31990R1906

Rådets förordning (EEG) nr 1906/90 av den 26 juni 1990 om vissa handelsnormer för fjäderfä

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 173 , 06/07/1990 s. 0001 - 0004
Finsk specialutgåva Område 3 Volym 33 s. 0038
Svensk specialutgåva Område 3 Volym 33 s. 0038


RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 1906/90 av den 26 juni 1990 om vissa handelsnormer för fjäderfä

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen,

med beaktande av rådets förordning (EEG) nr 2777/75 av den 29 oktober 1975 om den gemensamma organisationen av marknaden för fjäderfäkött(1), senast ändrad genom förordning (EEG) nr 1235/89(2), särskilt artikel 2.2 i denna,

med beaktande av kommissionens förslag, och

med beaktande av följande:

I rådets förordning (EEG) nr 2777/75 föreskrivs att handelsnormer bör fastställas, särskilt med avseende på att vissa typer av fjäderfäkött bör klassificeras efter kvalitet och vikt, förpackning, lagring, transport, presentation och märkning.

Sådana normer kan bidra till att förbättra fjäderfäköttets kvalitet och därmed underlätta försäljningen av sådant kött. Följaktligen ligger det i producenternas, handelns och konsumenternas intresse att handelsnormer tillämpas för fjäderfäkött som lämpar sig för konsumtion.

Sådana normer måste därför tillämpas på de typer av fjäderfäkött som saluförs i de olika handelsleden inom gemenskapens territorium. Dessutom är det nödvändigt att klassificera allt fjäderfäkött i två kategorier beroende på konformation och utseende. Dessa normer bör dock inte gälla småskalig lokal försäljning, stycknings- och urbeningsförfaranden på försäljningsstället enligt bestämmelserna i artikel 3.5 och 3.7 i rådets direktiv 71/118/EEG av den 15 februari 1971 om hygienproblem som påverkar handeln med färskt kött av fjäderfä(3), senast ändrat genom direktiv 88/657/EEG(4), och leveranser till livsmedelsindustrin.

För märkningen av fjäderfäkött gäller de allmänna bestämmelser som fastställs i rådets direktiv 79/112/EEG av den 18 december 1978 om tillnärmningen av medlemsstaternas lagar om märkning, presentation och reklam i fråga om livsmedel som säljs till slutkonsument(5), senast ändrat genom direktiv 89/395/EEG(6). Med hänsyn till ifrågavarande produkters art och för att konsumenten skall kunna få utförligare information, samt för att underlätta handeln, bör ytterligare krav fastställas i enlighet med artikel 4.2 i direktiv 79/112/EEG. Särskilt bör fjäderfäkött indelas i två klasser beroende på slaktdjurens konformation, och det bör även närmare anges under vilka förhållanden köttet skall bjudas ut till försäljning. Av samma skäl är det även önskvärt att uppgifter om den kylmetod som använts och typen av produktionssystem i samband med fjäderfäproduktion endast anges i enlighet med gemenskapsbestämmelser som kommer att fastställas.

Färskt fjäderfäkött är ur mikrobiologiskt hänseende att betrakta som ett synnerligen lättförstörbart livsmedel. Följaktligen är det för sådant fjäderfäkött nödvändigt att ersätta datum för minsta hållbarhetstid med "sista förbrukningsdag" i enlighet med artikel 9a.1 i direktiv 79/112/EEG.

Det är mycket viktigt, och det ligger i både producentens och konsumentens intresse, att fjäderfäkött som importeras från tredje land överensstämmer med gemenskapsnormerna. Trots detta bör normerna inte tillämpas på fjäderfäkött som exporteras från gemenskapen.

Det är nödvändigt att fastställa mer detaljerade bestämmelser om tillämpningen av denna förordning. Med hänsyn till att dessa frågor huvudsakligen är av teknisk art och sannolikt kommer att behöva ändras ofta, är det lämpligare att använda det förfarande som föreskrivs i artikel 17 i förordning (EEG) nr 2777/75. Av samma skäl är det absolut nödvändigt att genom samma förfarande besluta om de åtgärder som krävs för att säkerställa en enhetlig tillämpning av denna förordning.

Det bör fastställas procentsatser för den tekniskt oundvikliga vattenupptagning som inte får överskridas vid framställningen av färska, frysta och djupfrysta slaktkroppar. Det är nödvändigt att införa enhetliga metoder för att kontrollera att dessa procentsatser iakttas. Då dessa bestämmelser är av teknisk art bör de fastställas i enlighet med det förfarande som föreskrivs i artikel 17 i förordning (EEG) nr 2777/75. Följaktligen bör rådets förordning (EEG) nr 2967/76 av den 23 november 1976 om gemensamma normer för vattenhalten i färska, frysta och djupfrysta kycklingar, hönor och tuppar(7), senast ändrad genom rådets förordning (EEG) nr 3204/83(8), upphöra att gälla.

Det åligger varje medlemsstat att utse de myndigheter som skall ansvara för att säkerställa att bestämmelserna i denna förordning iakttas. Kontrollförfarandet måste vara enhetligt i alla medlemsstater.

Det åligger även varje medlemsstat att fastställa vilka påföljder som skall tillämpas vid överträdelse av bestämmelserna i denna förordning.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1. I denna förordning fastställs gemenskapens handelsnormer för vissa typer av och presentationssätt för fjäderfäkött av följande arter i enlighet med artikel 1.1 i förordning (EEG) nr 2777/75:

- Gallus domesticus

- Ankor

- Gäss

- Kalkoner

- Pärlhöns

Sådant fjäderfäkött får inte saluföras inom gemenskapen genom yrkesmässig eller kommersiell verksamhet om det inte uppfyller bestämmelserna i denna förordning.

2. Denna förordning gäller endast de slaktkroppar av fjäderfä eller de delar av slaktkroppar av fjäderfä och slaktbiprodukter, inbegripet foie gras, som finns upptagna på en förteckning som skall sammanställas i enlighet med förfarandet i artikel 17 i förordning (EEG) nr 2777/75.

3. Denna förordning skall inte gälla

- fjäderfäkött som skall exporteras från gemenskapen, eller

- den typ av försäljning som avses i artikel 3.5 i rådets direktiv 71/118/EEG.

4. Denna förordning skall inte påverka några bestämmelser avseende veterinära och hälsomässiga frågor eller livsmedel som har fastställts för att säkerställa produkternas hygieniska och hälsomässiga standard eller för att skydda djurs och människors hälsa.

Artikel 2

I denna förordning används följande beteckningar med de betydelser som här anges:

1) Fjäderfäkött: fjäderfäkött som är lämpligt som livsmedel och som inte har genomgått annan behandling än kyl- eller frysbehandling för att säkerställa hållbarheten.

2) Slaktkropp: hela kroppen av en fågel av de arter som anges i artikel 1.1 efter avblodning, plockning och urtagning. Borttagning av hjärta, lever, lungor, muskelmage, kräva, njurar, benen vid fotleden och huvudet skall vara frivilligt. En urtagen slaktkropp får presenteras för försäljning med eller utan inkråm, dvs. hjärta, lever, muskelmage och hals, instoppat i bukhålan.

3) Styckningsdelar därav: fjäderfäkött som på grund av storleken och den sammanhängande muskelvävnadens egenskaper kan identifieras som komna från de respektive delarna av slaktkroppen.

4) Konsumentförpackat fjäderfäkött: fjäderfäkött som presenteras i enlighet med de villkor som fastställs i artikel 1.3 b i direktiv 79/112/EEG,

5) Färskt fjäderfäkött: fjäderfäkött som förvaras i en temperatur som inte vid något tillfälle får understiga - 2 °C eller överstiga 4 °C och som inte har stelnat på grund kylningsprocessen.

6) Fryst fjäderfäkött: fjäderfäkött som nedfryses så snart som möjligt inom ramarna för de normala slaktförfarandena och som förvaras vid en temperatur som inte vid något tillfälle får vara högre än -12 °C. Vissa toleranser får emellertid fastställas i enlighet med det förfarande som föreskrivs i artikel 17 i förordning (EEG) nr 2775/75.

7) Djupfryst fjäderfäkött: fjäderfäkött som skall förvaras vid en temperatur som inte vid något tillfälle får vara högre än -18 °C inom de toleranser som föreskrivs i rådets direktiv 89/108/EEG av den 21 december 1988 om tillnärmningen av medlemsstaternas lagar om snabbfrysta livsmedel för konsumtion(9).

8) Icke konsumentförpackat fjäderfäkött: fjäderfäkött som presenteras för försäljning till slutkonsumenten utan att konsumentförpackas eller som förpackas på försäljningsstället på kundens begäran.

Artikel 3

1. Fjäderfäkött enligt definitionen i artikel 1 skall klassificeras som antingen klass "A" eller klass "B" i enlighet med slaktkropparnas eller styckningsdelarnas konformation och utseende. Klass "A" skall indelas i underavdelningarna A 1 och A 2 i enlighet med kriterier som skall fastställas i enlighet med det förfarande som avses i artikel 17 i förordning (EEG) nr 2777/75. Vid klassificeringen skall hänsyn särskilt tas till köttmängden, förekomsten av fett och omfattningen av eventuella skador och blåmärken.

2. Fjäderfäkött skall saluföras i ett av följande tillstånd

- färskt,

- fryst, eller

- djupfryst.

3. Konsumentförpackat fryst eller djupfryst fjäderfäkött får klassificeras efter viktkategori efter det att tillämpningsföreskrifter har fastställts i enlighet med det förfarande som föreskrivs i artikel 17 i förordning (EEG) 2777/75.

Artikel 4

Förutom att den nationella lagstiftning som antagits i enlighet med direktiv 79/112/EEG skall iakttas, skall följande uppgifter anges på de medföljande handelsdokumenten i enlighet med artikel 11.1 b i detta direktiv:

a) Klassen enligt artikel 3.1 i denna förordning.

b) Tillståndet i vilket fjäderfäköttet saluförs i enlighet med artikel 3.2 i denna förordning och den rekommenderade lagringstemperaturen.

Artikel 5

1. Förutom att den nationella lagstiftning som antagits i enlighet med direktiv 79/112/EEG skall iakttas, skall märkningen, presentationen och saluföringen av fjäderfäkött som är avsett för slutkonsument uppfylla de ytterligare krav som anges i punkt 3-6 i denna artikel och i artikel 7.2.

2. För färskt fjäderfäkött skall datum för minsta hållbarhetstid ersättas med "sista förbrukningsdag" i enlighet med artikel 9a.1 i direktiv 79/112/EEG.

3. För konsumentförpackat fjäderfäkött skall även följande uppgifter anges på konsumentförpackningen eller en etikett som fästs på denna:

a) Klassen enligt artikel 3.1 i denna förordning.

b) För färskt fjäderfäkött, försäljningspriset och priset per viktenhet i detaljhandelsledet.

c) Tillståndet i vilket fjäderfäköttet saluförs i enlighet med artikel 3.2 i denna förordning och den rekommenderade lagringstemperaturen.

d) Slakteriets eller styckningsanläggningens registreringsnummer, utom när styckning och urbening sker på försäljningsstället i enlighet med artikel 3.7 i direktiv 71/118/EEG.

e) För fjäderfäkött som importeras från tredje land, uppgift om ursprungslandet.

4. Vid försäljning av icke konsumentförpackat fjäderfäkött, utom när styckning och urbening sker på försäljningsstället i enlighet med artikel 3.7 i direktiv 71/118/EEG och förutsatt att sådan styckning och urbening sker på begäran och i närvaro av kunden, skall artikel 12 i direktiv 79/112/EEG gälla för följande ytterligare uppgifter:

a) Klassen enligt artikel 3.1 i denna förordning.

b) Priset per viktenhet i detaljhandelsledet.

c) Tillståndet i vilket fjäderfäköttet saluförs i enlighet med artikel 3.2 i denna förordning och den rekommenderade lagringstemperaturen.

d) Slakteriets eller styckningsanläggningens registreringsnummer.

e) För fjäderfäkött som importeras från tredje land, uppgift om ursprungslandet.

5. Föreskrifterna om angivande av det namn under vilket produkten säljs enligt artikel 3.1.1 i direktiv 79/112/EEG får fastställas i enlighet med det förfarande som föreskrivs i artikel 17 i förordning (EEG) nr 2777/75.

6. Föreskrifter om

a) den frivilliga angivelsen av den använda kylmetoden, och

b) den frivilliga angivelsen av typen av djurhållning som använts samt villkoren för de regelbundna kontroller som skall äga rum om denna uppgift lämnas,

skall fastställas i enlighet med det förfarande som föreskrivs i artikel 17 i förordning (EEG) nr 2777/75.

I enlighet med samma förfarande skall det fastställas under vilka villkor de regelbundna kontroller som avses i punkt b får utföras av ett organ som utsetts av medlemsstaten, förutsatt att detta organ lämnar de nödvändiga garantierna avseende oberoende i förhållande till berörda producenter.

Artikel 6

Trots bestämmelserna i artikel 3-5 skall det vid leveranser till stycknings- eller bearbetningsanläggningar enligt artiklarna 2 och 3 i kommissionens direktiv 80/879/EEG av den 3 september 1980 om kontrollmärkning av storförpackningar med färskt kött av fjäderfä(10), inte vara nödvändigt att klassificera fjäderfäkött eller att ange de ytterligare uppgifter som avses i artiklarna 3-5.

Artikel 7

1. Procentsatserna för den tekniskt oundvikliga vattenupptagning som inte får överskridas vid framställningen av färska, frysta och djupfrysta slaktkroppar skall fastställas i enlighet med det förfarande som föreskrivs i artikel 17 i förordning (EEG) nr 2777/75, liksom enhetliga metoder att kontrollera att dessa procentsatser iakttas.

2. I enlighet med samma förfarande får det fastställas att uppgiften om procentsatserna för den tekniskt oundvikliga vattenupptagning som avses i punkt 1 är obligatorisk.

Artikel 8

1. Senast en månad före den dag då denna förordning träder i kraft skall medlemsstaterna utse de behöriga myndigheter som skall kontrollera att denna förordning följs.

2. Kommissionen och övriga medlemsstater skall informeras om de utnämningar som avses i punkt 1 och om eventuella ändringar av dessa.

3. De myndigheter som avses i punkt 1 skall utföra kontroller av:

a) Representativa prov av fjäderfäkött i alla handelsled samt under transport.

b) Ett representativt prov av fjäderfäkött i samband med tullklarering av fjäderfäkött som importerats från tredje land.

Artikel 9

Tillämpningsföreskrifter för denna förordning, särskilt kriterierna för klassificering enligt artikel 3.1, och om åtgärder i syfte att säkerställa enhetlig tillämpning av denna förordning, skall fastställas i enlighet med det förfarande som föreskrivs i artikel 17 i förordning (EEG) nr 2777/75.

Artikel 10

Medlemsstaterna skall vidta alla lämpliga åtgärder för att bestraffa överträdelser av denna förordning.

Artikel 11

Medlemsstaterna och kommissionen skall meddela varandra alla uppgifter som är nödvändiga för att genomföra denna förordning.

Artikel 12

Förordning (EEG) nr 2967/76 skall fortsätta att gälla i avvaktan på genomförandet av de åtgärder som beslutats i enlighet med artikel 7 i denna förordning.

Artikel 13

Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Denna förordning skall tillämpas från den 1 juli 1991.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Luxemburg den 26 juni 1990.

På rådets vägnar

M. O'KENNEDY

Ordförande

(1) EGT nr L 282, 1.11.1975, s. 77.

(2) EGT nr L 128, 11.5.1989, s. 29.

(3) EGT nr L 55, 8.3.1971, s. 23.

(4) EGT nr L 382, 31.12.1988, s. 3.

(5) EGT nr L 33, 8.2.1979, s. 1.

(6) EGT nr L 186, 13.6.1989, s. 17.

(7) EGT nr L 339, 8.12.1976, s. 1.

(8) EGT nr L 315, 15.11.1983, s. 17.

(9) EGT nr L 40, 11.2.1989, s. 51.

(10) EGT nr L 251, 24.9.1980, s. 10.