31987R0649

Rådets förordning (EEG) nr 649/87 av den 3 mars 1987 om tillämpningsföreskrifter för upprättandet av ett gemenskapsregister över vinodlingar

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 062 , 05/03/1987 s. 0010 - 0017
Finsk specialutgåva Område 3 Volym 22 s. 0218
Svensk specialutgåva Område 3 Volym 22 s. 0218


RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 649/87 av den 3 mars 1987 om tillämpningsföreskrifter för upprättandet av ett gemenskapsregister över vinodlingar

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen,

med beaktande av rådets förordning (EEG) nr 337/79 av den 5 februari 1979 om den gemensamma organisationen av marknaden för vin(1), senast ändrad genom förordning (EEG) nr 536/87(2),

med beaktande av rådets förordning (EEG) nr 2392/86 av den 24 juli 1986 om upprättandet av ett gemenskapsregister över vinodlingar(3), särskilt artikel 10 i denna, och

med beaktande av följande:

För att säkerställa att registret blir enhetligt i hela gemenskapen bör vissa grundläggande begrepp definieras. För detta ändamål bör redan använda definitioner i gemenskapen eller i nationell vinlagstiftning användas så långt som möjligt.

I enlighet med artikel 2.1 a i förordning (EEG) nr 2392/86 skall registret omfatta alla företag, där vin odlas. Med tanke på de mål som skall uppnås genom registret behöver det vid upprättandet inte omfatta företag med mycket begränsad produktion. De företag som skall tas med i registret bör följaktligen definieras med hänsyn tagen framför allt till arealen och de fysiska eller ekonomiska produktionströsklar som skall bestämmas av medlemsstaterna.

Artikel 2 i förordning (EEG) nr 2392/86 skiljer mellan obligatoriska upplysningar som krävs enligt gemenskapsreglerna och frivilliga upplysningar som medlemsstaterna dessutom får samla in. En förteckning bör upprättas över obligatoriska och frivilliga upplysningar, som skall tas med i företags- respektive produktionsakterna.

För vissa områden som ännu inte omfattas av något fastighetsregister som kan tjäna som grundval för vinodlingsregistret skall särskilda bestämmelser antas för att garantera att vinodlingsregistret upprättas inom fastställd tid.

Rådets förordning (EEG) nr 154/75(4) av den 21 januari 1975, senast ändrad genom förordning (EEG) nr 3788/85(5) föreskriver upprättandet av ett register över olivodlingar i de olivoljeproducerande medlemsstaterna. I vissa medlemsstater kan en del resultat av det arbete som nedlagts för att upprätta detta register användas. Det bör särskilt nämnas att medlemsstaterna kan använda sig av resultaten av detta arbete för att minska kostnaden och tidsåtgången för upprättandet av registret över vinodlingar.

För detta ändamål bör påföljder införas för försummelse att fullgöra de i detta sammanhang fastställda förpliktelserna, vid behov tillsammans med påföljder som tillämpas av medlemsstaterna.

Tidfrister bör fastställas för vissa meddelanden som skall sändas till kommissionen av medlemsstaterna.

Enligt Anslutningsakten för Spanien och Portugal gäller bestämmelserna för upprättandet av registret över vinodlingar inte för Portugal under den första etappen. Särskilda tidsfrister bör fastställas så att registret snabbt kan upprättas från och med den andra etappens början.

Förvaltningskommittén för vin har inte avgett något yttrande inom den tid som ordföranden bestämt.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Denna förordning fastställer tillämpningsföreskrifter för förordning (EEG) nr 2392/86 om upprättandet av ett gemenskapsregister över vinodlingar.

Artikel 2

I denna förordning avses med

a) företag: en separat enhet, både tekniskt och ekonomiskt, som har en enda ledning och

- som har en vinodlingsareal om minst 10 ar,

eller

- som skall lämna en deklaration som krävs enligt gemenskapens eller landets vinlagstiftning, om den berörda enheten har en vinodlingsareal om mindre än 10 ar,

eller

- som på sin vinodlingsareal framställer kvantiteter som överstiger vissa fysiska eller ekonomiska trösklar som fastställts av medlemsstaten i fråga, om den berörda enheten har en vinodlingsareal om mindre än 10 ar och inte behöver lämna in någon deklaration enligt den andra strecksatsen,

b) innehavare: den fysiska eller juridiska person eller grupp av dessa personer på vars vägnar och i vars namn företaget brukas,

c) brukad areal: den sammanlagda areal som upptas av åkermark, betesmark och äng, mark som används för flerårig gröda och köksträdgårdar,

d) brukad vinodlingsareal: den sammanlagda areal där vin odlas, med eller utan andra grödor i samband därmed, i produktion eller ännu inte i produktion, som normalt är avsedd för framställning av druvor, druvmust, vin och/eller material för vegetativ förökning av vinstockar och som har varit föremål för regelbunden odling i syfte att erhålla en säljbar vara,

e) övergiven vinodlingsareal: den sammanlagda vinodlingsareal som inte längre är föremål för regelbunden odling i syfte att erhålla en säljbar produkt,

f) jordbruksskifte: ett sammanhängande stycke jord enligt definitionen i fastighetsregistret,

När det inte finns något fastighetsregister betyder emellertid jordlott ett sammanhängande stycke mark inom ett och samma företag som utgör en tydligt markerad enhet i fråga om brukningsform, typ av odling och typ av framställning.

g) växtförökningsmaterial för vinstockar, plantskolor, rotstocksplantskolor och moderplantor har samma betydelse som i rådets direktiv 68/193/EEG(6),

h) druvsorter avsedda för vinframställning, bordsdruvsorter och russindruvsorter har samma betydelse som i rådets förordning (EEG) nr 347/79(7).

Artikel 3

1. De obligatoriska och frivilliga upplysningarna enligt artikel 2.1 i förordning (EEG) nr 2392/86 som skall tas upp i företags- och produktionsakterna skall överensstämma med förteckningen i bilaga 1 till denna förordning.

Vid upprättandet av det program som avses i artikel 4.3 i förordning (EEG) nr 2392/86 skall medlemsstaterna bestämma hur dessa upplysningar skall utformas inom varje avsnitt av akten.

2. I fall då vinstockar odlas tillsammans med annan gröda skall företagsakten förutom den sammanlagda arealen av det berörda jordbruksskiftet även ta upp vinodlingsarealen, angiven som ren odling. Vid omräkningen skall lämpliga koefficienter användas som bestämts av medlemsstaten.

3. Uppgifterna rörande kännetecknen för varje jordlott skall tydligt och klart anges i företagsakten. Om emellertid de naturliga förhållandena, arten av odling och varans natur är tillräckligt likartade, får medlemsstaterna i företagsakten föra samman ett antal närliggande jordbruksskiften eller delar därav till en grupp, förutsatt att varje jordbruksskifte fortfarande kan identifieras.

4. Sedan vinodlingsregistret upprättats och vid varje uppdatering av detta skall medlemsstaterna undersöka alla vinodlingsarealer som inte är beroende av företag enligt artikel 2.a.

Artikel 4

I områden där inget fastighetsregister finns vid den tid då vinodlingsregistret upprättas skall medlemsstaterna säkerställa att vinodlingsregistret senast vid tiden för den regelbundna uppdateringen enligt artikel 5.3 i förordning (EEG) nr 2392/86 ändras så att det anpassas till fastighetsregistret allt eftersom detta upprättas.

Artikel 5

I syfte att minska kostnaden och påskynda färdigställandet av registret över vinodlingar får medlemsstaterna anlita den teknik som tagits fram och de tekniska hjälpmedel som ställts till förfogande i syfte att upprätta olivodlingsregistret enligt förordning (EEG) nr 154/75.

Artikel 6

Namnen på de administrativa enheter i vilka en kortare tidsfrist för upprättandet av registret har fastställts i enlighet med artikel 4.1, andra stycket, i förordning (EEG) nr 2392/86 är angivna i bilaga 2 jämte den i varje särskilt fall gällande tiden.

Artikel 7

1. Vid underlåtelse att uppfylla förpliktelserna enligt artikel 3.2 i förordning (EEG) nr 2392/86 skall de som berörs inte vara berättigade till åtgärderna enligt artiklarna 7, 10, 11, 12a, 14, 14a och 15 i förordning (EEG) nr 337/79 förrän dessa förpliktelser har uppfyllts.

2. Medlemsstaterna skall vidta de åtgärder som behövs för att i enlighet med överträdelsens allvar fastställa påföljder för varje underlåtelse att uppfylla förpliktelserna enligt artikel 3.2 i förordning (EEG) nr 2392/86.

Artikel 8

Medlemsstaterna skall till kommissionen

- senast vid översändandet av programmen enligt artikel 4.3 i förordning (EEG) nr 2392/86 anmäla de fysiska eller ekonomiska trösklarna enligt artikel 2.a och omräkningskoefficienten enligt artikel 3.2,

- så snart som möjligt och senast tre månader efter undersökningarna anmäla de vinodlingsarealer som avses i artikel 3.4,

- senast vid översändandet av programmen enligt artikel 4.3 i förordning (EEG) nr 2392/86 avlämna en förteckning över de myndigheter som avses i artikel 7.2. i den förordningen,

- senast den 31 augusti varje år avlämna den rapport som avses i artikel 8, första punkten, i förordning (EEG) nr 2392/86,

- utom i nödfall inom två månader efter det att ansökan mottagits anmäla de ytterligare upplysningar som avses i artikel 8 tredje punkten i förordning (EEG) nr 2392/86,

- senast den 30 november varje år avlämna en rapport om de fall då förpliktelser enligt artikel 7.1 inte har uppfyllts och de åtgärder som vidtagits med anledning av detta.

Artikel 9

I Portugal skall vinodlingsregistret vara färdigt senast i slutet av den andra etappen enligt artikel 260 i Anslutningsakten.

Portugal skall inom tre månader från den nämnda andra etappens början till kommissionen översända programmet enligt artikel 4.3. i förordning (EEG) nr 2392/86 och förteckningen över myndigheter enligt artikel 7.2. i den förordningen.

Artikel 10

Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 3 mars 1987.

På kommissionens vägnar

Frans ANDRIESSEN

Vice ordförande

(1) EGT nr L 54, 5.3.1979, s. 1.

(2) EGT nr L 55, 25.2.1987. s. 1.

(3) EGT nr L 208, 31.7.1986, s. 1.

(4) EGT nr L 19, 24.1.1975, s. 1.

(5) EGT nr L 367, 31.12.1985, s. 1.

(6) EGT nr L 93, 17.4.1968, s. 15.

(7) EGT nr L 54, 5.3.1979, s. 75.

BILAGA 1

FÖRTECKNING ÖVER DE OBLIGATORISKA OCH FRIVILLIGA UPPGIFTERNA ENLIGT ARTIKEL 2 I FÖRORDNING (EEG) nr 2392/86

>Hänvisning till >

>Hänvisning till >

>Hänvisning till >

>Hänvisning till >

BILAGA 2

ADMINISTRATIVA ENHETER I VILKA UPPRÄTTANDET AV VINODLINGSREGISTRET HAR FÖRTUR

>Plats för tabell>