 2 får gälla under högst tre år och får utsträckas under ytterligare treårsperioder. Till stöd för sin begäran om förlängning skall medlemsstaten till kommissionen lämna in resultaten av en stickprovsundersökning, som visar de problem som möter vid tillämpningen av denna förordning. Begäran skall därefter underkastas det förfarande som fastställs i artikel 7.

Artikel 6

Kommitté

De åtgärder som syftar till att genomföra denna förordning liksom de ändringar av formatet för överföringar av uppgifter som förekommer i bilaga I, de definitioner som förekommer i bilaga II och den förteckning över arter som förekommer i bilaga III, skall fastställas av kommissionen efter samråd med Ständiga kommittén för jordbruksstatistik i enlighet med det förfarande som anges i artikel 7.

Artikel 7

Förfarande

1. När det hänvisas till det förfarande som fastställs i denna artikel, skall ordföranden hänföra frågan till Ständiga kommittén för jordbruksstatistik (nedan kallad "kommittén"), antingen på eget initiativ eller på begäran av företrädaren för någon medlemsstat.

2. Kommissionens företrädare skall förelägga kommittén ett förslag till åtgärder. Kommittén skall yttra sig över förslaget inom den tid som ordföranden får bestämma med hänsyn till hur brådskande frågan är. Kommittén skall fatta sitt beslut med den majoritet som enligt artikel 148.2 i fördraget skall tillämpas vid beslut som rådet skall fatta på förslag av kommissionen, varvid medlemsstaternas röster skall vägas enligt fördragets artikel 148.2. Ordföranden får inte rösta.

3. Kommissionen skall besluta med omedelbar verkan. Om beslutet inte är förenligt med kommitténs yttrande, skall kommissionen emellertid genast underrätta rådet. I sådana fall får

- kommissionen uppskjuta verkställandet av de beslutade åtgärderna under en tid av två månader räknat från den dag då rådet meddelades,

- rådet fatta ett annat beslut med kvalificerad majoritet inom den tid som anges i föregående stycke.

Artikel 8

Slutbestämmelser

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Den skall tillämpas från och med den 1 januari 1996.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 22 april 1996.

På rådets vägnar

W. LUCHETTI

Ordförande

(1) Yttrandet avgivet den 27 mars 1996 (ännu ej offentliggjort i EGT).

(2) EGT nr L 179, 7.8.1972, s. 1.

(3) EGT nr L 151, 15.6.1990, s. 1.

BILAGA I

>Start Grafik>

>Slut Grafik>

BILAGA II

Definitioner

I detta direktiv används följande beteckningar med den betydelse som här anges:

- Vattenbruk: odling av vattenorganismer, särskilt fisk, blötdjur, skaldjur och vattenväxter. Odling innebär ingripande i tillväxtprocessen för att öka produktionen, som regelbunden utsättning, utfodring och skydd mot rovdjur. Odling innebär också att beståndet som odlas ägs individuellt eller kollektivt eller att rättigheterna till detta ägs på samma sätt, som följd av bestämmelser i avtal. Ur statistiksynpunkt är vattenorganismer som skördas av en fysisk eller juridisk person som har ägt dem under hela odlingsperioden vattenbruksprodukter. Vattenorganismer som utnyttjas av allmänheten som gemensam egendomsresurs, med eller utan behövliga tillstånd, skall däremot betraktas som fiskeprodukter.

- Sötvatten: vatten i floder, strömmar, sjöar, dammar och bassänger i vilka vattnet konstant har en försumbar salthalt.

- Övriga vatten: vatten där salthalten under hela året inte är försumbar. Salthalten kan vara konstant hög (till exempel havsvatten) eller periodiskt växla (till exempel på grund av tidvatten eller årstider).

- Havsvatten: vatten där salthalten är hög och inte underkastad väsentliga förändringar.

- Bräckvatten: vatten där salthalten är märkbar men inte på konstant hög nivå. Salthalten kan undergå avsevärd variation på grund av tillskott av färskvatten eller havsvatten.

- Vattenbruksproduktion: produktion för slutkonsumtion, där extensiva eller intensiva odlingstekniker används, liksom produktion av vattenväxter för industriändamål. Yngel eller produkter som fortsättningsvis skall användas till vattenodling är undantagna. Produktionen skall anges i ton som motsvarar levande vikt för animaliska produkter och i vikt i vått tillstånd för vattenväxter.

BILAGA III

Förteckning över arter för vilka uppgifter om vattenbruksproduktion begärs

>

Plats för tabell>