31989R2319

Kommissionens förordning (EEG) nr 2319/89 av den 28 juli 1989 om minimikvalitetskrav vad gäller Williams- och Rochapäron i sockerlag och i naturlig fruktsaft som berättigar till produktionsstöd

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 220 , 29/07/1989 s. 0051 - 0053
Finsk specialutgåva Område 3 Volym 30 s. 0030
Svensk specialutgåva Område 3 Volym 30 s. 0030


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EEG) nr 2319/89 av den 28 juli 1989 om minimikvalitetskrav vad gäller Williams- och Rochapäron i sockerlag och i naturlig fruktsaft som berättigar till produktionsstöd

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen,

med beaktande av rådets förordning (EEG) nr 426/86 av den 24 februari 1986 om den gemensamma organisationen av marknaden för bearbetade produkter av frukt och grönsaker(1), senast ändrad genom förordning (EEG) nr 1125/89(2), särskilt artikel 6.4 i denna, och

med beaktande av följande:

I artikel 2.1 i förordning (EEG) nr 426/86 införs ett system med produktionsstöd för vissa produkter som förtecknas i del A bilaga 1 till den förordningen. I artikel 6.1 b anges att stöd skall beviljas endast för produkter som uppfyller vissa minimikvalitetskrav som skall fastställas.

Syftet med sådana minimikvalitetskrav är att förhindra framställning av produkter som inte efterfrågas eller produkter som skulle kunna leda till snedvridning av marknaden. Kraven måste baseras på traditionella och sunda framställningsmetoder.

I kommissionens förordning (EEG) nr 1298/85(3) fastställs minimikvalitetsnormer för Williamspäron i sockerlag. De bestämmelser som fastställs i den förordningen bör anpassas med hänsyn till att stödsystemet utvidgas till att omfatta päron av sorten Rocha samt Williams- och Rochapäron konserverade i naturlig fruktsaft i enlighet med rådets förordning (EEG) nr 1125/89. För tydlighetens skull bör de anpassade minimikvalitetskraven samlas i en ny text.

De kvalitetskrav som fastställs i denna förordning utgör ytterligare tillämpningsföreskrifter till bestämmelserna i kommissionens förordning (EEG) nr 1599/84 av den 5 juni 1984 om tillämpningsföreskrifter för produktionsstödet för bearbetade produkter av frukt och grönsaker(4), senast ändrad genom förordning (EEG) nr 2260/89(5).

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från Förvaltningskommittén för bearbetade produkter av frukt och grönsaker.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

I denna förordning fastställs de minimikvalitetskrav som skall uppfyllas av Williams- och Rochapäron i sockerlag och samma päronsorter konserverade i naturlig fruktsaft, nedan kallade "päron i sockerlag eller i naturlig fruktsaft", enligt definitionen i artikel 1 i förordning (EEG) nr 1599/84, för att de skall vara berättigade till det produktionsstöd som avses i artikel 2 i förordning (EEG) nr 426/86.

Artikel 2

För framställning av päron i sockerlag eller i naturlig fruktsaft skall endast päron av arten Pyrus communis L., sorterna Williams och Rocha, användas. Råvaran skall vara färsk, frisk, ren och lämplig för bearbetning.

Råvaran får ha kylts innan den används för framställning av päron i sockerlag eller i naturlig fruktsaft.

Artikel 3

1. Päron i sockerlag eller i naturlig fruktsaft måste framställas i någon av de former som anges i punkt 2.

2. I denna förordning definieras formerna enligt följande:

a) hel frukt: hela frukten med kärnhus och med eller utan skaft,

b) halvor: frukten utan kärnhus, skuren i två ungefär lika stora delar,

c) fjärdedelar: frukten utan kärnhus, skuren i fyra ungefär lika stora delar,

d) skivor: frukten utan kärnhus, skuren i mer än fyra kilformade delar,

e) tärningar: frukten utan kärnhus, skuren i kubliknande delar.

3. Varje behållare med päron i sockerlag eller päron i naturlig fruktsaft skall endast innehålla en form och frukterna eller delarna av dem skall vara praktiskt taget lika stora. Behållaren får inte innehålla någon annan typ av frukt.

4. Färgen på päron i sockerlag skall vara den karakteristiska för sorten William eller Rocha. En lätt rosa missfärgning skall inte betraktas som ett fel. Päron i sockerlag som innehåller särskilda ingredienser skall anses ha den karakteristiska färgen om det inte uppstår någon missfärgning som är onormal i samband med användningen av dessa ingredienser.

5. Päron i sockerlag eller i naturlig fruktsaft skall vara fria från främmande beståndsdelar av icke vegetabiliskt ursprung och från främmande smaker och dofter.

Frukten skall vara köttig och får variera i mjukhet men skall varken vara alltför mjuk eller alltför hård.

6. Päron i sockerlag skall vara praktiskt taget fria från

a) främmande beståndsdelar av vegetabiliskt ursprung,

b) skal,

c) skadade enheter.

Hela, halva eller fjärdedels päron skall också vara praktiskt taget fria från mekaniska skador.

Artikel 4

1. Frukter eller delar av frukter skall anses vara praktiskt taget lika stora om den största enheten i en behållare inte väger mer än dubbelt så mycket som den minsta.

Om det finns mindre än tjugo enheter i en behållare kan en enhet lämnas utan beaktan. Vid bestämningen av den största och minsta enheten skall sönderbrutna delar inte beaktas.

2. För päron i sockerlag eller päron i naturlig fruktsaft skall kraven i artikel 3.6 anses uppfyllda om följande toleransvärden inte överskrids:

>Plats för tabell>

Tillåtna toleransvärden gäller per 10 kg nettovikt utan vätska, bortsett från dem som fastställs med angivande av antalsprocent.

Kärnhus skall inte betraktas som ett fel i fråga om hela päron med kärnhus.

3. I punkt 2 avses med

a) skadade enheter: frukter med missfärgningar på ytan eller fläckar som tydligt avviker från den allmänna färgen och som kan gå igenom till köttet, särskilt stötfläckar, skorv och mörka missfärgningar,

b) mekaniskt skadade enheter: enheter som har sönderfallit i väl avgränsade delar, av vilka bitar som sammantagna i storlek motsvarar en enhet skall räknas som en enhet eller enheter där putsningen har varit överdriven och medfört svåra urgröpningar på ytan av enheterna vilket avsevärt försämrar utseendet,

c) skal: både skal som sitter fast på päronköttet och skal som finns löst i behållaren,

d) främmande beståndsdelar av vegetabiliskt ursprung: vegetabiliska beståndsdelar som inte hör till själva frukten eller som har suttit fast vid den färska frukten men borde ha avlägsnats vid bearbetningen, särskilt kärnhusdelar, päronkärnor, skaft, blad och bladdelar. Skal skall dock inte räknas hit;

e) kärnhusdelar: kärnhuset eller delar av det som sitter fast vid frukten, med eller utan kärnor. Delar av kärnhuset skall räknas som en enhet om delarna sammanlagt motsvarar ungefär ett halvt kärnhus,

f) lösa päronkärnor: kärnor som inte ingår i kärnhusdelarna utan finns löst i behållaren.

Artikel 5

1. Päronen och sockerlagen eller den naturliga fruktsaften skall uppta minst 90 % av behållarens volym.

2. Fruktens nettovikt utan vätska skall i genomsnitt vara minst lika stor som följande procentsatser av behållarens volym, uttryckt i gram:

>Plats för tabell>

3. Om päron i sockerlag eller päron i naturlig fruktsaft förpackas i glasbehållare skall volymen minskas med 20 ml innan de procentsatser som avses i punkt 1 och 2 beräknas.

4. Varje behållare skall ha en märkning som anger tillverkningsdatum och år samt bearbetningsföretag. Märkningen, som kan vara i form av en kod, skall godkännas av de behöriga myndigheterna i de medlemsstater där produktionen sker och dessa myndigheter får fastställa ytterligare föreskrifter angående själva märkningen.

Artikel 6

Bearbetningsföretaget skall dagligen och med jämna mellanrum under bearbetningen kontrollera att päronen i sockerlag eller i naturlig fruktsaft uppfyller kraven för beviljande av stöd. Resultatet av kontrollen skall registreras.

Artikel 7

Förordning (EEG) nr 1289/85 upphör att gälla.

Artikel 8

Denna förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Den skall tillämpas från och med den 1 juli 1989.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 28 juli 1989.

På kommissionens vägnar

Ray MAC SHARRY

Ledamot av kommissionen

(1) EGT nr L 49, 27.2.1986, s. 1.

(2) EGT nr L 118, 29.4.1989, s. 29.

(3) EGT nr L 133, 22.5.1985, s. 5.

(4) EGT nr L 152, 8.6.1984, s. 16.

(5) EGT nr L 216, 27.7.1989, s. 46.