31989R0789

Rådets förordning (EEG) nr 789/89 av den 20 mars 1989 om införande av särskilda åtgärder för nötter och johannesbröd och om ändring av förordning (EEG) nr 1035/72 om den gemensamma organisationen av marknaden för frukt och grönsaker

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 085 , 30/03/1989 s. 0003 - 0005
Finsk specialutgåva Område 3 Volym 28 s. 0194
Svensk specialutgåva Område 3 Volym 28 s. 0194


RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 789/89 av den 20 mars 1989 om införande av särskilda åtgärder för nötter och johannesbröd och om ändring av förordning (EEG) nr 1035/72 om den gemensamma organisationen av marknaden för frukt och grönsaker

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen, särskilt artikel 43 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande(1), och

med beaktande av följande:

Situationen på marknaden för nötter, framför allt för mandlar, hasselnötter, valnötter och pistaschmandlar är påtagligt i otakt med de tekniska och kommersiella kraven både vad avser de tekniska produktionsförhållandena som kännetecknas av ett stort antal små brukningsenheter och en låg mekaniseringsgrad vilket leder till låg produktivitet och höga kostnader, och vad avser förutsättningarna för saluföring.

Samma situation karakteriserar odlingen av johannesbröd. I vissa regioner inom gemenskapen är sådan odling nära knuten till nötodling och kan då integreras med denna till en enhetlig odling. De åtgärder som införts för nötter bör därför utvidgas till att omfatta johannesbröd.

Bildandet av producentorganisationer som förpliktar medlemmarna att följa vissa regler som organisationerna antagit för att förbättra produktkvaliteten och anpassa den tillgängliga kvantiteten till marknadskraven är ett lämpligt sätt att avhjälpa de nämnda strukturella bristerna. Bestämmelser bör antas som underlättar sådana organisationers bildande och funktion.

En stimulansåtgärd av denna typ kan först och främst utgöras av ett schablonmässigt stöd som beviljas för bildandet av dessa organisationer och som utbetalas vid utgången av det första och andra regleringsåret efter den dag då organisationen fick det särskilda erkännandet av den aktuella medlemsstaten, och som ges utöver det stöd som föreskrivs i artikel 14 i förordning (EEG) nr 1035/72(2), senast ändrad genom förordning (EEG) nr 2238/88(3). Gemenskapen bör delta i finansieringen av detta program genom att betala 50 % av det stöd som beviljas av medlemsstaten.

Anskaffningen av rörelsekapital bör främjas för att möjliggöra för producentorganisationer som producerar och saluför nötter eller johannesbröd att koncentrera utbudet, att fördela utsläppandet av sina produkter på marknaden särskilt genom att skapa tillräcklig lagringskapacitet samt att förbättra produktkvaliteten. En sådan stimulansåtgärd kan utgöras av finansiella bidrag från medlemsstaten och från gemenskapen för anskaffningen av sådant rörelsekapital med en övre gräns som bestäms med hänsyn till värdet av de produkter som saluförs av producentorganisationerna under ett visst regleringsår.

För att ytterligare uppmuntra de producenter som är medlemmar i en organisation till att modernisera sina odlingar för att kunna uppfylla marknadskraven, bör stöd för bildande av en sådan organisation och till anskaffning av rörelsekapital beviljas endast under förutsättning att en plan för förbättring av såväl kvalitet som saluföring redovisas. Planen måste vara godkänd av de nationella myndigheter som medlemsstaterna utser. För att planen skall överensstämma med programmets mål måste den i första hand syfta till genetisk och odlingsmässig förbättring av produkter som produceras i odlingar som upplåts för produktion av en enhetlig produkt och som inte är utspridda bland andra odlingar. Ett särskilt stöd bör beviljas för upprättandet av en sådan plan och det bör samfinansieras av medlemsstaterna och gemenskapen. Stödnivån bör trots detta vara begränsad och stödet i sig tillfälligt och minskande så att det ekonomiska ansvaret gradvis överförs på producenterna.

För att göra alla befintliga och potentiella användare uppmärksamma på produkten, främja saluföring som överensstämmer med marknadens behov och stimulera nötproducentorganisationernas verksamhet, bör gemenskapen bidra till finansieringen av åtgärder för att utveckla och öka konsumtionen och användningen av dessa produkter.

Det är lämpligt att inbegripa johannesbröd bland de produkter som omfattas av den gemensamma organisationen av marknaden för frukt och grönsaker och att ändra rådets förordning (EEG) nr 827/68 av den 28 juni 1968 om den gemensamma organisationen av marknaden för vissa produkter, som förtecknas i bilaga 2 till fördraget(4), senast ändrad genom förordning (EEG) nr 3911/87(5).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EEG) nr 1035/72 skall ändras på följande sätt:

1. I artikel 1.2 skall följande läggas till:

">Plats för tabell>

"

2. I artikel 1.3 första stycket skall följande strecksats läggas till:

"- nötter, färska eller torkade, och johannesbröd från den 1 september till den 31 augusti."

3. Följande avdelning skall införas:

"AVDELNING IIa

Särskilda åtgärder för nötter och johannesbröd

Artikel 14a

De åtgärder som föreskrivs i denna avdelning skall gälla för

- mandlar som omfattas av KN-nummer 0802 11 90 och 0802 12 90,

- hasselnötter som omfattas av KN-nummer 0802 21 00 och 0802 22 00,

- valnötter som omfattas av KN-nummer 0802 31 00 och 0802 32 00,

- pistaschmandlar som omfattas av KN-nummer 0802 50 00,

- johannesbröd som omfattas av KN-nummer 1212 10 10.

Artikel 14b

1. Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 14 skall medlemsstaterna bevilja ett extra, schablonmässigt stöd för att främja bildandet av producentorganisationer, vars ekonomiska verksamhet i huvudsak är inriktad på produktion och saluföring av nötter eller johannesbröd och som har redovisat en plan för förbättring av kvalitet och saluföring, som godkänts av de behöriga nationella myndigheterna i enlighet med artikel 14d.

Stödet skall beviljas till de producentorganisationer som erkänns av den behöriga nationella myndigheten enligt bestämmelserna i denna artikel.

2. Storleken på det stöd som anges i punkt 1 skall beräknas utifrån den kvantitet nötter eller johannesbröd som saluförs av producentorganisationen under det första regleringsåret efter tidpunkten för det särskilda erkännande som anges i artikel 1. Ett enda stödbelopp skall fastställas för varje delkvantitet. Stödet skall utbetalas vid utgången av det första och andra regleringsåret efter erkännandet.

Utvecklingssektionen vid Europeiska utvecklings- och garantifonden för jordbruket skall återbetala 50 % av det stöd som beviljas.

3. Medlemsstaterna skall till kommissionen anmäla vilka organisationer som erkänts enligt denna artikel, deras medlemsantal och de kvantiteter som var och en av organisationerna saluför under det första regleringsåret.

4. Rådet skall med kvalificerad majoritet på förslag av kommissionen bestämma storleken på de delkvantiteter som anges i punkt 2 och det stödbelopp som skall tillämpas inom ramen för varje del.

Artikel 14c

1. Medlemsstaterna skall bevilja ett särskilt stöd till producentorganisationer som har skaffat fram rörelsekapital enligt denna artikel och som har redovisat en plan för förbättring av kvalitet och saluföring, vilken godkänts av de behöriga nationella myndigheterna med stöd av artikel 14d.

2. Rörelsekapitalet skall användas till att stabilisera utbudet av produkter genom att finansiera den lagring som är nödvändig för att tidsmässigt anpassa försäljningen på marknaden, samt till att möjliggöra en förbättrad paketering så att produkterna lättare kan saluföras. Producentorganisationerna skall särskilt använda kapitalet för att finansiera lagring, sortering, knäckning och paketering.

3. Det särskilda stödet skall endast utbetalas vid ett tillfälle, under förutsättning att kapitalet finansieras till

- 45 % av producentorganisationen, och

- 10 % av medlemsstaten.

Gemenskapsbidraget skall utgöra 45 % av rörelsekapitalet. Medlemsstatens och gemenskapens finansiella åtagande får dock sammantaget inte överstiga 16,5 % av värdet av den produktion som en producentorganisation saluför under ett regleringsår.

Artikel 14d

1. Producentorganisationerna skall vara berättigade till det stöd som avses i artikel 14b och 14c under förutsättning att de redovisar en plan för förbättring av kvalitet och saluföring som godkänns av behöriga myndigheter i den berörda medlemsstaten.

Den plan som avses i första stycket skall ha som huvudmål att genom sortomställning eller förbättrad odling förbättra kvaliteten på produkter från odlingar av en enhetlig gröda, som inte är utspridda bland andra odlingar, samt vid behov att förbättra saluföringen. Genom planen skall de typer av åtgärder som beslutas enligt det förfarande som anges i artikel 33 sättas i verket.

2. Den godkända planen skall berättiga till gemenskapsstöd för genomförandet motsvarande 45 % under förutsättning att den finansieras till 45 % av producentorganisationerna och till 10 % av medlemsstaten.

Medlemsstatens finansiering och gemenskapsstödet skall dock ha en högsta nivå. Denna nivå skall bestämmas på grundval av arealen av en gröda som inte är utspridd bland andra odlingar och på grundval av ett maximalt belopp per hektar.

Medlemsstatens finansiering och gemenskapsstödet skall utbetalas under en period på 10 år. Maximinivån skall gradvis sänkas.

3. Rådet skall med kvalificerad majoritet på förslag av kommissionen fastställa

- det maximala belopp per hektar som gäller för medlemsstatens finansiering och gemenskapsstödet,

- den takt med vilken medlemsstatens finansiering och gemenskapsstödet skall minska.

4. Medlemsstaterna skall till kommissionen överlämna de planer som producentorganisationerna överlämnar till dem. Dessa planer får godkännas av den behöriga myndigheten i medlemsstaten först då de har överlämnats till kommissionen och efter en frist på 60 dagar under vilken kommissionen får begära ändringar eller avslag.

Artikel 14e

1. Gemenskapen skall stå för 50 % av finansieringen av åtgärder som syftar till att utveckla och öka konsumtionen och användningen av nötter och johannesbröd inom gemenskapen.

2. De åtgärder som anges i punkt 1 skall ha som mål

- att främja produktkvalitet, särskilt genom marknadsundersökningar och forskning kring nya användningsområden för produkterna, inbegripet metoder för att anpassa produkterna till resultaten av dessa undersökningar,

- att utveckla nya förpackningsmetoder,

- att sprida saluföringsråd till de olika ekonomiska aktörerna inom sektorn,

- att anordna och delta i branschmässor och andra arrangemang.

3. Enligt det förfarande som fastställs i artikel 33 skall kommissionen närmare redogöra för utformningen av de åtgärder som anges i punkt 2 eller fastställa nya åtgärder.

Artikel 14f

1. Det stöd som fastställs i artikel 14c, 14d och 14e skall betraktas som intervention för stabilisering av jordbruksmarknaderna enligt artikel 3.1 i förordning (EEG) nr 729/70(1), senast ändrad genom förordning (EEG) nr 2048/88(2).

2. Vad avser det stöd som anges i punkt 1 får kommissionen på begäran av den berörda medlemsstaten och enligt det förfarande som fastställts i artikel 13 i förordning (EEG) nr 729/70 besluta att utbetala en första del av anslagen på grundval av de planer för förbättring av kvalitet och saluföring som godkänts av medlemsstaterna.

Artikel 14g

Kommissionen skall fastställa tillämpningsföreskrifter för denna avdelning enligt förfarandet i artikel 33. Dessa föreskrifter skall omfatta åtgärder som gör det möjligt att övervaka användningen av gemenskapens finansiella bidrag.

(1) EGT nr L 94, 28.4.1970, s. 13.

(2) EGT nr L 185, 15.7.1988, s. 1.

".

4. I bilaga 1 under rubriken "frukt" skall följande läggas till: "mandlar, hasselnötter och valnötter"

Artikel 2

I bilagan till förordning (EEG) nr 827/68 skall den rad som avser johannesbröd som omfattas av KN-nummer 1212 10 10 utgå.

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Den skall tillämpas från och med den 1 september 1989.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 20 mars 1989.

På rådets vägnar

C. ROMERO HERRERA

Ordförande

(1) Yttrande avgivet den 17 mars 1989.

(2) EGT nr L 118, 20.5.1972, s. 1.

(3) EGT nr L 198, 26.7.1988, s. 1.

(4) EGT nr L 151, 30.6.1968, s. 16.

(5) EGT nr L 370, 30.12.1987, s. 36.